Becuri cu senzor de mișcare

La alegerea corpurilor de iluminat, o atenție deosebită este acordată unor calități precum ușurința de instalare și utilizare, consumul economic de energie electrică. Printre dispozitivele moderne cu cerințe ridicate se numără lămpile cu senzori de mișcare. Aceste dispozitive sunt activate atunci când un obiect în mișcare este detectat și oprit după ce mișcarea din zona controlată este oprită. Luminile automate sunt ușor de utilizat și pot reduce semnificativ consumul de energie electrică.

Avantaje și dezavantaje

Datorită prezenței unui controler de mișcare care răspunde la mișcarea unui obiect, lumina va fi aprinsă la fel de mult cât persoana se află în zona de control a dispozitivului. Acest lucru vă permite să reduceți consumul de energie cu până la 40% (comparativ cu consumul standard).

Proprietarii acestor dispozitive nu trebuie să utilizeze comutatoarele de lumină obișnuite, ceea ce simplifică foarte mult procesul de control al iluminării.

Un alt avantaj al armăturilor automate este o gamă largă de aplicații: stradă, locuri publice, spații industriale și rezidențiale, birouri, intrări. Producătorii moderni oferă o gamă largă de modele cu modele diferite.

Avantajele corpurilor de iluminat, în funcție de tipul de senzor instalat:

 • Din modelele infraroșii nu se emite radiații dăunătoare. Este posibil să reglați cu exactitate intervalul de fixare a mișcării.
 • Dispozitivele ultrasonice sunt necostisitoare și au un nivel ridicat de rezistență la influențele externe. Performanța unui astfel de model nu poate afecta condițiile de mediu nefavorabile (precipitații, schimbări de temperatură).
 • Becurile cu senzori cu microunde sunt cele mai exacte și sunt capabile să fixeze cea mai mică mișcare de obiecte. Performanța nu depinde de condițiile de mediu, ca și în cazul modelelor cu ultrasunete. Un alt avantaj important al dispozitivelor cu microunde este capacitatea de a crea mai multe persoane independentezone de observare.

Dezavantajele dispozitivelor cu senzori de mișcare includ următoarele:

 • Modelele cu ultrasunete răspund numai la mișcările bruște. De asemenea, nu este recomandat să le folosiți în aer liber - datorită falsurilor pozitive cauzate de mișcările frecvente ale obiectelor naturale. Astfel de modele pot afecta negativ animalele care pot percepe undele ultrasonice.
 • Aparatele infraroșii funcționează fals datorită curenților de aer cald (aer condiționat, vânt, radiatoare). Aveți o gamă îngustă de temperaturi de funcționare. Precizia lucrului în exterior este scăzută.
 • Aparatele de iluminat cu senzori cu microunde pot funcționa defectuos atunci când o mișcare apare dincolo de zona controlată (domeniu de monitorizare stabilit). În plus, undele cu microunde care emit astfel de dispozitive pot dăuna sănătății umane.

Principiul de funcționare

Principiul general al funcționării corpurilor de iluminat cu dispozitive de comandă a mișcării este de a activa / dezactiva automat sursele de lumină în conformitate cu un semnal de la un senzor. Trebuie remarcat faptul că în astfel de dispozitive pot fi utilizate diferite tipuri de senzori care determină metoda de detectare a mișcării obiectelor și afectează principiul sistemului ca un întreg.

Modele cu un receptor de mișcare în infraroșu se bazează pe principiul capturării radiației termice într-o zonă controlată, care este transmisă de la un obiect în mișcare. Senzorul de mișcare monitorizează schimbarea câmpului termic din zona controlată. Un astfel de domeniu se schimbă datorită apariției unui obiect în mișcare, care, la rândul său, trebuie să aibă o temperatură de radiație termică de 5 grade Celsius mai mare comparativ cu indicatorul mediului.

Semnalul de radiație infraroșie trece prin lentile și intră într-o fotocetătoare specială, după care circuitul electric se închide, ceea ce implică pornirea dispozitivului de iluminare (activarea sistemului de iluminare).

Cel mai adesea, dispozitivele de iluminat cu senzor infraroșu sunt instalate în case și clădiri industriale.

Un senzor de mișcare cu ultrasunete monitorizează mișcarea obiectelor cu ultrasunete. Undele sonore produse de senzor (frecvența poate varia de la 20 la 60 kHz) au lovit obiectul, s-au reflectat din acesta cu o frecvență schimbată și s-au întors înapoi la sursa de radiație. Sondele încorporate și oscilațiile emitorului recepționează semnalul reflectat și compară diferența dintre frecvențele transmise și recepționate.Când semnalul este procesat, releul de alarmă este activat - astfel încât senzorul este declanșat, lumina se aprinde.

Controalele cu microunde funcționează într-un mod similar. În loc de sunet, astfel de modele emit unde magnetice de înaltă frecvență (de la 5 la 12 GHz). Senzorul detectează modificări ale undelor reflectate care determină mișcarea obiectelor într-o zonă controlată.

Dispozitivele combinate au mai multe tipuri de senzori și lucrează utilizând mai multe metode de recepționare a unui semnal.

De exemplu, astfel de modele pot combina senzori cu microunde și ultrasunete, senzori infraroșii și acustici și așa mai departe.

tipuri

Luminile cu controale de mișcare pot fi împărțite în grupuri în funcție de mai multe criterii. În funcție de tipul de senzor de mișcare emite: microunde, infraroșu, ultrasunete, tipuri combinate de dispozitive. Tipul senzorului depinde de principiul funcționării dispozitivului de iluminare.

Există o clasificare a armăturilor prin metoda de instalare a senzorului de mișcare. Modulul senzor poate fi încorporat, amplasat într-o carcasă separată și atașat la dispozitivul de iluminare sau extern (instalat oriunde în afara corpului de iluminat).

În funcție de gama de culori a fluxului de lumină există produse de următoarele tipuri:

 • cu lumină galbenă;
 • cu alb neutru;
 • cu alb rece;
 • cu o strălucire multicoloră.

Potrivit scopului amplasamentului de instalare este împărțirea în gospodărie (instalare în spații rezidențiale), străzi și industriale (instalate în clădiri industriale și de birouri).

Conform designului și formei de emisie:

 • lumini (utilizate pentru iluminatul stradal);
 • spoturi luminoase (iluminarea direcțională a anumitor obiecte);
 • Lămpi LED;
 • dispozitive cu o lampă retractabilă;
 • lampă retractabilă mono-reflexă cu reglare înălțime;
 • lampă plată;
 • ovale și rotunde.

În funcție de tipul de instalare, se alocă modele de tavan, pereți și autonome. În funcție de tipul dispozitivelor cu fir și fără fir.

Aparatele incandescente, fluorescente, halogen și LED pot fi folosite ca surse de lumină.

Caracteristici suplimentare

Modelele moderne de lămpi pot include mai multe senzori simultan. Din punct de vedere al controlului iluminatului, astfel de modele sunt mai convenabile și perfecte. Lampa LED cu senzor de lumină și senzor de mișcare permitecontrolați lumina atunci când fixați mișcarea obiectului numai în cazul unui nivel scăzut de iluminare naturală. De exemplu, când se detectează o mișcare a unui obiect dintr-o zonă controlată, lumina se va aprinde numai noaptea. Acest model este excelent pentru iluminatul stradal.

Modelul combinat cu un senzor de sunet și un senzor de mișcare nu este la fel de obișnuit. În plus față de urmărirea obiectelor mobile, dispozitivul controlează nivelul de zgomot.

Cu o creștere accentuată a zgomotului, senzorul de sunet transmite un semnal pentru a activa iluminarea.

Funcțiile suplimentare încorporate vă ajută să configurați cu cea mai mare precizie dispozitivul pentru funcționarea corectă a acestuia. Aceste ajustări includ: setarea întârzierii de oprire, ajustarea nivelului luminii, stabilirea sensibilității la radiație.

Folosind funcția de setare a timpului, puteți seta intervalul (intervalul) în care lumina va rămâne aprinsă de la ultima detectare a mișcării în zona controlată. Timpul poate fi setat în intervalul de la 1 la 600 de secunde (acest parametru depinde de modelul dispozitivului). De asemenea, cu ajutorul controlului timpului, puteți seta limita de răspuns a senzorului (de la 5 la 480 de secunde).

Setarea nivelului luminii vă permite să reglați senzorul în timpul zilei (în timpul zilei). Prin setarea parametrilor necesari, dispozitivul va porni numai la lumină scăzută (față de valoarea pragului).

Ajustarea nivelului de sensibilitate vă va permite să evitați alarmele false pe mișcările mici și pe mișcările obiectelor îndepărtate. În plus, este posibilă ajustarea diagramei zonei de urmărire.

Pentru a exclude locurile inutile din zona controlată, acestea recurg la schimbarea înclinării și rotirii senzorului.

Tipuri de instalare și de alimentare

Atunci când alegeți dispozitive cu un senzor de mișcare pentru controlul iluminării, mai întâi de toate, acordați atenție tipului de instalare și alimentării cu energie a modelului. Se alege un dispozitiv potrivit ținând cont de scopul camerei iluminate, precum și de locația specifică de instalare.

Modelele de perete au un design original și modern. În astfel de dispozitive, senzorii de mișcare în infraroșu sunt instalați în mod predominant. Lampa de perete este destinată în principal pentru uz casnic.

Plafonierele sunt în mare parte plate. Senzorii ultrasonici sunt utilizați în astfel de dispozitive.Unghiul de vizualizare este de 360 ​​de grade.

Suportul montat pe suprafață este potrivit pentru băi.

În locurile dificile pentru cablare (dulapuri, depozite), instalați dispozitive independente cu senzori infraroșii. Astfel de dispozitive funcționează cu baterii.

Pe tipuri de produse alimentare, dispozitivele sunt împărțite în:

 • Wired. Alimentare dintr-o rețea de 220 V. Dispozitivul de sârmă este conectat la linia principală a rețelei de alimentare cu energie electrică, în soclu sau în podozetnik.
 • Wireless. Deoarece sursa de alimentare a folosit baterii sau baterii.

Pentru spațiile rezidențiale, modelele cu fir cu conectare electrică directă sunt utilizate cel mai frecvent.

Modelele wireless sunt excelente pentru zonele de iluminat din apropierea casei.

Culori deschise

Lămpile incandescente standard emite un flux de culoare galbenă (caldă) (2700 K). Dispozitivele cu o astfel de luminiscență sunt foarte potrivite pentru organizarea iluminatului în spații rezidențiale. Acest tip de lumină va crea o atmosferă confortabilă în cameră.

Lumina albă neutră (3500-5000 K) se găsește în lămpile cu halogen și LED. Corpurile de iluminat cu un flux luminos dat sunt în principal instalate în spații industriale și de birouri.

Temperatura luminii alb-reci este de 5000-6500 K. Acest flux luminos are lămpi LED. Acest tip de radiație luminoasă este adecvată pentru iluminarea străzilor, a spațiilor de depozitare și a celor de lucru.

Aplicați dispozitive cu luminiscență multicoloră la realizarea iluminării decorative.

sfera de aplicare

Dispozitivele luminoase cu senzori de mișcare au o gamă largă de aplicații.

Pentru un apartament, astfel de dispozitive sunt utilizate în principal:

 • în baie și în baie;
 • în dormitor, birou, hol și bucătărie;
 • pe scări;
 • deasupra patului;
 • în dulap, la intrare, în cămară și în vestiar;
 • pe balcon și pe loggie;
 • ca o lumină de noapte.

Pentru iluminarea scărilor, holului și coridorului este foarte convenabil să folosiți lămpi infraroșii montate pe perete. De asemenea, modelele de perete sunt ideale pentru platformele din scări. O altă opțiune bună pentru iluminatul de acces sunt modelele LED cu senzor de mișcare.

Iluminarea arhitecturală a clădirilor se realizează prin instalarea de spoturi LED cu senzori de mișcare. Pentru iluminarea sigură și autonomă la domiciliu cel mai adesea lămpi cu senzor de mișcare în infraroșu.

Pentru parcelele de iluminat din apropierea casei sau din țară (curte, grădină) se recomandă utilizarea modelelor wireless de lămpi. Halogen, lămpi fluorescente sau cu LED sunt utilizate ca sursă de lumină în astfel de produse. Modelele cu o lampă cu incandescență nu sunt potrivite pentru iluminatul stradal, deoarece precipitațiile pot deteriora dispozitivul. De asemenea, pentru strada, opțiunea ideală ar fi luminile cu un senzor de mișcare.

În dulap, dressing și în alte locuri în care este dificil de efectuat cablajul, se potrivesc lămpi autonome pe baterii. Modelele independente sunt compacte și ușor de instalat.

Veți afla mai multe despre lămpile cu senzori de mișcare în următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor