Panouri din lemn pentru pereti interiori: idei pentru design

Panouri din lemn - un material popular pentru decorarea interioară a apartamentului sau casei. O gamă largă de culori, materiale și prelucrarea acestor panouri vă permite să realizați orice idei de design și să creați un interior unic.

Caracteristici speciale

Panourile din lemn sunt adesea folosite pentru pereți interiori. Produs din materiale naturale, ele oferă un climat interior sănătos, făcându-l mai "mai cald". Practicitatea acestui material de finisare vă permite să o utilizați în orice cameră - dormitor, pepinieră, bucătărie, living.

Nu este de dorit instalarea panourilor din lemn în încăperi cu umiditate ridicată, de exemplu, într-o baie, mai ales dacă arborele nu este tratat cu compuși speciali. În astfel de condiții, panourile nu vor dura mult timp, vor începe să putrezească, să se deterioreze și în curând vor necesita înlocuirea.

Datorită proprietăților sale de izolare fonică și conductivității termice scăzute, panourile din lemn creează o atmosferă confortabilă în cameră. Aspectul atractiv și prietenia cu mediul înconjurător a lemnului natural dau interiorului o notă de aristocrație. Dar decorarea peretelui nu este singura funcție pe care panourile de lemn sunt capabile să le îndeplinească.

Acestea pot fi utilizate:

 1. când zonați o cameră sau creați accente în ea;
 2. pentru a crește izolația fonică;
 3. pentru a mări izolația termică a camerei;
 4. pentru mascarea defectelor pereților;
 5. ca un mijloc de combinare a spațiilor, decorate în diferite stiluri, într-un singur întreg.

În plus, panourile pot fi tăiate tavan, puteți construi partiții de la ele, aranja nișe, a crea o varietate de elemente arhitecturale. Lemnul este ușor de procesat, astfel încât astfel de panouri pot fi date aproape orice formă.

Producția de panouri din lemn implică utilizarea numai a materialelor ecologice. Aceasta este fie o serie de lemn masiv, fie o varietate de cherestea, care rămân după prelucrarea primară - chipsuri, rumeguș, bucăți de coajă.

Avantaje și dezavantaje

Ca orice alt material, panourile din lemn au avantajele și dezavantajele lor.

Prima categorie include:

 • gamă largă;
 • protecția mediului;
 • îngrijire ușoară;
 • instalare simplă;
 • capacitatea de a ascunde firele sub panouri;
 • posibilitate de instalare chiar pe o suprafață neuniformă;
 • caracteristicile bune de izolare termică și fonică ale materialului;
 • aspect atractiv.

Dezavantajele sunt mult mai mici, dar ele apar și ele. Principalii dintre ei sunt sensibilitatea la umiditate și o scădere a suprafeței utilizabile a încăperii. Dacă intenționați să montați panoul pe amestecul adeziv - va trebui să aveți grijă ca pereții să fie neted.

În general, panouri din lemn - cea mai bună opțiune pentru pereții din apartament și într-o casă de țară. Ele se vor potrivi armonios în aproape orice interior, cu excepția, probabil, stilul modern de high-tech și loft. Nobilimea naturală inerentă lemnului natural va evidenția statutul interiorului. În plus, arborele este capabil să aibă un efect benefic asupra stării de sănătate și psihologică a unei persoane. În lumea modernă, cu ritmurile freatice, stresul și jungla din beton - acesta este un factor important.

Dacă utilizați panouri color neutre, de exemplu, alb, acestea vor servi ca fundal excelent pentru orice accente luminoase din interior și nu vor distrage atenția asupra lor înșiși.

specie

În prezent, piața oferă o gamă largă de panouri din lemn pentru fiecare gust și portofel. Pot fi panouri din lemn, sculptate, perforate, realizate din lemn natural solid sau materiale compozite, dreptunghiulare sau pătrate.

La alegerea panourilor ar trebui să luați în considerare câțiva factori.

 1. Nivelul de temperatură și umiditate în încăperea unde vor fi instalate panourile de lemn. Paunele bruscă pot afecta negativ aspectul și durata de viață a materialului. Tratamentul suplimentar va necesita compuși speciali de protecție.
 2. Proprietăți decorative. Panourile de perete se disting nu numai de materialul de fabricație, ci și de textura acoperirii, culorii, mărimii.
 3. Caracteristicile de izolare termică și fonică.

În funcție de stilul interiorului, de geometria camerei și de zona de acoperire, este posibilă alegerea unor panouri de o asemenea formă care să fie o armonioasă adăugire a decorului existent.Aceasta poate fi o formă dreptunghiulară, asemănătoare cu căptușeala, plăci cu mai multe lamele (de asemenea dreptunghiulare), forme pătrate cu lamele de diferite grosimi.

În ceea ce privește prelucrarea decorativă a plăcilor, există și câteva opțiuni. Pe material pot fi:

 1. puneți furnir - obțineți o țiglă cu textura lemnului natural;
 2. laminat - vă oferă posibilitatea de a ridica orice umbră;
 3. aplicați lac sau ceară - protejează de umiditate, adaugă strălucire.

În plus, tehnologia de relief poate fi utilizată pentru a decora panourile.

Costul acestor panouri depinde de materialul de fabricație. De exemplu, PAL (PAL) sunt ieftine, oferă o gamă largă de forme, dimensiuni, soluții decorative, dar calitatea acestor panouri lasă mult de dorit.

Panourile din fibră de sticlă (HDF) sunt, de asemenea, accesibile. Ele sunt disponibile în foi mari, pot sau nu să aibă un decor. Plăcile fără acoperire decorativă sunt mai ieftine.

MDF (fibre de densitate medie). Un astfel de material este adesea laminat sau furniruit, care imită textura lemnului natural.

OSB (tijă sau placă orientată). Fabricat din lemn despicat, așchii de lemn. Poate fi folosit ca un strat decorativ independent (după vopsire) sau ca o căptușeală pentru alte materiale.

Nu uitați de panourile 3D spectaculoase. Modelul geometric creat de ele - volumetric, unic în felul său - face astfel de plăci centrul atenției în orice interior. Ele pot fi folosite nu doar ca decor, ci ca un element de decor cu drepturi depline, ca un accent luminos al interiorului.

Panourile 3D vor arăta bine într-o cameră decorată într-un stil modern. Sau ca un element "modernizator" în retrointeriori. Clasice, ele adaugă dinamică modernă, animație, expresie.

Panouri din masivul unui copac natural - cele mai scumpe materiale. Dar ei își justifică costurile cu performanțe ridicate, o sută la sută de prietenie cu mediul, durabilitate și estetică. La fabricarea lor se pot folosi diferite specii de lemn.

Copacul de frasin

Această rasă cu structura eterogenă a modelului este potrivită pentru proiectarea camerelor întunecate. Dale de cenușă sunt de asemenea potrivite pentru podele în încăperi mari.

nuc

Aceasta este o specie de lemn valoros. Datorită ductilității reduse, aceasta nu este supusă deformării. Rezistența la umezeală, ușurința de prelucrare, nuanțare, lăcuire sau colorare sunt avantajele indiscutabile ale acestei rase.

mesteacăn

Acest arbore are duritate medie și putere. Fibrele sale se disting prin vâscozitatea și elasticitatea ridicată - este destul de dificil să se despartă de mesteacăn. Cilindrul tăiat poate avea nuanțe diferite. Prin producție cel mai adesea se utilizează kapovy, Karelian sau spânzurat de mesteacăn. Plăcile din lemn sunt rezistente la mucegai, ciuperci și așa mai departe, au proprietăți antiseptice naturale și datorită modelului frumos texturat au proprietăți decorative înalte.

fag

Cilindrul are o densitate structurală ridicată (înainte de formarea miezului, care apare doar la vârsta medie). În funcție de locul în care și în ce condiții arborele a crescut, lemnul poate avea o culoare diferită. Acest lucru face posibilă alegerea unei nuanțe care să se amestece armonios cu gama principală de culoare a camerei. Lemnul are, de asemenea, o înaltă rezistență și o higroscopicitate.

stejar

Lemn durabil, greu.Destul de potrivit pentru proiectarea unui interior clasic. Caracteristicile decorative înalte ale acestei rase se datorează prezenței unui model frumos, texturat pe tăierea copacului.

larice

Stâncă rezistentă la foc, rezistente la umiditate, care, cu expunere prelungită la apă, devine mai puternică. Tenta roșiatică a inimii și a inelelor de creștere dă lemnul estetic.

cireș

Tratarea raselor valoroase de copac. Lemnul se întunecă în timp. Bună elasticitate, ușurință de procesare, rezistență scăzută, rezistență slabă la factorii externi - caracteristicile caracteristice ale cireșelor.

arțar

Valoare rasă. În funcție de caracteristicile sale fizice similare cu stejarul. Lemnul este destul de flexibil, durabil, rezistent la uzură.

Pini

Cea mai accesibilă rasă. Se distinge prin densitatea medie și rezistența la afectarea fungilor. Ușor de manevrat și de instalat.

  Atunci când selectați panouri pentru design interior, este necesar să luați în considerare modul în care acest tip de plăci de lemn se potrivesc în interior. De exemplu, panourile din lemn sculptate - boiserie - vor arăta bine într-un interior clasic decorat în stil Empire.La un moment dat, astfel de panouri au fost folosite în decorarea vilelor aristocrației, palatelor. Și acum sunt capabili să dea interiorului un șic luxos, sofisticat.

  Plăci autocolante - o opțiune mai democratică, care este și ușor de instalat. Dar instalarea lor necesită o suprafață netedă a pereților, așa că înainte de a începe instalarea, trebuie să atingeți condiția corespunzătoare a suprafeței.

  Montarea pe cadru este preferată. Acest tip de fixare este mai sigur decât lipirea și, dacă este necesar, demontarea panourilor va fi mai ușoară. În plus, atunci când dezmembrați plăcile din cadru, starea și aspectul lor vor fi greu de suferit. Dacă plăcile au fost plantate pe lipici, după dezmembrare acestea vor deveni complet inutilizabile.

  În cazul în care nu demontați întreaga acoperire, ci doar o parte din ea (de exemplu, pentru a înlocui o singură piesă sau pentru a repara), întreaga suprafață va suferi. Scoateți cu ușurință o piesă este puțin probabil să reușească. Este posibil să dăuneze, să strică elementele adiacente acestuia.

  cerere

  Panourile de perete din lemn sunt utilizate pe scară largă în decorarea pereților. Proprietățile lor decorative, durabilitatea, forța le permit să fie utilizate în proiectarea aproape a oricărei încăperi.Îndrumarea ecologică a acestui material este un alt avantaj incontestabil, care corespunde, de asemenea, ultimelor tendințe din domeniul designului interior.

  Toată lumea dorește să creeze o atmosferă de confort, căldură și confort. Lemn natural le face ușor să rezolve această problemă. Confruntarea cu panourile din lemn în apartament nu numai că va aduce confort interiorului, ci și un efect benefic asupra climatului interior. Uleiurile esențiale pe care le produce lemnul natural au un efect pozitiv asupra sănătății umane și a bunăstării.

  Montarea pereților nu este singura posibilă utilizare a plăcilor din lemn. Acestea pot revigora podeaua, puteți crea tot felul de nișe, caneluri, partiții. Elasticitatea materialului și ușurința prelucrării fac posibilă întruchiparea aproape a oricărei fantezii.

  Nu este necesar să se întindă toate zidurile. Dacă faceți doar unul, acesta va fi un accent spectaculos în interior, atrăgând ochiul. În același timp, efectul benefic al arborelui nu va scădea.

  Dacă vorbim despre o casă de țară din lemn, atunci decorarea pereților din interior cu panourile din lemn va crea un aspect holistic și armonios al întregii case.Exteriorul și interiorul se vor completa reciproc perfect.

  Când instalați astfel de panouri, principalul lucru este să alegeți părțile potrivite. Cadrul pe care vor fi montate plăcile, șuruburile sau structurile de adeziv, dacă instalarea se realizează cu ajutorul lor, toate acestea ar trebui să fie de înaltă calitate.

  Rama poate fi metalică (mai ușoară) sau din lemn (din grinzi mici - greutatea sa este mai mare).

  Procesul de instalare este realizat în etape.

  1. Calcularea numărului exact de plăci și a modului în care acestea vor fi amplasate pe perete.
  2. Instalarea cadrelor. Eventualele nereguli pot fi eliminate cu tampoane.
  3. Instalați primul panou. Trebuie să începeți de jos, din colț. Asigurați-vă că urmați locația canelurii - ar trebui să fie în partea de sus.
  4. Montați cel de-al doilea panou și fixați-l cu șuruburi.
  5. După instalarea tuturor panourilor, acestea sunt în cele din urmă fixate cu șuruburi.

  Pentru a compensa expansiunea termică, trebuie să faceți tăieturi pe părțile laterale ale plăcilor. Dacă aceste lacune vor fi prea vizibile și vor strica aspectul panourilor - le puteți ascunde cu suprapuneri decorative.

  Decorul panourilor poate fi foarte diversificat - furnir, lăcuire, laminare, vopsire.Dacă alegeți căptușeala potrivită, care va avea aceleași culori și texturi, decalajele nu vor fi vizibile.

  Sfaturi utile

  Lemnul din interior poate fi folosit nu numai pentru decorarea peretelui, ci și pentru decorarea podelei sau tavanului. Panourile de plafon nu diferă mult de perete. Ele pot fi făcute nu numai din lemn masiv, ci și sub formă de sandwich de trei straturi. Stratul frontal într-un astfel de "tort" este o specie de lemn valoros, următorul - conifere. Cel mai frecvent utilizat pin.

  Fabricarea panourilor din lemn, în special cele fabricate din materiale compozite, poate include utilizarea de substanțe toxice, dăunătoare, cum ar fi rășini de formaldehidă. Prin urmare, la alegerea plăcilor, este necesar să se acorde atenție nu numai aspectului și proprietăților lor operaționale, ci și indicatorilor cum ar fi clasa de combustibilitate.

  Cea mai mare rezistență la foc este inerentă produselor din clasa KM1. Acest grup include materiale cu grad scăzut de inflamabilitate (G1), ignifuge (B1), materiale cu formare redusă (D1) și netoxice (T1). Riscul de aprindere în astfel de plăci este minimizat, iar în caz de incendiu nu vor emite prea multe fum sau substanțe nocive.

  Îngrijirea lemnului este simplă. Este suficient să le ștergeți cu o cârpă umedă, în caz de poluare puternică - să se spele. Nu este nevoie să utilizați detergenți puternici sau materiale abrazive - puteți strica aspectul panourilor.

  Usurinta instalarii, usurinta in intretinere, prietenie cu mediul inconjurator, proprietati decorative, caldura, confortul pe care il aduc la interior - toate acestea fac din panouri de lemn un material popular de decorare. Aceasta nu este doar o "casă de țară", o versiune în sat, așa cum a fost considerată recent. Acesta este un decor interior spectaculos, respectabil în orice stil.

  Nu se recomandă utilizarea panourilor din lemn în încăperi cu umiditate ridicată. - își pot pierde rapid atractivitatea, se pot deforma. Pentru a evita acest lucru, plăcile trebuie tratate cu compuși speciali de protecție. Unele modele suferă o astfel de procesare în producție.

  Dar panourile tratate rămân sensibile la umezeală. Acestea pot fi utilizate dacă camera are o suprafață mare și vă permite să plasați plăcile la o distanță considerabilă de apă. O lovitură directă de umiditate afectează negativ arborele, iar schimbările de temperatură și umiditate pot agrava situația.

  Baie, bucătărie - în aceste încăperi nu este de dorit utilizarea lemnului, în special a surselor de apă sau a elementelor de încălzire. Pericolul de incendiu, deformare, deteriorarea panourilor în astfel de încăperi este mult mai mare decât în ​​aceeași cameră de zi.

  Panourile din lemn pot fi utilizate în bucătărie, dacă nu este prea mult timp petrecut și rar gătit. În acest caz, copacul va crea o atmosferă minunată și un interior elegant și respectabil.

  Exemple frumoase

  Lemnul din interior este întotdeauna un lux, discret șic și confort. În funcție de stilul și dimensiunea spațiului, puteți alege panourile care se potrivesc cel mai bine ideii generale de stil. Dormitor sau living, studiu sau grădiniță - lemnul natural este potrivit peste tot.

  În funcție de ideea de proiectare, puteți utiliza panouri din lemn, plăci pătrate sau dreptunghiulare și modele 3D în decorarea dormitorului. Aceasta este o cameră în care doriți să vă relaxați, să vă relaxați, să vă relaxați, culori atât de strălucitoare, expresive, structuri complexe, suprafețe reci nu vor funcționa. Un copac cu nuanțe plăcute pentru ochi, căldură naturală, confort va fi cea mai bună soluție pentru proiectarea acestei camere.

  Dacă aranjați peretele din tablă la capul patului, puteți evidenția exact zona de dormit din cameră. Acest perete nu necesită nici o decorare suplimentară, este frumos și estetic în sine.

  Multe domenii de proiectare implică utilizarea lemnului în decorarea interioară. De exemplu, în arborele stil englez - un element important al decorului. Panourile care acoperă partea inferioară a pereților, tavanul cu grinzi, podeaua - promenada sau parchetul - toate acestea sunt elemente integrale ale stilului englezesc, la fel ca un șemineu și un scaun în fața acestuia.

  Finisarea dulapului necesită o abordare complet diferită. Această cameră este proiectată pentru lucru, prin urmare designul său trebuie să se adapteze la modul de lucru, să creeze o atmosferă confortabilă, dar nu relaxantă. Și în acest caz, arborele va trebui, de asemenea, să apropie.

  Acest material a fost inițial utilizat în proiectarea birourilor. Aristocrația, în ale cărei case se găsea birouri private, nu se temeau de costul ridicat al lemnului natural. Acum, materialul scump natural poate fi înlocuit cu opțiuni mai accesibile - plăci aglomerate, MDF, MDF, OSB.

  Dacă, mai devreme, biroul a fost proiectat, de obicei, în stil clasic, atunci astăzi puteți găsi o varietate de soluții stil în decorarea acestei camere.Datorită tehnologiei moderne, plăcile din lemn realizate din materiale compozite sunt produse într-o mare varietate - atât în ​​formă, cât și în decor. Imitarea unei structuri de arbori naturali, panouri de zidarie, piatra, vopsite lustruit - pentru fiecare gust.

  Panourile pot fi acoperite de fundul pereților. Ele pot fi combinate cu tapet. Apoi, obțineți un interior în spiritul vechiului Anglia.

  Tavanele din lemn sunt potrivite și stil retro. Orice epocă reflectă interiorul, arborele se va potrivi perfect în conceptul general. Procesat prin pata sau alb pictat, va fi un fundal bun pentru mobilier si elemente decorative.

  Tavane din lemn cu grinzi se potrivesc armonios în interiorul, realizate în stilul țării sau Provence. Stilul englez implică și un astfel de design de plafon.

  Dacă panourile de lemn sunt acoperite cu vopsea albă și mergi pe ele cu hârtie de șmirghel, astfel încât vopseaua să fie ștersă în unele locuri - acestea vor fi complementul perfect al interiorului shebbi-chic. Panourile de culori închise, negru, se potrivesc armonios într-un stil atât de extraordinar ca un mansardă. Ei vor putea aduce acestui stil industrial o notă de căldură familiară, confort și prospețime naturală.

  Întorcându-vă la interiorul clasic al oricărei ere, puteți vedea că arborele a fost de mult un element integrat al designului interior. Interioarele aristocratice nu pot fi imaginate fara parchet (cel mai adesea din stejar), mobilier sculptat din lemn pretios, tot felul de elemente arhitecturale si decorative. Chiar și în palate pereții erau decorați cu panouri din lemn sculptate.

  Acum, alegerea materialelor de finisare este destul de mare. Puteți alege finisajul pentru fiecare gust - de la piatră la plastic. Dar copacul încă nu renunță la pozițiile lor. Frumusețea sa naturală, prietenia cu mediul, durabilitatea și farmecul deosebit nu pot avea analogii. Prin urmare, numărul fanilor acestui finisaj nu este redus.

  O privire de ansamblu a panourilor 3D din lemn vă așteaptă în următorul videoclip.

  Comentarii
   autor
  Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

  Sala de intrare

  Camera de zi

  dormitor