Iluminarea pe hol

 Iluminarea pe hol

Teatrul începe cu un cuier, iar casa începe cu un hol. Și dacă locuința ta începe cu o sală mare, luminată în mod natural. Și dacă acesta este coridorul îngust obișnuit? Adăugați la aceasta iluminarea potrivită, astfel încât oaspeții să poată aprecia frumusețea și confortul casei dvs., fără a alerga în colțuri, dulap sau cuier. Da, iar tu, deschizând ușa de pe stradă și aprinzând lumina din față (așa cum au spus în vremurile vechi), cu pace va putea spune "Sunt acasă! “.

Cerințe de iluminare

Lumina din prima cameră a casei sau apartamentului dvs. va depinde de dimensiunea și de prezența (absența) coridorului adiacent.

Există reguli generale și linii directoare pentru iluminat:

 • Alegeți un nivel de iluminare astfel încât să puteți vedea în mod clar reflexia în oglindă fără o umbră, dar în același timp să nu clipească de la o lumină prea puternică.
 • În acest caz, iluminatul trebuie să ascundă defectele sau lipsa de reparații. Lumina difuză din lămpile mată va ajuta la distragerea ochiului de la un obiect nedorit.
 • Nivelul luminii din primele camere și adiacente trebuie să fie aproximativ egal în intensitate. Aceasta va face casa ta.
 • Pentru confort și economie de energie în hale mari, faceți mai multe grupuri de surse de lumină cu comutatoare diferite.
 • În coridoarele lungi, instalați întrerupătoarele de trecere care pot fi activate la începutul coridorului și închise la sfârșit.
 • Dacă pe hol există un dressing separat, atunci ar trebui să fie propriul iluminat.
 • Nu așezați sconturi pe pereții coridoarelor în care veți merge în mod constant și ați putea atinge accidental și să spargeți luminile de perete. Nu instalați plafoane suspendate în încăperi cu tavane joase din același motiv.
 • Oglinda se evidențiază separat.
 • Când alegeți un bec, acordați atenție spectrului său. Lampa cu incandescență cu un spectru galben este cea mai plăcută pentru ochi.Cu un spectru rece albastru, este puțin probabil să puteți crea o cameră de intrare confortabilă.

tipuri

Iluminarea holului nu are cerințe atât de stricte ca alte încăperi. Dar și aici există o diversitate a speciilor pe care depind alegerea lămpilor și modul de instalare a acestora.

 • Zona de propagare a luminii poate fi generală și locală. În același timp, în interiorul acestor două tipuri pot fi combinate.
 • Prin origine, iluminatul naturii este natural și artificial.
 • Prin principiul de lucru - întotdeauna pe (off) sau cu un senzor de mișcare.

Ce să alegeți lămpile?

Sarcina luminii generale - de a acoperi întreaga zonă a holului. Într-o cameră mică pătrați este adesea singura sursă. Pentru a rezolva problema, trebuie să vă gândiți la ce să alegeți lămpile.

 • Candelabru sub tavan - o versiune clasica. Într-o sală mare pătrată, un candelabru suspendat pe mai multe niveluri va arăta frumos și în afara locului. Într-un candelabru mic, trebuie să fie compact. În formă - rotundă, pătrată. Oricine, dacă a venit doar la interior și a dat o cantitate suficientă de lumină.
 • Uneori sconcesul poate acționa ca iluminare generală independentă. Și în cel mai mic hol, încercați să instalați o pereche de lumini de perete pentru o iluminare chiar. Fă-o mai bine la o înălțime de aproximativ 2 metri.
 • Pentru a instala spoturi Sunt necesare plafoane suspendate sau suspendate, care vor oferi și un efect reflexiv, care va da lumină suplimentară.
 • Lampa de poziție poate fi montată atât pe perete, cât și pe tavan. Cu ajutorul unui punct de perete se poate realiza chiar și iluminarea generală, deoarece mai multe lămpi montate pe aceeași șină pot să se întoarcă cu ușurință în direcții diferite și pot ilumina complet holul cu un coridor.

Iluminatul local, local, poate fi instalat pe perete, în apropierea oglinzii, pe oglindă, poate fi încorporat în dulap, iluminează raftul sau imaginea. O astfel de organizare a spațiului vă permite să găsiți rapid lucrurile potrivite și să vă examinați cu atenție în oglindă înainte de a părăsi casa.

Pentru sconturile de mai sus, reflectoarele și spoturile luminoase locale pot fi atribuite unei astfel de mișcări de proiectare, cum ar fi pătrunderea luminii prin ușile cu vitraliu sau geam mat, precum și ușile ondulate. Din cauza lumina inclusă sau lumina naturală care străbateo astfel de ușă va arăta foarte bine în orice hol.

Prin natura, iluminatul poate fi natural. Acest lucru se poate realiza dacă o fereastră este tăiată în acoperișul casei tale private de deasupra ușii de intrare. Acest tip de penetrare a luminii se numește lanternă. Poate fi sub forma unui cadru simplu sau cu o configurație complexă. Cu un astfel de design, în toată ziua, soarele va privi în hol sau ploaia torențială pe sticlă, lăsând în urmă modele de apă.

Este imposibil să faci asta într-un apartament, dar dacă îți place ideea, poți să faci un felinar artificial. Frumosul tavan iluminat de iluminat interior poate crea efectul unei zile însorite sau al cerului înstelat.

Suntem obișnuiți cu faptul că principiul de funcționare a lămpilor noastre - on și off cu un comutator. Lămpi moderne produse cu senzori de mișcare, le puteți instala singuri. Pentru ca ei să funcționeze, nu trebuie să atingeți constant comutatorul, este suficient doar să mergeți sub lampă. Deci, nu trebuie să vă gândiți unde să instalați întrerupătoare în coridorul lung și în hol, astfel încât să fie convenabil să le utilizați.În plus, acest dispozitiv vă va economisi banii prin economisirea energiei electrice.

Opțiuni de montare

La locul de atașament, iluminatul poate fi tavan, perete, mobilier încorporat și chiar podea. Dacă aveți un hol mic cu tavane înalte, atunci se pare că este bine. În acest caz, designerii oferă:

 • face plafoane suspendate sau suspendate cu spoturi în jurul perimetrului. Acestea vor mări camera vizibilă și o vor face mai tare;
 • instalați mai multe lămpi cu un singur picior în stil de înaltă tehnologie. Plafonul se apropie vizual și încetează să mai fie bine;
 • utilizați petele, întoarceți lămpile în jos și pe pereți. Sala de intrare va apărea mai mare și mai deschisă.

În holul cu tavane mici, instalați lămpi cu plafon plat sau pe un picior foarte scurt. Sala poate fi complet aprinsă și candelabru din tavan, pete, lămpi cu LED-uri și spoturi. Aici multe vor depinde de designul general al camerei.

Vorbind despre iluminatul pe perete, înțelegem, mai presus de toate, sconces. Dar coridorul adiacent poate fi iluminat cu ajutorul lămpilor cu LED-uri încorporate într-o cutie mată din plastic.Și fâșiile cu LED-uri vă vor ajuta să faceți relieful în relief. Această iluminare poate fi plasată sub tavan, deasupra podelei sau sub forma unui model pe perete.

Deoarece lumina de fundal va fi în câmpul vizual, orice imperfecțiune va fi vizibilă, ceea ce înseamnă că toate lucrările trebuie făcute foarte atent.

În perete, ca și în tavan, puteți încorpora și corpuri de iluminat. Dacă pereții tăi sunt finisați cu gips carton sau plastic, atunci lămpile încorporate vor fi asemănătoare cu orificiile pe o temă maritimă sau vor zbura în jurul valorii de păpădie peste perete. Iluminarea încorporată din mobilier va ajuta la atenția locală atenția asupra unui element al decorului: o oglindă, o dulap, o imagine, un panou, o fotografie. În același timp, în dulap puteți aduce spoturile la rafturile deschise sau puteți pune o lampă orizontală solidă pe partea superioară a dulapului. Lumina se poate activa și de la fotocelule atunci când închideți și deschideți dulapul.

Soluția cea mai neobișnuită este lumina de fundal situată pe podea. Pentru a face acest lucru, lămpile cu mată LED sunt așezate sub podea astfel încât să pară una cu podeaua. Acest tip de lumină ar trebui plasată în jurul perimetrului coridorului și ambalată într-o cutie de plastic transparent și durabil.

În orice caz, toate opțiunile de montare ar trebui să îți realizeze ideile pe iluminatul holului, astfel încât să fie sigur de utilizat, funcțional de utilizat și frumos.

Zonare ușoară

Ce altceva puteți oferi pentru această frumusețe? Mai ales dacă holul tău este de dimensiuni non-standard. O tehnică numită zonare a încăperilor va ajuta să răspundă la această întrebare. Determinarea vizuală a ceea ce aveți nevoie de această parte sau de acea parte a coridorului, funcțiile sale, selectați iluminarea specială pentru această zonă.

Prima zonădirect la ușa din față. Deci, ar trebui să existe un comutator și o mulțime de lumină, pentru că nu ar trebui să vă căutați hainele și încălțămintea în întuneric.

A doua zonă este o oglindă. Aici puteți amplasa bacurile deasupra suprafeței reflectorizante sau pe lateral. În plus, pentru oglindă, puteți cumpăra lămpi mici pe baterii și să le lipiți direct. Oglinzile moderne sunt disponibile cu spoturi pre-construite. Prin această metodă de atașament se va părea că există de două ori mai multe corpuri de iluminat decât sunt de fapt și acest lucru va face și mai strălucitor.

Principalul lucru - atunci când alegeți o lampă pentru oglindă nu uitați că:

 • lumina nu ar trebui să cadă în urmă, altfel umbra nu vă va permite să faceți machiajul, să vă fixați părul și să vă examinați înainte de a părăsi casa;
 • spectrul de lumină ar trebui să fie galben natural, altfel ceva albastru sau alb vă va privi din oglindă;
 • iluminatul trebuie să fie moale, nu prea strălucitor, să nu uimi ochii cu o lampă deschisă (ideal este o lampă cu un braț flexibil sau un loc);
 • Înălțimea punctelor de lumină depinde de creșterea celor care folosesc oglinda, dar lumina nu trebuie să cadă de jos și să fie mai mare de doi metri.

A treia zonă - dulap, cuier, raft. Iar lămpile electrice pot fi construite în bucăți de mobilier.

Zona a patra în sala mare - un scaun pe care poți să te așezi pentru a schimba pantofii. Lângă el puteți pune o lampă de podea și senzația de căldură acasă nu vă va părăsi.

Zona a cincea - coridorul. Aici, așa cum am menționat mai sus, ar putea exista un tavan, un perete și o lumină de podea. Cu ajutorul iluminatului decorativ, nu numai că veți scăpa de un coridor întunecat lung, ci veți crea, de asemenea, o atmosferă romantică pentru casa dvs. Pentru a ilumina colțurile întunecate, utilizați petele.

În acest caz, lămpile dvs. se vor uni în mai multe grupuri, fiecare dintre acestea având nevoie de un comutator separat. Sau puteți utiliza lămpi cu senzori de mișcare.

Culori și stiluri

Pentru ca salonul dvs. de intrare să arate confortabil în orice design, trebuie să alegeți culorile potrivite pentru decor și iluminare.

În cazul în care camera dvs. pentru oaspeți și gospodării este mică, atunci nu ar trebui să fie întunecată în culoare, altfel va scădea vizual mai departe. Pentru a mări vizual, face pereții lumina și mobilierul mai întunecat. Dacă pe coridor există mai multe uși, vopsiți-le în culori strălucitoare pe pereții palizi. O astfel de decizie va distrage ochiul din holul mic și va părea mai mult.

Dacă recreați un anumit stil, culorile trebuie să se potrivească cu acesta.

 • minimalismul asociate cu culori palide. Poate fi alb, negru sau nuanțele sale. Toate acestea sunt combinate cu materiale naturale. Candelabrele și alte lămpi trebuie să aibă forme simple, fără excese.
 • Hi-tech - este metalul de argint și sticla. Stilul este atât de divers încât puteți crea un hol minunat. La argintul principal puteți adăuga un număr mare de culori.Lămpile relevante de la podea la tavan în toate culorile, dar monofonice.
 • Pop art - acest iluminat este luminos, plin de culoare. Un candelabru cu mai multe baloane multicolore și panglică LED sunt potrivite pentru acest stil.
 • clasicism - Acestea sunt sunete maro și nisip, decorate cu aur, candelabru de cristal forjat. Și aici dimensiunile holului sunt cruciale. O astfel de soluție este posibilă în hol.
 • Empire necesită și spațiu. Nu există haltere aici. Luminile luminoase de aur sau roșu, verde sau albastru vor fi un accent deosebit în hol.

Lumina ca mijloc de corecție a coridorului

Nu întotdeauna, avem astfel de premise încât suntem complet mulțumiți. Va trebui să ne gândim cum să facem una confortabilă dintr-un hol mic, îngust sau lung; cum să ilumineze coridorul în formă de L, astfel încât să nu se poticnească pe colțurile sale; cum să spațiul de zonă într-un hol pătrat, astfel încât pătratul nu pare gol.

 • Cu un tavan înalt, reglați înălțimea prin setarea petelor. Prin reglarea unghiului de repetare a corpurilor de iluminat astfel încât luminile să cadă pe pereți, redirecționăm vederea din tavan și se va arăta mai puțin.
 • O opțiune mai scumpă - cu tavane suspendate sau suspendate. Se folosește pentru a coborî tavanul, pentru a ascunde defectele de construcție sau pentru a mări spațiul utilizând lumina provenită de la plafonul reflectat de un astfel de tavan.
 • Un hol îngust și alungit poate fi îmbunătățit vizual cu o lumină mai strălucitoare, care ar trebui să lumineze intens pereții.
 • Dacă coridorul tău pare întunecat și neinteresant pentru tine, fă-l o pistă de benzi LED sau un număr de lămpi.
 • În holul în formă de L folosiți lămpi de același stil, dar cu aspect diferit. Deci, puteți separa o zonă de alta.
 • Nu uitați lumina care reflectă din oglindă! Localizarea corectă a lămpilor poate crește considerabil camera.
 • Un candelabru clasic pe un pandantiv lung în centrul unui hol pătrat își concentrează atenția asupra ei însuși și distrage atenția de la spațiul mare.

Deci, cu ajutorul luminii, puteți să corectați ceea ce nu vă place în hol sau să acordați atenție dezavantajelor.

Idei moderne de design interior

În apartamentele moderne nou construite, sala de intrare nu este o cameră izolată pentru a intra în casă,și sala mai mult sau mai puțin mare. Are mai multă lumină naturală din încăperile adiacente, ceea ce înseamnă mai puține probleme cu iluminarea artificială. Atunci când construiți sau cumpărați locuința dvs. este încă mai ușor și mai multe opțiuni de design.

Blocurile mici, mici, în apartamente în stil sovietic, cum ar fi Hrușciov, sunt mai exigente de iluminare artificială. Am vorbit mult despre cum să mărim spațiul cu ajutorul luminii. Iată câteva sfaturi:

 • Pentru a face lumina holului, utilizați lămpi de spectru galben și alb. Lămpile albastre vor face lumina moartă.
 • Lămpile de economisire a energiei cu lumină albă mată nu vor irita și nu vor lumina ochii.
 • Utilizați lumina secundară prin instalarea ușilor interioare cu deschideri de sticlă.
 • În cazul în care mezaninul este montat pe hol, vopsiți partiția inferioară cu smalț strălucitor și instalați spoturi în jurul perimetrului. Când activați lumina, plafonul nu va exercita presiune. Și din cauza reflecției smalțului, va părea chiar și mai mare.
 • Iluminatul de podea decorativ în jurul perimetrului va crește suprafața camerei și nu va părea închis.
 • Decorează coridoare lungi cu picturi, fotografii, panouri, conturul cărora evidențiați cu lămpi cu LED sau ghirlande.
 • Dacă există holuri în hol, utilizați-le pentru iluminare spot suplimentară.

Privind fotografiile holurilor altor persoane pe Internet, veți găsi cu siguranță cel care vă va împinge la propria decizie. Și după un timp, privind rezultatul muncii tale, spui "Sunt acasă! "

Cum să alegeți iluminatul adecvat pentru hol, vi se va solicita videoclipul de mai jos.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor