Spoturi în baie

 Spoturi în baie

Atunci când se planifică reparații în baie, mulți se confruntă cu o alegere dificilă de iluminare artificială în absența completă a naturii. Pe piața modernă a diferitelor dispozitive electrice spoturile devin din ce în ce mai populare, deoarece datorită caracteristicilor lor unice pot să îndeplinească simultan câteva funcții importante și să îndeplinească parametri importanți: compact, luminozitate, rezistență la umiditate.

Ce sunt?

Spoturile sunt dispozitive mici (lămpi fluorescente sau halogen),care, datorită cadrului lor special, sunt montate în tavane false, permițând furnizarea unui flux suficient de luminos pentru a ilumina baia. Cazul special echipat protejează maxim lămpile încorporate de la pătrunderea umidității și reduce în mod semnificativ riscul de scurtcircuit. Datorită designului, aceste surse dau interiorului un aspect armonios, estetic.

Produse deosebit de populare din mai multe țări: Germania, Marea Britanie, Italia, Spania. Acestea sunt în principal lămpi cu halogen. Producătorii interni preferă modele cu becuri incandescente, care, cu mult design diferit, sunt mult mai mici în cost.

Ce să aleg și cum să înlocuiți?

Avantajele lămpilor cu halogen:

 • preț rezonabil;
 • mare luminozitate;
 • funcționare continuă.

Datorită eliberării unei cantități mari de căldură, instalarea acestor dispozitive este utilizată numai în plafoane suspendate și suspendate.

Eșantioane LED (numite LED-uri), care se bazează pe diode emise de lumină.

În prezent, este una dintre cele mai comune specii care au mai multe avantaje:

 • operațiuni pe termen lung (până la 50.000 de ore de muncă);
 • eficiență ridicată a luminii;
 • ele emit lumină albă, care are un efect benefic asupra vederii;
 • consum redus de energie.

Dar aceste avantaje indiscutabile nu pot ascunde unele dintre aceste neajunsuri:

 • cost ridicat (4-5 ori mai scump decât modele similare cu alte surse de lumină);
 • instalare dificilă exclusiv prin intermediul unui transformator.

În ciuda dezavantajelor, aceste mostre sunt acum foarte solicitate, deoarece au multe modificări ale cartușelor pentru ambele becuri standard (E27) și alte tipuri (E14, așa-numitele G4, G5, G9 minions).

Becuri cu incandescență. Această specie a primit, de asemenea, clienții săi, care preferă un preț scăzut, practic și ușor de utilizat. Consumatorii folosesc stereotipul care sa dezvoltat mult timp folosind doar astfel de aparate electrice și a devenit un fel de obicei.

Dar nu pierde din vedere prezentul contra:

 • resursă mică;
 • scurtă durată de funcționare.

Caracteristicile externe sunt, de asemenea, foarte importante atunci când alegeți lămpi în camera de baie. În orice magazin specializat puteți alege un model pentru fiecare gust și culoare, care va fi în armonie cu orice interior.

În baie, trebuie să folosiți lămpi speciale rezistente la apă.

Nu toți cumpărătorii dintr-o privire vor putea distinge un dispozitiv standard de o rezistență la umiditate. Marcarea specială a mărfurilor cu literele IP indică faptul că dispozitivul electric este protejat împotriva umezelii. Iar numerele care urmează indică gradul de protecție (IP44 - de la stropirea accidentală, IP55 - de la contactul direct cu un curent de apă) - cu cât este mai înalt indexul IP, cu atât este mai sigur aparatul. În astfel de corpuri de iluminat, găurile de conectare și spațiul dintre sticlă și lampa însăși sunt echipate cu garnituri de cauciuc fiabile.

Dispozitivele rezistente la umiditate se efectuează după cum urmează:

 • complet îngropat în tavan;
 • stai jos;
 • au forma unui plafon;
 • pot combina detaliile decorative și designul în culori.

Sursa care se proiectează deasupra tavanului oferă mai multă lumină reflectând de la lampă până la tavan.

Cum sa faci telescoapele de montare sa vezi in urmatorul clip video.

Este posibil să înlocuiți lampa în dispozitiv?

Pentru iluminarea punctului, se folosesc, de regulă, două tipuri de subsol:

 • cu fir normal de dreapta pentru un cartuș standard.Înlocuirea unui astfel de bec nu va fi dificilă;
 • lămpi cu bază tip G și modificările sale, care pentru montare au două știfturi, ghiduri și fixarea instalației. Atunci când înlocuiți un astfel de agregat, nu folosiți forța. Când știfturile lovesc canelura, va apărea un clic distinctiv, indicând faptul că a apărut o lovitură. Dacă nu se întâmplă acest lucru, nu încercați să împingeți, încercați din nou, trăgând un element care, cel mai probabil, nu a căzut în canelură.

Există și alte surse în care este imposibil să înlocuiți lampa încorporată în lampa însăși. În caz de defecțiune, va trebui să schimbați întreaga instalație de iluminat. Și pentru aceasta este mai bine să contactați un expert în instalarea acestor tipuri.

specie

Dispozitivele de iluminat conform principiilor similare sunt împărțite în tipuri:

 • Prin instalare: intern (sau încorporat) și extern (sau deasupra capului, în caz contrar pete). Încastrate (au o cutie de metal cu elemente de fixare a lămpii) sunt montate pe orice suprafață sub care există un spațiu liber: plafoane suspendate sau suspendate, structuri din ghips, pereți, dulapuri. LED-urile sunt utilizate în mod obișnuit.

Deasupra capului sau cu fața (având o platformă de montare, care este atașată la carcasa luminii) sunt plasate pe plafoane solide sau în tavane din beton, unde nu există posibilitatea de a realiza cavități pentru instalarea modelelor interne. Acestea sunt concepute pentru a ilumina o anumită zonă a camerei și pentru a avea un flux luminos direcționat. De obicei, ele sunt instalate la oglinda.

 • După locație: tavan, podea, perete. Modelele de tavan sunt deosebit de frecvente în băile moderne. Situate la o altitudine destul de mare, ele sunt la fel de sigure pe cât posibil. Poate fi echipat cu un mecanism de mișcare (rotire) pentru selectarea independentă a direcției iluminării. Cele mai recente dezvoltări de design permit integrarea unor modele în pardoseală, creând un efect unic, mai ales în podea, cu un decor în stilul 3D.
 • Prin utilizarea diferitelor tipuri de becuri într-un anumit model (după cum este detaliat mai sus).
 • Conform materialuluidin care sunt făcute: sticlă, cristal, turnat, ștampilat. Specialiștii pentru instalarea în tavane întinse din PVC (care limitează puterea unei lămpi cu halogen de 35 W) recomandă alegerea celor ștanțate, deoarece acestea au un loc pentru a introduce un inel termic special,care practic nu se incalzeste. Dar va fi evident atunci când se instalează eșantioane turnate, ceea ce denaturează în mod semnificativ percepția estetică.
 • Pe tip de dispozitiv: (care vă permit să schimbați direcția luminii prin rotirea unei prize speciale) și fixe sau nu înclinate (care sunt fixate ferm pe tavan și fluxul lor de lumină este fixat într-un singur loc).

În mod separat, aș dori să remarcăm lămpile cu LED-uri diminuate (sau dimmabile), care vă permit să modificați puterea fluxului luminos prin utilizarea unei unități suplimentare încorporate (dimmer). Cu ajutorul dimmerului, iluminarea poate varia de la zece la o sută la sută.

Astfel de surse vă permit să creați o atmosferă confortabilă și neobișnuită în casă.

Singurul dezavantaj al acestor structuri este prețul relativ ridicat, deci cât de practică va fi să obțineți o astfel de opțiune depinde de dvs.

numire

Opțiuni de perete

În plus față de iluminatul de plafon utilizat pe scară largă, în ultima vreme lămpile cu pereți unici sub formă de sconturi au devenit din ce în ce mai utilizate. Acestea conțin câteva becuri, dar, în același timp, îndeplinesc funcția de decor și arata grozav, subliniind punctul nostru de vedere al decorului spectaculos.Un tavan suficient de mare, sub forma unei bile, care este fixat în siguranță la perete cu șuruburi, va fi, de asemenea, potrivit ca model de perete. Principalul lucru pe care la abordat a fost designul și a avut o luminozitate suficientă.

Oglinda din baie joacă un rol important și, prin urmare, necesită o lumină separată. Și aici, cea mai convenabilă va fi versiunea de perete, care poate fi sub formă de mai multe spoturi încorporate sau benzi led care rulează în jurul perimetrului.

Idei în "Hrușciov"

Chiar și o baie mică din "Hrușciov" va juca cu culori noi cu lămpi alese optim, care vor crea o anumită iluzie vizuală, vor extinde camera și vor ascunde defectele sau vor accentua accentele interioare.

Lumina puternică poate "împinge" zidurile, iar proiectanții sunt sfătuiți să recurgă la iluminarea diversă cu lămpi cu LED-uri care pot regla puterea fluxului luminos.

Dimineața, puteți să le activați pentru o luminozitate maximă pentru a ajuta corpul să se trezească și seara - pentru a reduce intensitatea iluminării pentru a vă pregăti pentru odihnă de seară și pentru somn.

Într-o baie mică, zonele funcționale sunt evidențiate cu lumină:

 • cel mai simplu mod este să vă concentrați asupra fiecărui element;
 • selectați un obiect special cu un fascicul de lumină care este colectat din diferite locuri;
 • Iluminați diferite zone cu iluminare de culoare. Acest lucru poate fi realizat prin instalarea mai multor lămpi de diferite culori pe tavan și direcționarea lor către locul potrivit;
 • aplicați surse on-off pentru zone diferite (culoarea lămpilor poate să nu coincidă).

Iluminarea corespunzătoare a oglinzilor vă ajută de asemenea să învingeți secțiunea de baie mică:

 • alegeți iluminarea uniformă cu mai multe luminatoare amplasate orizontal la o înălțime de aproximativ 1,5 - 2 metri;
 • o oglindă mică cu două lămpi simetrice care distribuie uniform lumina fără tranziții în umbră;
 • deschideți dispozitive de iluminat de-a lungul conturului accesoriului;
 • armăturile pot fi montate atât pe perete, cât și pe sticlă, cu ajutorul unui clei special.

stiluri

Fiecare dintre noi visează că locuința, și în special baia, arăta modernă, bine îngrijită. Ajută la obținerea satisfacției interioare, a plăcerii estetice, conduce la pozitiv, ajută să rămână într-o dispoziție excelentă:

 • Considerat cel mai popular stil clasic design, ceea ce implică reținere, eleganță și o anumită simplitate. Versiunile laconice ale corpurilor de iluminat sunt acceptate aici fără o decorare excesivă, ceea ce poate accentua frumusețea și eleganța interiorului.
 • O altă opțiune atractivă pentru baie poate fi făcută în stil. Tehnologia hi-tech (hi-tech). Becurile în această direcție sunt realizate din sticlă, din material plastic, pot avea o varietate de elemente metalice și o suprafață lucioasă, care vor accentua în mod favorabil stilul. Dar, în același timp, abundența decorului creativ nu este, de asemenea, tipică. În formă, ele pot fi rotunde, sub formă de figuri trapezoidale și alte.

Cele mai noi achiziții sunt benzi LED. Acest design va fi apreciat nu numai de tineri, ci și de contemporanii lor din generația mai în vârstă, care pot aprecia simplitatea, eleganța și eleganța.

 • Cea mai modernă direcție a anilor 20-30 ai secolului trecut - art deco stil foarte popular astăzi. Motto-ul său este geometria fără ascetism. Tipice sunt formele geometrice de formă obișnuită: minge, cub, octaedru (sau octaedru). Adesea, aceste lămpi sunt asociate cu templele vechilor azteci și cu piramidele egiptenilor.Instalat, de regulă, în hoteluri scumpe, vile de lux, restaurante de lux.
 • Cea mai strălucitoare direcție în proiectare poate fi apelată modern (sau ar nouveau). Materialele scumpe (cuart, marmură, piele, lemn natural, sticlă) și linii foarte netede și curbe sunt specifice stilului. Uneori au fost folosite pietre semi-prețioase și inlay-uri. Fiecare model este considerat o lucrare manuală exclusivă, deoarece în mod ideal este realizată la comandă și nu este destinată producției în masă.
 • stil bionica Se bazează pe cuvântul "bio" și personifică armonie cu natura. Formele sunt, de asemenea, împrumutate din mediul înconjurător: cochilii de mare, imagini de frunze, faguri de albine, insecte asemănătoare.
 • stil deconstrucție ca și cum ar pune la îndoială legile fizicii și formele obișnuite și va fi de interes pentru iubitorii de realitate virtuală și tehnologie informatică. Accentul se pune pe iluminarea din spate, creând iluzii optice. Banda LED este larg utilizată.
 • minimalismul nu presupune bijuterii excesive și varietatea de culori. Gri și alb sunt nuanțele principale ale acestei tendințe. Lămpile ar trebui să pară foarte simple și ușoare, astfel încât acestea să aibă o formă geometrică simplă și sunt adesea realizate din sticlă.
 • Stilul "Ironie" a apărut la sfârșitul secolului trecut.Lumină și umor au apărut în desenele interioare. Astăzi, corpurile încastrate în această zonă se vor potrivi perfect în pepinieră sau în baie.
 • Pentru stil neoclasic caracterizat de lux și soliditate, ceea ce implică prezența unor materiale scumpe: cristal, elemente strălucitoare de crom. Această direcție are linii și forme netede.
 • eclectism - una dintre cele mai populare din Rusia, unde adesea nu aderă la nici o direcție. Aceasta implică amestecarea simultană a mai multor stiluri, care nu se limitează la fantezie: lămpile de bronz, iluminate prin banda LED, pot arăta favorabil într-o baie modernă.

Aceasta nu este o listă completă a tuturor opțiunilor de design, deoarece împărțirea elementelor de fixare în stiluri este foarte condiționată, deoarece este foarte dificil să se determine limitele uneia sau celeilalte direcții.

Variante ale amplasării lămpilor în interior

Când ați decis despre tipul de lampă și tipul de lampă, se pune întrebarea: cât de bine se poate aranja sursele de lumină și câte dintre ele sunt necesare pentru această cameră? Plasarea corectă este foarte importantă.

Trebuie luate în considerare:

 • zona camerei (pentru o baie mică nu veți avea nevoie de un astfel de număr de lămpi, ca de hală sau de cameră);
 • distribuția zonală;
 • dacă există ferestre, atunci numărul și locația acestora;
 • design spațial (în cameră și în baie lămpile vor fi plasate destul de diferit).

Dacă luăm în considerare faptul că un dispozitiv punct este proiectat pentru a ilumina 2 metri pătrați. m, apoi o cameră de 20 de metri pătrați. m, vor avea nevoie de zece, iar pentru baie în 4 metri pătrați. m - doar două.

Dar acestea sunt doar calcule aproximative pentru orientare. Dacă instalați un număr mai mare de dispozitive de iluminat, atunci veți fi mai buni, pentru că nu orbesc ochii ca lustre.

Cele mai populare opțiuni de localizare sunt:

 • Cerc sau două semicercuri.
 • Oval.
 • Crosswise.
 • Dreptunghi.
 • Arc (sau arc).
 • Wave.
 • Triangle.
 • Star.
 • Haotic.

Toate la mila gustului și armoniei cu designul interior.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor