Lămpi impermeabile pentru baie

Iluminarea în baie, locul principal pentru igienă și relaxare în casă, poate fi foarte diversă și interesantă, dar organizarea acesteia necesită o abordare atentă și atentă. Există multe moduri de proiectare, acest segment al pieței este foarte bogat în soluții interesante - care sunt costurile corpurilor de iluminat care pot fi complet scufundate în apă. Principalul lucru la alegere este rezultatul, și anume, capacitatea de a lua cu ușurință un duș sau o baie.

O astfel de cameră ar trebui să fie bine luminată și uniformă, dar lumina ar trebui să fie moale și, în unele cazuri, chiar camuflată. Acest lucru se poate realiza în moduri diferite: lămpile de baie impermeabile la apă sunt foarte potrivite.

Caracteristici și dispozitive lămpi impermeabile

Se poate parea ca iluminarea dusului arata aproape la fel ca de obicei. Dar aceasta este doar o impresie superficială.Principalele diferențe se află în sursele de lumină ale dispozitivului. Produsele închise sunt cele mai frecvente, dar în interiorul acestor lămpi există multe elemente de protecție suplimentare.

Acestea includ diferite izolatoare, garnituri de cauciuc și alte componente care împiedică pătrunderea umezelii și a prafului în proiectarea produsului.

De multe ori în fabricarea de astfel de lămpi și materiale rezistente la căldură sunt utilizate, deoarece baie nu este doar o cameră cu umiditate ridicată (și foarte instabilă), dar, de asemenea, un loc de schimbare constantă de temperatură. Părțile corpurilor de fixare sunt destul de fragile, iar piesele metalice sunt predispuse la coroziune. Protejarea lor este crucială. În caz contrar, acestea nu numai că se pot uza rapid, dar pot duce și la probleme mai grave - deteriorarea cablului și chiar la foc.

O caracteristică a lămpilor impermeabile este apropierea lor. Forma unor astfel de dispozitive, de regulă, este ascuțită sub protecție de stropi și praf. Există, de asemenea, mecanisme rezistente la șocuri care fac corpul mai durabil. Ultimul moment este deosebit de important, deoarece în baie lămpile sunt adesea situate pe pereți, la același nivel cu mâinile.Cu orice mișcare neatentă, ele pot fi rupte.

Atunci când alegeți o lampă pentru "saune" de acasă, trebuie să fiți atenți la etanșeitatea și articularea părților, precum și la tăria corpului.

Acești factori sunt caracteristicile lămpilor impermeabile care asigură siguranța utilizării și durabilitatea produselor.

Și încă un lucru. Baia este adesea o încăpere în care nu există lumină naturală. În majoritatea apartamentelor acest lucru este exact, astfel încât corpul de baie va deveni singura sursă de lumină pentru unii (cel puțin cu ușa închisă). Ca urmare, nu este necesar să ne gândim la relația și armonie dintre spațiile luminoase naturale și artificiale. În unele privințe, acesta este un avantaj pentru soluțiile de design interesante.

Lumina din baie poate fi creată de la zero ", deci alegerea corpurilor de baie este deosebit de importantă.

specie

Există multe clasificări ale lămpilor de baie. Acești sau alți producători se concentrează adesea asupra anumitor proprietăți ale produselor.

Becurile pot fi rezistente la praf, rezistente la căldură, rezistente la umiditate, rezistente la apă.Se pot construi dispozitive speciale de protecție împotriva umezelii (apă-protectoare), de protecție împotriva prafului și a umezelii, mecanisme de protecție împotriva șocurilor.

Dispozitivele de iluminat pot fi fie sigilate complet, fie cu piese deschise, portabile sau statice.

Prin tipul de lampă - LED (diodă), fluorescent, neon și așa mai departe. Există atât modele de puncte, cât și surse de lumină împrăștiate (prin tavane suspendate).

Formele și desenele pot varia - unii designeri, de exemplu, stilizează lămpile de pod sub gheață, creând cuburi de "gheață caldă". Alții experimentează suprafețe rotunjite.

O altă clasificare este separarea produselor în funcție de gradul de protecție față de diferitele medii și contacte negative - umiditate, praf, daune fizice.

La destinație

Când cumpărați obiecte de baie, trebuie să determinați imediat unde vor fi montate. În astfel de locații există mai multe zone, pentru fiecare dintre acestea un alt tip de dispozitiv se va potrivi:

Pentru duș

Desigur, este mai bine să nu instalați lămpile direct în duș, dar dacă este necesar din anumite motive, ar trebui să alegeți cele mai rezistente la căldură modele. Duș - un loc de contraste, atât în ​​umiditate cât și în temperatură.În plus, în duș, lămpile pot fi atinse accidental de mână sau de picior. Este puțin probabil ca becurile fluorescente sau becurile cu incandescență să fie potrivite aici.

Cea mai bună opțiune pentru iluminatul de la duș, poate cu ajutorul LED-urilor.

Dar este de dorit ca lumina să fie moale, deși nu neapărat caldă - nuanțele reci vor crea, de asemenea, dispoziția potrivită și vor fi plăcute în armonie cu apa.

De multe ori pe piață puteți găsi dușuri cu iluminare integrată. Dacă este cablat, va trebui să aveți grijă de calitatea cablului electric în baie ca întreg.

Pentru baie

 • Conectați-vă Aici alegerea este cea mai largă. Puteți lua aproape orice lampă, mai bine sigilată, dar nu întotdeauna cea mai închisă - mai ales dacă camera este mare. Merită acordată atenție rezistenței la căldură a produsului. El va trebui, de asemenea, să reziste la umiditate ridicată.

Temperatura luminii poate fi oricare, dar pentru camerele mici, preferința este mai bună pentru a oferi o gamă caldă.

 • Zona principală. Aici, proprietățile impermeabile ale dispozitivului ar trebui să fie mai mari. Este mai bine să o lași deoparte de cabina de duș, astfel încât atunci când deversați din ea, stropiri accidentale nu lovesc lampa. Temperatura luminii este selectată în funcție de stilul camerei, de design.Lămpile cu lumină rece sunt potrivite pentru interioarele de înaltă tehnologie și notele calde pentru bai decorate cu aranjamente florale.

În proiectarea băii în sine

Numai modele impermeabile sunt potrivite pentru înot. Rețineți că lumina va fi refractată și difuzată. Lămpile rece sunt utilizate mai des.

Pentru o cameră cu tavane înalte, toate recomandările notate sunt de asemenea relevante - microclimatul se formează în cameră în ansamblu. Pentru astfel de camere, spoturi, LED-uri adecvate.

Dacă o scară sau un coridor drept duce la baie, este recomandabil să combinați cele două interioare cu o singură paletă de lumină. Va fi posibilă aprinderea luminii peste tot, dar este mai bine să instalați lampa "intrare" în coridor - nu va suferi de umiditate și temperatură ridicate, dar va da aproximativ același efect ca și cum aparatul ar fi plasat direct în baie.

Prin plasare

Gama de accesorii pentru baie, desigur, este doar un segment mic al pieței de lampă, dar alegerea este destul de mare. Este necesar să lăsați opțiunea "paranteze" cu o lampă obișnuită obișnuită, situată pe tavan sau deasupra ușii de intrare.O idee interesantă, dar nu foarte potrivită, cu un candelabru mare în mijlocul camerei ar trebui exclusă.

În mod condiționat, toate lămpile din această categorie pot fi împărțite în cinci grupe.

plafon

Versiunea clasică este continuarea tehnologică a soluției cu lampa cu incandescență menționată. Avantajul unor astfel de produse este acela că ele pot da camerei un designer elegant și de culoare și, de asemenea, fac lumina moale, uniformă și variabilă.

Cu ajutorul acestor lămpi este posibilă împărțirea băii în mai multe zone luminoase - o chiuvetă, un duș și altele. Printre minusuri - necesitatea de a maximiza proprietățile impermeabile ale dispozitivelor de iluminat, deoarece produsele de tavan sunt supuse tuturor riscurilor inerente camerei. Aburul, împreună cu temperatura ridicată, se ridică constant până la ei.

Astfel de lămpi trebuie să fie sigilate, rezistente la umiditate și rezistente la căldură.

Cu tavane înalte, aceste dispozitive sunt protejate împotriva intrării accidentale a apei - sub formă de stropi.

podea

Opțiune destul de rară, dar devine treptat foarte populară. Această soluție foarte radicală pentru o baie necesită o abordare foarte aprofundată în ceea ce priveștede securitate. Cu toate acestea, un corp de protecție împotriva prafului și a umezelii, rezistent la căldură de astfel de produse ar putea să-l furnizeze. Sunt disponibile opțiuni portabile foarte interesante - acesta este unul dintre avantajele unice ale unor astfel de produse.

Există modele, stilizate sub gheață ("blocuri de gheață"), având contururi geometrice și sculpturale și alte opțiuni. În unele cazuri, sursele de lumină sunt montate direct pe podea.

De regulă, lămpile de podea sunt utilizate în camere mari, destul de des - în case de vile sau cabane. Doar un spațiu mare le permite să-și atingă întregul potențial, ceea ce face ca camera să fie mai luminată.

Utilizarea unor astfel de lămpi în băi mici este plină de apariția diverselor culori, strălucire, care vor fi enervante și "ponderare".

Montat pe perete

Adesea aceste lămpi fluorescente, praf și produse rezistente la umiditate. Poate fi dioda, punct. Luminile de perete trebuie să fie protejate împotriva daunelor fizice și să aibă bune proprietăți anti-șoc, deoarece sunt adesea expuse la atingeri accidentale, în special la dusuri mici.

Astfel de dispozitive oferă o cantitate suficientă de lumină, dar (datorită specificului amplasării lor) pot împiedica crearea unui confort maxim, dezordine neplăcută în interior cu baterii, umerase și alte elemente necesare ale camerei. De asemenea, merită adăugat faptul că proprietățile impermeabile ale lămpilor de perete sunt uneori vizibil inferioare proprietăților altor tipuri de produse - datorită designului și amplasării acestora. Da, și pulverizarea de la duș cad adesea pe perete, mai degrabă decât în ​​tavan.

Este mai bine să utilizați astfel de dispozitive de iluminare departe de duș și chiuvetă (opțional - lângă ușa din față). Aceste lămpi vor arăta mai profitabile în încăperile mari, dar în această privință, utilizarea lor nu este atât de categorică. Chiar și într-o baie mică (dacă alegeți un loc potrivit pentru un astfel de dispozitiv de iluminat) puteți rezolva simultan câteva probleme simultan - pentru a obține un iluminat luminos și uniform.

Mortise și încorporat

Utilizate, de exemplu, în tavane suspendate. Corpurile de iluminat încastrate nu pot diferi în ceea ce privește proprietățile de protecție a apei, dar au nevoie de rezistență la căldură.

Cele mai multe ori, mortise, încastrate în alte amenajări de design, aparțin categoriei de produse LED puternice care vă permit să aduceți lumină prin obstacole artificiale. Ca rezultat, principalul dezavantaj al acestor lămpi este incapacitatea de a controla în mod activ lumina. Ca o opțiune - utilizarea dimmer (dimmer electronic) sau alte soluții tehnologice, acesta va controla luminozitatea iluminatului.

sub apă

În băi convenționale, astfel de dispozitive sunt rareori utilizate, mai des se pot vedea în bazine. În prezența unei băi mari poate fi un interesant designer găsi. Trebuie să fie rezistent la apă, să aibă proprietăți rezistente la șocuri foarte bune.

Gradul de protecție

Unul dintre principalele puncte pe care trebuie să le acordăm atenție atunci când alegeți un produs este gradul de protecție a acestuia de diverși factori externi. Tehnologiile luminoase au avansat acum destul de departe, astfel încât să puteți găsi produse de vânzare care sunt practic neafectate de încărcăturile de uz casnic.

Securitatea unui corp de iluminat împotriva anumitor factori este un indicator măsurabil și destul de clar. Se numește IP (Index de protecție).

Cele mai importante din acestea sunt primele două cifre, indicând gradul de protecție împotriva prafului (pătrunderea particulelor solide) și rezistența la umiditate.

Prima cifră poate varia în intervalul de la 0 la 6 - în ordinea crescândă a protecției împotriva prafului. 0 - nu există nici unul ca atare. La elementele unității pot fi atinse. Un astfel de dispozitiv nu este încă protejat nici de insecte. Indicatorii suplimentari sunt 12 mm, 2,5 mm și 1 mm. Figura 5 vorbește despre protecția ridicată împotriva prafului și la 6 - practic nimic nu va intra în dispozitiv.

În ceea ce privește rezistența la apă, intervalul include de obicei numere de la 0 la 8.

 • 0 este absența oricărei protecții împotriva umezelii.
 • 1 - asigură operabilitatea atunci când lovește picăturile verticale.
 • 2 - calitatea corpului de iluminat este menținută când umezeala se află la un unghi de 15 grade.
 • 3 - deja la 60 de grade (ploaie condiționată).
 • 4 - o opțiune destul de universală (spray-ul poate cădea pe o astfel de lampă din ambele părți).
 • 5 - chiar jeturi de apă nu va dăuna unui astfel de dispozitiv.
 • 6 - este posibil să influențezi sarea marină.
 • 7 - nu se va sparge dacă este scufundat la o adâncime de un metru. Potrivit pentru corpuri de iluminat instalate direct în baie.
 • 8 - lampa poate fi utilizată pentru o perioadă lungă de timp și la aproape orice adâncime posibilă în condițiile de viață.

Pentru diferite băi, corpuri de iluminat adecvate cu diferite indicatoare de securitate, dar punctul cheie este separarea băii în zone. Luați în considerare versiunea clasică. Direct în baie și la o distanță de cel mult 10 cm de el, IP ar trebui să fie de cel puțin 67 (pentru confort, merită combinat numerele într-un număr). La o distanță de aproximativ jumătate de metru - 44. Mai mult decât atât, este posibilă și utilizarea de corpuri de iluminat cu IP 21.

Adesea, în IP pot fi găsite și a treia cifră, indicând rezistența la impact a produsului. Acest indicator este clasificat conform aceleiași logici ca și cele precedente. Acesta nu este principalul, ci și un criteriu important atunci când alegeți un produs. Cu toate acestea, chiar părțile puternice (de exemplu, metalele într-o baie) pot suferi coroziune. Aceasta înseamnă că rezistența la impact în astfel de condiții, în unele cazuri, poate scădea în timp.

Principalul lucru este că apa și praful nu intră în interiorul lămpii și că nu se rupe - în caz contrar primele două puncte nu contează. Indiferent de perioada de anchetă, este mai bine să manipulați cu atenție produsele, să încercați să evitați contactul cu umiditatea, în special stropi.

O modalitate buna de a crește longevitatea corpurilor de iluminat este de a aerului în mod regulat.După duș, lăsați întotdeauna ușa deschisă.

Merită remarcat un alt detaliu interesant. Lămpile rezistente la lămpi, proiectate special pentru băi, au, de regulă, o durabilitate mai mare decât alte produse similare. Ele pot fi utilizate în mod eficient în alte încăperi. În climatul cu umiditate ridicată și abundență de insecte, aceste produse sunt deosebit de utile și relevante.

Accesorii opționale

Calitatea cablului electric în baie este vitală în sensul direct al cuvântului, prin urmare, atunci când se organizează iluminatul, o atenție deosebită ar trebui acordată firelor. Mai bine dacă se află în pereți. Cele mai puține fire sunt în spații deschise, cu atât este mai sigur camera, în special în cazul contactului inevitabil cu apa.

Dacă într-un dormitor sau în camera de zi o "comunicare" nereușită cu un cablu închis este limitată doar la un sentiment de disconfort, atunci în baie poate duce la vătămări grave și chiar moarte.

Consultanță în primul rând - încredințați conducerea cablurilor specialiștilor în domeniul electric și nu economisiți pe calitatea materialelor sau calitatea muncii. Dacă există o sârmă rămasă după o astfel de activitate, există în mod clar ceva în neregulă.În bai, este posibilă numai cablajul ascuns - în conformitate cu regulile oficiale. Și nu fire, în special în "mâneci" și coji de metal. Chiar și prizele din baie ar trebui să aibă specificații speciale - de obicei IP44, precum și o acoperire specială.

În plus, în baie sunt de obicei folosite mai multe și mecanisme speciale de protecție împotriva posibilelor întreruperi și închideri - împământare, nivelare și așa mai departe. Acest lucru este deosebit de important dacă baia foloseste diverse aparate care primesc energie din electricitate: de exemplu, mașinile de spălat.

Cu o atitudine lipsită de griji față de această problemă, chiar și în cea mai simplă situație (de exemplu, atunci când un uscător de păr este conectat) poate apărea un scurtcircuit.

Un moment separat - comutatorul. De asemenea, trebuie să fie praf și impermeabil. Trebuie să fie foarte bine atașat la perete, altfel toate avantajele sale își vor pierde semnificația. De asemenea, este mai bine să nu salvați aici, mai ales că prețul acestor produse este relativ scăzut, iar alegerea este largă: specificațiile de la IP44 la IP66 sunt cele mai des comercializate.

Și câteva cuvinte despre locația comutatorului. În multe cazuri, este în afara băii, dar acest lucru nu garantează siguranța în timpul funcționării.Faptul este că atunci când opriți lumina (de exemplu, atunci când părăsiți baie) pe comutator poate obține un spray. Deseori, întrerupătoarele sunt amplasate în baia în sine, controlând iluminarea suplimentară - de exemplu, un reflector. În acest caz, rezistența la umiditate a dispozitivelor ar trebui să fie ridicată.

Nu toată lumea știe cum să pună cel mai bine întrerupătoarele în baie. Pentru a înțelege această întrebare se bazează pe două prevederi principale.

 1. Pe comutator nu ar trebui să obțineți o mulțime de umiditate.
 2. Aranjați-o ar trebui să fie cât mai comod posibil. Cea mai bună opțiune: un buton trebuie așezat la ușa de la intrare la baie, iar celălalt - direct în cameră (de preferință la chiuvetă sau la mașină de spălat).

Încercați să aduceți distanța de la duș sau baie la comutator la maxim. Normal este distanța indicatoare de un metru. Cu toate acestea, principalul lucru, în orice caz - vigilență.

Este mai bine să nu folosiți comutatorul în timpul tratării apei, ci să reglați toate opțiunile de iluminare necesare cu ajutorul unui dimmer sau dimmer aflat încă pe țărm.

În ceea ce privește tipul și designul comutatorului, aceasta este o problemă de gust. Cu toate acestea, puteți face câteva recomandări aici.Cel mai adesea în vânzare există întrerupătoare clasice dreptunghiulare - când efectuați o achiziție, acordați atenție accentului pus pe apăsarea unui buton. Ar trebui să fie clar, fără nici o jumătate de poziție.

Un alt punct - nu vă răsturnați cu întrerupătoare duble sau triple. De regulă, astfel de construcții sunt mai puțin fiabile decât cele unice.

În plus, balanța utilizării lor este importantă. Toate butoanele trebuie apăsate aproximativ cu aceeași frecvență sau cu o frecvență comparabilă, altfel produsul se va uza rapid.

Sfaturi pentru alegere

Piața este acum saturată cu lămpi. Există o gamă largă de mărci din mai multe țări. Fiecare categorie de produse are caracteristici proprii. Alegerea este pur individuală, dar, în orice caz, merită luată în considerare specificitatea națională a produselor.

Oferim să ne familiarizăm cu produsele din unele dintre cele mai bune țări producătoare.

Italia

Multe companii se specializează în proiectarea aparatelor. Dacă doriți să cumpărați un echipament neobișnuit de baie, atunci este mai bine să acordați atenție Italiei. Produse sferice de înaltă calitate; lămpi constând din mici "bule de săpun"; modele originale de puncte,stilizate ca bucăți de gheață sau colțuri de hârtie coagulate cu umiditate.

Principalele atribute ale lămpilor italiene - luminozitatea și creativitatea. Lămpile italiene se vor potrivi perfect în interioarele moderne: hi-tech, techno și altele. În acest caz, lumina atunci când sunt utilizate este adesea rece. Aceasta este o soluție excelentă pentru băi spațioase, dar nu întotdeauna optimă - pentru compozițiile interioare ale camerei.

Germania

Calități tradiționale ale produselor germane - fiabilitate și practicitate. Produsele diferă minimalismul și lipsa de pompare. Astfel de dispozitive sunt potrivite pentru interioare concise, decorate într-o varietate de stiluri.

Producătorii germani se concentrează deseori asupra formei, de regulă clar și geometric ajustate, ceea ce conferă camerei un echilibru suplimentar - și chiar o anumită rigoare. Astfel de lămpi vor echilibra o cameră mare și o vor face mai confortabilă, într-o încăpere mică, se vor potrivi cu succes și vor fi mereu la locul lor. O altă caracteristică importantă a bunurilor germane: calitatea lor extrem de ridicată.

Germanii nu sunt doar atenți la detaliile externe, ci lucrează foarte atent la proiectarea produselor.

După cum sa menționat mai sus, rezistența bună la umiditate se bazează pe dispozitivul intern, inclusiv pe sistemul de izolație.

Olanda

Adesea, dispozitivele dintr-o anumită țară sunt percepute ca o secțiune transversală stilistică între Germania și Italia, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Olandezii și adevărul sunt adevărații maeștri ai unei combinații de stiluri - de exemplu, clasice și moderne, dar produsele lor sunt în multe privințe unice.

Lămpi elegante din această țară europeană pot aduce o baie de armonie deosebită. În același timp, dispozitivele de iluminat din Olanda sunt de asemenea laconice. Cel mai adesea pe piață există mici modele de nuanțe de culoare alb-gri (cu forme netede netezite).

Polonia

Cele mai practice, ușor de utilizat și fiabile produse. Adesea minimalist, dar în același timp - tehnologic și accesibil. Merită să cumpărați băi mici și mijlocii.

Japonia

Țara este renumită nu numai pentru lămpile de podea unice și ușor de recunoscut, ci și pentru alte dezvoltări. Timp de peste o jumătate de secol, Japonia a găzduit numeroase tehnologii înalte.Între produsele acestei țări se întâlnesc cel mai adesea soluții interesante pentru controlul luminii: reglarea iluminării, modelarea spațiului luminos.

Dacă sarcina dvs. este de a face baie nu numai un loc de igienă și de relaxare, dar și un spațiu pentru experimente de design, mici descoperiri, atunci lămpile japoneze vor fi o opțiune potrivită.

În plus, ele vor oferi un sentiment de confort și siguranță atât de important pentru baie. Cu toate acestea, ultimele calități pot fi resimțite numai de cunoscătorii de aromă orientală.

Rusia

În prezent, piața de iluminat se dezvoltă în mod activ. Multe firme se specializează în produse de clasă economică. Principalul avantaj al acestor produse este că puteți cumpăra întotdeauna componentele necesare pentru acestea - de exemplu, pentru reparații.

Acum, în Rusia, se dezvoltă diferite școli de proiectare, în care se poate urmări influența mărcilor europene. Dar aspectul produselor originale nu este exclus. Evoluțiile în domeniul iluminării (în special LED-urile) se desfășoară în mod activ în industria de apărare, iar unele rezultate ale cercetării penetrează treptat piața.

Având în vedere scopul corpului de iluminat, locul instalării acestuia, funcțiile necesare și țara de producție, este deja posibil să alegeți un model adecvat pentru lampă. Rezultatul ar trebui să fie o iluminare uniformă, armonioasă în baie (fără colțuri neplanificate întunecate).

De asemenea, este importantă capacitatea de a regla iluminatul și de ao regla, creând (în funcție de situație) o atmosferă romantică veselă sau calmă și plăcută.

Amintiți-vă că baia este un loc extrem de intim și cum emoțiile dvs. sunt încărcate în el, de exemplu, în timpul dusurilor dimineața sau seara, este puternic influențată de lumină.

Veți afla mai multe despre lămpile impermeabile pentru baie în următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor