Acoperiri pentru terenuri de joacă: tipurile și subtilitățile alese

 Acoperiri pentru terenuri de joacă: tipurile și subtilitățile alese

Locul de joacă ar trebui să fie nu numai confortabil, dar și sigur. Acesta este motivul pentru care se acordă o atenție deosebită aspectelor legate de acoperirea zonei de joc. De ani de zile, terenul era acoperit de nisip sau iarbă, dar în aceste zile au fost înlocuite cu tehnologii mai moderne.

Care ar trebui să fie acoperirea?

Psihologii au demonstrat acum mulți ani că copiii se dezvoltă cel mai armonios în condiții în care nu se limitează la întrebări de cunoaștere a lumii din jurul lor. Copiii au nevoie de condiții adecvate pentru a-și îmbunătăți activitatea interpersonală și fizică, iar locul de joacă joacă un rol important în acest sens.

Acolo, copiii își exercită bine abilitățile de comunicare și pot să se miște, să alerge și să sară în mod activ. Dar mulți părinți își înconjoară atât de mult copiii cu îngrijire care, în teama de rănire, interzic copilul nu numai să urce în spațiile de pe teren, ci și să se miște liber.

O astfel de îngrijire a copilului nu este absolut necesară. În plus, nu este deloc justificată - locurile de joacă moderne sunt echipate astfel încât să reducă la minimum riscul de a obține vânătăi și răniri de către un mic shustrik.

Punerea în funcțiune a echipamentelor pentru zonele de jocuri este supusă reglementărilor și se realizează în strictă conformitate cu cerințele GOST, care, printre altele, reglementează utilizarea anumitor materiale de acoperire.

Conform documentului GOST R 52169-2012, site-urile trebuie să aibă în mod necesar un strat de absorbție a șocurilor. Gradul de absorbție a șocurilor se calculează în funcție de criterii speciale, luând în considerare înălțimea maximă cu care bebelușul poate cădea și nu se rupe - acest parametru este utilizat ca bază pentru determinarea tipului optim de acoperiri pe amplasamente.

Legea interzice amenajarea zonelor pentru copii cu asfalt și pavaj din beton - aceste materiale nu au rezistența necesară, care poate provoca daune grave în cazul în care copiii cad - acoperirea trebuie să fie sigură.

Iar gradul de elasticitate depinde în mare măsură de perioada de funcționare, de gradul de uzură și de factorii meteorologici (de exemplu, cu aer arid, o scădere a temperaturii și, de asemenea, după ploaie, parametrul scade semnificativ). În plus, nu se recomandă utilizarea materialelor cu un efect abraziv ridicat, cum ar fi piatra sfărâmată, pietricele și alte materiale vrac.

Numai pardoseli speciale sunt permise pentru utilizarea pe tampoane.a cărui nivel de elasticitate nu depinde de factorii atmosferici. În plus, acestea trebuie să aibă o perioadă lungă de funcționare. Materialele folosite trebuie să fie antiderapante și amortizoare. Materialul trebuie să respecte standardele sanitare și igienice, să nu conțină substanțe nocive și să emită elemente toxice volatile în timpul utilizării.

specie

Dacă totul este clar cu locurile în locurile publice, atunci proprietarii propriilor cabane dau adesea un colț pentru copii în mod vechi, adormind cu nisip fluvial. Avantajul fără îndoială al unei astfel de acoperire este valoarea sa. În plus, nisipul este considerat a fi un material durabil și destul de moale, care, în mod ideal, se ocupă de sarcina principală - absorb o lovitură puternică, reducând probabilitatea rănilor, rănilor și vânătăilor.

Dar utilizarea nisipului are dezavantaje:

  • rapid transferat în afara zonei de joc selectate;
  • pot intra în ochii, nasul și gura copilului;
  • bilele ascuțite, sticla și alte resturi pot fi ascunse în nisip;
  • pisicile și câinii folosesc adesea zone de nisip pentru a face față nevoilor lor naturale;
  • în condiții meteorologice ploioase, nisipul absoarbe rapid umezeala, devine greu și, prin consistența sa, seamănă cu un amestec de noroi și se usucă foarte încet.

Peluza nu este mai puțin populară cu proprietarii de case - iarba, rezistentă la călcâi, este plăcută din punct de vedere estetic, este plăcută pentru ochi și creează o stare bună pentru adulți și copii. Acest strat de acoperire se distinge prin înalta prietenie cu mediul, naturalețea și proprietățile bune de amortizare.

În același timp, iarba necesită o îngrijire constantă, adesea ar trebui adăpată, tăiată, colectată gunoi și, de asemenea, semănată pe zone călcate sau arse. În plus, viermii, mușchii și alte insecte nedorite se ascund adesea în iarbă. O altă problemă asociată cu gazonul natural este buruienile. Pentru a scăpa de ele, este adesea necesar să se recurgă la substanțe chimice care pot dăuna copilului, provoacă astm sau dezvoltă alergii.

Prețul unui astfel de strat de acoperire este de asemenea important - gazonul de înaltă calitate este costisitor, deci este recomandabil să combinați iarba cu suprafețe mai durabile și mai elastice în zona de recreere.

De asemenea, nu este necesar să folosiți pietriș sau piatră sfărâmată ca material de acoperire - când cădea, un bebeluș poate fi rănit de părțile sale proeminente și poate obține o abraziune puternică. Materialele în vrac sunt adesea împrăștiate pe tot teritoriul site-ului cu mult peste zona de jocuri. Cu toate acestea, dacă sunteți în continuare hotărâți să folosiți pietre, atunci este mai bine să dați prioritate granitului de rulare, care este mai puțin traumatic.

Proprietarii mai avansați au trecut la tipurile moderne de acoperiri.

Tartan de acoperire

Acesta este adesea folosit pentru amenajarea căilor de alergare și ciclism, precum și pe terenurile pentru copii și sport. Din punct de vedere tehnic, tartanul este o bucată de cauciuc sintetic. Acesta este un material hipoalergenic, care este foarte ecologic, iar coloranții folosiți sunt întotdeauna de origine naturală.

Materialul este format din două straturi: cel inferior, din granulație de cauciuc, de nuanță neagră, iar cea superioară colorată. Aceste două straturi de acoperire sunt lipite între ele cu adeziv poliuretanic. În mod tradițional, astfel de acoperiri sunt făcute în verde, dar pot fi în nuanțe maro, luminos albastru sau galben.

Această acoperire este plasată pe o suprafață densă, în mod optim - asfalt sau beton folosind o tehnologie specială în vrac.

Avantajele materialului includ:

  • rezistență la abraziune și trampling;
  • siguranța materialului;
  • rezistență la temperaturi extreme;
  • curățare ușoară

Dezavantajele sunt asociate cu costuri ridicate ale materialelor și ale forței de muncă pentru amenajarea unei astfel de platforme - costul materialelor este ridicat, iar instalarea necesită utilizarea serviciilor profesionale.

Acoperiri modulare din plastic

Astfel de materiale sunt module speciale care sunt conectate în conformitate cu principiul pliabil, în timp ce dispozitivele de fixare sunt conectate prin încuietori mici.

Acesta este un material destul de ieftin, în plus, producătorii organizează adesea promoții și reduceri, mai ales în afara sezonului. Produsele rezistă la o gamă largă de temperaturi, stratul de acoperire nu își pierde caracteristicile de performanță sub influența ploii și zăpezii și transferă de asemenea încărcături de până la 200 de tone pe metru pătrat. Modelele din plastic sunt durabile, pot servi cu fidelitate mai mult de o duzină de ani. În plus, aranjamentul nu necesită abilități și instrumente speciale, iar curățarea unui astfel de material este simplă și convenabilă. Este o alegere ideală pentru cabane de vară, case mici. Acoperirile din plastic asigură copilului o protecție și o siguranță maximă.

Dar acest strat de acoperire este destul de greu, iar acest lucru ar trebui luat în considerare, deoarece atunci când cade, copilul poate fi foarte dureros.

Plăci din polipropilenă și polietilenă

Acestea sunt materiale polimerice practice care se disting prin rezistența la trambulări, tolerabilitate bună la temperaturi scăzute și stabilitate geometrică.Plăcile au o suprafață nervată, astfel încât copilul să nu se poată aluneca pe o astfel de acoperire și să cadă. Un bonus frumos este prețul, care este destul de accesibil în comparație cu multe alte materiale.

În același timp, durata de viață a unui astfel de material este puțin mai mică decât cea a plasticului, iar alegerea culorilor este adesea limitată.

Placi de cauciuc

O opțiune foarte bună pentru aranjarea locurilor de joacă este o plăcuță de siguranță din cauciuc, care, din punct de vedere operațional, nu este inferioară unui strat de tarafan cu o singură diferență: se formează cusături între modulele de plăci din cauciuc care, atunci când sunt așezate pe o bază neuniformă, pot cauza o aderență slabă a panourilor. Pentru a împiedica acest lucru, un primer special pe bază de adeziv poliuretanic este aplicat mai întâi pe suprafață, iar modulele sunt laminate temeinic peste stratul de acoperire cu un cilindru și lovit cu un ciocan special. Procesul de instalare necesită timp și efort, deși nu este necesar un echipament special pentru instalare. Este important ca, în cazul deteriorării unui astfel de strat, să puteți înlocui pur și simplu un modul și nu să demontați întreaga acoperire.Țiglele din cauciuc sunt rezistente la factorii atmosferici adversi și la reactivii chimici.

Dezavantajul se datorează faptului că o astfel de țiglă trece apa, prin urmare, este necesar să se monteze stratul de acoperire pe o panta de 2-3 gradeastfel încât apa să nu stagneze sub cauciuc, creând condiții ideale pentru reproducerea ciupercilor și a altor microorganisme patogene.

Plante artificiale

Acesta este un strat de rulou destul de interesant, care imită vizibil iarba live, dar nu are dezavantajele sale caracteristice.

Achiziționarea unei astfel de acoperiri este destul de benefică și practică, copiii preferă să alerge și să se întindă pe iarbă, dar în același timp nu trebuie să fie udate, cosite, hrănite cu îngrășăminte organice și minerale. Iarba de plastic nu se șterge și nu se estompează la soare, nu putrezesc sub influența umidității ridicate. În plus, nu pată haine, spre deosebire de asta.

Acest strat este ideal pentru stilul de acasă, deoarece stratul de acoperire are stratul necesar de amortizare, care reduce semnificativ încărcătura pe picioare și vertebră atunci când săriți și cădeți, totuși, în mod corect, observăm că, atunci când copilul cade, este totuși posibil să evitați abraziunea pe genunchi și vânătăi.

O astfel de peluză este făcută numai din materiale ecologice.Există dezavantaje - iarba trebuie să fie pieptănată în mod regulat, deoarece poate acumula resturi, pietricele ascuțite, ramuri și bastoane, în plus, se încălzește în soare, ceea ce adesea dă disconfort, mai ales dacă copiii preferă să curgă desculți. Atunci când cumpărați un astfel de material, o atenție deosebită ar trebui acordată înălțimii iarbitei - prea mică nu dă efectul de primăvare necesar și prea mare poate împiedica mișcarea de cruste în jurul site-ului.

Versiunea originală a aranjamentului sportiv sau a locului de joacă pentru copii este considerată așchii decorative. Acest termen se numește rumeguș moale sau așchii mici de lemn, care nu pot răni copilul. În același timp, această acoperire este foarte usor suflată de o vâlvă de vânt, se poate lipi de haine, iar în ploaie își pierde rapid proprietățile și "nu va supraviețui" iernii - în fiecare an acest strat trebuie actualizat. Piața modernă oferă o gamă largă de acoperiri pentru fiecare gust și buget. Dar într-un buget limitat, puteți încerca să faceți o acoperire de înaltă calitate cu propriile mâini.

De exemplu, puteți tăia anvelopele de mașină pe un tăiță cu un tăietor mecanic, îl puteți turna pe o foaie de geotextil lubrifiat cu rășină și apăsați în jos cu o presă, de exemplu placaj.Astfel, veți obține plăci care pot fi stabilite după o zi pe site.

În general, pentru a crea locuri sigure și confortabile pentru copii și sport, este optimă combinarea diferitelor materiale. De exemplu, pentru organizarea unui teren de fotbal mic, se fabrică gazon sintetic, iar pentru benzile de biciclete este mai bine să se impună asfalt obișnuit sau să se umple cu beton de înaltă calitate. Și în jurul complexelor de leagăne și jocuri de noroc, lazilok a pus o copertă de cauciuc. Astfel, pentru fiecare zonă va fi creat un mediu maxim de funcționare și siguranță, care vă va permite să organizați un teritoriu planificat în mod corespunzător și să economisiți bani cheltuiți.

Cum sa alegi?

Indiferent de aspectul pe care îl preferați, principalul criteriu al eficacității sale va fi siguranța copilului, motiv pentru care este necesar să se acorde prioritate materialelor moi, ecologice, de la producătorii dovediți. Ei bine, dacă suprafața de joc poate fi ușor de îngrijit - nimic nu ar trebui să împiedice maturarea gunoiului și spălarea materialului.

Se recomandă evitarea plăcilor mici, deoarece cu utilizarea lor intensă între cusături pot să apară lacuneîn care un copil poate rămâne blocat și căzut. Optimă acoperire fără sudură.

Nu trebuie să folosiți pardoseli umplute - în timp, cuiele pot ajunge la suprafață și pot răni copilul. Este important să se țină seama de vârsta copilului, deoarece determină în mare măsură gradul și tipul de activitate al copilului. Desigur, nu ar trebui să se ia în considerare caracteristicile naturale și climatice ale regiunii și, prin urmare, rezistența acoperirii la temperaturi ridicate și joase, capacitatea de a-și păstra funcțiile după umezire.

Nu uitați că materialul bine ales pentru acoperirea în aer liber este un garant al șederii în siguranță a copilului dvs. pe stradă și liniștea dumneavoastră.

În următorul videoclip veți găsi instrucțiuni pentru acoperirea auto-așezată a crustei de cauciuc.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor