Mini-sere: opțiuni și caracteristici ale dispozitivului

 Mini-sere: opțiuni și caracteristici ale dispozitivului

Mini-sere - un lucru indispensabil în țară și în casă. Cu ajutorul ei, puteți pregăti răsadurile pentru plantare în pământ, în ciuda surprizelor climatului rusesc imprevizibil de a crește flori, castraveți, roșii și alte legume. Este convenabil să alegi și să cumperi mini-sere în magazin sau să-i faci din materiale uzate.

Cerințe și locație

O seră trebuie să fie convenabilă pentru utilizare și să îndeplinească mai multe cerințe:

 • asigură un acces bun la instalații pentru întreținerea acestora;
 • libertatea de a face soare;
 • au o bună ventilație;
 • au proprietăți excelente de rezistență pentru a le folosi de mai mulți ani;
 • au un aspect atractiv.

O mică seră este un loc nu numai în țară. De asemenea, acesta poate fi amplasat pe un balcon, loggia sau chiar într-o cameră de apartament obișnuit, ceea ce va permite nu numai să efectueze lucrări pregătitoare pentru sezonul de vară, ci și să vă ofere verdeață proaspătă pe tot parcursul anului.

Într-o zonă rezidențială, o mini-seră ar trebui să-și găsească locul în funcție de gradul de iluminare al zonei selectate. Adesea, casele de case pentru răsaduri și legume sunt dotate cu iluminare suplimentară - aceasta vă permite să compensați lipsa de lumină naturală și să puneți sera acolo unde nu va interfera.

Diferența dintre seră și sere

Când vine vorba de sere, acest concept este amestecat cu conceptul de seră. Acest lucru se aplică cazurilor când vine vorba de mini-structuri de tip de seră. Principala diferență între astfel de structuri este că atât o seră mare cât și o mică seră sub influența energiei solare sunt încălzite de procesele biologice care apar în "perna" de gunoi de grajd sau de compost, creând un efect de seră sub acoperiș.

Într-o seră, atmosfera este mai aproape de cea naturală, deși aici momentul definitoriu este încălzit de soare sau altă sursă de căldură. În condițiile unei mici sere, diferențele cu principiul serii sunt netezite, iar microclimatul în ele devine aproximativ același.

Tipuri și caracteristici

Mini-serele diferă în funcție de mărime, de modul de producție (marcă sau auto-fabricat), în funcție de design, precum și de posibilitatea transferului și transportului de la un loc la altul.

Scopul desenelor este de asemenea diferit. Există sere mici în care răsadurile și semințele sunt cultivate în condițiile unei cabane de vară. Există modele similare pentru "aplicarea balconului".

În plus, la gospodăriile rusești private se găsesc cele mai bune proiecte realizate de sere compacte pentru cultivarea castraveților, roșiilor, ardeilor și a altor culturi, fructele cărora le încânta pe ruși în formă proaspătă sau fiartă.

Multe mini-sere care sunt în vânzare, au prefixul "eco". Cu toate acestea, este evident că dispozitivul lor, precum și calitatea legumelor cultivate, nu afectează în nici un fel.

Mai jos sunt caracteristicile tipurilor de sere.

portabil

Acesta este un design simplu și convenabil, ușor de instalat pe orice nivel în grădină.Este mai bine să găsiți un punct în care să nu existe o umbră constantă de la tufișuri, copaci sau ziduri înalte. O astfel de structură este de obicei acoperită cu o peliculă sau policarbonat. Fundația pentru o astfel de structură nu este instalată, ceea ce asigură construcția mobilității. În acest caz, trebuie să vă gândiți la dispozitivele de fixare ale structurii, altfel va fi îndepărtată de primele rafale ale vântului.

cabinet

Plusul unei astfel de mini-sere constă în faptul că pe mai multe rafturi puteți amplasa compact un număr mare de plante - aceasta vă permite să cultivați o recoltă bună chiar și într-un apartament. Cei care sunt mai interesați de flori, pot pune o astfel de fereastră în cameră, ceea ce va da originalitatea interioară. Printre mini-serele pentru un apartament oraș există foarte mici, în timp ce altele nu sunt diferite în ceea ce privește dimensiunile și aspectul general din mobilierul cabinetului, care într-o anumită situație poate fi atât un avantaj, cât și un dezavantaj.

Puteți cumpăra seră gata preparată. Opțiunea cea mai economică este rafturile de plasă din interiorul cadrului metalic, acoperite cu o copertă transparentă cu fermoar. Cu ajutorul său, este posibil să se reglementeze accesul aerului proaspăt la "chiriașii verzi",și nici o problemă de a le menține după cum este necesar.

Există modele mai avansate care sunt dotate cu un sistem de ventilație, încălzire și alte funcții. Cu toate acestea, astfel de modele sunt mai scumpe.

Brand-uri dulapuri, sere de multe ori au roți. Acest "mobilier", dacă este necesar, în primăvara și vara poate fi transportat în țară sau mutat pe balcon.

Pentru a reduce costul unui astfel de dulap, acesta poate fi realizat independent de instrumentele disponibile. Pentru o persoană care are cel puțin o experiență de construcție și are puțină experiență în tehnologie, nu va fi dificilă.

pristennaja

O mică sere poate fi atașată la peretele casei, care are o mulțime de soare. Această abordare este destul de comună în țările occidentale, iar în Rusia este adoptată destul de rar. Această sere are multe avantaje. De exemplu, acest design ocupă puțin spațiu pe site.

Zidul de pe latura soarelui acumulează suficientă căldură.pentru a crea un microclimat confortabil în interiorul anexei. Trebuie avut în vedere că căldura este transferată de la perete la "veranda verde" chiar și noaptea. Acest fapt duce lacă sezonul de creștere a plantelor din această structură este întins. În consecință, legumele proaspete ecologice de producție proprie vor fi mai lungi pe masă.

Dar, deoarece suprafața utilă a unei astfel de sere este mică, atunci pentru o familie mare recolta din ea va fi ratată.

Cu o abordare atentă, o mini-sere de acest fel poate fi transformată într-o adevărată decorare a complotului., mai ales daca cresti flori in ea. Este necesar să se gândească doar la aranjamentele originale de flori, care vor arăta în casa vitralii pe o vitrină, atrăgând punctele de vedere ale tuturor celor din jurul lor.

film

Serele de acest tip au părțile lor pozitive și negative. Filmul este ieftin și montat pe cadru nu este dificil. Când aveți nevoie să furnizați instalații de aerisire, îndepărtați un astfel de strat de acoperire este de asemenea ușor. În același timp, acest material nu diferă de durabilitate bună, nu durează mult și trebuie actualizat periodic.

Pentru iarna, filmul trebuie scos din sere, pentru că sub ponderea zăpezii se rupe încă. Deși, pe de altă parte, în timp ce faceți această lucrare, nu trebuie să vă faceți griji în legătură cu necesitatea de a merge periodic în țară și de a obține zăpadă de pe acoperiș, astfel încât structura să nu se rupă.

Sere de acest tip pot fi folosite numai în sezonul cald - este imposibil să păstrați căldura sub ele în timpul înghețurilor. Deci, această opțiune nu este pentru cei care sunt gata să se angajeze în producția de legume pe tot parcursul anului.

automat

Chiar și sera din zilele noastre poate fi transformată într-un design de înaltă tehnologie - desenele automate se referă doar la o astfel de categorie. În aparență, acestea pot fi atribuite categoriei de dulapuri. Acestea sunt așa-numitul grobux. Ele cresc plante mici. Atmosfera necesară este creată într-o seră automată prin mijloace artificiale, pornind de la abordarea organizării iluminării.

Ventilatoarele, lămpile speciale, cronometrele, releele de tensiune, higrometrele, filtrele, sistemele de irigare și alte atribute ale unui biosisteme închise sunt incluse în lucrare. În exterior, o astfel de seră poate arăta ca un obișnuit mobilier, sau poate fi ceva asemănător unui cort de material special - astfel de sere sunt numiți cultivatori.

Toate aceste minuni ale agrotehnologiei sunt foarte scumpe. Este necesar să se gândească și să se calculeze cât de justificată este cultivarea diferitelor culturi cu ajutorul unor astfel de caracteristici tehnologice.Costul legumelor obținute din cabinetul miracol se dovedește uneori exorbitant.

Reduceți în mod semnificativ costul unei mini-sere automate, dacă cumpărați un kit pentru ao crea într-o companie specializată și o colectați pe cont propriu într-un cabinet vechi, un frigider sau alt caz potrivit.

decorativ

Semnificația mini-serelor decorative este de a crea confort pentru plantele de interior. Folosirea lor pentru scopuri mai practice este imposibilă.

Asemenea modele au dimensiuni foarte mici.se potrivește pe un pervaz sau o masă. Puteti sa le faceti singuri din capacitatea unui mic acvariu sau borcan de sticla. În partea de jos a acestor feluri de mâncare aranja de drenaj, turnat pe partea de sus a unui strat de pământ, și apoi plantate flori. Într-o astfel de "casă", aceia dintre ei care cresc lent sunt cei mai buni.

O mini-seră decorativă nu numai că poate oferi un confort deosebit pentru "animalul verde", ci și pentru a deveni o decorare a camerei, conferindu-i confort.

Cum să te faci?

Adesea, pentru cei care sunt obișnuiți să-și crească propriile răsaduri, flori, verdeață pentru masă, castraveți, roșii și alte legume pentru casă,de asemenea, să construiți cu mâinile dvs. accesorii suplimentare pentru paturi sau o grădină de bucătărie, inclusiv o mini-seră pentru culturi diferite (obișnuite sau întărite).

Rack cu iluminare din spate

Rafturile cu iluminare din spate pot fi pur și simplu un lucru indispensabil în casă înainte de deschiderea sezonului de grădină la cabana însăși. Este confecționat din diferite materiale: profil metalic, țevi din plastic sau lemn. Alege materialul pentru construcții este cel cu care lucrează de obicei. Rack-ul este o construcție a mai multor rafturi, în picioare una deasupra celeilalte. Dacă casa are o mulțime de spațiu, puteți face o structură staționară.

Rackul pliabil este bun pentru că poate fi rearanjat dintr-un loc în altul, ajustând dimensiunea. Este folosită în primăvara anului când trebuie să pregătiți puieții înainte de ao planta într-un pat de grădină și apoi să vă dezmembrați înainte de începerea sezonului următor. Puteți construi, de asemenea, un suport pentru ferestre cu cornișe pentru întreaga înălțime a deschiderii ferestrei.

Implementarea proiectului pentru construirea unei astfel de structuri începe cu dezvoltarea unei scheme și determinarea dimensiunilor rack-ului.

Pentru a face o simplă mini-seră din lemn, trebuie să vă pregătiți:

 • cherestea;
 • gips-carton;
 • profil de colț;
 • folie.

Pentru a lucra, stocați-vă cu un fierăstrău, cu burghiu, cu ciocan, cuie sau cu șuruburi autoportante.

În primul rând, prima parte a rack-ului este fabricată. La barele verticale cu o treaptă de 60 cm fixați bara transversală - acesta este motivul rafturilor. Prima bară trebuie să se afle la o distanță de 15-20 cm de podea.

În același mod mergând la a doua jumătate a proiectului. Între suporturi se fixează rafturile de plăci de ipsos. Deasupra, sunt fixate două bare transversale, pe care se vor afla lămpile pentru plante. În interiorul rack-ului este acoperită cu folie - aceasta va crește luminozitatea. Apoi, două lămpi sunt instalate deasupra fiecărui raft, care ar trebui să fie luminos, dar nu fierbinte, astfel încât să nu deterioreze frunzele plantelor cu căldură excesivă.

Dacă doriți să realizați un suport metalic, trebuie să vă pregătiți să creați următoarele instrumente și materiale:

 • șuruburi;
 • burghiu electric;
 • burghiu;
 • mașină de sudat;
 • colț metalic;
 • placaj sau sticlă groasă.

În plus, atunci când rafturile sunt realizate din placaj, veți avea nevoie de un ferăstrău, iar dacă acestea sunt din sticlă, aveți nevoie de un tăietor de sticlă.

Este necesar să se ia în considerare cât de mare ar trebui să fie structura. Colțul metalului ar trebui împărțit în patru rafturi de aceeași dimensiune, precum și pregătirea benzilor transversale. Apoi, ar trebui să efectuați flanșe orizontale pentru rafturi și găuri de găurire pentru șuruburi în articulații. După aceasta, trebuie să conectați rafturile și barele transversale și să treceți prin sudură în locurile unde vor fi amplasate rafturile. Când se formează cadrul, trebuie să tăiați rafturile de dimensiuni cerute și să le așezați pe desenele alocate special pentru aceste scopuri.

Există opțiunea de a produce rafturi fără rafturi. Lățimea plăcilor transversale trebuie să fie astfel încât cutiile cu răsaduri sau ghivece de flori să nu cadă prin ele.

Rămâne să faci iluminarea. Becurile pot fi fixate cu ajutorul firelor, panglicilor din tablă sau altor mijloace improvizate.

Dacă nu doriți să construiți un suport solid și nu aveți suficientă dimensiune a ferestrei pentru cutiile cu pământ, puteți să atașați pur și simplu suporturile la pantele ferestrei și să fixați rafturile. În ciuda faptului că, în acest caz, trebuie să fie prevăzută și o iluminare specială pentru puieți, este mai bine să așezați rafturile lângă o fereastră orientată spre sud.

Pentru a nu afecta fereastra în sine, este posibil să faceți un rack dintr-un scut de mobilier gata, potrivit pentru dimensiunile ferestrelor. Rafturile laterale cu rafturi sunt fixate cu șuruburi sau cuie.

Rămâne să stabilim această structură mai simplă în deschiderea ferestrei. De obicei, nu mai mult de patru rafturi. Această sumă este suficientă pentru a acomoda întregul material săditor, dacă nu este pregătit "la scară industrială". În ceea ce privește iluminarea oricăror opțiuni pentru rafturi, lămpile de sodiu, precum și fluorescența cu lumină rece sau LED (albastru sau roșu) sunt potrivite pentru astfel de mini-sere.

Fitolampurile destinate verii devin din ce în ce mai populare. Ele strălucesc, de asemenea, în roșu sau albastru. Datorită utilizării lor, plantele cresc, cresc rapid și arată bine. Cel mai simplu raft cu o astfel de lumină de fundal va fi un mare ajutor în cabana de afaceri.

Cu cadru de țeavă

Dacă este necesar să se facă o mini-sere pe teren, atunci patul grădinii poate fi înconjurat de un cadru din lemn, iar partea superioară, care asigură un microclimat adecvat pentru plante, poate fi făcută din țevi din plastic și acoperită cu folie de plastic.

Avantajul utilizării țevilor de plastic pentru a crea un cadru este că ele vă permit să faceți o structură de orice dimensiune, inclusiv cea mai mică. Formele de mini-sere pot fi, de asemenea, foarte diferite, deoarece țevile sunt îndoite, au diametre diferite și pot fi conectate într-o varietate de moduri: folosind cleme, șuruburi pentru mobilier, care sunt înșurubate în găuri speciale și chiar lipite. Acesta este un fel de designer, deschizând oportunități largi pentru construcția grădinii. Un alt lucru este că sera pe un astfel de cadru va fi o construcție ușoară. Prin urmare, trebuie să aveți grijă să-l întăriți corespunzător pe teren.

Pentru a crea un cadru arcuit pentru o mini-seră, ar trebui să purtați o țeavă pe un știft realizat anterior în pământ din metal. Apoi trebuie să vă îndoiți și să-l puneți pe pinul din cealaltă parte a viitoarei serii, pentru a obține arcul. Pentru rezistența viitorului cadru, elementul rezultat trebuie să fie înșurubat pe baza de lemn.

În același mod, numărul necesar de arce este stabilit pe o distanță egală. Apoi se fac părțile finale ale serii.O ușă din plastic poate fi făcută cu ușă și orificii, dacă acestea sunt furnizate de sistem.

Pentru a acoperi în mod corespunzător structura cu polietilenă, aceasta ar trebui să fie distribuită pe întreaga structură, lăsând un mic material de material pe laturi și apoi atașat la cadru cu cleme.

policarbonat

În fabricarea mini-sere din acest material trebuie avut în vedere că ar trebui construit la o temperatură de +10 grade. Această condiție este legată de proprietățile materialului de acoperire viitoare, care, în funcție de temperatură, este comprimat și extins.

Dacă construiți în condiții mai calde, foile de policarbonat vor fi mai mult decât ele. Cu toate acestea, mai târziu, atunci când devine mai rece în afara, se vor micsora, iar în structură vor apărea lacune. Din acest motiv, microclimatul sub acoperișul mini-serei va fi rupt.

Dacă începeți construcția în mijlocul iernii, atunci mai târziu, odată cu apariția unor zile fierbinți, sera se va răsuci datorită faptului că elementele expandate ale stratului de acoperire nu se mai încadrează în distanța alocată. Ca urmare, toată munca făcută va fi risipită.

Pentru a construi o seră mobilă mică, trebuie să pregătiți următoarele materiale și instrumente:

 • foaie de placaj pentru fund;
 • bare de montare a grinzilor;
 • policarbonat;
 • cu șuruburi autoportante.

Pentru a asambla un cadru pe care se poate păstra stratul de acoperire, trebuie să luați bare de grosime mică. Ele sunt îmbinate cap la cap cu șuruburi. Părțile sunt legăturile la care se alătură grinzii. Acestea sunt construite astfel încât un acoperiș lateral să iasă mai târziu. Acoperiți-l cu policarbonat, fixați bucăți de material și cu șuruburi autoportante.

La capetele clădirii fac ușile pliante, datorită cărora este posibilă asigurarea ventilației în interiorul mini-serei.

Roțile sunt atașate la "casă", iar fundul este acoperit cu un film pe care se toarnă pământul. Solul din policarbonat este gata.

În mod similar, puteți realiza o structură cu un acoperiș cu un singur pas sau cu un mic "trunchi" transparent, cu un capac articulat.

În următorul videoclip veți găsi instalarea unei mini-sere de casă.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor