Lumini fluorescente

Iluminatul este un atribut esențial al oricărei încăperi. Astăzi sunt utilizate mai multe tipuri de surse de lumină pentru organizarea sa. Fiecare dintre ele are parametri optici unici și este adecvată pentru rezolvarea problemelor specifice. Într-un grup special ar trebui să li se aloce lămpi fluorescente, care s-au dovedit în diverse industrii.

Caracteristici, avantaje și dezavantaje

Lămpile fluorescente, adesea numite lămpi fluorescente, se disting prin simplitate și caracteristici unice de iluminare. Aceste produse sunt evaluate pentru economia și versatilitatea lor.

Printre aspectele pozitive ale acestor dispozitive se numără mai multe caracteristici:

 • Putere scăzută.Acest lucru vă permite economisirea semnificativă a energiei electrice, în care astfel de lămpi sunt al doilea decât LED-urile.
 • Eficiență ridicată. Această caracteristică este de câteva ori mai mare decât cea a becurilor obișnuite cu filament de tungsten.
 • Durată lungă de viață. Dacă le folosiți corect, lămpile pot funcționa până la 12 mii de ore. Prin urmare, foarte des, astfel de dispozitive sunt montate în locuri unde este dificil să le înlocuiți.
 • Diferite caracteristici ale fluxului luminos. Culoarea se poate schimba, în funcție de umplutura interioară, în timp ce lumina se răspândește uniform pe tot volumul.

Lămpile fluorescente nu sunt o soluție universală, deoarece au câteva neajunsuri semnificative:

 • Lampa conține vapori de mercur. Această substanță este foarte periculoasă pentru oameni. Prin urmare, astfel de produse ar trebui să fie operate cu atenție. După expirarea duratei de viață, lămpile trebuie eliminate folosind tehnologii speciale.
 • Calitatea iluminatului depinde de temperatura ambiantă. Cu cât este mai mică, cu atât fluxul luminos va fi mai slab. Dar dacă lămpile sunt folosite în încăperi domestice, atunci acest efect este aproape echilibrat, deoarece condițiile de aici sunt aproape întotdeauna la fel.
 • Lămpile fluorescente sunt foarte sensibile la întreruperile intermitente.Dacă acest lucru se întâmplă în mod constant și neașteptat, atunci aceasta poate reduce durata de viață a dispozitivului. Experții recomandă utilizarea acestora numai în acele locuri unde riscul de deconectare în formă de ventilator sau de scădere a tensiunii de rețea este minim.
 • Lucrarea modelelor necostisitoare poate fi însoțită de un sunet neplăcut - un buzz.

Dispozitiv și principiu de funcționare

Lămpile fluorescente sunt fabricate sub formă de baloane de diferite forme, dar, indiferent de acestea, toate constau în următoarele elemente de bază:

 • fosfor (difuzor opal etc.). Este un strat de vopsea specială care se aplică în interiorul lămpii. Folosit pentru a filtra fluxul de lumină și a obține un anumit spectru.
 • Tub de sticlă Este complet sigilat. În interiorul balonului se injectează gaze (în majoritatea cazurilor, mercur), care sunt distribuite uniform pe întregul volum.
 • Bobine de tungsten. Ele sunt situate pe marginile balonului. Sunt conectate la acestea ieșiri speciale, care sunt utilizate pentru conectarea lămpii la rețea. În unele modele se utilizează cabluri de conectare gata pentru a simplifica funcționarea.Fiecare helix este acoperit cu oxid de bariu, care îndeplinește perfect funcțiile unui catod.
 • Frame. Aceasta include adesea plafonul care acoperă lampa. Aceste elemente sunt folosite pentru decorarea produselor.
 • Balastnik. Dispozitivul trebuie să asigure funcționarea normală a întregului sistem. Există mai multe tipuri de structuri similare care diferă în modul de control.

Algoritmul lămpii fluorescente poate fi descris în mai multe etape succesive:

 1. Curentul este furnizat contactelor lămpii. În acest caz, starterul inițiază tensiunea dorită, care este transmisă spiralei de tungsten.
 2. În această perioadă, un câmp electromagnetic apare între spirale și acționează asupra vaporilor de gaze inerte. Aceasta duce la formarea luminii ultraviolete.
 3. Trecând prin stratul fluorescent de pe sticlă, ultravioletul este transformat în spectrul vizibil și iese în afară.

trăsătură

Lămpile fluorescente se găsesc atât în ​​viața de zi cu zi, cât și în industrie.

Lămpile fluorescente se disting prin câțiva parametri unici:

 • Putere. Această cifră poate varia în intervalul de la 5 la 58 de wați.
 • Fluxul luminos.Această valoare se modifică, în funcție de cantitatea de fosfor. Modelele standard pentru iluminatul interior oferă un debit de 1 până la 3,6 mii lm. Dar pentru unele modificări de economisire a energiei, această cifră poate fi de aproximativ 400 lm pentru o acoperire cu un strat fosfor.
 • Indicele de redare a culorii variază de la 50 la 98, în funcție de tipul de suprafață a fosforului.
 • Temperatura de culoare. Din această valoare depinde dacă fluxul luminos va fi cald sau rece. În diferite tipuri de lămpi, temperatura culorii poate atinge 3000-7000 K.

tipuri

Lămpile de acest tip se disting prin seturi de parametri, care le permit să fie împărțite în anumite tipuri.

În funcție de locația de pe suprafață, desenele sunt:

 • Încastrat - cadrul lampii când se instalează piele într-o nișă specială din perete. Aceste produse sunt cele mai comune și mai practice.
 • Deasupra capului - dispozitivul este situat direct pe suprafață.

Corpurile de iluminat de tip deschis pot fi împărțite în linii, unghiulare și inele. Primele astăzi se găsesc peste tot.

Practic, toate tipurile de dispozitive sunt completate de reflectoare și comutatoare mecanice.

Carcasa corpului de iluminat poate avea, de asemenea, caracteristici diferite.Ramele antipraf sau ermetice pot fi găsite pe piață. Acestea sunt utilizate pentru funcționarea în condiții specifice în care o lampă convențională nu va rezista încărcăturii.

Modificările moderne ale biroului sunt completate de o rețea de ecranare a oglinzilor, care nu numai că difuzează lumina, ci oferă și originalitatea produsului.

În funcție de putere, lămpile fluorescente pot fi împărțite în următoarele tipuri:

 • Staționare. Energia este furnizată lampii de la o rețea electrică standard. Acestea sunt conectate la acesta utilizând prize sau adaptoare speciale.
 • Autonom. Becurile bateriilor sunt excelente pentru uz casnic, deoarece vă permit să mutați designul, indiferent de locația ieșirii.

O atenție deosebită trebuie acordată corpurilor de iluminat protejate. Astfel de modele sunt fabricate din materiale speciale care pot suporta explozii. Folosiți-le în încăperi cu condiții speciale. Aceste modele mențin perfect sarcini ridicate și, de asemenea, sunt completate cu carcasa praf și etanșă la apă și o rețea metalică protectoare.

Dispozitivele de iluminare direcțională pot fi împărțite în sisteme unice și modulare.Ultima versiune a produselor sugerează posibilitatea de a folosi structuri atât individual cât și într-un pachet mic. Modulele pot varia în funcție de dimensiune și de metoda de conectare. Acestea sunt de obicei găsite în birouri sau în spații industriale.

În funcție de alimentarea și consumul de energie, dispozitivul poate fi împărțit în:

 • Compensata. Astfel de lămpi, când se aprind, nu emit flicker.
 • Necompensată. În momentul pornirii, apare o pâlpâire care poate dura o anumită perioadă de timp. Utilizarea unor astfel de dispozitive în instalațiile industriale este nedorită. Un număr mare dintre acestea poate duce la topirea contactelor întrerupătoarelor și la pierderea curentului în cabluri.

Tipuri de fixare

Instalarea lămpilor fluorescente nu este aproape diferită de instalarea altor structuri similare.

În funcție de metodele de montare, ele pot fi împărțite în perete și în tavan.

Primul tip de construcție este relativ rare. În cele mai multe cazuri, ele sunt utilizate în sfera casnică ca sconturi mici și alte aparate similare. Modificările în tavan sunt mai versatile și mai practice.

Fixarea tuturor acestor elemente se poate face folosind mai multe metode standard:

 • Agățați carcasa pe cabluri speciale. Această metodă este utilizată în spații industriale unde trebuie să introduceți mai multe produse în rânduri. Instalarea este posibilă dacă sunt prevăzute caneluri speciale pentru cablurile de fixare pe carcasa corpului de iluminat.
 • Montare rigidă cu plăci sau plăci de montaj. Adesea, astfel de sisteme sunt completate de multe aparate de uz casnic. Această metodă poate fi utilizată atât pentru modificarea plafonului, cât și pentru perete a produselor.

formă

Caracteristicile de design ale lămpilor fluorescente de astăzi sunt limitate numai de lampa care este utilizată în interiorul carcasei. Cele mai populare sunt cadrele lungi, unde se folosesc lămpi directe. Dar pe piață puteți găsi și modele rotunde de dispozitive care sunt completate de câteva dispozitive de iluminat mici.

În birouri, se folosesc din ce în ce mai multe modificări pătrată ale pandantivului care iluminează bine clădirile. Există forme mai rafinate care sunt relativ rare.

dimensiuni

Dimensiunile lămpii depind și de cea instalată în interiorul lămpii.

Astăzi există mai multe dimensiuni populare de produse similare:

 • 2x36 cm Greutatea corpului de iluminat nu depășește 2,5 kg, iar puterea poate atinge 49 W. Durata de viață a acestor produse este de aproximativ 50 mii ore.
 • 4x36 cm. Construcțiile pot deja să cântărească până la 2,7 kg. Dar o astfel de lampă cu funcționare corectă va dura 100 de mii de ore.
 • 4x18 cm Modele de uz casnic care pot fi operate la o temperatură între +1 și +45 grade. Greutatea produsului ajunge la 3,5 kg, iar perioada de funcționare este de 50 000 de ore. Puterea unui astfel de modul este de 33 de wați.
 • 60x60 cm Lămpi universale pătrate, care oferă puterea de până la 42 de wați. Acestea pot fi utilizate la temperaturi ambiante de la -30 la +40 grade.

Există alte dimensiuni ale lămpilor fluorescente, dar ele sunt destul de rare și sunt adesea făcute la comandă.

materiale

Principalele materiale pentru fabricarea lămpilor fluorescente sunt sticlă și metal. Astăzi pe piață există modificări de aluminiu care diferă în funcție de culoare și textură și sunt caracterizate de rezistență și durabilitate.

Foarte des, lămpile de plafon sunt fabricate din diferite tipuri de plastic, policarbonat și alți polimeri.Sticla este utilizată nu numai în lămpi, ci și pentru decorarea cadrelor.

Opțiuni de aplicare

Scopul principal al lămpilor fluorescente este de a crea un mediu interior confortabil, care vă permite să efectuați lucrări, indiferent de lumina naturală. Astăzi, astfel de structuri sunt utilizate pe scară largă.

În funcție de mediul de aplicare, acestea pot fi împărțite în mai multe tipuri:

 • De uz casnic. Un grup larg de corpuri de iluminat. Aici puteți găsi aparate pentru baie, precum și modificări de bucătărie. Unele dintre ele completează perfect livingurile, dar ele se găsesc numai în anumite stiluri de interior.
 • Birou. Cele mai comune lămpi sunt modelele pentru plafonul "Armstrong". Acestea sunt suspendate și vă permit să organizați iluminatul optim în birouri, în hol sau în recepție.
 • Industriale. Dispozitivele de acest tip diferă în funcție de caracteristicile tehnice speciale. Sunt capabili să tolereze temperaturi scăzute sau ridicate. Incintele lor sunt în plus protejate cu materiale durabile.

Producatori

Calitatea lămpii fluorescente depinde nu numai de parametrii tehnici, ci și de marca.

Astăzi, multe companii sunt implicate în fabricarea unor astfel de produse, dintre care există mai mulți producători de calitate:

 • SLV. Programele companiei germane sunt printre cele mai înalte calități din Europa. Gama include câteva modificări care sunt potrivite atât pentru birouri, cât și pentru spații rezidențiale.
 • Novotech. Lămpile din Ungaria sunt fiabile, deoarece producătorul folosește cea mai modernă tehnologie. Compania produce nu numai modificări fluorescente, dar și de economisire a energiei cu halogen.
 • OMS. Compania slovacă își concentrează eforturile asupra satisfacerii nevoilor clienților săi. În sortimentul lor veți găsi atât modele scumpe cât și produse de clasă economică.

Posibile probleme

Lămpile tip luminiscente sunt modele simple și fiabile, dar uneori pot eșua. Înainte de a căuta cauza unei defecțiuni, trebuie doar să vă asigurați că curentul curge pe dispozitiv. Pentru a face acest lucru, verificați terminalele de conectare cu ajutorul dispozitivelor speciale.

Există și alte tipuri de daune comune acestor produse:

 • Protecție împotriva declanșării.Deseori acest lucru se întâmplă atunci când există un circuit în rețeaua electrică, precum și în cazul unei defecțiuni a condensatorului de intrare. Puteți elimina acest dezavantaj prin înlocuirea condensatorului. De asemenea, este de dorit să verificați contactele starterului și cartușului.
 • Lipsa aprinderii. Acest efect apare atunci când un curent slab curge în balon. Prin urmare, în primul rând, acest indicator este verificat de un tester. Dacă, atunci când este pornit, apare o luminescență la marginea tubului, cauza fiind un defect de pornire. Aceasta poate fi rezolvată numai prin înlocuirea acestui dispozitiv. Uneori, numai un capăt al unei mare poate străluci. Aici trebuie să verificați dacă ați conectat lampa.
 • Lumini intermitente. Acest fenomen apare din cauza unui starter rupt, care este de dorit să înlocuiască sau o tensiune mică în rețea.
 • Includerea neautorizată. Dacă acest efect este destul de comun, atunci îl puteți rezolva numai instalând o nouă lampă.

Cum sa alegi?

Există multe lumini fluorescente.

Selectând produse similare, ar trebui să luați în considerare câteva recomandări simple:

 • Decideți unde va fi instalată lampa.Dacă este nevoie să fie instalat pe stradă, atunci este important să reziste la temperaturi extreme și să reziste la factorii climatici.
 • Este important ca tensiunea rețelei electrice să fie adecvată pentru lampă. Dacă acest lucru nu este observat, atunci poate pur și simplu să clipească sau să dea lumină slabă.
 • Proiectarea și dimensiunile lămpii. Adesea, dispozitivele sunt fabricate în diverse scopuri, astfel încât acestea pot fi complet diferite în dimensiune. Stilul de design ar trebui să se potrivească cu stilul camerei.
 • Acordați atenție parametrilor tehnici. Este important să alegeți nu numai puterea, ci și tipul fluxului luminos. Acest lucru vă va ajuta să creați o iluminare confortabilă pentru performanța de înaltă calitate a sarcinilor.

Cum să verificați sănătatea?

Defecțiunile lămpilor fluorescente sunt adesea cauzate de eșecul sistemelor care organizează și controlează alimentarea curentului:

 1. Îneca. Funcționarea normală a acestui dispozitiv nu implică faptul că este însoțită de alte sunete.
 2. Starter. Pentru a testa acest mecanism, acesta trebuie conectat la bec și la priză în serie.
 3. Capacitatea condensatorului.

Verificați dacă toate caracteristicile lămpii ar trebui să fie doar cu electricitate complet deconectată. Pentru a măsura folosind un multimetru sau ohmmetru. Pentru a obține rezistența lămpii, trebuie să obțineți un element de pe lampă, apoi conectați sondele dispozitivului la ieșirile scoase din uz.

Este de remarcat faptul că lămpile fluorescente sunt îndepărtate treptat de la producție și funcționare din cauza pericolului lor posibil - prezența mercurului în structură. Tehnologiile moderne fac posibilă înlocuirea unor astfel de dispozitive de iluminat cu cele mai sigure.

Interioare frumoase

Datorită lămpilor fluorescente, puteți decora interioarele cele mai neașteptate și super-originale, de exemplu futurist. Acesta este aspectul neobișnuit al bucătăriei, pe peretele din cărămidă albă vopsit, în care există lămpi multi-colorate care seamănă cu săbiile Star Wars.

Lămpile cu lumină de lumină vă vor face să uitați de cea mai întunecată noapte, dacă sunt ascunse pe tavoul alb al camerei de zi cu aceeași culoare a podelei, pereților și perdelelor de pe ferestre. Accentul accentuat aici este scaunele, canapea, covorul și plantele verzi.

Lămpi rotunde și pătrate de diferite culori va umple camera de zi cu o atmosferă specială,făcându-l neobișnuit și chiar misterios.

Cum să înlocuiți luminile fluorescente, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor