Becuri pentru baie

Nu pentru nimic în Rusia a fost folosit expresia "să se spele înainte de întuneric", deoarece nu era posibilă instalarea de torțe sau lumanari în condiții de umiditate ridicată a aerului, iar ferestrele în sine erau întotdeauna mici, astfel încât să poată fi consumată cât mai multă căldură. În prezent, piața pentru corpurile de iluminat în general și iluminatul pentru baie în special este suprasaturată cu diverse modele, chiar și cele mai exigente gusturi vor găsi aici un produs care le place.

Caracteristici speciale

Există anumite caracteristici ale iluminării și electricității în baie, depind în mare măsură de siguranța dispozitivelor, precum și de alte condiții - temperatura camerei și umiditatea aerului. Pentru a rezuma, se poate concluziona că în sala de așteptare acești parametri sunt aproximativ identici cu parametrii atmosferei care predomină în baie într-un apartament obișnuit.

Dacă baia este proiectată în așa fel încât cantitatea suficientă de abur să pătrundă în camera directă în fața camerei de aburi pentru a se acumula sau a se condensa să cadă, atunci în timpul cablajului este necesar să se marcheze cumva acest loc în diagramă.

Particularitatea este de așa natură încât numai un model cu carcasă impermeabilă va fi adecvat pentru funcționarea eficientă a dispozitivului de iluminat.

Piața modernă are mai multe opțiuni universale pentru cablare pentru instalare în încăperi cu umiditate ridicată, au o execuție specializată. Cu toate acestea, prețul acestor materiale este destul de ridicat, ceea ce nu este benefic pentru cei care construiesc o mică cameră de aburi pentru ei și pentru familiile lor.

În acest sens, există o soluție alternativă la problemă, pe baza faptului că punctul principal de a acorda atenție electricității electrice, așa cum am menționat mai devreme, este temperatura și umiditatea din cameră.

Anterior, cablurile în astfel de condiții au fost așezate în țevi pregătite în prealabil, au fost zincuite și acoperite complet cu izolație termică. Puteți folosi această metodă acum, dar trebuie să îndepliniți și următoarele condiții:

 • atunci când se montează tevi este necesar să se facă astfel încât acestea să fie mai presus de toate capacitățile și conductele cu apă;
 • există elemente în roșu-fierbinți în cameră - sobe sau alte aparate de încălzire; este necesar să se așeze, pe cât posibil, fire electrice de iluminat;
 • dacă cablajul este normal în proprietățile sale, atunci înainte de a fi așezat printr-o țeavă, trebuie să fie înfășurat cu un strat de protecție din țesătură de sticlă, grosimea necesară este de aproximativ 2 mm.

Este necesar să nu uităm de întrerupătoarele și prizele care pot fi utilizate în sala de așteptare, este mai bine să instalați dispozitive cu o carcasă rezistentă la apă acolo.

Dar în nici un caz nu puteți atașa dispozitivele de contact și de conectare în camera de aburi sau în camera din fața ei, acestea trebuie să fie scoase și instalate în exterior - puteți în camera de odihnă sau în vestiar.

specie

O gamă largă de produse de iluminat sunt disponibile pe piață, dar nu toate modelele sunt potrivite pentru baie, deoarece diferența de temperatură și umiditatea ridicată în cameră nu este suficientă pentru orice dispozitiv de iluminat.

Există mai multe tipuri principale de corpuri de iluminat pentru baie, printre care sunt rezistente la apă, rezistente la căldură, LED-uri,umezeală, joasă tensiune, fără fir și așa mai departe. Totul trebuie spus în ordine:

Lămpi cu halogen

Cele mai rezistente la lămpile cu temperatură înaltă - halogen. Puterea acestor lămpi variază de la 20 la 35 de wați, încălzirea maximă pentru ele va fi de 400 de grade. Un aspect important este că tensiunea utilizată de lămpi nu este periculoasă pentru oameni, iar contactele lor sunt protejate de umiditate. În plus, lămpile cu halogen au un aspect plăcut, este posibil să selectați nuanțele diferitelor culori.

LED-uri de iluminat

Lămpile LED - una dintre cele mai economice și mai ecologice opțiuni de iluminare, cu toate acestea, în camera de aburi este mai bine să le plasați cât mai puțin posibil, deoarece acestea transferă căldura și umiditatea destul de dificilă. Astfel de lămpi sunt adesea folosite ca lumină de fundal, pot fi plasate în spatele rafturilor, ele vor putea evidenția camera cu culori diferite, deoarece spectrul lor este destul de lat.

Camera cu LED-uri va fi întotdeauna bine luminată, în timp ce aceste lămpi nu consumă o cantitate mare de energie electrică.

LED-urile tubulare alungite sunt plasate, de regulă, pe tavan, trebuie să țineți cont de faptul că concentrația de aburi și umiditate va fi maximă, astfel încât aceste lămpi trebuie să fie rezistente la condițiile specificate.

Obținerea lămpilor impermeabile pentru o baie, trebuie să luați în considerare câteva aspecte:

 1. Pe carcasa sau cadrul de corpuri de iluminat, trebuie să te uiți la informații despre cât de înalt grad de protecție a acestui model de umiditate, pentru că există o anumită clasificare internațională; O valoare IP de 45 sau mai mare este acceptabilă.
 2. În plus față de faptul că lămpile trebuie să fie rezistente la umiditate și, de asemenea, rezistente la căldură - în camera de aburi temperatura aerului poate varia de la 60 la 120 de grade și lampa trebuie proiectată pentru astfel de fluctuații de temperatură; Ei bine, pentru modelele de tavan, standardele sunt chiar mai mari, deoarece trebuie să lucreze la temperaturi de până la 300 de grade Celsius.

Este important ca lămpile să fie etanșate, în caz contrar umiditatea sau apa să intre în dispozitiv și să perturbe funcționarea. Bilele de etanșare bune sunt cauciuc și silicon.

Fibră optică

Cele mai bune lămpi rezistent la apă pot fi numite lămpi cu fibră optică. Prin achiziționarea unui dispozitiv de iluminat cu fibră optică puteți fi siguri de rezistența la umiditate, chiar fără a acorda atenție gradului de protecție. Acest lucru este posibil datorită proprietăților specifice ale materialului, fiind capabil să treacă prin el însuși doar valuri ușoare, dar nu și electricitate.Astfel de lămpi pot fi folosite și în rezervoare de apă și în bazine.

De asemenea, avantajul acestor lămpi va fi o lumină destul de moale, care va ajuta la crearea unei atmosfere confortabile și relaxare.

Ca și diode emise de lumină, lămpile cu fibră optică consumă o cantitate destul de redusă de energie și au o durată lungă de viață.

model

Atunci când alegeți diferite modele de corpuri de iluminat, ar trebui să porniți de la locul unde va fi instalat, temperatura și umiditatea aerului sunt, de asemenea, factori decisivi pe care se bazează atunci când caută o opțiune potrivită.

Dacă lumina trebuie ținută în camera de aburi, atunci, cel mai important, nu o instalați într-un loc cu potențial periculos - în apropierea elementelor de încălzire. O opțiune bună ar fi plasarea pe tavan sau la intersecția pereților.

O astfel de plasare este adesea subestimată, dar în zadar: lampa de colț se va potrivi nu numai în interior, ci nu va interfera cu oamenii care stau în camera de aburi și îi va răni capul.

Modelele de corpuri de iluminat orizontale în locul în care sunt asamblate tavanul și pereții pot fi, de asemenea, numite opțiuni destul de potrivite. Ecranul decorativ pentru corpuri orizontale sau orizontale poate fi achiziționat lapăstrați-l sau faceți-l singur, apoi puteți fi instalat suplimentar în colțul benzii de saună LED, folosind material necombustibil pentru a fi fixat pe perete.

Prin ea însăși, banda cu LED-uri va arăta foarte avantajoasă în baie, în afară de aceasta, este destul de insensibilă la temperaturi ridicate și nu necesită utilizarea unei cantități mari de energie electrică.

Dacă doriți să abordați creativ decorarea spațiilor din baie, atunci puteți face niște elemente de iluminat cu propriile mâini. Cu toate acestea, trebuie să se înțeleagă aici că nu este vorba de auto-asamblarea unui aparat electric, ci, mai degrabă, de a decora unul existent, prin crearea de elemente suplimentare. Interiorul camerei de aburi este adesea dominat de materiale din lemn, astfel încât fabricarea mesei sau a panoului din lemn va fi o decizie stilistică potrivită.

Asemenea abajururi de lemn nu vor purta atât de mult o funcție estetică pentru a proteja lumina de pe perete împotriva deteriorării și a apei directe. În plus, cu ajutorul grilajului, iluminatul va fi mai moale și mai difuz - va deveni și mai confortabil și plăcut să fie în cameră.Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la materialul pentru fabricarea unor astfel de elemente decorative, este posibil să folosiți resturile care nu au fost aruncate după ce vă confruntați cu pereții sau plafoanele băii, va contribui, de asemenea, la menținerea unui singur concept stilistic.

Cu toate acestea, dacă există dorința de a umple camera de aburi cu mirosuri care promovează relaxarea și detașarea de problemele de zi cu zi, puteți face un halat semi-antic din zada sau cedru, pe lângă faptul că aceste materiale sunt, de asemenea, destul de puternice și durabile.

Pentru a face în mod independent absoarcerea sau zăbrelele, este necesar să aveți elemente pentru cadru și mai multe șipci mici care vor fi fixate la partea superioară și inferioară a produsului finit. Desigur, în fabricarea lămpii există anumite puncte care merită atenție:

 • Dimensiunile lămpii în sine vor dicta lungimea șinei pentru abajur, nu ar trebui să existe colțuri ascuțite, trebuie să fie lustruite sau rotunjite, acest lucru este necesar din punct de vedere al siguranței, precum și pentru a oferi un aspect mai estetic produsului.
 • Forma și tipul grilei variază în funcție de mărimea lămpii, de exemplu,dacă avem nevoie de un cadru pentru o lampă de perete, atunci ar trebui să fie făcută sub formă de semicerc sau dreptunghi; grila pentru lampa de colț va fi făcută sub forma unui trapez.
 • Fixați aceste lămpi cel mai bine pe șuruburi, dar, din punct de vedere al securității, ele trebuie ascunse în interior, astfel încât atunci când sunt încălzite, acestea să nu dăuneze.

Atunci când iluminați alte încăperi din baie, puteți utiliza lămpi care nu mai au caracteristici atât de stricte, în mod tradițional o cameră de așteptare este decorată cu un candelabru, care se află în mijlocul tavanului sau câteva lămpi instalate direct în tavan.

Modelele moderne de candelabre și lămpi, stilizate ca antichități sau concepția aleasă vor arăta armonios. Astfel de lămpi pot deveni literalmente un accent luminos în interiorul camerei.

materiale

Există diverse accesorii pe piață care pot fi instalate într-o saună sau într-o baie, iar dacă modelul este deja selectat, atunci trebuie să vă gândiți la materialul din care va fi fabricat un astfel de aparat.

Iluminarea camerei câștigă popularitate cu ajutorul Sarea himalayană. Este un material format la baza unui lac uscat, acum aproximativ două sute cincizeci de milioane de ani.Sarea unică de acest tip este aceea că conține mai mult de 90 de minerale și, atunci când este încălzită, eliberează particule care afectează pozitiv sănătatea umană.

Este datorită acestor proprietăți ale sării himalayene, fiind folosită în bai și saune, iar datorită densității ridicate, sarea a devenit un material de construcție - au fost făcute cărămizi, folosite ca elemente decorative sau ca un generator de aburi.

Populare și Lămpi de sare de lămâiedar adesea pentru băi mai degrabă acționează ca un element de construcție independent, pereții unei astfel de sare atunci când încălzirea camerei creează efectul pe coasta mării. Astfel de fum contribuie la prevenirea și tratamentul bronșitelor și chiar a astmului, iar ionii de sare negativi contribuie la dezinfecția aerului.

Orice produs din sarea himalayană emite ioni, cu toate acestea, la anumite temperaturi - mai mult de 60 de grade Celsius, aerul va fi mult mai saturat cu substanțe utile.

De asemenea, este necesar să se respecte condițiile de umiditate necesare în cameră - nu mai mult de 50%, deoarece, altfel, sarea va absorbi apa, iar acest lucru va fi ineficient.

Din acest motiv, utilizarea sarei din Himalaya este mai profitabilă pentru o baie privată, care nu este proiectată pentru un flux mare de vizitatori, materialul din acesta nu poate deveni rapid umed.Chiar și într-o baie de aburi rusă obișnuită, trebuie să aerisiți bine camera după fiecare utilizare, așteptați ca pereții să se usuce, astfel încât sarea să nu-și piardă proprietățile.

În general, carcasa din care este fabricată lampa este foarte importantă, deoarece are mai multe funcții principale: protecția sursei de lumină de influențele dăunătoare, face ca lumina să fie mai moale prin difuzarea ei, ceea ce conferă confort camerei de aburi. Lampa din lemn îndeplinește toate aceste criterii, are avantaje incontestabile:

 • o lampă din lemn va fi perfect combinată cu decorul unei săli de aburi, cu pereți și un tavan, de câte ori sunt de asemenea din lemn;
 • este posibil să faci o astfel de lampă cu mâinile tale, să-i dai o formă interesantă, să faci cu un ornament frumos;
 • destul de plăcut la atingere.

În zona de recreere, puteți instala, de asemenea, o lampă ceramică, adică baza acesteia va fi făcută din acest material, rezistentă la temperaturi.

Puteți utiliza sticlă în decorarea băii de iluminat, pur și simplu nu puneți astfel de lămpi în camera de aburi în sine - acest lucru nu este sigur.

Opțiuni de cazare

Așa cum am menționat mai devreme, există un număr destul de mare de corpuri de iluminat potrivite pentru instalarea în băi și saune. Dar fiecare cameră are propriile sale diferențe, iar iluminatul pentru ele este selectat de parametrii corespunzători:

În camera de aburi

Pentru a instala lampa în camera de aburi, trebuie să vă apropiați mai întâi de alegerea acesteia. Lucrul este că se poate spune că este camera principală în baie, este saturată cu abur, umiditate și aer cald. Toți acești factori afectează alegerea lămpii, nu fiecare model îndeplinește aceste caracteristici. În plus, iluminarea prea luminată și contrastantă nu mai vorbeste în favoarea anumitor tipuri de lămpi, pentru ca sfinții săli de baie să aibă nevoie de o lumină moale pentru a vă relaxa.

Deoarece camera de aburi are propriul său microclimat special, este posibilă instalarea unei lămpi în ea doar la partea de sus a peretelui sau la articulații - în colțuri. Acest lucru se datorează faptului că tavanul și pereții sunt una dintre cele mai fierbinți suprafețe din camera de aburi, în plus, acest aranjament poate fi numit convenabil, fluxurile de lumină din spate și nu întăresc ochii celor care se odihnesc în baie.Puteți instala lămpi cu fibră optică, atunci iluminatul va fi cu siguranță moale și difuz, va ajuta să vă relaxați.

Un aspect important este că astfel de lămpi au un nivel ridicat de protecție și sunt complet sigure în încăperi cu temperaturi ridicate.

De asemenea, puteți alege lămpi cu LED-uri, rezistente la căldură, mai multe moduri de iluminare și o gamă bogată de culori, cu care puteți economisi cu ușurință energie, pe lângă faptul că LED-urile au o durată lungă de viață. Dar, în orice caz, lampa trebuie să fie închisă cu un cadru de protecție sau un baldachin rezistent la căldură, de asemenea, pentru a crea împrejurimile și o protecție suplimentară, puteți acoperi lumina cu o grila de lemn cu un design frumos.

În interiorul băii, în cazul în care lămpile sunt montate pe tavan, acestea trebuie să reziste la o temperatură de 250 de grade, dacă pe perete, atunci mai puțin - cel puțin 100 de grade Celsius.

Astfel de lămpi sunt fabricate din material rezistent la căldură, ceramică sau porțelan, corpul este suplimentar consolidat, făcându-l etanș.

În spălare

Spre deosebire de camera de aburi, în camera de spălare este necesar, dimpotrivă, să țineți o lumină puternică și puternică, deoarece această cameră nu este destinată relaxării, este necesară pentru spălarea după o cameră de aburi.Din acest motiv, lumina din chiuvetă este prevăzută să fie în contrast și ascuțită, dar încă nu ar trebui să lovească persoana din cameră în față.

Dar aici este, de asemenea, necesar să fie atenți, această cameră are o sursă de umiditate, este necesar să se protejeze lămpile și fire de la intrarea accidentală a apei pe ele. Comutatorul trebuie să fie amplasat în afara chiuvetei, pentru a evita intrarea apei acolo, pentru același scop toate lămpile vor avea cadre protectoare impermeabile sau lămpi de plafon.

În vestiar

În sala de bagaje, iluminarea poate fi făcută practic, deoarece camera nu are picături speciale de temperatură și concentrații de umiditate. Opțiunea clasică ar fi un candelabru în centrul camerei sau câteva lămpi care sunt montate pe tavan. Lumina de la astfel de lămpi este luminată, dar nu dăunează ochilor și, în general, creează o atmosferă destul de confortabilă în cameră.

Este, de asemenea, posibilă proiectarea stilistică a dressingului într-o anumită manieră, apoi lămpile pot fi așezate pe perete și executate în conformitate cu conceptul general al interiorului.

În camera de odihnă

În încăperea de odihnă, precum și în sala de așteptare, există un anumit coeficient de umiditate, prin urmare, atunci când instalați lămpi acolo, trebuie să vă asigurați că au cel puțin o clasă de protecție.Becurile pentru astfel de camere se vor potrivi destul de obișnuit, de la 75 la 100 de wați, puteți instala, de asemenea, lămpi convenționale de plafon sau sconturi.

Pentru o saună, în general, aceeași diferență de temperatură pentru iluminat este tipic, ar trebui să acordați atenție clasificării nivelului internațional de protecție, asigurați-vă că lămpile sunt rezistente la căldură, rezistente la căldură și etanșe.

Ce lampă să alegeți și cum să instalați?

Experții sunt de acord că, pentru a face iluminatul în baie, nu este necesar să alegeți lămpi fluorescente, deoarece nu sunt rezistente la temperaturi și umiditate ridicate.

Este mai bine să alegeți becuri cu halogen sau cu LED, o lampă cu fibră optică va funcționa, de asemenea, dar toate acestea trebuie fixate cu un baldachin de protecție. În camera de dressing puteți utiliza două lămpi simultan cu pornirea paralelă a sursei de lumină pentru a adăuga luminozitate la iluminarea camerei.

Acest lucru se face și în așa fel încât să existe o așa-zisă lumină de rezervă, dacă arde unul, altul îl poate înlocui - acest lucru va permite sala de așteptare să fie întotdeauna aprinsă.

O opțiune interesantă ar fi instalarea unor lămpi cu LED-uri mici pe tavanul camerei, acestea fiind amplasate în jurul perimetrului, LED-urile pentru băi sunt bune pentru astfel de scopuri.Este mai degrabă o opțiune pentru o cameră de așteptare sau o cameră de odihnă, deoarece temperaturile ridicate nu vor permite întotdeauna panglica luminilor cu LED-uri să funcționeze corect.

De asemenea, corpurile de iluminat cu LED-uri pot fi folosite ca iluminat de urgență într-o cameră de aburi, aceasta se face prin instalarea unei mici baterii de 12 volți și a mai multor benzi multicolore de LED-uri: acestea marchează locuri potențial traumatice în camera de aburi, apoi LED-urile sunt conectate la o unitate specială care are un indicator de tensiune de rețea.

Nu se recomandă fixarea lămpilor cu lămpi cu incandescență în baia rusă, deoarece există riscul creșterii tensiunii rețelei, pe lângă faptul că acestea nu au o protecție specială. Cea mai bună opțiune pentru o cameră de aburi ar fi o lampă cu halogen de 12 volți cu un cartuș ceramic, precum și un inel de cauciuc special.

O bună protecție pentru lămpi va fi și cadrul, care acționează suplimentar ca element decorativ.

Trebuie să vă reamintim că instalarea iluminării în baie nu merită singură, aceasta este o cameră cu risc ridicat datorită temperaturilor suficient de ridicate.Asigurați-vă că respectați toate reglementările stabilite de un set de reguli pentru instalațiile electrice.

Mai întâi trebuie să țineți cablul de alimentare de la cea mai apropiată sursă de energie electrică, apoi cablul trebuie montat în exteriorul clădirii, toate acestea se întâmplă printr-o cutie specializată, nu uitați să vă amintiți despre împământare.

Puteți, de asemenea, pune lampa pe cont propriu în baie, există mai mulți pași:

 • În primul rând, trebuie să evidențiați locurile în care vor fi amplasate lămpile, precum și să marcați cu creion sau cu un marcator locurile firelor; Este foarte important să se calculeze distanța dintre lămpi, dacă este necesar să se facă mai multe surse de iluminare.
 • În continuare trebuie să conduceți puterea, care este plasată într-o ondulatură specială, care protejează împotriva căldurii.
 • Înainte de începerea tuturor lucrărilor, este necesar să verificați corect cablajul.
 • În continuare, pereții sunt înveliți, găuri sunt tăiate în ele în funcție de forma lămpilor, ale căror parametri exacți sunt indicați în pașaport.
 • Instalarea corpurilor de fixare este diferită de cea a aerienei, primul fir este tăiat și apoi atașat la cartuș, iar cel de-al doilea fixează placa de montaj.
 • Dacă se intenționează instalarea lămpilor cu o putere de 12 W, este necesar să se conecteze un transformator care reduce alimentarea cu energie electrică la puterea necesară; acesta trebuie pus în cadru.
 • Lămpile sunt înșurubate numai după ce au fost montate toate luminile.

Cea mai importantă regulă atunci când instalați iluminatul într-o baie este să fiți atent și să verificați toate dimensiunile pentru un corp de iluminat încastrat în avans, deoarece parametrii incorect selectați pot strica întregul aspect al băii.

Aflați mai multe despre lămpile pentru baie pe care le veți învăța de la următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor