Polycotton: caracteristici, compoziție și domeniu de aplicare

Polycotton este unul dintre cele mai populare tipuri de țesături amestecate și este utilizat pe scară largă pentru confecționarea lenjeriei de pat și a produselor textile de uz casnic.

Ce este?

Polycotton este numită țesătură modernă combinată, care constă din fire sintetice și naturale, care a fost inventată la mijlocul secolului trecut în SUA și a câștigat repede popularitatea în întreaga lume.

Prin amestecarea bumbacului și a poliesterului, tehnologii au reușit să obțină un material higroscopic, respirabil și durabil, care a absorbit cele mai bune proprietăți ale ambelor fibre. Prezența sinteticelor a dus la crearea de culori strălucitoare în timpul vopsirii, iar prezența firelor de bumbac a făcut ca țesătura să fie respirabilă și plăcută la atingere. În plus, datorită materialelor de poliester nu este supusă contracției și este mult mai ieftină decât țesăturile din bumbac natural.

Prezența fibrelor sintetice nu permite țesăturii să se răstoarne, iar fibrele naturale garantează hipoalergenii și protecția mediului.

Compoziția țesăturilor

Proporția bumbacului și a poliesterului din polietilenă nu este constantă. Există patru tipuri de materiale, fiecare având propriile caracteristici și costuri. De exemplu, materialul, format din 65% bumbac și 35% sintetic, este cel mai scump. Acest lucru se datorează conținutului foarte ridicat de fibre naturale, care face materialul cât mai aproape posibil de țesăturile din bumbac natural.

Următorul tip este reprezentat de țesături cu un raport egal de poliester și bumbac. Acestea se caracterizează printr-o bună ventilație și rezistență ridicată. Costă un pic mai ieftin decât tipul anterior, dar este greu să-i numim o opțiune bugetară.

Al treilea și al patrulea tip de țesături sunt printre materialele ieftine, motiv pentru care sunt deosebit de populare în rândul consumatorilor. Una dintre ele conține 35% bumbac față de 65% sintetice și are o rezistență mare la uzură și o bună aerisire.

Cel de-al doilea este cel mai bugetat tip de materiale și include în componența sa numai 15% fire naturale și 85% - artificiale. Materialul este ușor de spălat și are o rezistență ridicată la vopsele.Durabilitatea produselor fabricate dintr-o astfel de material va fi ușor mai mică decât cea a produselor cu conținut sintetic 100%, totuși, în comparație cu tipurile anterioare, această pânză este considerată cea mai durabilă.

Pro și contra

Cererea de consum stabilă și popularitatea ridicată a policotonei se datorează unui număr important de avantaje importante ale acestui material.

  • Durabilitatea ridicată și durata de viață îndelungată a țesăturii îl deosebesc de o cârpă naturală.
  • Luminozitatea culorii și durabilitatea materialului colorant poate fi utilizată pentru fabricarea de îmbrăcăminte și lenjerie de pat.
  • Concentrația scăzută a țesăturii permite produselor policloronice să mențină un aspect elegant. Această proprietate a materialului este deosebit de valoroasă în producerea articolelor de îmbrăcăminte și a lenjeriei de pat, care, după spălare, nu pot fi călcate.
  • Lucrurile din polițoton nu se micșorează și nu se deformează prin spălarea regulată într-o mașină de scris. În plus, produsele sunt ușor de spălat și uscate foarte repede.
  • Igiena ridicată a lucrurilor de policultură se datorează higroscopicității excelente a materialului și capacității sale de a trece liber aerul.
  • Costul confortabil al țesăturilor mixte o deosebește favorabil de multe pânze naturale.

Cu toate acestea, împreună cu avantajele evidente, Polycotton are unele dezavantaje. Practic, prezența lor se explică prin prezența fibrelor sintetice, a căror conținut cantitativ crește, defectele devenind mai pronunțate. De exemplu, Cantități mari de poliester pot provoca reacții alergice cutanate.

În plus, după spălări frecvente pe țesătură, se formează peleți, ceea ce, desigur, nu adaugă estetica și atractivitatea ei.

Articolele din poloton sunt predispuse la acumularea de electricitate statică și, prin urmare, atrag praful și resturile mecanice fine (fire, păr și păr).

Dezavantajele de mai sus sunt deseori motivul pentru care nu se cumpără lenjerie de pat din policarbonat. În ciuda diferenței de preț, consumatorii preferă de cele mai multe ori folie de bumbac 100%, care nu electrifică, respira, este complet higroscopică și nu provoacă reacții alergice.

Cu toate acestea, dacă alegeți produse cu o proporție mai mică de poliester, care nu depășește 50% din volumul total, atunci este posibil să nu observați o diferență deosebită între poliester și țesătură naturală.

Acest lucru se datorează faptului că bumbacul, care este prezent chiar și într-un procent redus, este capabil să ofere proprietăți igienice ridicate ale materialului. Țesături cu un conținut ridicat de sintetice ar trebui folosite pentru cusaturi, prosoape de bucătărie, fețe de masă și perdele.

tipuri

Policotonul este clasificat în funcție de mai multe criterii, dintre care cel mai important este tipul de țesătură.

Potrivit acestui criteriu, țesăturile sunt împărțite în trei tipuri.

  1. Țesătură simplă Este o versiune clasică a aranjamentului firelor, în care răsucirea și bătătura sunt conectate alternativ. Rezultatul este o țesătură netedă față-verso.
  2. Material cu tip twill de țesut este prezentat de cârpe în care pe fiecare fir de rață există 2-3 fire de bază. Datorită acestui aranjament al firelor, este posibil să se realizeze o deplasare cu un fir și să se formeze taloane diagonale pe țesătură.
  3. Material de țesătură din țesătură se rotește folosind o tehnologie asemănătoare cu țesutul de ghirlande, cu singura diferență că un fir de bătătură acoperă două până la trei și patru filete ale bazei deodată.Ca urmare, pasul se deplasează la două sau mai multe fire, formând astfel o pânză cu o față netedă și o ușoară duritate interioară.

Următorul criteriu prin care se distinge policotonul este tipul de colorare. Pe această bază pânzele sunt împărțite în alb și vopsite. Primele sunt produse la fabrica de țesut din orașul Ivanovo și se disting prin culoarea albă pură. Lenjeria de pat, cusută din polietilenă albită, este utilizată pe scară largă în domeniul hotelier și al stațiunii.

Tablourile de culoare netedă au o culoare uniformă și sunt foarte solicitate în producția de seturi de lenjerie de pat pentru locuință.

Unde se utilizează?

Utilizarea poligotului este destul de largă. Cârpă obișnuită sau unică folosită pentru cusutul lenjeriei, cum ar fi copertele pentru saltele, perna, lenjerie de pat, cearșafuri și cearceafuri. Tesatura albită este indispensabilă în fabricarea comenzilor pentru confecționarea lenjeriei de pat pentru hoteluri, spitale, sanatorii și trenuri de călători pe distanțe lungi.

Datorită prezenței în compoziția firelor de poliester, această lenjerie este ușor albită și rezistă bine tratamentului termic anti-bacterian necesar pentru această categorie de rufe.

Cârpele colorate sunt, de asemenea, utilizate în mod activ pentru cusutul lenjeriei de pat și textilelor de origine și sunt considerate cel mai căutat grup de produse din acest segment. Polycotton răspunde bine la matlasare. Acest lucru se datorează prezenței firelor sintetice care împiedică formarea găurilor mari de pe ac în timpul quilting-ului.

Materialul matlasat este foarte popular și indispensabil atunci când coaseți coperțile, păturile și saltelele.

Cu toate acestea, în fabricarea independentă a lenjeriei de pat sau a textilelor de origine, este necesar să se respecte anumite reguli de utilizare a unui anumit poligot.

Stofele, inclusiv 50% sintetice, nu sunt recomandate pentru fabricarea seturilor pentru copii. Acest lucru se datorează scăderii higroscopicității și ventilației slabe a materialului.

Perdelele, saltelele, fețele de masă, șervețelele și șorțurile de bucătărie, cusute din astfel de țesături, se vor caracteriza printr-o rezistență crescută la poluare, o durată de viață îndelungată și capacitatea de spălare rapidă. Și invers - țesăturile cu un conținut ridicat de bumbac vor fi o opțiune ideală pentru fabricarea cămășilor, bluze, articole sportive, halate și seturi de lenjerie pentru copii.Astfel de produse nu vor împiedica îndepărtarea umidității din corp și ar permite să respire.

Instrucțiuni de îngrijire

În ciuda faptului că produsele polycotton nu sunt absolut necesare pentru îngrijire, trebuie respectate anumite reguli de manipulare a acestora. Deci, înainte de a folosi rufele noi, se recomandă spălarea cu apă rece și toate spălările ulterioare trebuie efectuate în apă cu o temperatură care să nu depășească 40 de grade.

Nu se recomandă ca vopselele colorate să fie albe cu agenți care conțin clor, în caz contrar există riscul de pierdere a culorii și a pierderii atractivității produsului.

Spinarea trebuie făcută la viteze reduse și este recomandat să se usuce poliklotonul departe de aparatele de încălzire și de lumina directă a soarelui. Înainte de uscare, produsul trebuie să fie bine zdrobit și îndreptat - acest lucru vă va permite să faceți fără călcat și să dați țesăturii un aspect elegant. Dacă a apărut nevoia de accidentare a lucrurilor, comutatorul de fier ar trebui să fie setat la "mătase".

opinii

În general, consumatorii răspund bine la polietilena. Se remarcă scăzut în comparație cu țesăturile naturale, costul și capacitatea de a face fără călcare.Sportivii notează utilitatea tricourilor cu un conținut ridicat de sintetice. În timpul sesiunilor de antrenament serioase, îmbrăcămintea de bumbac, deși absoarbe repede transpirația, rămâne udă pentru o lungă perioadă de timp.

Sintetic, dimpotrivă, se usucă repede și nu dă atletului un sentiment neplăcut de îmbrăcăminte umedă după terminarea antrenamentului sau în timpul pauzelor la ore.

De asemenea, se atrage atenția asupra rezultatelor bune ale spălării. Dacă produsele din bumbac necesită adesea înălbirea și, uneori, înmuierea suplimentară, țesăturile cu conținut ridicat de sintetice se spală instantaneu. Printre dezavantaje se numără ventilarea slabă și formarea de pelete. Și nici un produs nu este asigurat de aspectul său, indiferent cât de delicat este șters. Cu timpul, chiar și lucrurile de cea mai înaltă calitate se rostogolesc.

Cu toate acestea, în ciuda unor deficiențe, policotonul este un material de înaltă calitate și un material popular modern.

Faptul că un astfel de polycotton, a se vedea următorul video.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor