Foaie: tipuri și reguli de îngrijire

 Foaie: tipuri și reguli de îngrijire

Depinde de calitatea somnului nocturn cât de productiv va fi ziua ta. Un rol important în cât de bine dormi, piesele folosite de paturile tale, un element important al cărora este o foaie. Luați în considerare tipurile de foi de pe piața rusă, caracteristicile diferitelor materiale, precum și regulile pentru îngrijirea lor.

Caracteristici speciale

Foaia de pat este o bucată de țesătură de o anumită formă care face patul deasupra saltelei. Principalele cerințe pentru acest element sunt delicatețea, igiena, higroscopicitatea și ușurința de îngrijire. Produsele pentru adulți au de obicei o formă dreptunghiulară care se potrivește cu forma paturilor moderne.

În cazul unui pat pentru copii mici, varietatea de forme este mai largă (de exemplu, o foaie de aceeași formă sau un produs oval se strecoară într-un pat rotund). Cerințele mai mari se fac pe foile pentru copii - trebuie spălate cu ușurință, absorb cantități mari de umiditate, "respirați" și sunt hipoalergenice.

specie

Acum, piața rusă are o gamă largă de coli, care diferă atât în ​​ceea ce privește mărimea, cât și materialele utilizate și pe baza fabricației. Există două tipuri structurale de produse:

 • clasic, marginile cărora pot fi pur și simplu ascunse sub saltea;
 • opțiuni pe o bandă elastică care se potrivește strâns cu salteaua.

Ambele tipuri sunt disponibile într-o serie de dimensiuni de eșantion, dintre care cele mai frecvente sunt foile unice și duble. Alegerea unei foi cu cauciuc elastic cusut, o atenție deosebită trebuie acordată configurației patului. Dacă canapeaua sau patul dvs. au proeminențe vizibile la margini (spate, cotiere, elemente decorative), atunci produsul cu o bandă elastică va fi cel mai probabil abandonat, deoarece va fi foarte greu să-l repari.

O altă caracteristică importantă a lenjeriei de pat - densitatea filamentelor.Se crede că cu cât acest indicator este mai mare, cu atât produsul este mai moale. Cu toate acestea, după cum arată practica, este suficientă o densitate de cel puțin 450 de fire per centimetru pătrat. Lenjeria mai densă este mult mai scumpă, în timp ce poate fi chiar mai accentuată la atingere decât opțiunile cu mai puține fire.

Cum de a alege o dimensiune?

În ciuda faptului că în Federația Rusă acționează GOST, care reglementează dimensiunea lenjeriei de pat, de fapt, opțiunile sunt disponibile pentru cumpărători pentru orice dimensiune a saltelelor folosite. Regulile simple vă vor ajuta să găsiți dimensiunea potrivită pentru o foaie clasică:

 • lungimea produsului nu trebuie să fie mai mică decât suma lungimii și înălțimii saltelei;
 • lățimea produsului ar trebui să fie puțin mai mare decât suma lățimii saltelei și înălțimea dublă.

Aceleași reguli se aplică selecției opțiunii pe o bandă elastică, doar aici este necesar să se calculeze mai exact dimensiunile, astfel încât produsul să se potrivească perfect cu salteaua.

material

Mai presus de toate, prețul, confortul și caracterul practic al lenjeriei de pat depind de tipul de material utilizat pentru producția sa. Foi din diferite țesături necesită o grijă complet diferită.Luați în considerare caracteristicile celor mai comune materiale.

atlas

Pentru a crea această țesătură este folosit un mod special de țesere. Atlasul se distinge prin strălucire, netedă și sensibilitate. Acest efect este realizat prin intercalarea firelor principale verticale cu cele orizontale. Principalele fire pentru crearea satinului sunt realizate în principal din mătase. Firele suplimentare pot fi din bumbac, vâscoză, pot fi de asemenea sintetice. Cu un confort ridicat, lenjeria din satin este foarte durabilă. Acesta absoarbe bine umiditatea, își păstrează forma timp de mulți ani, nu se acumulează static, nu provoacă alergii și iritații. Nimic nu spune despre prezența gustului ca o foaie de satin luxoasă. Mai ales impresionant este aspectul lenjeriei în tonuri roșii.

Atlasul nu poate fi spălat în apă fierbinte, altfel își pierde rapid forma. Nedorite și lavabile la mașină. Poate fi călcat numai fără abur, printr-un strat de material din interior. Fierul nu ar trebui să fie fierbinte.

bambus

Fiind un produs relativ nou în Rusia, în țările asiatice, lenjeria de pat din fibre de bambus a câștigat mult timp inimile a milioane de clienți. Acest material are multe avantaje:

 • este ecologic, nu provoacă iritații și alergii;
 • este plăcut tactil, are o moale specială;
 • materialul este foarte durabil;
 • Porozitatea ridicată a fibrei îi permite să treacă perfect aerul, să absoarbă rapid și să evaporeze umezeala.

Printre deficiențe se numără și cerințele sporite pentru îngrijire. Astfel de produse pot fi spălate numai în mod delicat, fără uscare pe o mașină de scris. Nu utilizați înălbitor, precum și balsamuri. Lenjeria de bambus de călcat nu are nevoie de fier foarte fierbinte.

batist

Acesta este un mod de țesere a lenjeriei sau a firelor de bumbac. În același timp, datorită folosirii firelor răsucite, se obține o ușoară ușurință a materialului, menținând în același timp rezistența acestuia. Principalele avantaje:

 • translucența care permite utilizarea țesăturii într-un decor;
 • ușurința și sensibilitatea materialului, ceea ce face ca dormitul pe foaia de foaie să fie unul deosebit de plăcut;
 • capacitate bună de absorbție a umidității;
 • hipoalergenic.

Este posibil să se spele lenjeria de pat cambrică la o temperatură a apei de până la 30 ° C și numai în mod delicat.

stambă nealbit

Acesta este un mod de țesut gros de fire de bumbac gros. Principalele avantaje ale foilor calico calico:

 • lungă durată de funcționare (materialul nu este încrețit, rezistent la deteriorare, menține culoarea mult timp);
 • ecologic și igienic;
 • usurinta.

Îngrijirea lenjeriei grosiere este relativ simplă:

 • temperatura apei în timpul spălării pentru calico colorat grosier - până la 50 ° С, pentru alb - până la 90 ° С;
 • nu ar trebui să spălați aceste haine împreună cu sintetice;
 • este mai bine să se usuce produsele din calico într-un loc protejat de razele directe ale soarelui;
 • inelul de fier ar trebui să fie înainte să se usuce complet.

Pânză de șampanie

Aceste foi sunt fabricate din bumbac. Acestea se caracterizează prin creșterea ușoară, confort, absorbție excelentă a umidității. Este necesar să le spălați în modul de spălare delicată, în apă, fără a fi mai caldă decât 30 ° C.

viscoză

Aceasta este o țesătură artificială, materialul pentru fabricarea căruia este celuloză naturală. Principalele avantaje:

 • durabilitatea și rezistența la uzură;
 • capacitatea de a trece bine și de a absorbi umiditatea;
 • moliciune;
 • viteza mare de uscare.

De asemenea, viscoza:

 • plăcut la atingere;
 • nu acumulează încărcătură statică;
 • foarte igienic.

Spălarea lenjeriei din viscoză este posibilă numai în modurile de spălare blândă. Este mai bine să o apăsați într-o mașină de scris, nu o puteți deșuruba. Foița de viscoză nu trebuie încălzită la o temperatură mai mare de 50 ° C.Prin urmare, nu poate fi fiartă, uscat la o temperatură ridicată și călcat cu fier fierbinți.

jacard

Acest material este realizat dintr-un amestec de fire sintetice și naturale. În timpul producției se folosește o țesătură complexă, datorită căreia se formează o relief caracteristic pe suprafața materialului, care se păstrează de mulți ani. Principalele avantaje ale produselor jacquard:

 • proprietăți estetice excelente (nu este fără motiv că seturile de elită sunt fabricate din acest material);
 • rezistență mare la uzură și durabilitate;
 • capacitatea de uscare rapida;
 • lipsa electrificării;
 • materialul păstrează răcoroase în timpul verii și cald în timpul iernii.

Cerințe de bază de îngrijire:

 • apa de spălare nu trebuie să fie mai fierbinte decât 30 ° C; nu trebuie folosit înălbitor;
 • filarea nu este permisă, iar la uscare trebuie să protejați rufele de lumina directă a soarelui;
 • Este posibil să se firate o astfel de foaie din interior la o temperatură care să nu depășească 120 ° C.

crep

Această țesătură este creată prin țeserea mătăsii folosind fire răsucite. Din acest motiv, lenjeria de crep este plăcută la atingere, elastică, puțin încrețită. Regulile de îngrijire sunt similare cu cele de mătase: trebuie doar să le spălați manual cu apă fierbinte, fără a fi înmuiate, să nu firați, să evitați expunerea la temperaturi ridicate, nu deșurubați.

mușama

În seturile obișnuite pentru adulți, lenjeria de pat dintr-o pânză de ulei rezistentă la apă nu este găsită. Dar, printre opțiunile copiilor, plăcile de ulei sunt destul de frecvente, deoarece acest material este rezistent la apă și foarte ușor de curățat. Adesea, astfel de produse au un strat absorbant suplimentar realizat, de exemplu, din poliester. O altă aplicație pentru acoperirea saltelelor pentru paturi pentru paturi pentru paturi. Caracteristicile și cerințele de aici sunt aceleași ca și în cazul unui pat pentru copii, numai dimensiunile tipice diferă.

Spălați plăcile de fibră de petrol, nu le ștergeți cu apă cu săpun. Produsele trebuie să fie protejate de expunerea la temperaturi ridicate, ceea ce înseamnă că nu trebuie să le călcați niciodată.

latex

Acest material este foarte rar utilizat pentru fabricarea foilor convenționale. Dar, în seturile de lenjerie de corp pentru diferite jocuri erotice, latexul negru sau foaia de vinil se găsește foarte des, deoarece latexul are proprietăți de alunecare remarcabile și este foarte plăcut la atingere. Îngrijirea foilor latex este foarte simplă - ștergeți-le cu o cârpă umedă.

in

Acest material arată gros și prea simplu.Dar lenjeria din ea este higroscopică, respiră perfect, are un efect de masaj asupra unei persoane care dormește. Aceste foi sunt foarte durabile, nu acumulează încărcătura electrică, nu provoacă alergii. Ele sunt ecologice și chiar au un efect bactericid. Produsele sunt nepretențioase în spălarea mașinii de transfer, fierbere, călcare la temperaturi ridicate (mai ales dacă materialul nu este complet uscat). Trebuie doar să evitați uscarea în uscătoare și, înainte de spălare, se recomandă să spălați ușor rufele și să-l umeziți timp de 1 oră în apă caldă.

microfibră

Acest material este țesut fibre de poliester cu o grosime de câteva microni. Această foaie va dura o perioadă foarte lungă, în timp ce își păstrează forma și aspectul. Materialul este rezistent la poluare, respira "bine" (prin urmare, răcește o persoană care dormește). Microfibre pretențioasă și îngrijire - se usucă rapid, tolerează spălarea la temperaturi de până la 60 ° C. Dar poate fi uscat numai în modul de până la 50 ° C, și nu merită fierbere. Călcarea rufelor este mai bună decât fierul fierbinte.

percale

Acest material este o țesătură subțire de bumbac cu o densitate crescută, exterioară similară cu batistea.Cu rezistență ridicată și rezistență la uzură, lenjeria percală este foarte ușoară și elegantă. Este plăcut la atingere și nu provoacă iritare. Spălați aceste foi trebuie să aibă o temperatură a apei care să nu depășească 60 ° C.

polipropilenă

Polipropilena produce mai ales foi de unica folosinta destinate masajului sau utilizarii medicale. Sarcina lor este de a proteja mobilierul de poluare, iar clienții de la posibila infecție a diferitelor boli. Acestea sunt livrate în mod obișnuit în rulouri, au o dimensiune standard de 60 cm până la 100 cm. Deoarece produsul este aruncat după utilizare, nu este necesar să aveți grijă de ele. Este suficient să se depoziteze într-o cameră uscată și curată la temperatura camerei.

sateen

Sateen este fabricat din bumbac, deci este durabil, durabil, moale, de lungă durată în formă și culoare, nu este electrificat, absoarbe umiditatea și trece aerul. Se spală la o temperatură care nu depășește 60 ° C separat de cea sintetică. Deoarece materialul nu este aproape încrețit, acesta nu poate fi niciodată călcat.

creton

Aceasta este o țesătură ieftină din bumbac. Este durabil, tactil plăcut, lumină, își păstrează bine forma.Spălați trebuie să fie separată de rufe sintetice la temperaturi de până la 50 ° C. Pentru bumbac fier este mai bine la temperaturi joase, când este încă umed.

tricotaje

Este un mod de a țesut o rețea de foarte diferite fire: bumbac, mătase, lână, sintetice și așa mai departe. Prin urmare, gradul de confort al tricoturilor și a condițiilor de îngrijire depind de materialele folosite la fabricarea lor.

Cum să alegeți o foaie pentru lenjerie de pat, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor