Grout pentru mozaic: alegerea și caracteristicile aplicației

Amestecarea plăcilor după montarea mozaicului va face să pară mai atractivă, să asigure integritatea stratului de protecție și să îl protejeze de umiditate, murdărie și ciupercă în zonele umede. Grout, de fapt, este un element decorativ separat, deci trebuie să acordați atenția cuvenită alegerii și instalării sale.

Caracteristici speciale

O caracteristică a mozaicului este un număr mare de cusături care trebuie acoperite cu un compus special. În acest sens, consumul de mortar va fi mai mult decât pentru aceeași zonă cu țiglă.

Este important să ne amintim că groutul de culoare va accentua structura geometrică a mozaicului așezat uniform, precum și distorsiunile. Dacă sunt vizibile înainte de grosiere, atunci este mai bine să nu vă confruntați cu cusături contrastante.

tipuri

În general, toate îmbinările pot fi împărțite în două grupe mari:

 • Amestec tradițional de ciment de nisip. Se utilizează ca mortar pentru o perioadă foarte lungă și cu succes. Disponibilitatea și prețul scăzut al componentelor, precum și indicatorii satisfăcători ai rezistenței și durabilității îl fac un material universal de mistrie pentru cusături de 3-5 mm. Pentru o muncă mai confortabilă, plastifianții și stabilizatorii sunt introduși într-un astfel de amestec și pentru a obține cusături rezistente la umiditate, acestea sunt amestecate pe bază de latex.

Avantajele cimentului de ciment sunt:

 1. Cost redus.
 2. Simplitatea muncii cu materiale.
 3. Îndepărtarea ușoară a canelurilor în exces din mozaic sau țiglă.

Cu toate acestea, există o serie de puncte negative:

 1. Groutul nu este rezistent la umiditate pentru încăperile cu umiditate ridicată.
 2. Prezența porozității în cusături, care duce la acumularea de praf și murdărie în ele.
 • Furtun epoxidic. Apărând nu cu mult timp în urmă, și-a luat ferm locul pe piață datorită durabilității și esteticii sale. Se mai numește și "bicomponent" din cauza prezenței în compoziție a catalizatorului, ambalate într-un pachet separat. Înainte de utilizare, este necesar să se amestece componentele chitului cu un catalizator pentru a accelera reacția de întărire și a umple rapid articulațiile dintre mozaic.

Această opțiune ar trebui să fie luată în considerare în mod deosebit cu atenție la modelarea mozaicului din mai multe motive:

 1. Durată de viață în mod semnificativ mai mare comparativ cu pasta de ciment.
 2. Excelentă rezistență la umiditate. Această acoperire nu se teme de ciuperci și murdărie.
 3. Un aspect mai atractiv. Amestecul poate fi lăsat transparent, sau poate fi colorat în orice culoare, adăugați sclipici sau un aditiv acumulator ușor, care va evidenția mozaicul din interior.
 4. Groutul este, de asemenea, rezistent la lumina soarelui, are rezistență excelentă și proprietăți rezistente la uzură.

Cu toate acestea, utilizarea unui astfel de amestec fără abilitățile comandantului poate distruge întregul aspect al suprafeței.

Este important să se ia în considerare următoarele caracteristici ale mortarului epoxidic:

 1. Amestec foarte rapid de uscare. În 15-20 de minute se blochează pe suprafața plăcilor și este extrem de dificil de curățat.
 2. Scump în comparație cu mortarul de ciment. Cu toate acestea, pentru a reîmprospăta cusăturile epoxidice, spre deosebire de prima opțiune nu va mai avea de câțiva ani.

De asemenea, atunci când lucrați cu mortar epoxidic, este necesar să asigurați ventilație în încăpere, deoarece există riscul otrăvirii toxice.

culoare

Pentru a accentua frumusețea mozaicului sau a țiglei, trebuie să luați în considerare culoarea compoziției pentru îmbinare.

Pentru a alege tonul potrivit, veți găsi câteva sfaturi:

 • Regula generală pentru tratarea articulațiilor este aceea că mortarul trebuie să fie unul sau mai multe nuanțe mai închise decât culoarea de bază a mozaicului. O astfel de alegere va oferi o vedere armonioasă și plăcută a pereților sau a podelei;
 • Pe suprafețele bucătăriei sau pe podea, trebuie evitate nuanțele ușoare de mortar, deoarece acestea vor deveni rapid murdare (mai ales atunci când se utilizează amestecuri de ciment) și vor părea neglijente;
 • Pentru mozaicurile de sticlă sau panourile foto, se recomandă alegerea unei mortaruri epoxidice incolore. Nu va fi vizibilă și toată atenția va fi îndreptată spre peretele frumos;
 • Înainte de a aplica masa pe toate cusăturile, este necesar să încercați compoziția pe o mică suprafață a zonei și să evaluați aspectul. Poate că rezultatul va fi diferit de cel așteptat.

Opțiuni pentru culori și nuanțe pentru grouting destul de mult. Gama specială de compoziție are o bază epoxidică. Puteți găsi compoziții disponibile în comerț cu o masă monocromă, de aur sau chiar negru.Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că mortarul este conceput pentru a accentua aspectul estetic al mozaicului, vorbind un element important, dar secundar al finisajului.

Atunci când aveți îndoieli în ceea ce privește alegerea culorii, trebuie să vă concentrați asupra culorii albului sau a umbrei, care este puțin mai întunecată decât tonul de bază al mozaicului. Uneori, pastă de culoare de contrast (de exemplu, negru pe alb mozaic) vă permite să facă mai luminoasă și mai suculent, dar astfel de experimente sunt cel mai bine la stânga la un designer de competente.

Care dintre ele să alegeți?

Alegerea compoziției de mortar depinde de mai mulți factori:

 • Tipul camerei. În mod tradițional, modelul de mozaic din rețea este prezent în încăperi cu umiditate ridicată - baie, piscină, saună. Dar, de asemenea, mozaicul arata bine ca o confruntare cu seminee, iar in unele cazuri prezenta sa este potrivita nu numai pe pereti, ci si pe podea. O altă opțiune pentru utilizarea mozaicurilor - decorarea iazurilor de grădină, a căilor și a decorului terenului.

Când este poziționat într-un mediu umed, coroziv sau pe stradă în sine este un mozaic, iar cusăturile sunt expuse la ciuperci, umiditate, vânt, ploaie, și așa mai departe. D. Prin urmare, aceste opțiuni se va potrivi cu mortar epoxidic, care va dura un timp îndelungat, fără înlocuire, și reparații cosmetice.Dacă este cazul, de exemplu, un perete dintr-o încăpere care îndeplinește o funcție decorativă, atunci puteți lucra cu pastă de nisip și ciment.

 • Transparență. Chituirea modernă nu trebuie să aibă culoare. Poate fi incolor. Compoziția incoloră conferă o frumusețe deosebită unui mozaic din oglindă sau marmură, fără a distrage atenția asupra ei înșiși. Cu toate acestea, numai amestecurile pe bază de epoxi au transparență.
 • Durabilitate. Atunci când se compară cele două grupe de mortar epoxidic, desigur, câștigă în durabilitate. În cazul în care cimentul în cativa ani necesită redecorare și răcire, amestecul epoxidic poate fi îndepărtat, cu excepția dalelor sau mozaicelor pentru reparații noi. Iar alegerea în favoarea compoziției epoxidice în etapa de reparații poate economisi mult timp și nervi în viitor, în special pentru suprafețele din lemn de bucătărie și podele.
 • Marca comercială. Piața este plină de ambele tipuri de compuși de frecare. Unii dintre aceștia au adăugat componente care îmbunătățesc proprietățile fizico-mecanice ale chitului, facilitează lucrul cu acestea, reduc consumul de materiale în timpul funcționării sau vă permit să îndepărtați cu ușurință resturile compoziției de pe suprafața mozaicului.Maeștrii experimentați și experții începători împărtășesc cu nerăbdare feedback-ul lor, datorită căruia puteți alege groutul potrivit preferințelor dvs.
 • Condiții de temperatură Alegerea compoziției poate fi, de asemenea, influențată de regimul de temperatură al camerei în care se efectuează reparațiile. În vreme caldă și caldă, este mai ușor să lucrați cu un compus epoxidic, deoarece durează mai mult pentru a fi vindecat și vindecat. În camerele friguroase sau în timpul iernii, este mai bine să utilizați un amestec de ciment.

consum

Consumul aproximativ de mortar depinde de parametrii geometrici ai mozaicului - lungimea, lățimea și înălțimea fiecărui element, precum și mărimea cusăturii dintre plăci.

Calcularea primară poate fi efectuată conform formulei:

Consumul (kg / 1 m2) = (l + b) / (l * b) * h * t * e,

 • l este lungimea plăcii, mm;
 • b - lățimea plăcii, mm;
 • h este grosimea plăcii, mm;
 • t este lățimea cusăturii, mm;
 • e - densitatea cimentului, kg / dm³. De obicei, acest parametru variază de la 1,5 la 1,8.

La consumul rezultat se adaugă 10-15%. Aceasta va fi cantitatea necesară de materiale.

Atunci când cumpărați un compus de mistrie, trebuie să fiți atenți la faptul că întregul volum are un lot de producție per pachet. De asemenea, pe ambalajul multor producători a indicat consumul aproximativ al materialului, de asemenea, ajută să facă alegerea potrivită.

Trebuie reamintit că în aceeași zonă pentru un mozaic, consumul de materiale de mortar va fi mai mare decât pentru plăci. Acest lucru se datorează numărului mare de elemente. Grundul epoxidic este consumat mai economic decât cimentul. Acest lucru se datorează faptului că o cantitate mare de amestec de nisip și ciment rămâne pe suprafața mozaicului și trebuie îndepărtată.

De asemenea, pe cheltuiala afectează calificările comandantului care efectuează lucrarea. Cu cât este mai experimentat un muncitor, cu atât mai economic el cheltuie materiale.

Sfaturi pentru aplicații

În lipsa unei experiențe în ceea ce privește așezarea și îmbinarea plăcilor și a mozaicurilor, va fi rezonabil să aveți încredere în un maestru calificat: el va face lucrarea în așa fel încât cusăturile de pe perete sau de podea să fie îndelungate, cu aspectul lor impecabil. Cu toate acestea, după un timp poate fi necesar să ștergeți aspectul deteriorat sau pierdut al finisajului. Este posibil să existe și o situație în care este necesară înlocuirea unui element crăpat. În acest caz, vor fi utile abilitățile de grouting la îndemână.

Iată câteva trucuri care vă ajută să faceți o reparație minuțioasă corect:

 • Din momentul de fixare a mozaicului la aplicarea de mortar ar trebui să ia cel puțin o zi.În acest timp, adezivul va avea timp să se usuce și va fi posibilă ștergerea cusăturilor fără pericolul de peeling al mozaicului.
 • Înainte de a aplica mistria la suprafață, trebuie să fie curățată de murdărie și resturi de ciment sau adeziv. În acest scop se utilizează apă și un burete de duritate medie, care nu va deteriora mozaicul.
 • Aplicați compusul ar trebui să fie o spatulă de cauciuc cu mișcări diagonale de sus în jos. Acest lucru va elimina zgârieturile pe placa decorativă. În plus, o unealtă din cauciuc, spre deosebire de cea metalică, face posibilă adâncirea chitului cu 1-2 mm de la nivelul mozaicului, ceea ce conferă un aspect mai rafinat și mai estetic finisării finisajului.
 • În procesul de lucru este necesar să se umezească în mod constant rosturile de rosturi pentru a preveni fisurile. Utilizat în mod obișnuit în aceste scopuri spray.
 • Nu mai mult de 20 de minute după injecție, este necesar să se îndepărteze resturile compoziției de pe suprafață. În cazul unui amestec de ciment, ștergerea suficient de repetată cu un burete umed. Compoziția epoxi este îndepărtată mai ușor dacă mozaicul este pre-tratat cu o compoziție specială care formează un film polimeric.

Instrucțiuni suplimentare care depind de tipul de mortar pot fi găsite pe ambalaj.Dacă faceți tot ce vă recomandăm producătorul, atunci un rezultat bun este de obicei garantat.

Pe una dintre cele mai ușoare căi de îmbinare pe un mozaic, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor