Subtilitățile care o pun pe mozaic

 Subtilitățile care o pun pe mozaic

În zilele noastre, tehnica mozaicului este folosită pentru a decora casele pentru a le face mai originale. Mozaicul poate fi utilizat atât în ​​interior, cât și în exterior. Prin urmare, este foarte important să cunoaștem subtilitățile instalării mozaicului.

Caracteristici speciale

Mozaicul a decorat clădirea de mii de ani. De exemplu, sticla a fost folosită în mozaic încă din 2500 î.Hr., dar nu au fost reprezentate până în secolul III î.en, când artiștii bizantini au creat gresie opacă, numită smalti, și le-a folosit pentru a decora pereții, plafoanele și fațadele de depozitare. biserici și clădiri publice.Numai oameni foarte bogați își puteau permite să folosească materialul pentru locuințe private.

Aceasta a continuat până în epoca victoriană, când sticla de sticlă a apărut în producția de masă, care era mult mai ieftină de fabricat și, prin urmare, a devenit disponibilă casei de clasă mijlocie. În stilul Art Deco din anii 1920, mozaicul de sticlă structurală pigmentată (cel mai faimos brand, Vitrolite) a oferit un aspect modern, elegant, pe pereți, în vitrine, gări și multe altele.

Astăzi, mozaicul este format din mai multe forme, dimensiuni, culori și poate fi folosit în aproape orice cameră din casă. Este cel mai adesea făcut din materiale rezistente la umiditate ridicată și schimbări de temperatură. Rezistența ridicată la uzură vă permite să utilizați decorul mozaic în diferite locuri. Mozaicul arăta ca mucoasa: înaltă rezistență este inerentă. Esteticul estetic al produsului este menținut mult timp.

Mozaicurile pot fi tăiate în bucăți de lungime și lățime dorite - aceasta face mai ușor să se așeze în locuri greu accesibile. O gamă largă de mozaicuri vă permite să creați orice panou decorativ, un model interesant.

tipuri

Există trei tipuri principale de mozaicuri: sticlă, ceramică, piatră. Fiecare specie are propriile caracteristici și tehnologia de producție, deci este important să le cunoaștem mai detaliat.

 • sticlă mozaic. Se adaugă culori extravagante și stralucire în interior, dar vor fi vizibile numai pe substrat. Mozaicul este de asemenea din sticlă mată. Un astfel de mozaic este o alternativă mai plată și mai opacă la geamul curat. Sticla cu bule este populară și în fabricarea de mozaicuri. Această opțiune constă din bule mici de aer din sticlă, ceea ce adaugă interesul vizual în interior. Mozaicul de sticlă poate, de asemenea, să arate ca un cristal. Este făcut din sticlă care seamănă cu pietre prețioase - cel mai bine folosit ca accent pe anumite părți ale peretelui sau podelei.
 • ceramică mozaic. Este făcută din pudră de sticlă, presată în matrițe și încălzită până când particulele se îmbină. Acest material scump este potrivit pentru finisarea oricărei zone a casei. Mozaicul este acoperit cu glazură lucioasă sau rămâne plictisitor. Montarea mozaicului ceramic vă permite să obțineți o suprafață anti-alunecare. Ceramica este rezistentă la deteriorarea mecanică și la detergenții abrazivi.
 • piatră mozaic. Acesta este un mozaic multi-strat, multi-colorat, realizat din bucati de cuart, marmura, granit, ardezie sau travertin. Acest material este foarte durabil, deci este folosit nu numai pentru pereți, ci și pentru podea. Mozaicul de piatră are o estetică naturală, dă camerei un stil special. Există și un mozaic de piatră făcut sub copac. Placile din lemn vor fi perfect potrivite pentru decorarea modelelor externe.

Care dintre ele să alegeți?

Alegerea mozaicului depinde de locația sa.

 • Cea mai populara utilizare acasa a mozaicelor este in bai si bucatarii. Dar materialul nu se limitează la duș sau șorț în bucătărie.
 • Latura și fundul bazinelor scărilor pot include modele uimitoare și sofisticate de mozaic de sticlă. Această opțiune adaugă strălucirea la lumină, reflectă lumina și obțineți o priveliște frumoasă a apei, dacă vă uitați la ea de la o înălțime mică. Acesta este motivul principal pentru utilizarea mozaicurilor de sticlă în duș, bucătării, bazine și spa.
 • Este ideal pentru plăci de apă, cum ar fi fântâni, unde plăcile de sticlă pot apărea delicate, aproape eterice.
 • Mozaicurile din sticlă pot, de asemenea, să decoreze bănci în aer liber și instalații de artă independente.

Pentru decorarea suprafețelor, puteți folosi un mozaic în combinație cu ceramică și metal, deoarece conferă o suprafață mată, opacă.

Sunt chiar mozaic monitor: dale mici asamblate în module care facilitează repetarea modelelor pe pereți. Astfel de plăci pot fi aplicate atât pe suprafețe plate, cât și pe suprafețe curbe, astfel încât acestea să fie folosite în loc de tapet.

Există mozaic: dulapuri de sticlă realizate manual, de formă fină, atașate la o suprafață flexibilă, care creează modele clasice de covoare, cum ar fi soiurile de viță de vie și frunze. Rezistența suprafeței înseamnă că covoarele pot fi așezate în intrările și în alte zone cu trafic ridicat sau pot fi atârnate pe perete ca tapițerii.

pregătire

Mulți experți recomandă folosirea unor profesioniști cu experiență pentru a stabili mozaicuri, dar o puteți face și dumneavoastră. Trebuie să faceți mai întâi un aspect "uscat" al mozaicului și marcarea fiecărei bucăți.Acest lucru este necesar pentru a localiza cu precizie elementele și a asigura consistența culorilor.

Având în vedere modelul dorit pe suprafață, merită verificat faptul că piesele plăcii sunt fixate cu bandă adezivă și numerotate - aceasta va facilita asamblarea ulterioară a ornamentului.

Dupa structura este creata o schita.

La proiectarea unei plăci de mozaic, este necesar să se ia în considerare unele nuanțe.

 • Este recomandabil să plasați modelul din zona cea mai luminoasă sau din centrul imaginii. Piesele mozaic ar trebui să fie plasate de-a lungul marginilor sau în colțurile interioare, în părți inconspicuoase.
 • Dacă există colțuri exterioare, aspectul imaginii începe cu ele. Elementul prioritar pentru a începe este orice element decorativ al camerei: panou, oglindă, nișă.
 • După așezare, numerotare și crearea unei schițe detaliate, foile de mozaic ar trebui să fie pliate cu atenție în cutii. Pe perete sau pe podea este necesar să marcați marginea modelului mozaic, pentru aceasta este utilă o linie laser.

Trebuie să pregătiți următoarele instrumente:

 • umiditate rezistentă cu efect antifungic;
 • compoziție adezivă;
 • dispozitivul de turnare;
 • spatula de cauciuc pentru plăci de nivelare și presare;
 • spatulă spartă;
 • role pentru turnarea suprafețelor;
 • mixer de construcții pentru amestecarea uniformă a adezivului;
 • tava de lipici.

Adezivul trebuie să fie amestecat în conformitate cu următoarele reguli, numai pentru ca mozaicul să dureze mult timp:

 • apa se toarnă într-un recipient pe o tavă și se adaugă amestec uscat;
 • soluția este amestecată de două ori cu un interval de 60 secunde;
 • durata primei amestecări trebuie să fie de 5 minute.

Cum să vă puneți mâinile?

Instalarea unui mozaic este un exercițiu simplu, dar minuțios, care se face de obicei de maeștri, dar puteți încerca să instalați singuri plăcile mici.

Secvența de montare a plăcilor de mozaic este după cum urmează:

 • Spatulele dințate trebuie amplasate pe suprafața pregătită pentru aplicarea soluției de lipici. În timp util este necesar să se acopere zona care poate fi lustruită timp de o jumătate de oră;
 • Merită să puneți o foaie de mozaic și să presați ușor. Pentru distribuirea uniformă a suprafeței adezive poate fi rulată cu ajutorul unei role. Este important să vă asigurați că distanța dintre pătrate rămâne neschimbată, iar cleiul nu pătrunde în fața mozaicului.Pentru a păstra diferențele dintre elementele de la același nivel, trebuie să utilizați cruci;
 • trebuie să îndepărtați cu atenție filmul și să lăsați adezivul să se usuce timp de una sau două zile. Soluția adezivă în exces trebuie îndepărtată după o jumătate de oră după fixarea mozaicului, deoarece va fi dificil să faceți acest lucru mai târziu.

Încărcarea plăcii este permisă numai după uscarea finală și fixarea mozaicului. Procedura de turnare este după cum urmează:

 • trebuie să pregătiți o spatulă, urmând instrucțiunile de pe ambalaj;
 • pentru ușurința de curățare a plăcilor din urme de grouting, suprafața trebuie mai întâi tratată cu spray-uri protectoare. După 20-30 de minute, puteți începe să ștergeți cusăturile.
 • pe spatula ar trebui să se aplice soluții și mișcări largi, se deplasează în diagonală, umple cusăturile. Spatulul trebuie presat ușor astfel încât soluția să fie ușor sub nivelul mozaicului;
 • soluția trebuie umezită ușor, astfel încât să nu se ude în apă și să nu crape. Puteți folosi un burete umed sau un spray mic care este udat;
 • după 20 de minute, când soluția se întărește ușor, îndepărtați excesul de amestec, lăsând acoperirea să treacă cu un burete solid umed.Reziduurile de praf de ciment coapte pot fi îndepărtate cu o soluție 5% de acid sulfuric;
 • trebuie să clătiți mozaicul cu apă curată imediat după măcinare.

Este important! Dacă dulapul este utilizat pentru a crea o șorț de bucătărie, atunci marginea inferioară a șorțului trebuie notată la nivel. Că el va fi decisiv în aranjamentul neted al mozaicului. Este necesar să fixați un profil cu dimensiunile de 27x28 cm pe perete. Profilul acționează ca un suport. Datorită prezenței sale, țigla nu se va târî.

Pentru a afla cum să construiți în mod corespunzător un mozaic, consultați următorul videoclip.

Sfaturi și trucuri

Variantele mozaice oferă un aspect unic și strălucirea de neegalat în comparație cu alte materiale pentru podele, pereți și blaturi. Tigla transparentă poate adăuga un efect neobișnuit de adâncime pe o suprafață pe care alte materiale nu o pot atinge. Mozaicul este, de asemenea, rezistent la pete, mucegai și alergeni. Ele pot fi ușor șterse și nu vopsite.

Trebuie să înțelegeți că suprafața lucioasă a mozaicului va lăsa amprentele digitale. Urmele pe astfel de suprafețe apar mai clar decât pe suprafețele plictisitoare, astfel încât întreținerea frecventă poate fi necesară pentru a menține strălucirea netedă. Există câteva opțiuni de mozaic care se vor zgâria în timp.

În plus, dacă luați în considerare o faianță pentru o baie sau o podea pentru duș, trebuie să aveți în vedere faptul că mozaicul poate fi alunecos și vă puteți simți mai rece sub picioare., spre deosebire de plăcile obișnuite din porțelan sau ceramică. Desigur, folosirea mozaicului pe podea ușurează crearea unei pârtii, iar o soluție specială între piesele mai mici îi conferă o anumită aderență. Dar, în funcție de cât de netedă și lustruită este suprafața, poate fi alunecoasă.

Utilizarea de etanșant special după instalare este una dintre soluțiile la această problemă. Se recomandă utilizarea plăcilor de sticlă pentru pereți și limitarea utilizării acestora pe pardoseli, accente și margini de proiectare.

Mozaicul poate fi fabricat din sticlă post-consumatoare 100% reciclată sau din sticlă "post-industrială", adică este fragmentată din producția altor produse din sticlă. Folosirea materialului reciclat elimină costurile de energie pentru producerea de materiale complet noi. În plus, mai puțină energie este folosită în mod tipic pentru a replanifica sticla decât a face zgârieturi din sticlă.Prin urmare, mozaicul este bine tolerat de persoanele cu sensibilitate chimică.

Pentru a obține cele mai bune rezultate de mediu, ar trebui să cumpărați un mozaic 100% reciclat. Puteți căuta un furnizor local care vinde plăci sparte.

Pardoselile din mozaic în baie trebuie tratate periodic cu agenți fungicizi speciali. Acest lucru trebuie făcut în cazul în care ventilația nu face față sarcinilor sale. Pentru curățare, este recomandabil să alegeți detergenți în formă de gel fără componente abrazive. Zonele contaminate ale panoului pot fi curățate cu un burete moale înmuiat în apă cu săpun. La sfârșit, clătiți cu apă și ștergeți-l.

Suprafața mozaicului nu poate fi frecată cu substanțe uleioase, cu acid fosforic și ceară.

Cu ajutorul unui mozaic puteți da o viață secundă lucrurilor vechi. Mesele pătrate sau dreptunghiulare sunt cele mai ușor de decora plăcile mozaic. Deși mozaicurile sau alte dale mici pot fi folosite pe o suprafață rotundă cu o suprafață netedă.

Dacă este planificat un design individual, trebuie mai întâi să așezați țigla pentru a afla exact cum va arăta.Pentru ca o masă să fie utilizată în exterior, trebuie aplicată mai multă adezivă în centru, astfel încât să fie puțin mai mare decât laturile.

Aplicarea plăcilor în jurul marginilor oglinzii va crea un cadru atrăgător și unic. Dacă aceasta este o oglindă în baie, puteți utiliza aceeași schemă de culori ca și dalele din duș. Există mai multe moduri de a decora o oglindă. Este necesar să aplicați plăcile direct pe suprafață, să trasați o margine în jurul oglinzii și să atârnați oglinda. Pentru a lipi plăcile direct în oglindă, ar trebui să folosiți un material de etanșare siliconică de 100%. Dar puteți vedea partea inversă a plăcilor, reflectată în oglindă, deci este mai bine să folosiți un sigiliu transparent și plăci cu o parte întunecată.

Dacă placa este amplasată în jurul oglinzii, aplicați mortarul direct pe plăcuță și atașați-o pe perete. Astfel, nu va exista lipici excesiv pe pereți, care va fi dificil de curățat mai târziu.

Exemple frumoase

Mozaicurile sunt una dintre cele mai populare și utilizate pe piață. Acesta este folosit pentru a oferi un aspect frumos și original la case.

Camera de zi

Pentru a crea interioare solide pentru locuința dvs., puteți acoperi pereții întregi sau jumătate cu aceste plăci. Găsirea unui mozaic potrivit pentru gustul dvs. va fi o sarcină ușoară.Dacă doriți să cumpărați o faianță în perete, plăcile de mozaic sunt excelente pentru a crea accente în cameră. Este necesar să instalați inserțiile de mozaic în patratele de-a lungul peretelui vopsit sau să le introduceți în suprafața de lucru din bucătărie.

Mozaicurile pot fi de asemenea folosite pentru a crea o parte decorativă în interiorul unui cadru pe orice perete sau pentru a încadra o oglindă sau o fereastră. Indiferent de stilul pe care îl alegeți, puteți încerca să creați o margine de gresie mozaic în jurul marginii podelei. Când este aleasă limita, trebuie să țineți cont de forma spațiului și să vă asigurați că zona este împărțită fără a se uita la ea.

Pardoseala

Mozaicul va ajuta cu adevărat să creeze podele frumoase. Indiferent dacă este în baie, în camera de zi sau în curtea din spate, puteți folosi plăcile drepte pentru a crea podele și pasarele atractive.

baie

Mozaicurile pot fi folosite în zona de duș pentru a le oferi un aspect luxos și o atracție fermecătoare. Când locul arata frumos, dușul devine automat mai plăcut. În baie, de exemplu, plăcile de mozaic pot fi folosite pentru a crea un decor de perete atractiv. Imagini și modele mai complexe pot fi create și în baie.Desigur, dacă doriți să creați un design interior coerent, puteți acoperi întregul perete cu mozaicuri.

Stropi de stropire sunt elemente practice într-o cameră în care există multă apă sau abur, cum ar fi o baie sau bucătărie. Principala lor funcție este de a preveni deteriorarea zidului de apă, dar aceasta nu înseamnă că nu pot fi frumoase. Se recomandă utilizarea plăcilor de mozaic într-o singură culoare pentru a contrasta sau a completa schema de culori în restul camerei.

În plus, ar trebui să alegeți un șablon îndrăgit pentru a crea un punct decorativ de interes. Mozaicul nu trebuie să fie doar dreptunghiular; trebuie să fii creativ și să creezi un val curbat sau invers care să atragă atenția asupra altor caracteristici ale camerei.

bucătărie

Bucătăria este considerată inima casei. Aveți posibilitatea să utilizați dale de mozaic pe tabletop sau să creați un design backsplash. Aceste plăci vor adăuga cu siguranță un nou farmec bucătăriei. În bucătărie, mozaicul este punctul focal al întregului decor. De aceea, plăcile mozaic sunt o opțiune excelentă. Le puteți folosi pentru a crea ceva complex.

O altă opțiune este utilizarea plăcilor de mozaic ca elemente pur decorative și crearea de desene interesante, mozaicul poate fi de asemenea tăiat, ceea ce îi va da un aspect interesant. Mozaicul, amplasat în jurul ferestrelor, poate fi de asemenea utilizat pentru a decora locurile cheie ale bucătăriei. În cazul în care bucătăria este destul de spațioasă pentru a se potrivi insulei, atunci este posibil să includeți și dale de mozaic în design. În acest caz, nu vă puteți teama de chipsuri de mozaic.

Construcții exterioare

Pentru a face patio mai interesant și atractiv vizual, vă puteți înconjura cu culori și modele strălucitoare. Merită să puneți un mozaic pe podea. Se recomandă folosirea de pietricele sau pietre. Pentru un design în stil plajă, încercați un mozaic diferit. Folosiți pietre mari sau pietre prețioase și lăsați iarba să crească prin ele. Este necesar să le aranjați într-o formă spirală în jurul șemineului pentru a imita chiuveta. Această opțiune este potrivită pentru vreme caldă.

Calea mozaicului de la versiunea de tigla sparta perfecta pentru casa moderna. Este, de asemenea, interesant să se compare materialele și interacțiunea dintre lemn și piatră. Puteți să-i stivuiți pe rând. Grosimea mozaicului poate fi diferită. Deși este destul de neobișnuit, puteți utiliza și un mozaic pe gard pentru a deveni mai interesant.

Este posibil să se așeze un mozaic numai pe garduri de beton cu o suprafață netedă.

Terasa modernă are un design relaxat și relaxat, precum și o vedere elegantă. Scaunele sunt cu siguranță neobișnuite, cu un mozaic alb cu accente de aur pe grila.. Aceasta este o idee minunată de a face un mozaic pentru o casă frecventă. Plantele vor face întotdeauna casa frumoasă, dar dacă decideți să creați plantații dintr-un mozaic, frumusețea casei este de patru ori.

Dacă doriți să vă reparați casa sau să construiți o casă nouă, ar trebui să vă gândiți la utilizarea plăcilor de mozaic pentru a adăuga frumusețea și eleganța casei. Acest lucru va ajuta la crearea unui decor care să satisfacă dorințele proprietarului.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor