Becuri: opțiuni pentru modele și caracteristici alese

 Becuri: opțiuni pentru modele și caracteristici alese

Nuanțele de lămpi sunt necesare nu numai pentru a proteja împotriva unor culori prea luminoase. Adesea, ele joacă o funcție mai decorativă, de exemplu, atunci când modelele de rattan de elită sunt selectate sau o cameră este proiectată într-un anumit stil. Este necesar să se ia în considerare nu numai variațiile posibile ale lămpilor, ci și caracteristicile de alegere asociate producătorului și îngrijirea necesară pentru umbra lămpii.

Ce înseamnă și ce este necesar?

Un abajur este un capac special purtat peste bec. Din limbajul francez, acest cuvânt este tradus ca "dimmer", care indică imediat scopul său dorit: difuzarea fluxului de lumină, înmuierea acestuia cu un material opac cu abajur.În plus față de funcția principală, un plafon similar a fost utilizat din ce în ce mai mult în scopuri decorative.

Diverse materiale și forme în care se pot realiza abajururi vă permit să alegeți modelul potrivit pentru absolut orice stil, începând de la baroc rafinat și care se termină cu un rustic în mod deliberat grosier.

Refractând lumina, abajurul poate schimba complet atmosfera din cameră. Nu numai că dispersează iluminatul, dar uneori schimbă și culoarea fluxului luminos, prin care trece razele. În unele cazuri, pare mai mult decât neobișnuit, de exemplu, atunci când vine vorba de nuanțele sculptate. Ele transmit lumina neuniform, creând momente interesante. Ele nu sunt potrivite ca principala sursă de lumină, dar sunt cele mai potrivite pentru a crea un accent de lumină.

Astfel, capacul pentru lampă îndeplinește multe funcții, fiecare dintre ele complementar cu competență celuilalt, lăsând apărătorii de vopsea printre preferatele atunci când aleg iluminarea. În ciuda bulkiness, care poate sperie adesea un client solicitant, o astfel de funcționalitate plătește pentru dimensiunea relativ mare a abajururilor.

tipuri

Separarea abajururilor se efectuează în funcție de mai multe criterii, principala fiind amplasarea structurii.

Deci, alocați opțiunile de plafon, masă și podea:

 • Suspensie de plafon - forma simplă și clară a lămpii. Cel mai adesea, un astfel de candelabru este folosit ca sursa principala de iluminare si este completat de iluminare cu LED datorita incapacitatii de a crea cantitatea necesara de lumina. Astfel de modele sunt realizate în diferite configurații, inclusiv proiectantul pentru candelabrele de cristal cu lămpi.
 • Modele desktop diferă într-o mare varietate de dimensiuni și forme, cu toate acestea, cel mai adesea folosesc variante medii sub formă de amfore. Nu permit ca lumina să lovească în ochi, chiar dacă lampa de birou este folosită ca noptieră pentru citire. Apropo, vorbind despre lămpile cu pat, este imposibil să nu mai menționăm că se utilizează adesea panglica de pe lampă. Este atașat cu un clip la becul propriu-zis.
 • Eșantioane de podea sunt o înlocuire completă a sconceselor pentru a crea iluminatul local. Ele pot fi în mod arbitrar înalte și mari. Configurația plafonului diferă însă, de cele mai multe ori, în partea de jos a modelului larg.

Împărțirea în nișe de prețuri pentru economie, modele de elită sau de clasă mijlocie se bazează pe materialele folosite pentru a crea abajururile. De exemplu, modelele din țesături naturale sunt a priori la limita superioară a prețului datorită costului ridicat al materiilor prime utilizate.

dimensiuni

Dimensiunile abajurului sunt diametrul acestuia. Există modele mari, medii și mici:

 • Construcții mari folosit ca un tavan suspendat sau modele de podea. Adesea ei joacă un rol de accent, atrăgând atenția asupra lor înșiși. Atunci când instalați un eșantion mare de podea, este important să acordați atenție modului în care armonios se potrivește dimensiunea plafonului cu baza. Asigurați-vă că vă concentrați asupra unui sentiment de echilibru.
 • Capacele medii foarte potrivit pentru instalare atât pe tavan, pe masă, cât și pe podea. Dacă ridicați un eșantion de formă adecvată, veți putea diversifica interiorul cu ajutorul unei nuanțe neobișnuite. Lămpile practice cu suspensie medie sunt instalate în principal în săli practice: bucătării, băi, holuri.
 • Mini abajururi ele completează fie candelabrele de plafon multiple, fie sunt folosite ca cadru pentru lămpile cu lectură mică.Mici abajururi sunt cele mai "capricioase", deoarece acestea necesită să ia în considerare cu atenție alegerea elementului de iluminat. Capacul mic este aproape de becul, deci din motive de siguranță nu ar trebui să se lase să se încălzească rapid.

Atunci când creați interiorul camerei, puteți combina lămpi cu abajururi de diverse dimensiuni. Această tehnică vă va ajuta să faceți ca camera să pară mai interesantă, făcând ochiul privitorului să se concentreze asupra detaliilor.

desen

În funcție de caracteristicile lor de design, cusutele de cristal pe rama și modelele de pe un suport din plastic sunt împărțite.

 • În primul caz, există o mulțime de spațiu pentru experimente cu formularul. Se pare că nu se construiesc doar modele geometrice simple, ci și modele complexe. Cu toate acestea, aceste opțiuni nu sunt fără dezavantaje: prezența unui număr mare de cusături nu ascunde nimic și, în unele cazuri, acest lucru nu permite crearea atmosferei necesare în cameră.
 • Atunci când proiectați un abajur pe un substrat, nu este nevoie de un cadru complex de fier, deoarece rolul său este complet îndeplinit de substrat. Acesta este un avantaj și un dezavantaj, deoarece nu există posibilitatea de a crea un model de formă complexă.Pentru capacul pe substrat se realizează doar o îmbinare, iar piese metalice-cercuri pentru fixarea umbrei lămpii sunt fixate numai la baze.
vase brodate pe cadru
pe suport plastic

Nuanțele de lumină pot fi atașate cu un clip pe becul propriu-zis, cu toate acestea, mult mai des puteți găsi o opțiune atunci când montantul este realizat pe inelul superior. Fixarea la inelul inferior este mult mai puțin obișnuită datorită faptului că este utilizată pentru forme uniforme: tambur cilindru plat, cub și altele asemenea.

Modelele grele de capace sunt atașate în același timp și pentru partea inferioară, iar pentru inelul superior pentru fixarea abajurului cât mai strâns posibil. În majoritate, montarea dublă este utilizată pentru lămpile de podea mari.

formă

O varietate de configurații sunt uimitoare. Împreună cu formele tipice, cum ar fi un cilindru sau un cub, sunt de asemenea comune atipice: un Imperiu concav, o emisferă cu o margine și altele. Formele clasice au colțuri rotunjite. Acestea includ:

 • cilindru;
 • cilindru concav;
 • rotunde;
 • coolies;
cilindrul concav
Cooley
sferic
cilindru
 • crinolina;
 • drept imperiu;
 • drept oval;
 • concav imperiul;
 • Tiffany (cu sau fără festoase) și altele.
crinolină
drept imperiu
drept oval
Tiffany

Interioarele moderne folosesc adesea modele mai rectangulare și forme geometrice 3D:

 • optiune pătrată;
 • cub;
 • mingii;
 • lung cilindru și așa mai departe.
minge
opțiune pătrată
cub
cilindru lung

Atunci când alegeți o variantă de formă sau alta, cu siguranță trebuie să vă concentrați asupra stilului interior, modernității și spiritului. De aici depinde în mare măsură aspectul final al întregii situații.

De asemenea, rețineți că modelele de pe diferite cadre deschid variații diferite de forme. Pentru interioare clasice, este de preferat să alegeți capace brodate cu coaste, pentru cele moderne - pe un suport din plastic. Formularele care se deschid atunci când se utilizează aceste cadre sunt optime pentru aceste două grupuri stilistice principale.

Este demn de remarcat că astăzi cilindrul este cel mai versatil. Poate fi recreat cu ajutorul unui cadru obisnuit, iar cu ajutorul plasticului, aspectul final va fi extrem de diferit.

materiale

La efectuarea unor părți ale umbrei lămpii sunt utilizate diferite materiale:

 • cadru cel mai adesea metalÎn unele cazuri, poate juca și rolul de decorare. În astfel de situații, cadrul din oțel forjat nu este acoperit cu un capăt. Pentru scopuri decorative, alegeți materiale de cupru, bronz, negru.
 • Suport din plastic De asemenea, nu poate fi acoperită în nici un fel, caz în care este de asemenea o umbră a lămpii în același timp. Este posibil să se formeze forme geometrice simple, cu toate acestea, puteți alege o culoare față-verso, de exemplu, pentru a face umbra lămpii în portocaliu și în afara gri.
 • Vorbind direct despre capace, se poate observa că cele mai frecvente sunt modelele din țesătură. Ele pot aparține unei clase de lux și pot fi destul de accesibile. Cele mai scumpe modele includ o nuanță de țesătură de mătase. În ciuda aspectului original superb, acesta pierde rapid culoarea și necesită înlocuirea frecventă.
 • Lucrurile sunt mai bune lenjerie pânză. Se potrivește perfect în aproape orice interior datorită texturii neobișnuite și rezistenței ridicate la uzură.
 • În interiorul oriental se aplică organza. Atunci când alegeți materie, trebuie avut în vedere faptul că abajururile sunt fabricate din țesături tratate cu substanțe împotriva focului,și asigurați-vă că căutați o etichetă similară în caracteristici.
 • Cele mai interesante modele includ dantelă abajururi. Ei transmit lumina în așa fel încât se formează umbre complicate, datorită cărora se creează o atmosferă extraordinară.
 • împletite capacul poate fi fabricat din mai multe materiale. Un model de răchită făcut în tehnica macrame este mai frecvent, dar, de asemenea, mostrele de ratan recent sunt larg răspândite.
 • sticlă plafonul este un clasic al genului. Poate fi făcut din sticlă transparentă sau mată, completată de o varietate de detalii sculptate sau bule. În funcție de cât de mată este sticla, capacitatea disipativă diferă.
 • lemn Ambrășa nu este folosită doar în interiorul ecologic. Deseori puteți găsi un astfel de model în saună sau în baie. Probele deosebit de neobișnuite sunt făcute cu sare himalayană, rezultând astfel că arată ca niște cristale de sare mari.

culoare

În tendință sunt ambele modele dezactivate de culori neutre și luminoase.

Cele mai populare culori includ următoarele:

 • portocaliu;
 • violet;
 • verde;
 • roșu;
 • zmeura;
 • galben;
 • negru;
 • alb;
 • turcoaz;
 • cremă;
 • var;
 • albastru;
 • bej;
 • transparente;
 • argint;
 • visiniu.
7 fotografie

Vopselele metalice forjate pot fi executate în culori restrânse: negru, argintiu și altele asemenea. Ele sunt, de obicei, combinate cu capace de sticlă. Dacă un model de țesătură este ales pentru metal, nu este necesar să se asigure că ambele sunt realizate în aceeași culoare.

Uneori este mult mai interesant să te uiți la combinații contrastante, de exemplu, o bază metalică neagră și o țesătură de aur.

Destul de des nu sunt alegeri monofonice, ci sunt fabricate din țesături cu model. În astfel de cazuri, este important ca aceeași țesătură să fie repetată în restul detaliilor de mobilier, de exemplu, pot fi cusute din ea perdele, tapițerii scaunelor și altele asemenea. Pentru a combina diferite amprente, trebuie să aveți un fler artistic subtil, altfel duetul rezultat nu va produce efectul dorit și va arăta ridicol.

Dacă nu sunteți încrezători în abilitățile dvs., este mai bine să nu utilizați capacul colorat din cameră.

decorare

Un simplu abajur pare adesea plictisitor. Puteți crea o mostră interesantă și unică singur.Cea mai neobișnuită cale este să reînnoiască un decapaj plictisit. Cu ajutorul acestei tehnici puteți crea cele mai neobișnuite modele, deoarece alegerea opțiunilor gata făcute este imensă. Decupajul este adesea făcut acasă fără a cumpăra echipament suplimentar.

Aspectul glam al abajurului poate fi dat dacă decorați marginea de jos cu o fringă. Fringe în același timp poate fi orice, indiferent de tipul său, lămpile cu fringe arata festive și elegante.

Amintiți-vă că acest tip de decorare este mai preferabil pentru interioarele tradiționale. În majoritatea camerelor moderne, astfel de modele vor părea ridicole.

Aplicațiile cu cusături cu panglică peste un plafon obișnuit îi vor da o notă de dragoste rustică. Se utilizează în principal motive florale, dar se pot folosi și arcuri.

În general, puteți să decorați abajururile cu orice: dantelă, culoar, arcuri, aplicații, decupaj, scriere ștanțată, ciucuri. Alegerea opțiunilor potrivite este limitată numai de preferințele imaginației și gustului proprietarului.

stiluri

Fiecare stil are modelele sale preferate de abajururi.Pentru unele stiluri, ele se pot suprapune sau chiar se pot duplica reciproc.

Ar trebui să se concentreze pe câteva dintre cele mai populare destinații:

 • Provence sau Chebbi Chic alegerea bun venit a modelelor "antic". În general, stilul de muzică country, precum și retro, este caracterizat de alegerea în favoarea modelelor vechi, similare cu cele moștenite de la rudele mai în vârstă. Pentru Provence și Shabby Chic sunt alese modele de formă conică în formă de țesătură de culoare crem deschis, cu un model floral mare. Aveți posibilitatea să alegeți o mulțime de finisaje: dantelă, franjuri, broderii de panglică, culise și altele asemenea. Arpascul ar trebui să arate cât se poate de simplu.
 • Pentru modele în stil oriental caracterizată printr-o abundență de culoare. Un aspect interesant pentru lămpile de plafon Tiffany, alcătuit din multe fragmente multicolore. Modelele fabricate sunt realizate din șaluri translucente multi-colorate, ca în cazul în care sunt îndoite peste cadrul. Este de preferat să folosiți țesături de lux de culori saturate luminoase.
 • Pentru stil loft este recomandabil să renunți complet la utilizarea abajururilor și, dacă folosiți orice model, ar trebui să alegeți emisfere de staniu sau lemn.

Producatori

Pe piața modernă puteți găsi produse de la diferiți producători.

 • Favoritele de pe piață ale abajururilor sunt recunoscute pe bună dreptate Modele europene. Italia, Spania, Belgia oferă componente excelente, nu numai capace, ci și baze. În mod separat, achiziționarea unor astfel de elemente este mult mai ieftină, în același timp abordarea de proiectare garantează crearea modelului autorului propriu al lămpii.
 • Proiecte chinezești Adesea, calitatea înaltă nu diferă, totuși, există o excepție pentru fiecare regulă. Afișele de fabricație chinezești, realizate cu toate regulile și având un certificat de conformitate, sunt destul de acceptabile în ceea ce privește calitatea, în același timp prețul lor fiind semnificativ mai mic decât pentru modelele europene.
 • Vase de aur rareori pot fi găsite separat de baze, în special corpul de iluminat este livrat ca un kit. Este imposibil să nu subliniem faptul că trusele sunt bine gândite, sunt de înaltă calitate și la un preț rezonabil. Turcia se află pe lista liderilor țărilor în producția de dispozitive de iluminat, astfel încât producătorii turci încearcă cu toată puterea lor să corespundă unui nivel atât de înalt.
chineză
italiană
turcă

Cum sa alegi?

Capacul lămpii trebuie să fie selectat după reparație, când toate detaliile situației au luat deja loc. Faptul este că o lampă de podea pre-achiziționată nu se poate încadra în interiorul finit, iar utilizarea unui model necorespunzător va anula toate eforturile de proiectare.

Dacă există o problemă de a alege un capac sub mobilier, atenție la mobilier luminos tapițat în camera dumneavoastră. De regulă, o singură nuanță a aceleiași umbre se va potrivi perfect.

Nu contează dacă este selectată pe tavan, pe podea sau pe masă - această regulă funcționează la fel de bine în orice situație.

Pentru grădiniță, ar trebui să optați pentru modele luminoase cu desene, de exemplu, cu personajele copilului iubit de desene animate. Puteți să vă lipiți de aplicațiile cu afișe cu diferite animale mici, asteriscuri, mașini.

Pentru dormitor este cel mai bine să alegeți un model neutru care să nu distragă atenția de la somn. Cea mai buna alegere sunt nuantele de contrast non-contrast. De exemplu, într-o cameră de lămâie cenușie, atât vopselele gri, cât și produsele de culoare deschisă de lamaie vor arăta bine. Este important ca ochii să se odihnească când privesc la umbra lămpii.

Acordați atenție capacității de transmitere a luminii a capacului, mai ales dacă este folosit pentru noptiere: lumina nu trebuie să fie prea luminată.

Cum să ai grijă?

Îngrijirea diferitelor materiale pentru umbrele de soare necesare diferite:

 • Cel mai simplu este să ai grijă de modelele de sticlă. Pur și simplu ștergeți-le cu o cârpă din microfibră, iar murdăria puternică se poate îndepărta cu o cârpă umedă. Pentru curățarea completă este suficient să scoateți lămpile de plafon, să le "scăldați" într-o soluție de apă și detergenți de spălat vase și să le lustruiți cu un prosop de vafe fără scame.
 • Stofele de lemn sunt curățate cu lustruire de lemn. Apa obișnuită pentru un copac este distructivă, deoarece duce la deteriorarea unui astfel de material delicat. De asemenea, nu utilizați bureți abrazivi: vor lăsa zgârieturi urâte pe acoperișul de lemn lăcuit, astfel că abajurul va fi deteriorat fără speranță.
 • Opțiunile pentru țesături necesită o abordare mai delicată. Ei trebuie să fie curățați în mod regulat de praf cu un aspirator. Este necesar să utilizați unitatea la o putere minimă, având în prealabil o tifon umed pe tub: astfel, praful colectat nu se va împrăștia în jurul încăperii și nu se va regla din nou pe capacul lămpii.
 • Curățarea profundă a capacului de tesatura se face cu un burete înmuiat în apă caldă cu săpun.Este necesar să ștergeți locurile de poluare puternică, ori de câte ori este posibil, fără a afecta locurile de fixare a cadrului. Nu este protejat de un strat anti-coroziv, astfel încât să poată rezista.

Interioare frumoase

Mai jos sunt câteva exemple de abajururi, selectate armonios pentru mediul înconjurător.

Atunci când lampa de podea este fabricată din aceeași țesătură ca și unele părți ornamentale, întreaga cameră are un aspect mai fin. O pernă otomană, aruncată pe o canapea obișnuită, discretă și o lampă de podea pe o bază interesantă sculptată, este un trio minunat.

 • În interiorul stilului scandinav, adesea este umbra lămpii care este detaliul accentului, însă este important să se asigure că nu se deosebește de viziunea generală. Observați cum se potrivește modelul agățat cu desktopul: capacul este adaptat la culoarea bazelor.
 • Recent, este la modă protejarea unor construcții mari de cristal pompos, cu ajutorul unor nuante cilindrice simple. Culorile pot varia, însă cele mai des folosite sunt nuanțele alb, bej, negru și lila.

Cum sa faci un abajur cu mainile, vezi urmatorul videoclip:

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor