Sere din țevi din polipropilenă: caracteristici de fabricație

Vremea este foarte imprevizibilă. Pentru a vă asigura că, datorită muncii dvs., trebuie să aveți o seră în grădină. Poate fi cumpărat gata, și mărimea potrivită, va fi adus și colectat chiar pe site. Dar pentru a salva, îl puteți construi singur, trebuie doar să decideți asupra designului și materialului.

Tipuri de modele

Puteți face o casă de păsări de curte cu mâinile proprii din țevi de polipropilenă, de capital sau de pliabil.

Semințele construite din țevi din polipropilenă pot fi împărțite după cum urmează:

 • cadă arcuită;
 • un cadru dreptunghiular cu un singur acoperiș sau un acoperiș gable;
 • sere din mai multe secțiuni - combinate;
 • cadă dreptunghiulară cu vârf arcuit.

Alegerea designului și a mărimii serii este necesară pentru determinarea scopului.Dacă intenționați să cultivați produse doar pentru consum personal, puteți crea o seră cu o lățime de aproximativ 3 m, o înălțime de 2-2,5 m, o lungime de 4 până la 12 m. Este mult mai ușor să faci o seră cu un cadru în formă de arc decât un dreptunghiular. Pentru fabricarea unei seră cu un cadru dreptunghiular sau chiar mai complexă, trebuie să faceți calcule exacte, să desenați o diagramă, oferind elemente suplimentare pentru o rigiditate mai mare a structurii. Un număr mare de fitinguri reduce stabilitatea cadrului și îl face mai scump. Cea mai simplă versiune a serii este instalarea unui arc peste pat și acoperirea cu orice material de acoperire.

Selectarea materialelor

După ce a decis proiectarea serii, ar trebui să alegeți materialul pentru fabricarea acestuia. Puteți realiza un cadru de țevi din plastic de diferite diametre de la 16 la 110 mm și o lungime de 2 metri. Țevile sunt potrivite pentru instalații sanitare, propilenă (PP), polipropilenă (PPR) sau țevi realizate din polietilenă de înaltă densitate (HDPE). De asemenea, puteți utiliza țevi de polipropilenă cu un strat de aluminiu sau fibră de sticlă, ele sunt mai puternice, dar și mult mai scumpe.

Atunci când alegeți un material pentru cadru, trebuie luată în considerare prezența unei mașini de sudat., care este conceput pentru sudarea țevilor din plastic, precum și are sau are abilitățile de utilizare a acesteia. Deși este destul de simplu de utilizat, trebuie să cunoașteți doar caracteristicile tehnice ale țevilor din plastic. Conductele PPR sunt sudate printr-o metodă de difuzie: marginile topite cu ajutorul unei mașini de sudat sunt introduse unul în celălalt.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că atunci când se utilizează sudură, se folosesc țevi și fitinguri din același material.

Procesul de sudare în sine este după cum urmează:

 • este necesar să se taie țevi în unghi drept;
 • ar trebui să se taie rațiile de 260 de grade;
 • locul de sudare trebuie curățat și degresat;
 • capetele țevilor se pun pe mașina de sudura (timpul de încălzire, timpul de sudare și timpul de răcire depind de diametrul țevii);
 • marginile țevilor sunt conectate între ele timp de 4-8 minute.

În cadrul cadrelor dreptunghiulare și a părților componente ale structurii, care sunt suportul, este mai bine să se utilizeze țevi cu un diametru de cel puțin 50 mm. Pentru cadrele arcuite puteți utiliza țevi cu diametru mai mic - 25 sau 32 mm. Numai este necesar să se ia în considerare faptul că țevile din polipropilenă practic nu se îndoaie.Pentru a crea curbe și curbe, va trebui să utilizați coate, cuplaje de tranziție și alte accesorii, ceea ce va crește semnificativ costul produsului. Rafturile, ferestrele și ușile pot fi fabricate din țevi din plastic într-o seră.

Țevile din plastic au următoarele avantaje față de alte materiale:

 • ușurința utilizării datorită flexibilității, puteți crea un arc, doar îndoiți conducta;
 • accesibilitate;
 • rezistență ridicată la mediul înconjurător de 10 ani sau mai mult;
 • nu suferiți coroziune, putrezire, descompunere;
 • nu necesită prelucrare suplimentară (vopsire);
 • refractare;
 • ecologice, nu emit chimicale dăunătoare chiar și atunci când sunt încălzite;
 • nu sunt supuse deformării de factorii externi. Nu rupeți chiar și sub vânturi puternice;
 • mențin atât prelucrarea chimică, cât și cea biologică.

Dar au un minus. Construcția construită va fi foarte ușoară. Pentru ca aceasta să nu fie dusă de vânt, baza va trebui fixată în pământ.

Calitățile descrise mai sus ale țevilor le permit să fie folosite pentru a crea o seră cu propriile mâini, fără a avea abilități speciale. Dacă efectuați corect măsurători și calcule și cumpărați materiale conform acestora, atunci puteți construi o seră bună, evitând costurile inutile.

Alegerea materialului de acoperire este destul de largă și va depinde în mare măsură de funcția atribuită serii. Sticla ca material de acoperire pentru o seră din țevi de plastic nu va funcționa. Poate fi ușor înlocuit cu policarbonat, deoarece nu se rupe, este ușor de tăiat, este mai ușor de fixat, tolerează o ușoară deformare, are un schimb de căldură mai mic.

Cumpara policarbonat nu este o problema. Policarbonatul cu o grosime de 4 până la 6 mm va fi excelent pentru o seră, numai țevile trebuie să fie din polipropilenă cu un diametru de 32 mm sau mai mult.

Sfat! După ce sa decis utilizarea policarbonatului ca material de acoperire, este necesar să se calculeze dimensiunea foilor și îmbinarea lor în funcție de suprafața acoperirii. Celulele policarbonate cu o grosime mai mică de 4 mm nu vor suporta sarcini climatice. Pentru fixarea policarbonatului vor fi necesare șuruburi cu șaibe.

Ca material de acoperire puteți utiliza opțiuni mai ieftine:

 • folia de plastic este cel mai ieftin material;
 • filmul armat este de preferință de 11 mm grosime, este mai puternic decât polietilenă și va dura mai mult;
 • film de bule, care este un excelent izolator termic;
 • materiale nețesute: agrospan, agrotex, lutrasil, fibre spirtoase, agril. Ele sunt mai puternice decât folia de polietilenă, păstrează căldura mai bine, lasă ploaia, dar sunt opace, deși acest lucru va salva plantele și fructele de la arsurile solare.

Pentru amplasarea corectă a serii de pe site și pentru a elimina costurile inutile, trebuie să faceți un desen, o diagramă sau cel puțin o schiță. Locul de amplasare a serii pe site-ul ar trebui să fie selectate în funcție de lumina de pe teritoriul și vântul a crescut.

Mai jos este un exemplu de seră cu un cadru arcuit, din țevi din plastic, armate cu lamele de lemn, montate pe tije fixate la sol.

Puteți utiliza desenul de mai sus sau puteți găsi o diagramă de seră pe Internet. Nu va fi greu să desenați o diagramă sau să vă desenați. În desenul dvs. puteți lua în considerare toate nuanțele site-ului și dimensiunea necesară a serii. După ce ați gândit forma cadrului, după ce ați decis asupra materialului și ați desenat desenul serii, ar trebui să creați o placă pentru calcularea materialelor și costul acestora. De asemenea, este necesar să se calculeze materialul și fundația. Alegerea materialelor pentru fabricarea fundației va depinde de tipul selectatproiectare.

Forma plăcii:

N п / п

nume

produse

dimensiuni

Număr de

preț

Costul pentru

remarcă

asamblare

După pregătirea desenului, alegerea designului și a materialelor, cumpărarea tuturor componentelor necesare, puteți începe să asamblați sera. Dacă fundul serii este din lemn și va fi mic, atunci ar trebui să începeți cu asamblarea fundației - o cutie dreptunghiulară. Deoarece conductele de plastic sunt ușoare, fundația trebuie să fie destul de puternică și de nivel, deci sunt utilizate plăci cu grosimea de cel puțin 25 mm. Cutia poate fi făcută din ardezie plană, fixați-o cu șuruburi. Plăcile ar trebui tratate cu antiseptice.

Dacă este mică și mică, atunci este convenabil să o deschideți. Acesta ar trebui să fie atașat la cadrul cutie cu un cadru, acoperit cu un material de acoperire, pe de o parte, bucle, și pe de altă parte - legate de un lanț sau o frânghie. Pentru a proteja plantele de molii și alți dăunători, este posibilă fixarea unei rețele metalice pe baza cutiei.

Pentru a asambla un cadru de seră, trebuie să tăiați țevi de dimensiunea necesară, ca în desen. Pentru a face acest lucru, puteți folosi foarfece speciale, un ferăstrău pentru metal sau un șlefuitor.Asamblarea trebuie să înceapă cu capetele, este mai ușor să o faci pe teren și apoi să o fixați și să o fixați pe cadru sau fundație. Conductele din plastic pot fi conectate cu ajutorul unor fitinguri pentru șuruburi, sudate cu ajutorul unei mașini de sudură sau lipite.

Înainte de a face o marcare pe cadru la o distanță egală unul față de celălalt. Pe de o parte, atașați țeavă la rama de lemn cu dispozitive speciale de fixare. Puteți să o îndoiți singuri în arcul de înălțime dorit și să fixați capătul opus al țevii cu același atașament la cealaltă parte a cadrului. Astfel, este necesar să se sigileze numărul necesar de țevi. Pentru durabilitate, structura trebuie să fie acoperită cu o plasă de metal sau plasă și atașată la cadru.

Dacă sera este destul de mare, este mai bine să o asamblați la fața locului. Dar unele detalii pot fi pregătite în avans. Într-o seră mare, va fi inconfortabil fără uși și orificii de aerisire. Pentru a asambla ușile, aveți nevoie de două țevi pentru un raft de aproximativ doi metri înălțime, trei pentru bare de 50 până la 70 cm și fitinguri: patru colțuri și două teuri pentru conectarea țevilor.

Atașați teuri și unghiuri la raft, introduceți elementele transversale în ele.Atașați balamalele la unul dintre rafturi. Ușa trebuie acoperită cu un material de acoperire sau policarbonat, în funcție de design. Teuurile pot fi folosite pentru a îmbunătăți rezistența structurală. Cu ajutorul lor, puteți instala orizontal conducte suplimentare pe arc, ceea ce va face cadru mai puternic.

instalare

Înainte de a instala o seră ar trebui să pregătească site-ul. Chiar dacă planurile sunt de a face modelul cel mai simplu, care acoperă patul cu arce, iar fundația nu este necesară, tot trebuie să începeți prin crearea patului în sine.

Cea mai simplă metodă de a face o seră arcuită din conductele de plastic de deasupra grădinii include următoarele etape.

 • arcele sunt instalate deasupra paturilor la o distanță egală, de regulă - la 50 cm una de cealaltă, astfel încât materialul de acoperire să nu se îndoaie;
 • este necesar să se taie țevile. În cazul în care patul nu este lată, atunci este suficientă o suprafață de 1,5 m. Numărul de conducte va depinde de lungimea patului;
 • trebuie să îndoiți țevii în formă de arc, să le aruncați în pământ la o adâncime egală. Arcurile trebuie să fie la aceeași înălțime și bine îngropate;
 • trebuie să fie acoperită cu un strat de peliculă sau material nețesut. Este necesar să se acopere cu o marjă pentru a împiedica intrarea în seră a aerului rece și a fost posibil să se presară marginile materialului de acoperire (aproximativ 20 cm) cu pământul sau să se fixeze cu cărămizi.

În cazul în care planurile pentru construirea de construcție de capital a unei seră, trebuie să începeți cu fundația. Poate fi făcut din materiale precum beton, cărămidă, blocuri, pietre, traverse, bare sau plăci. Este mai bine să folosiți o bară cu dimensiunile de 50x50 mm sau 100x100 mm, plăci - 50x100 mm sau 50x150 mm.

Pentru a construi o fundație durabilă pe o suprafață pregătită, nivelată, mai luminată și protejată de vânt, aveți nevoie de:

 • marcaj pe desen;
 • cuțitele sunt conduse de-a lungul perimetrului în colțuri, o funie obișnuită este atașată de ele;
 • dacă terenul de sub seră nu este foarte bun, puteți elimina stratul superior de 1-2 lopate lopata;
 • prin marcarea unui șanț este săpat aproximativ la o lățime și o adâncime de 30 cm;
 • un șanț este compactat, se toarnă molozul la o treime din adâncime, nisipul este deasupra aceleiași adâncimi. Dacă fundația este betonată, trebuie să blocați mai întâi armătura în cazul în care conductele vor sta în picioare. Apoi faceti cofrajul, umpleti nisipul, pietrisul si turnati solutia sau betonul imediat pregatit. Nu uitați să întăriți totul în mod consecvent;
 • din partea de sus a șanțului trebuie să puneți materialul de acoperire în două straturi, fundația din lemn este închisă și din lateral;
 • plăcile sau cherestea pentru fundație trebuie tratată de două ori cu un bitum antiseptic sau lichid.Când sunt uscate, ar trebui să le așezați într-o șanț și să le atașați unul cu celălalt cu șuruburi lungi, șuruburi sau colțuri galvanizate;
 • folosind nivelul pe care se verifică fundația.

Fundația se poate face într-un alt mod.

Pentru aceasta, urmați acești pași:

 • pentru a marca locul, dar nu pentru a săpa un șanț, ci pentru a face caneluri, în cazul în care conductele vor sta;
 • betoanele sau armăturile cu un diametru mai mic decât diametrul interior al țevii trebuie să fie betonate în aceste canale;
 • să se scurgă tijele în ambele cazuri până la o adâncime de cel puțin 30 cm, în funcție de sol și de intensitatea vântului din regiune;
 • la suprafață, armarea trebuie lăsată la cel puțin jumătate de metru înălțime, de preferință mai lungă, ceea ce va fi mai scump;
 • distanța dintre tije nu trebuie să fie mai mică de un metru. Dacă sera se va acoperi cu un film sau un material nețesut, este necesar să se instaleze tijele mai des sau să se pretensioneze plasa metalică sau plastica. Marginile rețelei de metal ar trebui acoperite astfel încât vântul să nu rupă filmul.

Acum trebuie să tăiați conducta la dimensiunea dorită. Puneți primul capăt al tubului pe tija, celălalt capăt - pe tija de pe marginea opusă a fundației.Această procedură trebuie repetată până când toate conductele sunt instalate. Pentru a menține țevile strânse pe tijele de armare, acestea pot fi fixate cu cleme de polimer sau console galvanizate. Glabile de seră trebuie atașate la cadru cu aceleași elemente de fixare.

Acum este necesar să se consolideze cadrul. Pentru rigiditate, este necesar să se atașeze țevile transversale, în mod necesar, chiar la partea superioară a centrului și din fiecare parte a cel puțin unei țevi, în funcție de lățimea serii. Coastele ar trebui să treacă de-a lungul întregii sere, este necesar să se atașeze conductele transversale și longitudinale între ele folosind cleme, de preferință din plastic. Este necesar să instalați ușile și gurile de aerisire, dacă acestea sunt prevăzute în desen. Poți tăia o gaură în loc de ușă. Pentru a face acest lucru, tăiați materialul de acoperire de dimensiunea dorită din partea de jos, din stânga și din dreapta și nu-l tăiați din partea de sus a serii.

Secera geamului poate fi asamblată folosind țevi de polipropilenă cu un strat interior de aluminiu sau fibră de sticlă fixată împreună cu teuurile. Fundația pentru o astfel de seră poate fi făcută, ca și arcul.Poți să faci fără fundație, dar numai tevile sau fitingurile vor trebui să sapă mai adânc în pământ, pentru a nu arunca în aer sera.

Oricare ar fi construcția unei serii, trebuie acoperită. În acest scop, se folosește un material sau un material nețesut, care este fixat cu o plasă, drapată peste el, cu cabluri, bandă dublă sau șuruburi autoportante. Atunci când se utilizează șuruburi autoportante, pentru a nu rupe pelicula, sub acestea sunt puse bucăți de sticle de plastic, cauciucul sau linoleumul sunt închise ca șaibe. Este bine, bineînțeles, să cumpărați clipuri speciale, ceea ce va facilita munca și fixarea va fi mai sigură. Poți să faci clemele înșiși din bucăți de furtun sau tub, tăiate.

Pentru serele temporare, concepute pentru sezon sau numai pentru primăvară, ca o protecție împotriva înghețurilor recurente, ideale ca peliculă și pentru acoperirea materialelor. Dar pentru o seră de capital o astfel de acoperire este suficientă pentru nu mai mult de două sezoane. Și trebuie să începi din nou. Policarbonatul este cea mai bună opțiune pentru o seră de capital.

Pentru a acoperi sera de țevi din plastic cu policarbonat, trebuie efectuate următoarele etape:

 • atașați policarbonatul la țevile din cadru utilizând șuruburi autofiletante cu dimensiuni de 3,2 x 25 mm cu șaibe din plastic;
 • dacă foaia este mai lungă, utilizați un cuțit ascuțit pentru a tăia conductele de-a lungul muchiei;
 • dacă o singură foaie nu este suficientă, atunci foile trebuie să fie atașate una de alta cu o suprapunere de 10 cm;
 • pentru a consolida structura, se utilizează un profil împărțit pentru conectarea fixării plăcilor din policarbonat, care trebuie fixat în același mod;
 • marginile trebuie închise cu dopuri.

Cele mai bune opțiuni

Seră mică și portabilă realizată fără probleme, cu cheltuieli minime de numerar.

Un astfel de proiect de seră va necesita calcule complexe, dar va surprinde pe toată lumea.

Solul înalt arcuit, acoperit cu folie de plastic, este spațios și confortabil.

Arcuri arse cu baze de lemn, acoperite cu o grilă, arată frumos și elegant.

Patul acoperit cu arcuri din plastic și material nețesut este o soluție practică.

Sere înălțate de diferite dimensiuni, acoperite cu film într-o zonă, vă vor ajuta să organizați convenabil plante diferite.

O seră de grădină din polipropilenă fără fundație este simplă și ușoară.

O seră arcuită acoperită cu folie de plastic cu o ușă este o soluție sigură.

Secera arcuită a țevilor metalice cu o ușă acoperită cu policarbonat este durabilă și practică.

Cum se face o seră de țevi din polipropilenă, vedeți următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor