Iluminarea în camera copiilor

Pepinieră este pentru copil o mică lume. În acest loc, își petrece cea mai mare parte a timpului, dezvoltând și învățând despre mediul înconjurător. Prin urmare, este atât de important să se gândească la proiectarea camerei pentru copil cât mai confortabil și mai corect posibil, acordând o atenție deosebită iluminării sale.

Caracteristici speciale

Camera pentru copii în orice apartament are o funcționalitate largă. Pentru un copil, acesta este un birou, un loc de dormit, un atelier de creație și un loc de joacă. Iluminatul din grădiniță are un impact enorm asupra stării psiho-emoționale a organismului în creștere și asupra dezvoltării generale a copilului. Datorită zilei bune, camera are activitate, iar iluminatul de seară înnegrit și moale pregătește bebelușul pentru culcare.

Astfel, distribuția corectă a luminii contribuie la formarea și consolidarea ritmului biologic natural.

Distribuția corespunzătoare a luminii în cameră contribuie, de asemenea, la formarea unei viziuni bune. Prin urmare, este foarte important să se respecte normele de iluminare pentru copii și să se evite lumina excesiv de luminoasă sau slabă.

Există două tipuri principale de iluminare pentru orice cameră - naturale și artificiale.

Lumină naturală

Lumina naturală este de origine naturală și este cea mai potrivită pentru ochii nu numai copiilor, ci și adulților. Cu cât lumina mai naturală pătrunde în cameră copilului, cu atât mai bine. Prin urmare, ar trebui să fie luate în apartament în cea mai mare cameră de copii însorită. Cea mai bună opțiune ar fi partea de est sau sud-est, în astfel de camere se petrece mult soare dimineața.

Pentru a obține cât mai multă lumină soarească în cameră, ar trebui să alegeți perdele vagi de nuanțe liniștitoare. Pentru un băiat, puteți alege nuanțele cer-albastru, iar culoarea galbenă sau verde se va potrivi copiilor de ambele sexe. Perdele deosebit de relevante în camerele din partea de sud, în care în timpul zilei iluminarea poate fi prea intensă.

Grădina cu ferestrele de nord este cea mai lipsită de lumină, deci nu trebuie să perdea ferestrele cu perdele groase, iar în designul grădinii ar trebui să folosiți nuanțe luminoase și suprafețe care reflectă lumina. În camera din partea de vest este mai bine să nu se aranjeze o grădiniță, soarele se întâmplă numai după prânz.

Cu toate acestea, dacă nu trebuie să alegeți, sursele de lumină artificială ajută la reglarea gradului de iluminare.

Iluminare artificiala

Iluminatul artificial provine din iluminatul uman. Sarcina principală a surselor de lumină artificială este asigurarea distribuției uniforme a iluminatului moale fără zone întunecate sau luminoase. Pentru camera copiilor, utilizarea lămpilor fluorescente nu va fi cea mai bună opțiune.

Iluminarea unor astfel de dispozitive este dificilă pentru corpul copilului, copilul se obosește repede și începe să devină nervos.

Cele mai bune surse de lumină artificială pentru copii sunt becurile cu halogen și cu LED-uri cu putere redusă.

gama de dispozitive cu halogen are o similitudine maximă cu spectrul luminii solare, deci este considerat cel mai sigur pentru ochi.Lumina de la lămpile cu halogen nu este obositoare și crește eficiența datorită radiațiilor luminoase și uniforme. În plus, aceste becuri vor dura foarte mult timp.

Becuri LED caracterizată prin economie maximă de energie cu iluminare de calitate adecvată. Astfel de dispozitive de iluminat sunt optime pentru camera copilului datorită durabilității și nivelului înalt de siguranță. O gamă largă de soluții color de lămpi LED vă permite să aduceți la viață ideile cele mai neobișnuite pentru proiectarea camerei pentru copii.

Reguli pentru distribuirea dispozitivelor de iluminat pe nivel

Numărul de lămpi din pepinieră și amplasarea lor depind în mod direct de zona din cameră. Dacă spațiul permite, atunci ar trebui alocate zone separate, în funcție de vârsta și nevoile copilului.

Pentru un student, de exemplu, este necesar să se organizeze locuri pentru jocuri, activități și recreere, în care este mai bine să se facă iluminări de intensitate variată.

Soluția optimă a acestei probleme va fi crearea unui sistem de iluminare pe mai multe niveluri:

 • Primul nivel Este proiectat pentru a ilumina zona de joc, care necesită mai multă lumină decât altele, și este, de asemenea, principala sursă de lumină artificială în cameră. Dispozitivele luminoase sunt situate pe tavan și la o distanță de o sursă de lumină naturală.

Iluminarea principală este caracterizată de blândețe și distragere a atenției, astfel încât plafonul de candelabru ar trebui să fie din plastic sau din hârtie și să aibă o suprafață mată.

Iluminații cu o suprafață reflectorizantă sunt periculoși din cauza apariției orbirii. Luminile moderne în sensul de proiectare implică o combinație reușită de candelabru cu lumini LED și chiar iluminare, mai ales dacă zona de joacă este situată în colțul grădiniței. Pe plafonul stretch este cel mai bine să instalați lămpi încorporate în jurul perimetrului camerei.

 • Nivelul doi destinate activităților de petrecere a timpului liber la calculator, citirea cărților sau vizionarea emisiunilor TV. Această zonă are în mod tradițional o iluminare unilaterală, în timp ce a doua parte rămâne fără lumină. Cea mai bună soluție ar fi aceea de a instala pereți de pereți cu dimensiuni - controlere de diminuare.
 • iluminat al treilea nivel concepute pentru zona de lucru. Pentru practicarea lecțiilor, cele mai bune dispozitive de iluminat vor fi lămpile de masă și lămpile, care pot fi ajustate și fixate în poziții diferite, dacă este necesar.Tabelul pentru instruire în conformitate cu standardele stabilite de iluminat ar trebui să fie amplasat pe partea stângă și în fața ferestrei.
 • Nivelul 4 și ultimul iluminatul este necesar pentru un loc de dormit pentru copii. Nu trebuie să faci o greșeală și să privești această zonă de o sursă separată de lumină. Este deosebit de importantă prezența unei lămpi de noapte sau a unei lămpi cu putere reglabilă de iluminare deasupra patului din camera unui adolescent, care va ajuta la menținerea unei atmosfere intime. Copiii de vârstă preșcolară drăguț de noapte în formă de animal vă va permite să depășiți teama de întuneric și de singurătate, în timp ce adormiți.

Adesea, părinții cumpără noile lumini cu senzori de mișcare în cameră pentru bebelușul nou-născut, ceea ce vă permite să verificați cu ușurință starea de prăjituri în orice moment. O lumină de noapte este, de asemenea, necesară dacă doi copii dorm într-o cameră și unul dintre ei poate ajunge la toaletă noaptea. În acest caz, lumina camuflată a luminii de noapte nu va deranja somnul celui de-al doilea copil. Designul și culorile diverse ale dispozitivelor de iluminat de noapte ne permit să întruchim ideile cele mai îndrăznețe pentru decorarea interiorului unei camere pentru copii.

Delimitarea spațiului camerei în zone separate este un punct important în grădiniță pentru mai mulți copii.

În acest caz, este important să se separe în mod clar zona de lucru și locul de somn și de odihnă, astfel încât un copil să poată practica în condiții de siguranță în timp ce celălalt se pregătește pentru pat.

Ce să caut?

Camera pentru copii are o diferență fundamentală față de alte încăperi din apartament, deoarece copilul de multe ori poate fi lăsat singur. Prin urmare, primul lucru pe care trebuie să-l asigurăm în grădiniță este siguranța. Dacă un copil mic trăiește în cameră, este necesar să se asigure inaccesibilitatea tuturor dispozitivelor de iluminat. Un copil curios ar putea fi interesat de lampă și ar putea fi ars sau rănit.

Merită să refuzați de la candelabrele prea mari și fragile.

Copiile de plastic într-o stare întreruptă nu sunt capabile să dăuneze unui copil, iar printre modelele de sticlă merită să alegeți lămpi cu nuanțe de sticlă roșii.

Dar chiar și alegerea hainelor de plastic trebuie tratată cu prudență. Unele modele de plastic ieftine încep să emită compuși chimici nocivi în aer.

În loc de lămpile de podea, ar trebui să alegeți pentru pereți pentru copii sconces. În timpul jocurilor active, probabilitatea de a lăsa o lampă pe podea este mult mai mare decât ruperea unei unități de perete.

Este recomandabil să aranjați prizele și comutatoarele astfel încât acestea să nu fie accesibile unui copil mic.

Pentru fumurile de cameră, este mai bine să acordați prioritate ieșirilor cu dopuri de protecție sau perdele speciale care se deschid numai la introducerea ștecherului. Este mai bine dacă sunt ascunși în spatele mobilierului. În același timp, firele prea lungi prezintă un pericol și în timpul jocurilor în aer liber.

Pentru copiii mai în vârstă, nu sunt necesare astfel de cerințe stricte, dimpotrivă, ele trebuie să învețe să se ocupe de aparatele electrice în mod adecvat și cu atenție.

Sfaturi pentru alegere

Înainte de a cumpăra lămpi pentru camera copilului dvs., ar trebui să vă familiarizați cu câteva sfaturi utile:

 • Candelabrele și sconturile din cameră pentru copil, ca toate celelalte obiecte, ar trebui să fie nepretențioase în îngrijire și ușor de curățat.
 • Iluminarea medie în conformitate cu standardele stabilite ar trebui să se situeze în intervalul 300 - 500 lux, când se utilizează becuri cu incandescență, indicele ar trebui să fie de 150-250 lux. Este mai ușor să utilizați o altă metodă de calculare a puterii prin care în camera copilului pe 1 metru pătrat. m ar trebui să reprezinte 10-15 wați, iar în zona pentru jocuri și activități - 50-60 wați.
 • Dispozitivele de iluminare suplimentare nu ar trebui să aibă prea multe elemente decorative, este de preferat să alegeți modele simple cu o suprafață plană pentru împrăștierea uniformă a luminii.
 • În proiectarea modernă, instalarea lămpilor cu halogen, care creează iluminare moale și difuză, în jurul perimetrului camerei pentru copil a devenit o problemă urgentă. Această opțiune va fi soluția perfectă pentru o grădiniță mică cu un tavan fals și va ajuta să faceți vizual spațiul camerei mai mult.
 • Lămpi de fantezie pentru un tavan suspendat vă va permite să creați în atmosfera fabuloasă unică a copiilor. Aranjate în grupuri sau pe întreaga suprafață a tavanului, luminile sub formă de stele și inimi creează efecte originale și, cu o cantitate suficientă, pot înlocui dispozitivul principal de iluminare sub forma unui candelabru.
 • Alegerea unei lumini de noapte, trebuie să vă concentrați pe paleta globală de culori a camerei și pe preferințele copilului. Producătorii moderni de corpuri de iluminat prezintă modele de lămpi de noapte de o mare varietate de forme și culori, sub formă de mașini sau cai, precum și personajele preferate de desene animate.

Principala regulă este să cumpere dispozitive sigure în magazine specializate pentru a nu pune în pericol viața și sănătatea copilului.

 • Înainte de a cumpăra un candelabru sau alt dispozitiv de iluminat, trebuie să citiți cu atenție instrucțiunile atașate. Producătorii îndrăzneți iluminează în mod necesar în ce tipuri de becuri sunt potrivite pentru acest model și care este puterea maximă permisă.
11 fotografie

Veți afla mai multe despre iluminatul din camera copiilor în următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor