Pat dublu - dimensiuni rusești și europene

Mulți oameni, inclusiv cuplurile, au nevoie de pat dublu. Dar semnificația acestui nume în diferite state și în diferite țări poate diferi semnificativ. Consumatorii trebuie să cunoască toate detaliile înainte de a merge la magazin.

Parametrii standard

Opțiuni rusești

Un set de lenjerie de pat fabricat în Rusia trebuie să îndeplinească cerințele stabilite în GOST 2005. Acești parametri standard sunt tipici pentru lenjeria produsă și pe teritoriul anumitor state post-sovietice. Cea mai mică lățime a foilor dintr-un set de lenjerie dublă este de numai 138 cm. Această valoare este acceptată din cauza cerințelor unui alt standard, conform căruia cel mai îngust loc de dormit pentru 2 persoane poate fi de 110 cm lățime.

Cea mai largă foaie conform GOST poate ajunge la 180 cm, are dimensiuni și greutate mai mari. Lungimea lor admisă are două valori - 214 și 230 cm. Capacele duble în seturi duble sunt întotdeauna unite în lungime - 215 cm, dar lățimea lor este dublă în standard - 163 sau 175 cm. Cele mai multe cazuri de pernă standard:

 • 40x40;
 • 60x60;
 • 70x70;
 • 75x75;
 • 80x80.

Problema este că standardele GOST și-au pierdut forța obligatorie. Atât firmele ruse, cât și furnizorii străini pot să nu se conformeze.

Din acest motiv, standardul în practică se numește acele dimensiuni de lenjerie, care se găsesc cel mai adesea. Paturile duble sunt numite paturi sau canapele, a căror lățime nu este mai mică de 140 cm. De obicei, le pun astfel de lenjerie:

 • plafon 175x215;
 • foaia 180x210;
 • perna 70x70.

Astfel de lenjerie poate fi așezată pe o saltea cu o lățime de 140-150 cm. Seturile tipice includ 1 capac de duvet, 1 foaie de pat și o pereche de pernă. Vă rugăm să rețineți că așternuturile fabricate în China au aceeași configurație și dimensiuni similare.

Europene

Dimensiunile parametrilor euro pentru lenjeria de pat dublu sunt după cum urmează:

 • capace de duș 200x220;
 • foi 220x240;
 • perna 70x70 și 50x70 (câte 2 bucăți).

Caracteristicile lenjeriei de pat dublu, fabricate în Europa, sunt aceleași cu cele ale produselor rusești.Valoarea este aproape întotdeauna aceeași, poate doar un aditiv mic. Potrivit experților, standardul european este optim pentru paturi și canapele de 160x200 cm. Multe seturi italiene sunt ideale pentru saltele de 200 cm lățime. Acestea includ 2 perechi de perna, deci trebuie să achiziționați perne suplimentare. Avantajele unui set de așternut de mărimea euro înainte de un set dublu obișnuit vor fi:

 • mărirea dimensiunii plafonului și a foilor;
 • un număr mai mare de perne;
 • design atractiv.

Seturile "Familie"

Pentru un set de familii cu 2 dormitoare, cele mai frecvent utilizate sunt:

 • plapumele 145x215 sau 155x215;
 • foi 220x240, 240x260, 250x250;
 • perna acoperă 70x70.

Puteți alege și opțiunile cu perne de 50x70. Lenjeria de pat inclusă în setul de familie vă permite să vă simțiți bine pe paturi cu o lățime cuprinsă între 160 și 180 cm. Nu este recomandat să cumpărați articole mai mari. Greutatea lor, chiar și atunci când se utilizează țesut ușor, este adesea excesivă. Acest lucru poate provoca neplăceri semnificative pe timp de noapte. Lenjeria de familie din China produsă în Rusia sau China poate include acoperitoare de dușuri de această dimensiune:

 • 140h205;
 • 145h210;
 • 145h215;
 • 150h205;
 • 150h215;
 • 155h210.

Dimensiunea minimă a foilor dintr-un set dublu de familie este de 220x240 cm, poate fi de asemenea egală cu 230x250 cm, iar cele mai mari foi din seturile duble de familie au deja dimensiunea de 240x260 cm.

Fabricile textile din Turcia fac ca astfel de seturi să acopere plapuma de cel puțin 150x210 cm. Partea principală a capacelor de duvet produse de acestea are o dimensiune de 160x210 cm. Dimensiunea foilor poate fi:

 • 220h240;
 • 230h250;
 • 240x240.

În seturile de familii duble, cuplurile de pernă de 50x70 sunt tot mai des întâlnite. Ele pot fi acolo singure sau împreună cu cele mai familiare (70x70). O noutate utila va fi perna de transformare. Deși dimensiunea totală este de 70x70, este foarte ușor să îndepărtați 20 cm de o parte a produsului. Fixați produsul în poziția dorită utilizând butoanele.

Dimensiuni personalizate

Uneori dimensiunea tipică a lenjeriei de pat nu satisface oamenii. În astfel de cazuri, se recomandă utilizarea unei foi de tensiune cu o bandă elastică. În marcarea dimensiunilor setului de mărime este indicat, ajustat pentru înălțimea laturii. Această înălțime este foarte ușor de calculat: trebuie doar să adăugați 10 cm la înălțimea saltelei. Saltelele 190x120x20 sunt adesea indicate cu formula 190 + 120 + 30 cm, dar producătorii au dreptul să scrie astfel: 190x120 cm, o față 30 cm.

Seturile de așternut sunt calculate pe persoane foarte mari (de la 190 cm)Transportat numai prin comenzi individuale. În cazul în care doi copii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani sunt planificați să fie așezați pe un pat, setul ar trebui să fie de 50x120 cm. Între 3 și 8 ani, se recomandă să numărați pe paturi de 80x150 cm.

Se va solicita un set de mărime dublă de lenjerie în cazul în care există un înălțime mare de "podium" la domiciliu.

Sfaturi pentru produse

Lipsa unor standarde stricte pentru dimensiunea seturilor duble poate fi transformată dintr-un dezavantaj în avantaje. Într-un vârf, puteți cumpăra mereu truse cu marcaje potrivite și le puteți folosi calm. Este necesar să selectați paturile de familie în funcție de scara păturii. Dacă lățimea sa este mare (155 sau 160 cm), este mai bine să preferați produsele din Turcia. Atunci când casele au deja perne patrate, ar trebui să alegeți perne de 70x70 cm.

O foaie adecvată este cea care acoperă părțile laterale ale saltelei și capătul "picior" al patului cu 100%. Aceasta înseamnă că o placă de pat de cel puțin 160x210 cm ar trebui să se întindă pe un pat de 190x120 cm și o grosime de 20 cm.

Și, în mod ideal, ar trebui să fie chiar mai mult. Apoi, dacă este necesar, va fi posibil să o îndoiți sub saltea. Acest stil vă va permite să dormiți liniștit, fără teama că rufele vor fi pierdute sau pierdute.

Pentru a alege un capac confortabil, trebuie să măriți lungimea și lățimea păturii cu 5 cm. Această creștere este necesară atunci când așternutul este fabricat din lenjerie sau fibre de bumbac, care adesea se micșorează. Dar dacă se știe că toată țesătura a fost supusă unui tratament special și nu a fost "așezată". În acest caz, puteți alege un capac de duvet cu aceeași dimensiune ca și pătură. Când lenjeria este complet sau 50% sintetică, capacul de duvet ar trebui să fie cu 3 cm mai lung decât pătură.

Cuverturile de fețe, cu cea mai rară excepție, au o dimensiune de 70x70 sau 70x50 cm. Spre deosebire de plapumele, se recomandă să aibă întotdeauna aceeași dimensiune ca și perna. Uneori în etichetă există și denumirea "+5 cm" după numerele principale. Aceasta este o parte decorativă, care nu afectează volumul intern. Nu este nevoie să selectați un caz special de pernă chiar și atunci când perna măsoară 52x52 sau 73x73 cm - o astfel de mică diferență nu joacă un rol special.

Lenjeria de pat dublă furnizată din Europa are denumirea dublă sau completă. Dimensiunile tipice pentru acest kit sunt:

 • capacele de duș 205x225, 200x220 sau 222x245;
 • foi 240x280 sau 220x240;
 • pernute 50x50 și 70x70.

O comparație cu dimensiunile seturilor de paturi adoptate în Federația Rusă arată că acestea sunt cu 10-15 cm mai mari în Europa. Pe măsură ce mulți consumatori plasează paturi mari și canapele cu două saltele, într-un număr de seturi există 2 coli. Rețineți că ambalajul, în cazul în care nu există nici un marcaj cu dimensiuni, este aproape un semn garantat de fals.

Nu este rezonabil să se aibă încredere numai în literele "duble" - este necesar să se verifice conformitatea cu dimensiunile normale, deoarece mulți producători economisesc țesături și induc în eroare clienții.

Un loc de dormit, o pernă și o pătură sunt cel mai corect măsurate cu bandă sau bandă centimetru. O foaie de 80-100 cm mai larga decat o saltea este mai usor de umplut, nu se va atarna in colturi. Se recomandă ca țesăturile naturale să domine așternutul. Dar trebuie să ținem cont de faptul că mulți dintre ei sunt predispuși la electrificare și nu se pot descurca.Mult mai practice sunt kiturile în care există o mică proporție de fibre sintetice.

Este util să cunoașteți termenii englezi utilizați în descrierea seturilor de lenjerie de pat. Ele vor ajuta să se verifice dacă dimensiunile scrise pe ambalaj sunt respectate. Deci, dacă este scrisă o cuvertură de pat sau o cearceafă, dimensiunea patului îi permite să închidă pernele, ajungând la podea. Foaia de dimensiuni nestandard, fixată de la margini la o bandă elastică, se numește foi asamblate. Și inscripția "Fit valance" înseamnă că o astfel de foaie cu bandă elastică vă permite de asemenea să ascundeți o parte a podelei sub pat.

Selectând un strat de saltea sau o foaie cu benzi elastice, este necesar să se măsoare înălțimea saltelei. Valoarea sa depinde foarte mult de tehnologia utilizată. Când măsurați lățimea, introduceți banda de banda între cele două laturi într-o linie dreaptă. Lungimea este determinată de la cap până la cel mai de jos punct. Pentru a vă asigura că este adecvat un capac de duvet sau o pernă, este necesar să măsurați cusăturile verticale și orizontale.

Un set dublu de producție austriacă și germană nu poate conține foi. Prin urmare, este necesar de fiecare dată să specificați cu atenție echipamentul.Experții recomandă să se acorde prioritate obiectelor de pernă cu supape adânci (20 cm). Astfel de elemente fixează perna strâns. Problema este că informațiile care însoțesc pachetul nu indică ce dimensiune a dispozitivului de fixare este utilizată.

Cum să coaseți lenjeria de pat cu propriile mâini, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor