Riveter pentru nituri: caracteristici, variații și aplicații

Niturile de nituire pentru niturile de evacuare sunt un instrument specializat și sunt utilizate pe scară largă în multe domenii ale activității umane. Cererea mare de consum pentru dispozitive se datorează versatilității compușilor formați cu ajutorul lor și ușurința utilizării.

destin

Astăzi, sistemul de nituire este una dintre cele mai comune tehnologii pentru îmbinarea a două sau mai multe suprafețe. Folosind această tehnică este posibilă instalarea de structuri în locuri greu accesibile.unde lucrările de sudură nu pot fi realizate din mai multe motive. Restrângerea cea mai comună a utilizării de sudare este prezența în imediata vecinătate a suprafețelor de lucru de inflamabil sauelemente care susțin arderea, precum și în cazul în care piesele în sine sunt fabricate din materiale combustibile. În plus, utilizarea unui riveter este indispensabilă pentru instalarea în locuri greu accesibile, unde instalarea de piulițe sau utilizarea de sudare este imposibilă.

Metoda de nituire cu ajutorul unui riveter de evacuare este folosită în ingineria mecanică, în docuri de reparații ale navelor maritime, în magazinele auto și în construcții. O îmbinare formată de nituri de evacuare poate rezista șocurilor, greutății și încărcăturilor mecanice. Acesta nu este rupt, ci se întinde numai pe lungimea posibilă a tensiunii manșonului nitat. Cu ajutorul unui instrument de evacuare, pot fi combinate materiale de diferite structuri și densități: metal, piele, textile și plastic. Suprafețele pot fi combinate în orice variante, formând o conexiune puternică și durabilă.

Principiul de funcționare

Pentru a înțelege principiul de acțiune al unui riveter, este necesar să ne imaginăm cum este aranjat nitul de evacuare. Dispozitivul de fixare este reprezentat de două elemente: un cilindru gol, cu capul la capăt și o tijă. Cilindrul este numit butucul nitului, iar dimensiunea jantei este determinată de diametrul său.Tija metalică înfățișată seamănă cu un cui normal și se deosebește de acesta numai în forma rotunjită a capacului.

Materialul pentru fabricarea niturilor de evacuare este oțelul, aluminiu și aliajele de cupru. Dar atunci când alegeți materialul respectiv, este necesar să luați în considerare probabilitatea efectului cuplului galvanic, care conduce la oxidarea rapidă a celor mai slabi metale și poate duce la ruginirea (coroziunea) suprafețelor conectate. Acest fenomen poate fi observat cu o combinație de cupru și aluminiu, deci atunci când alegeți nituri, trebuie să acordați atenție materialului.

Principiul de funcționare al dispozitivului de eșapament este următorul: după ce nitul a fost introdus în orificiul găurit anterior pe ambele suprafețe, dispozitivul de prindere se sprijină cu tija dispozitivului de fixare cu ajutorul capului de nituire, își sprijină labele pe material și îl trage. Tija aplatizează capătul manșonului și se desprinde. Astfel, pe partea din spate a suprafețelor fixate se formează o aplatizare sub formă de petale, iar capul manșonului rămâne pe fața feței.

specie

Dispozitivele pentru niturile de evacuare sunt echipate cu acționări manuale (mecanice), pneumatice, baterii, electrice și pneumatice. Cele mai populare și mai populare instrumente sunt modelele mecanice: designul lor este simplu și sigur, iar lucrul cu ele nu necesită aptitudini speciale. Uneltele sunt echipate cu capete de lucru de diferite diametre, care le permit să fie utilizate pentru nituri de nituire de diverse diametre și lungimi. Principiul de funcționare a tipului de evacuare mecanică a nervurilor se bazează pe principiul forței de tracțiune aplicat de om.

Modelele nu necesită o conexiune electrică și pot fi utilizate în orice condiții de temperatură și umiditate. Structurally, modelele mecanice sunt similare cu un pistol și sunt reprezentate de mecanisme cu arc concepute pentru a retrage niturile și un sistem de pârghii care asigură transmisia forței. Dispozitivele portabile, la rândul lor, sunt împărțite în modele cu o singură mână și cu două mâini.

  • Riveter cu o singură mână Aceasta presupune lucrul cu ajutorul unei singure mânere și este conceput pentru a instala un echipament de montare, a cărui secțiune transversală nu depășește 4,9 mm.Cele mai avansate modele cu o singură mână sunt echipate cu un cap de lucru mobil capabil să se rotească printr-un unghi de 90, 360 și 180 de grade. Acest design simplifică foarte mult instalarea în locuri greu accesibile și face ca uneltele destul de populare în magazinele de reparații auto. În plus față de designul pârghiei, riveterii cu o singură mână pot avea un dispozitiv diferit al mecanismului de tracțiune, reprezentat de un dispozitiv multi-secțiune numit "acordeon". Principala diferență dintre aceste instrumente și modelele tradiționale este capacitatea acestora de a mări efortul transmis de mâna umană și capacitatea de a lucra în locuri cu acces limitat.
  • Modele cu două mâini mult mai puternică decât o singură mână, capabilă să lucreze cu hardware cu un diametru de până la 6,5 ​​mm și să aibă o rezistență scăzută la tracțiune a tijei. Caracteristica de proiectare a instrumentului este o duză frontală reglabilă. Vă permite să setați parametrii necesari pentru diferite tipuri de hardware de fixare și puteți regla cursa de lucru. Modelele cu două mâini sunt fabricate din plastic rezistent la impact și oțel cromat. Manerele sunt realizate din polimeri speciali care împiedică alunecarea sculei în timpul funcționării.În plus, majoritatea modelelor sunt echipate cu un container pentru colectarea vârfurilor tijelor, ceea ce este deosebit de convenabil atunci când efectuați nituirea în dispozitive mecanice complexe, unde intrarea obiectelor străine în mecanism este extrem de nedorită.

Uneltele pneumatice sunt caracterizate prin performanțe ridicate și sunt utilizate în instalații industriale. Principiul de funcționare a modelelor nu se bazează pe o manevră, cum ar fi aceea a probelor mecanice, ci pe funcționarea aerului comprimat furnizat în camera de lucru prin intermediul unui compresor. Datorită faptului că fiecare dintre fălcile nervurate se mișcă în gaura canalului, probabilitatea de blocare sau de aliniere necorespunzătoare a hardware-ului este aproape absentă. Instalarea nitului se face cu o simplă atingere a unui buton, care mărește în mod semnificativ viteza de lucru și vă permite să utilizați scula în producția pe scară largă.

Când alegeți un stivuitor pneumatic, trebuie să luați în considerare un număr de parametri de funcționare ai instrumentului. Deci, cu cât forța dispozitivului este mai mare, cu atât mai multe nituri pot funcționa. De asemenea, este importantă presiunea maximă de funcționare, pe care modelele industriale nu ar trebui să fie sub 6-8 atmosfere.Dacă se presupune că se lucrează cu suprafețe groase, este necesar să se acorde atenție cursului de lucru al sculei. Grosimea maximă a părților care trebuie conectate, pe care dispozitivul o poate gestiona, depinde de această valoare. De asemenea, este necesar să verificați numărul de duze adaptate pentru diferite dimensiuni de hardware și să acordați atenție fluxului de aer, care ar trebui să fie cu 30% mai mic decât capacitatea compresorului.

Avantajele rivetelor pneumatice includ performanțe ridicate, greutate redusă și timp scurt de întoarcere. Printre minusuri există o dimensiune a produselor și costul lor ridicat, care se explică prin faptul că instrumentul aparține categoriei profesionale.

Modele pentru baterii seamănă superficial cu un exercițiu, se disting prin viteza mare de lucru și nu este nevoie de efort fizic. În plus, spre deosebire de modelele electrice, nu există cabluri în dispozitivele bateriei și nu au nevoie de o locație apropiată a sursei de energie electrică. Dezavantajele acestor scule de nituit includ durata de viață limitată a bateriei.Aceste dispozitive sunt utilizate în scopuri casnice și nu sunt destinate pentru montarea unor volume mari. De exemplu, este puțin probabil ca ea să fie capabilă să învețe o fațadă ventilată cu ajutorul unui instrument fără fir și să facă ceva în țară sau în garaj este destul de convenabil.

Modele electrice capabil să lucreze exact cât timp este necesar și nu depinde de volumul bateriei sau de funcționarea unității compresorului. Riveterul electric seamănă cu un burghiu electric: principiul său de funcționare se bazează pe transmisia cuplului la capul de nituire și rotația acestuia în sensul acelor de ceasornic. Klepalnik este echipat cu un fir electric, a cărui prezență este complet compensată de capacitatea dispozitivului de a funcționa în orice condiții de temperatură.

Cu o manevrabilitate curajoasă, riveterul de evacuare poate deveni un asistent indispensabil în reparații și construcții.

Pentru informații despre cum să utilizați un mecanic zaklepochnik, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor