Dimensiuni standard ale căptușelii

Decorarea casei de țară și a casei de țară cu "căptușeală" din lemn îi conferă un aspect confortabil, nostalgic atât în ​​interior, cât și în exterior. O selecție de piese din lemn de diferite texturi, forma și calitatea materialelor pot avea multe opțiuni. Și datorită aptitudinilor designerilor și constructorilor, casa va deveni o capodoperă a arhitecturii din lemn.

Atunci când este utilizat

La fabricarea primelor autoturisme, datorită caracteristicilor de tracțiune reduse ale locomotivelor din acea perioadă, a fost necesar ca greutatea trenului să corespundă acestor capacități. Apoi sa propus să se facă carcasa vagoanelor de plăci de o formă specială, care asigura o anumită etanșeitate a vagoanelor. De aici și numele "Căptușeală".

Clapboard înveli sau tăia diferite camere. Acesta este un material pentru garnituri interioare de camere, terase, balcoane, loggii, băi, vestiare, verande. Arată bine acasă cu un blocaj și placări exterioare americane. Există o nevoie tot mai mare de căptușire a construcției de case de țară și a sectorului privat, finisarea apartamentelor și a spațiilor de birouri. În fiecare an crește numărul de noi forme și profile propuse ale plăcilor de dulapuri.

Caracteristici speciale

Căptușeala este o placă măcinată, cel mai adesea din lemn, care este utilizată pe scară largă în construcția și decorarea diferitelor spații de uz casnic. Acesta nu este un produs reciclat, ci un material solid din lemn, tratat special pentru asamblarea convenabilă atunci când acoperă pereții, plafoanele și alte componente ale carcasei și încăperilor de utilități. Materialul de căptușire nu conține impurități nocive, cu excepția agenților anti-dezintegrare și a efectului paraziților lemnului.

Toate produsele finite sub formă de clapboard trebuie să îndeplinească cerințele standardelor adoptate în UE și Rusia.

Principalele dimensiuni conform standardelor UE:

 • grosime;
 • lățime (utilă);
 • lungime;
 • mărimea spike.

Materiile prime pentru producerea acestui tip de produse sunt coniferele (pin, molid, zada), cele mai ieftine și mai accesibile pentru prelucrare și utilizare. Dar pentru placări scumpe, lemn de esență tare este adesea folosit.

Trebuie amintit că coniferele, în special molidul și pinul, emit gudron atunci când sunt încălzite puternic, prin urmare diferite specii ar trebui combinate pentru a tăia băile pentru a elimina senzațiile neplăcute.

Pentru confecționarea băii și camerelor de baie folosesc un întreg set de specii de arbori din care se poate realiza căptușeala. Un loc special aici este var. Proprietățile sale universale și vindecătoare îl fac o opțiune ideală de baie.

Uleiurile esențiale eliberate din tei în timpul încălzirii au multe proprietăți de vindecare, inclusiv antiinflamatoare și anti-bacteriene. Rămâi în camera de aburi, tăiată cu var, ameliorează răcelile. În plus, teiul rezistă umidității și menține o suprafață cu șlefuire lungă.

tipuri

Potrivit scopului, formei, secțiunii, reliefului, metodelor de asamblare a căptușelii pot fi diferite opțiuni care au fost deja utilizate de mai mulți ani în practica de construcții. De asemenea, există noi forme care oferă designerilor și dezvoltatorilor de materiale de construcție și de finisare. Diferite tipuri de lemn sunt folosite în diferite moduri.

Larice - materialul cel mai durabil din lemncare ocupă primele linii de popularitate printre cei care locuiesc în case împodobite cu lemn.

Pe parcelele din apropierea caselor de țară, zidurile de case, porți, foișoare, verande sunt tăiate cu căptușeală de zid. Zona de zid poate decora o casă de orice format. În ceea ce privește prietenia față de mediu, această rasă de lemn este fără îndoială. În cazul suprafețelor exterioare de acoperire, atractivitatea casei crește doar. În plus, caracteristicile externe și de rezistență ale căptușelii din zid sunt conservate de mulți ani.

Material excelent de finisare - arin. Ca și tei, are proprietăți de vindecare, este perfect lustruit, păstrează caracteristici externe de mai mulți ani. Arborele nu se teme de umezeală, în contact oferă un sentiment de căldură, așadar așezat pe o aruncare de arin în baie va fi foarte frumos.

Învelișul de perete creează o atmosferă de confort și confort. Fiecare specie de lemn utilizată pentru producerea vagonului, are propriile caracteristici. Decoratia frumoasa a clapboard-ului la domiciliu si in interior si exterior confera locuintei un design unic.

Calculul suprafeței

Pentru a calcula zona dorită nu este nevoie de calcule complexe.Instalarea la finisarea suprafețelor interioare și exterioare se face adesea independent și toți cei care au terminat finisarea casei pot să calculeze zona de lucru și numărul de plăci de vagon. Există calculatoare care numără numărul de căptușeală.

Dimensiunile necesare sunt adăugate în tabelul de planificare, se obține și se împarte cvadratura calculată cu aria efectivă a unei benzi unice. Obțineți cantitatea de căptușeală pentru zona de acoperire necesară. Va fi mai bine și mai fiabil dacă adăugați la rezultate 10% din calcul. Aceste date vor fi corecte pentru camerele cu aceeași înălțime a pereților.

Exemple de calcul

Pentru confruntarea la mansardă, zona sa este calculată, efectuând în mod consecvent mai multe acțiuni:

 • întreaga zonă este împărțită în componente ale căror zone sunt ușor de calculat;
 • se compilează un tabel cu toate datele măsurate;
 • toate zonele separate ale componentelor sunt adăugate;
 • suprafața totală este împărțită la dimensiunea zonei utile a unei benzi de căptușeală.

Pentru numărul de benzi care rezultă, adăugați 10-15% pentru tăiere, având în vedere complexitatea configurației camerei. Numărul primite de plăci de căptușire va fi suficient pentru realizarea de fețe.

Dimensiuni standard

Este interesant faptul că mărimea plăcii de lemn este de asemenea influențată de speciile de arbori. În practică, astfel de specii precum pinul, zada, cedrul, teiul, arinul, stejarul, aspenul sunt folosite mai des decât altele pentru a face acest material. Speciile rasei afectează diferența dintre costul materialului din ele. Dacă faceți corect toate calculele, atunci nu veți mai avea nici o plată prea mare pentru volumul achiziționat de căptușeală.

Mai jos vă vor fi oferite datele de bază ale căptușelii: lățime, lungime, grosime. Cunoașterea acestor dimensiuni face posibilă alegerea numărului optim de plăci de căptușeală.

Există unele diferențe în grade:

plop tremurător

Căptușeala de aspen se găsește cel mai adesea în decorarea băii, saunei, canaenelor. Este produs și furnizat pe piață de către întreprinderile rusești și europene. Produsele importate sunt caracterizate de cerințe sporite privind condițiile de calitate, umiditate și dimensiune. Toate cerințele sunt stabilite în standardul european DIN 6.

GOST-urile noastre sunt mai puțin exigente în ceea ce privește calitatea, astfel încât materialul este ușor mai ieftin, dar ambele standarde au aceleași dimensiuni:

 • grosime: 12-40 mm;
 • lățimea: 76-200 mm;
 • lungime: 0,2 m (minim) - 6 m (maxim).
 • grosime: de la 12,5 mm la 15,0 mm. (căptușeală - 12,5 mm);
 • lățimea utilă: 88 mm;
 • lățimea totală (mărimea);
 • lungime: de la 1000 mm la 3000 m.

stejar

Captuseala de stejar difera in durabilitate, rezistenta la uzura, textura frumoasa si nobila. Obiectele rezidențiale și de serviciu împodobite cu clapboard din stejar se disting prin atracția lor naturală.

Dimensiunile standard ale unei astfel de căptușeli:

 • grosime: de la 12,5 mm la 15,0 mm. (uneori se întâmplă - 14 mm sau 12 - 5);
 • lățimea: de la 50 la 108 mm (determinată de producător);
 • lungime: de la 1000 mm la 3000 mm. (cel mai adesea 3000 mm, 2700 mm, 2500 mm, 1800 mm.

Pini

Din semifabricate de pin produceți cea mai mare parte a căptușelii. Ușurința de procesare și stocare la un preț scăzut face materialul disponibil pentru majoritatea cumpărătorilor.

Dimensiuni de panouri din lemn de pin:

 • grosime: de la 12,5 mm la 15,0 mm. (13 mm sunt populare, sau 12,5);
 • lățimea: de la 50 mm la 108 (determinată la producție);
 • lungime: de la 500 mm la 3000 mm. (Preferate - 3000 mm, 2000 mm, uneori până la 6 metri).

larice

Împreună cu dimensiunile standard ale panourilor convenționale de perete, întreprinderile pot produce și panouri de pereți cu alte date decât cele standard. Cu toate acestea, indicatorii standard sunt utilizați mai des în practica de construcții.

Standarde de căptușeală din lemn:

 • grosime: 12-40 mm;
 • lățimea: 76-200 mm;
 • lungime: 0,2 m (minim) - 6 m (maxim);
 • vârful spike: 4-5 mm.

Standarde de laminare din lemn:

 • grosime: 13, 16, 19;
 • lățimea: 80, 100, 110, 120 mm;
 • lungime: 0,5 m - 6 000 mm;
 • dimensiunea spinii: 8-9 mm.

toleranţe:

 • grosime: 0,7 mm;
 • lățime: 1 mm;
 • lungime: +/- 5 mm;
 • vârful spike: +/- 0,5 mm.

O placă simplă a căptușelii are o gamă largă de parametri, grosimea ei fiind cuprinsă între 1,2 și 2,5 cm, lățimea - de la 8 la 15 cm, lungimea - de la 60 cm la 6 m.

Standardul UE este limitat în grosime și lățime - 12,5x96 mm și utilizează 4 lungimi:

 • 2,1 m;
 • 2,4 m;
 • 2,7 m;
 • 3 m.

   La întreprinderile rusești, alte dimensiuni pot fi variate pentru utilizarea în masă: grosimea - 1,3; 1,6 și 1,9 cm cu o lățime de 8, 10, 11 și 12 cm, lungimea este limitată la 6 metri.

   Uneori, prin comenzi separate, producătorii fac căptușeală cu dimensiuni specifice. (grosime - 20 mm, lățime - 120 mm, 125 mm, 140 mm). Panourile Euro-Rail suferă uscare în cameră, prin urmare conținutul standard de umiditate al materialului este menținut, care ar trebui să fie la nivelul de 10-15%. Panourile convenționale care căptușesc la o astfel de umiditate nu sunt ajustate și rămân la un nivel de 2 ori mai mare decât nivelul european. Acest lucru afectează calitatea, dar reduce costul de producție. Uscarea în camere speciale este foarte costisitoare în tehnologie și finanțe.

   Principalul parametru prin care puteți distinge imediat eurolinarea de obișnuitul placaj - mărimea vârfului.În euroclinic ocupă 9% din lățimea plăcii (sau 8 mm), într-o placă convențională, iar proiecția este mai scurtă - de la 4 la 6 mm. În panourile, realizate ca o căptușeală conform standardelor UE, canelurile sunt realizate pe laturile posterioare pentru trecerea aerului. Acest lucru împiedică formarea condensului și elimină tensiunea internă care poate apărea când temperatura scade.

   Diferența de etichetare a cămășii de pat:

   • Executarea corectă a cerințelor de calitate.
   • Uscate în camerele din tablă de lemn au un conținut de umiditate de maximum 12%. În garnitura obișnuită, această cifră se situează în intervalul 15-28%.
   • Suprafața exterioară a plăcilor este lustruită și nu necesită o prelucrare ulterioară după căptușeală.
   • Fiecare pachet cu plăci este ambalat în folie de plastic.
   • Canalele de ventilație și condensul se scurg mai mult.
   • Dimensiunea ghimpului este de 9 mm, de obicei - 5 mm.

   Sfaturi și trucuri

   Când selectați numărul exact de plăci de garderobă (pentru suprafața utilă, lățimea, dimensiunea pură fără vârf), rețineți că o placă scurtă costă mai puțin. Astfel, 1 m3 de placă cu o lungime de 1,7 metri este aproape de 1,5 ori mai ieftină decât o placă standard de la 2 metri până la 3 metri. Când acoperiți sunt locuri de inconsecvențe, înseamnă că trebuie să aveți grijă de care să alegeți și să comandați un colț pentru finisarea finală.

   Numărul optim de plăci-vagoane calculate pe baza dimensiunilor utile (fără spike). Cu cât lungimea bordului este mai mică, cu atât prețul este mai mic. Prin urmare, pentru alegerea căptușelii, dimensiunile și prețul rămân parametrii definitori. Costurile financiare totale vor depinde de suprafata care trebuie sa fie clapboard.

   Suprafețele exterioare ale clădirii sunt acoperite cu o bordură specială, care se numește "Blockhouse". O parte a acestei căptușeli originale este rotunjită. Execuția unei astfel de suprafețe necesită echipamente speciale pentru a obține aceeași dimensiune și formă a suprafețelor. Detaliile blocului asamblat într-o anumită decorare creează impresia unei case de lemn realizate din bustene rotunjite. O caracteristică a blocurilor este capacitatea de a înlocui articolele deteriorate în caz de necesitate fără a compromite integritatea întregului finisaj.

   Un tip special de căptușeală - „Americanul“. De fapt, aceasta este o placă plană, în care un canelură este tăiată de la un capăt, iar o limbă este formată pe cealaltă, ceea ce vă permite să le conectați ferm. Zăbrelele de pe marginile laterale ale panoului creează un tip de zidărie din grinzi de lemn, nu puteți ghici imediat că acesta este un finisaj "american".

   Deși scopul acestui lucru este și căptușeala, dar din cauza aspectului impresionant, a forței, a lățimii,greutatea sa este utilizată numai pentru placarea exterioară. Casa după ce a terminat un american ia forma unei structuri din lemn masiv. Desigur, dacă doriți, puteți utiliza și materialul pentru decorațiuni interioare, dar în acest caz o parte din spațiul interior al camerei va fi redusă.

   Suprafața totală utilizabilă a întregii piese de prelucrat trebuie calculată foarte atent și cu atenție, astfel încât la sfârșitul lucrului nu este necesară adăugarea urgentă a numărului lipsă de cărucioare din cauza calculelor slabe sau a apariției unui număr mare de elemente inutilizabile.

   Cum să alegeți panoul de perete drept, consultați următorul videoclip.

   Comentarii
    autor
   Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

   Sala de intrare

   Camera de zi

   dormitor