Lămpi decorative de iluminat

 Lămpi decorative de iluminat

În lumea modernă, imaginea, gustul, eleganța și funcționalitatea stilate sunt de o importanță capitală în interior și în spațiu. Acest lucru nu poate fi realizat fără cea mai recentă tehnologie care poate aduce viabilitatea și confortul nostru la domiciliu. Elementul principal în proiectarea oricărei încăperi este iluminarea și alegerea corectă a lămpilor, ceea ce va da o atmosferă și un confort deosebit camerei.

Soiuri și caracteristici

Se știe că lumina este vitală pentru toți, fără excepție, pentru că este datorită lui și energiei solare pe care o dezvoltă toate organismele vii de pe planeta noastră. Un drum lung de la lămpile cu kerosen până la electricitatea modernă a trecut omenirea. În această perioadă, sursele de lumină au dobândit multe soiuri:

  • lampă obișnuită electrică obișnuită cu o spirală metalică în interiorul becului (cunoscută din istoria sovietică ca "lampa Iliich"), inventată și patentată de Thomas Edison american la sfârșitul secolului al XIX-lea, este cel mai utilizat tip. Lumina din ea seamănă cu un soare cald din cauza predominării tonurilor galbene din spectrul strălucirii. Este foarte ușor de utilizat, dar are o durată de viață foarte scurtă și consumă multă energie, este, de asemenea, foarte sensibil la fluctuațiile de tensiune, de aceea practic nu este utilizat în proiectare, dar este utilizat pe scară largă în iluminatul general, fiind cea mai ieftină opțiune pentru locuință
  • economisirea energiei (cel mai adesea luminescentă). Astfel de surse au devenit foarte populare din cauza rentabilității lor, deoarece permit reducerea semnificativă a costurilor cu energia, având în același timp o eficiență ridicată a luminii. Cu avantaje incontestabile, este imposibil să nu menționăm unele dintre dezavantaje: în primul rând, acestea sunt vapori de mercur conținute în balon și asigură funcționarea normală a acestor lămpi.În al doilea rând, radiațiile ultraviolete care sunt emise în timpul funcționării acestei lămpi au un efect dăunător asupra viziunii noastre. Dar, recent, această problemă a fost redusă cu ajutorul unui strat de acoperire special aplicat în interiorul vasului și absorbind cea mai mare parte a radiației nocive. Există o mare varietate de astfel de surse de utilizare decorativă;
  • lămpi cu halogen ele sunt lămpi cu incandescență modernizate, în care helixul este încălzit la temperaturi mai ridicate, ceea ce face posibilă obținerea unei cantități mai mari de emisii de lumină. Durata sa de viață este de patru ori mai mare decât o lampă incandescentă obișnuită și este de aproximativ 4 mii de ore. Datorită dimensiunilor mici, acestea sunt adesea folosite ca spoturi pentru plafoane suspendate și mobilier;
  • LED lumina numite și economii de energie, dar le depășesc în performanțele lor. Durata de viață a acestor dispozitive este de aproape 3 ori mai mare și atinge o sută de mii de ore, cu o producție de lumină de aproape o sută la sută. Acestea sunt, de asemenea, foarte sigure, sunt cele mai ecologice dispozitive de iluminat, nu emit lumină ultravioletă și nu se încălzește în timpul funcționării.Domeniul aplicației lor sa extins considerabil de la momentul creării: de la lumini indicatoare în structuri electronice la dispozitive de iluminat în automobile și la surse de lumină decorativă în interior.

Fiecare dintre tipurile de lămpi prezentate poate avea caracteristici speciale. De exemplu, becurile cu senzori de mișcare care oferă o pornire și oprire a surselor de lumină într-o anumită perioadă de timp (cu apariția întunericului sau într-o încăpere nesecurizată) și atunci când se deplasează obiecte în zona senzorului. Atunci când înregistrarea mișcării de persoane, mașini și alte obiecte într-o anumită zonă încetează, lumina se oprește. Cel mai adesea, astfel de aparate electrice sunt instalate în iluminatul stradal, la intrarea în casă, la întreprinderile industriale.

Astfel de senzori sunt potriviti pentru aproape toate tipurile de lămpi, dar cele mai economice sunt, desigur, LED-uri. Varietatea senzorilor face posibilă chiar și controlul intensității iluminării - acestea sunt lămpi dimmabile, cu ajutorul căruia puterea sursei de lumină este reglată datorită unui dispozitiv special construit (dimmer).Dimmer vă permite să modificați fluxul luminos de la 10 la 100%. Aceste dispozitive originale ajută la asigurarea confortului și conferă o atmosferă incredibilă interiorului.

Dacă din anumite motive este imposibil să vă conectați la rețeaua electrică locală, lampa cu LED-uri fără fir de pe baterii va ajuta întotdeauna.

Astfel de lămpi au devenit foarte populare în întreaga lume datorită utilizării în masă în orice condiții și situații. Există, de asemenea, mobilier special, lămpi de perete, suspendate pe baterii, care funcționează mult timp, decorând și luminând spațiul.

Cum sa alegi?

Atunci când alegeți o lampă sau candelabru, este necesar să vă concentrați asupra lămpilor compatibile cu ele. Există diferențe de formă, dimensiune, putere și bază, prin care sursa de lampă este introdusă în cartuș și primește un curent electric. De obicei, materialul de bază este metalic, ceramic sau plastic.

Fiecare sursă de iluminare are de la una la mai multe runde cu un dispozitiv de fixare adaptat pentru acest model particular.

Tipuri de socluri

În electrică au fost prezentate multe mostre și socluri de modificare.În viața de zi cu zi, de obicei, avem de a face cu două grupuri principale: filetate (care se întâmplă mai des) și pin.

Șurubul are o conexiune cu șurub și este marcat cu litera latină E. Acesta este cel mai frecvent întâlnit în viața de zi cu zi. Numărul care urmează indică dimensiunea bazei (diametrul firului). Cel mai adesea, becurile pentru un apartament au doi parametri de conectare - E27 (cel mai faimos, folosit nu numai pentru lămpile cu incandescență, dar și pentru tipurile de economisire a energiei), iar E14 este o variantă E27, dar cu un diametru mai mic numit "minion". Există forme diferite: minge, oglindă, "pere", "picătură", "lumânare", "ciupercă". Pentru lămpi mai puternice, de exemplu, în cazul iluminării străzilor (în lumini de birou, lămpi de stradă), întreprinderi industriale, centre comerciale, se utilizează baza E40 ("goliath").

Alte variante ale capacelor cu șurub sunt prezentate în tabel: (vezi tabelul)

În unele țări, de exemplu, Canada și SUA, datorită tensiunii de rețea de 110 V, parametrii eșantioanelor de șurub nu sunt identici cu standardele europene. Și, respectiv, diametrul este specific: E12, E17, E26, E39.

Poziție de bază cu două contacte metalice care conectează lampa la priză.Marcat cu litera latină G, iar numărul din spatele acesteia indică distanța dintre contacte, de exemplu, G4, G9. Există denumiri suplimentare (X, U, Y, Z) care sunt împărțite în modificări ale acestor eșantioane. Nu trebuie să uităm că aceste specii nu sunt interschimbabile.

Mai multe detalii despre tipurile de pini - în tabel: (vezi tabelul)

Tipul G4 este utilizat în lămpi cu halogen în miniatură la o tensiune de 12/24 V. Proiectat pentru decorațiuni și spoturi.

Proba G5 este operată în surse cu descărcare în gaz (luminescente) cu un balon tubular cu un diametru de 16 mm.

Modificări speciale GU5.3 realizate pentru tipuri avansate de lămpi LED cu consum redus de energie, care evidențiază în mod favorabil plafoanele, vitrinele.

Design special - GU10 cu știfturi îngroșate, care se montează în mandrină până când lampa este blocată complet în încuietoare. Se folosește în locuri unde lămpile obișnuite fără fixare adecvată pot cădea (de exemplu, în tavane suspendate).

În plus față de cele de mai sus, există probe destul de rare de socluri:

  • R - cu contact încastrat (conceput pentru putere mare, utilizat în dispozitive cu intensitate ridicată și care funcționează în rețele AC);
  • S - un sofit, având contacte laterale, care sunt instalate ca siguranțe (utilizate pentru iluminarea salonelor auto și a plăcuțelor de înmatriculare, la iluminarea oglinzilor, echipamentelor pentru scenele în teatre și sălile de concerte, precum și în corpurile de iluminat din hoteluri, restaurante, baruri);
  • B - pini (baionetă, de la franceză, cuvântul "baionetă") - au știfturi rotunde, convenabile pentru a fi instalate în canelurile cartușului, care sunt derulate, fixând lampa. Creat pentru procedura de schimbare rapidă a becurilor. A fost creat un subtip BA în care contactele sunt localizate asimetric, motiv pentru care lampa este montată în suport într-o anumită poziție, permițând fluxul luminos al luminilor auto (și farurile pentru corectarea fasciculului fazei scurte și a fazei lungi) și luminile de navigație să fie perfect focalizate.
  • F - un singur pin, comun în trei subtipuri: cilindru, canelat pe suprafață, cu formă specială;
  • P - focalizare - folosită în spoturi și lanterne super-alimentate, indispensabile în proiectoarele de film, lumini de navigație. În interiorul acestor baze este instalată o lentilă de colectare, direcționând fluxul de lumină într-o anumită direcție;
  • T - telefon - sunt destinate semnalizatoarelor, telecomenzii, componentelor electronice, dispozitivelor de semnalizare din panourile de comandă.

De asemenea, atunci când alegeți o sursă de lumină, trebuie să fiți ghidați nu numai de calitățile sale estetice, ci și să prezicați cât de bine va arăta această opțiune în interiorul unui anumit spațiu.

Material de fabricație

Becurile trebuie să îndeplinească toate cerințele de siguranță și să fie fabricate din materiale refractare. Practic, este din material plastic portabil, din metal, cristal și termorezistent. Mulți designeri preferă să folosească lemn, țesături și chiar hârtie, dar aceste produse sunt fragile și nu întotdeauna de încredere, trebuie să fie ținute departe de obiectele inflamabile.

Dispozitivele plastice sunt destul de durabile și sigure, nemaipomenite în îngrijire și vă vor încânta mult timp.

Lămpile din sticlă și cristal sunt cele mai solicitate. Ele sunt foarte fiabile, rezistente la foc și practice. În plus, ele au o estetică înaltă și se încadrează armonios în designul casei.

Tipuri de sticlă

Sticla este unul dintre materialele utilizate pentru iluminat.În prezent, există mai mult de 500 de specii pentru fabricarea lămpilor. Iată câteva dintre ele:

  • sticlă curată în mod ideal trece lumina, este folosit în diferite plafonds și reflectori;
  • sticlă mată vă permite să obțineți o lumină moale, fără lumină puternică, care relaxează perfect și calmează ochii și sistemul nervos;
  • vitralii introduce un element de bucurie, veselie, bună dispoziție;
  • oglindă dau interiorului un aspect misterios și, în același timp, modern.

Cum să aranjăm?

Pentru a nu fi confundat cu dimensiunile lămpii, este necesar să înțelegeți în mod clar dimensiunile camerei. Sursele de lumină vin în diferite dimensiuni: de la becuri miniaturale până la nuanțe mari. Lămpile mici se potrivesc perfect în încăperile mici cu tavan slab și ar trebui instalate în cantități suficiente. Puteți aplica diverse opțiuni care să atragă atenția asupra ei înșiși, să-l distrage de la unele dintre neajunsurile unei mici camere. Aparatele voluminoase sunt mai potrivite în camere spațioase cu tavane înalte.

Este întotdeauna potrivit ca pereții să adapteze sursele mici de bobine.Oglinzile vor arăta perfect în cadrul unor dispozitive speciale cu o sursă de lumină focalizată. Zona de luat masa din bucătărie va fi funcțională cu niște sconturi care au un flux luminos direct și în jos.

Lumina care însoțește un balon sub forma unei mingi va crea o iluminare uniformă și va da originalitate mulțumită geamului mat sau colorat.

Orice salon are nevoie de iluminare calmă și suplă pentru relaxare după muncă. În acest caz, dormitorul este cel mai potrivit pentru lămpile de podea. Va fi interesant să urmăriți lămpile de podea de diferite mărimi. Este indicat să le plasați în colțurile întunecate ale camerei pentru a evidenția aceste zone, datorită cărora camera va arăta vizual mai mult.

Într-o încăpere mică, puteți încerca să instalați o lampă de podea cu o umbra lămpii voluminoase, ceea ce va crea spațiu și confort suplimentar.

Sconturile de perete de la pat sau de podea și lămpile de masă sunt ideale pentru dormitor. O masă de toaletă cu oglindă poate fi încadrată cu o pereche de aparate electrice cu puncte.

În bucătărie, puteți combina mai multe surse, fiecare acoperind zona proprie. În acest scop, reflectoarele vor cădea în cel mai bun mod posibil.Centrul va arata bine tavanul original sau abajurul.

Camera de zi trebuie să fie strălucitoare, strălucitoare și moderne. Aici sunt recepții, diverse sărbători de familie. Foarte îndrăzneț și plăcut din punct de vedere estetic va arăta un candelabru mare, dotat cu mai multe becuri.

Pentru accentele zonei, este indicat să se aplice lămpi punctuale.

culoare

Într-o cameră mică, zonele funcționale pot fi distinse nu numai cu lumină, ci și cu culoare:

  • să accentueze orice obiect cu fasciculul de lumină colectat;
  • să aloce spații separate cu iluminare de culoare, să plaseze mai multe becuri sub tavan, care ar trebui colorate și să le concentreze într-un singur loc;
  • pentru a adapta diferite lămpi pentru zonele lor cu culoarea necorespunzătoare a lămpilor.

Nuantele de lampă pot fi, de asemenea, colorate, dar asigurați-vă că se amestecă cu decorul general. Dar pentru stilurile dispozitivelor moderne și de înaltă tehnologie se potrivesc culori clare - alb-negru.

Varietate de stil

Orice casă ar trebui să arate plăcută din punct de vedere estetic, la modă, individual. Vă ajută să creați o stare de spirit pozitivă, să obțineți satisfacție din partea activităților la domiciliu, să faceți restul în el plăcut și relaxant.Lămpile de interior vă vor da locuinței o eleganță, un farmec unic, pentru a face camera cu adevărat irezistibilă. Astăzi, designerii oferă o mare selecție de stiluri, culori, dimensiuni, forme care pot transforma complet camera, camera de zi, dormitor. Indiferent de stilul pe care îl preferați, amintiți-vă un singur lucru: culorile candelabrului, corpul de iluminat sau farul și bazele acestora ar trebui să fie identice.

Apartamentul studio trebuie împărțit în funcție de zonă și selectat corect pentru fiecare parte propria versiune a becului. În camera de bucătărie-sufragerie vor fi așternuturi deasupra mesei cu corzi decorative lungi.

Stilul clasic în designul camerei simplitate inerentă și eleganță. Becurile ar trebui să fie capabile, fără prea multă creativitate, cu un minim de decorațiuni. Principalul lucru pentru a evidenția estetica și stilul interiorului.

Dacă sunteți un urmaș stilul hi-tech, alegeți lămpi de sticlă sau de plastic cu o multitudine de elemente lucioase și metalice, sferice și trapezoidale, care pun accentul pe stil. Fâșie LED deosebit de relevantă.

În anii 20-30 a secolului trecut sa născut art deco stilcare nu și-a pierdut relevanța aproape o sută de ani mai târziu. Principalul accent se pune pe forme geometrice obișnuite: sferice, cubice, polyhedra. Astfel de lămpi sunt uneori comparate cu piramidele vechi egiptene.

Pentru cei care apreciază stilul minimalismului distracțiile culinare și pretenția nu sunt acceptabile. Culorile predominante sunt moderate - gri, alb. Simplitatea, ușurința și geometria necomplicată sunt principalele criterii pentru astfel de amenajări.

Iubitorii de stil de țară lămpile din lemn și țesături pe care le puteți face cu propriile mâini vă vor multumi. Prin pictarea lor în motive rurale, puteți crea un plus de confort și confort în orice spațiu.

Stil modern și strălucitor Materialele scumpe sunt inerente: cuarț, marmură, piele, lemn natural, sticlă, pietre semiprețioase și inlay. Toate variantele sunt în mare parte realizate manual și nu sunt destinate producției în masă.

Direcția inițială a bionicii (din cuvântul "bio") a apărut în anii 70-80 ai secolului trecut și exprimă unitatea cu natura. Becuri în acest stil - forme fanteziste: creaturi marine, buchete de frunze, flori, siluete de animale, insecte ...

Stilul deconstrucție iubitorii de realitate virtuală și inovarea pe calculator vor aprecia. Lumina neonului și banda LED-uri creează iluzii optice, transferând imaginația într-un alt spațiu.

Stil "ironie"apărută la sfârșitul secolului trecut, caracterizată prin ușurință, umor, neglijență. Opțiunile moderne cu spoturi vor atrage atenția copiilor și se vor potrivi perfect în orice grădiniță.

Stilul eclectic vă permite să amestecați mai multe stiluri și opțiuni, făcând camera modernă și mai îndrăzneață, strălucitoare și individuală. Principalul lucru - nu exagerati si faceti totul cu gust, daca este necesar, incredintandu-i unui stilist experimentat. Deseori, mulți designeri folosesc versiunea originală a unuia sau mai multor stiluri.

Ceasul de pe lămpi este o nouă tendință în afișarea timpului. Modul neobișnuit al acestor modele este acela că afișarea, reproducerea și numărătoarea inversă se realizează folosind lămpi cu descărcare în gaz. Aceștia sunt indicatori retro-produși, produsi în cantități mari în anii '70-'80 ai secolului XX, atît sovietici, cît și străini. Utilizat în principal în ceasuri și tehnologie de măsurare (tuburi vidabile ușor de recunoscut).Experții cred că aceste lămpi sunt capabile să lucreze încă 15-20 de ani fără a-și pierde strălucirea.

Aceste ceasuri se disting prin precizie și claritate excepționale, puteți programa modul de afișare a datei și orei, setați cronometrul, doar două alarme. Astfel de modele sunt asamblate de radioamatori obișnuiți, experimentând cu mărimea, forma, designul.

Le puteți cumpăra în magazine online specializate.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor