Becuri LED

 Becuri LED

Cu câțiva ani în urmă, doar câteva unități și-au asumat riscul de a folosi lămpi cu LED-uri. Se știa puțin despre caracteristicile lor, iar valoarea lor era infinit de mare. Dar odată cu dezvoltarea tehnologiei, funcționalitatea acestor lămpi a devenit mai extinsă, prețul a scăzut, ceea ce a dus la faptul că lămpile cu LED-uri de astăzi sunt cele mai cumpărate tipuri de modele LED.

caracteristicile

Ce caracteristici sunt deosebit de importante?

putere

Puterea lămpilor cu LED este exprimată în wați în același mod ca lămpile incandescente și fluorescente.Cu toate acestea, chiar modelele de economisire a energiei sau fluorescente sunt inferioare LED-urilor în ceea ce privește economia de energie și fluxul luminos. Pentru a face mai ușor să înțelegeți raportul dintre puterea lămpilor incandescente și LED și pentru a facilita în continuare alegerea numărului și puterii lămpilor achiziționate, aici este un tabel de comparație cu lămpile cu incandescență.

Becuri cu incandescență

LED (LED)

20W

2-3W

40W

4-5W

60W

6-10W

75W

10-12W

100W

12-15W

150W

18-20W

200W

25-30W

Consumul de energie este redus cu o medie de 10 ori cu iluminarea LED a încăperii, în timp ce luminozitatea fluxului luminos rămâne și rămâne neschimbată, în plus, iluminarea cu LED-uri are o durată de viață mult mai mare, ceea ce va economisi nu numai electricitatea, ci și înlocuirea lămpilor.

Clasă de pericol

Un alt avantaj este și în favoarea iluminării cu LED-uri: acestea sunt fabricate folosind cele mai avansate tehnologii, producția este un produs care nu conține gaze toxice în sine, mercur și periculoase pentru sănătatea oamenilor de metale grele. În funcție de tipul de LED-uri utilizate în producție, astfel de lămpi sunt clasificate la 4 sau 5 categorii de pericol, care necesită totuși metode speciale de eliminare.

Temperatura de culoare

 • Lumina emisă de un corp de iluminat cu LED-uri poate avea culori complet diferite. Dacă aveți nevoie, de exemplu, de o lumină roșie, atunci niciun alt bec nu poate face față acestei cerințe mai bine decât LED-urile. În plus, este posibilă o lumină de fundal cu două culori, precum și una cu trei culori și, eventual, un număr și mai mare de combinații de culori.
 • În plus, există LED-uri care schimbă culoarea. Această opțiune este o adevărată binefacere pentru tinerii care doresc să organizeze discoteci festive la domiciliu. Astfel, în mod obișnuit, LED-urile sunt o lampă fluorescentă standard, iar în timpul unei sărbători sunt luminile colorate care pot aduce o culoare specială camerei.
 • Lumina obișnuită albă și galbenă are, de asemenea, culoarea proprie, deoarece emite un grad de culoare cald și rece. Umbra caldă este cât se poate de apropiată de cea produsă de o lampă standard cu incandescență standard, în timp ce cea rece oferă mai multă lumină spațiului și funcționează pentru a extinde spațiul datorită procentului mare de alburi emise de o lampă cu o astfel de temperatură de culoare.

plintă

 • Alegerea bazei este determinată de tipul corpului de iluminat în care va fi utilizat lampa. Acestea disting o bază standard de tip E de diferite dimensiuni, toate lămpile cu incandescență au o astfel de bază, ceea ce înseamnă că majoritatea lămpilor sunt echipate cu exact acest tip de cartuș la care se potrivește baza standard E. Există următoarele dimensiuni: E 14 este cel mai mic subsol în diametru, baza este de 14 mm, baza este de 27 mm sau, respectiv, standard, este marcată ca E27. Cea mai mare bază cu o bază egală cu 40 mm este utilizată în industrie, pentru instalarea în lămpi de stradă sau pentru iluminarea unor încăperi mari. Acest tip de bază E40 este marcat.
 • Pentru a înlocui lămpile cu halogen apar LED-uri pe baza G și GU. Ele pot fi, de asemenea, de mai multe dimensiuni, în funcție de locul în care vor fi plasate. Cele mai frecvent utilizate sunt G4, cu o distanță între contactele de 4 mm, GU 5.3, cu o distanță de 5.3 mm și GU10, cu o distanță de 10 mm, respectiv.
 • În plus, bazele tip G și GU sunt utilizate în lămpile tubulare., este cel mai adesea folosit o bază specială pivotantă. Cel mai adesea dimensiunea unei astfel de baze G13. Pentru instalarea lămpii în mobilier, de exemplu, în dulapul de deasupra chiuvetei din baie, utilizați baza GX53.În această bază distanța dintre contacte este de 53 mm.

Unghi de dispersie

 • În funcție de numărul și unghiul LED-urilor din interiorul becului, este posibil să se obțină un unghi complet diferit de împrăștiere a luminii. Un LED acționează strict printr-un fascicul drept, refracția acestuia nu are loc, prin urmare, datorită înclinației diferite a locației, producătorul prezintă diferite linii de produse cu un unghi de refracție diferit de la 30 la 360 de grade.
 • Alegerea unghiului de iluminare va depinde în primul rând de amplasarea punctului de iluminare și a dimensiunii camerei planificate a fi iluminată cu ajutorul lămpilor. Deci, dacă aveți nevoie să alegeți un unghi de împrăștiere pentru o cameră destul de spațioasă, este mai bine să vă concentrați asupra opțiunilor cu un unghi de împrăștiere mai mare de 90 de grade. Pentru a ilumina o zonă mică, este mai bine să acordați atenție unghiului mai puțin larg al dispersiei fasciculului luminos.

Unghiul de împrăștiere, egal cu 360, este cel mai potrivit pentru instalarea în lămpi decorative, în care există diferite tăieturi figurine, ceea ce va crea un efect interesant asupra peretelui atunci când se utilizează lampa.

Indice de redare a culorilor

Indicele de redare a culorilor este distorsiunea percepției vizuale a redării culorilor atunci când obiectul este iluminat cu o lampă.

Percepția culorilor poate diferi atunci când este iluminată cu lămpi cu temperaturi diferite de culoare, precum și variază în funcție de indicele de redare a culorii. Cu cât indicele este mai ridicat, cu atât este mai bine percepția culorilor și a nuanțelor.

 • Parametrul de redare a culorii este responsabil pentru calitatea luminii și se află în intervalul de la 0 la 100 Ra. Ra este o măsură a indicelui de predare a culorii. În funcție de index, sunt selectate cele mai potrivite opțiuni pentru spații pentru diverse scopuri. De exemplu, pentru camere în care este necesară redarea maximă a culorilor, unde fiecare detaliu este important, se utilizează o lampă cu un indice de 90-100 Ra. Acest tip de spațiu include un salon de artă, un magazin de țesături și accesorii și un laborator.
 • În camera de zi pentru o viață confortabilă destul de indice 70 -90 Ra. Orice sub 70 este cel mai frecvent utilizat în depozite, baruri și alte încăperi întunecate. Pentru a selecta corespunzător LED-urile indexului necesar, trebuie să țineți cont de marcajele pe care producătorul le lasă pe cutie.Cea mai bună transmisie de culori de la 90 Ra este furnizată de lămpile cu marcaj 1A, de la 80 la 90 - 1B. Indicii medii prezintă modele etichetate 2A și 2B, sub media 3 și 4.

Principiul de funcționare

Sursa de lumină a lămpii LED este o diodă care emite lumină, numărul de diode va depinde de luminozitatea și de unghiul de înclinare - unghiul de dispersie.

Lucrarea se bazează pe fenomenul emisiei de lumină, care are loc în punctul de contact al substanțelor diferite, în timp ce un curent electric trece prin ele. În acest caz, materialele folosite de ei înșiși nu sunt conductori ai curentului electric, care creează cel mai mare interes în acest fenomen. Ele pot sări peste curent doar într-o singură direcție și apoi, în funcție de conexiunea lor. Pentru a face acest lucru, într-unul din materiale ar trebui să fie dominat de conținutul de ioni, iar în celălalt - de electroni. Procesul de trecere a curentului în aceste materiale, printre altele, este însoțit de o eliberare semnificativă a energiei termice și, în unele cazuri, de luminescență. Semiconductorii sunt capabili să emită o strălucire când trece curentul și sunt LED-urile care stau la baza lămpii LED.

Avantaje și dezavantaje

În comparație cu becurile incandescente convenționale, LED-urile au un număr de avantaje tangibile, dintre care amintim următoarele:

 • Consumul de energie electrică este de 8-10 ori mai mic decât modelul tradițional.
 • Căderile de tensiune, Atât de des se întâmplă în apartamentele medii nu sunt o problemă pentru LED-uri. Ei păstrează intensitatea strălucirii și, deoarece sunt imuni la astfel de picături, nu ard în timpul supratensiunilor.
 • Temperatura de încălzire precum și radiatoarele speciale care reglează căldura, nu lăsați lampa să se încălzească pentru a strica cartușul sau pentru a deteriora lampa de la podea. În plus, lumina inclusă la utilizarea acestui tip de lampă nu modifică temperatura încăperii care se aprinde.
 • Un alt avantaj semnificativ este durabilitatea acestor elemente de iluminat. Astfel, producătorul promite o medie de 25-50 de mii de ore de muncă neîntreruptă, traducându-l în ani, puteți conta pe aproximativ 10-15 ani de muncă neîntreruptă.

Ca orice alt obiect, acest element de iluminare are dezavantajele sale:

 • Cost suficient de înalt Totuși, cu avantajele disponibile, vă puteți închide ochii față de acest dezavantaj, deoarece revenirea completă va avea loc destul de repede.
 • Cea mai importantă dezavantaj astăzi este numărul mare de produse contrafăcute de bună calitate de pe piață. Astfel de modele pot provoca supraîncărcarea în rețelele electrice și incendiile. În plus, modelele de calitate scăzută sunt pur și simplu periculoase pentru sănătate. Motivul pentru aceasta este spectrul eterogen al LED-urilor, precum și pâlpâirea, care are un efect dăunător asupra viziunii umane.
 • Separat, putem remarca faptul că LED-urile nu pot fi folosite în camere cu temperaturi ridicate, în acest caz, durata lor de viață este redusă semnificativ.

tipuri

Există mai multe clasificări ale lămpilor LED, separarea are loc pe cea mai importantă bază. Se disting următoarele grupuri de clasificare:

 • La destinație.
 • Prin flux luminos și tip de construcție.
 • După tipul de LED utilizat.
 • Pe tip de capac.

Astfel, în funcție de locul în care este folosit acest element luminos, se disting următoarele tipuri:

 • Pentru casă și birou. Cel mai adesea, aceste opțiuni sunt folosite ca o alternativă la iluminatul tradițional, fie că sunt lămpi incandescente sau fluorescente. Folosit pentru a economisi energie.Există, de asemenea, modele color pentru uz casnic, fiind concepute pentru a îndeplini funcții decorative. Unele modele vin cu o telecomandă, cu care puteți schimba culoarea.
 • Street. Acest tip este utilizat pentru a ilumina drumurile, clădirile. O caracteristică distinctivă a acestui tip este prezența unei protecții suplimentare speciale de praf și umiditate.
 • Fare. Una dintre cele mai noi tipuri de LED-uri. Aceasta include de asemenea o lampă cu inel. Este cel mai convenabil pentru fotografiere și fotografiere video.
 • LED-uri auto. Acest tip este utilizat în automobile ca iluminare interioară, faruri și alte elemente funcționale.

Prin fluxul luminos și design:

 • Lămpi cu scop general, întrerupătoare. Acest tip este în mod structural apropiat de forma obișnuită clasică a becurilor incandescente. Lumina din lămpile de acest tip este destul de difuză și de înaltă calitate pentru utilizarea în spații de birouri și rezidențiale.
 • Lumină direcțională. Acest tip este utilizat în spoturi, spoturi, folosite pentru evidențierea elementelor individuale.
 • Liniar. Sau lămpi în formă de tub cu două capace LED.Acest tip a primit distribuția maximă în spațiile de birouri și în diverse laboratoare.

Clasificarea după tipul de LED utilizat:

 • Indicatoare LED. Una dintre primele dezvoltări ale sortimentului de lămpi cu LED-uri. Vânzările de acest tip scad în fiecare zi, deoarece sunt modele cu o strălucire, care este cea mai periculoasă pentru sănătatea umană.
 • SMD dioda. Una dintre opțiunile de cea mai înaltă calitate și mai ușoară. Domeniul de aplicare este cât mai larg posibil.
 • Becuri diodice de mare putere. Utilizarea lor este destul de limitată datorită încălzirii ridicate a cazului.
 • Chip sau dioda SOW. Tip de dezvoltare, oferind iluminat de cea mai bună calitate. Încălzirea structurii are loc destul de încet, iar forma produsului final poate fi la fel de diversă. Modelele rezistente la explozie, care sunt acum anunțate în mod activ de producător, se bazează pe o diodă IDS.
 • Diode de filamente sau filamente. Acest tip oferă iluminare chiar și cu un unghi de împrăștiere de 360 ​​de grade.

După tipul bazei:

Toate bazele existente sunt împărțite în două grupe principale: low-voltage și high-voltage.

Dintre cele de joasă tensiune, sunt prezente în principal capace de tip G. Aceasta este o conexiune cu pin cu o priză. Acest tip de priză nu poate fi conectat direct la priză și necesită un adaptor special. Cele de înaltă tensiune includ o bază standard de tip E sau o bază "Edison". O bază standard filetată potrivită pentru aproape orice corp de iluminat.

În mod separat, merită menționat un grup special - lampă reîncărcabilă. În acest caz, LED-urile sunt încărcate de la rețea și funcționează în modul standalone, ca sursă de alimentare de rezervă.

Dimensiuni și forme

Astăzi, există o mare varietate de diferite forme de lămpi cu LED-uri, pentru confortul consumatorului, modelele moderne au marcaje speciale pe ambalaj care indică forma. Desemnarea se face folosind literele latine corespunzătoare primei litere a cuvântului care denotă formularul. În plus, împreună cu denumirea literei există și un număr - aceasta este dimensiunea.

Cele mai populare forme:

 • Forma A sau formularul de pere. Cea mai apropiată versiune posibilă a formei standard a lămpii cu incandescență. Dimensiunile maxime populare ale acestui formular sunt de 60 și 65.
 • Form B. Lămpi ovale mici, dimensiunea acestor modele variază de la 8 la 10.
 • Forma C sau forma lumanariilor. Formă ușor alungită, care amintește de o flacără de lumânare.
 • Form SA sau o lumanare în vânt. Modelele lungi amintesc de o flăcări de lumânări care se agită în vânt. Una dintre cele mai frumoase forme decorative.
 • Forma G. Rotund sau lampă sub formă de minge. Pot fi atât mini-bile, cât și modele volumetrice destul de mari. Mai frecvente sunt dimensiunile de la 45 la 95.
 • Formele R și BR. Reflectoare care diferă în funcție de dimensiune. Forma cea mai potrivită pentru obiectele de iluminare spot.
 • Forme MR și PAR - reflectoare. Poate, dacă este necesar, să înlocuiască formularul R fără a pierde proprietățile. Cu toate acestea, aceste forme au suprafețe plane de reflecție, iar acest lucru diferă de R.
 • Forma T - modele tubulare. Datorită amplasării specifice a LED-urilor, acest tip este denumit porumb.
 • În mod distinct, merită menționat și lămpile de pătrați destul de populare astăzi. Aici LED-urile sunt atașate în jurul perimetrului cadrului pătrat.

Tipuri de spoturi și corpuri de iluminat

Indicatoarele LED diferă în funcție de tipul de instalare. Așadar, alocați modele staționare și portabile.Reflectoarele fixe sunt fixate într-un loc specific, cu suporturi metalice puternice. Cel mai adesea, acest tip de proiectoare este utilizat pentru a ilumina străzile și clădirile.

Proiectoarele portabile sunt montate pe o structură tip trepidă temporară robustă. Pentru confortul purtării și fixării, proiectorul de acest tip este echipat cu un mâner special. Modelul portabil este utilizat pentru a lumina expunerile temporare în timpul lucrărilor de construcție și este, de asemenea, utilizat în mod activ de fotografi la fotografii.

Proiectoarele pot fi utilizate în zona de grădină, în timp ce pentru a economisi energie, puteți alege modele cu senzori de mișcare.

Toate lămpile de pe LED-uri pot fi împărțite în două grupe mari: tavan și mobilier, fiecare dintre aceste grupuri are de asemenea clasificarea proprie. Astfel, spoturile de plafon pot fi împărțite în mai multe subgrupuri la fixare:

 • Modele încorporate. Astfel de lămpi sunt montate în structuri de tavan articulate, pot fi aranjate sub formă de diferite modele, figuri geometrice - totul depinde numai de imaginația proprietarului și de decizia de stil a camerei.
 • Plafoniere lămpi liniare. Astfel de opțiuni sunt utilizate pentru iluminarea uniformă a camerelor destul de lungi.
 • Lumini de pendant. Ele sunt folosite pentru a ilumina camerele cu tavane înalte, pentru a deveni punctul culminant al stilului minimalist sau de înaltă tehnologie, printre altele, acest tip de corpuri de iluminat poate fi montat pe un clothespin la fasciculul tavanului. Așa-numitele spoturi aparțin lămpilor cu pandantiv, pe lângă faptul că acestea sunt modele clasice de pandantive, ele au și o funcție de cotitură care vă permite să reglați unghiul de împrăștiere și punctul de iluminare.
 • De lumina reflectoarelor de plafon poate fi, de asemenea, atribuite la lampă-tablete. Tabletele sunt lămpi circulare plate, a căror prindere este de asemenea încorporată în tavan.

Lămpile de mobilier sunt, de asemenea, împărțite în subgrupe în funcție de tipul instalării lor, ele pot fi:

 • încorporat;
 • deasupra capului.

În plus, ca sursă de lumină de rezervă sunt adesea folosite modele portabile care funcționează din surse alternative de alimentare. De exemplu, modelul wireless de pe baterii este cel mai solicitat printre alte modele de acest tip.

numire

Prin programare, toate sursele de lumină LED sunt împărțite în opțiuni:

 • Pentru apartament. În acest caz, ele pot fi utilizate atât în ​​lămpi standard pentru plafoane, cât și în mobilier. Deci, tavanul poate fi instalat în designul tavanelor întinse în încăpere pentru orice scop, inclusiv în baie, cu toate acestea, aici ar trebui să acordați atenție modelelor cu protecție specială la umiditate. În diverse mobilier, corpuri de iluminat de cameră cu diode - unul dintre cele mai frecvente fenomene. De asemenea, hota de bucătărie este echipată cu acest tip de iluminat.
 • Pentru spații industriale. Astfel de lămpi au, de obicei, un indice redus de redare a culorilor și o structură anti-vandal, prin urmare sunt utilizate în spitale, școli, birouri și în spații industriale.
 • Pentru stradă. Cele mai des utilizate pentru iluminatul stradal, astfel încât acestea să aibă o protecție maximă împotriva prafului și a umidității. În plus, aceste LED-uri au o durată de viață crescută. Unele tipuri de corpuri de iluminat exterioare, cum ar fi spoturi portabile, sunt utilizate cu succes de fotografi pentru fotografiere.

Evaluarea producătorilor

Rating-ul lămpilor cu LED-uri de astăzi nu este ușor de făcut, deoarece este prea dificil să le împărțim în bine și rău.Există o mulțime de nuanțe, iar dacă cineva este bun într-o anumită caracteristică, nu va fi neapărat la fel de bun în celălalt.

Cu toate acestea, se poate spune că modelele de cea mai înaltă calitate care îndeplinesc practic toate cerințele unui utilizator modern sunt furnizate de producătorii europeni. Singurul lor dezavantaj este costul relativ ridicat. Unul dintre liderii pieței europene este Osram, cu puțin mai mic decât costul, dar cu o calitate acceptabilă. Wolta.

Printre producătorii ruși, firma SvetaLed se evidențiază. Această companie este angajată într-un ciclu complet de producție. În plus, în Rusia există câteva companii care dezvoltă planuri pentru lămpi viitoare, și apoi le trimite în China, și deja sunt asamblate la fabrica de proiectare. Aceste companii pot fi destul de populare astăzi. Navigator, Feron, Gauss. Aceste bunuri au un cost mult mai scăzut decât altele, însă calitatea nu satisface întotdeauna toate cerințele și aici, după cum se spune, sunt norocoase. Prin urmare, pentru a vă concentra doar pe rating și popularitatea modelelor în acest caz este imposibil, trebuie doar să încercați să găsiți cea mai potrivită opțiune.

Cum de a alege LED-ul pentru casa?

După ce au cântărit toate avantajele și dezavantajele LED-urilor, a fost luată decizia în favoarea LED-urilor, cum să le alegeți?

În primul rând, este necesar să se determine capacitatea necesară. Trebuie reținut faptul că puterea LED-urilor este de 8-10 ori mai mică decât cea a unei lămpi cu incandescență, în timp ce fasciculul luminos va fi identic în luminozitate. Prin urmare, pentru iluminatul pe tavan se recomandă utilizarea modelelor cu o capacitate de 8-10 W, pentru sconturi și lămpi de perete o putere ideală de 6 wați.

Apoi, trebuie să vă concentrați pe alegerea temperaturii de culoare dorită și importanța reproducerii maxime a culorii. Lumina albă caldă este cea mai potrivită pentru casă. Această nuanță este capabilă să creeze o atmosferă confortabilă, deci este perfectă pentru un dormitor, o cameră de zi sau o bucătărie. Este mai bine să utilizați o culoare albă rece pentru a ilumina dulapurile, pentru a stimula activitatea creierului, pentru a adăuga vigoarea și a se adapta la dispoziția de lucru. Indicele de extindere a culorilor este recomandat pentru a alege cel puțin 80.

Toate lămpile au diferite forme de muniție, prin urmare, alegerea modelului potrivit trebuie să acordați atenție tipului de bază. Cel mai comun tip, care este potrivit pentru majoritatea lămpilor, este o bază elicoidală. Este indicată în marcaje ca bază E. Pe lângă tipul de bază, este necesar să alegeți dimensiunea potrivită. Acesta este indicat de un număr egal cu măsurarea diametrului bazei în milimetri. Dimensiunea standard este E27, totuși, din ce în ce mai mulți producători folosesc E14, pentru soluții de design mai interesante în lămpile lor.

Proiectoarele au de obicei un dispozitiv de cartuș ușor diferit și, prin urmare, este necesar să alegeți modele cu o bază ca GU pentru ele. Dimensiunea acestora este determinată de distanța dintre contactele bazei. Pentru a nu fi confundat cu alegerea bazei, se recomandă să scoateți elementul de iluminare existent și să mergeți la magazin cu el, astfel încât selecția să fie cât mai convenabilă și mai corectă posibil.

Verificarea lămpii înainte de cumpărare este, de asemenea, necesară pentru a nu cumpăra în mod eronat o sursă de lumină direcționată în mod greșit, dacă, desigur, acesta nu era scopul original al achiziției.

Reciclarea iluminatului

 • Lămpile LED sunt cele mai sigure surse de iluminare. Ele nu conțin mercur, metale grele, gaze otrăvitoare.În plus, LED-urile asigură un consum redus de energie, au o durată de viață relativ ridicată și nu au cerințe speciale pentru reciclare.
 • LED-urile sunt reciclate în conformitate cu schema de eliminare a deșeurilor menajere. Cazul din plastic va fi reciclat ca materiale reciclabile. Subsolul va suferi șlefuirea și apoi drumul său va continua în producția de materiale de construcție și de produse cu conținut de sticlă. În plus, atunci când eliminați LED-urile nu necesită transport special, deoarece nu emite substanțe toxice. De asemenea, nu este necesară protecția împotriva eliminării.

Pe baza celor de mai sus, este sigur să spunem că utilizarea LED-urilor permite nu numai salvarea bugetului pentru economisirea energiei, ci și contribuția proprie la protecția mediului.

Veți afla mai multe despre lămpile cu LED în următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor