Tipuri și etape de construcție a serelor

 Tipuri și etape de construcție a serelor

Din păcate, nu întregul teritoriu al Rusiei conduce la creșterea legumelor și fructelor proprii timp de mai multe luni. În cele mai multe zone climatice ale țării, sezonul de vară este extrem de scurt, în timp ce mulți oameni tind să crească cât mai multe culturi posibil pe terenul lor pentru recoltarea ulterioară. În acest sens, grădinarii și grădinarii folosesc cu ușurință sere, cu ajutorul cărora crește sezonul de creștere, ceea ce face posibilă recoltarea timpurie și mai abundentă. În unele cazuri, dacă există o seră bine construită, culturile cultivate personal pot fi consumate pe tot parcursul anului.

Desigur, în aceste scopuri este necesar să se ia în considerare o serie de trăsături, pe care le vom discuta în detaliu în acest articol.

Caracteristici speciale

Solul construit cu mâinile sale întotdeauna încălzește sufletul grădinarului. Designul poate avea dimensiunile și forma cea mai diferite, iar serele făcute la domiciliu nu sunt mai puțin utilizate și funcționale. Dispozitivul poate fi văzut cu ușurință în diagrame și desene, materialele pentru fabricare pot fi diferite. Adesea, armarea din fibră de sticlă este utilizată ca cadru și nu există nici o problemă cu un material de acoperire detașabil - în esență este din polietilenă, sticlă sau policarbonat. Având în vedere toate aceste caracteristici, este posibilă construirea unei astfel de construcții pe teren într-un singur week-end, iar clădirile improvizate nu sunt deloc inferioare calității dobândite în magazin.

Pro și contra

Serele convenționale de casă sunt foarte populare printre rezidenții de vară. Avantajele indiscutabile pot fi atribuite faptului că sera făcută la dacha însăși va fi relativ ieftină. Sera de buget poate fi făcută din materiale diferite, cel mai important fiind dotarea cu un acoperiș de deschidere și asigurarea calității iluminării pentru plante.Vorbind despre minusuri, desigur, ar trebui să țineți cont de faptul că trebuie să vă petreceți timpul studiind tipurile și structurile, precum și să vă familiarizați cu desenele și planurile de construcție din țară.

tipuri

Serele sunt proiectate ținând cont de caracteristicile botanice ale speciilor de plante pentru care este construită sera. Aceasta include de asemenea cantitatea de lumină transmisă și temperatura din interior. Sera poate fi atât pe tot parcursul anului, cât și într-un anumit sezon. În general, toate tipurile de sere sunt potrivite pentru cultivarea unei varietăți de culturi - fie că este varza chineză sau flori.

La prima aproximare, serele pot fi împărțite în următoarele categorii:

 • Shed;
 • fronton;
 • În formă de lacrimă;
vărsa
fronton
picătură în formă
 • dom;
 • poligonală;
 • Olandeză.
cupolă
poligonal
olandeză
 • În majoritatea cazurilor, în construcția serelor sau a conservatoarelor se utilizează acoperișuri, deoarece acest tip de clădire are un pasaj. Ca urmare, este ușor să intrați în incintă fără a ține seama de condițiile meteorologice. Acest tip de sere este cel mai bine instalat pe partea sudică a unei clădiri rezidențiale.
 • Serele cu acoperișuri arcadele sunt foarte populare în țara noastră și sunt în prezent cele mai comune.
 • O seară în formă de lacrimă este o construcție foarte durabilă, trece perfect lumina soarelui, nu are zăpadă la suprafață, dar este destul de greu de instalat, astfel că astfel de sere sunt rareori făcute în mod independent.
 • Solul din sticlă are un aspect spectaculos și nu necesită un consum mare de materiale, dar principalul său avantaj este că, datorită caracteristicilor de proiectare, acesta poate fi instalat în zone cu pericol seismic. Principalele sarcini în construcție - etanșare bună și izolație de înaltă calitate.
 • Segmentele poligonale încântă ochiul, transmit lumina perfectă și nu se tem de vântul puternic. Dificultatea instalării este că este necesar să se organizeze cu atenție spațiul pentru a distribui în mod uniform căldura din interior.
 • Versiunea olandeză a serelor este fiabilă și durabilă. Datorită pereților înclinați, lumina soarelui pătrunde în interior, ceea ce permite creșterea semnificativă a randamentului.Printre altele, această opțiune este, de asemenea, destul de bugetară.
 • Recent, așa-numitele "cabine" - o seră care are aspectul unui tunel - au devenit răspândite în rândul locuitorilor de vară. Cel mai adesea este construit pentru cultivarea de roșii și ardei. Acest tip de sere este funcțional, convenabil, nu necesită cheltuieli mari, permite să primească în mod constant o recoltă bună, ceea ce îi permite să se numească tipul optim de auto-construit pe site.

De asemenea, serele sunt împărțite în funcție de principiul mișcării:

 • pliere;
 • staționare.
staționar
pliere

Încăperile cu efect de seră au început să câștige popularitate relativ recent. Avantajul lor este că rama luminoasă este ușor de îndoit și se trece la alt loc în curtea din spate, dacă este necesar. În același timp, sera însăși este foarte ergonomică și are un cost redus, ceea ce merită atenția comercianților.

Satele staționare, prin contrast, au devenit de mult clasice ale genului. Pentru a instala structura de acest tip va necesita un subsol subteran si un cadru din metal. Mulți oameni au preferat mult timp acest tip de seră, deoarece pe parcursul multor ani de funcționare într-o varietate de condiții, aceste structuri au câștigat renume ca dispozitive puternice și durabile.Nu există dificultăți deosebite în instalarea unei astfel de serii, este, de asemenea, destul de ușor de întreținut.

De asemenea, serele pot fi împărțite în funcție de tipul de caracteristici inițiale - aceste tipuri de sere sunt numite după numele creatorului lor:

 • seră în Kurdyumov;
 • seră pe "Mitlayder".
seră în Kurdyumov
seră pe "Mitlayder".

Seria Kurdyumov este o unitate autonomă, altfel se numește "inteligent". Acest design se caracterizează prin capacitatea de a menține automat temperatura din interiorul acestuia, un plus special fiind prezența irigării prin picurare a plantelor, care nu necesită intervenție umană. Acest tip de structuri susțin posibilitatea restaurării naturale a solului în paturi sau în recipiente cu plante. Sticla Mittleider este considerată o subspecie specială a serelor. Caracteristicile sale caracteristice sunt know-how-ul în sistemele de aerisire a aerului din încăpere, aranjamentul special al ramei și grinzilor creează o structură solidă pentru materialul de acoperire. De obicei, astfel de sere sunt situate de la est la vest, ceea ce deschide oportunități largi pentru ca plantele să perceapă lumina soarelui.

Plăcile naturale sunt folosite în mod obișnuit ca material de bază pentru sera Mltlider.care vă permite să "respirați" și previne formarea de condens.De regulă, astfel de sere au o dimensiune mare, ceea ce oferă o oportunitate suplimentară de a crea un microclimat special pentru plantele din interior. De obicei, o seră seamănă cu o clădire joasă, cu un acoperiș gable cu o diferență în înălțime. O altă posibilitate este o clădire arcuită cu un acoperiș de două nivele.

O altă opțiune a serelor - o seră cu trei rânduri. De regulă, astfel de clădiri ocupă o suprafață medie sau mare, paturile din ele fiind situate în trei niveluri, două treceri fiind situate între ele.

Seminarul agricol constă dintr-un cadru metalic, peste care se întinde acoperirea de film. Acest tip de sere este foarte iubit de populație, deoarece are un cost redus, este rezistent la umezeală și este rezistent la influențele mediului.

Mulți grădinari s-au îndrăgostit de o seră sferică pentru aspectul său neobișnuit și transmiterea excelentă a luminii solare.

caracteristicile

Când alegeți consumabilele pentru construcții viitoare, asigurați-vă că acordați atenție la ce anotimp va fi utilizat în principal sera.

Serile de iarnă trebuie să fie echipate cu un sistem de încălzire., este mai bine să le instalați în apropierea sistemului de încălzire la domiciliu. Într-un alt caz, ca un echipament suplimentar, puteți pune un cuptor într-o seră, dar acest lucru va crea dificultăți suplimentare - cuptorul necesită o atenție suplimentară, trebuie să fie încălzit și, cel mai important, trebuie păstrat astfel încât să nu se supraîncălzească, plin de fluctuații de temperatură. Sera de seră pentru seră trebuie montată pe o fundație solidă, printre altele, acest tip de construcție necesită o consolidare suplimentară a cadrului și a acoperișului pentru a evita posibilele deteriorări datorate zăpezii puternice.

Există, de asemenea, posibilitatea de a construi un așa-zis "termos de seră" pe amplasament - această structură se poate lăuda cu o caracteristică de rezistență deosebită, de vreme ce fundația se află în pământ cu doi metri. Cu toate acestea, instalarea unei astfel de construcții are o serie de dificultăți suplimentare - este necesar să se sapă o groapă de fundație, fundația trebuie să fie consolidată separat pentru a evita deformarea, iar termocuplele sunt de obicei folosite ca material pentru pereți, care va trebui atunci să fie încălzită. Toate acestea sunt destul de scumpe, astfel încât în ​​grădini astfel de sere sunt rare.

Serele de vară reprezintă în majoritatea cazurilor un cadru pe care se întinde un film de polietilenă. Această versiune a pielii exterioare este cel mai mare buget și, cu o utilizare atentă a filmului este destul de capabil de a servi două sezoane.

Crearea celei mai simple sere pe cabana de vară cu propriile mâini necesită anumite lucrări pregătitoare.

Primul lucru pe care trebuie să-l acordați este să pregătiți site-ul pentru construcție. Încercați să alegeți un loc cât mai neted posibil, de asemenea, este de dorit să nu existe obstacole în calea pătrunderii soarelui. Mai mult, site-ul este bine impregnat. Dacă arborele este ales ca bază, atunci plăcile pregătite sunt tratate cu o soluție antiseptică și sunt zdrobite în jurul perimetrului. În colțurile cutiilor, armarea este instalată ca o armătură suplimentară. Dacă dintr-un anumit motiv nu este posibilă alocarea unui loc separat pentru construirea unei serii, o opțiune alternativă ar fi să se adune un perete al unei seră la orice clădire - aceasta ar putea fi o clădire rezidențială sau o încăpere utilă.

Atunci când alegeți un material pentru cadru, este necesar să se țină seama de toate caracteristicile acestuia. Nu trebuie să uităm că rama însăși și ușile trebuie să aibă o rezistență specială, astfel încât structura să nu poată fi avariată de vânt, fluctuațiile de temperatură și masele de zăpadă în perioada de iarnă. Nici unul dintre elementele de cadru nu ar trebui să fie masiv și să împiedice pătrunderea luminii. Dacă se intenționează un design pliabil, acesta trebuie să fie compus din materiale ușoare și să poată fi demonstrat fără efort suplimentar.

Cadrele pentru sere pot fi fabricate din următoarele materiale.

 • lemn - materialul cel mai prietenos cu mediul și ușor de utilizat, care nu necesită utilizarea nici unui echipament profesional și nu implică abilități de specialitate în timpul lucrului. De vreme ce arborele are tendința să putrezească, trebuie acordată o atenție deosebită pretratării sale.
 • Profile din aluminiu sugerează crearea unui cadru rigid, dar ușor, în timp ce acesta este durabil. Acest material are un cost mai mare, utilizarea acestuia necesită utilizarea echipamentului pentru fixarea pieselor împreună.
 • plastic (precum și metal-plastic) au o greutate specifică scăzută, sunt suficient de puternice, nu sunt supuse unor influențe externe, cum ar fi modificări degradante sau corozive. Datorită flexibilității, este posibilă schimbarea formei pieselor, ceea ce oferă oportunități ample pentru crearea de sere cu arcuri sau două rampe. Dar trebuie avut în vedere faptul că elementele din plastic necesită atașament obligatoriu la fundație sau la sol.
 • Rame din oțel Ele sunt, de asemenea, destul de răspândite, dar au nevoie de o bază de bandă. Dacă elementele sunt galvanizate, ele vor dura mai mult, deoarece nu sunt supuse ruginii și coroziunii.
 • ghipsocardon Este o combinație reușită de greutate redusă a materialului și ușurință în funcționare. Practica arată că cadrul acestui tip de material este ieftin, ușor de utilizat, suficient de lung pentru a servi și ușor de dezasamblat. Gable, sere arcuite și sere Mitlider sunt create excelent din ele.

Uneori, cadrele de ferestre sunt folosite ca cadre - care se caracterizează printr-o izolare termică excelentă și o ușurință relativă de instalare.Cu toate acestea, este necesar să se țină seama de fragilitatea lor relativă - chiar și cu grijă atentă, durata de viață a serviciilor nu va depăși cu greu cinci ani.

Următorul pas în procesul de construire a unei serii după alegerea locului potrivit este alegerea unei fundații adecvate. Tipul său depinde în mod direct de greutatea structurii planificate, deoarece în majoritatea cazurilor cadrul serelor cântărește puțin și materialul adăpostit adaugă suplimentar construcția pânzei, ceea ce cauzează adesea distrugerea datorită rafalelor puternice ale vântului.

 • Fundația cărămizii este ușor de instalat, fiabilă și potrivită pentru majoritatea serelor. Dar este necesar să se ia în considerare faptul că așezarea unei fundații de cărămidă necesită abilități specifice și este destul de costisitoare.
 • Fundamentele de piatră sunt pe bună dreptate cele mai durabile și durabile. Pe aceasta puteți instala rame de metal greu. Această opțiune nu poate fi numită buget, de regulă se creează fundații de piatră pentru serele de capital.
 • Betonul este ieftin și îngheață destul de repede, însă necesită crearea cofrajului și fixarea ramei.
 • Arborele este adesea folosit ca fundație, dar merită luat în considerarecă baza de lemn nu este potrivită pentru construcția de capital, deoarece este puțin probabil să dureze mai mult de cinci ani, chiar și cu cea mai mare grijă.
 • În unele cazuri, construcția unei serii este posibilă fără fundație. Vorbim despre sere portabile de dimensiuni mici, a căror evazare este redusă prin atașarea directă la sol cu ​​cârlige mici.

Atunci când alegeți un material pentru acoperire, este necesar să se țină seama de toate avantajele și dezavantajele diferitelor tipuri de materiale.

Practic, utilizați următoarele opțiuni:

 • film plastic;
 • sticlă;
 • policarbonat.

Cel mai accesibil tip de material de acoperire este filmul stretch.cu toate acestea, nu se poate lăuda de durabilitate și chiar și cele mai bune acoperiri de calitate trebuie înlocuite la fiecare trei ani. O seră cu arcuri sau arce este de obicei acoperită cu două straturi de film, ceea ce creează condiții excelente pentru plantele din interiorul clădirii. Materialul trece perfect razele soarelui, dar din același motiv este supus uzurii rapide și, prin urmare, o scădere a abilităților de transmitere a luminii. În plus, foarte des se formează condens pe suprafața interioară, care poate fi, de asemenea, atribuită dezavantajelor acestui tip de acoperire.Există, de asemenea, variante de folii din polietilenă, echipate suplimentar cu armătură. Această opțiune este mai puternică, mai rezistentă la rafalele de vânt și va dura mai mult.

Sticla poate fi atribuită în condiții de siguranță materialelor tradiționale utilizate în fabricarea de sere cu propriile mâini. Acoperirile de sticlă sunt durabile și au o izolare termică excelentă, dar nu uitați că sticla se încălzește foarte repede și cântărește destul de mult. O dificultate separată este înlocuirea sticlei sparte.

Policarbonatul este un fel de plastic transparent., structura este un material cu celule mari. Are o rezistență suficientă la impact și o capacitate de transmitere a luminii, este foarte flexibilă și, prin urmare, este adecvată pentru construirea de sere cu boltă arcuită sau sub formă de tunel. Deoarece acest tip de înveliș constă din celule umplute cu aer, se poate argumenta că acesta este cel mai termoizolant dintre toate opțiunile posibile.

Dacă luați în considerare acest tip de acoperire pentru o potențială seră, luați în considerare și următoarele dezavantaje:

 • când este expus la lumina soarelui, materialul se va prăbuși inevitabil;
 • în timpul lucrărilor de montaj, nu uitați că policarbonatul tinde să se extindă puternic când este încălzit;
 • în absența elementelor de protecție în locurile de fixare a materialului de tip fagure rapid umplut cu praf sau mucegai, ceea ce va determina acoperirea să devină inutilizabilă.

Când atașați, luați în considerare și următoarele caracteristici:

 • Montați materialul astfel încât apa să poată curge de-a lungul benzilor longitudinale din interior;
 • există un filtru de ultraviolet pe o parte a materialului - această parte trebuie să fie în afara serii;
 • montați policarbonat pe șuruburi specializate de auto-filetare cu o șaibă termică pe ele, pre-găuriți găurile în foi.

De asemenea, rețineți următoarele reguli:

 • Un policarbonat extrem de transparent este potrivit ca material de acoperire. În ciuda atractivității estetice a culorii, este mult mai rău decât razele soarelui, este plină de sere care nu își îndeplinește scopul direct.
 • Asigurați-vă că verificați prezența unui strat cu un filtru UV.
 • Alegeți grosimea stratului în funcție de sezonul în care se va folosi sera.În vara și toamna, grosimea foii trebuie să fie de aproximativ 10-15 mm, iarna - cel puțin 15 mm. De asemenea, această valoare se corelează direct cu rezistența cadrului - cu cât grosimea este mai mare, cu atât structura de susținere ar trebui să fie mai puternică.
 • Când se îmbină foile, folosiți profile speciale, utilizarea cuielor este absolut inacceptabilă.
 • Foitele nu trebuie să fie suprapuse.
 • Acordați atenție componentelor și nu încercați să le salvați - utilizarea profilurilor de capăt și a benzilor finale va prelungi în mod semnificativ durabilitatea serii.

Atunci când alegeți să acordați atenție producătorului. Nu uitați că plătitorul plătește de două ori, deci este mai bine să nu cumpărați materiale chinezești, în ciuda prețului atrăgător. Printre bine stabilit pe piață în ultimii ani, putem menționa compania internă Kinplast. Această companie oferă o gamă de diferite tipuri de acoperiri - de la opțiuni de la costuri reduse la cele premium.

Foiile companiei Aktual din Rusia vor dura aproximativ 8 ani.

Aceasta este o opțiune ieftină, are o structură destul de moale, bine montat.

 • Producția rugo-israeliană Poligal Vostok oferă un material care se caracterizează prin rigiditate, flexibilitate, ușurință de instalare, dar are și un preț ridicat.
 • "Vinpul" este fabricat în China, foarte moale, fragil, ieftin, puteți conta pe durata de viață de 3 ani.
 • "Sanex" este, de asemenea, un reprezentant al pieței chineze, destul de greu la locul de muncă, nu foarte convenabil pentru instalare, va servi timp de aproximativ 4 ani.
 • "Marlon" adus în Rusia din Marea Britanie, materialul este destul de scump, dar va servi dacă respectați regulile de funcționare timp de cel puțin 10 ani.
Poligal Est
Vinpul
Marlon

Deoarece piața are în prezent un număr imens de opțiuni, puteți obține confuzie și alegeți dintre ele nu este o calitate prea ridicată.

Pentru a evita acest lucru, acordați atenție următoarelor aspecte:

 • Suprafața foilor trebuie să fie uniformă și netedă, să nu aibă proeminențe, nereguli și chipsuri. De asemenea, nu ar trebui să se rupă în straturi.
 • Coastele trebuie să se găsească la un unghi de 90 de grade și în nici un caz să nu existe cavități.
 • Încercați să aflați de la vânzător, în ce condiții a fost stocat materialul. Condițiile de depozitare necorespunzătoare reduc rapid durata de viață utilă. Foitele ar trebui să se găsească pe orizontală, dar dacă sunt stocate într-o poziție verticală cu accent pe margine sau pliate, acest lucru poate reduce calitatea materialului.
 • Unii rezidenți de vară preferă un tip mixt de materiale de acoperire.Cu această opțiune, de obicei, pereții laterali sunt glazurați, iar tavanul este acoperit cu un film. Unii fermieri preferă să acopere cadrul cu țesături cu fibră de sârmă.

În mod separat, este de remarcat că în aceeași seră nu se recomandă cultivarea simultană a diferitelor culturi - cu alte cuvinte, aceeași cameră nu este potrivită pentru răsaduri și culturi de fructe și boabe acasă. Acest aspect trebuie luat în considerare atunci când alegeți tipul de seră. Arcurile cu arc, ocupând o arie largă, nu vor aduce mari beneficii. El crede că dimensiunea optimă a unei serii simple este de 3 până la 6 metri - nu va dura mult spațiu, puteți crește cu ușurință suficiente căpșuni, castraveți sau roșii într-o astfel de seră.

Pregătirea materialelor

Înainte de a începe să lucrați, examinați cu atenție cele mai bune proiecte și desene din resursele puse la dispoziția publicului - aceasta vă va permite să vedeți cea mai completă imagine a oportunităților oferite. Desigur, puteți să creați o schemă pentru dvs., însă nu uitați că acest lucru va necesita nu numai investirea unor resurse temporare și de energie suplimentare. În plus, poate apărea o eroare în timpul calculelor, ceea ce poate duce la pierderea caracteristicilor sale de calitate de către seră.

Dacă prezentați schema de performanță a lucrărilor pe puncte, o descriere generală a etapelor de construcție va arăta astfel:

 • determinarea tipului de construcție dorit;
 • pregătirea schemei;
 • crearea de cadre;
 • efectuarea lucrărilor pregătitoare pe terenul în care se planifică instalarea unei seră;
 • asezarea fundatiei;
 • cadru de montare;
 • montați acoperirea translucidă.

În timpul proiectării automate sau selecției între opțiunile gata făcute, se construiesc pe cerințele pentru structura finită, precum și pe materialele și preferințele disponibile în alegerea culturilor. Cel mai adesea în curțile din spate există structuri arcuite cu un cadru din țevi din PVC - acesta este un tip ieftin de seră, destul de simplu în execuție. Dacă este aleasă o platformă plată pentru construcție, este bine să vă concentrați asupra modelului cu două rampe. În cazul în care se planifică să se pună o seră adiacentă peretelui, este mai logic să-l faci sărac. Baza poate fi o formă geometrică de diferite forme - un pătrat sau un dreptunghi, un trapez.

Înainte de a achiziționa materialele necesare pentru construcție, este necesar să efectuați un calcul.Acest lucru va ajuta la prevenirea unor cheltuieli suplimentare.

Când proiectul a fost finalizat și a fost selectată schema de producție de seră, este necesar să se înceapă pregătirea componentelor necesare pentru construcția viitoare.

Dacă luați cea mai simplă opțiune care poate fi construită în câteva zile, setul de materiale va fi după cum urmează:

 • Impregnate cu antiseptice, tratate cu ulei de in, sau cu ardei de ardei, arși cu un suflan. Vă rugăm să rețineți că, dacă există dorința de a economisi bani, nu puteți cumpăra instrumente specializate, ci folosiți metodele vechi de prelucrare a lemnului și a lemnului testate în timp. Dacă fondurile permit, desigur, puteți achiziționa produse chimice din fabrică.
 • Covoare din policlorură de vinil (PVC). Înainte de realizarea cadrului, calculați cantitatea necesară de material pentru construcție. După efectuarea calculului, adăugați 10% în rezervă, mai ales dacă trebuie să faceți o lovitură de țevi.
 • Filmul de polietilenă durabil - cu cât materialul va fi mai rezistent la uzură, cu atât mai mult nu va necesita înlocuirea acestuia cu unul nou. Plăcile de policarbonat pot fi, de asemenea, utilizate dacă se dorește.
 • Tije metalice sau bucăți de fitinguri cu un metru lungime.
 • Șuruburi și unghii.
 • Balamale pentru montarea orificiilor și ușilor.
 • Accesorii - mânere pentru uși și guri de aerisire.
 • Bucle speciale pentru fixarea țevilor.

Dacă se decide utilizarea țevilor PND pentru formarea cadrului, luați în considerare următoarele caracteristici:

 • Țevile contribuie la crearea de etanșeitate în interiorul clădirii, ceea ce creează condiții favorabile pentru maturarea culturilor.
 • Acest material este ușor de utilizat și nu necesită abilități speciale.
 • Cu ajutorul elementelor de fixare a țevilor, este ușor de asamblat și demontat, dacă este necesar. Astfel, cadrul este ușor de asamblat pentru o perioadă de climă caldă și din nou pentru a fi îndepărtat când sera nu va fi folosită.
 • Nu este necesară utilizarea armăturii suplimentare. Țevile au performanțe bune și sunt autosuficiente în utilizare.
 • Plasticul, spre deosebire de lemn sau metal, este mai puțin afectat de mediu. Produsele finite nu trebuie tratate cu substanțe anticorozive și alte substanțe de protecție.
 • Clădirea poate servi timp de cel puțin un deceniu.
 • Deoarece materialul are o greutate specifică scăzută, sera se poate roci cu vânt puternic.În acest caz, este necesară instalarea unor elemente metalice suplimentare în sol pentru a întări structura.

Rețineți că pentru a consolida fundația, puteți utiliza colțurile metalice.acestea vor da puterea construcției. Acest element este montat din interior la intersecția dintre plăci. Dacă baza este făcută din lemn, este mai bine să o utilizați pentru a fixa suporturile de metal montate în exterior. Fundația finisată trebuie să se potrivească perfect cu solul. Dacă apar fisuri, stropiți-le cu pământ.

Montaj și instalare

La montarea ramei, fitingurile metalice sunt introduse în sol din exterior în pământ la o distanță de cel mult un metru. Părți ale țevilor din plastic care sunt pre-tăiate la lungimea necesară sunt plasate pe aceste semifabricate. Pentru a le atașa unul pe altul, precum și pentru a le monta pe o bază din lemn, utilizați șuruburi sau unghii, șuruburi. Pentru a instala elementele orizontal, de regulă cuplajele din plastic, unghiurile și crucile pre-forate din interior sunt folosite pentru a permite conductelor să traverseze elementele de legătură.

Atunci când foliile de policarbonat sunt utilizate ca material de acoperire, etapele vor fi după cum urmează:

 • Filmul de protecție este îndepărtat din coli, partea superioară este marcată cu un marcator. Pentru a vă ajuta mai bine să faceți mai multe etichete pe fiecare foaie.
 • Faceți semifabricate pentru pereții de capăt - în aceste scopuri, o foaie de dimensiuni standard este tăiată în trei părți egale 2 cu 2 metri. Una dintre părți este aplicată la capăt astfel încât toate cavitățile să fie dispuse vertical. Partea stângă a foii este aliniată spre stânga, conturul arcului necesar este desenat cu un marcator. O manipulare similară se efectuează pe marginea dreaptă, ca urmare a faptului că foaia dobândește contururile a două semi-fuzze. După aceasta, ele sunt tăiate cu un jigsaw, lăsând o toleranță de 3-5 cm, în același mod se taie capătul drept al clădirii.
 • Piesele tăiate sunt montate pe șuruburi la o distanță de 30-50 cm unul față de celălalt. Nu încercați să strângeți prea mult materialul. Tăietura excesivă cu un cuțit.
 • Cea de-a treia parte a foii este utilizată pentru uși și orificii. Foaia este aplicată vertical pe ușă. Conturul ușii este conturat cu o margine, semifabricatele sunt tăiate și atașate.Resturile sunt folosite pentru a închide spațiul de deasupra ușii. Îmbinările locurilor fixează mai bine profile speciale.
 • Pentru a închide partea de sus a serii, foile sunt stivuite pe arc, aliniate la marginea inferioară și tăiate. Frunzele trebuie să iasă ușor deasupra capătului clădirii, apoi sunt fixate în colțuri.
 • Cea de-a doua foaie se suprapune cu prima la joncțiune, colțurile se fixează și se pun pe șuruburile de la marginea de jos la o distanță de 40-60 cm unele de altele.

În acest caz, în cazul în care sera a decis să acopere sera cu folie de plastic, etapele de lucru vor fi după cum urmează:

 • Filmul este atașat la cadru cu capse sau lamele din lemn. Asigurați-o astfel încât să nu existe lacrimi în pânză.
 • Este necesar să acoperiți părțile din față și din spate ale cadrului cu un film. În partea în care este planificată realizarea ușii, filmul este îndoit spre interior.
 • Re-măsurați ușa, apoi trebuie să colectați cadrul din tuburi. Pelicula este atașată cadrului primit, excesul este tăiat și ușa este agățată cu ajutorul balamalelor, frunzele de fereastră sunt proiectate conform aceluiași principiu. Dacă planificați ușile din sticlă, studiați cu atenție dispozitivele de fixare a sticlei pe metal.
 • Această opțiune de seră este potrivită doar pentru vară. Etapa următoare și finală după construirea serii - pregătirea solului și plantarea răsadurilor.

După cum sa menționat mai sus, pentru versiunea de iarnă a serii trebuie să fie dotată cu un sistem de încălzire. Cu complexitate aparentă, nu este atât de dificilă.

Printre tipurile de încălzire se numără:

 • solare;
 • tehnică;
 • biologice.

Tehnic, la rândul său, este împărțit în următoarele subspecii:

 • apă;
 • gaze;
 • cuptor;
 • electrice.

Tipul solar se bazează pe efectul de seră care se formează atunci când lumina naturală intră în spațiul de seră. Această opțiune de încălzire este utilizată numai în timpul verii când soarele este activ. În sezonul rece, pentru a obține cel mai bun rezultat, se utilizează un tip mixt - o variantă biologico-tehnologică.

Specia este folosită atât în ​​timpul iernii, cât și în timpul verii pentru a încălzi solul. Solul este îndepărtat de pe rafturi, după care gunoiul de grajd este așezat pe fund, calul este cel mai potrivit, deoarece descompunerea sa produce o cantitate mare de căldură. Conteineriile de sol sunt umplute cu o grajd de o treime.În plus față de gunoi de grajd, puteți utiliza și compost - una dintre componentele sale este și produsul activității de viață a cailor. Turnați tot pământul în rafturi. Când începe procesul de descompunere, rădăcinile plantelor vor începe să se încălzească. În plus, va servi ca un îngrășământ excelent, deoarece gunoi de grajd și compost conțin multe minerale pentru creșterea plantelor.

Metoda de încălzire electrică este, de asemenea, ușor de utilizat. În acest scop, se folosește un cablu special de încălzire. Citiți prealabil instrucțiunile. Rețineți că cablul de încălzire poate fi achiziționat cu un controler de temperatură, astfel încât va fi destul de ușor să se creeze temperatura optimă pentru material săditor.

Încălzirea apei este aranjată după cum urmează: Întregul perimetru al serii este așezat în două rânduri de țevi, care sunt introduse în boilerul electric. Pentru a conecta cazanul, este necesar să introduceți un cablu electric. Rețineți că boilerul poate sta în interiorul serii sau poate fi mutat la limitele sale. Experții insistă ca boilerul să fie scos și preizolat.Aceste manipulări sunt efectuate în scopul unei încălziri mai uniforme. De asemenea, puteți încălzi camera utilizând o sursă de căldură. Cazanul este achiziționat direct de la magazin sau puteți să-l faceți singuri, totuși, vă rugăm să rețineți că în al doilea caz nu puteți face fără cunoștințe și abilități speciale. Mai mult, procedura este similară - țevile sunt așezate de la cazan sub rafturile care se înclină înapoi. Ca combustibil, puteți utiliza orice combustibil solid: cărbune, lemn, producția de deșeuri din lemn.

În cazul în care există gazeificare în curtea interioară, încălzirea poate fi aranjată cu ajutorul unor arzătoare de gaze sau încălzitoare, în acest scop trebuie amplasate în jurul perimetrului clădirii. Cu o mică suprafață a serii este foarte posibil să folosiți butelii de gaz. În cazul în care seara ocupă o suprafață mare, atunci este necesar să se facă o conexiune la sistemul general de gaz al casei. Arzătoarele cu gazuri creează dioxid de carbon, care este necesar pentru plante. Pentru a distribui uniform căldura, ventilatoarele sunt instalate în clădire. Arzatoarele pot fi, de asemenea, înlocuite cu un cazan de gaze, dar asigurați-vă că vă uitați la țara sa de fabricație.

Radiatoarele din aluminiu sau convectoarele electrice sunt folosite ca sursă de căldură în încălzirea electrică a camerei.care sunt instalate la o distanță egală de-a lungul întregului perimetru al clădirii sau situate pe ambele părți, în cazul în care suprafața serii are forma unui dreptunghi. Un sistem de acest tip este conectat direct la sursa de alimentare sau la sistemul de încălzire.

De asemenea, puteți face un cuptor într-o seră care se află cel mai bine la capătul clădirii. Hornul orizontal este așezat de pe aragaz în jurul perimetrului serii. În aceste scopuri, conducte adecvate din metal sau zidărie. Când conectați coșul de fum și verticalul cuptorului, trebuie să faceți o creștere mică la interfață. Cu cat este mai mare cresterea, cu atat mai bine, deoarece cuptorul va avea o buna tractiune. Cu acest tip de încălzire nu uitați să cumpărați combustibil în avans. Puteți pune cuptorul într-o degajare pre-făcută în pământ.

În plus, de la cuptorul obișnuit se poate face apă. În acest scop, este instalat pe cazan pentru încălzirea apei, din care țevile vor trece în rezervor cu apă. Țevi și cazan înclinate prin cabluri în jurul perimetrului camerei.Există, de asemenea, o altă opțiune - asamblarea țevilor de-a lungul fiecăruia dintre rafturi, asigurând astfel cablarea la patru țevi diferite.

Nu trebuie să uităm că plantele necesită crearea unui microclimat special pentru dezvoltarea și dezvoltarea lor reușită; echipamentele speciale vor contribui la îmbunătățirea acestor indicatori în interiorul serii, cu ajutorul căruia puteți crește productivitatea și productivitatea culturilor cultivate. Echipamentele suplimentare necesită nu numai încălzire suplimentară, ci și posibilitatea ventilației, irigării și iluminării. După cum știți, plantele de udare sunt un proces destul de laborios. Sistemul automat va ajuta să salvați proprietarul dacha de această muncă grea, economisind timp și apă.

O bună ventilare a încăperilor este extrem de importantă într-o seră., deoarece previne formarea de condens și îmbunătățește microclimatul general, care, fără îndoială, aduce beneficii plantelor. Schimbul corect de aer va proteja culturile de supraîncălzire. Pentru mișcarea naturală a aerului, este suficient să deschideți ușile și orificiile de aerisire, un ventilator instalat suplimentar sau o capotă de evacuare va crește circulația aerului.

Cu o lumină scurtă a zilei, nu se pot face surse de iluminare suplimentară. Lămpile speciale vor ajuta răsadurile să obțină suficientă lumină la începutul primăverii sau toamna târzie.

Proiecte de top

Asigurați-vă că verificați cele mai bune și cele mai comune opțiuni, poate că veți vizita propriile idei.

Pentru castraveți

În mod separat, aș dori să ia în considerare o seră pentru castraveți ca la una dintre cele mai iubite legume. Orice rezident de vara stie ca castravetii au nevoie de caldura si umiditate ridicata. Cu o bună organizare a terenului protejat, această legumă este mai puțin susceptibilă la boli și este capabilă să producă un randament mai mare.

Pentru a obține o recoltă bogată, sunt necesare următoarele cerințe:

 • temperatura aerului în timpul zilei - nu mai mult de 30 de grade, noaptea - nu mai puțin de 16;
 • temperatura solului este de aproximativ 23 de grade;
 • aer cald fără curenți;
 • umiditate de aproximativ 80%;
 • grad ridicat de iluminare;
 • accesul la insecte dacă soiul implică polenizarea albinelor;
 • modele robuste pentru mișcarea verticală a răsadului.

Datorită numărului mare de piese necesare, climatul este dificil de creat într-o încăpere.Luați în considerare dezavantajele și avantajele comune ale fiecărui tip de sere într-un scop specific - cultivarea castraveților.

Avantajele includ simplitatea designului, ușurința de a crea din resturi și materialele existente. Suprafața mică și volumul intern vor asigura o bună încălzire, sunt bine luminate și ușor accesibile insectelor pentru polenizare. Printre minusuri se numără caracteristicile unei mici densități de plantare - puteți aranja maximum trei bucăți pe metru pătrat, inconveniente în prelucrarea solului și a recoltei. Dacă udați plantele cu o cană de udare, apa ajunge la frunze, ceea ce poate provoca arsuri. Sera are nevoie de deschidere și închidere constantă, altfel culturile se vor supraîncălzi și vor muri.

Tip arc cu film

Avantajele acestui tip de seră - este simplu de construit și nu necesită materiale costisitoare, are suficient spațiu interior pentru creșterea tufelor verticale. Filmul de acoperire păstrează bine umiditatea, contribuie la încălzirea rapidă a solului și a aerului, transmite perfect lumina. Dezavantaje: filmul este un material de scurtă durată și necesită înlocuirea regulată,are performanțe slabe de izolare, deci în cazul înghețurilor timpurii, sera va trebui acoperită suplimentar. Atunci când se construiește o astfel de seră, este necesar să se găsească ventile de aer, la deschiderea ușilor, în mod inevitabil, vor exista curenți.

Acoperit cu policarbonat

Pro: rezistență structurală ridicată a cadrului, plafoane înalte și spațiu interior suficient. Policarbonatul transmite perfect lumina soarelui, are o capacitate excelentă de a se dispersa. Oferă condiții convenabile pentru udarea plantelor și prelucrarea solului, ușor de recoltat. Gurile de aerisire furnizate asigură o ventilație bună și absența curenților.

Contra: costuri financiare ridicate pentru achiziționarea de materiale sau produse deja finite. Policarbonatul reflectă puternic lumina, motiv pentru care se pierde energia. Învelișul și cadrul necesită o îngrijire constantă, iarna este necesară eliminarea zăpezii din seră. Acces dificil la insecte polenizante.

Gabled cu rame din lemn vitrate

Avantajele sunt următoarele: un design demn de remarcat, care a devenit deja clasic, demonstrează proprietăți de izolare termică ridicată.Încălzire bună a întregului spațiu interior al camerei. Sticla are o excelentă transmisie a luminii; atunci când se montează orificiile de ventilare pe acoperiș, este exclusă posibilitatea curenților de aer. Abilitatea de a planta un număr mare de plante, disponibilitatea accesului convenabil la acestea. Printre dezavantajele poate fi remarcat faptul că severitatea cadrului necesită pre-așezarea fundației. Arborele necesită postprocesare obligatorie prealabilă și regulată, în caz contrar cadrele vor începe rapid să putrezească. De asemenea, este de remarcat faptul că sticla este un material fragil și traumatic și, de asemenea, nu are proprietăți de împrăștiere, ceea ce poate duce la arsuri de frunze de plante.

Cu o rampă

Caracteristici pozitive: este atașat de casă sau vărsat întotdeauna din partea de nord, ceea ce asigură că panta se întoarce spre sud pentru a obține o cantitate maximă de raze solare. Camera implică încălzirea rapidă și retenția pe termen lung a căldurii și, de asemenea, oferă spațiu atunci când alege materiale pentru construcție. Caracteristici negative: dacă soarele este activ, va fi dificil să evitați supraîncălzirea, aveți nevoie de perdele și de un sistem de ventilație de înaltă calitate.În cazul în care seara este construită lângă casă, este imperativ să aveți o bună impermeabilizare și o protecție a serii de zăpadă și gheață.

Mitlaydera

Avantajul fără îndoială constă în amenajarea specială a orificiilor de ventilație - acestea sunt situate în acoperiș și îndreptate spre sud, ceea ce nu lasă posibilitatea de pescaj și contribuie la conservarea microclimatului optim. Sera este mare, are tavane înalte și spațiu interior.

Dezavantajele sunt asociate cu complexitatea designului și incapacitatea de ao construi singur, fără a avea desene exacte și abilități de instalare. În cazul în care ușile sunt închise, insectele nu vor putea intra în interior, fie vor fi potrivite pentru o astfel de seră, fie vor fi plantative suplimentare de momeală. Printre altele, sera necesită o îngrijire apropiată.

În forma unei piramide

Pro: partea centrală este ideală pentru cultivarea verticală a castraveților. Este bine iluminat, ușor de instalat, sunt necesare doar materiale bugetare.

Contra: zonă mică, incomod pentru îngrijirea plantelor. Accesul la insecte dificil. Designul este instabil și poate fi purtat cu ușurință de vânt.

Pentru tomate

Serele din policarbonat creează condiții ideale pentru maturarea armonioasă a fructelor. Tomatele se referă la culturi care iubesc soarele și căldura, temperatura optimă pentru cultivarea lor fiind de 22-25 grade. Dacă solul are un conținut ridicat de argilă, atunci humusul, rumegușul sau turba trebuie adăugate în sol la o viteză de găleată pe metru pătrat.

Răsadurile plantate ar trebui să fie adăpate frecvent până când acestea sunt complet dezvoltate. În cazul în care nopțile sunt destul de reci, este mai bine să nu apăsați plantele după apusul soarelui, pentru a nu supracoala pământul. Udarea dintr-o adăpare poate avea sens în timpul cel mai tare moment al sezonului. Apoi, materialul săditor trebuie tăiat și legat, asigurând astfel iluminarea uniformă și ventilarea paturilor. Cu această variantă de cultivare, roșiile coacă mult mai repede și există posibilitatea de a recolta o recoltă bună. După care plantele sunt atașate la grilajele de sârmă sau la picioare, oferindu-le spațiu pentru dezvoltarea ulterioară.

Pentru verdele

În iarna rece, nu este nimic mai bun decât o grămadă de verde proaspete, mai ales dacă este cultivat cu mâinile tale. Ceea ce este deosebit de frumos, verdele de seră nu sunt prea capricioase în îngrijire și oferă mai multe recolte pe an. Verdeața este destul de posibilă pentru a alege pe baza preferințelor proprii.

Majoritatea oamenilor care folosesc sere de iarnă pentru cultivarea verzilor preferă mărarul, țelina și patrunjelul.

 • Atunci când creșteți mărarul, este necesar să respectați cu strictețe regimul de temperatură - termometrul nu trebuie să scadă sub 15 grade. În plus, mărarul necesită pulverizare constantă și nu tolerează prezența curenților de aer și a vântului rece, deci fiți foarte atenți atunci când aerisiți sera. Prima recoltă poate fi obținută în două luni cu îngrijirea corespunzătoare.
 • Atunci când crește pătrunjel, există mai multe nuanțe mai multe - în primul rând, acest tip de plante pot fi cultivate sub formă de culturi radacini sau semințe. În prima variantă, cultura rădăcinii trebuie mai întâi păstrată în nisip, a cărui temperatură nu depășește două grade, după care este plantată în sol foarte umed. Dacă se planifică cultivarea pătrunjelului din semințe, semințele care au fost vechi în țesut umed sunt plantate în sol. Ca regulă, germinarea nu durează mai mult de zece zile. Recolta este de aproximativ un kilogram și jumătate de verdeață pe metru pătrat.
 • Țelina îi place solul moale bine fertilizat, boabele de vaci sau puii de găină este perfect ca îngrășământ. Temperatura din sere trebuie să fie între 15 și 20 de grade.Udarea pentru plante necesită o raritate, dar cea mai abundentă, în timp ce este necesar să se asigure că apa nu atinge frunzele răsadurilor. Acordați o atenție deosebită iluminatului, deoarece cantitatea de cultură depinde de lungimea orelor de zi.
 • Mulți oameni iubesc foarte mult menta și îl folosesc cu plăcere la gătit. Acest tip de plante tolerează înghețuri până la opt grade de îngheț, dând naștere la muguri la temperaturi mai joase de peste zero. Experții recomandă utilizarea hidroponică sau încălzirea biologică a solului cu turbă ca sol. Monitorizați cu atenție umiditatea solului, uscarea este strict inacceptabilă. Dacă intenționați să creșteți menta, este mai bine să echipați o seră cu sistem de irigare prin picurare.
 • Monetăria, la fel ca majoritatea culturilor, nu tolerează fluctuațiile de temperatură nu numai pentru că sare bruscă poate distruge plantele, astfel de momente pot duce la o boală periculoasă - mucegaiul praf. De asemenea, pentru menta, dăunătorii extrem de periculoși sunt acarienii de păianjen și musculița de sere. Ele pot fi înfrânte prin pulverizarea culturii cu mijloace industriale sau rețete populare încercate de timp.

Pentru o plantare mai bună a semințelor în sol, trebuie mai întâi să le uscați într-un pahar. Dacă nu puteți să plantați semințe în mod direct, este posibil să crească răsadurile acasă, urmată de plantarea în pământ timp de 10-14 zile.

Nu toți grădinarii au timpul și dorința de a înțelege complexitatea tehnologiei de a construi o seră pe site cu propriile mâini. În prezent, piața este plină cu sere gata de diferite opțiuni. Primul lucru pe care trebuie să faceți este să decideți în ce scop se achiziționează sera. Dacă vorbim de culturi în creștere pentru consumul familial, acesta este un lucru, dar dacă grădinarul vede o seră ca o modalitate de a-și crește veniturile și vrea să vândă cultura, situația va fi diferită. În primul caz, puteți obține cu o opțiune ieftină, în al doilea rând, desigur, investițiile financiare vor fi mult mai mari și costul de întreținere a serii va crește, de asemenea.

Decideți asupra modelului, luând în considerare dacă există dorința de a instala o seră staționară sau este mai logic să alegeți o opțiune pliabilă. Luați în considerare toate avantajele și dezavantajele - staționarul este instalat odată și nu mai necesită atenție,aceeași structură pliabilă va trebui să se asambleze și să se dezasambleze de două ori pe an.

Cum se face o seră cu mâinile tale, vezi videoclipul.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință.Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor