Iluminarea în camera de zi

Camera de zi este cea mai funcțională cameră din casă. Aici oamenii se întâlnesc cu familia și prietenii, se relaxează după o zi grea cu familia, fac hobby-ul preferat sau doar urmăresc televiziunea. Aici totul ar trebui să fie perfect și gândit la cel mai mic detaliu, de la culoarea pereților și până la designul mobilierului. Iluminarea în camera de zi ar trebui să includă întregul spectru - de la lumină puternică la lumină. Merită mai mult să înțelegem secretele și regulile organizării luminii în camera de zi, cu idei, fotografii și opțiuni originale.

Norme privind iluminarea camerelor

Lumina corespunzătoare necesită un plan, în care trebuie să specificați toate mobilierul și aparatele pentru a determina plasarea cablajului. Este important să vă amintiți despre compatibilitatea diferitelor elemente din interior.Fără o abordare creativă de a crea o iluminare frumoasă nu va funcționa.

Cum să organizați iluminatul în hală:

 1. Regula principală de iluminare a camerei - o lampă în camera de zi nu se poate face. Cel mai adesea în interiorul camerei de zi se folosește iluminatul central al plafonului. Aceasta este cea mai obișnuită și mai simplă opțiune care rămâne relevantă de mulți ani. Dar chiar și cu cel mai elegant candelabru, colțurile camerei rămân fără lumină.
 2. În orice cameră ar trebui să fie locul principal pe care doriți să evidențiați lumina. Poate fi o canapea, o masă sau o operă de artă.
 3. Pentru camera de zi este mai bine să alegeți o lampă cu o lumină moaleAceștia creează o atmosferă confortabilă și armonioasă.
 4. Nu plasați spoturi într-un singur rând, pentru fiecare parte a camerei ar trebui să aibă propriul iluminat de fundal.
 5. Camera de zi ar trebui să fie iluminată în zone separate. - utilizarea lămpilor și aparatelor locale.
 6. Folosind abordarea corectă a luminii Puteți ascunde unele defecte de cameră.

tipuri

Designerii împart lumina în mai multe tipuri. Fundalul sau plafonul joacă rolul sursei principale de lumină care luminează întreaga cameră.Pentru aceasta, se utilizează un candelabru sau lămpi mici. Cu lumina plafonului, puteți combina alte dispozitive suplimentare. De exemplu, un șemineu electric se va potrivi perfect în interiorul unui living mare spațios, va juca rolul de iluminare suplimentară.

Iluminatul de perete va permite diluarea interiorului. Pentru acest lucru pot fi utilizate luminile luminoase.

Spoturi cu flux luminos vertical, orizontal sau diagonală sunt montate pe perete sau pe tavan singură sau în grupuri. Ele pot juca rolul de iluminat primar. Lumina de la fața locului diferă de capacitatea de rotire a fundalului - în funcție de sarcină. Unele modele pot fi ajustate pentru luminozitate și intensitate.

Iluminatul decorativ vă permite să plasați accente în interiorul camerei de zi. Ea îndeplinește numai funcția de evidențiere a unor detalii. "Jocul" cu lumina nu este foarte simplu, dar interesant. Iluminatul decorativ poate fi folosit:

 • în nișele zidurilor;
 • pentru piese individuale - de exemplu, statuete, obiecte decorative, premii sau cupe;
 • pentru fotografii și cadre foto;
 • pentru acvariu.

Lămpile de masă luxoase în formă de sfeșnici sunt potrivite pentru camere de zi mari cu șemineu.

Este foarte util să instalați dimmer pentru a ajusta puterea luminii, astfel încât, în funcție de ora din zi și starea de spirit, nivelul poate fi schimbat de la umplere la luminos.

Planificarea unei iluminări în camera de zi este necesară în etapa inițială de proiectare. Cu toate acestea, există un moment în care, după un timp după reparație, devine clar că este necesar să se adauge sau să se elimine suplimentar surse de lumină suplimentare. Prin urmare, nu vă fie teamă să combinați mai multe opțiuni de iluminare și să folosiți dispozitive diferite în aceeași cameră de zi. Principalul lucru este că lampa sau lampa de perete dau cantitatea potrivită de lumină și completează stilul camerei.

Modele de iluminare

Atunci când alegeți aparate pentru camera de zi, să fie ghidată de stilul interior al camerei, preferințele individuale și zona din cameră. Pentru fiecare stil are propriile sale dispozitive care subliniază unicitatea camerei de zi moderne, Provence sau art deco.

 • Pentru stilul high-tech o lumină puternică cu plafon LED cu o suprafață strălucitoare.
 • pentru stil clasic Candelabru de cristal cu lămpi decorative sub formă de lumânări.Lămpile de perete frumoase și o lampă de podea cu o nuanță elegantă de lămpi vor accentua și vor completa interiorul discret, destul de strictă.
 • Pentru stilul de moda pod, potriviți lămpile brute și originale. Sunt preferate modelele de sticlă, plastic, lemn și metal. Lămpile ar trebui să fie făcute în stilul spațiilor de producție.
 • Pentru stilul modern lustre complicate și lămpi de forme neobișnuite și culori bogate sunt potrivite. Liniile geometrice originale și soluțiile îndrăznețe subliniază individualitatea camerei de zi.

Opțiuni de design interior

De la iluminat va depinde de confort. Designerii moderni au abandonat mult timp candelabrele individuale masive în interiorul camerei de zi. Înlocuite au apărut spoturi cu plafoane suspendate. O cameră de zi fără un candelabru pare mai mare. Lămpi individuale mici sau lămpi de podea fac camerele mai confortabile și ajută la împărțirea camerelor în zone funcționale.

Cum sa faci un living fara candelabru:

 1. Plasați spoturile în jurul perimetrului camerei.
 2. Preferă lămpile cu LED-uri, acestea durează mai mult, economisesc energie electrică și luminează o zonă mare.
 3. Placa LED va ajuta la aranjarea camerei de zi și a crea iluzia unui plafon în creștere.
 4. Pentru fiecare zonă care necesită iluminare suplimentară (de exemplu, un fotoliu pentru citirea cărților), alegeți sconturile de podea sau de perete și lămpile de podea. Arata foarte armonios cu luminile de plafon.
 5. Explorați toate opțiunile pentru instrumente și lămpi portabile. Pentru a crea o atmosferă confortabilă, iluminatul suplimentar poate înlocui cel principal - cel de pe tavan.
 6. Pentru un plafon stretch pentru a ridica un candelabru este destul de dificil, ceea ce nu este cazul cu spoturi. Varietatea de forme și nivele de iluminat vă permite să găsiți o opțiune potrivită pentru orice cameră de zi.

Zonare ușoară

Pentru o cameră de zi împărțită în zone, este necesar să se țină cont de iluminatul local pentru fiecare loc. Pentru a diversifica interiorul, a focaliza și a adăuga confort - acestea sunt obiectivele care permit realizarea unor dispozitive suplimentare.

Candelabre - versiunea tradițională și bine-cunoscută a sălii de iluminat. Opțiunea potrivită pentru stilul clasic, dar un astfel de dispozitiv nu se încadrează în stilurile moderne - high-tech, loft sau minimalism. Cu ajutorul candelabrului puteți să vă poziționați cu succes un salon simplu.Pentru a împărți camera în părți sau pentru a vă deplasa vizual centrul livingului, este suficient să plasați candelabru în punctul dorit. A doua parte a camerei poate fi aranjată utilizând alte metode de iluminare.

Lampa de masă va desemna zona de lucru. Trebuie doar să alegeți modelul potrivit - cu un anumit nivel de iluminare. Deschidere sau lampă strictă laconică - alegerea depinde de preferințele dvs. și de stilul camerei. Avantajul fără îndoială al dispozitivelor suplimentare este mobilitatea acestora. Transferul sau schimbarea lămpii va fi foarte ușor.

Pentru un colț confortabil într-o zonă de recreere sau o canapea mare, pentru oaspeți se poate folosi o lampă de podea cu lumină moale, sub care puteți citi cărți și reviste sau puteți să vă brodați.

Lămpile suspendate în design modern au înlocuit candelabrele clasice. Modelele moderne au o varietate de modele, ele sunt prezentate într-o gamă largă. O astfel de iluminare este potrivită pentru zona de luat masa din camera de zi.

Principalul lucru cu iluminarea locală - nu exagerați cu dispozitivele. O cantitate mare de lumină este permisă numai într-o încăpere mare, iar pentru o cameră de zi mică este suficient să combinați lumina plafonului și o lampă de podea.

Cum să alegeți și să amplasați corect lămpile?

Dacă vine vorba de o cameră de zi mică cu tavane mici, este mai bine să abandonezi candelabru în favoarea iluminării punctuale. Combinația cu o lampă de podea în colțul camerei va extinde vizual zona. Dacă tot nu doriți să renunțați la un candelabru frumos, alegeți un model foarte greu și voluminos. Opțiune potrivită - 40-60 cm.

Pentru luminile de tavan unice, trebuie să coborâți tavanul cu câțiva centimetri pentru a ascunde firele și aparatele. Pe piață sunt modele care sunt montate direct în tavan și nu iau înălțime. Astfel de lumini de interior se potrivesc perfect stilului modern de minimalism, hi-tech sau loft. Înălțimea este de 8-10 cm.

Un candelabru de cristal va arata grozav intr-o camera mare - atat in interior modern cat si clasic. Refracția luminii și "jocul" cu evidențierea culorilor pe pereți și în tavan, candelabrul va avea și o funcție decorativă - atât seara cât și după-amiaza. Cu toate acestea, puteți face spoturi pe tavan. Postarea acestora va trebui să fie de până la 80 cm (deasupra zonelor solicitate).

Proprietarii de camere lungi trebuie să decidă în prealabil cu privire la locul și modul în care vor fi amplasate mobilierul.Plasarea unui candelabru direct deasupra canapelei nu merită, această opțiune va provoca disconfort. Este mai bine să așezați lampa de plafon la dreapta sau la stânga zonei de recreere și recepție.

În același timp, candelabrul montat ar trebui plasat acolo unde oamenii nu merg foarte des. Prin urmare, este mai bine să alegeți mai multe dispozitive de iluminat pentru fiecare zonă, astfel încât să nu existe colțuri întunecate în camera de zi.

Principalele recomandări pentru alegerea lămpilor pentru camera de zi:

 • Camera de zi de iluminat ar trebui să fie aproape de naturale.
 • Zona de odihnă din camera de zi, unde există o canapea sau un fotoliu mare, poate fi suplimentată cu o lampă de podea cu lumină slabă. Prefer modele cu picioare înalte și abilitatea de a regla rotația. O nuanță de lumină va adăuga mai multă lumină, iar cea întunecată o va reduce.
 • Este mai bine să plasați un candelabru lung nu peste zona de locuit goală, ci deasupra mesei, a meselor laterale sau a altor piese de mobilier. Cu cât plafonul este mai mare, cu atât este mai mare modelul pe care îl puteți permite.
 • Lămpile de perete și sconturile realizează următoarele sarcini principale: creați noi surse de lumină și salvați spațiul util de cameră.
 • Iluminatul pe podea arată foarte impresionant în camera de zi, dar înainte de a instala lămpile, asigurați-vă că proiectul de cameră este corect. După instalarea corpurilor de iluminat, va fi dificil să le schimbați poziția sau locația.
 • Pentru iluminatul decorativ, sunt adecvate lămpile cu lumină slabă. Este important să nu exagerați iluminarea din spate. Pentru sufragerie, este suficient să selectați maximum cinci elemente interioare cu lumină decorativă.
 • Formula pentru alegerea diametrului candelabru va facilita sarcina. Pentru a face acest lucru, determinați lungimea și lățimea camerei de zi. De exemplu, lungimea - 6 m, iar lățimea - 5 m. Suma celor două numere pentru a se multiplica total obține 10. 6 + 5 = 11 x 10 = 110 cm - candelabrele diametru este optim pentru o anumită zonă.
 • Pentru o cameră îngustă și lungă, puteți alege două lămpi identice și le puteți poziționa deasupra fiecărei zone. Deci, puteți obține o iluminare uniformă a camerei de zi.
 • Un alt sfat important: nu alegeți aceleași lumini pentru camere diferite. Prefer doar acele modele care sunt combinate cu stilul unei camere speciale.

Idei frumoase de design interior

 • Un aspect original și interesant în lampa de apartament cu lumină descendentă sau în sus.
 • Exemplele cu iluminare suplimentară sunt foarte originale.Puteți decora rafturile, picturile sau ramele foto pe pereți. În acest caz, lămpile nu vor oferi numai compoziția ușoară, ci și umple camera de zi cu lumină.
 • Flanșa LED vă ajută să creați un interior unic, cu o canapea, perete, podea sau podea, cu lumini decorative.
 • Un candelabru mare, cu lămpi decorative în formă de lumânare, creează o decorare fabuloasă într-un living în stil clasic.
 • Lampă de plafon originală pentru o cameră de zi mică.
 • Un candelabru dur completează perfect interiorul brutal.
 • O alegere minunată de lumină pentru un living luminos.
 • Un candelabru pe suspensii lungi cu multe becuri iluminează și decorează camera de zi.

Pentru mai multe idei de iluminat în camera de zi, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor