Canto calico și satin pentru lenjerie de pat: proprietăți și diferențe de țesături

 Canto calico și satin pentru lenjerie de pat: proprietăți și diferențe de țesături

Alegerea lenjeriei de pat este o problemă destul de importantă, pe care confortul și calitatea somnului vor depinde în mod direct. Cu toate acestea, materialele utilizate pentru seturi de cusut, astăzi există destul de multe, printre care se află pe un cont special calico și satin gros. Prin urmare, pentru a face alegerea corectă, este necesar să avem o idee clară asupra proprietăților fiecărui material, a caracteristicilor sale pozitive și negative.

Prezentare generală a compozițiilor textile

Astăzi puteți găsi seturi de lenjerie de pat dintr-o varietate de țesături naturale, sintetice și combinate. Ele pot avea tesaturi diferite, proprietati tactile, culori si multi alti parametri diferiti. Prin urmare, este destul de dificil să alegeți o opțiune adecvată în varietatea existentă.Dar din întreaga listă de materiale, seturile de sateen și calico sunt în special în cerere, ale căror caracteristici principale vor fi discutate în detaliu mai jos.

Istoricul calico gros are originea în țările asiaticeunde inițial această materie primă a fost destinată croii de îmbrăcăminte și lenjerie de exterior. Imprimanta calico tipărită a fost utilizată în fabricarea de rochii pentru copii și femei. Astăzi, acest material a fost folosit ca materie primă pentru confecționarea capacelor de duvet, a foilor și a pernelor. Acest lucru se datorează masei caracteristicilor pozitive ale țesăturii, precum și costului său acceptabil.

Grosul calico, în esență, este o țesătură densă de bumbac cu țesătură perpendiculară de fire. Fără prelucrare, materialul este foarte asemănător cu o pânză de hârtie, de unde și denumirea lungă a calico alb, care se numește lenjerie. Țesătura se află pe fondul materiilor prime bumbacului rămas, cu un grad înalt de practică și rezistență la uzură, în timp ce se dau nuanțele și șabloanele materiale, se folosesc coloranți de origine exclusiv naturală.

În ceea ce privește densitatea, acest parametru variază în intervalul de 50-140 filamente per 1 cm2.Costul de producție se bazează pe tipul de fibre utilizate pentru țesut. De obicei, cu cât firul este mai subțire, cu atât țesătura va fi mai puternică și mai densă și, prin urmare, costul produsului final va fi ridicat.

Pe rafturile de magazine puteți găsi mai multe tipuri de calico gros, din care să cusute așternut:

 • vopsite materii prime - de obicei, acestea sunt produse cu un singur color;
 • materiale imprimate - astfel de produse au un model multi-colorat, ornament, etc;
 • materiale de bază calico-ușoare albite;
 • materia primă - făcută dar neprelucrată, nu este utilizată pentru coaserea hainei.

Lenjeria albastră are cel mai mic cost, astfel de lenjerie se vinde într-o culoare luminoasă monocromatică și un grad mediu de rigiditate. Lenjeria de pat obișnuită are, de asemenea, o singură culoare, dar poate fi de diferite culori. Imprimarea grosieră calico este cea mai populară, deoarece această opțiune este prezentată într-o gamă largă de culori. Un astfel de material este preferat să fie utilizat pentru confecționarea seturilor de copii și a scutecilor datorită moliciunii textilelor.

Materialul poate include nu numai bumbacul, ci și alte fire artificiale, datorită cărora producătorii măresc coeficienții de rezistență la uzură ai produselor lor.O listă mai precisă a materialelor primite în kit este de obicei indicată pe eticheta produsului.

Satin a fost, de asemenea, făcut prima dată în est, din care materialul sa răspândit treptat în întreaga lume. Cererea pentru un astfel de material a fost cauzată de asemenea calități ale materialului, cum ar fi rezistența, durata de viață îndelungată, pe lângă faptul că materia primă posedă frumusețe și moale, adesea comparată cu mătasea. Acum, materialul este utilizat pentru cusutul lenjeriei, precum și pentru fabricarea de îmbrăcăminte și tapițerii pentru mobilier tapițat.

Satinul nu acumulează poluare pe suprafața sa, deci poate fi folosit în condiții de siguranță., chiar dacă casa are un animal pufos. În ceea ce privește durabilitatea, se constată că lenjeria din satin menține perfect mai mult de trei sute de spălări, în timp ce nu se micșorează. Ca un avantaj separat al materialului, se pot identifica emoții pozitive și confort atunci când se utilizează astfel de lenjerie în pat.

Aspectul produselor din sateen iese în evidență pentru prezentabilitatea sa. Pentru a îmbunătăți acești indicatori, producătorii recurg destul de des la procesul de mercerizare a țesăturilor, esența căruia este prelucrarea materiilor prime cu alcalii, ceea ce oferă strălucire produselor.În plus, în cursul producției, tehnologia de calandrare poate fi utilizată atunci când materialul trece prin procedeul de extindere cu role încălzite, ceea ce face posibilă transformarea firului rotund utilizat pentru fabricarea țesăturilor de bumbac într-o țesătură plată.

Satinul este remarcabil pentru țesutul său, deoarece în timpul producției de materii prime se utilizează fire de mătase și bumbac, care sunt răsucite prin metoda de țesere dublă.

Ca rezultat al acestei lucrări, se formează o suprafață de satin moale unic, iar un fir dens torsadat adaugă la material material strălucire și reflexie. Materialul aparține categoriei de produse textile dense, astfel încât numărul de fire pe 1 cm2 variază de la 120 la 140.

La vânzare puteți găsi următoarele tipuri de sateen:

 • decolorat;
 • imprimate;
 • Smoothly.

De asemenea, seturile de paturi sunt adesea realizate din soiuri speciale din acest material:

 • mătase din satin, în care se folosesc fire de bumbac și mătase;
 • Jacquard - un material fabricat folosind un model țesut, aceste produse nu au o latură greșită;
 • mako-satin este o materie primă, a cărei eliberare implică utilizarea numai a firelor de bumbac, datorită cărora produsele dobândesc o strălucire unică.

Costul satinului simplu sau prelucrat depășește cu mult prețul calico gros, aceasta se datorează particularității țesăturii primului material, însă durabilitatea produselor se plătește la prețul declarat de producător pentru produsele finite.

Compararea avantajelor și dezavantajelor țesuturilor

Deoarece ambele țesături sunt destul de populare ca cele utilizate pentru cusutul lenjeriei de pat, trebuie luate în considerare caracteristicile pozitive și negative ale fiecărui material. Satin are următorul set de avantaje:

 • țesătura nu este înclinată la șifonare, astfel că călcarea după spălare nu este obligatorie;
 • lana, parul si alte murdarie nu se lipesc de material;
 • sateen nu conduce electricitate;
 • materialul se distinge prin rezistența la uzură și nu se micsorează nici după spălarea la temperaturi ridicate;
 • așternutul din sateen se distinge prin atractivitatea înaltă a aspectului;
 • indicatori de înaltă tactilă, care au un efect benefic asupra calității somnului;
 • materialul este ușor inferior mătăsii în termeni de netezire, dar are un cost mai accesibil;
 • de regulă, partea greșită conține rugozitate, ceea ce face posibilă evitarea patului rănit de pe pat în timpul somnului;
 • Țesătura are capacitatea de a păstra căldura, astfel încât aceasta poate fi utilizată fără probleme în timpul sezonului rece;
 • materialul păstrează luminozitatea culorilor pentru o lungă perioadă de timp.

Ca orice alt material, satin are unele dezavantaje:

 • datorită proprietăților de retenție bună a căldurii într-o încăpere puternic încălzită, poate provoca supraîncălzirea;
 • satinul este puțin probabil să se armonizeze cu mătase sau alte materiale datorită diferenței de rugozitate, ceea ce poate provoca un anumit dezechilibru al senzațiilor;
 • în ciuda costurilor mai mici comparativ cu satin și mătase, așternutul din satin este încă un produs scump

Indiferent de faptul că în anumite parametri calico-ul este încă inferior satinului, materialul are următoarele calități pozitive:

 • costuri de producție mai accesibile;
 • calico acumulează căldură bine, deci nu se răcește atunci când este folosit în timpul iernii;
 • pentru iubitorii naturalității, materialul este cea mai potrivită opțiune, deoarece astfel de seturi de așternut sunt cel mai adesea nu pătată, ci pur și simplu albite;
 • materialul nu necesită condiții speciale de îngrijire, datorită cărora așternutul poate fi spălat într-o mașină în orice mod;
 • calico este un material pe ambele fețe, așadar așternutul poate fi făcut pe orice parte;
 • materiile prime cu densitate mare sau adaosul de fire sintetice nu sunt practic încrețite;
 • seturile de culori, de regulă, își păstrează culoarea originală și luminozitatea culorilor pentru o lungă perioadă de timp;
 • materialul este ușor și hipoalergenic;
 • perfect respirabil.

Există neajunsuri pentru lenjeria de pat și dezavantaje:

 • pentru persoanele cu pielea deosebit de sensibilă, astfel de truse pot părea un pic dificile la atingere;
 • prezența firelor artificiale poate provoca formarea unei bobine la suprafață;
 • compoziția complet naturală va fi mărită.

Ce este mai bine?

Lenjeria de pat nu este doar un set format dintr-o foaie, o plapumă și o pernă, dar produsele care depind în mare măsură de confortul în timpul odihnei, precum și aspectul dormitorului și starea de spirit în general. Cu toate acestea, este destul de dificil să găsiți o opinie comună cu privire la țesătura în care este mai bine să achiziționați produse - de la calico sau sateen.

În fiecare caz în parte, parametrii și cerințele prioritare pentru lenjeria de pat pot fi designul de culoare, densitatea materialului, costul setului finit și alte nuanțe.

Cu toate acestea, în ceea ce privește preferințele în alegerea între calico și sateen gros, se poate observa următoarele: așternutul pentru pat grosier este considerat o opțiune ideală pentru cei care preferă minimalismul în combinație cu un preț accesibil și practic. În ceea ce privește sateenul, acest tip de material pentru lenjerie în dormitor va fi relevant pentru cei care pun în primul rând astfel de produse de proprietate precum calitatea și este dispus să plătească un preț mai mare pentru el.

Dar ambele materiale, fiecare în felul său propriu, se manifestă perfect în termeni de exploatare, astfel că alegerea se va referi la preferințele personale.

stambă nealbit
sateen

opinii

Potrivit recenziilor multor consumatori, satinul și calico-ul gros se încadrează în practică în timpul utilizării pe o perioadă destul de lungă de timp și un număr mare de spălări.

Potrivit unor răspunsuri, calico gros este încă caracterizat ca un material mai durabil, care afectează viața lenjeriei de pat, în comparație cu satin. Cu toate acestea, în această privință, marca comercială a produselor și tehnologiilor utilizate în procesul de producție a acestor produse joacă un rol important.

Multe comentarii pozitive pot fi găsite în legătură cu seturi de satin, datorită lipsei necesității de a le fierbe după spălare.În plus, gospodinele care prețuiesc luxul, dar care simt disconfort în timp ce se odihnesc pe mătase alunecoasă, au găsit o alternativă excelentă pentru ele în seturi de satin care se remarcă în gama de produse existente, cu un aspect prezent, delicatețe și frumusețe.

Răspunsurile despre lenjeria de corp colorată conțin, uneori, informații despre unele pierderi de culoare după o duzină de spălări. Dar, în general, satin și calico nu sunt înclinați să se estompeze, astfel încât pot fi spălate împreună cu alte lucruri fără teamă.

Pe ce fel de așternut este mai bun, din calico sau satin grosier, vedeți următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor