Utilizarea pietrei naturale pentru decoratiuni interioare

Finisarea cu piatra naturala permite crearea de interioare rafinate si respectabile. Fără îndoială, materialul are mai multe avantaje, dintre care: durabilitate, rezistență, rezistență la umiditate, siguranță la foc. Printre deficiențele - costul ridicat, greutatea înaltă și complexitatea prelucrării.

Caracteristici speciale

Locuitorii eminenți ai Romei antice au recurs la decorarea părților interioare ale casei cu piatră. Datorită costului ridicat al materialului și a laboriosului proces de prelucrare și instalare, această căptușeală era disponibilă numai pentru oamenii bogați, nobili. În timp, popularitatea pietrei a crescut. Și chiar odată cu apariția multor alte materiale (mai puțin costisitoare și greu de instalat), piatra naturală pentru decorațiuni interioare rămâne în cerere.

Acest lucru se datorează caracteristicilor de înaltă performanță ale produselor și aspectului atractiv și respectabil al acestora. La fel ca mii de ani în urmă, o piatră naturală în decorare demonstrează bogăția, statutul de proprietar al unei case sau al altor clădiri.

Pentru decorarea interioară se alege piatră durabilă și durabilă rezistentă la abraziune și stres mecanic. Pietre rezistente la umiditate preferate care nu au radiații.

Datorită compoziției naturale a materialului este rezistent la foc (este neinflamabil), este rezistent la intemperii. Firește, înainte de a utiliza pietrele sunt procesate, eliminarea radiațiilor de fond, tăierea. Produsul finit trebuie să respecte cerințele GOST 9480-2012.

tipuri

Diferite tipuri de piatră naturală sunt utilizate pentru decorarea interioară:

  marmură

  Marmura naturala are practic calcit, suplimentat cu alte minerale. Umbrele și indicatorii de rezistență a marmurei depind de caracteristicile și volumul celor din urmă.

  Materialul are un aspect caracteristic, iar suprafața sa are un aspect gri, bej, negru, burgund și multe alte nuanțe.Particularitatea materialului este prezența dungilor ușoare, care formează un model. Datorită prelucrării (lustruire sau măcinare) este posibil să se obțină diverse texturi ale materialului.

  Pe lângă forța și durabilitatea specifice celor mai multe pietre naturale, marmura are o rezistență ridicată la umiditate. Acest lucru îl face potrivit pentru finisarea băilor și a altor încăperi caracterizate prin umiditate ridicată.

  granit

  Poate cea mai durabilă și durabilă din toate pietrele naturale. Datorită rezistenței la umiditate și rezistenței la abraziune, granitul are o durată lungă de viață. Acest material nobil are mai multe nuanțe de culoare care "joacă" când razele soarelui ating suprafața.

  Printre deficiențele - fondul crescut de radiații, precum și o mulțime de greutate. Ultima caracteristică necesită întărirea granitului numai pe fundații solide și utilizarea compozițiilor adezive cu aderență ridicată.

  travertin

  Acest material este rezultatul precipitațiilor de apă din surse de dioxid de carbon. Se bazează pe carbonat de calciu. Unul dintre principalele avantaje ale travertinei este absența fondului de radiații.În plus, este puternic și durabil (utilizat chiar și în construcția Colosseum-ului), rezistent la abraziune, rezistent la umiditate. În funcție de caracteristicile sale de rezistență are loc între granit și calcar.

  Paleta principală de culori de piatră - alb, gri, nuanțe de lumină maro.

  Toate nuanțele sunt calde, astfel că atunci când se confruntă cu travertin este posibil să se creeze o atmosferă caldă și confortabilă.

  Travertinul are o proprietate interesantă - de-a lungul anilor crește caracteristicile de rezistență, ceea ce contribuie și la durabilitatea materialului.

  dolomită

  Se referă la carbonatul claselor minerale. Tinctura brună, albă sau gălbuie a dolomitelor se datorează prezenței lutului în particule și hidroxizi de fier. Particularitatea dolomitului este suprafața strălucitoare a acestuia, care poate avea un grad diferit de manifestare - de la mată la perlă.

  Dolomitul nu are, de asemenea, fond de radiații, mai mult, are proprietăți de vindecare. Ea are un efect pozitiv asupra sistemului nervos central, ameliorează tensiunea nervoasă, ameliorează anxietatea și insomnia.

  Efectul benefic al materialului, precum și rezistența acestuia la temperaturi ridicate, permite utilizarea dolomitei în decorarea încăperilor pentru odihnă în băi și saune.

  Piatra taiata seamana cu materialul tigla.Astfel de plăci sunt convenabile pentru a lipi, nu necesită ca o calitate superioară a suprafețelor de granit.

  ardezie

  Potrivit profesioniștilor, ardezia este una dintre cele mai bune materiale pentru decorarea interiorului. În plus față de absența radiațiilor și a unui design atractiv, mineralul are o conductivitate termică bună și poate funcționa și ca material rezistent la zgomot.

  Nuanțele de ardezie sunt gri, grafit, negru, verzui și visiniu. Suprafața sa este acoperită cu dungi, care formează un model complicat. În funcție de tratament, suprafața poate fi netedă sau poate avea o rugozitate plăcută, chiar și catifelată. Ardezia are o anumită caracteristică - se îndepărtează periodic. După ce particulele dispar, materialul dobândește aspectul anterior și, în același timp, devine mai durabil.

  onix

  O varietate de pietre semi-prețioase cu capacitate ridicată de transmitere a luminii. Aceasta duce la prezența unei străluciri radicale a suprafeței materialului și aspectul elegant al acestuia.

  Confruntarea cu onixul sălbatic nu este o plăcere ieftină, este de obicei folosită în combinație cu alte pietre.

  Materialul este caracterizat de prietenie cu mediul, are capacitatea de a curăța aerul din încăpere. Printre alte avantaje - ușurința și opțiunile de prelucrare diverse, durabilitatea, aspectul original.

  caracteristicile

  După cum sa menționat deja, piatra de fațadă este unul dintre cele mai dificile materiale pentru decorarea interiorului. Acest lucru asigură, pe de o parte, creșterea rezistenței și durabilității sale, pe de altă parte - complică procesul de instalare. Suprafețele tăiate trebuie să fie fiabile și să reziste la sarcini semnificative.

  Piatra naturala difera in rezistenta la foc, majoritatea tipurilor sale sunt rezistente la umiditate. Nu absorb apa, sunt rezistente la lichide agresive (cu excepția travertinelor).

  Piatra naturala permite cresterea izolatiei termice si fonice a camerei. Spre deosebire de încălzitoarele moderne, finisarea cu material natural permite menținerea umidității optime a aerului în cameră, reducând în același timp pierderile de căldură din cameră.

  Piatra este rezistentă la temperaturi ridicate și joase (nu toate materialele rezistă schimbărilor lor bruște), razele ultraviolete.

  Piatra naturala cu aspect aristocratic, elegant, respectabil, va permite sa subliniati statutul interiorului. Având în vedere caracteristicile de înaltă performanță, este logic ca costul pietrei naturale să nu fie scăzut.

  Exista ambele destul de scumpe (granit, marmura, bazalt) si materiale mai accesibile, cum ar fi roca de coaja, ardezie.

  Cum sa alegi?

  Atunci când alegeți un anumit tip de piatră pentru decorațiuni interioare, trebuie să vă gândiți în primul rând la scopul său. Deci, granitul lustruit arată organic atunci când decorați pereții din sufragerie, bucătărie sau șezlonguri. Cu toate acestea, este imposibil să așezați astfel de plăci pe podea în baie sau în cabina de duș - este prea alunecoasă și există o probabilitate mare de rănire. În aceste scopuri este mai bine să se utilizeze plăci din marmură poroasă.. Este nu numai sigur, dar are și capacitatea de a absorbi și de a evapora rapid umiditatea.

  Apropo, această caracteristică din urmă și prezența porilor în ea fac posibilă utilizarea cu succes a marmurei în încăperile cu umiditate ridicată. Materialul va îndepărta excesul de umiditate, creând astfel un microclimat favorabil în cameră și, dacă este necesar, îl va da înapoi.

  Cu toate acestea, dacă vorbim de podele în sufragerie sau în coridor, marmura nu mai este o opțiune potrivită. datorită rezistenței reduse la abraziune. În plus, este chimic instabil, astfel încât atunci când este utilizat în zona de lucru a bucătăriei (finisare șorțuri casca) va pierde rapid apelul său.

  Atunci când alegeți un material, trebuie să vă asigurați că elementele au o suprafață netedă fără crăpături, blocuri sau dungi. Astfel de manifestări nu numai că nu sunt atrăgătoare din punct de vedere estetic, ci și degradă aderența pietrei.

  Este important să se acorde atenție dimensiunilor și elementelor de design. Într-un mic apartament pietre mari arata ridicol și greoi. Cu toate acestea, și pietre mici în spațiul unei zone mari - se pierd în ea.

  Amestecuri lipite și soluții

  Mortarul de ciment sau adezivul pentru placi este folosit ca adeziv pentru piatra naturala. Acesta din urmă este preferabil datorită simplității pregătirii, elasticității și absenței eflorescentei pe suprafața pietrei.

  Printre cei mai importanti producatori de adezivi pentru placi sunt Plitonit (Adezivul Plitonit B + sa dovedit bine), Ceresit (Ceresit CM17, Ceresit CM11, Ceresit CM117), Unix (Unix 2000 și Unix Granit) sunt potrivite pentru piatră.Pentru piatra grea, profesionistii recomanda folosirea Quick-mix FX-900.

  Pentru a economisi bani, nu este necesar să alegeți un produs al unui producător necunoscut, deoarece rezultatul final al căptușelii depinde de calitatea adezivului.

  Unele formulări sunt universale, care sunt potrivite pentru utilizare în exterior și în interior. Ele au rezistență la îngheț, rezistență la intemperii. Cu toate acestea, aceste caracteristici nu sunt importante pentru compoziția adezivă a căptușelii interioare, respectiv, nu are sens să se plătească pentru ele în mod excesiv.

  Este mult mai rațional să căutați un lipici pentru munca în interior. De exemplu, faimosul compus Litokol este un adeziv universal. Acesta va oferi o fixare de înaltă calitate, dar este mai practic să cumperi Plitonit - un analog pentru uz intern.

  Pentru a pune piatra de nuante luminoase, in primul rand marmura, trebuie sa folositi doar un adeziv alb (Plitonit Marmura, Litokol Litoplus K55, Ceresit CM 115). Utilizarea adezivului închis sau a cimentului poate provoca petele și dungile pe suprafața frontală a materialului.

  Compoziția adezivă sau mortarul de ciment variază în ceea ce privește conținutul de umiditate. Fiecare tip de piatră necesită o compoziție specifică a lipiciului. Deci, rocile ușor poroase (granit) absorb cel mai puțin umiditatea, deci orice tip de mortar de adeziv și de ciment este potrivit pentru atașarea lor.

  Materialele medii poroase - granit, gresie - se caracterizează printr-o absorbție mai mare, astfel încât adezivul pentru ele să aibă mai puțină apă în compoziție. Pietrele poroase (marmură, granit alb) sunt considerate cele mai capricioasecare absoarbe activ apa. Este clar că în compoziția adezivă, trebuie înlocuită cu o soluție specială.

  Tehnologia placării

  Instalarea unei pietre naturale cu mâinile tale trebuie să înceapă cu pregătirea peretelui. Este necesar să se atingă neteda și uniformitatea. Cu toate acestea, neregularitățile minore datorate particularităților finisajului vor fi invizibile.

  Următorul pas este de a acoperi suprafața cu un primer de adâncime de pătrundere de 2-3 straturi. Acesta va îndeplini funcția unui antiseptic și va spori aderența materialelor.

  Dupa aceasta, se aplica 2-3 straturi de tencuiala, dupa care se fixeaza o plasa de armare, iar pe partea de sus se afla si alte 1-2 straturi de tencuiala. Această tehnologie vă permite să consolidați peretele. Montarea pietrei în zone cu umiditate ridicată necesită organizarea unui sistem de impermeabilizare.

  Experții recomandă mai întâi să așeze pietrele de finisare pe podea, obținând combinația optimă de model, nuanțe, dimensiuni de elemente.Ulterior, ultimele sunt numerotate pe partea inversă.

  Fixarea pietrei se face printr-una din metodele: de la capăt la capăt sau cu conservarea cusăturii dintre elemente. Soluția adezivă se aplică pe suprafața inversă a pietrei cu o spatulă sau pieptene. După aceasta, piatra este presată pe suprafață pentru a fi tăiată și ușor derulată. Trebuie să așteptați câteva secunde pentru setarea inițială a materialului. Montarea pietrei poate fi pe mortarul de ciment, dar este mai bine să folosiți un adeziv special.

  Este important ca adezivul să fie potrivit pentru tipul de minerale selectat.. Este important să citiți descrierea și instrucțiunile pentru compoziție și să le urmați cu strictețe atunci când diluați amestecul adeziv..

  Dacă se folosesc pietre grele de dimensiuni mari, acestea sunt montate pe o grătare metalică atașată la perete. Montarea se face cu ajutorul ancorelor. Găuri de diametru adecvat sunt realizate sub elemente de fixare în pietre. Peretele format între placare și plasă este umplut cu mortar, obținând astfel rezistența și fiabilitatea fixării. Avantajul acestei metode este acela că vă permite să ascundeți defectele minore ale suprafețelor pereților.

  Instalarea este de jos în sus, rândurile sunt stivuite cu o ușoară compensare (ca în cazul cărămizilor) pentru a obține efectul cel mai natural. Dacă este aleasă tehnica de așezare cu o cusătura, atunci între elementele se instalează încrucișări cu pietre. sau benzi de gips carton. Cu ajutorul lor, puteți crea aceeași lățime a cusăturilor.

  După uscarea adezivului, puteți începe injecția. Compoziția specială nu ar trebui să umple complet cusatura, elementele ar trebui să pară să se ridice deasupra cusăturilor.

  Nu este ușor să tăiați piatra naturală la domiciliu, deci ar trebui să vă gândiți la aspectul elementelor în avans pentru a evita sau a minimiza necesitatea tăierii materialului. Pentru tăierea tăietor aplicat de țiglă sau echipament profesional specializat.

  Cum să realizați o punere în piatră naturală, uitați-vă în următorul videoclip.

  Cele mai bune opțiuni

  Designerii avertizează că atunci când o piatră este terminată, camera ar putea deveni mai puțin vizibilă. Pentru a evita acest lucru, permiteți iluminarea adecvată a pietrei. În încăperile mai mici, este mai bine să abandonați cu piatră fața întregii suprafețe a peretelui și să o utilizați pentru a separa secțiuni individuale, alternând cu texturi luminoase.

  Efectul decorativ se realizează prin selectarea corespunzătoare a dimensiunilor și culorii pietrelor. Pentru camere mai mari, este mai bine să alegeți o piatră mai mare. Camerele de zi spațioase arată granit sau marmură elegante și respectabile.

  Pietrele naturale pot părea reci, astfel încât acestea sunt cel mai bine combinate cu texturi mai calde - lemn, tencuială, textile dense, blănuri. În acest exemplu, șemineul, căptușit cu piatră albă, este combinat cu succes cu panouri de lemn pe pereți.

  Nivelele luminoase calde de portocaliu, roșu, galben, verde permit "diluarea" severității excesive create de piatra naturală de umbre luminoase.

  Pentru a accentua textura pietrei permite tehnologia de așezare cu o cusătura între elemente, în timp ce cusăturile au o nuanță contrastantă. O altă opțiune este utilizarea pietrelor de dimensiuni diferite.

  O versiune îndrăzneață a feței va fi un tavan de piatră. Astfel va fi posibilă recrearea atmosferei camerei, confortului. Completând acest design al plafonului în mansardă sau în bucătărie, de exemplu, și adăugându-l cu mobilier adecvat și chiar tapet foto, îl puteți transforma într-o cabană alpină.

  O părere eronată este că piatra arată armonios numai în interiorul clasic și "rustic". După ce a luat materialul corect, poate fi "introdus" chiar și în stilurile moderne de loft și high-tech. În acest exemplu, zidăria brun-gri, în mod deliberat, brută, este combinată cu o chiuvetă de granit, mobilier modern și suprafețe de sticlă.

  Designerii oferă opțiuni interesante pentru utilizarea pietrei naturale în interior.

  • Piatră de fațadă a unuia dintre pereții camerei, în combinație cu tapetul de aceeași culoare sau contrast. Dacă vorbim despre sufragerie, suprafața de piatră poate deveni un "fundal" pentru un șemineu sau un televizor.
  • Decorarea arcurilor, colțurilor și a secțiunilor separate ale pietrei cu piatra arată nu numai originală și elegantă, ci vă permite de asemenea să protejați părțile cele mai vulnerabile din cameră de daune, precum și să reduceți în mod semnificativ costul de achiziționare a pietrei, deoarece acestea necesită mai puțin. Este posibil să combinați textură de piatră cu tapet sau tencuială.
  • Umplerea nișelor sau, dimpotrivă, tăierea în piatră a părților proeminente ale suprafeței. În acest fel, puteți selecta un raft de bibliotecă sau o zonă TV.Utilizarea spoturilor va contribui la realizarea unei atmosfere de cameră și va sublinia originalitatea texturii.
  • Împingerea parțială a pereților cu o piatră evită soliditatea și bulkiness. Cu acest design, peretii arata usor si elegant.
  • Utilizarea pietrei pentru decorarea partiției servește ca o modalitate eficientă de zonare, aduce căldură și confort camerelor spațioase (și, prin urmare, reci). Punctul important este că partiția trebuie să aibă o capacitate suficientă pentru a susține greutatea pietrei.
  • Rezistența la căldură a pietrei îl face un material adecvat pentru finisarea șemineelor ​​și a suprafețelor adiacente ale pereților și pardoselilor. Mai ales o opțiune asemănătoare atractivă similară în casele de țară.
  Comentarii
   autor
  Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

  Sala de intrare

  Camera de zi

  dormitor