Cât de înalt ar trebui să fie un scaun?

Comoditatea și confortul unei persoane așezate direct depind de mărimea scaunului, deci trebuie să acordați atenția cuvenită alegerii acestui mobilier. Criteriile principale vor fi caracteristicile corpului clientului, scopul scaunului, camera sau camera pentru care elementul este achiziționat. În funcție de acestea, puteți împărți scaunele în mai multe grupuri.

Modele de bucătărie

Scaunele pentru bucătărie pot avea diferite forme și culori. Sunt fabricate din lemn, metal, plastic și chiar sticlă.

Nu uitați că obiectele de bucătărie se murdăresc adesea și dacă aveți o tapițerie de țesătură, atunci cu timpul aceasta va deveni inutilizabilă, deci este mai bine să luați în considerare opțiuni mai practice.

Înălțimea scaunelor de bucătărie trebuie să fie legată de înălțimea mesei.Acesta este un indicator important al confortului și, deși mulți vânzători vă pot asigura că aceștia sunt la fel, dar de fapt acest lucru este departe de a fi cazul.

În conformitate cu indicatorii standard GOST (pentru o masă de 72-78 cm), dimensiunile pot varia:

 • Înălțimea necesară a obiectului de la baza pardoselei până la partea superioară a spatelui este de 800-900 mm;
 • Dimensiunea de la podea la scaun este în intervalul de 400-450 mm;
 • Înălțimea părții pe care vă sprijiniți ar trebui să fie de cel puțin 450 mm;
 • Lățimea spătarului și a scaunului - de la 350 mm, iar adâncimea - 500-550 mm.

Pentru contoarele de bare, înălțimea scaunului va fi diferită. Aici trebuie să luați în considerare și nivelul suprafeței peste care veți sta.

În funcție de aceasta, dimensiunea de la placă la șezut va varia între 750 și 850 mm. Lățimea suprafeței de așezare trebuie să înceapă de la 460 mm, iar adâncimea de la 320 mm. Raza de înclinare va fi de 450 mm pentru modelele tipice și 220 mm pentru cele lombare.

În modelele de bara, un accesoriu suplimentar nu va fi suportul pentru picioare pentru sprijin. Dacă aveți o înălțime a mesei de lucru de 90 cm, modelul pentru scaune va fi de 65 cm.

În zilele noastre, ambele mese și scaune pot fi făcute la comandă. Comandantul va lua în considerare toate caracteristicile individuale ale corpului clientului: măsurați înălțimea, greutatea, piciorul inferior și partea șoldului corpului.

Aceste scaune nu numai că se vor simți confortabil, ci vor salva și coloana vertebrală de la scolioză.

Produse de banchet

Mese și scaune de acest tip sunt mai confortabile decât bucătăria obișnuită. În mod tipic, în restaurante se folosesc semi-scaune sau scaune cu cotiere. Acest lucru creează mai mult confort și confort, dar în același timp ocupă mai puțin spațiu decât atunci când este așezat în fotolii.

De asemenea, vă permite să economisiți spațiu în încăpere și să amplasați mai mulți oameni. Cu toate acestea, trebuie reținut faptul că lățimea unui scaun trebuie să fie de cel puțin 500 mm pentru ca o persoană să se simtă confortabilă la masă.

Modelele restaurantului pot avea o spate înclinată care vă permite să vă relaxați și să vă relaxați postura și să facilitați comunicarea. De asemenea, aceste scaune sunt mai largi, mai adânci, mai mari decât opțiunile standard. În acest caz, nu uitați de confortul chelnerilor. Pentru aceasta, înălțimea obiectului nu trebuie să depășească 1000 mm.

Scaune de birou

Alegerea unui scaun de lucru, trebuie să știți că înălțimea dorită a scaunului pentru mâncare și muncă este diferită. Majoritatea modelelor moderne au capacitatea de a ajusta înălțimea și adâncimea scaunului, poziția spatelui, dar există modele pe patru picioare cu spate puternic înclinat.Această poziție nu este convenabilă pentru majoritatea oamenilor.

În mod constant la biroul dvs., "lounging", nu este confortabil, și dacă vă îndreptați și stați fără sprijin, atunci până la sfârșitul zilei de lucru spatele dvs. va doare mult.

SanPiN recomandă următorul standard atunci când alegeți scaunele potrivite pentru subordonați:

 • Lățimea și adâncimea scaunului trebuie să înceapă la 400 mm;
 • Scaunul trebuie să aibă o ajustare a înălțimii în regiunea de 400-450 mm, panta este măsurată în grade: înainte 15 și înapoi 5;
 • Partea din față a scaunului trebuie rotunjită;
 • Este necesar ca spatele să aibă valori de la 300 la 380 mm, unghiul său de înclinare fiind apropiat de cifra de 30 de grade;
 • Lungimea cotierelor este recomandată pentru a alege cel puțin 250-260 mm, lățimea aproximativ 60 mm;
 • Cotierele trebuie, de asemenea, ajustate în înălțime și lățime.

După ce ati arătat îngrijorarea pentru saloane, alegeți modele din țesături naturale, astfel încât spatele dvs. să nu transpire în timpul temperaturii calde și cu tetierele, astfel încât să vă puteți relaxa din când în când mușchii gâtului. Toate acestea vor afecta calitatea muncii angajaților.

Opțiuni pentru copil

Alegerea scaunului drept pentru un copil este deosebit de importantă, deoarece din copilărie trebuie să aveți grijă de formarea unei poziții corecte.De asemenea, de la o bucată de mobilier prea mică la un copil, circulația sângelui se poate deteriora, iar dintr-o viziune mare.

Ca și în cazul adulților, mărimea scaunului înalt depinde de masă și de înălțimea copilului.

 • Cu o creștere de până la 80 cm, copilul va avea o înălțime de 17 cm;
 • 80-90 cm - 20 cm;
 • 90-100 cm - 24 cm;
 • 100-115 cm - 28 cm;
 • 110-120 cm - 30-32 cm;
 • 120-130 cm - 32-35 cm;
 • 130-140 cm - 36-38 cm.

Alegerea scaunului pentru copii, respectați următoarele reguli.

 • Încercați să așezați copilul pe scaun. Plasați ambele picioare exact pe podea, în timp ce unghiul care formează coapsa și coapsa trebuie să fie de 90 de grade. Dacă aveți un unghi obtuz, atunci trebuie să alegeți un model mai mic, și dacă este ascuțit, atunci unul mai mare.
 • Este necesar ca înălțimea de la genunchi la vârful mesei să fie de 10-15 cm.
 • Adâncimea scaunului trebuie să fie suficientă pentru ca scaunul să nu se zdrobească sub genunchii unei persoane.
 • Este necesar ca spatele scaunului să formeze un unghi de 90 de grade, să fie bine fixat, astfel încât copilul să se poată sprijini pe el fără o mare înclinare înapoi.

Dacă ați achiziționat un scaun, a cărui dimensiune este necesară pentru a crește, puteți face un suport de lemn sub el, care ar trebui să fie fixat în siguranță. Dacă doriți să micșorați modelul, atunci trebuie să tăiați baza cu jigsaw, dacă acest lucru permite produsului selectat.

În prezent, există așa-numitele scaune "în creștere" care vă permit să reglați înălțimea scaunului față de nivelul podelei. Astfel de modele sunt eficiente din punct de vedere al costurilor, deoarece vă permit să le utilizați mult timp.

Pentru informații despre alegerea scaunului pentru un copil, consultați următorul videoclip:

Cum se calculează dimensiunea necesară?

Dacă decideți să cumpărați mobilier din fabrică, înainte de a merge la magazin, este mai bine să calculați aceste dimensiuni "de unul singur". Mai întâi de toate, decideți ce mărime va fi masa. Dacă cumpărați o masă nouă, atunci trebuie să decideți alegerea sa și apoi să luați restul mobilei. Există o formulă standard pentru calcul, care va fi discutată mai jos.

Pentru a începe, măsurați înălțimea și creșterea restului familiei. Este necesar să calculați înălțimea medie a gospodăriei dvs. Este luată ca medie aritmetică a creșterii. De exemplu, înălțimea dvs. este de 178 cm, înălțimea medie a familiei este de 167 cm. În continuare, luați raportul: 178 * 75 (înălțime standard) / 167 = 79,9 cm.

Acum scade din figura rezultată de la 40 la 45 cm (în funcție de înălțime: cu cât este mai mare persoana, cu atât mai aproape de 45 cm).În exemplul de mai sus, se obține 79,9-43 = 36,9 cm. Aceasta este distanța optimă de la masă la scaun. Lungimea spatelui este aleasă la discreția sa, însă nu uitați că dimensiunea standard este de 90 cm.

Această formulă este valabilă atunci când alegeți articole de bar și birou, dar pentru modelele pentru copii este mai bine să porniți de la dimensiuni standard sau să cumpărați prin "montare".

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor