Caracteristicile gurilor de aerisire pentru sere

Pentru a obține un randament ridicat în seră, este necesar să se asigure modul corect de ventilație. Fereastra se va descurca bine cu aceasta sarcina. Un astfel de design ar trebui să fie de înaltă calitate și foarte eficient. Pentru a obține acest rezultat, ar trebui să cunoașteți caracteristicile dispozitivelor de ventilare pentru sere.

Caracteristici speciale

Cabane, echipate cu sere, întotdeauna mulțumit proprietarilor lor cu o recoltă mare. În timpul iernii, în serele de policarbonat, care sunt în prezent cele mai populare, condițiile de întreținere a plantelor sunt optime. Dar, odată cu creșterea activității solare în primăvară și vară, situația se schimbă.

Policarbonatul transmite foarte bine lumina, dar în același timp nu permite aerului să circule.

Temperatura din sere devine prea mare și poate avea un efect dăunător asupra plantelor cultivate în ea. Prin urmare, în acest design, aerisirea este deosebit de importantă.

Partea mobilă a serii, destinată ventilației, se numește aerisire. Acest dispozitiv vă permite să vă creați propriul microclimat în seră, care are un efect benefic asupra cultivării diferitelor culturi de legume.

Fereastra are următoarele caracteristici:

 • previne riscul de condensare;
 • asigură mișcarea corectă a masei de aer;
 • elimină supraîncălzirea puternică a aerului în seră în timpul zilei;
 • minimizează diferențele de temperatură între zi și noapte;
 • va permite adaptarea plantelor înainte de plantarea în sol deschis.

Fereastra din seră nu va permite apariția păduchilor de lemn, a afidelor, a mușchilor, a tot felul de dăunători și a bacteriilor, care apar întotdeauna în încăperi calde și umede. Sere, în care sunt respectate condițiile indicate, se vor bucura de o recoltă excelentă.

dispozitiv

Aranjamentul orificiilor de ventilare în sere poate diferi în funcție de dimensiune, locație și mecanism de deschidere. Cea de-a doua caracteristică este cea mai semnificativă.Pentru organizarea bunei circulații a aerului se poate folosi ventilația naturală sau forțată.

Într-o seră de film sau de sticlă, realizată singură, folosiți de obicei cel mai simplu și mai ieftin mod de a dota sera cu microclimatul corect - ventilația naturală. Ventilarea naturală presupune ventilarea prin uși deschise, ferestre, orificii de aerisire. Aerul supraîncălzit și umed al serii se înlocuiește treptat cu străzile, mai proaspete.

Având în vedere că aerul cald tinde să se ridice, ar trebui să dați geamul pe acoperiș, iar poziția laterală a ușii va asigura fluxul de aer.

O astfel de ventilație asigură în bună măsură condiții bune într-o seră mică, dar necesită monitorizare obligatorie de către persoană. Cu toate acestea, pentru serele mari, ventilația nu va fi suficientă.

Pentru serele mari, este asigurată ventilația forțată. O astfel de ventilație este echipată cu un ventilator. Un ventilator de evacuare este instalat la partea superioară a structurii, puterea acestuia ar trebui să fie suficientă pentru a elimina eficient aerul fierbinte.Dispozitivele pentru debitul de aer instalate pe pereți, având în vedere amplasarea plantelor. Fluxul direct al maselor de aer mai reci poate să le dăuneze. Acest dispozitiv de aerisire este cel mai adesea utilizat în plus față de ventilația naturală și nu exclude controlul uman.

Lipsa completă a reglării manuale a microclimatului în seră va putea oferi un sistem automat de ventilare.

automatizare

Sistemele automate care asigură ventilația în seră sunt împărțite în următoarele categorii:

 • hidraulic;
 • bimetal;
 • electrice.

hidraulic

Deschiderea automată a orificiilor de ventilație de pe sistemul hidraulic este fiabilă. Acest sistem de pârghii poate fi achiziționat în magazin sau să-l faceți singur.

Principiul de funcționare a mecanismului se bazează pe capacitatea lichidelor de a se extinde atunci când este încălzită. Dispozitivele fabricate includ un cilindru hidraulic cu lichid (parafină sau ulei) și o bară mobilă atașată la fereastra de aerisire. Când aerul din seră este încălzit, lichidul din cilindrul hidraulic se extinde și împinge tijă, care deschide treptat aerisirea. Aerul este răcit, lichidul se îngustează și aerisirea se închide.

Un sistem DIY funcționează ca niște nave de comunicare.

Una dintre vase este situată în partea de jos și acționează ca un termostat. Ea este etanșă la aer, jumătate plină cu lichid, jumătate de aer. O altă navă este situată în partea superioară și efectuează ponderarea funcției. Clapeta trebuie fixată pe axa centrală rotativă. Pe de o parte a greutății canalului este stabilit, pe de altă parte - o contragreutate.

Când temperatura din seră crește, aerul din vasul inferior se extinde și împinge lichidul în vasul superior, iar aerisirea se deschide. Când temperatura din seră scade, sistemul funcționează în ordine inversă și fereastra este închisă.

Acest design se poate face folosind sticle de plastic obișnuite.

Acesta este cel mai simplu, dar în același timp eficient sistem automat pentru deschiderea orificiilor de ventilație. Pentru ao crea, un efort minim și materiale sunt cheltuite.

Dezavantajul acestui sistem este un lichid de răcire lung. Cu o lovitură rece, fereastra se va închide timp de aproximativ 20-30 de minute. Hipotermia poate fi dezastruoasă pentru castraveții și alte culturi care nu tolerează frigul.

bimetalic

Ventilatoarele bimetalice constau din două plăci metalice cu o rată de expansiune diferită atunci când sunt încălzite. Aerul cald din seră încălzește plăcile și unul dintre ele este curbat într-un arc, deschizând clapeta clapetei. Când aerul se răcește, metalul revine la starea inițială și dispozitivul se închide.

Pentru a face cea mai bimetalică automatizare este destul de simplă. Materialele necesare pentru fabricare pot fi găsite întotdeauna la dacha. Veți avea nevoie de două plăci metalice: plastic de vinil și fier de acoperiș. Ei rămân împreună între ei. Un capăt este fix, iar cel de-al doilea este conectat cu frunza ferestrei. Rezultatul este un sistem automat bun. Singurul dezavantaj al acestei mișcări este un nivel de putere mic, deci este potrivit numai pentru structurile ușoare.

electric

Tipul electric de ventilație este echipat cu relee de temperatură și ventilatoare. Când aerul se supraîncălzește, releul este activat și pornește capota. Acest sistem este puternic, compact, reacționează rapid la diferențele de temperatură. Un dezavantaj semnificativ îl reprezintă dependența de electricitate.Dacă acest tip de ventilație este utilizat în sera, este necesară achiziționarea de surse de alimentare de rezervă.

Pentru a proteja plantele împotriva supraîncălzirii, în eventualitatea unei întreruperi a energiei electrice, va contribui la utilizarea surselor alternative de energie (panouri solare, energie eoliană). Datorită necesității de a achiziționa elemente suplimentare, aceste sisteme sunt scumpe. Dar este posibil să alegeți puterea motorului electric. Pentru structurile mai grele va trebui să cheltuie bani pe un drum puternic, iar pentru cei subțiri ușori va face.

dimensiuni

Pentru a organiza în mod corespunzător ventilația în seră, este necesar să se calculeze corect dimensiunea și numărul de orificii. Suprafața orificiilor cu jaluzele trebuie să fie de 20-30% din suprafața podelei din seră. Experții recomandă să aveți un ventilator pentru fiecare doi metri.

Serele cu dimensiuni de 3x6 metri sunt destul de populare printre cultivatorii de legume. Abilitatea de a instala o structură cu o lungime de 6 metri este în aproape fiecare zonă. Atunci când se creează ventilație într-o seră de această dimensiune, este necesar să se echipeze 3-4 orificii de 400x1200 mm.

Pentru a simplifica instalarea orificiilor de ventilație, mărimea și forma sunt, de obicei, personalizate în deschiderea dintre cei doi membri ai ramei proximale. Dacă este necesar să se instaleze o structură mai mică sau o altă formă, se face un cadru separat pentru aceasta, folosind aceleași materiale ca la baza serii.

Cum să te faci?

După examinarea caracteristicilor gurilor de ventilație ale dispozitivului, puteți face un dispozitiv de uz casnic cu mijloace improvizate. Mai întâi trebuie să alegeți locul potrivit pentru proiectarea viitoare, ținând cont de amplasarea șinelor și de proprietățile fizice ale aerului.

De regulă, modelele fortochny se fixează pe balamalele rotative în exterior. Mecanismul de atașare nu va afecta foarte mult microclimatul din seră. Dar dacă în viitor se intenționează utilizarea unui dispozitiv automat, este necesar să se gândească în prealabil cum să se fixeze.

Când au fost făcute toate desenele și calculele, este necesar să se pregătească materialul și uneltele.

Pentru lucrare vor fi necesare următoarele componente:

 • bomfaier;
 • cuțit tăietor;
 • șurubelniță;
 • șuruburi cu șuruburi automate cu un compactor și un capac larg (astfel de șuruburi împiedică apa să pătrundă în seră când plouă);
 • fișier pentru a procesa marginile profilului;
 • detalii de conectare pentru fixarea unui profil.

Atunci când creați un ventilator, trebuie urmată următoarea secvență:

 • mai întâi se taie o gaură în locul potrivit; trebuie să acționați cu atenție, ținând cont de mărimea tuturor indemnizațiilor;
 • baza talerului este tăiată, laturile cadrului ar trebui să fie cu 0,5 cm mai mici decât laturile găurii de aerisire;
 • prin strângerea profilului cu bandă de fixare, în colțuri se creează nervuri de rigidizare și, dacă acest lucru nu este suficient, se adaugă o șină diagonală;
 • montarea se face, dacă totul se potrivește, colțurile ascuțite ale structurii sunt lustruite cu un fișier;
 • cadrul este acoperit cu un grund sau vopsea obișnuită și se conectează la policarbonat;
 • toate găurile din folie trebuie acoperite cu material de etanșare sau alte mijloace;
 • marginea deschiderii este lipită cu cauciuc și brațul este pus în poziție;
 • Balamalele, șuruburile și opritorul sunt atașate.

Un sistem hidraulic simplu dintr-un amortizor de șocuri auto poate fi adăugat în structură. Fluidul care va reacționa la temperatură va fi uleiul de lubrifiere aici. Pentru a crea o mașină hidraulică automată, veți avea nevoie de o bară de amortizare a șocului, un arc de gaz, un tub metalic cilindric pentru ulei și două macarale.

La fereastra dorită se atașează pistonul amortizorului.

Cranele sunt montate pe conductă pe ambele părți. Se va lucra pentru a umple uleiul, a doua pentru a se scurge, precum și pentru a regla presiunea din cilindru. Un arc bine tăiat se conectează la cilindrul de ulei.

Acum, când temperatura din seră se ridică, uleiul din țeavă se va extinde și se va scoate tija, deschizând astfel fereastra. Când temperatura scade, uleiul se va întoarce la volumul anterior și clapeta se va închide. Designul este considerat ieftin și ușor de realizat.

Sfaturi

Pentru a furniza seră unui sistem de ventilație competent, este necesar să vă familiarizați cu recomandările specialiștilor. Cunoscând subtilitățile funcționării orificiilor de ventilare, puteți fi siguri de un randament bun și o funcționare neîntreruptă a dispozitivului.

 • Destul de des, serele sunt împărțite în mai multe părți printr-o partiție. Pentru a asigura construcția unei bune ventilații, este necesar să se prevadă orificii separate în fiecare secțiune.
 • Locația serii în sine joacă un rol important în calculul zonei ventilate. Ventimentele vor avea nevoie de mai mult dacă sunt la sol, unde există o seră, umiditate ridicată.Chiar și în designul fabricii este de a crește numărul lor.
 • Atunci când se organizează orificiile de aerisire, se va lua în considerare creșterea în vânt. Ghidajele auxiliare nu ar trebui să fie amplasate pe partea unde sufla constant vântul. Dacă această condiție nu este respectată, va exista o proiecție puternică în seră.
 • Este necesară echiparea ferestrei cu un lanț restrictiv. Cu o rafală neașteptată de vânt, structura nu se va deteriora.
 • Este posibil ca orificiile din seră să nu fie suficiente. Acest lucru este determinat de prezența condensului. Dacă pe pereții serii apar picături, ar trebui adăugate ferestre suplimentare.
 • În cazul unor condiții meteorologice nefavorabile (vânt puternic sau ploaie), puteți instala orificii de închidere. Astfel de ventilatoare va ajuta la evitarea proiectelor puternice.

Pentru a elimina costurile inutile ale forțelor și materialelor, este necesar, în stadiul desenelor și calculelor, să se analizeze în detaliu toate detaliile sistemului de ventilație.

Calitatea și cantitatea culturii depind de funcționarea acestui dispozitiv în seră.

Pentru a afla cum să instalați o fereastră în sera, consultați videoclipul de mai jos.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor