Ce este mai bine pentru lenjeria de pat: percale sau satin?

 Ce este mai bine pentru lenjeria de pat: percale sau satin?

Astăzi, cumpărarea lenjeriei de pat nu este o sarcină ușoară, nu din cauza lipsei, ci, dimpotrivă, din cauza lățimii de alegere. Producătorii folosesc atât materiale tradiționale, obișnuite cu cele mai vechi, cât și evoluțiile tehnologice din ultimii ani. Au apărut noi noutăți interesante: țesături fabricate din fibre de bambus și eucalipt. Pânze mixte cu compoziție neuniformă a firelor sunt utilizate în mod activ. Dar favoritul fără îndoială printre consumatorii de masă a fost și rămâne lenjeria de bumbac. Să ne ocupăm de două soiuri de bumbac: satin și perkali.

Compoziția și tipurile de satin

În sine, ambele satin și percale sunt pur și simplu diferite moduri de țesut. Datorită variațiilor în aranjamentul firelor principale (verticale) și ale bătăturilor (orientate pe orizontală), materialul are proprietăți mecanice și tehnologice complet diferite. Apariția lui, de asemenea, depinde de el. Satinul este realizat din fire duble torsadate. Se folosesc soiuri de bumbac cu capse lungi. Firele de bătătură twisted, însoțite de treptele principale rare, creează o față frontală a țesăturii, învelișul rămâne mat.

Compoziția poate fi fie 100% bumbac, fie neuniformă. Inițial, satinul, care își conducea istoria din provincia chineză Quanzhou, de unde navele comercianților de peste mări îl purtau în întreaga lume, era o țesătură din fibre de mătase cu țesături speciale dense. Apoi, chinezii au aplicat o astfel de metodă pe fire de bumbac și au obținut o țesătură excelentă ieftină, cu o suprafață de satin lucioasă, imitând mătase de lux. Tehnologia modernă a extins gama de țesături din satin. Astăzi există mai multe tipuri, în funcție de densitate, compoziție, prelucrare.

 • Satin obișnuit și tipărit - Țesături de bumbac cu o densitate de aproximativ 85-100 și respectiv 150 de fire pe centimetru. Aceasta nu este o densitate foarte mare, astfel încât lenjeria de pat ieftină este cusută din astfel de sateen. Pentru opțiuni foarte bugetare, se aplică o colorare a pigmentului, care afectează numai suprafața materialului, astfel de produse pot să se estompeze și să se estompeze în timp. O mai bună colorare reactivă pătrunde adânc în fibre și lasă modelul pe țesătură luminos și clar chiar și după multe spălări.
 • Satin imprimat - densitatea este de până la 170 de fire, de fapt este aceeași țesătură imprimată, dar este colorată în funcție de dimensiunea produsului final: perne sau capace de duș. Sunt obținute seturi eficiente și armonioase cu un design neobișnuit. Fibrele de bumbac suferă un proces de mercerizare - un tratament alcalin caustic pentru a crește rezistența firelor și pentru a fixa mai bine vopseaua aplicată ulterior.
 • Jacquard satin - această țesătură îmbină avantajele satinului matasos și țesăturii tradiționale de jacquard, creând modele de lux în relief pe ambele părți. Se utilizează o densitate de 170-220 fire per centimetru pătrat, astfel încât țesătura va fi deosebit de durabilă.Jacquard-satin este fabricat din bumbac 100% și poate fi amestecat: cu adăugarea de vâscoză sau poliester.

Un mic adaos de sintetice dă o elasticitate și o rezistență suplimentară, simplifică spălarea și uscarea, reduce contracția. Setul de lenjerie de pat din jacquard sateen arată foarte prezentabil.

 • dungă - Jacquard satinat cu un pansament sub formă de dungi și forme geometrice. Comparativ cu jacquard tipic cu ornamente florale bogate, dunga este versiunea sa strictă. Este ideal pentru kituri premium. Alternarea dungilor mat și satin atât din față cât și din interior face ca lenjeria de corp să fie deosebit de rafinată.
 • Mako - pentru fabricarea sa se utilizează bumbac cu capse lungi, care este cultivat în Egipt fără utilizarea pesticidelor. Densitatea este de aproximativ 220 de fire. Se dovedește o pânză extrem de densă, durabilă, dar ușoară și subțire. Datorită curățeniei ecologice și calităților tehnologice excelente, numai hainele de lux sunt fabricate din mako-sateen.
 • Mătase din satin - O opțiune costisitoare cu adăugarea de mătase.
 • Polisatin - țesătură amestecată sau sintetică, asemănătoare vizual cu un analog natural cu o față mătăsită.Se usuca foarte repede, nu se contracta si nu se deforma, mentine culoarea bine. Polysatin adesea coase kituri cu imprimare 3-D. Dezavantajul este respirația slabă. Poate electrifica.
 • Twill Satin - o metodă de intercalare care combină două moduri, ceea ce face ca această țesătură să fie puțin mai slăbită și mai puțin densă decât satinul clasic.

Avantajele și dezavantajele satinului

Indiferent de ce fibre sunt folosite, țesătura cu țesătură satinată va fi densă, moale și matasoasă, cu o suprafață ușor lucioasă. Se deosebește de alte țesături: bumbac obișnuit, calico, calico. Paturile de sticlă au următoarele avantaje:

 • aspect de mătase, dar preț mai mic;
 • simpla plecare: țesătura practic nu se ridică, se usucă rapid;
 • durabilitate ridicată: în categoriile de lux cu o densitate ridicată - până la 300 de spălări;
 • satinul natural este un material ecologic, nu electrifică, este higroscopic, trece aerul;
 • păstrează perfect căldura, un astfel de set de lenjerie de pat este ideal pentru toamnă și iarnă;
 • partea mată inferioară nu alunecă de-a lungul bazei canapelei sau saltelei, spre deosebire de mătase.

Printre neajunsurile se poate observa că, uneori, netezirea satinului din partea frontală a unei astfel de lenjerie poate fi incomodă - pijamalele de mătase se vor aluneca peste ea. Stofele de satin (cu excepția mako-satinului) pot părea prea fierbinți pentru ca unele persoane să doarmă în timpul verii.

Ei bine, costul lenjeriei de la tipurile de satin de înaltă calitate (jacquard, curea, mako) este mult mai mare decât cel al seturilor obișnuite de bumbac.

Satin jacquard
Polisatin

Percale: compoziție și variații

Baza de percale a țesăturilor naturale, care a fost inventată în India, este un soi de bumbac de lungă durată. Firele nestratite sunt foarte strâns legate între ele, formând o pânză subțire subțire. În plus, fibrele sunt tratate cu un compus inadecvat de lipire - un amestec, ceea ce face ca tesatura să fie incredibil de durabilă și să nu fie supusă uzurii și deteriorării, îndepărtează părul.

Datorită unor astfel de proprietăți, în trecut, percalii au fost deseori folosiți de aviatori pentru a acoperi avioane și marinari pentru a face vele, dar a fost de asemenea utilizat pentru cusuturi de corturi. Lenjeria de pat Percale este un set de înaltă calitate, nu ieftin, deoarece această țesătură este considerată una dintre cele mai bune pentru producția de lenjerie de pat.Fețele de pernă sunt, de asemenea, cusute din ea: o țesătură densă nu lasă pene și pene.

Compoziția percalei este:

 • Bumbac 100%;
 • cu adaos de semințe de in;
 • cu o cantitate mică de poliester.

Opțiunile mixte sunt mai accesibile. Poliesterul adaugă elasticitatea țesăturii, este mai puțin șifonată.

Avantajele și dezavantajele percalelor

Culorile de pe suprafața de catifea a percalelor sunt perfect așezate, deci orice soluție de design este aplicabilă acestui material. Alte beneficii sunt:

 • durabilitate foarte mare - este asigurată prin impregnarea adezivă, astfel încât rufele pot rezista până la 1000 de spălări, nu formează peletele;
 • păstrează strălucirea culorilor, nu se estompează și nu se estompează;
 • buna respirabilitate, lenjerie de corp "respira";
 • higroscopică;
 • oferă senzații tactile plăcute, nu alunecă;
 • compoziție naturală adecvată pentru alergii.

Dar această țesătură nu este perfectă. Compoziția specială care îi conferă o forță fără precedent complică îngrijirea, face ca țesătura să fie moody în timpul spălării. Percale necesită călcare - este un material înțepenit.

dezavantaje:

 • complexitatea îngrijirii, așa cum trebuie să spălați la temperaturi medii, fără înmuiere,albirea și viteza redusă de rotire (în stare umedă, percala este foarte încrețită);
 • Călcarea este recomandată nu la temperaturi maxime, nu mai mari de 150 de grade;
 • costul ridicat.

Care este mai bine?

Toată lumea alege pentru ei înșiși ceea ce este de preferat: satin gloss satin sau perkali de catifea. Percale va răcori plăcerea în timpul verii, iar satinul se va încălzi iarna. Satin pierde în putere, dar este ușor de curățat: nu necesită călcare și restricții la spălare. Dar atingerea este perforată netedă și neclară mai familiarizată.

Prețul seturilor de înaltă calitate ale acestor materiale va fi aproximativ egal și mai mare decât cel al altor produse de bumbac, de exemplu, calico. Dar pentru produsele fabricate din sateen există o extindere a prețului mai larg: puteți cumpăra un set foarte ieftin de țesături pierdute și puteți petrece o mulțime de bani pe un set de lux de lux jacquard-satin.

percale
sateen

opinii

Clienții satisfăcuți, care au optat pentru un set de paturi percale, rețin că această lenjerie poate rezista la numeroase spălări, rămânând la fel de strălucitoare, netede și durabile. Recenzările negative sunt adesea asociate cu etichetarea eronată sau cu un producător necinstit.care dă pentru o percală calico grosieră mai ieftină sau în mod deliberat incorect indică compoziția, ascunzând un aditiv sintetic. Aceleași probleme se întâlnesc uneori și cu cumpărători de lenjerie de satin, atunci când polizatul este vândut sub masca naturală.

În următorul videoclip, veți afla mai multe despre țesăturile pentru așternut, inclusiv calico, perkali și satin.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor