Panouri PVC pentru baie: avantaje și dezavantaje

Finisarea plastică nu mai este o noutate. Cu toate acestea, puțini oameni știu cât de bogat este panoul de panouri din PVC, care sunt părțile lor pozitive și negative. În plus, ele pot schimba dramatic interiorul băii.

Caracteristicile materialelor

Panourile din PVC sunt unul dintre tipurile de materiale polimerice pentru finisare. Un astfel de panou este o foaie, care se bazează pe clorură de polivinil acoperită sub formă de lac. Această substanță poate fi numită cu adevărat unică, deoarece este utilizată pentru a face haine, pantofi, margini și pardoseli pentru mobilier, piese pentru aparate de uz casnic, ambalaje, diverse filme și foi pentru finisarea tavanului și pereților, precum și conducte și multe altele.Acest lucru este posibil datorită proprietăților sale, cum ar fi rezistența la substanțe chimice (alcalii, uleiuri și alți acizi, solvenți) și apă și incombustibilitate. Un astfel de material ușor rezistent la căldură este un dielectric și poate fi ușor prelucrat.

În mod repetat, există dispute legate de siguranța utilizării clorurii de polivinil. Dacă materiile prime de calitate superioară au fost folosite pentru producția sa, nu este nimic de îngrijorat. În producerea acestui compus, toxinele sunt, de obicei, eliberate, totuși, ca și în cazul eliminării, este important ca întregul proces să aibă loc sub supraveghere atentă.

Pro și contra

Ca material de fatã pentru o baie, plasticul în multe feluri poate concura cu orice altceva, de exemplu, placi ceramice sau ipsos. Deși ar fi complet greșit să le comparăm, deoarece acestea sunt încă diferite în caracteristicile lor fizice.

Să ne uităm la avantajele plăcilor din PVC.

 • condițiile în baie rar depășesc limita maximă admisă, astfel că această finisare va dura o perioadă foarte lungă de timp;
 • prezența unui spațiu interior de aer (ea,de altfel, poate fi umplut cu materiale de spumă) permite îmbunătățirea izolației fonice și termice;
 • nu permiteți răspândirea flacării (panouri neinflamabile);
 • selecție largă de culori, tipul de acoperire și dimensiunea panourilor;
 • siguranță (lipsa substanțelor toxice eliberate cu control în toate etapele de producție);
 • viteza de instalare și ușurința de transport (datorită greutății reduse a produselor);
 • abilitatea de a ascunde defectele pereților sau a tavanului, a salva materialele pentru a-și alinia suprafața, așeza corpurile de fixare pe suprafață și ascunde cablajul interior;
 • ușurința de curățenie și îngrijire;
 • prețul scăzut a devenit sinonim cu accesibilitatea (în comparație cu aceeași placă).

După cum vedem, avantajele panourilor sunt multe, motiv pentru care sunt atât de populare.

Sub ponderea unei impresii pozitive, nu fiecare cumpărător crede că are puncte slabe.

 • rezistență scăzută (aceasta se datorează subțimii panzei și densității scăzute);
 • există dificultăți în timpul instalării, dacă instalațiile de apă potabilă sunt situate aproape de perete;
 • în caz de etanșare insuficientă a îmbinărilor și apariția fisurilor sub acoperirea panoului se poate acumula condens, ceea ce contribuie la apariția mucegaiului;
 • reducerea spațiului util, deoarece este nevoie de un cadru special pentru fixarea sigură a panourilor - această metodă de finisare nu este potrivită pentru băile înguste, unde factura se ridică la centimetri.

Toate caracteristicile problematice (cu excepția creșterii rezistenței) pot fi rezolvate prin aplicarea unui tip alternativ de fixare sau prin efectuarea unui tratament antifungic. Un element deteriorat poate fi întotdeauna eliminat și înlocuit cu unul nou. Panouri frumoase, rezistente la umiditate, flexibile și de înaltă calitate vă decorează baia.

tipuri

După cum am menționat deja, panourile din PVC sunt disponibile într-o gamă largă.

Toate panourile din PVC pentru baie pot fi împărțite în:

 • montat pe perete;
 • plafon.

Ele diferă în parametri. Panourile de plastic din perete sunt mai scurte și mai dens (mai groase). Materialul cu o lățime mai mare (sub formă de foi) este folosit mai des pentru decorarea peretelui, pentru a nu crea dificultăți suplimentare în timpul instalării.

În funcție de metoda de conectare a panourilor la ele, acestea pot fi împărțite în două tipuri.

 • Fără sudură. Conexiunea are loc în așa fel încât cusăturile dintre ele sunt aproape invizibile.
 • Relief. Unele metode de conectare fac articulațiile mai vizibile.Acestea includ modele cu o fațetă, locația cărora formează un tip de model dungat.

Potrivit structurii panoului, acestea pot fi panouri sandwich cu un singur strat sau așa-numitele panouri sandwich - constau din două straturi de clorură de polivinil, între care se injectează un material de umplutură (spumă de polistiren sau spumă poliuretanică). Panourile cu mai multe straturi pot rezista, de regulă, la o încărcătură mare (pentru acestea se introduc nervuri de rigidizare) și asigură o protecție mai mare împotriva frigului și zgomotului.

dimensiuni

În funcție de dimensiunea și forma panoului pot fi împărțite în mai multe tipuri.

 • foaie - au dimensiunea cea mai impresionantă. Grosimea acestor panouri este mică (3-6 mm), ceea ce face posibilă instalarea acestora în moduri diferite, dar, în același timp, le face vulnerabile, deoarece chiar și o lovitură mică poate lăsa o dantură sau o poate străpunge.
 • pinion - de fapt, ele pot fi numite cu frunze, doar mai înguste (chiar sunt confundate cu clapboard). Dimensiunile panourilor de perete variază de la 150 la 300 mm în lățime și până la 3000 mm în lungime. Grosimea este de aproximativ 6-10 mm. Placile de tavan sunt mai subțiri și mai lungi (până la 10 metri). Folosite cel mai adesea pentru că sunt mai ușor de instalat decât cele mai largi.În același timp, instalarea lor durează mai puțin timp decât elementele mai mici. Aranjamentul poate fi orizontal, vertical sau diagonal.
 • țiglă - numele lor vorbește de la sine. Ele pot fi atât pătrate, cât și dreptunghiulare. Dimensiunea pe o parte poate ajunge la 1000 mm. Plasarea lor pe perete necesită mai mult timp, dar oferă un efect decorativ mai mare, deoarece puteți combina produse de diferite culori (ca un mozaic). Da, iar locația poate fi diferită - dreaptă sau diagonală (față de podea), chiar și rânduri sau offset.

Este imposibil să se dea o grilă dimensională completă, deoarece producătorii interni și străini au standarde diferite. Totuși, montarea unei anumite dimensiuni nu cauzează probleme. Prin efectuarea calculului și marcajul corespunzător, produsele foarte subțiri pot fi tăiate chiar și cu un cuțit de construcție.

culoare

Paleta de panouri din plastic corespunde cataloagelor recunoscute în lume de RaColor și RAL și poate include atât roșu, galben, albastru, negru de bază, cât și diferite nuanțe (mai mult de două sute de nume). Clorura de polivinil în sine este incoloră, cu o ușoară nuanță albă.Obtine culoarea prin vopsire in productie sau ca rezultat al laminarii.

În funcție de aspectul panoului pot fi împărțite în:

 • neteda;
 • cu o imagine.

Elementele cu un model pot fi:

 • imitație de lemn, metal, piatră sau orice alt material;
 • model (floral, geometric);
 • tipărirea fotografiilor (pot fi independente una de alta sau formează un panou mare);
 • intercalate cu (de exemplu, paiete).

Suprafața fiecărui element poate fi:

 • neted (mat, lucios, metalic sau mama de perla);
 • texturat (lemn sau piatră - dacă țineți mâna pe ea, puteți simți fibrele lemnoase, minerale neuniforme).

Pentru a îmbunătăți aspectul, puteți utiliza autocolante decorative. Având în vedere contactul constant cu aerul umed saturat, este mai bine dacă sunt vinil. De asemenea, ca un decor, puteți folosi lămpi care sunt acceptabile pentru o baie și pot fi încorporate nu numai în tavan, ci și în pereți.

În mod separat, puteți selecta panoul cu efect tridimensional, realizat în două moduri:

 • folosind un model grafic;
 • părți speciale de elemente convexe.

În ciuda impresiei, este mai bine să le plasați pe o parte astfel încât să nu supraîncărcați sistemul vizual.

Cum sa alegi?

Plasticul poate fi atât de joasă, cât și de înaltă calitate. Înainte de cumpărare, verificați dacă vânzătorul are documentația necesară. Costuri mai mici comparativ cu media pentru piață - o ocazie de a gândi. Este important să se ia în considerare feedback-ul și reputația producătorului.

Pentru a verifica puterea, trebuie să apăsați pe plastic sau să încercați să îndoiți colțul. Dacă sunt depozitate necorespunzător (de exemplu, din cauza expunerii la lumina soarelui), aceste produse devin fragile și pot începe să se prăbușească.

Primul lucru pe care trebuie să-l acordați atenției la suprafața panoului. Nu ar trebui să fie zgârieturi, zgârieturi și alte defecte. Marginile trebuie să fie netede, fără așchiere. Asigurați-vă că verificați cât de bine se potrivesc elementele. Pentru a face acest lucru, luați eșantioane și încercați să le conectați.

Pentru a pune materialul bine, trebuie să fie perfect neted. Puteți verifica acest parametru plasându-l pe o suprafață plană, cum ar fi o masă. Dacă vedeți un decalaj între ele - refuzați să cumpărați.O atenție deosebită ar trebui acordată imaginii, dacă este disponibilă. Verificați luminozitatea culorilor, dacă nu pe întregul pachet, apoi cel puțin pe două sau trei de sus. Dacă ar trebui să se formeze o imagine din panouri, trebuie să vă asigurați că toate detaliile din aceasta sunt stocate. Culoarea trebuie să fie uniformă în întreaga zonă.

Atunci când alegeți o culoare, trebuie să țineți cont de proprietățile acesteia, cum ar fi capacitatea de a reflecta. Cu ajutorul unei culori puteți modifica vizual dimensiunea camerei. Pentru baie este foarte important (în special în Hrușciov sau alte apartamente mici). Evaluați iluminatul interior. Suprafața lucioasă reflectă bine lumina, deci camera va fi mai ușoară.

Elementele adiționale sub formă de plăci de bază și colțuri pentru ele sunt cel mai bine cumpărate imediat dacă doriți ca culorile lor să se potrivească. În plus, alegerea este influențată de ce funcție va juca panoul. Dacă este necesară protejarea pereților împotriva umezelii, sunt necesare panouri obișnuite. Pentru izolație și izolare fonică, este mai bine să acordați prioritate unei variante cu mai multe straturi cu umplutură intermediară. Pentru o suprafață perfect plat, foile adecvate asigură o conexiune fără probleme.

Lungimea panourilor depinde de locația lor.Localizarea panourilor pe partea lungă a suprafeței de lucru necesită elemente adecvate. Unele dificultăți pot apărea în timpul transportului.

Cum se calculează cantitatea?

Calculați numărul de panouri pentru baie după cum urmează:

 • Pentru a face acest lucru, calculați suprafața de lucru. De exemplu, faceți o baie cu pereți 3 și 5 metri și o înălțime de 2,5 metri.

  (3+5+3+5) *2,5=40.

 • Apoi se calculează suprafața ușii și se scade această valoare din suprafața totală a pereților.

  2,2*0,9=1,98

  40-1,98=38,02.

 • Rezultatul este o zonă de lucru, care, la rândul său, trebuie împărțită în zona panoului. Imaginați-vă că folosim panouri cu o înălțime de 2500 mm și o lățime de 30 mm.

  2,5*0,3=0,75

  38,02 / 0,75 = 51 (rotunjit la întreg).

 • Materialul este luat întotdeauna cu o marjă de 10%, deoarece plasticul este un material destul de fragil. Ca urmare, avem nevoie de cel puțin 56 de panouri. Acest număr va crește dacă lungimea panourilor va trebui personalizată, de exemplu, în cazul în care ați ales un model cu offset.

În plus față de panouri, trebuie să calculați cantitatea de consumabile.

 • Profilul inițial (UD). Va merge în jurul perimetrului camerei de deasupra și dedesubt și de-a lungul conturului ușii.

  (3+5+3+5) *2=32

  32+ (2,2+2,2+0,9) =37,3

  Adăugăm 10%. Avem nevoie de un profil de 41 de metri. Acesta va fi fixat cu șuruburi cu o treaptă de 40 cm. În consecință, vom avea nevoie de 103 dintre ele.

 • Ghiduri (CD).Ele rulează perpendicular pe profilul UD din colț (doi în fiecare) și paralel cu acesta cu o treaptă de 50 cm.

  (2,5 + 2,5) * 4 = 20 de metri față de stâlpii de colț;

  (4 * 3) * 2 + (4 * 5) * 2 = 24 + 40 = 64 cu o creștere de 70 de metri.

Pentru un profil care rulează paralel cu podeaua, aveți nevoie de elemente de fixare. Dacă acestea merg în incremente de 50 cm, aveți nevoie de 70 * 0,5 = 35 bucăți.

Lucrări de asamblare

Metoda cea mai comună de placare a unui perete sau a unui plafon. Esența sa constă în faptul că pe perete este instalată o structură pe care, la rândul ei, sunt montate panouri. Rama poate fi din lemn, metal, plastic sau combinată. Lățimea dintre lamele depinde de dimensiunea elementelor fixe. Pentru panourile de lamelă și orice altă formă alungită, numai benzi transversale pot fi fixate (adică trebuie să fie perpendiculare pe lungimea lor).

Pregătirea pereților este necesară numai dacă căptușeala i-a pierdut proprietățile. - umed, deteriorat, a început să se prăbușească. Apoi, toate straturile - fie vopsea, țiglă sau tencuială, trebuie îndepărtate. Părțile de lemn care vor fi implicate trebuie să fie tratate prin impregnare - reduce riscul posibilelor deteriorări. Nu este necesară pregătirea metalelor.

Continuând calculele noastre, să luăm în considerare ordinea lucrărilor.

 1. Mai întâi trebuie să instalați profilul de susținere UD pe marginea superioară și inferioară a pereților și a portierei. Cu toate acestea, în cazul în care baia are o fereastră, în ceea ce o privește, acțiunile ar trebui să fie aceleași. Am atașat profilul la perete în locul potrivit, notăm conturul acestuia. În mijloc se execută găuri în care se introduce baza plasticului șurubului. Apoi trebuie să atașați un profil de lângă și să transferați la el ceea ce aveți. Apoi, puteți face găuri în el și fixați-vă la perete. Specialiștii de obicei scot prin metal, dar pentru începători, nu este viteza care contează, ci rezultatul.
 2. Apoi setați suportul de colț. Ele trebuie plasate în două, astfel încât să formeze un unghi. Îi udăm în același mod ca mai sus.
 3. Acestea introduc detaliile profilului CD al lungimii dorite. Ele sunt fixate pe perete cu elemente de fixare metalice sau rafturi (pentru plafon, suspensiile sunt utilizate în consecință). La ieșirea țevilor, sunt necesare bare transversale suplimentare. În toate etapele de lucru, este important să verificați acuratețea pieselor instalate utilizând un nivel.

După instalarea bazei, se procedează la instalarea panourilor.

 1. Din nou pornim de la colț. În primul panou, trebuie să tăiați pieptenele sau să folosiți uneltele de colț corespunzătoare.
 2. Între ele, panourile sunt conectate printr-o creastă și o canelură, unde este introdusă.Fixarea pe barele transversale are loc cu ajutorul unor dispozitive de fixare sub formă de cleme.
 3. Toate bucățile din țevi, prize, lămpi, ferestre sau uși sunt realizate în avans. Ultimul panou este probabil să fie redus.

Atunci când baia sau orice altă instalație sanitară este deja instalată aproape de perete, este posibilă o altă metodă de instalare - adeziv. Pentru el etapa pregătitoare este foarte importantă.

 1. Îndepărtați toate straturile de finisare, îndepărtați cu atenție toate reziduurile, curățați baza de praf și măturați.
 2. Investigați suprafața bazei pentru nereguli. Facem markup pentru ipsos.
 3. Mai întâi umplem depresiuni și crăpături profunde. Apoi se aplică un grund, numărul necesar de straturi de tencuială și din nou am chit.
 4. După întărire, chitul trebuie șlefuit și trebuie aplicat un primer potrivit pentru adezivul selectat.

Lipirea panourilor este foarte ușoară. În conformitate cu instrucțiunile de pe ambalaj, trebuie aplicat un adeziv adecvat pe perete, pe panou sau pe ambele părți simultan. Apoi trebuie să o apăsați în locul potrivit. Asta e tot. Precizia și priceperea sunt importante aici, deoarece cleiul se fixează de obicei rapid. Marginile panourilor sunt acoperite cu plăci de bază.Panourile de tip stick pot fi pe perete sau pe cadru (de exemplu, lemn).

Cum se spala?

Baia necesită îngrijire constantă. În primul rând, din considerente de igienă, deoarece umiditatea este un teren de reproducere ideal pentru bacterii. În al doilea rând, baia combinată este un loc comun, așa că ar trebui să fie frumos să fii în el. La curățarea băii, puteți întâlni picături de apă sau urme deja uscate ale acestora, precum și poluarea cu săpun și rămășițele produselor de îngrijire a feței și a corpului.

Panourile din PVC nu necesită o atenție specială, sunt rezistente la cele mai multe mijloace de spălare și curățare. În cazul unei poluări simple, nu este necesar să experimentăm. Începeți cu un șervețel sau o cârpă umezită cu apă caldă netedă.

Dacă acest lucru nu funcționează, îl puteți curăța în alte moduri.

 • Purtați mănuși. Folosind o spatulă de cauciuc sau orice alt dispozitiv care nu poate deteriora panoul, puteți spăla cusăturile bine.
 • Bureții trebuie să fie moi, pentru a nu zgâria stratul, mai ales dacă este lucios.
 • Pentru curățare, puteți folosi detergent de uz casnic sau orice alt detergent sau detergent de sticlă.Puteți, de asemenea, să faceți o cantitate de sifon. Toate acestea ar trebui să fie aplicate la locul de poluare, și după o jumătate de oră, se spală.
 • Efectul bun este dat de amoniacul dizolvat în apă.
 • După spălare, suprafața trebuie să fie ștersă. Pentru luciu utilizați de obicei poloneză.

Pentru a nu petrece mult timp pe curățare, faceți o regulă înainte de a ieși din baie, ștergeți urmele umede și petele de săpun cu o cârpă curată și uscată.

Exemple de proiectare

Acest finisaj este opțional pentru toți pereții. Cu aceasta, puteți ascunde conductele sub unul dintre ele sau puteți selecta două opuse pentru a extinde spațiul.

Din punct de vedere vizual, puteți face o cameră mai spațioasă făcând toate suprafețele luminoase. Poate fi alb sau orice nuanțe pastelate apropiate de ea.

Baia are deseori lipsă de surse de lumină. Pentru a rezolva situația, avem nevoie de panouri luminoase cu un finisaj lucios, completate de iluminare pe mai multe niveluri și oglinzi. Adăugați în acest joc jocul în picături de apă și, ca rezultat, vom obține o cameră inundată de lumină.

Regula principală care se aplică selecției panourilor pentru o baie este aceeacă toate elementele trebuie să fie coordonate într-un fel. Decorarea pereților ecouază culoarea robinetului, muchiile oglinzii și alte accesorii, inclusiv prosoapele. Nu există aici o nuanță de aur, dar este legătura dintre toate elementele.

Pentru a nu supraîncărca interiorul cu combinații variate de culori, luați panourile de două sau trei nuante aproape de aceeași culoare - vor arăta în special organice.

Panouri originale arată neobișnuit cu un model floral care seamănă cu tapetul. În general, având în vedere designul de pe panourile de baie, duș sau toaletă, ar trebui să optați fie pentru o suprafață discretă superficială, situată în întreaga zonă, fie pentru a se repeta cu un anumit model de imprimare. Apropo, aici puteți include și un mozaic și puteți utiliza diferite tipuri de mozaic împreună. Sau preferați una sau două imagini mari pe fundal calm.

  Efectuarea unei băi în culori strălucitoare este opțională. Culorile închise la culoare, cum ar fi albastrul negru sau albastru, arata deosebit de impresionant. Suprafața lucioasă îmbunătățește iluminarea, iar motivele florale diluează fundalul negru.

  Baia poate fi, de asemenea, împărțită în părți funcționale.De exemplu, utilizați culoarea pereților și a plafonului pentru a evidenția o zonă în apropierea unei oglinzi, a cadă sau a dușului.

  Una dintre opțiunile populare de design interior este amplasarea panourilor la un anumit nivel. Partea superioară a băii poate fi tăiată cu același material, dar într-o altă culoare, sau poate folosi orice altul care poate fi fixat fără un cadru pentru a economisi spațiu. Partea acoperită de obicei ascunde comunicațiile, din care este posibilă realizarea unui ecran de baie.

  Cu privire la avantajele și dezavantajele panourilor din PVC pentru baie, consultați următorul videoclip.

  Comentarii
   autor
  Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

  Sala de intrare

  Camera de zi

  dormitor