Lămpi încastrate

 Lămpi încastrate

În ultimii ani, utilizarea lămpilor încorporate în construcția de case, apartamente și alte spații câștigă popularitate. Înainte de a cumpăra dispozitive de iluminat încorporate, trebuie să cunoașteți caracteristicile de calitate și producătorii.

caracteristicile

Un corp de iluminat încastrat este un dispozitiv de iluminat, al cărui corp este parțial ascuns în perete, în tavan sau în interiorul corpului de mobilă. Proprietățile de calitate ale corpurilor de iluminat selectate depind de scopul utilizării. Este important să înțelegeți funcțiile camerei în care vor funcționa aceste aparate.

De obicei, pentru corpurile de iluminat uniform sunt plasate într-un model de șah. Distanța de la prima sursă de lumină până la perete nu trebuie să depășească 60 cm, între lămpi - până la 1,5 metri, între rânduri - 1 metru.

putere

Este important să se respecte normele puterii specifice de iluminare, care este calculată ca numărul de wați pe metru pătrat. parametrii optime de putere pentru camere diferite:

 • În camera copiilor - până la 60 W / m².
 • Bucătărie și sufragerie - până la 26 W / m².
 • Camera de zi, de studiu - până la 22 W / m².
 • Baie și toaletă - până la 20 W / m².
 • Dormitor - până la 15 W / m².
 • Coridor, spațiu interior, vestibuli - până la 152 W / m².

Specialiștii subliniază faptul că acest indicator este tipic pentru lămpile cu incandescență. În cazul utilizării dispozitivelor LED, densitatea de putere este împărțită la 10, dispozitive de economisire a energiei - cu 3.

constatări

Piața modernă este plină de o varietate de dispozitive de iluminat încorporate. În special, ele au diferite forme și elemente de decor, realizate din materiale diferite.

Cele mai multe lămpi de stradă sunt produse utilizând piese de metal, piese de protecție din plastic și garnituri din cauciuc sau cauciuc. Pentru bai, saune, bai sau piscine este mai bine sa folositi aparate sigilate cu protectie impotriva umiditatii.

Restul designului depinde de ideile designerului, deoarece modelele pot fi selectate pentru orice portofel: de la sticlă, plastic, cu cristale, din aliaje de metal diverse.

tipuri

Prin natura fluxului luminos lămpile încastrate sunt clasificate în dispozitive difuzate și lumini direcționale. În funcție de caracteristicile funcționale, puteți selecta fix sau rotativ. Acesta din urmă ia plăcut foarte mult designerilor ca o iluminare suplimentară a obiectelor sau a zonelor individuale din interior.

Un rol important printre caracteristicile luminilor integrate joacă tipul de lămpi. Ele pot fi halogen, LED, economie de energie. Becurile cu incandescență încastrate sunt complet inadecvate datorită încălzirii puternice a carcasei. Dispozitivele LED sunt deosebit de populare. Sunt multifuncționale. Este posibil să utilizați o singură diodă dublă sau triplă într-un singur caz. În plus, pentru ei a fost dezvoltat un mecanism de control al intensității, diminuare.

Forma lămpilor este împărțită în punct, modulară și liniară. Dot lampă - aceasta este cea mai comună formă, deoarece are cel mai simplu design, simplitatea de a utiliza și costul redus. Designul include o carcasă cu un reflector încorporat, o panglică și un bec.Corpul, pe lângă reținere, îndeplinește și funcții decorative și de protecție.

Aparatele integrate cu funcții integrate fac apel pe linie. Dintre acestea, este deosebit de posibil să se elaboreze o lampă cu puncte în două puncte, precum și modele cu un număr și mai mare de becuri. Se potrivesc perfect în interior și îl fac mai original.

Dacă utilizați dispozitivele punct ca lumină principală, este necesar să calculați numărul necesar pentru o anumită cameră. Ele sunt, de asemenea, folosite pentru iluminarea suplimentară, împreună cu candelabre și sconturi. Cu ajutorul acestor lămpi se poate distinge stilistic orice parte a interiorului.

Luminile panoului sunt uneori numite raster. Modulele de surse de lumină sub formă de panouri de tavan, de regulă, au dimensiuni standard de 60x60 cm, care folosesc cel mai adesea lămpi fluorescente. Astfel de modele oferă doar emisia de lumină direcțională din tavan către podea.

Cel mai adesea panourile de iluminat profile sunt utilizate în birouri, zone comune, în producție.

Lămpile lineare sunt de asemenea numite frameless. În principiu, ele constau din profil din aluminiu anodizat și un difuzor din plastic. Lățimea panoului de lumină variază de la 25 la 50 mm.Adâncimea înglobată este mică, ceea ce simplifică instalarea și vă permite să extindeți domeniul de aplicare în scopuri decorative la iluminatul principal.

Adâncimea lămpilor este încorporată integral și parțial. Avantajele lămpilor, complet încorporate în perete, în mobilier, în tavanul suspendat, sunt indiscutabile. Ele creează o atmosferă sigură și confortabilă în cameră. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, variantele de punct sunt folosite doar ca lumini de fundal, deoarece, pentru acoperirea completă, numărul lor ar trebui să fie semnificativ. Este necesar pentru confort și confort. De exemplu, în coridor sau în vestibulu, LED-urile încorporate în plug-in vor permite chiar și membrilor familiei cu vedere slabă să nu piardă marcajul.

Luminile încorporate vă permit să încorporați orice idei de design - de la evidențierea unor detalii ale mobilierului pentru a crea un anumit stil al întregii camere.

Modelele de panouri sunt întotdeauna construite în întreaga adâncime a caroseriei și datorită suprafeței mari a suprafeței luminoase și a luminii direcționale, acestea se descurcă perfect cu funcția luminii principale.

Printre corpurile de iluminat care sunt parțial construite, în funcție de metoda de instalare, acestea emite exterioare sau suspendate, externe (suspendate).Primii experți sunt adesea utilizați în cazurile în care baza tavanului este solidă, de exemplu betonul. Designul este un dispozitiv de fixare sub formă de platformă, o carcasă cu lentilă și o lampă. Modelele de la distanță sunt diferite de cele deasupra capului și sunt încorporate prin faptul că lampa se blochează pe cablul care leagă baza și carcasa.

Industria de economisire a energiei sa dezvoltat rapid în ultimii ani. În acest sens, apar lămpi pe piață, dotate cu funcții suplimentare, de exemplu, cu un senzor de dimmer sau de mișcare.

Modelele dimmabile au câteva avantaje:

 • O gamă largă de modificări de luminozitate.
 • Reglarea luminozității nu afectează reproducerea culorilor.
 • Prin reducerea luminozității, puteți mări durata de viață a dispozitivului.
 • Inerția la ajustare este minimă.

Dispozitivele de iluminare încastrate cu senzori de mișcare sunt populare în intrările de clădiri de apartamente, coridoare de birouri, depozite, deoarece permit economii semnificative de energie electrică. Principiul de funcționare este că senzorul scanează zona și detectează prezența mișcării. Când este declanșat, acesta transmite un semnal la lampa încorporată, care se aprinde.Pe lângă reacția la mișcare, astfel de dispozitive sunt echipate cu senzori care monitorizează nivelul iluminării. Acest lucru este necesar pentru ca lampa să nu lumineze în timpul zilei.

Materialele pentru tencuieli pentru pictura încep să câștige popularitate. Principalul lor avantaj este capacitatea de a picta în culorile umbrei dorite, pentru a da textura. În plus, industria modernă vă permite să alegeți o varietate de forme. Dezavantajul, desigur, este fragilitatea materialului însuși, dar acest material este ușor de restaurat.

formă

Modelele încorporate de lămpi sunt împărțite conform formularului.

Cele mai frecvente sunt:

 • Semicircular cu difuzor mare, care acoperă o zonă destul de mare. Este folosit pentru a lucra pe terase, hale, platforme stradale.
 • Oblong. În general, ele sunt folosite pentru iluminarea concentrată a obiectelor, de exemplu, picturi.
 • Cilindrice. De cele mai multe ori au un suport rotativ, prin urmare, capabil să schimbe direcția luminii. Există opțiuni de perete și podea. Designerii le au în camere de formă neobișnuită.

Iluminatul poate fi instalat pe suprafețe din plăci din gips carton, PAL și MDF, lemn, plastic.

Carcasa corpului de iluminat încorporat poate avea diverse forme, deoarece depinde numai de ideea designerului:

 • Ring - cea mai obișnuită opțiune.
 • Cazul pătrat este corect din punct de vedere clasic.
 • Modelele dreptunghiulare pot fi de la cele mai mici unice pentru panourile de iluminat de tavan.
 • Lămpile lineare sunt de obicei lungi și subțiri.
 • Versiunea ultrarapidă a carcasei este posibilă numai în cazul dispozitivelor LED.

dimensiuni

Atunci când alegeți un dispozitiv de iluminat încorporat, este necesar, în primul rând, să țineți cont de criteriile pentru gradul de confort în timpul funcționării ulterioare, în special a dimensiunilor lămpii. Determinați diametrul cel mai des posibil, luând în considerare caracteristicile funcționale ale camerei. Pentru iluminare este suficient să folosiți produse de dimensiuni minime.

Pentru corpurile de iluminat de exterior, se folosesc lămpi LED standard, astfel încât diametrul lor este de obicei între 5 și 15 cm. De exemplu, în baie există 4-5 astfel de lămpi. Uneori puteți găsi modele de dimensiuni mari.

Dimensiunile modelelor standard depind de lămpile utilizate în acestea:

 • Cele mai mari dimensiuni ale lămpilor cu halogen.Diametrul lor este de 11 cm, dar este aproximativ, deoarece este necesar să se ia în considerare lățimea bazei.
 • Dispozitivele cu becuri cu incandescență trebuie să aibă un diametru de cel puțin 8 cm.
 • Cele mai mici - dispozitive LED, disponibile de la 5 la 7 cm.

În plus față de diametru, un parametru semnificativ este adâncimea de aterizare. Se determină în funcție de funcția lămpii. Pentru scopuri decorative, folosiți de obicei lămpi mici, în acest caz, adâncimea va fi minimă.

Gama standard concentrată pe tipul de lămpi utilizate este după cum urmează:

 • Adâncimea de 1 cm este posibilă numai pentru LED-uri.
 • Lămpile cu halogen sunt construite la o adâncime de 4 cm.
 • Adâncimea de îngrădire pentru dispozitivele cu lămpi incandescente poate varia de la 20 la 30 cm.

Pentru modelele suspendate sau suspendate, înălțimea sau lungimea corpului este de asemenea importantă, ceea ce permite montarea ergonomică a corpurilor de iluminat în spațiul interior înconjurător.

lămpi

Lămpile încastrate utilizează diferite tipuri de lămpi:

 • Becuri cu incandescență. Opțiunea cea mai comună și cea mai ieftină. Avantajul este costul redus, dar nu acoperă dezavantajele.Deoarece aceste elemente devin foarte calde, ele nu pot fi utilizate pentru aparatele complet integrate. În plus, cazul modelelor cu acest tip de lampă este de obicei cel mai mare.
 • Economisirea energiei. Puțin mai bine decât cele anterioare, dar pentru corpurile de iluminat încorporate sunt contrapartida lor.
 • Halogen. Opțiuni cu becuri inferioare cu incandescență inferioare. Cu ajutorul lor, atunci când se utilizează suprafețe reflectorizante în construcții, este posibil să se obțină o lumină destul de luminată și concentrată.
 • LED (LED). Opțiunea cea mai populară datorită versatilității, consumului minim de energie și gradului scăzut de încălzire. Corpurile de iluminat cu diode pot fi foarte mici, dar nu mai puțin luminoase. Acestea vă permit să obțineți opțiuni de culoare diferite. Când se utilizează la construirea diverselor senzori, este posibil să se controleze caracteristicile acestora.

materiale

Corpul de iluminat este fabricat dintr-o varietate de materiale. Printre acestea se numără:

 • plastic - cea mai frecventă opțiune datorită costului scăzut și a luminozității. În plus, putem remarca o paletă largă de culori, o varietate de texturi și mărimi, practică.Dezavantajul este arderea și apariția fisurilor.
 • metal - al doilea material cel mai popular. Produsele din acesta arată scump, durabil, rezistent la diferite tipuri de poluare, ușor de întreținut. Cu toate acestea, schema de culori este restrânsă, culorile sunt în mare parte clasice: aurire, argint sau alamă. Elementele decorative din bronz în proiectarea lămpilor sunt adesea găsite în designul de hoteluri și restaurante.
 • sticlă este fragilă, cu toate acestea este combinată minunat cu orice interior, rezistă influențelor externe negative, are o gamă largă de culori. Elementele de cristal sunt tipice stilului Provence. Cu toate acestea, cristalul trebuie manipulat cu grijă, astfel încât în ​​camerele cu copii mici este mai bine să nu le folosiți.
 • Lemn și ceramică - tipuri naturale de materiale. Ele sunt potrivite pentru orice interior, combinate cu orice textură și sunt relativ ieftine. Ceramica are un dezavantaj - fragilitate, deci trebuie manipulată cu grijă. Lemnul se fisură la umiditate scăzută și se umflă la înălțime, astfel încât atunci când instalați corpul de iluminat, trebuie luată în considerare această calitate.
 • gips - câștigând recent popularitate pentru fabricarea corpurilor de iluminat. Lampa de gips încastrat este confortabilă cu funcționalitatea sa. Aveți posibilitatea să alegeți forma dorită, să pictați și să dați textură, dacă este necesar, aveți ocazia de a le restabili pe cont propriu.

Lentilele de lumina pot fi realizate din plastic sau din sticla. De obicei, opțiunile de sticlă sunt folosite în modele mai scumpe. În orice caz, este necesar un strat reflectant în oglindă, care este aplicat pe suprafața interioară.

culoare

Există multe criterii pentru alegerea gama de culori a elementelor externe ale lămpilor. Pentru unii, invizibilitatea este importantă, atunci culoarea trebuie să se potrivească cu umbra suprafeței în care este încorporat dispozitivul. Dacă este necesar să se evidențieze dispozitivul de iluminare ca element separat al interiorului, culoarea, dimpotrivă, ar trebui să fie luminos.

În cazul alegerii unei culori ca percepție psihologică, se poate observa următoarele:

 • Albul stimulează performanța.
 • Negrul este sofisticat, dar poate introduce și un element de gol.
 • Nuanțele verzi se calmează.
 • Culorile albastre pot fi deprimante într-o anumită măsură.
 • Tonurile roșii măresc presiunea.
 • Albastrul contribuie la scăderea acestuia.

Un alt punct important în alegerea dispozitivelor de iluminat este temperatura culorii. Becurile pot produce nuanțe de culoare albă, galbenă și albastră. Ochiul cald definește de obicei ca galben, natural mai aproape de alb, iar frigul pentru noi este văzut ca albastru. Experții recomandă alegerea unei opțiuni neutre, una care este aproape de lumina naturală.

Cum să plasați?

Atunci când instalați sistemul de iluminare în cameră, este necesar să se țină seama de diferențele minime dintre lămpi și de la ele către pereți. La instalarea schemelor complexe de amplasare a dispozitivelor încorporate, specialiștii au observat că distanța optimă dintre spoturi și lumini de plafon este de 30 cm. Dispozitivele de iluminat sunt poziționate cel mai eficient, retragându-se la 20 cm de perete. În prezența unui plafon întins, distanța dintre lampă și cusătura peliculei trebuie să fie de cel puțin 15 cm.

În cazul unei decorațiuni de suprafață nestandard, cu un număr mare de decapanți, de exemplu, cu efectul "cerul înstelat", aranjamentul lor simetric ar trebui aranjat la distanțe egale.Există multe modalități de a instala programe, fiecare fiind unic și depinde de cerințele stilului, ale ideii de proiectare și ale dorințelor proprietarului. În plus, un rol important îl au caracteristicile funcționale ale camerei.

Opțiuni de aplicare

Cu un aranjament ergonomic de dispozitive de iluminat încorporate în interior, puteți schimba aspectul camerei în termeni de geometrie. De exemplu, dacă într-un coridor îngust amplasat spoturi de-a lungul tavanului, camera va părea mai lungă. Lumina care cade pe tavan de pe streașine va crește înălțimea tavanului în sufragerie. În baie sau pe hol, puteți seta lumina de fundal pentru oglindă, ceea ce va asigura o iluminare eficientă a feței.

Peretele încorporat în perete subliniază ideile de design care creează confort și confort în cameră. De obicei, în acest caz, utilizați dispozitive LED. Cu ajutorul lor iluminează rafturile, tablourile sau nișe. Soluția originală este lămpile pentru iluminarea scărilor în case particulare.

Recent, a devenit popular să decoreze pete încorporate cu terase, loggii, arbori de grădină, grădini de iarnă și sere.

Evaluarea producătorilor și a modelelor

Cei mai populari producători de produse de iluminat printre cumpărători sunt Osram și Philips. Acestea sunt companii de încredere cu o vastă experiență și o gamă largă de dispozitive de iluminat încorporate. Experții evidențiază, de asemenea, produsele companiei Feron, deoarece costul produselor sale este ușor mai scăzut decât cele anterioare. Această marcă se caracterizează prin dispozitive de iluminat de înaltă calitate, de la plafon la decorațiuni.

Modele interesante care utilizează lămpi cu LED-uri sunt fabricate de Gauss, ASD. Marcile sunt oarecum inferioare in ceea ce priveste "promovarea", dar caracteristicile lor de calitate sunt excelente. Ar trebui să se menționeze mărcile Eglo, Arte Lamp, Novotech, deoarece specialiștii sunt fericiți să-și folosească produsele.

stiluri

Dintre opțiunile oferite de producători, este imposibil să alegeți liderii, deoarece cumpărătorii achiziționează ambele șaibe rotunde, pătrat, gheață, lămpi triunghiulare, sferice și alte.

Cel mai adesea, dispozitivele de iluminat încorporate sunt selectate în conformitate cu stilul interior. Dacă aceasta este o tehnologie de vârf, atunci, de regulă, este folosit un metal din metal cromat, care este "ascuns" în pereți și în tavan, astfel încât să puteți crea o atmosferă cosmică în sufragerie sau în baie.

Rafturile clasice sunt caracterizate de opțiuni pentru lămpi din sticlă, plastic, ipsos, uneori cu elemente de stuc. Acestea sunt concepute pentru a crea în interior un sentiment de bogăție și respectabilitate.

Dispozitivele punctate în stilul Provence folosesc în designul lor diferite ornamente florale. Materialele sunt din material plastic adecvat, ceramică și sticlă de culori pastelate. Deseori folosite case metalice din alamă, bronz, nichel. Maeștrii pot să le îmbătrânească în mod artificial. Stilul implică moderare și romantism, prin urmare, uneori, la înregistrarea pandantive de cristal, lumanari, flori sunt folosite.

Cum sa alegi?

Luminile încorporate pot fi selectate prin diferite parametri: funcția, culoarea luminii, mărimea, forma, cantitatea. Cu toate acestea, pentru o instalație competentă, un criteriu important este tipul de suprafață în care vor fi montate.

Instalarea tavanelor din ghips va fi cea mai simplă dintre toate, deoarece acest tip de material este susceptibil de orice deformare, tăiere și nivelare. Cu aceasta, puteți crea diferite forme.

Principalul lucru este să vă amintiți câteva reguli:

 • Lămpile nu trebuie să cadă în îmbinările îmbinărilor panourilor.
 • Dimensiunea gaurii forate în gips-carton trebuie să fie de 4 milimetri mai mare decât diametrul șinei de căi ferate.

Printre altele, gips-cartonul nu suferă prea mult de la încălzirea lămpilor, astfel încât să puteți utiliza lămpi cu orice tip de lămpi și diferite adâncimi de încorporare.

Betonul este cel mai neadecvat material pentru încorporarea dispozitivelor de iluminat. Cu toate acestea, aceasta nu înseamnă că această operație este imposibilă. Profesioniștii, folosind un perforator, fac găuri, dar avertizează că toate lucrările legate de deformarea structurilor de susținere ar trebui să fie coordonate de structurile statului de locuit. Prin urmare, dacă aveți un plafon de beton, ar trebui să utilizați alte opțiuni. De exemplu, puteți reduce cu 5-6 cm cu ajutorul gips-cartonului, iar iluminatul se va alinia fără probleme. Designerii oferă opțiuni și amplasarea în stradă a lămpilor.

Se întâmplă adesea că reparația în apartament a fost deja făcută, iar ideea de a schimba iluminarea a venit mai târziu. Dacă pereții sunt decorați cu tencuială texturată, atunci modelele de tencuială înglobate sunt cea mai potrivită opțiune. Ele se vor potrivi organic în interior, fără a se concentra asupra dispozitivului în sine.Când instalați cusăturile și găurile de pe suport, precum și corpul ipsosului în stilul pereților sau al tavanului. Ulterior, acoperirea poate fi vopsită.

Filmul din PVC ca material pentru decorarea tavanului este foarte popular. Cu toate acestea, nu toate tipurile de lămpi sunt potrivite pentru aceasta. De exemplu, becurile cu incandescență sunt contraindicate pentru acest tip de material.

Alegerea elementelor de fixare pentru corpuri de iluminat este selectată individual, în funcție de design.

Profesioniștii identifică trei reguli de bază pentru instalare:

 • Dispozitivele trebuie atașate la plafon și nu la plafonul propriu-zis, deoarece sunt deformate de greutatea dispozitivelor de iluminat.
 • Reglarea înălțimii se face folosind inelul de montare.
 • Dimensiunile orificiului în care dispozitivul va fi încorporat trebuie să fie mai mari decât corpul de iluminat însuși.

O altă calitate importantă - pentru un tavan întins nu poate alege un candelabru plat. Adesea, baza acestor dispozitive este realizată din aliaje metalice susceptibile la căldură, care amenință să strică materialul plafonului. LED-urile și lămpile fluorescente sunt cele mai bune pentru astfel de modele.

Lămpile de podea sunt neobișnuite, așa că le-au plăcut designerii.Cu ajutorul lor, puteți personaliza diverse efecte speciale. Domeniul de aplicare este larg: desene arhitecturale, trasee de gradina, piscine, parcuri, podiumuri.

Tipuri populare:

 • Mortise asemănătoare cu cea integrată.
 • Dome - peste suprafața lor intră în tavan.

Lămpile stradale de exterior ar trebui să aibă următoarele calități:

 • Rezistența la umiditate a racordurilor și a carcasei.
 • Protecția împotriva impactului.
 • Lumină împrăștiată.

În interior, lămpile încastrate sunt adesea folosite ca iluminare suplimentară. În special, designul de iluminare a dulapurilor, de bucătărie și de iluminat pe coridor are o popularitate deosebită. Pentru a crea confort și confort, ele sunt montate în panouri de perete, cornișe de tavan, nișe și rafturi.

Pentru a spori contrastul și iluziile vizuale în camerele întunecate, stabiliți dispozitive lineare înguste concentrate de diferite lungimi. În cabane și case particulare, lămpile sunt montate pe peretele din casă, alături de care nu există ferestre, ceea ce permite creșterea suprafeței iluminate.

Cum să instalați lumini încastrate în tavan cu propriile mâini, consultați acest videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor