Cum sa alegi lenjeria de inalta calitate?

Cum sa alegi lenjeria de inalta calitate?

În scopul de a se trezi într-o stare bună de dimineață, este necesar să se asigure un somn bun de noapte, care în mare măsură depinde de lenjerie de pat bună. În acest articol vom vorbi despre materialele din care este făcut.

Parametri cheie de calitate

Somnul complet afectează starea generală a unei persoane, starea de spirit și starea de sănătate. Dacă luăm în considerare faptul că o treime din viața pe care o petrecem în brațele lui Morpheus, atunci pentru a asigura confortul și odihna adecvată, o persoană are nevoie de un pat bun și așternut de înaltă calitate.

În prezent, producătorii de vânzare cu amănuntul oferă o gamă largă de seturi de paturi, care diferă în structura materialului, densitate, varietate de culori.Seturile de lenjerie de corp sunt disponibile pentru vânzare de la cele mai ieftine - oferte bugetare la cel mai scump - lux.

Luați în considerare principalele caracteristici cărora trebuie să le acordați atenție atunci când cumpărați. Un criteriu important, indicat pe etichete, este clasa de calitate a pânzei, este determinat de diferiți indicatori ai țesăturilor din bumbac, mătase și in.

 • Clasa de calitate a țesăturilor din fibră de bumbac indică procentajul de gunoi din panza. Acest indicator este clasificat în cinci etape, începând de la cea mai înaltă și terminând cu buruienile. Această clasificare determină calitatea și aspectul lenjeriei de pat.
 • Clasa de calitate a lenjeriei de pat din mătase este determinată de densitatea firelor de la bază. Unitatea de densitate este mama sau gram pe metru pătrat. Lingerie de lux are indicatori de la 22 la 40 mama.
 • Clasa de calitate a lenjeriei din in, este determinată de proprietățile și densitatea mediului. Fără impurități, cârpa de in trebuie să aibă o densitate de 120-150 g pe metru pătrat. m.

Rezistența lenjeriei și durabilitatea ei sunt unul dintre principalii indicatori atunci când alegi. Problema de acest tip poate fi detectată după primele spălări, deoarece țesătura loială a lenjeriei de pat își pierde rapid aspectul și devine inutilizabilă.

Proprietățile de higroscopicitate și respirabilitate sunt foarte importante în perioada de vară din cauza proprietății corpului uman de a transpira. Potrivit acestor proprietăți, țesăturile naturale oferă condiții mai confortabile decât cele sintetice. Coloranții utilizați la fabricarea lenjeriei și care îi conferă un aspect argintiu frumos și luminos ar trebui să fie hipoalergenici și să aibă stabilitate cu spălări regulate. Densitatea este principalul criteriu la care, în primul rând, trebuie să fiți atenți atunci când cumpărați, deoarece durabilitatea lenjeriei de pat depinde de aceasta. Densitatea este determinată în funcție de numărul de fibre pe 1 pătrat. cm și reflectată pe etichetă de producător:

 • foarte scăzută - de la 20-30 fibre pe 1 pătrat. cm;
 • scăzut - de la 35-40 fibre la 1 pătrat. cm;
 • medie - de la 50-65 fibre la 1 pătrat. cm;
 • peste medie - de la 65-120 fibre pe 1 pătrat. cm;
 • foarte mare - de la 130 la 280 fibre pe 1 pătrat. cm.

Densitatea depinde de tipul de țesătură din care se fabrică trusa, de metoda de țesere și de tehnologia de răsucire a firului:

 • mătase naturală - de la 130 la 280;
 • inul și bumbacul - cel puțin 60;
 • percale, sateen - mai mult de 65;
 • batist - cel puțin 20-30 fibre pe 1 pătrat. cm.

Mai întâi de toate, mergând în magazin și selectând un produs, ne uităm la ambalaj.Trebuie să fie de înaltă calitate, deoarece sarcina sa este de a proteja așternuturile de influența mediului și de a le proteja în timpul transportului și depozitării. Calitatea bunurilor din aceasta depinde de aspectul ambalajului. În conformitate cu GOST, croirea fiecărui produs trebuie realizată dintr-o țesătură singură tăiată, adică nu sunt permise cusături suplimentare pe placă și în capacul duvetului, astfel încât cusăturile să nu afecteze rezistența produsului. Dacă este posibil, verificați cât de puternice sunt cusăturile principale ale produselor. Dacă întindeți țesătura, veți vedea lacune în zona cusăturilor, atunci ar trebui să vă abțineți de la cumpărare.

În producția de lenjerie de culoare colorată trebuie aplicat un colorant bun, care, atunci când este spălat, este capabil să reziste la temperaturi ridicate. Eticheta producătorului trebuie să conțină o inscripție cu o recomandare privind modul și temperatura necesară pentru spălare. Pentru a verifica calitatea colorantului, ar trebui să frecați materialul cu mâna: prezența vopselei pe palma indică produse de calitate slabă. Culoarea neclară a imaginii indică faptul că rufele se pot dezlipi în timpul spălării.

Lenjeria nouă, realizată în conformitate cu GOST, are mirosul de textile,prezența oricărui alt miros (chimie, mucegai) indică o tehnologie de producție greșită și o depozitare și transport inadecvat.

Evaluarea materialelor

natural

Lenjeria de pat este fabricată din țesături diferite, însă nu uitați că este mai bine să alegeți cel fabricat din materii prime naturale. Prezentăm caracteristicile materialelor din care se fabrică lenjeria de pat.

 • Mătase naturală este elită și aparține unor materiale scumpe (probabil este doar minus). Mătasea este o problemă care se poate încălzi iarna și aduce răcoare la căldura de vară a nopții. Îmbrăcămintea de mătase arată superb, este plăcută la atingere, foarte durabilă, dar necesită îngrijire corespunzătoare. Istoria acestui material are câteva milenii.

Pentru fabricarea țesăturilor, fibrele sunt extrase din gogoși de viermi de mătase, astfel că aceste textile sunt considerate cele mai scumpe și mai luxoase din lume. Materialul este blând, curge, oferă un somn sănătos și oferă un sentiment plăcut. Materialul are proprietăți bune de permeabilitate a aerului, conține substanțe care încetinesc procesul de îmbătrânire, absoarbe bine umiditatea, dar nu-l absoarbe complet, astfel încât pielea nu se usucă prea mult.

 • in îndeplinește toate cerințele necesare: confortabilă pentru corp, nu electrifică, nu se estompează, nu se estompează, absoarbe perfect umezeala, respinge razele UV. Inul este prietenos cu mediul, deoarece este cultivat fără utilizarea pesticidelor. Ea are o bună disipare a căldurii și cea mai mare putere, astfel de lenjerie de corp vă va servi de mulți ani cu credință.

Când este folosit pentru prima oară, lenjeria de pat pare a fi destul de dură când vine în contact cu corpul, dar după două spălări devine foarte confortabilă. Singurul defect al inului este că țesătura este greu de călcat. Inul natural este ușor de identificat de nodurile de pe suprafața materialului.

 • Materie amestecată constă din fibre de bumbac și in, călcate mult mai ușor decât lenjeria, puterea este mai mică. Unii producători fac kituri care includ o coală de lenjerie, iar căptușeala și perna sunt făcute dintr-un amestec de fibre de in și de bumbac.
 • bambus a apărut recent pe piața rusă. Lenjeria este strălucitoare și moale, foarte confortabilă pentru corp în orice moment al anului, are proprietăți antimicrobiene și rezistență relativ ridicată.
 • bumbac este cel mai frecvent material pentru fabricarea lenjeriei.Prețurile în funcție de producător sunt foarte diferite datorită calității și tehnologiei de prelucrare a materiilor prime. Când se spală și se folosește bumbac este mult mai convenabil decât inul. Cel mai bun și mai durabil bumbac este considerat a fi produs în Egipt.
 • sateen mult mai moale decât țesătura, care este compusă din bumbac o sută la sută. Este fabricat din fibre de bumbac răsucite. În fabricarea sa, folosind fire naturale și sintetice. Pare mătase, dar costul este mult mai mic.

Lenjeria de la sateen nu este rumenită. Partea din spate a materialului are o structură aspră, astfel încât să nu alunece. Avantajul sateen este că este durabil, practic și se încălzește în timpul iernii. În timpul verii, este mai bine să refuzați satele și să preferați materialele care trec mai bine în aer.

 • poplin arata foarte asemanator cu calico-ul, insa in manufactura sa se adauga fire de bumbac si viscoza si sintetice. Principala diferență față de alte tipuri de lenjerie de pat este faptul că, atunci când se realizează, firele diferite sunt utilizate în lățime, și se creează o țesătură cicatrică. Avantajele poplinului: materialul este foarte moale și elastic, prin urmare este plăcut pentru corp; mentine multe spalari, are o higroscopicitate buna, mentine caldura bine, nu se estompeaza.
 • percale din bumbac, cu un pui de somn lung. Materialul este produs prin intercalarea fibrelor și adăugarea firelor necircate, care conferă rezistență și netezime țesăturii. Percale are o densitate mare și, prin urmare, o durată lungă de viață fără pierderea aspectului de înaltă calitate. Avantaje: creează condiții confortabile în timpul somnului, are o structură de suprafață catifelată și delicată, are permeabilitate excelentă la aer, reține căldura bine.
 • batist - material rafinat, translucid și delicat, care se face numai în cazuri speciale. Țesătura este fabricată din cele mai fine fire de înaltă calitate, constând dintr-un amestec de bumbac, in și fibre sintetice. Pentru prima dată, o astfel de țesătură a fost făcută de Baptiste Cambrai în secolul al XIII-lea în Flandra. Pentru îmbunătățirea rezistenței țesăturii se efectuează mercerizarea (inventatorul J. Mercer) - este tratat cu alcaline.

Stofa delicată necesită o îngrijire foarte atentă, astfel încât spălarea trebuie efectuată numai în modul manual, la o temperatură care să nu depășească 30 ° C, fără filare. Călcarea se realizează prin țesături de tifon și numai din partea neagră.Avantaje: are o suprafață moale matasabilă, o bună aerisire, foarte confortabilă pentru corp, hipoalergenică, și își păstrează aspectul original.

 • Ranfors din bumbac purificat. Trebuie remarcat faptul că abilitatea țesăturii de a se micșora depinde de calitatea bumbacului de curățare, prin urmare, ranforsul practic nu-l dă după spălare. În fabricarea țesăturii se face țesătură diagonală, care conferă o rezistență sporită și o suprafață netedă. Avantajele ranforselor: are o suprafață ușoară și delicată, are o rezistență ridicată, tolerează bine spălarea, își păstrează aspectul original pentru o lungă perioadă de timp, nu electrifică.

Ranfors are un înalt grad de igienă, deoarece în producția sa se folosesc vopsele de calitate excelentă. Datorită asemănării structurilor, ranforsul este adesea confundat cu calico sau poplin grosier, dar trebuie remarcat că este de mare valoare.

sintetic

Paturile sintetice sunt fabricate din poliester și celuloză. Există o selecție largă de lenjerie din fibre sintetice, care o cumpără din cauza costului redus, dar nu trebuie călcat, se usucă pe balcon timp de 10 minute, are o suprafață alunecoasă,nu este higroscopic și etanș, nu se simte confortabil cu corpul, este rece să doarmă pe el, cârligele și bobinele sunt create rapid.

Lenjeria de lenjerie de corp Polycotton este fabricată dintr-un amestec de bumbac și sintetic, are culori strălucitoare frumoase, ușor de întreținut, durabilă, dar neconfortabilă față de corp. Oamenii de știință spun că lenjeria de corp sintetică este dăunătoare corpului uman. Astfel de declarații ar trebui să fie luate în considerare, deoarece au fost efectuate multe cercetări care au confirmat acest lucru.

Astfel de așternut încălcă schimbul de căldură, nu absoarbe umezeala, utilizarea sa nu asigură o ventilare corespunzătoare a aerului. Lenjeria sintetică poate fi cauza dermatitei, acumulând microorganisme care provoacă boli fungice.

opinii

Cele mai entuziaste comentarii pot fi găsite adesea pe lenjerie din mătase naturală. Cumpărătorii spun că mătasea are o suprafață delicată și un aspect foarte frumos, nu provoacă alergii. Este căldură conductibilă, deci indiferent de sezon este foarte confortabil să dormi, are rezistență mare, astfel de așternut va dura un timp foarte lung. Pentru ca așternutul de mătase să-și păstreze aspectul original, este necesar să se respecte reguli stricte:

 • când este umed, țesătura devine foarte fragilă, astfel încât aceasta poate fi spălată numai cu mâna (prin înmuiere) sau în mod delicat, la o temperatură care nu depășește 40 ° C, într-o apă cu săpun complet dizolvată;
 • albirea este inacceptabilă;
 • clătirea se realizează de mai multe ori, până la spălarea completă a detergentului;
 • filarea se face manual, cu grijă și numai printr-un prosop;
 • uscați țesătura numai într-un loc întunecat;
 • fier numai la cea mai mică setare de temperatură.

Diferite mărci comerciale încearcă să reproducă proprietățile matasei naturale în omologii artificiali mai ieftini. Proprietăți similare au viscoza, care este făcută din pastă de lemn și are un aspect curat și neted, este foarte moale la atingere, higroscopică și respirabilă, hipoalergenică. Cumpărătorii remarcă faptul că analogul de vâscoză este foarte înțepenit, nu are forța necesară, nu are proprietăți de vindecare și rezistența necesară la apă.

Majoritatea producătorilor autohtoni se concentrează asupra consumatorului în masă, oferind lenjerie de pat la prețuri rezonabile. Cele mai multe companii produc paturi pe bază de bumbac.Dintr-o astfel de varietate, puteți alege întotdeauna un set de lenjerie de pat naturală de calitate, cea mai practică în preț și calitate este poplin.

Cum de a alege așternuturile de înaltă calitate, consultați următorul videoclip.

Comentarii
autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor