Caracteristici de iluminat într-o casă din lemn

Iluminarea unei case din lemn are caracteristici proprii. Asigurarea că astfel încât fiecare membru al familiei este confortabil și confortabil nu este o sarcină ușoară. Dacă distribuiți incorect dispozitivele de iluminat, puteți obține o atmosferă lipsită de bucurie în casă în loc de confort. Luați în considerare regulile de bază ale aranjamentului luminii.

Caracteristici speciale

Când alegeți iluminatul, trebuie să luați în considerare caracteristicile camerei.

în interior

La proiectarea iluminatului ar trebui remarcat faptul că arborele absoarbe lumina, prin urmare, în plus față de difuzarea generală, este necesară utilizarea unor surse de lumină suplimentare (punctuale). De exemplu, în bucătărie - în zona de lucru, deasupra mesei; în camera de zi - în zona de lectură. Plasarea candelabrelor în centrul tavanului este preferată celor care au difuzoare din sticlă mată sau unde fluxul de lumină este îndreptat în sus.

Soluția optimă este sursele de lumină rotative montate pe tavan sau montate pe o magistrală conductoare.

Iluminarea diferitelor zone funcționale are caracteristici proprii.

În camera de zi aveți nevoie pentru a organiza iluminat pentru a îndeplini diferite funcții: de la petrecerea timpului cu membrii familiei la primirea oaspeților și deținerea de vacanțe luxuriante. Deseori, camera de zi este combinată cu zona de mese și de lucru. Prin urmare, este necesar să se asigure atât iluminat luminos, festiv, cât și calm, moale, confortabil. Nu vă puteți limita doar la candelabru sau la lumina reflectoarelor din tavan.

Cu tavane mici trebuie să vă gândiți la faptul că distanța de la marginea de jos a candelabru la podea trebuie să fie de cel puțin 2,1 metri, cu excepția cazului în care se află deasupra mesei de luat masa sau de masă. În acest caz, distanța poate fi de aproximativ un metru și jumătate.

Pentru a evidenția o anumită zonă a camerei de zi folosind spoturi luminoase, care pot fi montate în exterior sau pe perete sau pe desktop.

Ecranul organic va asocia peretele. Este bine să instalați spoturi cu halogen pentru a evidenția imaginile. Dacă evidențiați plinta, puteți mări camera vizuală.

Dispozitivele de iluminat pot servi drept un mijloc excelent de decorare a spațiului de locuit. Cu ajutorul iluminatului, vă puteți face casa unică. Cu toate acestea, este necesar să se respecte un sentiment de proporție pentru a nu supraîncărca o cameră mică.

Pentru a ilumina locul de muncă în bucătărie, este necesară o lumină suficient de bine orientată și trebuie respectată uniformitatea acesteia. Ei bine, dacă va fi un spectru natural. Trebuie să vă asigurați că nu există suprafețe orbitoare. Se recomandă amplasarea dispozitivelor de iluminare pe tavan, la o distanță de 60-70 centimetri de pereți și puțin deasupra marginii superioare a rafturilor. Dispozitivele liniare și spoturi sunt adesea instalate pe marginea superioară a dulapurilor de perete. Dacă nu există streașini, este posibil să utilizați dispozitive pe brațe flexibile, se recomandă iluminarea rafturilor și sertarelor.

În zona de luat masa nu se recomandă utilizarea lămpilor fluorescente, deoarece distorsionează culoarea alimentelor gătite.

Coridorul ar trebui să fie luminos. În plus față de iluminatul de tavan, pentru a vă vedea bine în oglindă, trebuie să instalați o pereche de sconturi la nivelul capului.

Scara ar trebui să fie nu numai confortabilă, frumoasă, dar și sigură.Cu echipamentul său, spoturile pot fi instalate sau iluminate cu lămpi verticale cu lumină difuză. La amenajarea scărilor, este necesar să se țină seama de faptul că dispozitivele de iluminat nu interferează cu trecerea liberă.

Camerele pentru copii ar trebui să aibă o lumină strălucitoare, dar în același timp este de dorit să se utilizeze becuri cu lumină clară pentru a nu enerva copiii. Pe birou trebuie să plasați o lampă de birou pentru cursuri.

Când planificați dormitorul, trebuie să știți că iluminatul principal și suplimentar ar trebui să fie la fel. Lumina trebuie difuzată, creând o atmosferă de relaxare completă. Este necesar să se ofere condiții pentru citire.

mansardă

O podea de iluminat adecvată va crea frumusețe și confort. Dacă aveți tavane mici, este mai bine să instalați spoturi de perete, iar dacă amplasați lămpi de podea, puteți face mansarda mai vizibil mai largă. În casele de țară, grinzile sunt o parte integrantă a clădirii, ele pot fi făcute un element de design frumos. În fascicul de astfel de fascicule, puteți monta elemente de iluminat.

Adesea, în casele de busteni, plafonul este înclinat din cauza acoperișului, atunci este mai bine să refuzați iluminarea generală, ceea ce va reduce vizibil spațiul.

verandă

Veranda trebuie să fie nu numai frumoasă, ci și funcțională.Pentru verandele în aer liber utilizați lămpi stradale, care sunt mai durabile și protejate de umiditate. Acestea pot fi fie plafoane plate, fie agățate, dacă plafoanele sunt mari. Pentru a face iluminarea mai uniformă, le puteți plasa pe un perete, pe balustradă sau pe stâlpi.

siguranță

Organizarea iluminatului într-o casă din lemn necesită următoarele reguli:

  • În casele din lemn este important să se asigure siguranța împotriva incendiilor. Incendiile sunt adesea cauzate de cabluri necorespunzătoare. Lucrările de proiectare și instalare a echipamentelor de iluminat ar trebui să fie specializate. În clădiri de busteni și cherestea, se recomandă instalarea cablurilor electrice deschise, pentru care se utilizează canale de cablu sau cabluri de fixare pe izolații din porțelan.
  • În cazul cablării, este necesar să se ia în considerare faptul că clădirile din lemn sunt predispuse la contracție. Cablajul intern trebuie să fie gândit cu atenție și executat. Se realizează folosind fire protejate cu izolație necombustibilă. Asigurați-vă că ați împământat circuitul pentru a preveni defectarea sau scânteia.
  • Nu așezați cablul pe copac, utilizați țevi ondulate, cutii din plastic, furtun metalic.La urma urmei, când flacăra se întinde în interiorul peretelui, este foarte dificil să o stingi. Pentru cabluri, este mai bine să instalați cutia și țevile din oțel și cupru. Firele de cupru cu conductori solizi în cantitate de până la cinci sunt utilizate pentru clădirile din lemn.
  • Electrificarea clădirii necesită instalarea unui panou electric bun. Este echipat cu mașini electrice și un dispozitiv de oprire de protecție (RCD).
  • Pentru iluminare, nu folosiți lămpi cu halogen cu o temperatură ridicată de încălzire.
  • Este necesar atunci când aranjați iluminatul casei de lemn să respecte orientarea stilistică generală și armonie. Experții în stil recomandă folosirea alamelor, forjării, pictate manual.
  • Este necesar să se elaboreze în prealabil toate detaliile iluminării clădirii, să se țină seama de locul în care vor fi amplasate întrerupătoarele, ale căror înălțime este cel mai bine calculată pe baza înălțimii medii a chiriașilor. Unele comutatoare pot fi echipate cu dimmer pentru a regla gradul de iluminare.
  • Încercați să utilizați lumină naturală mai naturală cu ajutorul ferestrelor mari, plus instalarea luminatoarelor va fi un plus.

Având în vedere particularitățile iluminării unei case din lemn, toată lumea își va putea proiecta casa într-un mod inteligent, funcțional și într-un mod original.

Vedeți mai multe idei interesante cu ajutorul iluminării cu LED-uri pentru casa din lemn.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor