Lămpi pentru baie în camera de aburi: criteriile de selecție

 Lămpi pentru baie în camera de aburi: criteriile de selecție

Iluminarea băii este diferită de ceea ce avem într-o locuință obișnuită. Vederea modernă a amenajării acestei încăperi presupune luarea în considerare a două componente: standardele de siguranță și recursul estetic. Pentru a înțelege cum să alegi o lampă în baie, ia în considerare criteriile de bază la care trebuie să se supună, precum și să examineze nuanțele fiecărui soi.

cerinţe

Nu este un secret că baia este un loc cu un grad ridicat de umiditate. Acest lucru este valabil mai ales pentru camera de aburi, unde crește umiditatea și are un efect negativ asupra comutatoarelor, prizelor și luminilor.Din acest motiv, dispozitivele de iluminat din baie trebuie să fie poziționate corespunzător, care este decisă în etapa de proiectare.

Nu trebuie să existe nici o priză sau un comutator în camera de aburi. Acestea sunt duși într-o încăpere de așteptare sau în altă cameră cu un coeficient de umiditate mai mic și conectate la o înălțime de cel puțin 80 cm de podea.

Luați în considerare cerințele de bază pentru corpurile de iluminat din camera de aburi, care nu trebuie să fie mai mici decât normele stabilite de IP-54. Aceste dispozitive vor trebui să funcționeze în condiții dificile, marcând sub forma unei pictograme roșii IP-54 despre siguranța lămpii atunci când operează în condiții de umiditate ridicată:

 • IP înseamnă protecție internațională;
 • 5 - grad de protecție împotriva obiectelor solide;
 • 4 - protecția împotriva scurgerilor de aburi și umiditate.

Există 4 criterii principale care trebuie luate în considerare.

 • Toate componentele dispozitivului de iluminat pentru camera de aburi trebuie să fie rezistente la căldură. Aceasta înseamnă că trebuie să reziste la temperaturi de până la 120 de grade.
 • Corpul corpului de iluminat trebuie să fie etanș. Această regulă este deosebit de importantă pentru dispozitivele care utilizează lămpi cu incandescență. Fiecare lampă trebuie să aibă un capac închis.
 • Este important ca capacul dispozitivului să fie durabil. Proiectul trebuie să reziste nu numai la efecte mecanice aleatorii. Există, de asemenea, o scădere dramatică a temperaturii, care nu trebuie reflectată în materialul plafonului.
 • Luminozitatea lămpii trebuie să fie moderată. Baie - un loc unde vă puteți relaxa, nu este nevoie să creați o lumină strălucitoare. Este important ca strălucirea să fie moale și difuză.

Alegerea locuinței și a puterii lămpii

Carcasa aparatului de iluminat rezistent la căldură pentru pereții și tavanul camerei de aburi este diferită. Dacă corpul de iluminat este montat într-un perete, acesta trebuie să reziste la o temperatură de aproximativ 250 de grade. Când dispozitivul este atașat la perete, este suficient să marcați 100 de grade.

Materialul tavanului poate fi:

 • porțelan;
 • ceramică;
 • plastic rezistent la căldură.

Este necesar ca sigiliul să fie făcut din cauciuc sau silicon. Deci, umiditatea nu poate intra în tavan.

Iluminatul suspendat nu ar trebui să fie utilizat în camera de aburi - este mai bine să cumpărați lămpi de tip apropiat de suprafață.

Puterea maximă admisă a surselor de lumină nu trebuie să depășească 60-75 wați. Dacă puterea becurilor este mai mare, aceasta va cauza încălzirea plafonului. Tensiunea recomandată este de 12 V.Pentru ao susține, veți avea nevoie de un transformator, care ar trebui amplasat în afara sălii de aburi.

Principiile de localizare

Instalarea lămpilor pentru baie în camera de aburi este supusă anumitor principii de plasare.

 • Este imposibil să instalați dispozitive de iluminat în apropierea cuptorului, chiar dacă luăm în considerare faptul că lămpile sunt rezistente la căldură și rezistent la apă. Nu este proiectat niciun dispozitiv pentru o sobă puternică cu abur.
 • Evitați nuanța galbenă și rece a fluxului de lumină. Nu puteți echipa spațiul cu un număr mare de dispozitive - este dăunător pentru ochi și va crea presiune asupra retinei.
 • Locația dispozitivelor trebuie să fie astfel încât, în timpul oricărei mișcări, să nu poată fi atinsă de cap, de mâini sau de mătură.
 • Pentru ca dispozitivul să nu lovească ochii, acesta trebuie poziționat astfel încât să se afle în spatele sau în colțul camerei de aburi.
 • Plasarea ideală este montarea pe perete a lămpii la o distanță egală cu jumătate din înălțimea peretelui. Deci încărcarea dispozitivului va fi mai mică.

specie

Până în prezent, lămpile pentru o cameră de aburi într-o baie sunt clasificate în funcție de tipul dispozitivului și de sursa lămpii. Luați în considerare tipurile de modele.

tradițional

Aceste dispozitive nu sunt decât lămpi clasice în lămpi cu plafon închis care sunt montate pe perete sau în tavan. Designul se caracterizează printr-o formă concisă (adesea rotundă), constă dintr-o incintă sigură și ermetică, precum și o sticlă rezistentă la căldură, în principal tip mat. Aceste modele au un cost redus, ceea ce le face populare printre cumpărători. Din punct de vedere al funcționalității, acestea sunt fiabile, dar factorul decisiv este tipul de sursă de lumină utilizată sub plafon. Designul nu are părți predispuse la coroziune sub influența umidității, acestea sunt echipate cu o garnitură specială impermeabilă la apă. Modelele sunt supuse standardelor de protecție stabilite.

LED lumina

Aceste dispozitive astăzi sunt ferm în primele trei modele cele mai populare, au o mulțime de soiuri. Principalul avantaj al acestor dispozitive este rezistența la efectele oricărei temperaturi și umiditate. În funcție de tipul corpului de iluminat, acesta poate fi chiar montat pe fundul bazinului, astfel încât acest dispozitiv este potrivit pentru o baie mult mai bine decât alte soiuri. Apariția unor astfel de dispozitive depinde de dorința cumpărătorului.

O caracteristică distinctivă a dispozitivelor sigilate este prezența unui film special de silicon.care protejează sursele de lumină. Dimensiunile LED-urilor pot fi diferite, ceea ce se reflectă în gradul de intensitate al fluxului luminos. Prezența filmului face ca lumina să fie moale și difuză. Forma lămpilor cu LED-uri sunt modele de puncte, panouri și banda de diode flexibile cu densitate diferită de diode pe metru pătrat.

Fibră optică

Aceste dispozitive sunt fibre de sticlă cu surse de lumină la capete. În exterior, seamănă cu o lampă sub forma unei panici cu capete strălucitoare. Această iluminare are un grad ridicat de siguranță, deoarece fibrele optice sunt capabile să reziste la temperaturi de până la 200 de grade. Ei nu se tem de orice condiții extreme, aceste lămpi sunt durabile, oferă o pereche de lumină uniformă și moale.

Avantajul acestui iluminat este faptul că se poate face independentfără ajutorul unui expert din afară. În acest caz, un factor important este instalarea proiectorului în afara umezelii și a căldurii (în altă cameră), în timp ce firele pot ieși în camera de aburi, făcând, de exemplu, un panou de perete.Mai mult, cu cât este mai mare grosimea fasciculului, cu atât mai multe posibilități de proiectare (de exemplu, puteți crea un cer înstelat cu stele încremenite de dimensiuni diferite).

Surse de lumină

Pe tipuri de surse de lumină, lămpile sunt împărțite în mai multe categorii. Luați în considerare elementele de bază, pentru a înțelege relevanța lor în camera de aburi. Ignorarea acestor nuanțe poate provoca o situație periculoasă.

Becuri cu incandescență

Aceste surse de lumină sunt becurile clasice Ilyich. Ei au un filament, strălucește în cea mai mare parte lumina caldă. Avantajul este prețul, dar au mai multe dezavantaje. Ele convertesc partea principală a energiei electrice consumate în căldură - o mică parte a acesteia se duce la lumină (nu mai mult de 5% din consumul total). În același timp, lămpile și fără căldură devin atât de fierbinți încât atingerea lor poate provoca arsuri. Ele nu sunt economice, ele adaugă căldură în tavan, sunt periculoase pentru camera de aburi. Acestea includ lămpile cu halogen, ale căror proprietăți sunt mai bune.

fluorescent

Aceste modele nu sunt nimic mai mult decât becurile obișnuite de economisire a energiei, care au un preț ridicat și sunt promovate ca fiind inofensive.Acestea sunt un tub luminos cu descărcare de gaz de 11 wați, care transformă radiația UV în lumină vizibilă cu ajutorul unui fosfor și evacuarea vaporilor de mercur. Ele sunt electroluminescente, cu un catod rece și un început fierbinte, în cursul căruia se mișcă. Durata lor de viață este mai lungă decât becurile incandescente, în comparație cu acestea, aceste soiuri emit mai puțin dioxid de carbon în aer și sunt instabile la supratensiuni. În acest proces, vaporii de mercur sunt eliberați în cameră.

LED lumina

Aceste surse de lumină sunt considerate inofensive. Prețul lor nu este mult diferit de cele fluorescente. La putere minimă, strălucește destul de puternic, de fapt, sunt de economisire a energiei, nu conțin mercur. Durata de viață a acestor surse de lumină este mai lungă decât orice alt analog.

Luminescența lor este direcțională, prin urmare nu va fi posibil să lumineze tot spațiul fără unghiuri de umbrire cu o astfel de lampă. Cu toate acestea, dacă utilizați o lampă cu bandă în jurul perimetrului cu două rânduri de diode, puteți obține o iluminare constantă în camera de aburi. Datorită elasticității benzii pot fi așezate în jurul perimetrului fără a fi necesară tăierea.Este ușor de fixat, ceea ce vă permite să efectuați opțiuni de iluminare unghiulare.

Cum sa alegi?

Alegerea unei lămpi pentru o baie în camera de aburi, ar trebui să fiți atenți câteva nuanțe, cunoașterea cărora va prelungi funcționarea dispozitivului și nu vă va face să vă gândiți la siguranța acestuia.

 • Atunci când alegeți, dați preferință unui dispozitiv cu o lumină de ceață ceată mată. Cu aceasta, strălucirea va fi moale și difuză.
 • Nu utilizați surse portabile de alimentare cu energie electrică.
 • Scoateți din lista de selecție dispozitivele de lumină de zi care conțin mercur. În plus față de faptul că în procesul de lucru o vor elibera în aer, în caz de impact accidental, concentrația de toxine va fi deosebit de periculoasă pentru sănătate. Dacă temperatura în camera de aburi este ridicată, aceste surse de lumină pot exploda.
 • Clasa prizelor nu trebuie să fie mai mică de IP 54, în timp ce comutatorul poate fi etichetat până la IP 44, dar nu mai mic.
 • Este logic să cumpărați lămpi cu fibră optică: ele sunt mai sigure decât becurile incandescente, au o strălucire plăcută pentru ochi.
 • În cazul în care camera de aburi și camera de spălare sunt combinate, acordați o atenție deosebită siguranței corpurilor de iluminat. Dacă acest dispozitiv este atașat la perete, aveți grijă de un parasolar suplimentar sau un scut.
 • Dacă bugetul permite, opriți alegerea dvs. pe modele cu senzori de mișcare cu atingere.
 • În plus față de iluminatul de perete, este posibil să aveți nevoie de iluminare de urgență. În acest caz, banda cu LED-uri va fi cea mai bună soluție.

În plus, nu uitați cele 4 reguli de aur de cumpărare:

 • Trebuie să cumpărați lămpi și corpuri de iluminat într-un magazin de reputație cu o bună reputație;
 • Acest produs nu poate fi fabricat din materii prime ieftine;
 • dacă este posibil, verificați funcționarea lămpilor din magazie;
 • Nu luați bunuri la o reducere - acesta este primul semn al căsătoriei.

instalare

Montați iluminatul în camera de aburi cu propriile mâini sub puterea fiecărui cap de familie. Pentru a face acest lucru în mod corect, ar trebui să aveți grijă de schema preliminară sub forma unui desen cablaj, care indică amplasarea lămpilor. În plus, este important să achiziționați un fir cu secțiunea dorită, care depinde de numărul de lămpi. Este necesar să se efectueze un calcul al sarcinii și să se studieze organizarea împământării.

Luați în considerare o scurtă instrucțiune pas cu pas pentru instalarea luminii de fundal în baie.

 • Locația lămpii este marcată cu o cruce. Dacă intenționați să instalați două dispozitive, acestea ar trebui să fie simetrice.
 • Alimentarea cu energie electrică se realizează prin intermediul unui fir cu trei fire, ambalat într-o ondulare protectoare.
 • Așezarea este efectuată departe de iluminatul de deformare, pentru a elimina topirea firelor în procesul de lucrare a lămpilor, fixarea firului la cutie sau cadru cu cleme speciale.
 • Atunci când se aplică energie la un grup de dispozitive de iluminat, cablul este pus într-o buclă cu bucle. Dacă intenționați să instalați dispozitive cu capace mici de montare, trebuie să utilizați un singur fir care rulează din cutia de joncțiune.
 • Este necesar să verificați cablajul, pentru care folosiți suportul și firul. Nu te baza pe un tester de faze: nu va avea pierderi zero. Dacă rezultatul este pozitiv, capetele despărțite ale firelor trebuie izolate.
 • După efectuarea cablajului, se efectuează placarea peretelui în timp ce se taie găurile pentru lămpi. Diametrul orificiului necesar este indicat în pașaportul produsului specific. Pentru aceasta, efectuați marcarea, apoi utilizați un burghiu sau o șurubelniță.
 • Dacă modelul este de tip suprafață, placa de montare este fixată cu dibluri, evitând astfel contactul cu firul.După efectuarea conexiunii de alimentare, respectând polaritatea. Apoi lampa este fixată cu șuruburi.
 • blocare Îngropate pentru montare în buclă model tăiat de sârmă, după care cele două capete ale cablului ce rezultă conectat la mandrina prin intermediul răsuciri ceramice, încercând să aducă capetele inferioare șuruburilor Regletele sub. În acest caz, nu se poate face fără a fi înfășurat cu bandă.
 • În cazul în care puterea lămpii este de 12 W, este necesar să se adauge un circuit transformator pas cu pas. Faceți-l prin orificiul pentru lampă, având un transformator pe 1 dispozitiv (astfel încât va fi mai ușor să se schimbe, dacă este necesar).
 • Deoarece dispozitivele sunt montate fără lămpi, în acest stadiu este necesar să se verifice funcționarea acestora.
 • Rămâne să închideți capacul și să verificați diferențialul dacă există mai multe lămpi.

Atunci când conduceți lumină în camera de aburi, inul nu poate fi folosit ca o garnitură a plafonului: se extinde sub acțiunea umezelii și contribuie la condensarea în suportul lămpii.

Vizualizați vizibil conexiunea electrică în baie, consultați următorul videoclip.

Producatori

După studierea principalelor criterii pentru alegerea unui corp de iluminat pentru o cameră de aburi și tehnici de instalare, se pune întrebarea de a alege un anumit brand cu o bună reputație.Pe piața modernă există multe modele.

Produsele deosebit de populare sunt produse de producători turci și finlandezi. De exemplu, mărcile comerciale finlandeze. Tylo și Harvia oferim în atenția cumpărătorilor modele specializate pentru umezeală pentru băi.

Aceste produse se caracterizează printr-un cost ridicat, care este justificat de caracteristicile de performanță de înaltă calitate. Modelele brandurilor au un corp de metal și lemn, pot fi echipate cu lentile de plastic. Acestea sunt sigure, ceea ce le mărește ratingul pe segmentul său.

În plus față de aceste companii, produsele sunt în cerere. Linder, steinel. Cu toate acestea, conform recenziilor, aceste modele, deși rezistente la căldură și prevăzute cu protecție împotriva umezelii, de fapt, nu diferă în ceea ce privește rezistența la umiditate. De asemenea, puteți să vă uitați la produsele companiei TDM Electric.

Opțiuni interesante

Pentru a evalua posibilitățile de abordare a proiectării iluminatului în camera de aburi, vă puteți referi la exemple de galerii foto.

 • Acceptarea utilizării proeminențelor sub iluminarea cu fibră optică cu trecerea de la perete la tavan.
 • Iluminarea în jurul perimetrului tavanului, cu un corp de iluminat cu bandă cu schimbare de culoare și fire de fibră optică, creează starea de spirit dorită și aspectul original al saunei.
 • Un exemplu de utilizare a iluminării din spate cu LED-uri cu iluminare suplimentară de perete sub formă de lămpi simetrice, închise cu grătare.
 • Folosind spoturi și fibre optice creează o combinație elegantă de iluminat camera de aburi. Utilizarea pereților adiacenți în combinație cu un model simplu creat de lumină pare neobișnuit.
 • Utilizarea lămpilor punctuale, lineare și încorporate creează un efect special, scufundând membrii gospodăriei într-o atmosferă de relaxare.
 • Folosirea iluminării punctuale în jurul perimetrului unui design tavan rupt vă va permite să egalizați gradul de iluminare al sălii de aburi.
 • Iluminatul combinat care utilizează benzi LED tip RGB cu LED-uri multicolore și o lampă de perete vă permite să creați o atmosferă specială în camera de aburi.
 • Lămpile puternice din colțurile de deasupra banchetelor pentru scaune sunt complet sigure: sunt dotate cu bare în același stil cu decorul peretelui.
 • Un exemplu de tip liniar de iluminat de perete închis: datorită lamelelor din lemn, lămpile sunt protejate împotriva daunelor mecanice accidentale.
 • Primirea locației lămpilor în colțurile camerei de aburi creează o atmosferă relaxantă: lumina moale și caldă nu atinge ochii, permițând proprietarilor de case să se relaxeze în măsura maximă.

Aflați cum să economisiți la cumpărarea unei lămpi pentru o baie, puteți din următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor