Încălzirea coșului de pui în timpul iernii: metode de încălzire și tipuri adecvate de aparate electrice

Încălzirea coopului în timpul iernii este un eveniment important. Crearea confortului termic este considerată o condiție prealabilă pentru creșterea păsărilor și este cauzată nu numai de preocuparea pentru starea fiecărui individ, dar și dictată de considerente pur economice.

Nevoia de încălzire

Crearea unui regim favorabil al temperaturii este direct legată de productivitatea puilor și este o garanție necesară pentru o agricultură de succes. Chiar și o ușoară scădere a temperaturii în casă de găină, care durează câteva zile, poate "să scadă" drastic producția de ouă a păsării și să reducă în mod semnificativ creșterea în greutate de puii broiler.Căldura joacă rolul condițiilor prioritare de detenție, împreună cu hrănirea și realizarea hranei suplimentare necesare. În plus, într-o cameră rece, riscul bolilor catarale crește brusc și se înregistrează o scădere considerabilă a imunității, iar când temperatura scade sub 5 grade, pasărea poate câștiga artrita piciorului. De asemenea, scăderea bruscă a temperaturii în casă de găină poate provoca formarea înghețului și creșterea umidității, ceea ce duce în mod inevitabil la apariția bolilor infecțioase ale puiilor de carne și a straturilor.

Cu toate acestea, păstrarea păsărilor la temperaturi scăzute afectează nu numai starea de sănătate a puilor. Pe lângă faptul că producția de ouă scade brusc, există probleme cu eclozarea găinilor. Acest lucru se datorează faptului că embrionii nu au o căldură maternă suficientă, ca urmare a unui deces foarte mare de pui neacoperiți. Datorită faptului că pasărea trebuie să-și petreacă cea mai mare parte a caloriilor, nu pe creșterea în greutate, ci pe încălzirea corpului, consumul de hrană este aproape dublat, ceea ce, împreună cu scăderea productivității, pune la îndoială oportunitatea puilor de reproducție.

În timpul iernii, temperatura optimă în coop este de 10-15 grade Celsius. Creșterea sau scăderea acestor valori încalcă ritmurile biologice ale puilor și afectează negativ starea lor generală. Pentru a monitoriza temperatura în camera coopului de pui, este necesar să atârnați doi termometre. Unul dintre ele ar trebui plasat la ușa de intrare, iar al doilea ar trebui să fie plasat mai aproape de tavan în apropierea cochiliei superioare.

Când nu puteți încălzi?

Pentru a organiza încălzirea coopului de pui, se folosesc două metode - artificiale și naturale. Fiecare dintre ele are punctele forte și punctele slabe, diferindu-se de celelalte în ceea ce privește consumul de energie, eficiența și volumul fondurilor alocate. Deci, pentru regiunile situate în latitudinile sudice sau temperate, metoda naturală este destul de potrivită. Principala condiție pentru aplicarea acestei metode este absența unei scăderi semnificative a temperaturilor de noapte și a vânturilor puternice. Dacă temperatura într-o încăpere neîncălzită poate fi păstrată la 7 grade, atunci metoda naturală este mai rațională și, atunci când se efectuează o serie de măsuri de economisire a căldurii, poate fi utilizată în condiții de siguranță.

Primul obiect de încălzire a coopului de pui este podeaua. Acest lucru se datorează faptului că datorită penajului, corpul păsării nu este deosebit de sensibil la frig și singurul punct vulnerabil este picioarele. Acesta este motivul pentru care izolația podelei trebuie făcută mai întâi. Înainte de a începe instalarea încălzitorului, presăriți suprafața podelei cu var de zgură pulverizată la o viteză de 1 kg / m2. Prezența de var va ușura premisele coopului de la apariția puricilor și căpușelor. Apoi, stratul de var este acoperit cu orice material izolant, care poate fi folosit ca rumeguș, frunze căzute sau paie. Grosimea totală a stratului trebuie să fie de 25-30 cm.

Cel mai eficient mijloc de incalzire naturala a camerei este gunoiul de grajd. În timpul supraîncălzirii, mulleinul produce cantități semnificative de căldură, ceea ce este suficient pentru a "încălzi" coșul de pui în timpul iernii. Singura condiție pentru folosirea gunoiului de grajd este interzicerea îndepărtării vechii morminte deja călcate în picioare. În astfel de cazuri, un strat de îngrășământ nou este plasat în partea superioară, păstrând în același timp îngrășămintele deja așezate.

Trebuie reținut că, pentru a încălzi podeaua, polistirenul extrudat nu poate fi utilizat în nici un caz. Acest lucru se datorează faptului că materialul are un debit redus și nu este capabil să scurgă excesul de umiditate. Din această cauză, camera va fi umedă și nepotrivită pentru păstrarea găinilor. Pardoselile din beton schimbă materialul izolator și apoi placile acoperite.

După izolarea podelei, este necesar să se procedeze la izolarea pereților și tavanului. Pentru a face acest lucru, trebuie să conectați toate fisurile, fără a uita să formați o mică fereastră de ventilație. Când se construiește o coopă de pui care nu este echipată cu încălzire artificială, trebuie realizate pereți dubli și un tavan. Cavitățile dintre cele două suprafețe sunt umplute cu polistiren sau vată minerală, în plus, grosimea stratului izolator trebuie să fie de cel puțin 15 cm. Sala construită și izolată în acest fel va funcționa în conformitate cu principiul unui termos: căldura generată de găini și bălegar va fi păstrată pentru o perioadă lungă de timp Puii tolerează înghețuri de până la 12 grade. Etapa finală a izolației casei de găină va fi izolarea ferestrelor și ușilor, care se realizează cu ajutorul polietilenei sau a țesăturilor groase.

Cum să faci fără energie electrică?

Metoda încălzirii artificiale necesită utilizarea echipamentelor de încălzire, ale căror alegere depinde de temperatura exterioară, de dimensiunea camerei și de capacitatea financiară a fermierului. Aparatele electrice, de gaz și de combustibil solid sunt folosite pentru încălzirea stivelor și a coșurilor de pui. Cea mai simplă este metoda electrică de încălzire, cu tensiuni frecvente sau cu surse de putere constante în rețea de la această metodă de încălzire este mai bine să refuzați și să utilizați altele.

Stoke gaz

Încălzirea cu gaz este de două tipuri: convector și apă. Sistemul de apă funcționează în conformitate cu următorul principiu: căldura generată de arderea gazului încălzește apa din schimbătorul de căldură la temperatura dorită, după care lichidul de răcire, care trece prin țevi și intră în radiatoare, încălzește încăperea. Esența încălzirii prin convector constă în faptul că aparatul este lipsit de țevi și nu are legătură cu radiatoarele, se încălzește exclusiv în sine și arată ca un încălzitor electric mare. Printre avantajele încălzirii gazului se numără posibilitatea încălzirii rapide a coopului de găină și eficiența energetică ridicată.

Dezavantajele includ costul ridicat al echipamentului și necesitatea prezenței umane constante. În plus, atunci când instalați un cazan pe gaz va necesita permisiunea de servicii de gaz și respectarea strictă a construcției de standarde de siguranță la incendiu. Acest tip de echipament de cazan este recomandabil pentru utilizarea în fermele mari de păsări, unde se va monitoriza în permanență dispozitivul și întreținerea acestuia.

solide sobe combustibil

Încălzirea cu cuptoare metalice este cea mai ușoară și mai accesibilă cale de a încălzi o coș de pui. Aragazul de gătit diferă în dispozitivul simplu, nu are nevoie de servicii costisitoare și de plecare regulată. Esența lucrării aragazului este destul de simplă: când ard combustibil solid, pereții metalici ai sobei se încălzesc și încep să renunțe la căldură în cameră. Avantajele acestei metode sunt costul scăzut al combustibilului, instalarea rapidă și ușurința de utilizare.

Dezavantajele includ necesitatea respectării reglementărilor privind siguranța la incendiu., care obligă să efectueze un set de măsuri menite să prevină focul. Astfel de măsuri includ construirea unui palet ignifugat și protejarea pereților din lemn din apropiere de temperaturi ridicate.În plus, utilizarea sobei necesită prezența constantă a unei persoane, care este cauzată de necesitatea de a arunca în mod constant combustibil. Dar cel mai semnificativ minus de încălzire cu ajutorul sobei este că nu va fi posibil să se mențină o temperatură constantă în cameră.

Sobe cu motor diesel

Încălzirea cu aparate diesel este de asemenea folosită pentru încălzirea casei de pui. Astfel de instalații sunt capabile să încălzească rapid aerul în cameră și, spre deosebire de sobe, au un regulator de temperatură. Aceasta vă permite să modificați intensitatea flacării și să creați temperatura dorită în cameră. Centrele diesel sunt complet ignifuge și ecologice. Dezavantajul acestor sisteme este costul ridicat al motorinei, care, cel mai probabil, nu va acoperi profitul obținut din vânzarea găinilor.

Buleryanom

Acest tip de cuptoare se referă la convecția aerului și este o soluție bună la problema încălzirii. Dispozitivele au o eficiență energetică ridicată și pot lucra cu orice combustibil. În plus, buleryanul, ca toate modelele de convecție, este destul de economic și are o putere mare.Acest lucru vă permite să le utilizați pentru a încălzi fermele de fermă și fermele mari de păsări.

Încălzirea apei

Metoda de incalzire a apei este considerata cea mai eficienta si rezistenta la foc. Dacă locuința este încălzită cu ajutorul unui cazan de încălzire a apei, atunci opțiunea ideală ar fi să conectați coopul de găină la circuitul de încălzire al clădirii apartamentului. Pentru a evita pierderea căldurii în timpul transportului căldurii de la casă până la coșul de pui, camera pentru păstrarea puilor este mai bine să se construiască aproape de casă. În cazul unei locații îndepărtate a clădirilor, conductele care circulă de-a lungul străzii ar trebui încălzite.

Încălzită de la rețea

Încălzirea coșului de pui în timpul iernii cu aparatele electrice este cea mai costisitoare metodă de încălzire. Există mai multe tipuri de încălzitoare electrice și care dintre ele să alegeți, Fiecare fermier decide în mod independent, pe baza propriului buget, disponibilitatea surselor alternative de căldură și a volumului de premise.

  • Încălzitor de ventilație asigură o circulație constantă a aerului cald și contribuie la încălzirea aproape instantanee a camerei. În plus, dispozitivul are o eficiență ridicată, este complet ignifug și asigură o încălzire uniformă a întregului coop de pui.Dezavantajele încălzitoarelor includ costul ridicat, consumul ridicat de energie, supra-uscarea aerului și încărcarea ridicată a zgomotului.
  • Încălzitoare de ulei în aspect seamănă radiatoarelor de încălzire cu apă și constau dintr-un element de încălzire și recipiente sigilate, în interiorul căruia există ulei. Avantajele încălzitoarelor includ consum redus de energie, ceea ce este posibil datorită prezenței unui termostat. Releul nu permite supraîncălzirii dispozitivului și îl oprește imediat ce temperatura lichidului de răcire atinge o valoare predeterminată. În plus, dispozitivele nu produc zgomot, nu ard oxigen și nu miros. Dezavantajele sunt încălzirea lentă și neuniformă a încăperii, riscul de scurgere a uleiului în caz de avarii și greutăți mari.
  • Incalzitoare sunt dispozitive de economisire a energiei, a căror esență este redusă la absorbția aerului rece de jos și la revenirea maselor încălzite în sus. Avantajele dispozitivelor sunt absența zgomotului și a mirosului, costul scăzut și păstrarea umidității naturale a coopului de pui. Dezavantajele includ răcirea instantanee și distribuția neuniformă a aerului cald.
  • Lămpi și încălzitoare cu infraroșu acționează după cum urmează: razele lor încălzesc toate obiectele solide, care, încet răzind, dau căldura în cameră. În plus, dispozitivele IR ucid cu succes bacteriile, oferind protecție fiabilă pentru păsările de curte împotriva bolilor infecțioase. Incalzitoarele sunt capabile să mențină temperatura dorită, echipate cu control automat și foarte economice. Dezavantajele includ costul ridicat al unor modele și necesitatea de a elimina contactul cu apa, ca în cazul stropilor pe sticlă, lampa se poate sparge și se poate defecta.

Alegerea sistemului de încălzire adecvat pentru un coș de pui va face posibilă utilizarea eficientă a resurselor de combustibil și va ajuta păsările să supraviețuiască lipsa de iarnă a razelor ultraviolete.

Cum să încălziți coșul de pui în timpul iernii, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor