Alegerea unei lămpi de lavă

 Alegerea unei lămpi de lavă

Lămpile Lava pot fi numite "relicve ale anilor 60" sau "accesorii de casă hippie". Timp de o jumătate de secol au decorat interioarele britanice cu lumina lor nu puternică, dar uimitoare. În 1963, în Marea Britanie au început primele vânzări ale acestor "bucăți de magie", după cum au fost inițial numite. De atunci, milioane de modele din această invenție au fost vândute în întreaga lume.

Istoria

"Lampa Lava" este o lampă cu bule în interior. Aceste lămpi cu culori strălucitoare și mișcări de bule fanteziste au câștigat o popularitate imensă în Marea Britanie în anii '60 ai secolului XX. "Generația de dragoste" britanică a prins legătura dintre natura imprevizibilă a fluxului de lavă și spiritul acestor decenii.A fost momentul de la Carnaby Street, Beatles și începutul explorării spațiului. Primul model a fost făcut sub forma unei rachete și a fost numit Astro Lamp.

După ce bateristul Beatles Ringo Starr a cumpărat una dintre aceste lămpi, vânzările sale au început să se numere în milioane. Și au crescut după ce Ringo Starr a jucat în popularul film britanic Doctor Who. În acel moment, anunțul a declarat că lampa este un dar minunat "pentru rudele sale, pentru prietenii săi și pentru al naibii".

Ideea creării sale este atribuită lui Edward Craven Walker, care în 1948 a atras atenția asupra timerului de fierbere a ouălor la un bar din Hampshire (Anglia).

Timerul era un vas de sticlă cu apă și o bucată de ceară. Acest vas a fost plasat într-o oală cu apă clocotită, în cazul în care oul a fost gătit. Când sa topit, o bucată de ceară a început să se miște repede în sticlă, ceea ce indică faptul că oul se fierbe.

Dispozitivul a fost brevetat de un om pe nume Dunnett, care deja murise până atunci. Walker se gândea la posibilitățile de dezvoltare a acestui design. Produsul pe care la prezentat a inclus un bec care a furnizat căldură pentru a topi ceara.A început să lucreze la acest proiect în a doua jumătate a anilor 50 cu Crestworth, aflat în Dorset, Anglia.

În varianta finală a Walker, amestecul care a fost plasat în vas a constat din ulei, ceară și mai mult de o duzină de alte ingrediente. Compoziția acestui amestec a fost brevetată. Amestecul a fost plasat într-un borcan de sticlă pe un suport aurit. Culorile disponibile pentru "lava" incluse în roșu sau alb, iar pentru lichid - galben sau albastru.

În 1963, Walker a înființat o fabrică de producție a lămpilor în Pula, Anglia, numită Crestworth, Ltd. În anul următor, la o expoziție din Hamburg, liderii americani au cumpărat drepturile de fabricare a acestora în America de Nord.

Ei au început să vândă modelul Lava Lite prin compania lor Lava Brand Motion Lamp din Chicago, care mai târziu a devenit cunoscută sub numele de Lava Manufacturing Corp. De mai mulți ani, vânzările au depășit șapte milioane de unități în întreaga lume.

Vânzările au început să încetinească în anii '70, dar Walker a continuat să controleze afacerile până în anii '80. În 1995, această afacere a fost cumpărată de un antreprenor pe nume Cressida Granger pentru compania sa Mathmos. Mathmos a restabilit popularitatea lămpilor de lavă, ale căror vânzări au crescut de la aproximativ 2.500 de unități pe an în anii '80 la mai mult de 800.000 la sfârșitul anilor '90.

Mathmos este singurul producător oficial al lampii Lava din Marea Britanie. Și totuși, în ciuda declinului de fabricație britanic, în cazul în care mai multe branduri bine cunoscute dispar sau muta producția în țări cu costuri mai reduse ale muncii, compania Mathmos rămâne la fabrica din sud-vestul Marii Britanii, este încă folosind bine-cunoscut formula dovedit Craven-Walker.

Conform multor oameni obișnuiți, magia și popularitatea acestei lămpi sunt asociate cu mișcarea lavei din interiorul lămpii. Natura imprevizibilă a fluxului său, în care se amestecă lumina și haosul, atrage oamenii.

Caracteristici, compoziție și design

O lampă de lavă este o lampă care conține lichid uleios colorat care curge în sus și în jos și seamănă cu lava topită. Pe masura ce lichidul se ridica si cade, se schimba forma si se transforma in globule de dimensiuni diferite, ceea ce da un efect magic datorita modelelor in continua schimbare.

Componentele principale ale lămpii:

 • Container. Pentru plasarea lichidelor se folosește cilindrul din sticlă transparentă. Forma clasică este o clepsidră care măsoară aproximativ 10 cm (25,4 cm).
 • Componente lichide. Compoziția exactă a ingredientelor utilizate în lampile Lava Lite este secretul companiei, cu toate acestea, unele ingrediente sunt cunoscute, combinând care în cele din urmă puteți obține efectul lavei. Un amestec de alcool izopropilic și apă plus ulei mineral poate fi utilizat într-o lampă de lavă. Alte materiale care pot fi utilizate ca ingrediente în faza uleioasă includ alcool benzilic, alcool cinamilic, ftalat de dietil și salicilat de etil.
 • Alți aditivi utilizați în lichide includ diferiți coloranți solubili în apă și ulei. Greutatea specifică a fazei apoase poate fi ajustată prin adăugarea de clorură de sodiu sau de materiale similare. În plus, un solvent hidrofob cum ar fi terpentina și solvenți de vopsea asemănători pot fi adăugați la amestec pentru a elimina mai bine lava. De asemenea, pot fi adăugate ingrediente antigel pentru a crește rata la care este încălzită lava.
 • Sursă de căldură Într-o lampă de lavă, un bec obișnuit este folosit ca sursă de lumină și căldură. Tipul becului este esențial pentru a se asigura că lava nu se supraîncălzește.Haggerty Enterprises enumeră câteva tipuri de lămpi potrivite pentru dispozitivele lor, în funcție de model: o lampă mată de 40 wați, o lampă reflectorizantă de 100 wați cu un răcitor intern, unele modele folosesc lămpi fluorescente, în ciuda faptului că nu generează căldură flux.

 • Hardware. Aceasta este o bază ceramică în care sunt amplasate aparatele electrice: o lampă cu cartuș, un fir și un întrerupător. Un strat de cauciuc spongios de 0,635 cm grosime poate fi utilizat ca material de garnitură pentru etanșarea camerei. Pentru a controla temperatura lămpii, acestea pot fi echipate cu un dimmer sau un ventilator mic.

Cum funcționează?

Efectul lavei se datorează interacțiunii fluidelor din interiorul lămpii. Aceste fluide sunt selectate pe baza densității lor, astfel încât unul dintre ele să plutească liber în celălalt. În plus, acestea sunt selectate pe baza coeficientului lor de expansiune, astfel încât atunci când sunt încălzite, unul dintre ele se ridică sau cade mai repede decât celălalt. Când căldura de la becul încălzește lichidul mai greu la bază, acesta se ridică la suprafață.

În momentul în care lava ajunge la vârf, începe să se răcească, devine mai densă și se scufundă în fund. Când lava coboară, se apropie de becul, se încălzește din nou, iar procesul se repetă din nou și din nou, creând un model în continuă schimbare de valuri de culoare care se mișcă în sus și în jos în interiorul paharului.

tipuri

Lămpile Lava sunt disponibile în diferite culori, dimensiuni și stiluri. Modelul original Century, care este încă produs, a fost cel mai popular model în anii '60 și '70. În acest model, baza aurită este perforată cu găuri mici care mimie lumina stelelor, iar recipientul este umplut cu lavă roșie sau albă și lichid galben sau albastru.

Lampa Enchantress Planter Lava Lite este decorată cu frunze și flori din plastic. Continental Lava Lite este singurul model care folosește o flacără de lumânare pentru încălzirea lavei. Există, de asemenea, o lampă mediteraneană Lava Lite, decorată cu fier forjat negru.

Lămpi decorative pentru lava de podea - o adevărată plăcere pentru iubitorii de design modern. Ele reprezintă o combinație de funcționalitate și iluminare uimitoare. Lumina în mișcare arată extrem de frumoasă și aduce o atmosferă exotică decorului.

O lampă de lavă distractivă și atractivă pentru copii îi poate ajuta pe acei părinți care doresc să creeze nu doar o grădiniță, ci și o cameră pe care copiii lor o vor bucura. Copii de diferite vârste le place să privească dansul fascinant al bulelor multi-colorate.

Mulți copii se tem de întuneric, iar lampa de lavă este un mijloc excelent de a trata temerile nocturne. Examinarea nuanțelor roșii ale lavei reduce tulpina ochilor, relaxează copilul și îi ajută să adoarmă treptat.

dimensiuni

În ceea ce privește înălțimea, cea mai comună gamă a acestei valori este de la 35 la 75 cm. Există și alte lămpi, atât mai mari, cât și mai mici, dar acest interval este cel mai des întâlnit. În plus, există așa-numitele lămpi de podea uriașe, a căror înălțime ajunge la 1 m sau mai mult. Ele arata cu adevarat uimitoare si adauga o stralucire magica oricarei case.

Cu toate acestea, este important să rețineți că, în cazul unei lămpi mari, este nevoie de mai mult timp pentru încălzirea și curgerea lavei. Uneori este posibil să admirați o lampă mare de lavă în toată gloria ei doar câteva ore.

În plus, lămpile mari de lavă emit destul de multă căldură.Luați în considerare acest lucru atunci când alegeți un loc pentru a plasa.

Culori și decor

Atunci când alegeți o lampă de lavă, alegerea culorii este crucială:

 • Albastru sau albastru și galben Lampa de lavă este ideală pentru o grădiniță decorată în culori calde. Nuanțele mai reci vor echilibra schema globală de culoare.
 • roșu lave lămpi, din punct de vedere al designului, sunt de obicei asociate cu muzică, cum ar fi pop sau rock-roll. Ele creează o aură potrivită, așa că multe cluburi le folosesc. Datorită culorii strălucitoare, o astfel de lampă poartă o energie aprinsă și îndrăzneață, care poate avea un efect pozitiv asupra unei persoane obosite sau care și-a pierdut motivația de a lucra. Prin urmare, este o opțiune bună pentru instalarea pe desktop.
 • Dacă iubiți în mod egal albastru și roșu, astfel încât să nu puteți alege între ele, alegeți violet lampa. Violetul este un amestec de albastru și roșu, strălucitor și îndrăzneț, dar în același timp calm și liniștitor.
 • Soothing acționează de asemenea combinație de ceară verde și lichid albastru. Această lampă este ideală pentru relaxare, astfel încât poate fi utilizată în dormitor sau pentru yoga.
 • Glitter Lamp capabil să creeze explozii de strălucire în toată casa! Utilizați orice lampă cu culori frumoase și paiete și adăugați la casă cât mai multă strălucire doriți!
 • Dar nu poți opri o singură culoare, dar alege multicolor lampa. Veți vedea cât de puternic poate fi conectată întreaga paletă de culori într-o singură lampă, astfel încât să nu vă puteți îndepărta de ea!

Veți întoarce fără întârziere și veți întoarce lampa pentru a vă uita la culorile dansând unul cu celălalt din nou și din nou!

9 fotografie

Reguli de funcționare și măsuri de precauție:

 • Nu scuturați lampa și nu permiteți altora, în special copiilor, să o scuture. De asemenea, luați măsuri de precauție speciale pentru ca lampa să nu se răstoarne.
 • Nu utilizați lampa pentru mai mult de opt până la zece ore. Pur și simplu nu este destinat muncii permanente. Perioadele de răcire sunt necesare astfel încât ingredientele să se solidifice și să-și păstreze proprietățile. Utilizați cronometrele sau cumpărați câteva lămpi care vor funcționa la rândul lor, dacă este necesar.
 • Țineți lămpile într-un loc răcoros, departe de lumina directă a soarelui.Becurile expuse la lumina directă a soarelui, ca regulă, se estompează treptat, iar lava se mișcă mai încet.
 • Deoarece dispozitivul însuși este supus la căldură în timpul funcționării, lăsați lampa departe de orice material inflamabil. Plasați întotdeauna lampa pe o suprafață neinflamabilă.
 • Nu deșurubați capacul superior al lămpii. Accesul la interior se face numai prin orificiul lămpii cu incandescență și numai pentru înlocuirea acesteia. Utilizați un bec mic cu o putere de 40 W sau urmați recomandările producătorului. Nu utilizați becuri cu putere mai mare.
 • Bulele de aer din lampă sunt proiectate special pentru a funcționa corespunzător, deci nu adăugați lichid în recipient.
 • În cazul unor defecțiuni care implică o deversare, folosiți mănuși pentru a le colecta și a ventila camera. Aveți grijă atunci când colectați sticlă spartă.

Interioare frumoase

 • O lampă mare de culoare roșie de lavă arată bine în acest interior modern. Stand din sticlă transparentă și lemn lustruit neagră în armonie cu situația și subliniază frumusețea lămpii.
 • Întoarceți-vă în timp cu această lampă magnifică de lavă de ceară de portocală. Un lucru minunat pentru un design retro, perfect pentru plasarea într-un dormitor confortabil pe o noptieră sau într-un birou.
 • O lampă de masă superbă, plină cu lavă portocalie strălucitoare, creează un contrast frumos, cu un fundal întunecat. Lampa va crea o iluminare moale și va deveni un decor neobișnuit de petrecere.
 • Lampa de înaltă calitate din lavă constă dintr-un container de sticlă cilindric și o bază metalică. Culoarea albastră bogată a lavei pe fundalul unui recipient transparent creează un sentiment de aerisire și spațiu.
 • Această lampă clasică de 70 cm de lavă va fi un decor minunat pentru camera dvs. Dansurile de dans sunt deosebit de minunate și atractive în întuneric. Dacă doriți să vă relaxați și să vă ușurați tensiunea, această lampă va fi o soluție excelentă.
 • Lampă lavă decorative și practice, care este utilizată ca o lampă de noapte. Rama metalică rezistentă asigură rezistență la uzură și deteriorare.

Cum sa faci o lampa de lava cu mainile tale, vezi urmatorul clip video.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor