Iluminatul stradal

 Iluminatul stradal

Astăzi, iluminatul stradal joacă unul dintre cele mai importante roluri din viața orașelor mari și a caselor individuale individuale și a caselor de grădină. Funcția de siguranță, asistența orientării în întuneric și, desigur, funcția decorativă inerentă iluminatului stradal modern.

Funcții și aplicații

Iluminarea stradală are astăzi multe funcții diferite.

Principala funcție a fost și rămâne iluminarea pentru mișcarea mai convenabilă și mai sigură în întuneric, iar mișcarea nu este neapărat un pieton, lumina pe drumuri îi ajută pe șoferi să se orienteze în spațiu.Pentru a face acest lucru, setați luminile de dimensiune completă de-a lungul străzilor, care sunt incluse zilnic odată cu debutul serii.

Pe casele din curți atârnă lumini speciale, reflectoare, care îndeplinesc funcția atât a iluminării fațadelor clădirilor, cât și a iluminării zonei locale. Aici și iluminarea căilor de acces, a drumurilor de acces, a locurilor de joacă.

În curțile pentru economisirea energiei electrice, acestea instalează adesea o lumină de fundal cu un senzor de mișcare care funcționează numai atunci când este necesar.

Există, de asemenea, o caracteristică specială de iluminare industrială.. Lămpile portabile, în prezent diode cu emisii mai ușoare de lumină, capabile să se încarce de la soare sau să utilizeze baterii, sunt instalate pe șantierele de construcții, la locurile de reparare pe carosabil și pe alte șantiere. Folosirea unui flux luminos de diferite direcții și saturație vă permite să continuați lucrările de reparație în orice lumină naturală sau fără ea.

În mod separat, trebuie remarcat faptul că astăzi strada iluminatul îndeplinește funcții decorative în designul peisajului. Utilizarea luminozității diferite, a unghiurilor de distribuție, a culorilor fluxului de lumină vă permite să obțineți un efect interesant pentru cabana de vară, cabana, grădina.Evidențiarea copacilor este folosită în mod activ, permite distingerea acestora de fundalul general.

Pentru o casă de țară se caracterizează prin instalarea unor trepiede speciale cu iluminare pe terasă sau pe verandă, care nu numai că vor sta până târziu, se vor bucura de vedere, dar vor obține și un design destul de interesant.

Pentru o grădină de iarnă special echipată, iluminatul nu va mai fi un element suplimentar, aici este extrem de important să alegeți un backlight care să nu distorsioneze culoarea plantelor.

Pentru veranda de intrare folosesc și o iluminare din spate, care de obicei are un senzor de mișcare și se aprinde numai când cineva se află pe verandă noaptea. Iar felul spre verandă este adesea decorat cu lanterne cu energie solară, reușind să păstreze suficientă energie în timpul zilei pentru a asigura fluxul luminos necesar în întuneric.

În mod separat, puteți rămâne pe funcția de securitate a iluminatului stradal. Este folosit împreună cu camerele de supraveghere, existând adesea senzori de mișcare. O astfel de acoperire se aplică în zone protejate, prin urmare, au o luminozitate ridicată, diferite lungimi de undă și radiații infraroșii, o cerință obligatorie pentru o astfel de sursă de lumină este un grad ridicat de culoare iluminate obiecte.

tipuri

În ceea ce privește tipurile de iluminat stradal, în primul rând, este posibil să se distingă două specii care se naște din direcția fasciculului luminos, mai exact, obiectul pe care va fi direcționat acest fascicul.

Atingat la clădire

Aceasta include, de exemplu, fatade de iluminat, verandă. O astfel de iluminare nu numai că poate ajuta o persoană să se orienteze în întuneric și să-și găsească locuința, dar este, de asemenea, util să subliniem soluțiile de design interesante, demnitatea fațadelor.

Tipul iluminatului casei are, de asemenea, o clasificare specială, pot distinge următoarele tipuri:

 • Flood. Aceasta este cea mai strălucitoare lumină de la reflectoare, care este în mod necesar îndreptată spre pereții casei, contribuie la evidențierea cât mai mult posibil a tuturor caracteristicilor structurii arhitecturale a clădirii. Folosind lumina de culori diferite, puteți distribui accentele de culoare pe fațade.
 • Tip de contur de iluminare. Folosit pentru a evidenția elementele de design individuale ale fatadei casei. În plus, acest tip este important de utilizat pentru balcoane de iluminat, loggii, deschideri de ferestre și uși, acoperișuri. O astfel de iluminare se realizează folosind benzi LED care sunt fixate de-a lungul conturului și evidențiază o zonă sau altă zonă cu culoarea selectată.
 • Local. Iluminare cu un reflector separat.Pe lângă contur, acest tip este folosit adesea pentru a ilumina balcoanele, ferestrele, ușile. Din moment ce lumina reflectoarelor are cel mai adesea lumină difuză moale, un tip local poate adăuga lumină vizuală și aerisire clădirii.
 • Context. Acest tip este adesea folosit pentru iluminarea suplimentară a teatrelor, palatelor și a altor clădiri care au elemente arhitecturale, cum ar fi coloane, basoreliefuri, cornișe. Tipul de iluminare de fundal va contribui la accentuarea în continuare a măreției și frumuseții obiectului. De obicei, o astfel de sursă de lumină este instalată în spatele clădirii, iar lumina de fundal merge înainte sau pe pământ, iar apoi clădirea este evidențiată de jos.

Lumina pe complot

Este de asemenea folosit pe șosea, în curți și așa mai departe. Acestea includ lămpile stradale, iluminarea pistelor, copacii, zona locală.

Pentru lumina de pe site-ul are, de asemenea, clasificarea proprie de tip:

 • Flood. Vă permite să iluminați în mod uniform întreaga zonă și să aduceți nivelul luminii la lumina zilei. Puterea unei astfel de iluminări este destul de ridicată și necesită un cost ridicat al energiei electrice, ceea ce nu este întotdeauna recomandabil.
 • Tehnic. Acest tip înseamnă, de asemenea, iluminarea căilor, un pridvor,branduri și alte elemente funcționale ale casei pentru o ușurință maximă de utilizare a celor de mai sus.
 • Decorative. Folosit pentru a evidenția elementele individuale de scopuri decorative: copaci, gnomi de grădină, tobogane alpine și alte elemente de design.

Lumini de peisaj

Lămpile moderne de peisaj au diverse forme, scopuri și tipuri:

 • Opțiunea clasică sunt luminile de pe rafturi. Acestea sunt instalate de-a lungul șenile, utilizate pentru iluminarea în curți, adăugând romantism parcurilor, atunci când sunt instalate lângă bănci. Straturile de iluminare sunt de obicei metalice, ceea ce vă permite să alegeți diferite opțiuni de proiectare folosind elemente decorative forjate. Felinarul poate avea, de asemenea, un anumit decor: poate fi cu o grilă, mat, cu o imagine.
 • Opțiuni suspendate Corpuri pot fi amplasate atât pe case, cât și pe elemente ale unui teren personal, fie că sunt arbori sau arbori. În foisor, pe terasa lămpi suspendate peisaj plafon poate efectua funcția de candelabru.
 • Lămpi încastrate la sol ele au o trăsătură distinctivă - pot fi montate direct în zidărie din caramida sau din beton sau direct în pământ. Bazându-se pe specificul locației, acestea sunt la fel de praf și impermeabile. Astfel de lămpi sunt cele mai convenabile pentru evidențierea drumurilor, pistelor de pe șantier, pridvor. În plus, acest tip oferă iluminat de joasă tensiune, care economisește energie.
 • Un grup separat poate fi distins cu lămpi rotative. Cel mai adesea acestea sunt stabilite pe teren, au un moment special de la rândul lor. Inversarea poate să apară atât pe orizontală, cât și pe verticală. Lămpile rotative cu lentile au funcția de dispersie a luminii suplimentare.
 • Pentru a ilumina elementele individuale ale fatadei pot fi folosite lămpi cu diodă lineară. De fapt, această bandă cu LED-uri atașate la ea. Caracteristica cea mai comună a acestui tip de iluminare de fundal este abilitatea de a schimba culorile. Multe alegeri de culori diferite sunt comutate cu ajutorul unei telecomenzi speciale.

Un alt grup poate combina luminile cu energie solară. Într-o zi însorită, se încarcă și pot proiecta un fascicul de lumină cu o putere suficientă de până la 14 ore pentru a adăuga o iluminare suplimentară grădinii.

Oricare dintre tipurile de lămpi de peisaj de mai sus poate fi cu un senzor de mișcare.

În plus, prin asamblarea tuturor elementelor de iluminat stradal folosite, le puteți conecta la un sistem de control care va lansa automat aceste elemente la lucru la un anumit moment sau în anumite condiții, dacă este un sistem automat de control.

Floodlight

În mod separat, este logic să alocăm spoturi ca un tip special de iluminare stradală, deși ele aparțin, de fapt, elementelor de iluminat peisaj, dar combină caracteristicile mai multor tipuri.

Diferența principală a reflectoarelor este posibilitatea de iluminare unidirecțională la un unghi dat.

Spoturile pot fi reparate și tipul de lampă montat pe o coloană metalică de diferite înălțimi, în funcție de locul și destinația. Când este instalat, un cablu electric este conectat la proiector, care furnizează energie pentru dispozitiv și asigură o strălucire uniformă.

Lumina de proiecție poate fi pornită utilizând fie un întrerupător, fie reacționând la un senzor de mișcare, care, după cum sa menționat deja, va ajuta la economisirea energiei electrice.

O alternativă la spoturi sunt opțiunile portabile. Acest tip de corpuri de iluminat este ușor de deplasat, acestea fiind echipate cu un mâner special pe corp, care vă permite să mutați proiectorul de la un loc în altul fără a crea dificultăți.

Puteți instala o astfel de lumină reflectoare oriunde. Puteți face acest lucru cu un stand special, trepied sau fără accesorii suplimentare. Conexiunea se face direct la priza cu o tensiune de 220W.

Un reflector, ca o lampă stradală, poate fi încorporat în pământ sau în elementele unei case. Pentru aceasta există modele speciale cu valori crescute de protecție împotriva apei și a prafului. Separat, farurile portabile de pe baterii sau baterii reîncărcabile pot fi notate, însă ele sunt folosite în designul peisajului mult mai puțin frecvent decât opțiunile alimentate de la rețea.

formă

Astăzi există un număr uriaș de forme diferite de lămpi de peisaj. Ele pot avea atât o formă destul de standard, nu sunt decorate cu elemente suplimentare, și forme elaborate pompoase, compoziții geometrice complexe, stil interesant și soluții funcționale.

Un efect frumos decorativ poate fi atins cu reflectoare încastrate. Ele pot fi de diferite forme și dimensiuni diferite. Chiar și o lampă rotundă obișnuită datorită diferitelor diametre și decorului suplimentar poate crea un efect complet diferit.

Luminile încastrate pot fi sub formă de flori și frunze, această opțiune va fi o sursă excelentă de iluminare pentru gazon. Formele pătrată și dreptunghiulară se potrivesc bine cu zidaria de cărămidă și beton a unei case sau a unei poteci.

O altă formă destul de comună - bolarzi. Această opțiune este perfect integrată în stilurile de minimalism și high-tech, deoarece aceasta este forma cea mai concisă și geometrică. Cel mai adesea, înălțimea acestor coloane variază de la 40 la 150 de centimetri.

Lumina emisă, de regulă, nu este foarte luminoasă și are un unghi de incidență destul de limitat, prin urmare zonele mari de iluminat cu modele de această formă nu vor funcționa, dar bordurile, căile sau porțile acceptă pe deplin acest model de iluminare.

Pentru iluminatul general, diferite forme de corpuri de iluminat sunt cele mai potrivite.

Există, de asemenea, lămpi rotunde de tavan, de multe ori sunt făcute plictisitoare,în scopul de a adăuga sofisticare și un sentiment de atmosferă familiară, în plus, un plafon mat va ajuta la crearea unei lumini difuze moi.

Adesea pentru soluțiile clasice de interior folosiți surse de lumină sub forma unei vechi lampi stradale. Această formă poate adăuga romantism și o atingere de fabulos.

Semnalele rotunde sau rotunde pot fi de asemenea utilizate cu instalarea pe lămpi. În plus, această formă de fixare este cea mai ușoară pentru a obține împreună cu senzori de mișcare, care sunt incluse numai dacă există o activitate în afara.

Destul de mic astăzi lămpi de podea de la stradacare sunt folosite ca un element decorativ în designul peisajului.

Există multe forme incredibile.

Cea mai simplă este, desigur, forma mingii și adesea există cuburi, adesea mai multe compuse dintr-un altul, combinate într-o anumită compoziție. Diamante volumetrice, cilindri, forme de flacără și multe alte opțiuni.

Astfel de forme pot fi localizate direct pe teren și pot avea un picior special care le va ridica la o anumită distanță de pământ.Ele pot lua cele mai simple forme concise și au un decor bogat.

În general, formele și modelele de lămpi de peisaj de pe piață de astăzi sunt foarte variate, iar alegerea lor depinde numai de imaginația cumpărătorului și de designul general al site-ului.

Tipuri de lămpi

Deoarece există multe forme și tipuri de surse de lumină stradală, la fel sunt și tipurile de lămpi potrivite pentru acestea.

Cele mai frecvente tipuri sunt:

 • Lampă cu incandescență. Cel mai vechi tip de lampă. În interiorul său este un gaz inert care încălzește filamentul metalic în interior, producând astfel o strălucire. Această lampă este suficient de puternică pentru a ilumina atât în ​​interior cât și în aer liber. În plus, acestea sunt cele mai ieftine modele de lămpi.

Principalele dezavantaje includ teama de scăderi de tensiune, astfel încât acestea nu reușesc rapid și necesită înlocuirea regulată și, de asemenea, au o rată ridicată a consumului de energie.

 • Descărcarea sau descărcarea. Acest tip de lampă este un balon de sticlă umplut cu gaz sau vapori de metal. În plus, în balon 2 sunt plasați electrozi, care sunt paralele unul cu celălalt, între ele există o tensiune electrică, care provoacă arderea gazului.Avantajele acestui tip de lampă includ: un grad ridicat de redare a culorilor obiectului iluminat, în plus, ele sunt destul de economice și durabile.

Printre minusuri: costuri ridicate, toxicitate, care necesită condiții speciale pentru eliminare, radiații nocive pentru ochii clipește.

 • Xenon. Principiul funcționării unei astfel de lămpi constă în acțiunea unui arc electric umplut cu xenon. Aceste lămpi sunt destul de luminoase, sunt capabile să transmită clar culoarea și toate detaliile obiectului, astfel încât xenonul este atât de des utilizat în producția de automobile. Astfel de lămpi consumă de multe ori mai puțină electricitate, lumina este aproape de lumina zilei și, prin urmare, nu provoacă iritarea ochilor. În ceea ce privește dezavantajele unor astfel de lămpi, nu există practic niciunul pentru iluminarea stradală a unei case de țară, însă pentru industria automobilelor, aceasta este doar luminozitatea ridicată a fasciculului luminos, poate bloca șoferul de lângă masă, de aceea mai multe restricții apar pe xenon.

Dezavantaje pentru iluminatul stradal: costul suficient de ridicat și așteptarea de luminozitate completă de la lampă.

 • LED sau led. Lampa cea mai economică și sigură, cu o durată lungă de viață.Consumul de energie electrică cu consum redus de energie este de 6-10 ori mai mic decât cel al becurilor incandescente, acestea fiind realizate cu un alt tip de bază, astfel încât acestea pot fi alese pentru aproape orice tip de corpuri de iluminat.

LED-urile nu se tem de supratensiuni, astfel încât durata lor de viață nu va scădea din cauza saltului în rețeaua electrică. LED-urile sunt concepute pentru o durată de viață de 10-15 ani. Dezavantajele includ: costuri ridicate, precum și un număr mare de falsuri și doar modele de calitate scăzută în vânzare.

Instrument Cerințe

Pe site-ul dvs., situat departe de teritoriile învecinate și de străzile cu destinație generală, puteți ignora în special cerințele pentru dispozitivele de iluminare stradală.

Cu toate acestea, pentru lumina aplicată în zonele comune, pe străzile orașului și în curți există anumite cerințe care sunt reglementate de un cod special de construire a documentelor. Acesta conține toate normele de bază și regulile de construcție, inclusiv restricțiile și regulile pentru dispozitivele de iluminat utilizate pentru iluminarea pe stradă:

 • Deci, căile de trecere și zonele de parcare ar trebui să fie iluminate cu lumină moale difuză, acest efect poate fi atins atunci când se utilizează lămpi de plafon de o anumită formă, alegerea corectă a tipului de lampă pentru lampă. Puterea acestor lămpi nu trebuie să depășească 125 de wați.
 • Dacă iluminarea peisajului va fi conectată la rețeaua de 220 W, atunci este mai bine să vă conectați printr-un transformator, ceea ce va ajuta la reducerea nivelului de tensiune, deoarece se poate obține o siguranță maximă numai la o tensiune generată de 12 wați.

Obiectele care transporta informații importante, fie că este vorba de un număr de casă sau de un nume de stradă situat pe fațada unei clădiri, trebuie să fie iluminate de proiectoare sau de o lampă.

 • Pentru lămpile cu iluminare stradală, predarea culorilor nu este atât de importantă, dar luminozitatea este unul dintre principalii indicatori care ar trebui luați în considerare la alegerea acestora. În cazul în care dispozitivele de iluminat sunt pe autostrăzi ocupate, atunci luminozitatea maximă este importantă, dar pentru zonele private este mai bine să alegeți lumini mai puțin luminoase, care să nu creeze disconfort vecinilor printr-un fascicul luminos prea luminos.

În plus, pentru dispozitivele de iluminat este necesar să se ia în considerare factorul de umiditate și protecție împotriva prafului. Cu cât este mai mare rata de protecție, cu atât corpul de iluminat va dura mai mult. În plus, modelele cu cel mai înalt nivel de protecție împotriva prafului vor necesita mai puține eforturi de curățare.

 • Sursele de lumină operate trebuie să îndeplinească toate cerințele de siguranță la incendiu,ele nu ar trebui să fie fabricate din materiale combustibile, iar procesul de ardere nu ar trebui să contribuie la generarea de fum toxic.
 • Există, de asemenea, cerințe speciale pentru distanța dintre sursele de lumină staționară. De exemplu, între felinarele de pe autostradă distanța poate fi de la 40 la 750 de metri. Desigur, în condițiile parcelei, distanța de 750 de metri va fi prea mare, dar distanța ar trebui să fie în continuare normalizată cel puțin pentru a construi cât mai bine rețeaua de iluminat.
 • Sursele portabile de lumină și cele care sunt planificate să se deplaseze pe teritoriu trebuie să aibă o lungime suficientă de sârmă.
 • Standardele pot depinde, de asemenea, de tipul de trotuar, de materialele casei și de amplasament, precum și de forma și tipul corpului de iluminat, astfel încât dezvoltarea suportului de iluminat în interiorul propriului site este cel mai bine încredințată unui specialist care va planifica locația cea mai sigură și corectă a surselor de lumină.

Care sunt cerințele pentru rețele?

Cerințele pentru rețelele de iluminat exterior sunt specificate în regulile pentru instalațiile electrice.

Cerințele de bază pot fi găsite la punctele 6.3.25 - 6.3.37.Teza principală a cerințelor este următorul paragraf: 6.3.25. Această clauză precizează că pentru funcționarea corectă și sigură a rețelei de iluminat stradal ar trebui să consta din fire izolate pentru utilizare aeriană sau prin rețele de cablu.

În cazuri excepționale speciale, normele permit folosirea unui sistem de sârmă fără izolație.

Cum sa alegi?

Este foarte ușor să alegeți elementele de iluminat potrivite casei dvs. de țară cu o multitudine de opțiuni pe piață - alegeți calitatea și alegeți calitatea și cea mai potrivită - întreaga artă. Dispozitivele de iluminat ar trebui să-și îndeplinească nu numai funcția principală de iluminare a teritoriului, ci și să se integreze armonios în proiectarea sitului.

Deci, care sunt principalele puncte pe care trebuie să le acordați atenție atunci când alegi?

În primul rând, desigur, strălucirea fasciculului de lumină. Ar trebui să fie de așa natură încât să lumineze întregul teritoriu necesar, dar să nu fie excesiv de intens. Lumina puternică puternică poate crea disconfort atât locuitorilor casei, cât și vecinilor. În plus, luminozitatea fasciculului de lumină ar trebui să depindă direct de zona luminată și de numărul de surse de lumină.Este natural ca cu cât numărul elementelor luminoase va fi mai mare pe obiect, cu atât mai scăzută poate fi selectată luminozitatea fasciculului luminos.

Scopul elementelor luminoase va juca, de asemenea, un rol important.

Deci, putem distinge următoarele tipuri de iluminat: distanțe lungi (astfel de dispozitive de iluminat sunt capabile să distribuie fasciculul luminos pe distanțe destul de lungi), precum și un accent (proiectat să ilumineze un obiect specific, să se concentreze pe un anumit punct, să selecteze un anumit element).

Alegerea tipului de lampă ar trebui determinată și de scopul lămpii, de frecvența de pornire și de oprire.

Cea mai obișnuită și cea mai ieftină opțiune este, bineînțeles, lampa cu incandescență cunoscută tuturor, puteți utiliza și modele fluorescente sau xenon, totuși, diodele vor fi cele mai potrivite pentru iluminatul peisajului. Lampa LED de înaltă calitate poate oferi economii maxime de energie, ceea ce este important atunci când trebuie să iluminați un spațiu destul de extins.

Durata de viață a unei astfel de lămpi poate ajunge la 10-15 ani, care, chiar și cu costul ridicat al lămpii, este justificată.

În plus, modelul LED este creat de noi tehnologii sigure, nu conține gaze nocive, vapori de mercur și alte elemente chimice, astfel încât nu sunt necesare condiții speciale de eliminare. Acest factor important ne permite să vorbim nu numai despre economisirea energiei, ci și despre protejarea mediului înconjurător.

Forma și fixarea corpului de iluminat pot varia., în funcție de locul de amplasare a acestora, deci atunci când alegeți, este necesar să determinați în prealabil locul de instalare.

Astfel, lămpile de peisaj pot fi folosite pentru iluminarea copacilor, a peluzei, a căilor decorative și a altor elemente peisagistice, astfel încât acestea sunt fie de tip încorporat, fie sunt situate pe picioare speciale, standuri, trepiede, în funcție de design.

Iluminatul arhitectural, folosit pentru a evidenția elementele arhitecturii cu un fascicul de lumină, este montată de obicei pe clothespins speciale sau alte fixări adaptate.

În mod separat, ar trebui să acordați atenție clasei de protecție la umiditate și praf a dispozitivelor selectate. Deci, dacă lampa se află doar într-o zonă deschisă, orice măsurătoare standard va face, de obicei IP64.Dar dacă intenționați să așezați lampa în piscină sau într-un iaz artificial, atunci ar trebui să alegeți dispozitive cu un nivel maxim de protecție la umiditate IP68.

Idei de amenajare a casei de țară

Casa de casă poate fi făcută în orice stil cunoscut astăzi. Deciziile designerilor par interesante, atunci când o casă și o curte sunt unite de o soluție interioară, ea adaugă stil.

Casa de stil country ar trebui să fie realizate în pastel, culori naturale. Predominanța elementelor din lemn este principalul element distinctiv al acestui stil, astfel încât iluminatul din curte poate fi realizat cu ajutorul lămpilor stilizate ca lemn. Pentru un foișor și acasă ar trebui să alegeți un finisaj natural, cum ar fi lemn sau tencuială, puteți, de asemenea, să acorde o atenție la tapet cu imprimare florală.

Confortul în țară va contribui la realizarea unui astfel de stil Provence. Predominanța culorii albe, în plus față de desenele naturale de liliac, culori verzi, cremă, vă va ajuta să creați perfect interiorul acestui stil. Aici puteți alege lămpi albe sau modele sculptate în lemn. Câteva elemente vechi de mobilier se vor încadra perfect în interiorul camerelor și a arborelui exterior.

Hi-tech și minimalism Favoriți forme geometrice stricte, culori monocromatice. O soluție excelentă pentru proiectarea camerei de zi va fi un șemineu. Culorile și accentele luminoase se vor potrivi perfect stilului. Ca corpuri de iluminat se pot folosi corpuri fixe, coloane, precum și obiecte realizate sub formă de bile, cuburi și alte figuri geometrice, care sunt multe în colecțiile diferitelor case de tranzacționare.

Cum să alegeți iluminatul stradal la cabana de vară, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor