Porțelan: tipuri și proprietăți

Piața modernă a materialelor de construcții a adăugat recent un nou tip de faianță din ceramică din porțelan. Inițial, acesta a fost destinat să fie utilizat numai în scopuri tehnice ca o acoperire de podea cu sarcini grele. Cu toate acestea, datorită dezvoltării tehnologiei de astăzi, plăcile de porțelan și-au ocupat ferm locul printre materialele cu care se confruntă între piatră naturală și ceramică.

Ce este?

Placile din portelan sunt de origine artificiala, ceea ce nu il impiedica sa depaseasca piatra naturala, cum ar fi granitul sau marmura, in anumite caracteristici tehnice.

Diferența cu plăcile ceramice este, de asemenea, evidentă. O țiglă este o lut ars, acoperită cu un strat de email,întrucât gresia din porțelan este un produs al presării celei mai puternice la temperaturi ridicate a unui amestec de argilă kalinică, feldspat, nisip quartz și alte componente. Producția de gresie din porțelan se realizează la temperaturi de până la 1300 de grade. Amestecul de pulbere se topește și apoi este presat într-o astfel de măsură încât materialul dobândește o structură monolită fără microcărcuri și pori. În plus, în amestec se adaugă imediat coloranți, ceea ce face posibilă obținerea unei culori uniforme pe întreaga structură a materialului.

Diferă de granit și clincher. Plăcile de clincher sunt produse prin extrudare sau turnare umedă din argile refractare.

Materialul nu are impurități de var, ceea ce permite conservarea culorilor timp de mulți ani.

Specificații și proprietăți

Popularitatea gresiei din porțelan oferă o serie de calități pozitive. Este durabilă, durabilă, care nu este supusă la abraziune și deteriorări mecanice sub formă de zgârieturi și îndoiri. În plus, produsele din ceramică din porțelan au un grad ridicat de rezistență la umiditate și nu sunt susceptibile de distrugere atunci când temperatura scade.

greutate

Greutatea porțelanului din gresie este un indicator utilizat pentru calcularea costurilor în timpul construcției. Greutatea depinde de scopul materialului de acoperire.Deci, placi de perete va fi mai usor podea, prin urmare, la achiziționarea de adeziv este necesar să se ia în considerare.

Greutatea specifică este de 2400 kg pe 1 m3. La determinarea valorii pe 1 m2, ele sunt respinse prin dimensiunea plăcii și grosimea acesteia. De exemplu, cu o grosime de 12 mm și o dimensiune de 300x300, greutatea va fi de aproximativ 24 kg.

densitate

Cel mai adesea, densitatea plăcilor de porțelan atinge 1400 kg / m3. Dale de diferite dimensiuni sunt ușor diferite unul de celălalt. Densitatea mare oferă performanțe excelente, dar greutatea va fi mare.

Atunci când alegeți produse din ceramică din porțelan, trebuie să aflați dacă podelele din locuința dvs. pot rezista.

Clasa de rezistență la uzură

Acest indicator determină durata de viață a produselor. În conformitate cu standardul european EN 154 și GOST, produsele din ceramică din porțelan trebuie să fie supuse testelor de rezistență înainte de vânzare cu ajutorul unui echipament special cu role. Există 5 clase principale de la PEI 1 la PEI 5.

Conductivitate termică

Această proprietate a plăcilor de porțelan depinde de mai mulți factori: porozitatea, compoziția și gradul de cristalizare. Datorită conductivității termice scăzute, materialul este utilizat pentru fațadele de placare și pereții interiori ai clădirilor rezidențiale.Această acoperire de înaltă tehnologie sa dovedit a fi o acoperire a pardoselii, în special atunci când se pune sistemul "podea caldă".

dimensiune

Dimensiunile nominale sunt: ​​lungimea de la 200 la 1200 mm, lățimea de la 300 la 1200 mm, grosimea nu mai mică de 7 mm (conform GOST). Dimensiunile populare de gresie din porțelan în rândul consumatorilor sunt de 30x30, 40x40 și 60x60 cm. Grosimea acestui material de finisare variază de la 7 la 30 mm. Gradul de abraziune a stratului de acoperire depinde de acesta.

Astăzi, producătorii oferă o gamă largă de produse în diferite formate. Dimensiunea plăcilor de granit ceramic depinde de scopul și parametrii camerei. Deci, gresie portelan cu format mare, cu dimensiuni de 90x90 și 120x120 cm și mai mult, este utilizată pentru suprafețe mari, este convenabilă pentru așezare și permite reducerea numărului de îmbinări.

Datorită celor mai recente soluții inovatoare, a fost dezvoltat material subțire din ceramică și granit - curlite, care, cu dimensiuni mari, are o grosime mică de 3 până la 5 mm. Datorită flexibilității și durabilității sale, gama de aplicare a acestui material este foarte largă. Ele se confruntă cu pereți, uși, contoare, coloane, mobilier și alte suprafețe de diferite forme.

structură

Producția de produse din ceramică din porțelan se bazează pe producerea de mase de cereale speciale - aceasta este alunecare, care dintre următoarele componente:

 • Argila de coalină dă proprietăți refractare și capacitate de legare;
 • argilele de ilită sunt necesare pentru flexibilitate și rezistență la încovoiere;
 • cu nisip de cuarț contribuie duritatea;
 • Feldspar dă rezistență ridicată substanțelor chimice.

În viitor, din alunecare obține un amestec de pulbere, care este injectat aditivi minerale și coloranți.

Absorbția apei

Acesta este un indice care caracterizează gradul de rezistență la umiditate a materialelor. Deoarece structura gresiei din porțelan este monolită, ea are cel mai mic indice de la 0,01 la 0,05%. Pentru comparație: plăcile ceramice au 1% și marmura 0,11%.

Rezistența ridicată la umezeală și rezistența la îngheț permite utilizarea granitului ceramic pentru finisarea dușurilor și a băilor, precum și a pereților exteriori în zone cu climă rece.

Pro și contra

Avantajele plăcilor de porțelan includ:

 • rezistența la efectele medicamentelor pe bază de acizi și alcalii;
 • durabilitate ridicată la lovituri și îndoiri;
 • rezistență la îngheț;
 • rezistență la schimbări bruște de temperatură;
 • durabilitate;
 • siguranța la incendiu;
 • protecția mediului;
 • rezistența la lumină, nu se estompează și nu se estompează;
 • culoarea uniformă și modelul pe toată adâncimea;
 • posibilitatea obținerii de produse cu suprafață anti-alunecare.

dezavantaje:

 • fragilitate în timpul transportului;
 • dificultățile generate de prelucrarea, tăierea și forarea gresiei din porțelan;
 • greutate considerabilă;
 • costul ridicat, în special în comparație cu ceramica.

tipuri

Porțelanul poate fi clasificat în funcție de mai multe criterii.

Conform metodei de fabricație

Conform metodei de producție, următoarele tipuri de gresie din porțelan diferă:

 • tehnic - Aceasta este o opțiune simplă și ieftină. Se caracterizează printr-o rezistență ridicată și un grad scăzut de abraziune, dar un design inestetic. Se utilizează pentru finisarea încăperilor tehnice și utilitare care nu necesită un design deosebit.
 • omogen materialul este vopsit uniform în întregul volum și este standardul de producție pentru tehnologia convențională.
 • Porțelanul porțelan glazurat sau smalțit este un material obținut prin tehnologia standard urmată de ardere aplicată pe partea superioară a glazurii.

Atunci când smaltirovaniya folosit dublu de extrudare, atunci când emailul vitros este presat pe o bază obținută anterior.În toate cazurile, acest strat superior are o rezistență scăzută la abraziune, prin urmare, cu utilizare intensă, își pierde efectul decorativ. Cu toate acestea, durata de viață este mai mare decât cea a plăcilor ceramice. Experții nu recomandă stivuirea unor astfel de produse în locuri publice.

Plăcirea dublă este o metodă care este fundamental diferită de cea a geamului prin faptul că în acest caz stratul superior cu o grosime de 3 mm are aceleași caracteristici ca și tigla.

Dubla presare este utilizată și în producția de articole din ceramică din porțelan.în care se adaugă colorantul necesar în al doilea strat. Ambele straturi au toate proprietățile tehnice ale gresiei din porțelan (inclusiv coeficientul de rezistență la uzură), astfel încât aceste plăci sunt utilizate în încăperi cu trafic ridicat. Aplicarea acestei metode este de asemenea recomandată pentru obținerea unor culori strălucitoare și rare.

Pentru a face produsele rezistente la îngheț în stadiul de producție, se adaugă aditivi speciali la amestec, datorită cărora plăcile au o rezistență sporită și rezistență la uzură.

De regulă, astfel de materiale rezistente la îngheț sunt folosite pentru fațadele și teritoriile adiacente ale casei, de aceea, în plus, suprafața lor este făcută ondulată, nealunecoasă.

Pe tip de suprafață

Plăcile mată nu sunt supuse procesării suplimentare după presare. Acest material are o rezistență ridicată. neșlefuit porțelan porțelan greu de stricat, zgârieturi, lovit.

Datorită suprafeței aspre, aceste acoperiri sunt folosite în garaje și magazine de reparații auto, spălătorii auto, depozite și alte spații tehnice. Singurul dezavantaj observat de consumatori este formarea de pete pe astfel de granit ceramic datorită absenței stratului superior de protecție.

lustruit Porțelanul din porțelan este produs prin tratarea abrazivă a suprafeței unui produs mat. Finisajul lucioasă arată grozav ca o finisare în instituțiile high-end. Trebuie avut în vedere faptul că lustruirea face ca podeaua să fie alunecoasă. De-a lungul timpului, specularitatea se îndepărtează și produsul devine din nou mat. Deoarece microcrackurile se pot forma in timpul procesului de lustruire, dupa indepartarea stratului superior, rezistenta la umiditate si rezistenta materialului scad. Experții recomandă frecarea acestor plăci cu ceară specială.

Finisat lustruit sau satinat Materialul aparține decorului, deoarece are o suprafață mată catifelată neobișnuită.Pentru a-l produce, sărurile minerale sunt adăugate în stratul superior în timpul producției. Suprafața decorativă nu poate suporta sarcini grele și utilizare intensivă, așadar este mai bine să o utilizați pentru a finaliza spațiile rezidențiale.

structurate Granitul ceramic are o structură de relief, prin urmare este un material antiderapant. Astfel de plăci pot imita lemn, cărămidă, marmură, piele, țesătură. Metodele de producție diferă numai în ceea ce privește prelucrarea stratului decorativ superior. Având o originalitate clară a avantajelor estetice, aceste produse au caracteristici tehnologice bune inerente gresiei din porțelan.

Există, de asemenea, un high-tech lappatirovanny porțelan gresie. Tehnologia de tratare a suprafețelor dezvoltată de italieni. Panza este lustruită astfel încât să obțină o textură combinată: jumătate mată, jumătate lustruită. Procesul necesită mai puțin timp, spre deosebire de lustruire, și se termină în momentul în care țigla are forma unei lustruire neterminate. Deoarece procesarea taie o cantitate mică de material, porțelanul lappatirovanny pierde ușor durabilitatea.Acesta poate fi folosit în proiectarea de zone comune.

rectificat portelanul de gresie nu mai puțin interesant. De regulă, la ieșirea din cuptor, plăcile au fulgii microscopice geometrice. Rectificarea este tăierea margini cu ajutorul mașinilor laser sau cu un flux subțire de apă și abraziv. Rezultatul este o sticlă de porțelan, care poate fi așezată aproape fără sudură. Desigur, aceasta crește percepția estetică a acoperirii.

Experții nu recomandă utilizarea materialelor fără sudură în încăperi cu schimbări de temperatură puternice și în locuri cu pardoseală încălzită, deoarece absența cusăturilor cauzează deteriorarea plăcilor.

Anti-alunecare Porțelanul poate fi făcut din oricare dintre cele de mai sus. Ca regulă, produsele cu o suprafață mată, structurată sau lappatirovanny se referă la acoperiri fără efect de alunecare.

După scop

Placa de portelan este utilizată pentru a finaliza următoarele suprafețe:

 • Pentru podea. Plăcile de podea sunt populare atunci când decora spațiile publice. Acestea includ școli, spitale, hoteluri, biblioteci, muzee, magazine, centre de divertisment și birouri.
 • Pentru ziduri. Cea mai recentă tehnologie vă permite să decorați cu ajutorul pereților din ceramică din porțelan, de orice tip.
 • Placi de fațadă - cele mai populare materiale. Ele sunt excelente pentru fațadele ventilate decorate.

Prin metoda de proiectare

Decorarea pereților și podelelor este de obicei aleasă pentru un anumit interior. Materialele moderne de finisare vă permit să implementați orice idei de design.

 • Panou din plăci de porțelan pe podea poate înlocui covorul. Această acoperire nu arată numai uimitoare, ci este și convenabilă, practică și durabilă. Panoul va conferi interiorului un stil unic și originalitate.
 • mozaic diferă în ceea ce privește durabilitatea ridicată datorită dimensiunilor mici ale unei plăci. În plus, miniatura oferă spațiu creativității. Cu ajutorul acestor elemente puteți crea desene, ornamente și modele interesante.
 • Colt, cu multe laturi, care separă frizele și cărămizi, de asemenea, arata spectaculos în multe stiluri de interior.

cerere

Porțelanul este foarte solicitat și este utilizat în multe domenii legate de lucrările de reparații și finisaje.

Cel mai adesea, produsele de gresie din porțelan sunt folosite pentru decorarea exterioară.Principala calitate a acestui material în acest caz este rezistența la îngheț, rezistența la umiditate și rezistența la diferențele de temperatură.

Porțelanul poate fi utilizat pentru:

 • Case de fațadă și fațade;
 • finisaje de terase deschise, căi și scări;
 • cu care se confruntă piscinele în aer liber.

Pentru decorarea interioară a locuințelor private, gresia din porțelan este adesea folosită ca o acoperire pentru podea sau perete. Datorită caracteristicilor tehnice, acest material este aproape indispensabil pentru finisarea podelei în locuri publice cu o cruce maximă. Metroul, hotelurile, gările, aeroporturile, hotelurile și sălile de cumpărături, de regulă, sunt finisate cu plăci de granit ceramic.

Panourile de perete au câștigat popularitate datorită apariției granulelor de porțelan cu format mare. Designerii îl folosesc pentru a proiecta instituții de stat: bănci, săli de recepție, săli de expoziție.

Porțelanul este perfect pentru lucrările de finisare a restaurării. Datorită rezistenței lor la apă și substanțe chimice, acestea sunt căptușite cu spălătorii auto și ateliere, laboratoare chimice și garaje. Pentru a face acest lucru, utilizați adesea materialul mat de obicei, fără finisaje suplimentare decorative.

O bordură este folosită pentru a se deplasa de la gresie din porțelan la pereții căptușiți cu alte materiale.

În apartament portelan dale, de asemenea, găsește un loc pentru el însuși:

 • Podeaua din hol, tuns cu piatra artificiala, transforma coridorul si confera acestuia o prezentabilitate. Pentru camerele care vin în pantofi în aer liber, cea mai bună opțiune ar fi o faianță cu un coeficient de abraziune ridicat (4 și 5 clase). Un factor important este suprafața ondulată, deoarece va împiedica alunecarea vizitatorilor pe vreme umedă sau înzăpezită.
 • Pardoseala din sufragerie de orice dimensiune va arata elegant. Principalul lucru este să alegeți corect schema de culori, modelul și textura.
 • Chiar și în dormitor, puteți folosi porțelan, de exemplu, satin. Textura catifelată, moale și caldă va permite mersul pe picioarele goale pe podea.
 • Pentru decorarea pereților și a podelei în baie sau duș, plăcile din porțelan din porțelan structurat sau laptic sunt perfecte. Aici este important ca suprafața să nu fie alunecoasă și cât mai rezistentă la apă.
 • Chiuveta și băile pot fi, de asemenea, finisate cu piatră artificială. Ar trebui să ne amintimcă în acest caz va fi în permanență în contact cu șampoane, creme, praf de spălare, înălbitor și alte substanțe chimice de uz casnic, prin urmare este mai bine să optați pentru plăci cu un grad ridicat de rezistență la substanțe chimice care au o structură cu un număr mic de pori. La intersecția dintre pereți și podea este mai bine să instalați porțelan sau plin de ceramică.
 • Balconul, loggia sau pervazul ferestrei în apartament pot fi perfect decorate cu ajutorul produselor din granit ceramic.
 • Porțelanul din ceramică funcționează cel mai bine pentru podeaua din bucătărie, deoarece nu este supusă stresului mecanic, cum ar fi zgârieturile de la picioarele unei mese sau scaune. Rezistența la încovoiere vă permite să rezistați dulapurilor grele. Rezistența la șoc va proteja podeaua de eventualele obiecte grele (de la tigaie la scaunul greu). Curățarea și spălarea frecventă nu vor șterge modelul.
 • Recent, cazuri de design de blaturi de piatra artificiala, care sporesc durabilitatea. Bucătăria se caracterizează prin tavirea zonei din apropierea suprafețelor de gătit. În mod similar, se asigură siguranța împotriva incendiilor și protecția termică a spațiului.

culoare

Produsele din granit ceramic sunt diverse nu numai în textură și formă, dar și în culori, ceea ce vă permite să creați compoziții originale pentru proiectarea podelei, pereților și fațadelor. Prin desen și culoare se disting următoarele tipuri.

Sare de piper

Această opțiune este o culoare uniformă, cu patch-uri alb-negru, uniform repartizate pe toată structura. Aceasta este cea mai ieftină opțiune pentru colorarea porțelanului, deoarece este ușor de efectuat. Culorile pot avea o culoare de culoare bej sau de culoare gri, cerute pentru spații publice: cafenele, cantine și birouri, întrucât este arătos estetic și nepretențios. Dacă alegeți o nuanță întunecată, lustruiți suprafața și adăugați decorațiuni cu o margine modelată, puteți obține o opțiune mai elegantă, potrivită pentru săli și camere de zi.

monocolor

Este o singură culoare cu granulație minimă. Când se vopsește în stadiul de producție, în amestec se adaugă coloranți cu săruri metalice, de exemplu cobalt sau zirconiu. Monocolor este obținut printr-o metodă omogenă, glazurată sau dublă. Acesta este împărțit în două tipuri.

 • Culori achromatice reprezentate de nuanțe de alb, gri și negru.De asemenea, această categorie include nuanțe de argint, grafit și lăptoase.
 • Imaginile cromatice - toate celelalte culori. Rare luminoase nuante, cum ar fi verde, albastru, rosu, galben sau portocaliu, sunt produse prin metoda dublu de umplere. Deoarece această metodă implică dubla presare, caracteristicile tehnice ale vopselelor din porțelan nu suferă.

Piatra naturala

Aceasta este culoarea cea mai complexă, imită culoarea pietrelor naturale:

 • Marmura este o soluție clasică. Porțelanul reproduce cu exactitate bogăția de culori a nuanțelor, jocului, dungilor și includerii pietrei naturale. Pentru a da adâncime și saturație a suprafeței de culoare lappatiruyut sau lustruit.
 • Sub granit.
 • Sub roca coajă.

textură

O astfel de placă de porțelan este diferită de alte tipuri de modele complexe și diverse texturi din imitații de piele și țesături în lemn. În acest caz, accentul se pune pe senzațiile tactile și vizuale, astfel încât culoarea este, de obicei, culori pastelate monofonice, plictisitoare și murdare: albastru, roz, bej, cafea.

Atunci când alegeți o culoare, este necesar să țineți cont de tonul, strălucirea și uniformitatea sa.

alb

Experții avertizează: placa albă strălucitoare este obositoare. Pentru o percepție confortabilă, indicatorul de albă nu trebuie să depășească 72%. Trebuie remarcat faptul că gresia din porțelan nu este perfect albă, deoarece nici un colorant nu poate elimina complet amestecul de umbra materiei prime - argila calcinică. Cele mai ușoare sunt în fildeș sau lapte coapte.

Designerii folosesc astfel de plăci ca podele.pentru a mări camera. Se recomandă să nu se combine cu pereții modelului de tonuri întunecate, deoarece percepția spațială va fi distorsionată. Culoarea albă poate fuziona și separa alte nuanțe. Este universal. Culoare albă deosebit de populară în designul interior, în stilul techno și loft.

gri

Culoarea gri a granitului ceramic este alb și negru. Aceasta este o culoare neutră, care nu contribuie la intensitatea emoțională, nu creează imagini individuale, ci este indispensabilă ca fundal. Este folosit pentru orice interior.

Designerii nu recomandă utilizarea gri cu granit ceramic alb, deoarece reduce vizibil albul.

negru

Aceasta este o culoare agresivă care este capabilă să suprime psihologic excesul. Se potrivește în combinație cu orice nuanțe. Este cel mai avantajos combinat cu culori albe, gri și strălucitoare. Pastele și tonurile calme într-un cadru de culoare neagră ar fi estompate.

Deoarece culoarea carbonului reduce vizibil spațiul, trebuie să țineți cont de acest lucru atunci când creați interiorul. Negrul evidențiază și dezvăluie orice murdărie, praf, urme de picături și amprente digitale, astfel încât utilizarea în bucătărie presupune curățarea frecventă. Polimerul negru kermogranit arată mai deștept decât matul, din cauza căruia ultima versiune este adesea folosită pentru decorarea sălii de primire și ceremoniale.

maro

Această culoare are o mulțime de nuanțe. Fiecare producător are propriul său gama brună. De regulă, coincide cu nuanțele de lemn, pentru că granitul "sub copac" - una dintre cele mai populare opțiuni.

Recent, culoarea wenge a intrat în modă. Cu toate acestea, designerii sunt sfătuiți să nu supraîncărcați spațiul camerei cu tonuri întunecate, deoarece acestea îngustă camera. Este mai bine să le folosiți pentru zona de zonare sau pentru a evidenția detaliile interioare.

Umbra de ciocolată este combinată minunat cu tonuri neutre și calde: cremă, auriu, roz, albastru.

Bej și nisip

Aceste culori sunt în mod inerent incluse în gama de culori a culorii anterioare. Dar datorită popularității lor extraordinare se remarcă din paleta generală. Ele sunt neutre și relevante în orice combinație. Astfel de vopsele sunt în special în cerere pentru designul de spații de birouri și alte spații publice.

albastru

Aceasta este o culoare rară, obținută prin adăugarea unui colorant anorganic scump la amestec, ceea ce crește costul. Toate nuanțele de albastru sunt reci, permițând extinderea vizuală a limitelor.

Albastrul nu atrage atenția, iar această calitate permite folosirea în zonele de lucru. Mai multe culori saturate: turcoaz sau safir sunt independente, prin urmare, ele pot accentua zonele pe care le-au decorat.

galben

Este o culoare caldă, însorită și veselă. Iluminează interiorul și este folosit destul de des.

Designerii o împart în 3 categorii:

 • Galben galben - confortabil, pașnic.
 • Lumină galbenă (de exemplu, lamaie).În volum mare anvelopele, prin urmare se recomandă combinarea cu alte nuanțe.
 • Albastru, auriu și portocaliu - tonuri vesele, care necesită și o abordare combinată.

roșu

Această culoare este foarte activă și agresivă. Cu toate acestea, efectul său depinde de umbră. Culoarea burgundă rafinată arată superbă și auto-suficientă.

Lumina roșie trebuie combinată cu o umbră mai puțin agresivă. Formatul de culoare roșie strălucitoare și îndrăzneț este potrivit pentru interioare în stilul de artă deco sau avangardă. Este practic deoarece ascunde petele și praful.

desen

O gamă largă de produse din gresie permite designerilor să dezvolte interioare cu adevărat unice.

 • Astfel, decorarea podelei sub forma unui mozaic sau a unui ornamental oriental va deveni o adevărată opere de artă, va sublinia sofisticarea interiorului și va deveni un element de design original.
 • Modelele în formă de covor pe podea (cu un model modern și vechi) vor face camera frumoasă, pitorească și solemnă.
 • Porțelanul artistic cu imitație de cărămidă, beton sau piatră va da naturalețe interiorului, va aduce motive naturale.
 • Materialul mat de satin va crea un sentiment de blândețe, căldura, confort și căldură.Sensibilitatea tactilă - un factor important în amenajarea interiorului.
 • Dați camerei o strălucire și lux poate porțelan cu textura de marmură lustruit. Sala sau camera de zi cu un astfel de etaj va beneficia foarte mult.
 • Aspectul lucios al podelei introduce intotdeauna elemente de luciu rafinat in interior. Și dacă plăcile vor imita onixul, atunci mai multă bogăție și șic.
 • Pardoseala ceramică din granit "sub stejar" pare costisitoare, dar este practic de îngrijit. Acest etaj va fi adecvat în hol sau în sala de mese.
 • Gresie ondulata pentru ardezie, gresie, beton sau tencuiala este o solutie excelenta pentru stilurile industriale si scandinave in interior.
 • Materialele smălțuite și neglijate sunt recomandate să se combine. Cea mai bună dintre toate astea seamănă pe pereți.
 • Designerii experimentați folosesc aspectul plăcilor de porțelan "cu inserții". În acest caz, așezarea implică o decalare pentru a introduce forma unui element suplimentar care este diferit de materialul de bază. Decorul poate fi metalic, modelat sau monofonic.

stiluri

Atunci când alegeți o faianță de granit ceramic, trebuie să acordați atenție nu numai proprietăților sale tehnice, ci și conceptului general de stilistică interioară.

Tehnologie înaltă

Stilul hi-tech de ultimă generație are minimalism și soliditate. El are legile geometriei și pragmatismului. Stilul este potrivit pentru cei care nu acceptă suprasaturarea interiorului cu obiecte inutile, fiind un susținător al conciziei și al mobilității. Deoarece designul implică utilizarea de materiale și structuri de înaltă tehnologie, prețul de cost îl caracterizează ca fiind unul dintre stilurile scumpe care nu sunt disponibile pentru toată lumea.

Schema de culori este de înaltă tehnologie monocromă, nu există nici o revoltă de nuanțe. De regulă, ele utilizează culori stricte și clasice (negru, alb și gri). Ca accent, designerii aplică diferite nuanțe de neon: verde, albastru sau purpuriu.

Este mai bine să alegeți granit ceramic pentru decorațiuni interioare "sub metal" sau "sub piatră". Opțiunea cea mai potrivită este panourile de pardoseală și de perete fără relief. De exemplu, designerii de podea recomandă folosirea plăcilor cu o suprafață mată. În primul rând, acestea sunt anti-alunecare și, în al doilea rând, sunt mai rezistente la deteriorări mecanice, astfel încât acestea pot fi așezate atât pe zonele de intrare, cât și în zonele cu trafic ridicat: în bucătărie, coridor, birou.

Suprafețele monolitice mari sunt relevante pentru acest stil.prin urmare, gresia din porțelan poate fi utilizată pe suprafețe mari. Această metodă permite reducerea costului reparațiilor, deoarece grosimea rosturilor pentru îmbinări va trebui într-o măsură mai mică.

În proiectare există mobilier transparent sau cromat, diverse iluminări, inclusiv utilizarea lămpilor punctuale și liniare. În această privință, nu trebuie să vă fie frică de o scală de gri gri. Piesele de metal selectate, lămpile și sticla vor crea o piesă geometrică subtilă de lumină și umbră.

Designerii avertizează că nimic nu trebuie să distragă ochiul din material și formă, deci, în acest caz, se utilizează gresie din porțelan fără modele și desene. Cea mai bună soluție pentru pereți va fi plăcile dreptunghiulare sau pătrate, lustruite până la o finisare în oglindă. De regulă, ele sunt monocromatice, dar ca alternativă oferă o versiune cu două culori sau o faianță de mozaic cu o nuanță metalică.

Imitația monocromă de marmură sau granit este perfectă pentru podea.

pod

Aceasta este o tendință modernă în designul interiorului, care implică imitarea spațiilor industriale.

Următoarele materiale sunt de obicei utilizate ca fundal:

 • caramida, care este baza stilului loft și a atributului său neschimbat;
 • beton - un fundal neutru minunat pentru orice decizie;
 • metal sub formă de foi de oțel, elemente din cupru, bronz sau alamă;
 • tencuiala permite, de asemenea, fundalului să "nu interfereze" cu întruchiparea altor idei de design;
 • Piatra este de asemenea potrivită (zidăria de cuarțită, gresie sau zidărie din piatră naturală haotică este cea mai populară).

Placa de porțelan structurat va înlocui cu succes toate opțiunile enumerate.

Suprafețele din lemn sunt destinate să înmoaie natura severă a stilului mansardei. Cu toate acestea, nu este întotdeauna posibilă utilizarea lemnului datorită caracteristicilor spațiilor, de exemplu în încăperi cu umiditate ridicată. În acest caz, plăcile din lemn pot fi înlocuite cu produse din ceramică din porțelan, cu o textura fin prelucrată din lemn vechi.

Placi de portelan va permite camerei să păstreze aspectul original pentru mulți ani.și o gamă largă de culori, texturi și dimensiuni oferite, permit obținerea unor rezultate excelente în designul interior, oferindu-i în același timp brutalitate, curățenie și confort.Gama de culori este de obicei gri-alb-negru. De asemenea, sunt caracteristice culorile cărămizilor vechi, culori de culoare bej deschis.

Deoarece principalul criteriu al stilului este prezența unui spațiu larg deschis, designerii folosesc adesea plăci din sticlă de format mare. Deseori folosite suprafețe mată, ușor uzate.

Crearea unui interior rustic francez necesită utilizarea de culori pastelate mutați. Se caracterizează prin nuanțe naturale și materiale naturale.

În acest caz, designerii recomandă finisarea plăcilor de porțelan în următoarele culori:

 • fildeș;
 • perla alba;
 • argint;
 • bej sau smântână;
 • de măsline;
 • lapte;
 • roz sau albastru roz;
 • jad;
 • liliac pal;
 • lavanda;
 • teracotă;
 • de nisip întunecat.

O astfel de scară creează o stare de calmare și o atmosferă confortabilă.

Stilul este caracterizat de absența unor nuanțe strălucitoare. Accentul poate fi un ornament rafinat, de exemplu floral. Stripuri, celule sau valuri sunt adesea folosite pentru decorare.

Decoratorii nu recomandă utilizarea plăcilor din sticlă lucioasă pentru a fi așezate pe podea sau pe pereți.Este mai bine să acordați prioritate suprafețelor mată abrazive care imită materialele naturale. Forma plăcilor de pardoseală este, de regulă, dreptunghiulară sau dreptunghiulară, mai puțin frecvent un policilon.

Porțelan în stilul "Provence" poate fi găsit în orice cameră, dar mai des în bucătărie, baie sau pe terasă.

Alte stiluri

Placile de portelan arata grozav in orice stil interior. În plus, un bonus suplimentar este forța și durabilitatea. Piața modernă oferă cea mai largă alegere nu numai în ceea ce privește culoarea, ci și în ceea ce privește soluțiile de textură.

Porțelanul poate arăta ca plăci de dale sau mozaic italian. Ei pot înlocui covoarele orientale în performanțele lor sau pot deveni principala decorare a unei săli de clasă în maniera engleză.

Designerii folosesc în mod liber elemente din ceramică de porțelan de dimensiuni mici pentru a obține plăci de patch-uri sub forma unei ferestre de patch-uri vitralii.

Opțiuni de styling

Piața modernă a materialelor de finisare oferă o gamă largă de dale de porțelan, care variază în funcție de dimensiune și formă. Acest lucru se datorează varietății opțiunilor de styling.

Amenajarea podelei

 • Modul standard este o cusătură în cusătură. Cele mai avantajoase atunci când se utilizează plăci pătrate și dreptunghiulare.
 • Vrazbezhku. Articulațiile plăcilor sunt mutate pe jumătate în raport unul cu celălalt, ceea ce vă permite să ascundeți defectele minore. Metoda este potrivită pentru montarea plăcilor de porțelan în bucătărie sau în hol.
 • Diagrama diagonală extinde vizual camera, însă este mai complexă în execuție. Experții recomandă utilizarea plăcilor mici.
 • Instalarea "herringbone" aminteste de parchet. Pentru ao implementa, este mai bine să alegeți elemente rectangulare.
 • Modul de șah este obținut prin aplicarea plăcilor contrastante. În același timp, ele pot fi așezate folosind o metodă standard, un diamant sau diagonală.
 • Covor (mozaic) - constă din elemente mici de diferite culori. Deci, a stabilit o compoziție ornamentală, care amintește de un covor.
 • Kaleidoscopul - similar cu aspectul mozaicului, dar nu utilizează mai mult de 2-3 nuanțe. Modelul poate fi orizontal, diagonal sau haotic.

Este interesant să te uiți la diferite combinații de dale de porțelan de diferite dimensiuni sau texturi. Este important să se țină seama de faptul că nuanțele luminoase extinde vizual spațiul,dar dacă sunt folosite elemente mari pe o suprafață mică, camera va fi redusă vizual.

Aspectul pereților

 • Baza - cusătură în cusătură.
 • Stripes - o metodă universală, în care restul și părțile mici rămase sunt utilizate pentru curbarea și separarea spațiilor.
 • Mozaic sau ornament, atunci când un panou sau un motiv repetat este stabilit din detalii mici.
 • Caramida imită zidăria.
 • Haotica repetă modelul unui zid de piatră.

Țările producătoare și brandurile

Piața modernă a materialelor de finisare oferă o gamă largă de produse din ceramică și granit. Printre acestea se numără atât branduri bine cunoscute cu un rating ridicat, cât și firme puțin cunoscute de mici dimensiuni. Produsele de cea mai bună calitate sunt maeștrii italieni care sunt creatorii de porțelan. Cu toate acestea, brandurile spaniolă, chineză și rusă nu se află în spatele lor.

Italia

Cele mai populare branduri italiene:

 • Italgraniti. Marca italiană produce materiale pentru spațiile de locuit interioare și exterioare.
 • Mariner. Produsele au o textură neobișnuită, imită materiale naturale. O mare varietate de texturi, modele și decoruri îi plac pe fanii stilurilor clasice și ale celor ultra-moderne. Cea mai populară față de scări, podele și fațade.
 • Refin - un brand care produce colecții elegante și sofisticate, cu diverse modele și ornamente, pentru a încorpora ideile de design.
 • Laminam - una dintre puținele mărci care produce placi de porțelan unic, cu dimensiuni de 1x3 metri și o grosime de 3 mm. Materialul are elasticitate, astfel încât poate fi așezat pe suprafețe ondulate.

Spania

Veneția, aflată pe apă, este un oraș al canalelor și al digurilor, caracteristică a cărora este acoperirea lor. Prin urmare, multe colecții italiene tind să imite piatra naturală a digului venețian.

Producătorii spanioli, precum și italienii, sunt liderii vânzărilor de articole din ceramică din porțelan. Fabrica Alaplana Fresno a fost înființată în provincia spaniolă Castilla în 1957. Designul extrem de artistic, calitatea perfectă, o gamă largă de la țară la clasică și utilizarea inovațiilor tehnologice au făcut compania un concurent de succes printre principalii producători spanioli. Cea mai faimoasă colecție numită AlaplanaFresno este un granit ceramic de pardoseală.

Există mai multe fabrici din Spania de porțelan din porțelan care merită menționate: A.Ceramica, AbsolutKeramika, Aparici, Aranda, Azulev.

Producători din alte țări

Lasselsberger este o exploatație europeană pentru producția de plăci ceramice și plăci de porțelan, cu fabrici situate în mai mult de 10 țări, de exemplu în Rusia, Cehia, România și Ungaria. Fiecare companie se concentrează pe o singură regiune și ia în considerare cererea consumatorilor specifici. De regulă, stilul produselor din ceramică din porțelan este discret, destinat spațiilor publice, decorat cu un gust deosebit.

Turcia produce granit ceramic în culori tradiționale alb și albastru., cu lipsa modelelor naturale și animalice. Cele mai renumite branduri sunt VitrArkitekt, SeranitSeramikSanatiyi A, Kaleseramik.

Chiuvete din China

Firmele chineze concurează cu succes pe piață cu produse europene. Puteți evidenția cele mai renumite: SuperGlass uTangCeramics.

CSI

Produsele din granit ceramic au fost recent produse în unele țări din CSI. De exemplu, fabrica din Kiev Atem a început producția cu plăci ceramice, dar produsele sale au câștigat cea mai mare popularitate când au lansat o linie pentru producția de gresie din porțelan. Gama de dimensiuni include plăci de 300x300, 400x400, 600x600 și 600x1200 mm. Toate colecțiile sunt întruchiparea celor mai recente tendințe din lumea designului interior, designerii italieni și spanioli fiind implicați în dezvoltarea stilului fiecăruia.În plus, produsele companiei au performanțe bune.

Marcă belaronă "Keramin" - cea mai mare întreprindere din Europacare produce materiale pe echipamente italiene de la Sacmi. În fiecare an, instalația își actualizează gama de produse în colaborare cu Centrul de Design Modern. Colecțiile conțin dale de porțelan cu textura diferită: piatră, lemn, țesătură. De asemenea, acest producător produce bordură, șipci, inlay, mozaic, panouri pentru podea. Baza este materii prime naturale și artificiale. Tehnologia permite obținerea sticlei glazurate și neglijate.

Rusia

Materiile rusești pentru piatră artificială fac produsele mai accesibile decât analogii europeni. Procesul de producție este posibil numai în întreprinderile mari, ceea ce contribuie la scăderea prețurilor datorită volumelor, extinderea gamei și controlul calității în toate etapele.

Din anul 2001, compania Estima, cunoscută pe piața materialelor de finisare, produce aproximativ 10 milioane de metri pătrați de pardoseli caracterizate printr-o varietate de texturi și culori.Feldspar din Ural, uleiul alb ucrainean și coloranții din Italia sunt utilizați ca materii prime pentru bază.

Produsele marca Kerranova fabricate la uzina "SamaraStroyfarfor" din 2004. Brandul face din ceramică de înaltă calitate porțelan folosind imprimarea digitală pentru a desena o imagine. Opțiunile cele mai scumpe sunt imitațiile de marmură, onix, ardezie și unele tipuri de lemn. Tehnologiile digitale nu numai că au făcut posibilă reducerea procentului de produse defecte, ci și au făcut posibilă crearea de noi modele într-un timp scurt.

îngrijire

În ciuda faptului că produsele din ceramică-granit rezistă oricărui impact negativ, aspectul lor are nevoie de îngrijire. Trebuie remarcat că materialul în sine nu se teme de murdărie, însă articulațiile inter-țiglă sunt sensibile la contaminare și sunt distruse în condiții de expunere intensă.

Instrucțiuni de întreținere la instalare:

 • Pentru a păstra lustruirea, în procesul de montare se recomandă închiderea plăcilor cu un strat de protecție.
 • Înainte de a utiliza mortarul vopsit, este mai bine să tratați suprafața lustruită cu un preparat rezistent la pată, care va proteja stratul superior de pete în timpul procesării îmbinărilor.
 • Pentru prima dată, stratul de gresie din pardoseală este curățat imediat după instalare. Trebuie amintit faptul că compozițiile străine nu trebuie să cadă în articulații. Spălați grundul, chitul și varul, cimentul va ajuta fondurile pe bază de acid clorhidric.

Recomandări pentru îngrijire în timpul funcționării

 • Pentru curățarea produselor din granit ceramic este mai bine să utilizați un detergent ușor și lichid.
 • Curățitorii nu trebuie să conțină acid, deoarece corodează cusăturile de legătură.
 • Pentru a proteja împotriva zgârieturilor și a altor deteriorări, experții recomandă frecarea plăcilor de porțelan cu produse pe bază de ceară.
 • Când vă îngrijiți de suprafețele lustruite, ar trebui să îndepărtați cu promptitudine murdăria și nisipul de pe podea, care sunt abrazivi puternici.
 • Pentru a proteja podelele de petele, acestea trebuie tratate cu apă respingătoare o dată pe an (minim). În primul rând, aceasta se referă la articole din ceramică din porțelan lustruit, deoarece stratul superior este îndepărtat în timpul lustruire și microporele sunt expuse. În cazul în care murdărie intră în ele, atunci este foarte dificil să-l scoatem afară.
 • În încăperile cu o probabilitate ridicată de contaminanți diferiți, cum ar fi bucătăria sau holul, este mai bine să stivuiți gresie din porțelan mat.Acest material poate fi curățat cu ușurință, este mai puțin vizibilă urme și zgârieturi murdare.
 • Porțelan porțelan structurat, fără pată, este ușor de spălat, în plus, suprafața sa este de obicei non-alunecoasă. De aceea este potrivit în băi, toalete, vestiare și lângă piscine.
 • Petele de ceai, cafea, suc de fructe, sânge, vin și înghețată sunt îndepărtate cu o soluție slabă de sodă sau detergent pe bază de alcalii, de exemplu clor. Ultima opțiune este folosită cel mai bine numai în cazul petelor uscate.
 • Urmele de adeziv, ceară, rășină, vopsea, ulei tehnic, cauciuc sau lac de unghii sunt îndepărtate cu acetonă sau benzină.
 • Preparatele cu conținut de acid vor ajuta la spălarea petelor ruginite sau de cerneală.

Exemple frumoase în interior

Este ușor să integrați o piatră artificială în orice interior.

 • De exemplu, porțelanul gri sub un copac albicol va face camera mai estetică.
 • Imitarea unei pietre naturale va da eleganta.
 • Suprafața satinată sau netedă este plăcută la atingere, deci acest granit ceramic este potrivit în dormitoare și băi.
 • În bucătării și în sălile de mese pentru decorațiuni, utilizați adesea pietre artificiale.

Sfaturi pentru alegerea gresiei din porțelan - în videoclipul următor.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor