Lămpi de masă

Primele lămpi care puteau fi purtate de la masă la masă au apărut în vechii greci și romani. Acestea erau lămpi umplute cu ulei. Mult mai târziu, uleiul a fost înlocuit cu kerosen. A devenit mai ușor să folosim o astfel de lampă - nu a ars. Dar odată cu apariția electricității, lămpile de masă au devenit un atribut constant al clădirilor rezidențiale și al instituțiilor private.

Avantaje și dezavantaje

De ce iubim aceste lămpi? Pentru faptul că au mai multe avantaje pentru obiectivele lor:

 • versatilitate: Prin decorarea adecvată, lămpile pot efectua nu numai funcția unui aparat de masă, ci și un candelabru sau o lampă de noapte.
 • Capacitatea de concentrare a fasciculului luminos: o lampă telescopică sau un model pe un trepied va putea lumina suprafața necesară prin rotirea ușoară a picioarelor, ca multe alte tipuri de lămpi.
 • mobilitateA: greutatea lămpilor variază de la 200 g la 5 kg. Chiar și un adolescent poate să-l mute în orice alt loc.
 • Performanță wireless: opțiuni moderne - lămpi cu fișă USB sau încărcare acumulator.
 • Proprietăți decorative: folosind o lampă strălucitoare puteți decora o cameră palidă sau netezi o revoltă de culori cu o colorare calmă. Pentru a finaliza aspectul creat al camerei va ajuta lampa, realizată într-un anumit stil cu utilizarea unor tehnici non-standard.

Există defecte în lămpile de masă? Ele sunt mult mai mici decât meritele. Cu toate acestea, chiar dacă lampa are o bază din lemn, aceasta rămâne fragilă. Un element incandescent în sine poate fi periculos pentru copii: este fierbinte, bate ușor, este dăunător dacă intri în contact cu ochii. Iar designul în caz de cădere accidentală va eșua rapid.

Cele mai multe lămpi au o sârmă electrică, nu atât de lungă, așa cum ne-ar plăcea, iar acest lucru limitează teritoriul aplicării lor. Și poate cea mai importantă problemă este reciclarea. Suntem obișnuiți să aruncăm becurile uzate în coșul de gunoi, în timp ce acest lucru se poate face numai cu becuri incandescente obișnuite.

Halogenul și lămpile fluorescente ar trebui să fie aduse la puncte speciale de recepție în scopul analizei lor în siguranță.

dispozitiv

Lămpile de masă ale modelelor convenționale constau dintr-o bază, un picior, un tavan, o bază (cartuș), un bec, un fir electric cu o priză pentru o priză și un comutator amplasat pe firul însuși sau pe bază, pe un picior sau pe un plafon. Electricitatea curge de la ieșirea la lampă prin comutator. Cu ajutorul acestuia, circuitul electric este închis sau deschis, curentul este furnizat dispozitivului.

Lămpile pot fi atașate la un clothespin, o clemă (clemă) sau pur și simplu montate pe suprafață. Clotespin și clema poate fi fixat numai pe marginea mesei sau pe un rând de raft agățat. Baza stabilă permite plasarea unei lămpi în orice loc al unei suprafețe orizontale.

Lămpile de masă diferă în funcție de tipuri de întrerupătoare:

 • cablu (fără buton);
 • atingeți;
 • dimmabil;
 • atingere dimmable;
 • buton, cu instalare pe un fir;
 • buton, cu instalare pe carcasă.

tipuri

În aparență, lămpile de masă pot fi:

 • clasic - elegantă și strictă, restrânsă și frumoasă. Folosit în birou și în dormitor.O lumină difuză plăcută este o caracteristică distinctivă a acestor lămpi.
 • Birou. Funcționalitatea și comoditatea sunt ceea ce distinge aceste lămpi. Scopul principal este iluminarea punctului la locul de muncă. Deci, poate fi folosit nu numai în birou, dar și acasă, precum și iluminarea desktop-ului copilului. Becurile cu control luminos (dimmer) vor asigura iluminarea adecvată a oricărei părți a locului de muncă.
 • Cu o bază transparentă. O astfel de lampă se va potrivi în mod ideal în aproape orice stil, deoarece piciorul transparent poate fi o formă geometrică strictă sau sub forma unei figuri artistice. Efectul unei lumini plutitoare va fi inerent într-o astfel de lampă.
 • În stil eco. Folosind koryag, bucăți de lemn ca bază și picioare, paie, lame de iarbă, viță de vie, flori uscate pentru decorarea tavanului face astfel de lămpi cu adevărat de casă. Aceste lămpi sunt fabricate de maeștrii meșterilor de casă, vă permit să vă transformați imaginația pe capacitate maximă.
 • Lampa de podea cu lampă. Această lampă nu este o lampă de podea, ci are un picior mare, care este așezat pe masă. Atunci când lumina este aprinsă în întuneric, lămpile de podea cu un abajur se deplasează pe masa de la noptieră și luminează ușor patul.
 • Lămpile Tiffany. Un tavan de sticlă cu vitralii și un picior de lemn sau metal sunt elementele care fac o astfel de lampă extraordinar de frumoasă. Numele în sine vă permite să vorbiți despre el ca o operă de artă.
 • Decorative. Principala sarcină a acestor lămpi nu este iluminarea, ci decorarea. Prin urmare, se pot adapta la orice stil. Un picior belit, cu ceas și umbră, acoperit cu Gzhel, se potrivește perfect în dormitor. O bază de bronz cu patină și tavan de pânză cu broderie decorează camera într-un stil rustic. Piciorul cromat pliat, capacul metalic, cu o lupă și iluminarea din spate, va face locul de muncă în cabina de înaltă tehnologie bine luminată și elegantă. Crystal lamp-flower cu câteva clopote îndeplinesc perfect rolul unei lămpi de noapte în camera unei fete tinere.
 • Becuri pentru copii asumă execuția materialului incombustibil (metal sau plastic). Copilul dumneavoastră va fi fericit să adoarmă alături de focul bun - Mignon sau gnome, Smurfik sau urs mic. Becurile pentru copii de vârstă școlară pot fi decorate pentru ei, de exemplu, o minge de fotbal sau un fluture. Principalul lucru este că lumina ar trebui să corespundă funcționalității lămpii: să ilumineze suprafața de lucru sau să se ilumineze noaptea.
 • Transformarea lămpii funcționează din rețeaua de alimentare cu energie electrică, dar în același timp are piciorușul flexibil care îi permite să-i dea noua formă. Este suspendat cu un clip, care este important atunci când masa este mică. La ce stil aparține - depinde de componente. Dar lampa clasică nu poate fi numită.
 • Baterie fără acumulator permiteți-i să o transferați în depozitele întunecate sau să mergeți cu ea în pivniță. O astfel de lampă poate fi făcută sub forma unei lămpi sau a unei lămpi cu kerosen, deci ar putea fi un element decorativ.
 • Lampă de conectare USB vă va permite să vă conectați la un laptop sau tabletă. Acest tip de iluminat protejează ochii utilizatorului cu o tehnică, deoarece un ecran luminos într-o cameră întunecată poate impune viziune.
 • Lampa cu două lămpi poate fi de tip lămpi de podea sau sub formă de sfeșnic. Arata armonios pe baza de ceramica sau alama.
 • Model multifuncțional cu ceas și alarmă, termometru, barometru. Un dispozitiv modern care vă permite să analizați informațiile disponibile cu o singură privire și să vă treziți la timp.
 • Lampa de pantograf - acest design, care are o balama suplimentară, va permite instalarea lămpii superioare sau inferioare pe suprafața mesei.O clemă pentru fixarea marginii mesei îl ține în siguranță. Astfel de construcții sunt adesea folosite de specialiști care lucrează cu detalii fine: ceasornicari, cosmetologi, dentiști etc.

Becuri electrice

Alegerea lămpilor pentru lampă depinde de locația și funcțiile dorite, precum și de stilul ales. În plus, nu trebuie să uităm de problemele legate de utilizarea în siguranță a iluminatului. În lampa de masă cu umbră de țesătură nu trebuie să înșurubați lampa cu filamente de mare putere.

Pentru lampă puteți alege următoarele tipuri de lămpi:

 • Bec cu incandescență - dispozitivul cel mai ieftin, obișnuit și de scurtă durată, cu un spectru galben de iluminare.
 • Halogen lampă - analog al celui precedent, dar cu un gaz tampon. Este mai scump, dar servește mai mult. Are un spectru natural de strălucire.
 • Sursă de lumină fluorescentă cu proprietăți de descărcare a gazului. Cu condiția ca acestea rareori să pornească și să se oprească, astfel de lămpi vor dura 20 de ori mai mult decât becurile obișnuite.
 • Lămpi de masă neon - Acesta este un element decorativ pentru relaxare.
 • Infraroșu - Este subiectul tratamentului și al prevenirii răceliilor. Utilizat în instituții medicale și acasă.Necesită consultarea cu un medic înainte de utilizare.

formă

Forma clasică a corpului de iluminat de masă este rotundă sau pătrată. Cu o umbre (abajur) pentru unul sau două sau trei becuri. Lămpile moderne reprezintă o varietate de idei. Nici măcar orice lampă de birou nu poate fi numită obișnuită. Cele neobișnuite sunt reprezentate de designeri profesioniști într-o singură versiune și de o linie de transport pentru cumpărătorul în masă.

Și dacă lucrurile de design nu sunt accesibile pentru toată lumea, atunci mulți își pot permite să cumpere o lampă de sticlă în formă de bufniță. Becurile lumanari vor arata foarte frumos pe un sfeșnic forjat. Copiii vor fi mulțumiți de pisici și câini. Șoarecii de pe baterii cu lumina lor vă vor ajuta să citiți cartea dvs. preferată. O lampă de podea sub forma unei girafe va lumina camera de deasupra copilului.

Pe o cârpă verde de o masă mare dvukhtumbovy, un glob strălucitor va crea un sentiment de fiabilitate și inviolabilitate a întregii înconjurătoare. O umbrelă de lampă, stând pe o masă de noptieră, va vorbi despre o ușurătate a amantei sale.

dimensiuni

Deoarece cele mai mici becuri cântăresc 200-300 de grame, acestea ocupă de asemenea puțin spațiu. Lămpile USB cu o sârmă flexibilă se pot potrivi cu ușurință într-o servietă pentru un laptop sau în torpedoul mașinii. Lămpile obișnuite de masă pot fi atribuite mărimii medii.Înălțimea obișnuită este de 35-40 cm deasupra mesei, dar atinge și 80 cm. Cele mari nu sunt atât de mari încât sunt grele.

Ele pot fi realizate din materiale voluminoase, cum ar fi o bucată de lemn sau piatră, beton. Dar există lămpi mari. Ele sunt folosite în ateliere profesionale, organizații și instituții medicale.

Pentru a folosi o lampă de masă înaltă cu un pantograf la domiciliu, de exemplu, sunt necesare următoarele condiții: o cameră mare, o masă mare. Într-o încăpere mică, un astfel de lucru ar fi în afara locului, dacă nu este singura sursă de lumină.

materiale

Materialele folosite pentru a face elementele necesare pot fi aceleași pentru bază, picioare și plafon sau diferite. Pentru fabricarea lămpilor de masă utilizate cel mai des:

 • sticlă - opace sau multi-colorate, colorate sau vopsite. O astfel de lampă poate fi din raft și tavan sau reprezintă o singură structură. De exemplu, un paralelipiped de sticlă colorată cu luminile de neon încorporate în el.
 • cristal, care necesită reducerea sa pentru a arăta toată frumusețea atunci când porniți lumina. Scumpa versiune a materialului transparent care face curcubeul camerei.
 • porțelan cu o miniatură scrisă pe ea este o capodoperă care necesită admirație. Lămpile de lămpi de portelan vor decora dormitorul și camera de zi.
 • Rattan umbra - un exemplu viu de stil rural sau de stil ecologic. Materialul natural va face ca camera să fie mai moale, iar incalzitorul să fie mai cald.
 • Karbolitovaya lampa de birou se numește și "lampă NKVD" sau "tulpină". Polimer sintetic, care este bine adaptat stilului "retro".
 • metal - Materialul din care să se facă tavanul și să stea. Pictate în orice culoare, cu sau fără modele.
 • textil Nuantele de lampă pot fi cumpărate cu lampa sau realizate independent. Iar țesătura și textura ei pot fi foarte diverse. Și va permite să ridicați plafonul la orice stil. Utilizați în acest caz lămpi de economisire a energiei - sunt mai puțin încălzite și nu creează o situație de pericol de incendiu.
 • hârtie - carton și orez, ondulat și autocolant. Alegeți un model și faceți singur plafonul. Acest lucru vă va ajuta să vă realizați și să faceți camera mai confortabilă. Dar plafonul de hârtie în stilul chinezesc poate fi cumpărat în magazine.
 • Elemente din lemn lămpile pot fi masive sau deschise, naturale sau acoperite cu vopsea.Totul depinde de design și dorința autorului. Asemenea lucruri sunt individuale și, prin urmare, scumpe.
 • plastic - împreună cu sticla este cel mai popular material. Este ieftin, foarte divers, ușor și convenabil. Dar poate fi folosit numai dacă lampa este deschisă, deoarece plasticul practic nu se lasă la lumină.
 • Brass. Chiar și în cel mai popular magazin online chinezesc, prețurile pentru lămpile de la acest metal încep de la 4500 de ruble. Lucrurile reale sunt mai aproape de 100.000 de ruble.
 • bronz - material mai elegant. Lucrurile grele, dar frumoase ornate vor decora dormitorul într-un design clasic.

Culori și modele

Designerii și artiștii desenează o linie convențională între culorile reci și calde ale paletei. Prin urmare, atunci când alegeți un dispozitiv de iluminat, puteți să vă concentrați asupra acestor date. Lampa dvs. va fi percepută la rece, dacă este albastru, liliac, albastru. Culorile calde includ roșu, roz, portocaliu, galben.

Dar verde, purpuriu, turcoaz sunt culorile haltelor. Lampa verde deschis va aduce calm în încăperea cu o schemă bogată de culoare verde. Lampa albă, negru sau gri va arăta rece, strict, oficial.Dar nimeni nu a interzis să facă sursa de lumină multi-colorată.

7 fotografie

Culoarea wenge este o varietate de nuante maro imita textura lemnului. Suportul pentru wenge și bej este o combinație clasică, elegantă, care se potrivește mai multor stiluri.

Dar nu este culoarea însăși, ci furnizarea lămpii. La urma urmei, poate decora, deveni un loc luminos sau poate fi o neînțelegere. Încurajați culoarea care nu este destul de potrivită pot fi imagini. Albastru-albastru Gzhel pe o pătură albă, albă, cu aceleași bucle și flori - și cineva ar îndrăzni să-ți spună răcirea în dormitor? Totul depinde de combinația de culori.

Designul la modă

Lămpile au, de asemenea, propriile lor catitori:

 • Atmosfera Globemakers - o companie care permite combinarea geografiei și iluminatului. Aceasta este într-adevăr o activitate educațională - globuri cu iluminare interioară. Există o mulțime de opțiuni și nu doar desktop.
 • Sa gândit proiectul Angela Jensen și mintea inginerie Ger jansen a creat o lampă complet neobișnuită care plutește deasupra bazei pe puterea electromagneților. Este foarte frumos. Și foarte scump.
 • Balanced Stone Lamp - numele lămpii, a cărei picior este alcătuită din pietre care se echilibrează unul pe celălalt.O astfel de lampă va face mai strălucitoare nu numai în cameră, dar și în duș.
 • Lampa de răpire străină - Acesta este un OZN, care atrage aproape o vaca adevarata in farfuria cu fasciculul. În același timp, nu numai spațiul de sub rază, ci și corpul farfuriei zburatoare strălucesc.
 • Ewa sendecka A inventat o lampă de transformare care poate fi pusă, pusă, atârnată, laminată din loc în loc. O lampă frumoasă cu arcul (sau un buchet - căruia i se vede).

Din fericire, există o mulțime de oameni creativi în lume. Prin urmare, vedem lămpi cu bule de aer multi-color care plutesc într-un balon de ulei și luminează plăcut camera noastră. O ramură de ienupăr cu o pasăre așezată pe ea și o lampă LED este o lumină de noapte minunată în orice cameră. În aceeași tehnică manuală cu un copac, puteți vedea o ursă sprijinită de un trunchi de copac, în ramurile căruia sunt ascunse lămpile.

Dansatorul de porțelan clasic sub abajur este un tribut adus stilului și timpului. Dar lampa poate fi cu alte figuri de oameni și animale. Becuri cu statuete, precum și posibil decora camerele de zi și dormitoare. Aderenții de stil ecologic vor dori roller-coastere cu scoici. Proiectoarele wireless pot fi plasate în interiorul unei cochilii mari și pot crea un adevărat basm pentru copii și adulți.

Fanii de stil "Tiffany" se vor bucura de lampa din sticla colorata din sticla colorata. Dar cineva va fi interesat de proiectarea picioarelor și a plafonului folosind tehnica de decupaj. Floral motivele vor apela la iubitorii de Provence sau stil de țară. Dar, deoarece servetele dekupuzhnye sunt pe subiecte complet diferite, atunci ridica-ti firele va fi usor.

stiluri

Următoarele modele se vor potrivi diferitelor stiluri:

 • Lămpi clasice potrivită nu numai pentru stilul clasic, ci și pentru neoclasicism sau fuziune.
 • birou lămpi pot fi folosite în stilul minimalismului și constructivismului.
 • Provence și Țară, Loft și Etnic - stiluri care, atunci când sunt utilizate în mod corespunzător, vor fi fericite ecologice.
 • Lampa de podea cu lampă - în funcție de modul în care sunt proiectate piciorul și abajurul, lampa de podea se va potrivi atât în ​​stil retro, cât și în arta pop.
 • Lămpile Tiffany - este modern, avangardist sau art deco - stiluri diferite cu diferite cereri.
 • Lampa cu două lămpi Se potrivesc perfect stilului Empire.
 • Tehnologie înaltă iubește metalul și sticla fără brizoane.
 • floristica Va fi potrivit în Rococo și Provence.

Producatori

Producătorii de lămpi de masă din întreaga lume nu se iau în considerare. Pentru fiecare gust și portofel.Dar trendsetterii acestui accesoriu sunt italienii. Cele mai populare companii de producție din Italia și nu numai:

 • Reccagni Angelo. Marca italiană care produce lămpi de diferite tipuri. Detaliile au un proiect individual și un brevet în Europa. În intervalul de peste 2.000 de articole.
 • Maytoni. Marca germană de calitate germană, care produce lămpi clasice. Produsele sunt exportate în cincisprezece țări. Principalele materiale sunt sticlă, metal, plastic.
 • Mantra. Marcă din Spania cu o abordare de design interesantă a produselor sale. Produsele lor sunt de înaltă calitate și ieftin.
 • Brilliant. Australienii sunt preocupați de problemele de mediu. Producția lor reduce emisiile nocive în atmosferă prin crearea de produse ecologice. Pe piață există peste 3.000 de articole de iluminat de la această companie.
 • Camelion. Una dintre cele mai populare corporații. 10 site-uri de producție sunt situate pe 5 continente. În sortiment - diferite tipuri de surse de lumină, baterii și încărcătoare. Prețurile produselor sunt destul de democratice.
 • EGLO. Fabrica de marcă sa stabilit în India, China și Ungaria. Eco-materialele în condiții ecologice fac ca produsul să nu fie cel mai ieftin. Dar în detrimentul forței de muncă, compania încearcă să reducă costul produselor sale.
 • ERA. Marca rusă specializată nu numai în fabricarea, dar și în prelucrarea echipamentelor de iluminat. Depozitele companiei sunt situate în toată Rusia. Unele evoluții ale proiectului au fost evaluate de experți ruși și internaționali.

Cum de a alege o lampă?

Folosind dispozitive de iluminat cu linii drepte, sub formă de forme geometrice stricte, este posibil să se sublinieze autoritatea și spiritul de afaceri al proprietarului camerei. Formele rotunde, utilizarea de teme florale și animale vor spune despre caracterul proprietarului, nu mai puțin. Dacă lampa este amplasată lângă suprafața oglinzii, camera va fi mai ușoară și mai mare.

Un factor important în alegerea unei lămpi este spectrul luminii.

Becurile cu incandescență emit lumină galbenă și nu irită receptorii vizați. Luminile de zi sunt economice, dar nu toată lumea este mulțumită de lumina sa albă.

Este la fel de important să alegeți materialul: acesta trebuie să fie durabil, frumos, sigur. Și, de asemenea, trebuie să vă amintiți despre funcțiile intenționate ale achiziției viitoare:

 • Pe masă pentru computer O lampă de birou cu un mecanism de rotire și posibilitatea de a se apropia de blatul de lucru este destul de potrivit.Poate fi din metal sau plastic, cu buton sau atingere. Metoda de montare poate fi oricare, dar becul ar trebui să ofere o oportunitate de a nu vă împiedica vederea, dar nu și orb.
 • În camera de zi trebuie să alegeți un dispozitiv de iluminat care să fie în armonie cu spațiul din jur. Becul trebuie să fie obișnuit cu filamente cu incandescență sau cu halogen, deoarece este necesar pentru citirea și crearea de iluminare liniștită.
 • dormitor - un loc de odihnă și relaxare. Lumină slabă pentru masa de toaletă, modul de dimmer și butonul cu buton - acestea sunt calitățile pe care o lampă ar trebui să le aibă.
 • Lampa pentru pepinieră - aceasta este siguranță și, prin urmare, lumină, lumină dimmer sau noapte, un comutator cu un buton sau un senzor și recursul estetic nu vor fi inutile.

Atunci când alegeți o lampă pentru locul de muncă, selectați un abajur de culoare neclară, în caz contrar ochii dvs. vor obosi. În plus, culorile luminoase sunt iritante ale sistemului nervos.

Interioare originale

Într-o casă decorată cu lemn, instalați lămpi din același material: frumos, confortabil, cald. Și în încăperea viitorului astronaut, pe lângă tavanul stelei, puneți lampa "Cerul înstelat".Într-o cameră cu o singură saltea, un bec obișnuit suspendat de o tijă metalică care este îndoită sub formă de rafturi va arăta grozav.

Indiferent de mărimea acestui articol, încă nu aveam suficient spațiu pentru a descrie toate lămpile de birou inventate vreodată. Și asta înseamnă că ai ceva de ales.

Despre ce "o lampă inteligentă", vedeți în următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor