Tencuiala decorativa pe hol

Există o expresie comună: "Teatrul începe cu un cuier." Această expresie exprimă pe deplin proprietatea și scopul holului.

Decorarea pereților în proiectarea și amenajarea holului joacă un rol mai important decât alegerea mobilierului potrivit. La urma urmei, materialul cu care se confruntă în mod corespunzător va extinde spațiul vizual, crea atmosfera potrivită, transmite caracterul casei și chiar spune despre respectabilitatea proprietarilor.

Caracteristici de design

Mai recent, sa hotărât salvarea decorului decorativ al holului, forțele principale fiind investite în amenajarea și decorarea camerelor "principale" - camera de zi, dormitoarele și bucătăriile. Pereții din hol, de regulă, erau decorați cu tapet, panouri laminate sau din lemn, iar în varianta bugetară - vopsea.Dar, în ultima vreme, placarea peretelui cu tencuială decorativă a devenit din ce în ce mai populară.

Acest lucru nu înseamnă că această metodă a apărut recent: mod de căptușeală cu tencuială decorativă a fost folosit în mod activ în vremurile Greciei antice și Romei, arheologii găsesc încă fragmente de clădiri cu o suprafață conservată remarcabil de frumoasă. Timp de mai multe secole, tencuiala decorativă a fost o decorare demnă de casele unor cetățeni notabili din întreaga lume. De-a lungul timpului, și-a pierdut relevanța, a fost înlocuită cu materiale mai simple și mai ieftine.

Dar nu este nimic de spus că totul nou este bine uitat vechi.

Metoda de decorare a încăperilor cu tencuială decorativă a revenit la uzul zilnic, iar astăzi acest material de finisare, creat folosind cele mai noi tehnologii, merită cu adevărat o atenție deosebită.

Avantaje și dezavantaje

Cu această popularitate, acest tip de căptușeală de perete și tavan este obligat, mai presus de toate, pentru caracterul său practic și durabilitate. Suprafața tencuită cu metode moderne păstrează un aspect atractiv de mulți ani, este ușor de curățat, rezistent la stres mecanic.

Materialele aplicate printr-un strat subțire, permit pereților să "respire", să nu ascundă centimetri de spațiu. Chiar și în cel mai mic hol, tencuielile de lumină decorativă "marmorată" pot extinde vizual spațiul cu strălucirea profundă și atingerile neintenționate ale pantofilor sau pungilor în aer liber nu vor lăsa urme neatractive, cum ar fi tapetul.

Un alt avantaj important pentru orice tencuială interioară este capacitatea sa de a imita orice textură. Poate fi imitație de așchii de marmură, crăpături din piatră naturală, hârtie încurcată, draping cu mătase sau piele de căprioară, velur sau catifea. Cu ajutorul tencuielii decorative puteți crea modele cu adevărat unice, picturi unice și combinații de culori, desene tridimensionale.

Compoziția tencuielui decorativ include componente de volum și structură diferite, care conferă suprafeței o structură eterogenă. Metoda de aplicare a tencuielii va determina dacă suprafața este mată sau lucioasă. Selectarea corectă a componentelor va face pereții potriviți pentru orice stil - de la antichitatea nobilă până la acoperirea ultra-modernă cu strălucire metalică sau neon.

Tencuiala decorativă va ascunde defectele minore, poate fi aplicată pe orice suprafață a pereților: beton, lemn, gips carton și va crea o izolare fonică. Acest material este rezistent la umezeală și la decolorare. În plus, amestecul de ipsos este rezistent la foc, care poate fi un factor foarte important pentru casele private din lemn.

Dacă se dorește, pereții tencuiți ai holului pot fi repetați într-o culoare nouă fără a schimba textura acoperirii. Aceasta va actualiza camera, va da un sunet nou. Zonele deteriorate pot fi refăcute fără a fi nevoie să se îndepărteze întreaga acoperire.

Este necesar să se ia în considerare numai diferența de nuanțe, astfel încât suprafața reconstruită după uscare să se usuce cu restul suprafeței.

Dezavantajele ipsosului decorativ includ costul ridicat al materialului, precum și necesitatea aptitudinilor tehnice. În plus, pentru anumite tipuri de tencuieli decorative nevoie de pereți perfect neted, instrumente speciale și cunoștințe de o anumită tehnologie. Dar aceste dezavantaje sunt mult mai mult decât compensate de faptul că camera dvs. sub căptușeala decorativă va avea un aspect cu adevărat luxos și respectabil.Este posibil să se evite greșelile în desen, să se fi ordonat efectuarea muncii la comandanții afacerii.

tipuri

Înainte de a lua în considerare acest tip de tencuială pentru decorarea și decorarea holului, nu va fi superfluu să îl clasificați vizual după tip și tip.

În funcție de tipul de destinație, tencuiala decorativă este împărțită în două tipuri:

 • Fațadă. Acest tip de material este utilizat pentru placarea clădirilor, are o structură densă. Cele mai adesea toxice, prin urmare nu sunt utilizate în zonele rezidențiale. Tencuiala de fațadă poate conține așchii de granit sau marmură (minerale), are la bază "sticlă lichidă" (silicat), constă din polimeri sau silicon.
 • Interior. Acest tip de ipsos diferă de fațadă mai subțire și mai puțin rezistente în compoziție.

Pe relieful de suprafață, tencuielile decorative pot fi:

 • Texturat și neted (suprafață brută, textura diferită, gradul de inegalitate și tehnicile de aplicare). Masă granulată heterogenă de diferite nuanțe pe bază de materiale sintetice. Compoziția acestui tencuială a adăugat granule de origine diferită, în funcție de scopul rezultatului final.Poate fi o crumbă de materiale naturale și artificiale (marmură, nisip), fibre de in sau bumbac, fibre de lemn. Structura poate distinge principalele tipuri de tencuială texturate: gândacul de coajă (imitație de urme de același bug, caneluri în material), blană, mătase, ploaie și miel (astrahan).
 • Structurale sau embosate (efecte speciale decorative, imitații de materiale naturale). Masa de tencuială aplicată pe perete poate avea orice aspect sub influența instrumentelor speciale (role, ștanțări, șabloane). Modelele sunt sculptate sau decupate pe masa plastică a materialului. Este important să dați suprafeței o formă și o ușurare înainte ca amestecul să se usuce. Acest tip de ipsos vă permite să creați pânze de orice conținut artistic sau imitații ale pielii reptilelor și este o adevărată descoperire a imaginației meșterilor și a clienților.
 • Veneția (imitație de piatră tăiată). Se consideră a fi unul dintre cele mai luxoase și mai estetice vopsele în decorații decorative de perete. Ea conferă suprafeței efectul tăierii pietrei lustruite. Modelul unic al venei de marmură, malachit, turcoaz permite pătrunderea luminii în adâncime, determinând strălucirea și strălucirea suprafeței.

Compoziția tencuielilor venețiene este un amestec de praf de piatră din stâncă cu care rezultatul final este declarat. În plus față de cereale de marmură, amestecul poate conține cuarț, var, granit. Cu cât cipurile de piatră sunt mai mici, cu atât mai subțire și mai naturală este modelul.

Adâncimea și "transparența" sunt obținute datorită unei tehnologii speciale de aplicare.

Modele pentru decor

În plus față de proprietățile de bază ale tencuielii decorative și metodele de aplicare a acesteia, există o serie de tehnici suplimentare prin care puteți decora suprafața pereților în hol:

 • Șablon de șablon. Pictura cu pictura in stencil este una din tendintele modei din lumea designului modern. Tehnica de aplicare este utilizarea unui șablon pre-fabricat - șablon. Este folosit pe orice tip de suprafață tencuită, vă permite să faceți un ornament repetat pe întreaga suprafață a peretelui sau tavanului și un panou separat. Stencil pictura poate fi distins prin frunze de aur sau zapatinirovat (în vârstă artificială);
 • Desene volumetrice. De regulă, ele sunt realizate conform unei schițe pregătite anterior, realizate cu elemente ale efectului 3D,cu o perspectivă cu mai multe fațete și desen punctual de piese mici. Desenul volumetric poate face parte dintr-o pictură de perete mare sau dintr-un panou separat. În primul caz, acest efect este creat doar pe o anumită parte a compoziției, ceea ce reduce în mod semnificativ costul întregului decor în ansamblu. Ele pot fi diferite elemente ale decorului sau ale unei părți a imaginii: fețe, obiecte;
 • Piatră tăiată. Tencuiala venețiană este capabilă să creeze interioare cu adevărat șic, datorită imitației marmurei ușoare, a venelor malachite, strălucirea adâncă a diferitelor pietre de piatră;
 • Lemn. Liniile și inelele din lemn natural, sau cârpele sfâșiate ca un gândac de coajă, vor decora holurile nu numai în stilul țării. Ele par foarte calde și confortabile datorită nuanțelor calde de lemn;
 • Arta concretă. Aceasta este o tehnică de stucat care imită betonul netratat. Soluție excelentă pentru stil loft;
 • Efectul patinei. Imitarea patting-ului (îmbătrânire) va sublinia favorabil stilurile de epocă. Aveți posibilitatea să alegeți orice nuanță de ipsos și să creați un interior de epocă sub forma zidurilor de piatră ale castelului, precum și efectul de perete rare din lemn de placare.

Opțiuni pentru combinarea ornamentelor interioare în hol

Tencuiala decorativă este perfect combinată cu alte materiale de construcție, completându-le, și uneori punând accent pe avantaj. Cea mai obișnuită combinație este separarea peretelui de partea superioară și de jos, unde partea inferioară este căptușită cu materiale mai durabile: panouri din lemn sau laminate, țiglă. Astfel, partea de jos a peretelui este protejată maxim de murdăria de pe stradă și de ghearele de animale de companie, iar partea superioară va conferi camerei o stralucire moale și confort.

Cu ajutorul diferitelor tipuri de tencuială, aplicate pe părțile unui perete sau pe pereții de îmbinare, este posibilă reglarea lățimii și înălțimii coridorului, în zona spațiului.

În acest caz, experimentele cu nuanțe de culoare și unghiurile de iluminare bine alese vor fi, de asemenea, neprețuite.

Care este mai bine să alegi?

Atunci când alegeți tencuiala decorativă, există mai mulți factori principali de luat în considerare:

 • Caracteristicile peretelui și posibilitatea de tencuială. Unele tipuri de amestecuri de fațade sunt potrivite numai pentru suprafețele perfect pregătite (de exemplu, tencuiala venețiană).Pentru pereți cu defecte mici, textura este perfectă, granulele sale vor ascunde imperfecțiunile minore, se vor potrivi perfect pe beton și cărămidă.
 • Condiții de temperatură Holul, în special în case particulare, este supus unor schimbări de temperatură datorită deschiderii ușii și a influxului de aer rece. În astfel de cazuri, este mai bine să alegeți un tencuială, care constă din substanțe rezistente la schimbările de temperatură. Merită acordată atenție amestecurilor care conțin substanțe siliconice.
 • Cantitatea de spațiu acoperit. Cu cât suprafața pânzei este mai mare, cu atât costul financiar este mai mare. Acest factor trebuie luat în considerare înainte de alegerea amestecului. Ghipsul cu textură numai în partea superioară a peretelui va fi cea mai bună opțiune, nu va lovi portofelul și nu va crea un design unic.

Idei frumoase de design interior în apartament

Dacă sarcina este de a extinde spațiul holului, atunci este mai bine să alegeți versiuni ușoare de tencuială netedă sau fin granulată cu un model discret în centru. Orice ușurare creează volum, astfel încât va ascunde chiar și un spațiu mic. Stucul gros cu un model care acoperă peretele într-un strat subțire este ideal pentru holurile mici.

Pentru săli și holuri volumetrice, puteți alege un finisaj venețian.Spațiul va juca cu nuante nobile, iar hala va semăna cu intrarea principală la palat. Împreună cu tencuiala venețiană, sunt adesea folosite stucături și aurite, dacă nu contravine stilului camerei.

Arată frumos în ipsosul coridorului, imitând așezarea de piatră sau cărămidă. În combinație cu elementele decorului de sârmă, becuri și accesorii, puteți crea un design unic în stilul unui mansardă.

Desene volumetrice luminoase se potrivesc cu interiorul în stilul pop art. Tablourile pitorești vor adăuga eleganța stilului clasic. O tencuială delicată, colorată, texturate înnoiește interiorul în stilul Provence.

Aflați mai multe despre cum să utilizați tencuielile decorative în interiorul holului, veți învăța din următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor