Subtilitățile designului de coridoare înguste: cum să crească vizual spațiul?

Subtilitățile designului de coridoare înguste: cum să crească vizual spațiul?

Adesea, proprietarii de apartamente mici cred că un coridor îngust este un spațiu îngust, întins, cu care nu se poate face nimic. Cu toate acestea, mulți designeri nu se grăbesc să fie de acord cu această afirmație și oferă o mulțime de modalități de mărire vizuală a coridorului, aducându-l original și atractiv. Tehnologiile moderne de reparații vă permit să creați spațiul cel mai funcțional, chiar și din spații mici și înguste.

Caracteristici speciale

Înainte de a începe să creați un proiect interior, trebuie să decideți parametrii principali ai planificării coridorului și să înțelegeți ce va trebui să lucreze și ce să remedieze.

În primul rând, este necesar:

 • alege stilul adecvat al camerei, care fie va purta propria individualitate, fie va fi o continuare sau, mai degrabă, un prag de decizie stilistică a întregului apartament;
 • gândiți-vă la schema de culori, potrivită pentru gust și stil. În culoarul îngust lung, culorile și nuanțele luminoase vor prevala, deoarece vă permit să măriți vizual spațiul;
 • să decidă materialele principale pentru suprafețe de pereți, podea, tavan. Calculați cantitatea de materiale pentru întreaga zonă, asigurați-vă că acestea sunt armonioase între ele;
 • ia în considerare decorul, culoarea și textura ușilor, nuanțele elementelor de margine;
 • ridica piesele funcționale de mobilier.

Diferite stiluri

Pentru a face o cameră plăcută și plăcută dintr-un coridor îngust, este foarte important să alegeți stilul potrivit și să îl rezistați complet. Nu trebuie să alegeți stiluri cu elemente fanteziste și un design luxuriant - spațiul îngust al coridorului se va scufunda în ele.

Opțiunea ideală ar fi stilurile moderne care vă vor permite să experimentați, să combinați materiale, texturi și culori.

Pentru camerele realizate în stiluri pronunțate de modă veche sau ultra-moderne, se recomandă să alegeți clasic pentru prima opțiune și minimalism pentru cel de-al doilea.

Adică, pentru un apartament proiectat în splendoarea barocului, nu este necesar să-l dați într-un coridor îngust. Într-un spațiu mic vor fi suficiente elementele clasice ale gama de culori corespunzătoare.

Și în același mod, modernul spațiu de producție futurist de înaltă tehnologie sau de producție într-un coridor îngust lung poate fi reprezentat în stilul minimalismului, cu direcția dorită și gama de culori.

Idei și soluții

Principala sarcină în repararea și proiectarea unui coridor îngust este de a face spațiul cât mai liber posibil, dar fără a-și pierde funcționalitatea. Prin urmare, accentul principal în proiectarea designului se va face pe decorarea culorilor luminoase și alegerea cantității necesare de mobilier adecvate pentru această cameră.

Într-o casă privată, un coridor poate duce la o scară sau poate fi paralel cu acesta, în acest caz o creștere vizuală a spațiului poate crea o singură schemă de culoare, precum și proiectarea camerei ca o sală mare. Coridoarele într-o casă de panel sau într-o cameră de două sau trei Hrușciov nu diferă în volum și spațiu, dar ele nu sunt fără speranță.

10 fotografie

Poate fi interesant să bateți interiorul, să adăugați elemente de decor,mărirea vizuală a spațiului - o oglindă, un arc care duce la hol, bordurile și panourile de ornamente ale ușilor dintr-o paletă, creând o muchie de cameră.

Pentru a decora frumos un coridor, nu este deloc necesar să te întorci la proiectarea maeștrilor pentru servicii costisitoare. Cunoscând regulile de bază și secretele designului de succes, puteți să vă încorporați cele mai îndrăznețe idei proprii, iar coridorul dvs. va avea un aspect elegant.

Adesea, nu se acordă atenția cuvenită reparării holului sau coridorului interior, deoarece toate forțele și mijloacele sunt aruncate, în primul rând, la aranjamentul camerelor "mari" - camere și bucătării.

Dar holul este locul de unde începe casa, este pragul întregului interior ca întreg.

Luați în considerare toate componentele care vă permit să dotați un spațiu îngust într-un mod optim.

 • Pereții coridorului - partea cea mai volumetrică a camerei, care poartă funcția principală de proiectare. Volumul vizual depinde de culoarea și materialul de acoperire a peretelui.

Pentru coridoarele înguste, este mai bine să folosiți nuanțe de culori de lumină bej - vor adăuga lumină și aer în spațiu.Cu toate acestea, nu trebuie uitat că coridorul este expus mai mult decât alte încăperi la murdăria și umiditatea aduse de pe stradă. O bună cale de ieșire din această situație este opțiunea de a decora partea inferioară a peretelui cu tonuri mai întunecate.

Separarea poate fi aranjată cu o matriță sau cu o margine, care va decora coridorul în cazul în care nu intenționați să-l furnizați cu mobilier.

Bordul: pereții de pe un coridor îngust nu ar trebui să fie nivelate cu ajutorul gips-carton - va lua centimetri prețioase de un spațiu deja mic. Cel mai bine este să folosiți tapet decorativ sau tapet lichid. Acest lucru nu numai că va ascunde imperfecțiunile minore ale suprafeței pereților, ci va da eleganța interioară și respectabilitatea.

10 fotografie
 • Plafoane. Pentru un coridor îngust, structurile cu mai multe niveluri, lustrele grele și lămpile de plafon nu sunt potrivite. Versiunea clasică a plafonului alb, cu un candelabru pentru plafoane, va fi cea mai bună opțiune. Un tavan suspendat sau suspendat cu surse de iluminare încorporate va arăta mai solid și mai plăcut din punct de vedere estetic. Aceasta va lumina toate părțile coridorului, oferindu-i astfel un volum suplimentar.O opțiune bugetară - plafonul plăcilor de ipsos. Acesta poate fi, de asemenea, aranjat în mai multe zone de iluminare.
 • Paul. Podea pentru coridor este aleasă în primul rând din motive de raționalitate. Pentru ușurarea curățării și menținerea curățeniei, sunt utilizate plăci ceramice cu o suprafață aspră. Placile pot fi așezate doar pe o parte a holului de la ușa din față și se lasă restul spațiului sub laminat sau linoleum.

Așezarea laminatului sau a parchetului pentru camerele alungite înguste implică aranjarea modelului în diagonală sau în plan pentru a maximiza spațiul îngust.

 • Mobilier. Regula principală atunci când alegeți mobilier pentru coridoare înguste este funcționalitatea maximă și sarcina minimă. Dulapurile voluminoase pentru îmbrăcăminte exterioară vor trebui imediat eliminate, la fel ca și mesele și scaunele volumetrice de îmbrăcăminte în stiluri luxuriante de rococo și baroc. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că coridorul îngust ar trebui să rămână fără mobilier elegant. Producătorii moderni oferă multe opțiuni pentru produse interesante de mici dimensiuni.

În zona ușii de intrare puteți aranja un perete îngust de mobilier, format dintr-o oglindă cu dulap, un panou cu umerase pentru haine și un compartiment pentru încălțăminte în partea de jos.Adesea, acești pereți sunt echipați cu scaune: o mini-canapea încorporată sau un mini-cadou separat.

9 fotografie

Un suport cu rafturi deschise pentru o colecție de opere de artă sau obiecte proprii de creativitate va arăta bine pe un perete liber. Rack-ul poate fi înlocuit și o masă de consolă îngustă cu pereți lungi.

Cum se face?

Până în prezent, există un număr mare de opțiuni pentru finisarea materialelor care vă vor permite să proiectați un spațiu de coridor îngust, să vă ascundeți neajunsurile și să accentuați gustul estetic al proprietarilor casei.

9 fotografie

tapet

Unul dintre tipurile tradiționale de design sunt tapeturile. Aceasta este cea mai mare opțiune bugetară, dar nu cea mai primitivă. Panza moderna pentru calitatea si varietatea de culori si texturi nu este inferioara materialelor mai scumpe. Imaginea de fundal poate fi:

 • Hârtie. Un material cu un singur strat sau dublu strat de pânză de celuloză este foarte ieftin, capabil să decoreze și să refresh interiorul. Poate avea o suprafață lucioasă sau mată, model convex. Minusul de imagini de fundal din hârtie este în marco și fragilitatea lor.
 • Non-țesute. Materialul elastic care nu se umflă din apă și adeziv, spre deosebire de analogii de hârtie. O varietate de texturi lasă loc pentru selecție, iar opțiunea de tapet pentru pictura vă permite să alegeți cea mai potrivită culoare. În plus, tapetul pentru pictura poate fi repetat, schimbând astfel aspectul interiorului;
 • Vinil. Constă dintr-un amestec de celuloză și poliester, materialul acoperă cel mai subțire film de protecție. Tapetul din vinil este durabil, ușor de curățat;
 • Lichid. Acest tip de tapet conform metodei de aplicare este un analog de tencuială decorativă, singura diferență fiind că compoziția tapetului lichid conține fibre celulozice. Structura poate fi atât netedă cât și dură la atingere;
 • Textile. Cel mai scump tip de tapet, al cărui material poate conține diferite tipuri de țesături - in, bumbac, mătase. În versiuni mai ieftine, fibrele se aplică pe o hârtie sau o bază nețesută sub formă de ornamente florale sau abstracte. Aceste imagini de fundal dau zidurilor moale și catifea.

Tencuiala decorativa

Unul dintre principalele avantaje ale acestui tip de finisaj este capacitatea unui material de a imita orice textură, de a ascunde defectele minore în pereți și de plafoane și de a nu greuta spațiul.Cu ajutorul unei astfel de căptușeli, puteți crea o imitație de țesături (mătase, catifea), așchii de marmură, piatră naturală, hârtie cruțată și specii de lemn. Tencuiala decorativa este usor de curatat, durabil, are proprietati de izolare fonica si termica. Cele mai obișnuite tipuri de uz casnic sunt:

 • Impresionant. Granulele, fibrele sau resturile de diferite materiale se adaugă la amestecul de ipsos: piatră, așchii de lemn, fire. Acoperind suprafața cu un astfel de amestec, puteți obține o varietate de texturi și nuanțe;
 • Relief. Acest tip de ipsos diferă de tehnologia aplicată doar pentru texturi. O masă vâscoasă de tencuială se aplică pe suprafață și, înainte de a se întări cu șabloane și piese forjate, modelele și modelele sunt tăiate, dând volum și umflături în anumite locuri. Astfel puteți crea picturi reale în înălțimea totală a peretelui;
 • Veneția. Una dintre cele mai scumpe tipuri de placări de pereți. Tencuiala imită tăierea pietrei. De regulă, acestea sunt venele și jocul tonurilor delicate ale marmurei sau malachitei. Amestecul poate conține particule de cuarț, care conferă stratului o strălucire suplimentară adâncă.Tencuiala venețiană nu este numai compoziția substanței, ci și o tehnologie specială de aplicare, așadar este mai bine să încredințez căptușelii pereților către specialiști. Astfel, veți economisi materiale scumpe și nu veți fi dezamăgiți dacă nu reușiți să atingeți efectul dorit cu propriile mâini.

Tapiseria

Plăci de pereți din lemn cu un ornament subțire sculptat, care a coborât în ​​epoca noastră din timpuri imemoriale. Acest tip de decor a servit ca o decorare a interiorului nobilimii medievale, iar astăzi este folosit cu succes în fața unor premise respectabile și este considerat un semn al aristocrației și luxului. Boiserie se găsește în decorarea holurilor, halelor, bibliotecilor de origine, iahturilor.

Sculptură în lemn în varianta ideală și cea mai scumpă este făcută manual. Ornamentul de flori poate fi patinat (în vârstă artificială), acoperit cu vopsea sau aurire, în funcție de stilul camerei.

Deseori, partea inferioară a peretelui unui coridor îngust se confruntă cu laminat, protejând peretele de poluare. În loc de laminat va fi costisitoare și solid arata boaser. Pentru a asigura completitudinea aspectului coridorului, suplimentați în același design ornamentele de ușă sau marginea arcului.

Piatra decorativă

Utilizat pe scară largă pentru decorarea oricărui tip de suprafață. Datorită structurii de ghips a materialului, este ușor de utilizat și nu este contraindicat în proiectarea zidurilor și pereților chiar subțiri. Zona de decorare a pietrei decorative depinde de stilul interior. Finisarea culoarului cu elemente de piatră pentru a se potrivi cu culoarea peretelui de perete va spori semnificativ spațiul în orice stil și va adăuga accentul necesar pe stilurile rustice sau rurale.

În ultimul caz, o piatră decorativă de tencuială poate decora complet unul dintre pereții goi sau spațiul dintre ușile.

Cum se poate extinde vizual?

Întrebarea principală care se referă la proprietarii coridoarelor lungi înguste este cum să adăugați volumul și să aliniați alungirea camerei. În arta de design, există mai multe tehnici care vor ajuta să facă față cu succes acestei sarcini.

iluminat

De regulă, coridoarele nu își asumă prezența ferestrelor și, prin urmare, trebuie să se țină seama de iluminatul de înaltă calitate. Este de dorit ca lumina lămpilor să fie lumină de zi, mai degrabă decât difuză, creând efectul crepuscul și colțurile întunecate. Prin urmare, într-un coridor lung nu se poate face cu o singură sursă de lumină în centrul sau în zona ușii de intrare.Este de dorit ca lumina din tavan să cadă pe toate pereții, acest efect putând fi atins prin spoturi sau candelabre de tavan cu unghiuri diferite ale abajururilor. Nu va fi, de asemenea, iluminarea inutilă a nișe și mobilier.

După cum sa menționat deja mai sus, opțiunea mai multor lămpi de plafon încorporate este potrivită pentru iluminarea halei de intrare. Senzorii de perete pot ilumina oglinda din zona de intrare, imaginile sau rafturile unui rack cu obiecte de decor.

oglinzi

Nimic nu mărește vizual spațiul camerei, precum și oglinzile selectate corespunzător. Reflectând peretele opus, ele creează efectul de dublare și simetrie. O oglindă frumoasă, frumoasă, iluminată de un sistem modern încorporat sau de pereți obișnuiți, nu este doar un element de decor, ci și un element necesar în coridor. Un dulap îngust, cu o lungime de 3 metri, cu elemente de oglindă pe ușă, va fi un instrument ideal pentru o lupă de zonă. Cu toate acestea, merită să ne amintim că un excedent de oglinzi nu mai este la modă, iar în unele cazuri, oglinzile pot fi traumatizante.

Suprafețele de oglindă, elementele de decor în orice manifestare vor reflecta spațiul și strălucirea în lumina lămpilor, ceea ce va risipi resturile întunericului într-o încăpere îngustă.

Desene panoramice

Orice tip de imagine care deschide o panoramă atractivă poate mări spațiul vizual. Acestea pot fi:

 • Imagini de fundal în întregul zid cu vedere spre orașele, peisajele de pe litoral sau peisajul montan;
 • desene de nisip pe suprafața dulapului oglinzii;
 • vederi naturale pe tencuiala decorativă.

Desenele în perspectivă, cu străzile sau drumurile care se deplasează în depărtare, tipul de lacuri sau de pădure de pe linia orizontului vor crea efectul spațiului volumetric. Desene macro, adică mari imagini individuale de flori sau obiecte, ar trebui eliminate, deoarece acestea vor reduce volumul într-o cameră deja îngustă.

Articole de decor

Vizibil crește spațiul va ajuta elementele de decor, împărțind zona coridorului. De exemplu, covorașe. În locul covoarelor tradiționale lungi, este mai bine să folosiți câteva mici, acestea vor crea impresia de neliniaritate a unui coridor alungit.

Liniile rupte și zigzagurile din mobilier și obiecte, tranzițiile netede și arcurile rotunjite rupe percepția unui spațiu îngust lung. Adică, aveți nevoie, pe cât posibil, să scăpați de formele geometrice corecte.Picturi, figurine, obiecte de artă, montate pe podiumuri înguste, de-a lungul peretelui liber, sunt de asemenea capabile să mărească vizual spațiul.

Opțiuni în interior

Radioul de gardă va deveni un decor excelent și mobilier funcțional pentru un coridor îngust. În centrul mecanismului său sunt șine curbate, iar ușile au o formă convexă semicirculară. Un astfel de dulap nu poate avea pereți laterali, volumul fiind realizat datorită spațiului ușii. Dacă instalați o astfel de structură în loc de ușă în cămară, veți obține decorarea perfectă pentru hol.

O altă metodă modernă de decorare sunt desenele 3D pe podea sau pereți. Ele vor permite să bată camera în orice proporție și va da scară chiar și pe cel mai îngust coridor.

Cum de a decora coridorul cu o piatră decorativă, vezi în clasa maestru.

Comentarii
autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor