Panouri de ciment din fibre de exterior

 Panouri de ciment din fibre de exterior

Piața de construcții de astăzi oferă multe opțiuni pentru materialele de fațadă. Unul dintre ele este panourile din fibră de ciment, permițând clădirii un aspect respectabil. Pe lângă aspectul său atractiv și capacitatea de a imita suprafețele din lemn sau piatră, panourile din fibră-ciment au caracteristici de performanță impresionante.

Ce este?

Panourile din fibră de ciment sunt un material compozit pentru finisarea exterioară a clădirilor. Baza lor este realizată din fibră de ciment - un amestec de ciment (80% din compoziție), precum și fibre de întărire, nisip și apă (20%).Datorită compoziției și caracteristicilor similare ale procesului tehnologic, panourile din fibră de ciment au o rezistență ridicată și sunt caracterizate prin durabilitate. Un alt nume - panouri din fibră de beton.

Fibrotsement a apărut la sfârșitul secolului XIX-începutul secolului XX și a înlocuit clădirile din lemn. Durabilitatea, rezistența la foc a materialului a dus la popularitatea sa instantanee. Cu toate acestea, după un timp, sa constatat că azbestul în produs afectează în mod negativ sănătatea umană. După aceasta, a început căutarea unei rețete mai sigure, care a fost încoronată cu succes. Astăzi, cimentul pe bază de ciment din fibră de sticlă este o opțiune de finisare accesibilă din punct de vedere al protecției mediului, fiabilă și în plus.

El a înlocuit tencuiala, care a fost confruntată anterior cu case și alte clădiri. Spre deosebire de suprafețele tencuite, fațadele căptușite cu ciment fibros sunt mai durabile și rezistente la fenomenele atmosferice, o izolare termică mai bună, ușurința de instalare și o varietate de modele disponibile.

Pentru prima dată, materialul a fost fabricat în Japonia într-un mod industrial, deci nu este surprinzător faptul că astăzi această țară este liderul lider în producția de profile din fibră de ciment.Calitatea produsului depinde în primul rând de respectarea formulei și a caracteristicilor tehnologice ale producției. Materiile prime constau din ciment, celuloză purificată, nisip, componente speciale. În primul rând, ingredientele uscate sunt bine amestecate și numai atunci se adaugă apă. Apoi, materia primă este introdusă în mașini, unde textura viitorului produs este atașată unui arbore special.

După aceea, presarea materialului brut sub presiune înaltă se efectuează pentru a obține un produs plat. Următoarea etapă este tratamentul termic, în timpul căruia se formează hidrosilicat de calciu, a cărui prezență determină rezistența și durabilitatea panourilor. În cele din urmă, panourile finite sunt acoperite cu compoziții care asigură rezistența la umiditate și rezistența la îngheț. Dacă vorbim despre imitația unei anumite suprafețe, atunci în acest stadiu se realizează colorarea și alte tipuri de decorare a panourilor.

presare
autoclavare
culoare

caracteristicile

Panourile din fibră de ciment din fațadă de la diferiți producători pot diferi ușor în ceea ce privește caracteristicile lor, dar, în general, aceștia sunt aceiași. Una dintre cele mai strălucite caracteristici ale panourilor este siguranța împotriva incendiilor.Cimentul este neinflamabil, astfel că placarea fațadelor asigură o protecție completă împotriva incendiilor sau topirii.

Panourile sunt rezistente la umiditate (absorbția de umiditate în intervalul de 7-20%), iar prezența unui strat special protejează materialul de apariția coroziunii pe suprafața acestuia. Cimentul din fibră este caracterizat de rezistența la îngheț, poate rezista până la 100 de cicluri de congelare fără pierderea proprietăților (aproximativ acest număr de cicluri este calculat pentru 40-50 de ani). În același timp, asigură o eficiență termică ridicată. Utilizarea plăcilor pe bază de ciment fibros poate reduce semnificativ consumul de izolație și, prin urmare, costurile, care sunt importante atunci când vă confruntați cu o casă privată.

Particularitățile compoziției și prezența fibrei de celuloză în ea, în plus față de izolația termică ridicată, garantează o bună izolare fonică. Rezistența la șocuri și la pagubele mecanice permite ca panourile să nu fie folosite doar ca case de bază, ci și de instituții publice.

Aceste proprietăți asigură durabilitatea materialului. - Durata medie de viață este de 20 de ani. În același timp, chiar și după mai mulți ani de funcționare, materialul își păstrează atracția vizuală.Acest lucru se datorează rezistenței panourilor la efectele razelor ultraviolete, precum și capacitatea de auto-curățare.

În ceea ce privește designul, este diversă. Evidențiați panourile colorate, precum și opțiunile care imită suprafețele de piatră, metal, cărămidă și lemn. În același timp, imitația este atât de înaltă, textura și nuanțele suprafeței simulate sunt repetate cu exactitate, astfel încât "falsul" poate fi distins doar de la o distanță de jumătate de metru.

Spre deosebire de plăcile din plastic sau din metal, omologii din fibră-ciment au o greutate mai mare. În medie, este de 10-14 kg / m2, iar pentru panouri mai groase și mai dense 15-24 kg / m2 (pentru comparație, panourile de vinil au o greutate de 3-5 kg ​​/ m2). Acest lucru determină complexitatea instalării în sensul că este imposibil să se facă față numai instalării. În plus, greutatea mare a panourilor înseamnă o încărcare crescută a elementelor de lagăr ale clădirii și, prin urmare, este potrivită numai pentru fundații solide.

cărămidă
piatră
lemn

Ca toate panourile, aceste produse sunt montate pe tavă, ceea ce reduce cerințele pentru planeitatea pereților.

Merită remarcat domeniul larg al materialului. În plus față de finisarea fațadei, acesta este utilizat ca material rezistent la vânt și izolant pentru pereții principali. Se utilizează pentru finisarea operațională a structurilor și a structurilor prefabricate pentru amenajarea fațadelor tip ventilate.

desen

Suprafețele din fibră de ciment pot imita o varietate de texturi. Cele mai populare sunt produsele sub copac, sub piatră și sub caramida. În plus, există opțiuni de culoare. Acestea din urmă sunt reprezentate, de obicei, de nuanțe pastelate profunde.

Imitații de cărămidă și panouri de zidărie sunt de obicei făcute în nuanțe roșii, teracota, bej, gri și galben.

Panou deosebit de remarcabil, a cărui parte exterioară este acoperită cu așchii de piatră. Acestea nu numai că au un aspect excelent, dar, de asemenea, măresc rezistența și rezistența la îngheț a produsului. Astfel de panouri sunt un tort cu 3 straturi, a cărui bază este o bază de ciment fibros, partea din spate este reprezentată de o acoperire rezistentă la apă, iar partea din față este compusă din rășini poliesterice și așchii de piatră.

dimensiuni

Nu există un singur standard care să regleze dimensiunea panourilor din fibră de ciment.Fiecare producător stabilește propriile standarde pentru dimensiunea materialului. În general, grosimea acestora variază între 6-35 mm. Dacă comparăm dimensiunile marcilor japoneze și rusești, atunci primele au, de obicei, o lungime mai scurtă, dar uneori se dovedesc a fi de 2 ori mai largi.

Pentru plăcile japoneze, dimensiunile standard sunt de 455 × 1818, 455 × 3030 și 910 × 3030 mm. Pentru cele domestice - 3600 × 1500, 3000 × 1500, 1200 × 2400 și 1200 × 1500 mm. Modelele europene au, de obicei, o gamă de dimensiuni chiar mai largi - de la 1200 × 770 la 3600 × 1500 mm.

Datorită faptului că fiecare producător produce panouri de dimensiuni proprii, se recomandă achiziționarea întregului lot de un singur brand. Acest lucru va evita discrepanțele dintre plăci.

Prezentarea producătorilor

După cum sa menționat deja, printre cele mai bune panouri din fibră de ciment sunt produse de marcă japoneză. Acestea sunt reprezentate de 2 companii de renume - Kmew și Nichihainclusă în grupul Panasonic. Calitatea produselor originale ale acestor mărci este fără îndoială, o linie largă de modele vă permite să găsiți panourile cu designul necesar. Dezavantajul este numai costul ridicat al producției.

produse Nichiha asigură o izolație de înaltă calitate, are o acoperire multi-strat și aproape că nu se estompează.Colțurile și colțurile metalice, precum și alte componente, simplifică foarte mult procesul de instalare.

plăci Kmew constă, de asemenea, din mai multe straturi. Superior - vopsea neapărat, precum și pulverizarea ceramică. Sarcina acestuia este de a asigura protecția materialului de înaltă calitate din cauza expunerii la radiațiile UV.

Nichiha
Kmew

Atenția merită marca belgiană Eternit. Panourile disponibile sunt asemănătoare cu cele ale panourilor vopsite. De asemenea, producătorul recurge la produse de acoperire cu mai multe straturi. Stratul superior este decorativ colorat (în cataloage există 32 nuanțe de bază ale materialului), stratul din spate este o acoperire impermeabilă care împiedică pătrunderea umezelii în panou.

Încrederea cumpărătorilor se bucură de produsele fabricate în Rusia "Rospan"care produce panouri din ciment fibros timp de aproximativ 20 de ani. Materialul are rezistență ridicată și rezistență la intemperii datorită stratului de acoperire cu trei straturi. Partea frontală este acoperită mai întâi cu vopsea de fațadă pe bază de acril și apoi cu un compus din silicon transparent. Succesul este imitarea pietrei și a suprafeței lemnului, obținută prin modelul de relief de 3-4 mm. Datorită acestui fapt este posibilă apropierea de textura pietrei naturale sau a lemnului.

Deoarece producătorul se concentrează pe cumpărători, compatrioții, plăcile Rospan sunt optime pentru utilizarea în climatul rusesc, inclusiv în regiunile nordice.

O altă marcă internă, LTM, a făcut o diferențiere aprofundată a produselor sale, astfel încât găsirea panourilor potrivite este ușoară. Astfel, pentru fațadele cu care se confruntă în regiunile cu umiditate ridicată sunt prevăzute panouri din seria "Aqua". Dacă aveți nevoie să cumpărați panouri de fiabilitate sporită și durabilitate, modelele din colecții vor fi o opțiune demnă. "Cemstone", "Cemboard HD", "Natura".

Dalele rezistente la vânt sunt caracterizate de o densitate medie și sunt optime pentru învelirea clădirilor înalte, precum și în regiunile de coastă. Produsele rezistente la căldură cu densitate scăzută sunt utilizate pentru finisarea clădirilor care sunt caracterizate de cerințe sporite de siguranță la incendiu. În plus, panourile LTM au o gamă largă. Pentru fațadele unei zone mari sunt utilizate panouri mai mari. Viața unora dintre ei atinge 100 de ani.

«Cemstone»
"Cemboard HD"
«Natura»

Caracteristica companiei "Kraspan" (Rusia) reprezintă elementele unice ale subsistemelor necesare instalării panourilor.Utilizarea combinată a subsistemelor și panourilor vă permite să realizați geometria ideală a fațadei, să ascundeți defectele și neregularitățile, să accelerați și să simplificați lucrările pregătitoare. În colecția fabricantului există nuanțe destul de luminoase ale panourilor, deși prevalează calități pastelate.

Un alt brand național relativ tânăr - "Latonite", primește, de asemenea, o mulțime de clienți pozitivi.

În gama lor puteți găsi următoarele tipuri de panouri:

  • plăci presate pictate (adecvate pentru interior și exterior);
  • produse extrudate nevopsite (destinate numai placării exterioare, necesită colorare suplimentară);
Presat fără vopsea
Presat pictat
  • panouri ne-presate neabsorbite (utilizate pentru design interior, sugereaza aplicarea ulterioara a compozitiilor de vopsele si lacuri);
  • fibra de ciment din fibre (profile din sticlă obișnuită pe bază de ciment din fibre).

În colecții puteți găsi mai multe panouri de culoare strălucitoare, dar și nuanțe pastelate. În plus, cumpărătorul poate comanda colorarea panourilor potrivite în nuanțele selectate conform catalogului RAL.

Unpainted nevopsit
Fibra de sticlă ciment

În următorul videoclip veți vedea o imagine de ansamblu a plăcilor de fațadă din fibră de ciment a companiei A-TRADING.

Cum sa alegi?

La alegerea panourilor, acordați prioritate celor furnizate cu elemente complementare și accesorii. Astfel de seturi vor costa mai mult, dar nu există nici o îndoială că componentele și accesoriile vor fi compatibile. Este important să calculați cu exactitate cantitatea necesară de material de placare și să nu uitați de o marjă mică pentru resturi și tăieturi. De regulă, pentru clădirile de construcții simple, este suficient să se adauge 7-10% la rezervă, pentru clădirile cu configurație complexă - 15%.

Greutatea panourilor din fibră de ciment este destul de vizibilă, deci aveți nevoie de o cutie de încredere și de înaltă calitate. Mulți producători produc profiluri pentru asamblarea cutiilor, care sunt proiectate pentru panouri de panouri specifice ale aceleiași mărci.

Mulți utilizatori o consideră optimă atunci când un set de panouri, pe lângă plăcile din fibră de ciment, include elemente și accesorii suplimentare, profile pentru crearea unei plăci, vopsea acrilică pentru prelucrarea tăieturilor și instrucțiuni de asamblare. Materialul de ciment fibros suspendat include în mod obligatoriu panouri și profile decorative din metal.

Sa spus deja că panourile din fibră de ciment sunt denumite uneori fibre de beton. O astfel de ambiguitate a numelui nu ar trebui să confunde cumpărătorul, este unul și același material. Doar unii producători preferă să apeleze plăcile din fibră de sticlă.

Panourile japoneze au adesea un strat de ceramică din sticlă care asigură o protecție îmbunătățită împotriva condițiilor meteorologice. În acest sens, produsele din Japonia au un cost mai mare. În plus, costurile de transport sunt incluse în prețul produselor. Nu uitați despre acest lucru când cumpărați - un produs de calitate nu poate fi ieftin.

În medie, costul materialului variază între 500 și 2000 ruble pe m2. Costul depinde de dimensiunea și grosimea panourilor, caracteristicile decorului din față, indicatorii de performanță, marca.

Recomandări pentru lucrul cu materialul

Tehnologia de instalare a panourilor din fibre de ciment este simplă, dar este necesar să urmați o serie de recomandări specifice. Mai întâi de toate, ar trebui să decideți tipul de instalare: direct pe pereții de pe șuruburi sau pe toba. În orice caz, veți avea nevoie de capse, prin care șuruburile sunt înșurubate. Klyymery servesc pentru a îmbunătăți fixarea panourilor, precum și pentru a ascunde cusăturile orizontale între ele.

În majoritatea cazurilor, se utilizează lățimea, datorită căruia între perete și panou este posibilă păstrarea spațiului de aer, se utilizează izolatoare și nu se străduiește să se alinieze perfect pereții. Pentru cutii folosite grinzi de lemn sau panouri metalice. Acestea din urmă nu necesită o pregătire specială, spre deosebire de omologul din lemn.

O instalare de cadru este destul de ușoară, în care sunt fixate cadre metalice pe cutie. Panourile sunt înșurubate în canelurile lor.

Uneori panourile sunt montate fără a evidenția zona de subsol din zona orbului până la streașină. Cadrul pentru toate panourile este împărțit. Dacă este necesar să se aloce un subsol sau să se pună un încălzitor între el și plăci, cadrul din această parte este oarecum în comparație cu cutia restului fațadei.

Ca încălzitor se utilizează în mod obișnuit argilă cu o altă fracțiune, care se caracterizează nu numai prin caracteristici de izolare termică ridicată, dar, de asemenea, face posibilă protejarea structurii de rozătoare.

Instalarea panourilor de ciment din fibre de ciment nu se deosebește de montarea siding. Procesul simplifică în mod semnificativ prezența șanțurilor speciale și a mecanismelor de blocare.

Dacă este necesar să tăiați panourile, este necesar să procesați secțiunile cu vopsea acrilică. De obicei este inclus și vândut cu materialul. O astfel de prelucrare a tăieturii va asigura uniformitatea nuanțelor pe panou și secțiuni, precum și protecția materialului împotriva pătrunderii umidității și distrugerii ulterioare.

Amestecurile dintre panouri trebuie tratate cu etanșant siliconic. Dacă este necesar să pictați panourile, asigurați-vă că suprafața este netedă și curată. Dacă este necesar, șlefuiți învelișul și apoi îndepărtați praful și murdăria prin aer care suflă peste suprafață.

Exemple frumoase în exterior

Panourile din fibră de ciment imită cu succes diferite tipuri de lemn.

Ele imită cu succes siding metalice, diferite, cu performanțe mai mari.

În cele din urmă, materialul în cauză se poate "transforma" în panouri colorate care seamănă cu siding vinil sau acrilic în culori neobișnuite.

Pentru a crea exteriori respectabili, este recomandat să folosiți panouri de zidărie din piatră sau din cărămidă.

Arată o combinație interesantă de panouri de diferite texturi.Lemnul și piatra, piatra și cărămida, cărămizile și elementele metalice sunt combinate armonios.

Atunci când alegeți textura și umbra fațadei, este important ca acestea să pară armonios în exterior, combinate cu schema de culori a grupului de intrare, clădirile de uz casnic. Cea mai ușoară modalitate de a selecta o casă sau altă clădire printre altele este alegerea unor panouri luminoase pentru decorarea sa. În același timp, dimensiunile fațadei vor crește vizibil.

Dacă în casă există elemente arhitecturale interesante, este recomandat să le evidențiați în culori. Arată din punct de vedere ecologic clădirile, împodobite cu panouri de nuanțe luminoase, cu turnulete mai întunecate, coloane, proeminențe și alte elemente. Contrastul poate fi realizat prin folosirea diverselor texturi, de exemplu, partea principală a fațadei este căptușită cu material similar lemnului, elemente arhitecturale - sub piatră.

În cazul în care casa este înconjurată de o grădină sau un parc, designerii sunt sfătuiți să aleagă nuanțe pastelate ușoare pentru decorare. Pentru clădirile din oraș, puteți alege culori strălucitoare sau texturi costisitoare.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor