Cum de a alege densitatea țesăturii pentru așternut?

Un vis dulce și un somn plăcut într-un pat confortabil și moale este cheia pentru un început de succes al zilei. Iar dorința de a se îmbibă într-o grămadă de țesături aerisite și respirabile poate fi făcută numai în așternut adecvat. Prin urmare, atunci când alegeți un produs potrivit, este foarte important să se acorde atenție unor parametri precum densitatea materialului.

Indicatori de calitate

Caracteristicile materialului sunt influențate de alți parametri. Aceasta este grosimea fibrelor, metoda de intercalare, răsucirea firelor, lungimea lor, densitatea potrivirii reciproce.

Tesatura corectă pentru coaserea lenjeriei de pat ar trebui să aibă o densitate a suprafeței de 120-150 g / m². Și pentru ca suprafața să fie netedă, fibrele trebuie să fie lungi, subțiri și puternice. Dacă se folosesc fire scurte, care sunt interconectate prin noduri, materialul devine dur și neuniform.

Din cât de strâns fire fire depinde de durabilitatea și moale a produsului. Cu cât întoarcerea este mai puternică, cu atât pânza mai puternică și mai puternică. Și lenjeria de pat din fibre ușor răsucite este mai plăcută și mai delicată la atingere.

tipuri

Cel mai important indicator care caracterizează calitatea unui material este densitatea acestuia. Este de două tipuri: liniară și suprafață.

Liniarul este un indicator care caracterizează grosimea firelor prin raportul dintre masa țesăturii și lungimea sa. Acesta este exprimat în kg / m.

Există densitate scăzută (de la 20 la 30), mediu-scăzut (de la 35 la 45), mediu (de la 50 la 65), mediu-ridicat (de la 65 la 85), ridicat (de la 85 la 120) 130 până la 280).

Suprafață - un parametru care determină masa fibrei (în grame) pe 1 m². Această valoare este indicată pe ambalajul lenjeriei de pat sau pe o rolă de material.

Se crede că cu cât densitatea superioară a țesăturii este mai mare, cu atât este mai bine. Dar materialul prea dens poate fi greu, dur și neplăcut pentru organism. Prin urmare, este mai bine să țineți cont de citirile ambilor parametri.

Metode de țesut

Pentru coaserea lenjeriei de pat, țesăturile uzate, de obicei, cu o țesătură netedă (principală).

 • simplu - alternanța fibrelor transversale și longitudinale într-un raport de 1: 1.Exemple: calico, chintz, ranfors, poplin.
 • Satin (satin). În această metodă, firele transversale (bătătură), care acoperă câteva fire longitudinale, sunt afișate pe suprafața frontală a pânzei. Ca urmare, țesătura se transformă într-un pic mai puțin, moale și netedă. Exemplu: satin.
 • Twill. Ca urmare a acestei metode pe panza apar pete (cicatrici diagonale). Exemple: materiale de căptușire din semi-mătase, twill.

Materii prime

Pentru producția de lenjerie de pat țesături folosite:

 • fibre vegetale naturale (in, bumbac, eucalipt, bambus) și de origine animală (mătase);
 • sintetice;
 • și amestecuri (combinație de fire naturale și sintetice).

Caracteristicile materialelor

Cea mai potrivită materie primă pentru lenjeria de pat este bumbacul, deoarece constă din cele mai pure fibre naturale de origine vegetală. Tesatura din bumbac respira bine, absoarbe umezeala, spala cu usurinta, se incalzeste pe vreme rece si este ieftina.

Bumbacul produce multe materiale diferite: calico, chintz, satin, ranfors, percale, flanel, polycotton, jacquard, țesătură amestecată în combinație cu in.

 • stambă nealbit - material puternic și de înaltă calitate, cu o metodă de legătură simplu.Mai gros la atingere, dar lenjeria de pat din acest material este puternică și de înaltă calitate. Există mai multe tipuri: dur (materialul cu cea mai mare densitate, nevopsit), alb, imprimat (cu un model de culoare), vopsit (monofonic). Densitatea medie a calico-ului pentru lenjeria de pat variază de la 110 la 165 g / m².
 • Ranfors - țesături obținute din bumbac care a fost supus tratamentului fibrelor cu o soluție alcalină (mercerizare). Materialul este foarte durabil, higroscopic. Panza este netedă, netedă și matasoasă. Are o densitate de 120 g / m². Este făcut din cele mai bune soiuri de bumbac și este mai scump decât calico.
 • În fabricarea de poplin se aplică fire de diferite grosimi. Cross - mai gros, partajat - subțire. Prin urmare, mici suprafețe (cicatrici) apar pe suprafață. Această lenjerie de pat este moale și frumoasă, nu se micsorează, nu se estompează. Densitatea medie a țesăturii este de la 110 la 120 g / m².
 • sateen superficial similar cu flanelul prin faptul că partea din față a materialului este netedă și partea inversă este fleecy. Fire twisted dublu, Twill țesut. Densitatea sateenului obișnuit este cuprinsă între 115 și 125 g / m². Materialul premium este mai dens - 130 g / m².Există mai multe tipuri: zâna obișnuită, Jacquard, imprimată, crep, mako (cea mai densă, de înaltă calitate și satin scump), dungă, confort (elită, moale, blândă, respirabilă).
stambă nealbit
Ranfors
poplin
sateen
 • Jacquard Satin - țesătură de bumbac cu model de relief față-verso, obținută printr-o interconectare specială a firelor. Nu suferă întinderi, își menține forma mult timp, absoarbe bine umiditatea și nu se teme de schimbările de temperatură. Folosit pentru cusutul lenjeriei de pat elitklassa. Densitatea este de 135-145 g / m².
 • in - materialul cel mai ecologic, în procesul de fabricație care nu utilizează componente chimice. Are proprietăți antiseptice și efect de masaj. Evită umezeala, păstrează microclimatul corpului, răcește în căldură și încălzește frigul. Există doar un singur minus - inul se poate micșora în timpul spălării. Densitatea inului este de 125-150 g / m².
 • mătase - Acesta este cel mai scump material de origine animală. Soft și blând, cu un luciu caracteristic, materialul este foarte sensibil la schimbările de temperatură. Este nevoie de îngrijire atentă, deoarece se întinde și se prăbușește sub influența soarelui.Calitatea de mătase este măsurată în unități speciale de mamă, care este determinată de greutatea de 1 m2 de material. Valoarea ideală este de 16-22 mm. O strălucire plăcută este asigurată datorită secțiunii transversale triunghiulare a filamentelor și refracției luminii.
 • creton - confortabilă pentru corp și fără efort în îngrijirea țesăturilor din bumbac. Se caracterizează prin rezistență ridicată la uzură, permeabilitate la umiditate. Densitatea este redusă de 80-100 g / m², deoarece firele sunt groase, iar țeserea este rară. Diferă în costuri reduse.
Jacquard Satin
in
mătase
creton
 • policoton - un amestec de bumbac și poliester. Bumbac de la 30 la 75%, restul este sintetic. Lenjeria de pat din această țesătură este foarte rezistentă la uzură, nu necesită călcare, este ușor de spălat. Din acest motiv, este de obicei folosit în hoteluri. Cu toate acestea, există, de asemenea, proprietăți negative: permite rău aerului, se rostogolește și se electrifică.
 • flanel - bumbac pur, cu o structură foarte moale. Material moale, cald și hipoalergenic adecvat pentru nou-născuți. Dezavantaje - în timp, peleți.
 • Bumbac fibra de pat are acțiune antiseptică, higroscopicitate ridicată. Suprafața pânzei este netedă și matasoasă. Produsul are nevoie de o spălare delicată.Dezavantajul este prețul ridicat.
 • tencel - țesătură matasoasă cu proprietăți bacteriostatice, derivată din celuloză din eucalipt. Astfel de lenjerie de pat nu se deformează atunci când se spală, trece bine aerul și absoarbe umezeala. Dar necesită o îngrijire delicată (mijloace lichide), uscare (nu sub lumina directă a soarelui) și călcare atentă (din partea gresită).
policoton
flanel
Bambus fibră
tencel

Pentru a alege produsul potrivit, trebuie să vă amintiți caracteristicile de bază ale celor mai comune materiale pentru coaserea lenjeriei de pat.

Tabelul de densitate

pânză

Densitatea suprafeței, g / m2

stambă nealbit

110-160

Ranfors

120

creton

80-100

batist

71

poplin

110-120

sateen

115-125

Jacquard Satin

130-140

in

125-150

flanel

170-257

Biomatin

120

tencel

118

percale

120

RHMa

300-800

recomandări

  Țesăturile de înaltă densitate sunt potrivite pentru utilizarea de zi cu zi, deoarece sunt mai rezistente la abraziune și decolorare. Din același motiv, materialul este potrivit pentru nou-născuți. Schimbarea frecventă și spălarea la cald nu vor strica produsul.

  O astfel de țesătură densă se va potrivi și persoanei care se transformă mult în pat. Apropo, în acest caz ar trebui să vă gândiți la o foaie cu bandă elastică.

  Alegerea unei haine adecvate depinde și de cine este destinat. De exemplu, produsele cu densitate medie și medie sunt potrivite pentru persoanele cu alergii și persoanele cu piele sensibilă. Dar trebuie amintit că materialul subțire se estompează rapid, se deformează și devine acoperit cu pastile.

  Și dacă prezentați lenjeria de înaltă calitate și frumoasă ca dar pentru un cunoscător de confort - aceasta va fi cea mai bună dovadă de atenție, respect și îngrijire.

  Cum de a alege densitatea țesăturii pentru așternut, consultați următorul videoclip.

  Comentarii
  autor
  Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

  Sala de intrare

  Camera de zi

  dormitor