Iluminarea în dormitor

 Iluminarea în dormitor

Întorcându-ne acasă, după o zi plină de lucruri, visăm să ne găsim în atmosfera camforă și confortabilă a unui mediu casnic. Și dormitorul este locul unde uităm de problemele noastre și câștigăm forță pentru noi victorii. O odihnă de noapte bună depinde de aranjamentul corect și armonios al acestei camere. Și poate unul dintre cele mai importante este problema amenajării sistemului de iluminare din dormitor.

Ce ar trebui să fie?

Chiar dacă vă place foarte mult atunci când există o mulțime de lumină în cameră, amintiți-vă că dormitorul este un loc de odihnă, astfel încât ar trebui să fie moale, curge și ușor difuzate de iluminat. Nu utilizați surse de lumină deschise.Pentru iluminatul în dormitoare se recomandă alegerea tuturor tipurilor de lămpi de podea cu abajururi, sconturi de perete și lămpi, acoperite cu capace. În dormitor puteți experimenta în siguranță cu lumina, pentru a realiza fanteziile cele mai bizare. De exemplu, ascundeți sursele de lumină în locurile cele mai neașteptate, schimbând astfel percepția spațiului și creând un mediu misterios și misterios.

Pentru a obține rezultatul dorit, trebuie să țineți cont de schema de iluminare luând în considerare factori importanți precum dimensiunea camerei, înălțimea plafoanelor, numărul de mobilier și accesorii, prezența oglinzilor și a altor elemente reflectorizante. Este necesar să se țină seama în avans nu numai de iluminatul de bază, ci și de prezența unor surse de lumină decorative, dacă sunt aduse în interiorul dormitorului. Tehnologiile moderne și o gamă largă de dispozitive de iluminat vă vor ajuta să realizați orice fantezie, dacă utilizați corect regulile de bază și sfaturi utile.

tipuri

Lumină naturală

Este foarte important în ce parte a lumii să meargă ferestrele din dormitor. Dacă sunteți un proprietar fericit al unei case mari sau al unui apartament, vă recomandăm să luați în considerare cu atenție alegerea spațiului pentru un dormitor.

Amintiți-vă că cea mai mare parte a luminii solare cade în camere, ale căror ferestre se confruntă cu partea de sud și, în consecință, camerele situate în partea de nord vor fi cele mai luminate.

Cu toate acestea, locația nordică a camerei vă oferă cea mai ușoară și mai difuză iluminare naturală. Camerele cu ferestre orientate spre vest sau spre est vor avea cel mai inconfortabil contrast de iluminare, iar dimineața prea devreme sau soarele târziu seara nu este o opțiune bună pentru iluminarea dormitorului. Opțiunea cea mai ideală pentru apartamentele cu dormitor va fi lumina naturală uniformă și difuză chiar în timpul zilei când sunteți obișnuiți să vă odihniți, iar prezența luminii soarelui în dormitor, în timp ce sunteți treaz, vă va ajuta să îmbunătățiți atmosfera din cameră.

De asemenea, nu uitați că intensitatea luminii naturale afectează nu numai amplasarea directă a ferestrelor, dar și dimensiunea și locația lor față de pământ: cu cât ferestrele sunt mai mari, cu atât mai multă lumină solară va pătrunde în camera dvs.

Iluminare artificiala

De asemenea, trebuie să decideți tipul de iluminare artificială în dormitor: este mai bine dacă lumina este caldă și puteți regla luminozitatea. Această problemă poate fi rezolvată prin instalarea unui comutator cu dimmer - funcția de reglare a sursei principale de lumină. Acest lucru vă va ajuta nu numai să luminați părțile separate ale dormitorului, ci și să economisiți consumul de energie electrică. Pentru a face sistemul de iluminare optim confortabil, este de dorit să se utilizeze trei tipuri principale de surse de lumină. Acestea includ:

 • Iluminarea pe lămpi sau pe plafon Poate fi atârnată de candelabre cu o lampă de diminuare sau o iluminare încastrată în tavan.
 • Iluminare locală sau lumină direcțională pentru zona de lucru. Acesta include iluminatul pe perete - este vorba de lămpi, suspensii, toate tipurile de sconturi, precum și lămpi de masă și lămpi de podea.
 • Iluminat, realizând o funcție decorativă. Poate fi benzi LED în jurul perimetrului camerei, incluzând plasarea podelei, pereților și plafoanelor.

Pentru perfecțiunea completă a sistemului de iluminare, se recomandă utilizarea tuturor acestor trei tipuri de iluminat.Decizia corectă ar fi să se facă o iluminare locală mai rece decât cea principală, iar în același timp, lumina prea puternică ar trebui să fie estompată folosind abajururi mată sau nuanțe. Amintiți-vă că, cu accente de lumină bine alese, veți face odihna cu adevărat confortabilă și plină.

Pentru mai mult confort, puteți instala întrerupătoare sensibile la atingere în dormitor, acestea fiind foarte convenabile pentru a fi utilizate cu telecomanda. O tehnologie modernă concepută pentru a vă permite să controlați mai multe comutatoare touch în același timp.

culoare

Selectând culoarea principală pentru iluminatul dormitorului, trebuie să respectați regula principală - lumina provenită de la iluminat trebuie să fie dezactivată, ușor difuzată și moale. Cea mai bună soluție este considerată a fi o lumină clasică caldă mată-albă, care calmează sistemul nervos și nu vă întinde ochii. Ei bine, pentru cei care doresc să experimenteze designul, astăzi există multe modalități și tehnologii diferite care permit utilizarea unei lumini colorate pentru a crea o anumită atmosferă în cameră și starea de spirit corespunzătoare.

Cea mai ușoară modalitate de a seta cromaticitatea luminii în cameră este utilizarea becurilor multi-colorate, de asemenea, pentru acest scop puteți cumpăra difuzoare sau lămpi și sticle luminoase. Apoi, ia în considerare câteva variații de bază de culoare deschisă pentru dormitor:

 • Lumină albastră rece Promovează activitatea activă a creierului, deci este mai bine să o utilizați pentru cei care urmează să lucreze sau să citească puțin înainte de culcare.
 • Lumina verde cel mai confortabil pentru ochi, deoarece este culoarea naturii, ajută la cea mai bună relaxare și odihnă adecvată. Lumina verde mai închisă și mai tuftă ușurează sistemul nervos și promovează echilibrul mental.
 • Lumină roșie strălucitoare crește bătăile inimii și poate crește tensiunea arterială, așadar utilizarea acesteia pentru dormitor nu este o idee bună. Excepțiile sunt niște soți și cupluri care visă la un copil, deoarece prezența luminii roșii crește sexualitatea partenerilor.
 • Lumini strălucitoare galbenăa nu este, de asemenea, o soluție foarte bună pentru o cameră de odihnă, deoarece această culoare poate provoca anxietate și iritabilitate excesivă a sistemului nervos.
 • Una dintre cele mai populare și confortabile soluții de iluminat de către designerii moderni consideră în mod corect lumina purpurie în dormitor. Această culoare este perfectă pentru meditație și relaxare completă a corpului uman.

Redând în culori diferite, amintiți-vă că iluminatul de culoare influențează în mod semnificativ culoarea obiectelor situate în cameră, uneori schimbându-le fără recunoaștere.

Planificarea iluminatului

Luați în considerare cu atenție amplasarea surselor de lumină în dormitor ar trebui să fie în faza de planificare a designului general al camerei. Schema de iluminare a clădirii trebuie verificată și aprobată în cele din urmă, deoarece după lucrările de proiectare, va fi aproape imposibil să schimbați ceva fără a afecta aspectul încăperii. Prin urmare, este necesar să se stabilească în prealabil astfel de puncte cheie, cum ar fi:

 • marcarea poziției candelabrului și a tuturor celorlalte corpuri de iluminat;
 • numărul exact și locația dispozitivelor de iluminare suplimentare;
 • prezența iluminatului local, dacă se presupune divizarea în zone ale spațiului comun al încăperii;
 • iluminare interioară suplimentară și design.

Pentru sfaturi privind instalarea iluminatului, consultați videoclipul de mai jos.

Când planificați iluminarea dormitorului, principalul lucru pe care ar trebui să-l acordați atenție este imaginea și forma camerei. Pentru ca lumina din cameră să fie uniformă și discretă, dimensiunile lămpilor și numărul lor ar trebui să corespundă dimensiunii dormitorului dvs. Deci, candelabrul prea voluminos pe tavan va face o cameră mică chiar mai înghesuită și incomodă și, dimpotrivă, lămpi prea mici în dormitorul spațios vor arăta ca niște obiecte străine.

Pentru o cameră mare, puteți ridica în siguranță lămpi masive de podea și pereți de pereți cu decoruri cele mai fantastice. Dar într-un mic dormitor, bineînțeles, este mai bine să folosiți lămpi de dimensiuni modeste de forme clasice și stricte.

Cum să aranjăm lămpile?

În cazul în care apartamentul dvs. ar trebui să găzduiască mai multe paturi separate, respectiv, fiecare trebuie să fie echipat cu un dispozitiv de iluminat individual. Pentru cei cărora le place să citească o oră sau două pentru un vis viitor, cea mai bună soluție ar fi aceea de a plasa o lampă specială pe perete sau pe noptieră, creând un flux concentrat de lumină pentru a nu interfera cu restul partenerului.

Dacă în dormitor există dulapuri mari, este important să vă gândiți și la iluminatul lor. Una dintre opțiunile populare în designul modern este iluminarea interioară a dulapului cu ajutorul unei lămpi cu LED. Dacă sunteți un susținător al stilului clasic, atunci această problemă poate fi rezolvată cu ajutorul luminilor de plafon sau a unei lămpi de podea tradiționale amplasate lângă dulap.

Pentru a crea o dispoziție romantică în dormitor, puteți instala surse de lumină ascunse în el. Principala regulă - toate luminile din dormitor trebuie proiectate în același stil. Amintiți-vă, de asemenea, că fiecare lumină trebuie să aibă propria ieșire separată.

Cum de a lumina plafoanele stretch?

Stretch tavanele cu iluminare încorporată în ele devin din ce în ce mai populare cu consumatorii, deoarece acest design vă permite să ascundeți cablurile electrice. Dacă dormitorul are și un tavan suspendat, puteți folosi orice tehnologie modernă și o varietate de scenarii pentru a ilumina o cameră de odihnă. Principalul lucru pe care nu trebuie să-l uitați, nu puteți atașa nimic la plafonul stretch,prin urmare, înainte de instalare este necesar să selectați echipament de iluminat. Există mai multe recomandări de bază atunci când instalați iluminarea în tavane suspendate:

 • Planificați cu atenție amplasarea tuturor punctelor importante de iluminare în care vor fi instalate sursele de lumină.
 • Pentru protecția împotriva incendiilor când instalați cabluri electrice, trebuie să utilizați țevi speciale de plastic.
 • Pentru a proteja plafonul de expunerea la căldură, este necesar să folosiți plăcuțele termice.
 • Nu este de dorit să se utilizeze becuri cu incandescență a căror putere depășește 40 de wați.

Vedeți videoclipul de mai jos pentru detalii.

Cum sa alegi?

Dacă locuiți într-un apartament mic, atunci puteți fi împiedicat de problema alegerii iluminatului pentru un dormitor mic. Iluminarea unei încăperi mici necesită o atenție deosebită, iar plasarea corectă a surselor de lumină va ajuta la "împingerea vizuală a pereților" chiar și în cel mai mic dormitor.. Dacă alegeți un candelabru pentru a lumina o cameră mică, cumpărați un model cu nuanțe orientate spre tavan, atunci lumina reflectată va crea încet iluzia unui spațiu suplimentar.

Pentru a obține efectul maxim, este de dorit să instalați un tavan lucios în cameră - această soluție va fi deosebit de avantajoasă pentru a vă uita în camere cu tavane joase.

O altă sarcină dificilă - organizarea iluminării pentru un plafon înclinat. În casele moderne, această opțiune de proiectare este folosită destul de des. De obicei, aceste dormitoare sunt situate în pod, iar principala lor problemă este insuficiența iluminării camerei. O soluție interesantă ar fi instalarea unor ferestre suplimentare direct în tavan, ceea ce va permite ca spațiul să fie umplut cu lumină naturală naturală, iar romantismul, mergând la culcare, va putea contempla cerul înstelat în vreme frumoasă. Dacă o astfel de opțiune de iluminare este inacceptabilă, atunci este necesar să găsiți cea mai bună modalitate de a găzdui un număr suficient de lămpi într-un spațiu foarte limitat.

Cea mai simplă opțiune ar fi instalarea surselor de lumină încorporate folosind un tavan întins sau o placă de gips-carton, în spatele căreia puteți ascunde ușor și cablurile electrice și toate celelalte comunicații tehnice.

Soluții interioare

Dormitoarele sunt decorate în stil contemporan.tot mai des, soluții de design non-standard care conferă interiorului o atmosferă specială și creează un stil original original. Dacă sunteți un fan al stilului la modă, planificați iluminatul în dormitor, puteți renunța la candelabru tradițional, înlocuindu-l cu mai multe lămpi amplasate în cameră. Lămpile pentru lămpi pot fi înlocuite cu suspensii elegante de lămpi, aranjându-le la un nivel confortabil pentru dvs. De asemenea, în designul dormitorului, puteți folosi decorarea ușoară a capului patului - această tehnică va crea o atmosferă fermecătoare și misterioasă în cameră.

Dacă sunteți un susținător al decorului dormitorului într-un stil clasic, atunci ar trebui să urmați regulile de bază ale iluminatului camerei. Acestea prevăd cel puțin o plasare pe trei niveluri a surselor de lumină:

 • Primul nivel. Un candelabru mare, de multe ori cristal, se află în centrul tavanului. Funcția sa principală - când este complet pornită, ar trebui să lumineze întreaga cameră, fără a lăsa zone întunecate.
 • Nivelul de lumină secundară sau mijlocie. Acestea includ lămpi de podea cu abajururi amovibile și pereți de perete cu sticle friabile care luminează masa de toaletă.
 • În cele din urmă, în nivelul inferior, al treilea există lămpi de lectură și o varietate de lămpi de noptieră.

De regulă, în clasic, o atenție deosebită este acordată zonei de noptieră. În mod ideal, acestea sunt lămpi twin - pereți de perete sau lămpi twin pe noptieră. Folosind lumină moderată puternică în lămpi, puteți crea cu ușurință un mediu confortabil și relaxant în cameră.

Opțiuni frumoase de design cameră

După cum probabil ați ghicit deja, alegerea camerelor de odihnă de design ușoare ar trebui să fie tratată foarte responsabil. Atmosfera generală a întregii camere și, în consecință, starea dvs. de spirit va depinde de alegerea dvs. De exemplu, o mulțime de lămpi plasate la diferite nivele și în locurile cele mai neașteptate vor arăta foarte elegante și originale. Aplicând această versiune a designului de lumină, puteți selecta cu ușurință exact acele elemente din interior care sunt proiectate să atragă atenția și, dimpotrivă, să mascheze vizual zonele destinate intimității.

Pentru iluminatul de înălțime la bord se află spoturi luminoase în cameră, împreună cu lămpi clasice de candelabru și de perete.Prin urmare, cu ajutorul luminii direcționale, puteți crea câteva zone funcționale separate unul de altul, capabile să se unească într-un singur spațiu și să se deconecteze din nou printr-o simplă mișcare a unui comutator. O astfel de soluție ar fi ideală în proiectarea unui living-dormitor.

În plus față de funcția principală, cu ajutorul unor surse de lumină bine plasate, puteți evidenția originalitatea designului camerei dvs. Dacă în dormitorul dvs. există obiecte de artă plastică care au o valoare artistică deosebită, cum ar fi picturi sau sculpturi, apoi organizarea iluminatului potrivit, veți crea o zonă de atenție sporită pentru ei. Amintiți-vă că este posibil să evidențiați cu lumina dirijată absolut orice detaliu al interiorului dvs. - acesta poate fi un mobilier exclusiv și antichități sau doar o expoziție a fotografiilor preferate de familie. Iluminarea corectă vă va ajuta să vă concentrați asupra oricărui detaliu la care doriți să atrageți o atenție deosebită.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor