Caracteristici spoturi

Organizarea competentă a iluminatului este cheia succesului în proiectarea aproape a oricărei încăperi, fie că este vorba de o cameră de birou, apartament sau țară de cabană. Există multe modalități de a crea un spațiu luminos, numărul de modele de lămpi vândute în magazine este incalculabil, dar principalul lucru în acest proces este de a respecta anumite principii. Cea mai importantă este o separare clară a conceptelor de iluminare primară și secundară. Aproape ideală pentru acesta din urmă este alegerea corectă a reflectoarelor.

Ce este?

De fapt, în punctul lămpii nu este nimic special și unic. Acestea sunt produse destul de obișnuite, capabile, totuși, să surprindă. De regulă, această tehnologie se referă la utilizarea lămpilor cu deschidere separată (oricare).Distanța dintre acestea variază de obicei. de la 20 la 40 cm.

În terminologia occidentală ei sunt, de asemenea, numiți candelabrele-spot (mai departe vom folosi transliterația sub formă de "lămpi spot", "candelabre spot" sau pur și simplu "pete"). De fapt, cuvântul "spot" înseamnă în mod literal "loc", "spot", care reflectă esența produsului - iluminarea unei anumite zone de punct provenite dintr-o poziție dată.

Cea mai apropiată asociere pentru astfel de corpuri de iluminat este reflectoarele teatrale, dar acest lucru nu este complet corect. Faptul este că sub reflector se înțelege o construcție metalică specială pentru suspendarea lămpilor; punct dispozitive au o gamă mult mai largă de aplicații, mai degrabă decât spoturi. Acestea pot fi simple, duble sau triple, pereți și podea, deasupra capului și plafonul - aproape orice. În același timp, spectrul de utilizare a diferitelor tipuri de lămpi în astfel de lămpi nu este limitat de nimic.

În termeni vizuali, reflectoarele sunt surse izolate de lumină direcțională care pot lumina părți ale unei încăperi sau mobilier, precum și a crea o atmosferă "difuză" umbrită în cameră.

Designul acestor produse este bogat în inovație și descoperire. Există modele pe picior, pe anvelopă, pe tija, cu un senzor de mișcare și o telecomandă. Obiectele de design exclusive sunt adesea echipate cu pandantive decorative interioare și alte decorațiuni. Cu toate acestea, chiar și cele mai simple spoturi de lumină sunt capabile să producă o lumină plăcută, mată.

Apariția unor astfel de surse de lumină este de asemenea suficient de estetic. La vanzare puteti gasi modele din lemn, metal, plastic, sticla, lucioase si oglinda, precum si modelele pentru nuantare.

Aceste elemente "lumină interioară" pot fi utilizate în multe camere: de la baie la camera de zi.

Este plăcut și eficient, de exemplu, să utilizați o chiuvetă cu iluminare din spate. Înclinate în aproape orice suprafață și îndreptând lumina în direcția corectă, lămpile sunt capabile să ofere interiorului o atmosferă de confort și de design completă.

Avantaje și dezavantaje

Dispozitivele mici de iluminare unică au avantaje și dezavantaje, deci trebuie să le utilizați cu înțelepciune și nu sunt potrivite pentru toate încăperile și încăperile.

Printre principalele avantaje:

 • Compactitatea.Acestea sunt corpuri de iluminat foarte mici, care se vor potrivi chiar și într-o cameră foarte mică: un dormitor, o baie etc. În plus, acestea sunt într-adevăr încastrate în aproape orice suprafață: de exemplu, în raftul de deasupra băii, masa de noapte.
 • Variabilitatea. Formele acestor dispozitive de iluminat permit utilizarea mai multor tipuri de lămpi în acestea: de la lămpi obișnuite la halogeni, LED și chiar neon. Puteți varia și puterea. O selecție foarte bogată de modele ale lămpilor, care sunt potrivite pentru multe stiluri de interior: clasic, modern (high-tech, loft), colonial, modern.
 • Efectul extinderii spațiului. Utilizarea unor astfel de dispozitive face ca camera să fie vizuală mai largă, iar plafoanele să fie mai mari. Desigur, acest efect se manifestă numai cu un design adecvat.
 • Luminări orientate. Dispozitivele compacte vă permit să rezolvați problemele care nu pot fi gestionate prin iluminarea de bază. De exemplu, cu ajutorul lor, puteți evidenția o zonă separată, un obiect de mobilier sau chiar puteți selecta un spațiu luminos. Acest lucru este adevărat în camere mari și apartamente studio.Cu ajutorul punctelor de lumină este posibilă împărțirea spațiului de volum în spațiul de luat masa, în dormitor, în camera de zi și în alte zone.
 • Prelucrabilităii. Astfel de produse sunt acum la vârf de modă, astfel încât toate jetoanele de progres pot fi găsite în acest sector de brand. Printre acestea se numără modele unice cu ajustări ale nivelului de iluminare, temperatură a culorii, precum și tehnologii "inteligente" care permit urmărirea bioritmelor naturale umane și adaptarea iluminării la nevoile specifice, ținând cont de ora din zi și de sezon.
 • În structurile dimmabile (cu un întrerupător electronic încorporat), consumatorul are capacitatea de a controla independent nivelul iluminării sau chiar de a crea efecte vizuale interesante - aprinderea treptată sau dispariția luminii, vibrațiilor de culori și altele. Dimmer ca dispozitiv pentru prima dată a devenit pe scară largă folosit în teatru și abia apoi "a migrat" în sfera națională.
 • Preț. Dacă aveți nevoie pentru a economisi bani, atunci cumpărarea unui spot este o idee foarte bună. Este mult mai ieftin decât candelabrele scumpe sau analogii lor. Desigur, gama de prețuri este largă, dar dacă este necesar, puteți găsi întotdeauna un produs de clasă economică. Prețul mediu pe loc este mai mic decât alte becuri.

În același timp, desenele de puncte au o serie de dezavantaje semnificative. Să numim pe cei principali:

 • Domeniu limitat. În unele interioare astfel de lămpi nu sunt aplicabile, de exemplu, în stilurile clasice radicale. În încăperi prea mari, camere de zi cu tavane înalte, este, de asemenea, dificil de găsit un loc adecvat pentru pete. Singura cale de ieșire este de a crea un cer "înstelat" improvizat, dar este costisitor și nu întotdeauna recomandabil.
 • Folosit în primul rând ca sursă de lumină suplimentară. Ca și cea principală, tot trebuie să "aprindeți" lămpile tradiționale și candelabrele, în special în camerele spațioase.
 • Dificultăți la cablare. În plafoanele suspendate, în alte structuri nu se recomandă utilizarea unor produse prea puternice care au proprietatea de a se încălzi foarte mult. Acest lucru limitează posibilitățile de implementare a ideilor de saturație a luminii și de transmisie a luminii și, în general, complică mecanica organizării iluminării electrice într-o încăpere. Pot apărea fire suplimentare, iar în unele părți ale camerei lumina nu poate fi condusă deloc.

Oricum, instalarea va necesita participarea unui electrician profesionist cu înaltă calificare.Acest lucru va ajuta la evitarea problemelor cu siguranța la foc.

 • Nevoia de reamenajare. Adesea, pentru instalarea de spoturi este necesar să "dezasamblați în cărămizi" aproape întregul interior. Mai mult decât atât, este posibil ca chiar să se schimbe complet designul elementelor de lagăr și a tavanului. Dacă mai târziu doriți să schimbați ceva din nou, va trebui să vă petreceți mult timp și efort din nou cu privire la montaj și dezasamblare.
 • Se pot supraîncălzi și, ca rezultat, pot strica tavanul și alte elemente interioare. În caz de neatenție la cablarea la fața locului, modalitățile de a provoca un incendiu și un incendiu.
 • Datorită naturii designului, este adesea problematică monitorizarea curățeniei spoturilor.

Și încă un lucru - spoturile de pe piață au destul de puțini concurenți - aceleași lămpi de podea pentru dormitor sau LED-uri extinse pentru baie, dar nu pot înlocui pe deplin toată bogăția de pete funcționale.

Caracteristică și design

Principalele componente ale reflectoarelor sunt cartușul și carcasa, capacul, precum și suporturile speciale - de obicei ele sunt elemente de fixare flexibile, arcuri.De regulă, două cleme, dar pentru fiabilitate, puteți utiliza un număr mai mare. De obicei, cartușul și dispozitivele de fixare nu sunt vizibile, deoarece sunt situate în adâncimea carcasei, care pot fi fabricate din diverse materiale: de la metal la plastic și ceramică. De obicei, corpul este solid, iar întreaga structură seamănă într-un fel cu o lanternă ușor mărită.

Lampa este introdusă în cartuș - pot fi utilizate aproape orice fel de produse, inclusiv lămpile incandescente și LED-urile. În plafoanele întinse, placa aglomerată sau gips-cartonul trebuie controlate de puterea lămpilor, deoarece supraîncălzirea acestora poate avea consecințe neplăcute: de la deteriorarea interiorului focului.

Un cablu este de obicei atașat la produs - lungimea sa trebuie să fie suficientă și trebuie selectată ținând cont de caracteristicile cablului electric din cameră.

O coroană poate fi, de asemenea, necesară - pentru a tăia o gaură pentru o lampă în material - PAL sau gips-carton.

Prin proiectare, toate LED-urile sunt împărțite în deschise și închise. Primele sunt folosite în majoritatea camerelor, acestea din urmă având o carcasă de protecție suplimentară (carcasă), care protejează de umiditate și praf. Când cumpărați produse pentru baie, acordați atenție indicatorului IP (Index de protecție), în special pe primele două numere, indicând rezistența la praf și apă. Cu cât sunt mai mari, cu atât mai bine. În mod ideal, acestea ar trebui să fie variate de la 21 la 67, în funcție de apropierea de apa deschisă (cadă sau chiuvetă).

Elementele de design suplimentare includ o varietate de decoruri. Lumina reflectoarelor este foarte minimalistă, dar adesea este accentuată de modelele de relief reduse pe suprafața carcasei. În stilurile moderne, loft și high-tech este suficientcu toate acestea, destul de des pandantive, inlay cu pietre, coajă de rocă, cristal, și vitralii sunt folosite pentru a decora loc în spiritul clasic.

Cu toate acestea, decorul poate umbri lumina deja slabă creată de produse, precum și contribuie la apariția strălucirii, deci ar trebui să experimentați cu atenție.

tipuri

Există multe clasificări ale reflectoarelor. Să ne oprim pe mai multe:

 • După tipul de instalare. Produsele deasupra capului au o platformă de montare în structura lor și permit să nu se încalce integritatea pereților și a plafonului în timpul elementelor de fixare. Lămpile încastrate sunt potrivite pentru bazele de cadru, fie că sunt tavane întinse, nise în pereți sau gips-carton. Există, de asemenea, surse de lumină suspendată situate la o anumită distanță de suprafață.
 • Prin mobilitate. Poate fi staționară sau rotativă. Acestea din urmă sunt capabile să schimbe unghiul de iluminare și, în unele cazuri, să avanseze, însă necesită montare mai fiabilă și de înaltă calitate.
 • În funcție de locul de instalare. Există modele pentru exterior (exterior, lămpi stradale) și interioare. Într-un grup separat apar modele impermeabile pentru baie.
 • În funcție de tipul de corpuri de iluminat utilizate. Cu becuri cu incandescență, cu LED-uri, corpuri de iluminat neon sau halogen.
 • Prin alimentarea cu energie electrică. Fie corpurile de iluminat sunt conectate la rețeaua electrică, fie lucrează la baterii sau la o baterie.

numire

Spotlight-urile pot fi folosite în diverse scopuri. Există mai multe categorii principale:

 • Clasic interior sau exterior. Va fi adecvat pentru iluminarea încăperilor, camerelor, verandelor sau curții casei învecinate. Astfel de pete sunt de obicei montate pe perete sau pe tavan.
 • Mobilier. Ele sunt construite în diverse elemente de interior: rafturi, fotolii, scaune, paturi, mese, noptiere.
 • Pentru vitrine. Utilizat de obicei în muzee pentru iluminarea exponatelor, dar poate fi utilizat pentru un scop similar în mediul de casă - pentru iluminat, respectiv colecții personale.Astfel de lămpi funcționează sub sticlă (dacă vitrina este glazută) și, de regulă, este mult mai mică decât dimensiunile corpurilor de iluminat clasice. Rețineți că, dacă intenționați să acoperiți grafica, trebuie să respectați un număr de standarde tehnice, în caz contrar colectarea se poate deteriora.

Tipuri de lămpi

În spoturi, puteți utiliza diferite tipuri de lămpi, fiecare având avantaje și dezavantaje:

 • Fluorescent. Alegerea cea mai eficientă, deoarece astfel de lămpi au o eficiență luminată foarte favorabilă. În formate mari, ele sunt utilizate în clădiri publice, cum ar fi spitale sau școli; în versiunea punctată, lipsa de pete în ceea ce privește strălucirea luminii este "netezită".
 • Becuri cu incandescență. Opțiunea cea mai ieftină, dar nu întotdeauna aplicabilă. Nu este foarte potrivit pentru plafoanele suspendate și suspendate. Astfel de produse sunt foarte calde și, prin urmare, mărește riscul de incendiu.
 • Economisirea energiei. Ele dau o lumină foarte moale și ușor caldă. Este posibil ca acestea să nu fie potrivite pentru organizarea unui loc de citire sau de lucru, dar în același timp permit crearea unui confort și confort suplimentar prin efectul luminii difuzate.Deseori instalat cu un dimmer.
 • Halogen (termenul "halogen" este folosit uneori în întreaga lume) lămpi. De fapt, de asemenea, lămpi cu incandescență, dar cu o temperatură de încălzire mai scăzută și o ieșire mai bună a luminii. Din minus - prezența posibilă a unui anumit "zgomot", mai ales când lucrați cu un dimmer.
 • Dispozitive LED (LED). Rezistență ușoară la lumină, probleme cu încălzirea, plus curățenie ecologică. Foarte tech.

În același timp, multe LED-uri sunt caracterizate de așa-numitul "efect de flicker", iar prețul este adesea semnificativ mai mare decât cel al altor categorii de produse.

Opțiuni de locație

Becurile trebuie instalate în conformitate cu circuitul de alimentare. În aceeași cameră puteți avea mai multe simultan - două, trei sau mai multe lămpi. Distanța optimă dintre ele ar trebui să fie de aproximativ 20-40 cm. Un design popular este acum "Cerul înstelat"când spoturile sunt instalate la intervale de timp pe toată suprafața tavanului. Această schemă arată frumos în camere mari cu tavane înalte, inclusiv camere cu coloane.

Nu uitați, de asemenea, că trebuie să instalați lămpi de tavan indentate de perete, de preferință de la 0,5 m și la o anumită înălțime de la podea.

formă

Forma produsului poate fi foarte diferită.În vânzare există modele dreptunghiulare, rotunde, pătrate, plate și convexe, subțiri și îngroșate, înguste, lămpi cu tablete. Unele dispozitive de iluminat sunt realizate sub formă de stele, cilindri sau trandafiri. Există desene neobișnuite care combină ornamentele și intersecțiile unor forme geometrice complexe.

dimensiuni

Locurile pot fi mari, mici și minime. În cazul produselor rotunde, mărimea este determinată de diametrul produsului și, în consecință, de orificiul care va trebui făcut în perete, tavan sau pe altă suprafață în cazul construcției modelului încorporat. Este mai bine să o faceți cu o marjă minimă. Diametrul găurii de fixare este indicat, de obicei, în instrucțiuni. Este important să se distingă diametrul "decorativ" extern (este mai mare și ajunge în medie până la 90 mm) cu diametrul orificiului lămpii: este de aproximativ o treime mai mic și de obicei variază de la 60 la 75 mm.

materiale

Diverse materiale sunt folosite pentru a face corpul de pete. De regulă, acestea sunt fie elemente naturale, de exemplu lemn, fie amestecuri și aliaje - de la bronz la compuși mai complexi. Cutiile metalice sunt larg răspândite, din bronz, din crom.Sticla este utilizată în mod tradițional în proiectarea dispozitivelor de iluminat. Decorul poate fi, de asemenea, multidimensional, adesea incluzând materiale precum cristalul (pandantive de cristal). Becuri cu cristal sau incrustate cu pietre prețioase (sau imitațiile lor) vor face atât pentru interioare clasice, cât și pentru interioare moderne. Un alt material popular este plastic: este foarte ușor și ușor de utilizat, potrivit pentru pictura.

8 fotografie

culoare

La vânzare există modele de gamă largă de culori. Adesea produsele sunt colorate. Printre monocrom populare negru, alb, rosu, verde, albastru, albastru, bej, portocaliu. Aceste lămpi sunt potrivite pentru o baie sau pepinieră, precum și o cameră de zi. Cu toate acestea, lămpile colorate și în special cele multicolore nu se încadrează întotdeauna în interiorul clasic.

Comfort și armonie suplimentară a camerelor de zi și a dormitorului pot da pete de nuanțe de culoare maro sau violet, lemn de wenge sau stilizat.

stiluri

Proiectoarele sunt potrivite ca o sursă de lumină suplimentară pentru aproape toate interioarele, dar când le folosiți în cadrul fiecărui stil, există o serie de caracteristici:

 • Clasic. Este mai bine să evitați nuanțele luminoase ale corpului. Este de dorit ca lumina însăși să fie caldă și moale, puțin difuză. Chiar dacă ținta locului este de a crea un punct de lumină separat în cameră, limitele acestuia din urmă ar trebui să fie neclară.
 • Provence. Light styling aerian arata bine, de exemplu, culoarea valului de mare. Corpul spot poate fi albastru, verde, bej, alb. Aceasta este o bună ocazie de a experimenta forme de design interesante.
 • Stiluri moderne. Pentru un mansardă, este mai bine să alegeți ceva care nu este prea complicat, pentru hi-tech și deloc - minimalist. Este rezonabil să folosiți lămpile de întoarcere - acest lucru va face ca lumina să fie mult mai saturată și mai dinamică.
 • Țară. În acest stil, spoturile sunt folosite rare și indicatorul lor de eficacitate este primul. În mod ideal, petele ar trebui să fie invizibile, dar utile. Cu ajutorul lor, puteți crea "colțuri" suplimentare, spații luminoase confortabile.
 • modern. Cea mai obișnuită utilizare a locului în jurul perimetrului plafonului adaugă contrastul necesar stilului cu sursa principală de lumină - de obicei, un candelabru decorativ.Alternativa pentru livingurile mari este "cerul înstelat".
 • retro. În stilurile retro, este eficient să încorporăm pete în pereți, ceea ce permite nu numai extinderea vizuală a spațiului, ci și creșterea armonioasă a acestuia. Dacă există scări în cameră, puteți monta lămpile în podea, dar în nici un caz nu ar trebui să fie prea luminoase - aceasta va distruge atmosfera numită "vremuri vechi".
 • Scandinave. Puteți utiliza surse de lumină suplimentare în plafoanele cu grătare. Temperatura iluminatului nu trebuie să fie prea mare, culorile sunt reci, deci corpul locului este mai bine să aleagă nuanțele luminoase. Potrivit alb, bej, albastru.

Producători de top

Proiectoarele sunt fabricate de multe companii din diferite țări ale lumii. Toate acestea au atât caracteristici de marcă, cât și naționale. Oferim o scurtă trecere în revistă a pieței:

 • Petele germane sunt, în mod tradițional, de înaltă calitate. Principalele lor atribute sunt utilitatea, practicitatea și fiabilitatea. Cu toate acestea, multe modele sunt lipsite de orice decor și făcute cât mai simple posibil. Un astfel de minimalism sănătos este potrivit pentru proprietarii de apartamente mici. Printre firmele pot fi identificate Brilliant.
 • Italienii, dimpotrivă, devin deseori "ostatici" ale formei. Produsele lor sunt rafinate, adesea eclectice, dar foarte bogate în culoare. Cele mai renumite branduri sunt Arte Lamp, Lightstar.
 • Belgia. Produse foarte tehnologice, inclusiv modele pivotante. Sortiment mare: puteți alege culori și forme pentru aproape orice gust, dar mulți producători se concentrează încă pe modele pentru interioare moderne. Prin urmare, sectorul pieței belgiene este mai bine să acorde atenție celor care preferă designul non-clasic. Produsele companiei sunt populare în Rusia Masiv.
 • Rusia. firmă Arlight, Ambrella și altele. Mai accesibile din punct de vedere al prețurilor decât produsele europene. În același timp, acestea au o calitate bună și o luminozitate bună.

Printre alte țări-producători populari, a căror calitate nu poate exista nici o îndoială, ar trebui evidențiate Polonia, Japonia și Olanda.

Cum sa alegi?

Atunci când alegeți un anumit model spot, în primul rând, trebuie să decideți unde și pe ce plafon va fi folosit. Pentru plafoanele din lemn cu un singur nivel nu sunt adecvate produsele prea luminoase. În același timp, în plăcile din gips-carton și tavanul cu grătare puteți încorpora aproape orice noutate de design.

Pentru dormitor este mai bine să cumpere lămpi cu economie de energie. În hol, în hol, în camera de zi sau în hol, puteți experimenta în siguranță cu un design mai accentuat de lumină și culoare a clădirilor. Pentru baie ar trebui să cumpărați produse rezistente la șoc, umezeală și praf.

Nu uitați că petele pot fi încorporate nu numai în tavan, panouri de perete din PVC, dar și în podea - această soluție va fi relevantă pentru scări sau mansardă. Lămpile pentru podea trebuie să fie cât mai rezistentă la șocuri, mai ales dacă există animale de casă în casă sau în apartament.

Și ultimul moment - când alegi o lampă Nu evaluați prea strict calitățile sale de lumină. Spot este o sursă de iluminare suplimentară și, cel mai probabil, va trebui în orice caz să fie combinată cu un candelabru.

Modele de design interior elegant

În baia spațioasă, în plus față de iluminatul principal, două LED-uri pot fi încorporate în raft deasupra chiuvetei sau pe lateral la o distanță de aproximativ 20-30 cm una de alta. Pornirea lor (fără sursa principală) va oferi camerei suficientă lumină și va crea un sentiment de confort și intimitate în baie.

În sufrageria de dimensiuni mari sau medii, puteți crea un "cer înstelat" improvizat cu ajutorul spoturilor.Lămpile trebuie așezate de-a lungul razei plafonului în mai multe rânduri (neuniforme) la o distanță de cel puțin 30-40 cm una de cealaltă. Poate dura până la două duzini de corpuri de iluminat. Acest design este potrivit pentru camera de zi, decorată în culori luminoase și neavând mobilier antic greu.

O opțiune interesantă pentru dormitor este aceea de a plasa 10-12 lămpi (în funcție de dimensiunea camerei) deasupra patului, la o distanță de 30-40 cm una de cealaltă. Puteți utiliza dispozitive dimmable. Ele vor crea o formă de dreptunghi sau pătrat ușor. Iluminarea trebuie să fie "neclară", nu prea accentuată, moale - pentru a obține acest efect este mai bine să folosiți lămpi de economisire a energiei. Cu un design radical, utilizarea iluminării neonului nu este exclusă.

Și ultima idee este pentru bucătărie. Proiectoarele pot fi folosite pentru a evidenția obiecte interioare specifice: chiuvete, zone de luat masa (mese), frigidere și altele sau pot fi amplasate în jurul perimetrului tavanului. Actuală nu numai tavan, dar și modele de perete, precum și agățat (peste o masă mare) produse.

Într-o bucătărie mică, cu ajutorul unor pete, este posibil să se evidențieze o sobă electrică (adesea însă sursele de lumină sunt încorporate în design).O soluție frumoasă ar fi împărțirea în zonele luminoase ale unor părți ale bucătăriei: locuri pentru gătit, pentru cină de familie, pentru relaxare. Această zonare vă va permite să utilizați spoturi cu o eficiență maximă.

În general, lămpile de punct pot arăta spectaculoase în aproape orice cameră și în același timp pot îndeplini funcții practice importante. În plus, utilizarea acestor lămpi este întotdeauna un câmp mare pentru experimentele de proiectare, abilitatea de a-și dezvălui pe deplin imaginația estetică.

Cum alegeți lămpile pentru plafoanele întinse, a se vedea mai jos.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor