Piatră pentru decorațiuni interioare: variații și opțiuni de proiectare

Piatra decorativă este un material comun pentru decorarea interiorului. O varietate de opțiuni pentru designul său vă permit să alegeți soluția care se potrivește cel mai bine interiorului și accentuează unicitatea sa.

Caracteristicile aplicației

Piatra artificială, spre deosebire de cea naturală, este destul de largă. Datorită proprietăților sale, piatra de finisare se potrivește perfect în interiorul bucătăriei, hol. Pentru decorarea interioară a livingului, acest material este, de asemenea, potrivit. În funcție de tipul de material, puteți oferi camerei spiritul modernității sau Evul Mediu, orașele mari sau satele izolate.De exemplu, o imitație de zidărie va fi potrivită într-un stil loft, pietricelele fluviale sunt potrivite pentru crearea unui interior în Provence sau în stilul țării, iar o piatră brută deliberat brută va aduce o atingere a goticului medieval.

Nu este necesar să acoperiți toți pereții de la podea la tavan cu acest material.

Combinații de piatră artificială și tapet neted, monocromatic - aceasta este o soluție comună pentru decorarea interioară. Pereții simplu pictați vor deveni de asemenea un bun "vecin" acestui material neobișnuit, original. Zidaria în sine este destul de activă, atrage ochiul spre sine, astfel încât mediul său ar trebui să fie mai "tăcut" - doar pentru a accentua frumusețea pietrei, dar nu pentru a-și concentra prea mult atenția asupra ei însuși. Dacă zidurile de piatră par a fi prea îndrăznețe, dar vreau să adaug niște brutalități în interior, poți face elemente mici cu piatră artificială. O cutie de ventilație, stâlpi, orificii de ferestre sau uși - toate acestea, îndoite cu piatră, vor fi o mare plus față de designul de bază.

Pro și contra

Ca orice alt material, piatra pentru decorare are avantajele și dezavantajele sale. Principalul său avantaj este un preț accesibil.Desigur, în comparație cu elemente naturale. Acest material este ușor, îl puteți folosi cu ușurință pentru a decora pereții apartamentului. Spre deosebire de piatra naturala, artificiale nu expune peretii la o sarcina mare, ceea ce inseamna ca nu va puteti teama pentru integritatea lor. În plus, piatra artificiala este foarte usor de pus, chiar si un incepator se poate descurca. Dacă fragmentele au contururi neregulate, sarcina devine și mai ușoară. Aici poți să faci chiar și fără nivelul de construcție, pur și simplu să pui pietrele așa cum vrei tu.

O mare importanță este faptul că acest material nu este supus putregaiului - nu apar ciuperci și mucegai, ceea ce înseamnă că poate fi folosit chiar și în încăperi cu umiditate ridicată.

Da, și în bucătărie - camera în care se pregătește mâncarea și în care prietenia cu mediul înconjurător a materialelor folosite este foarte importantă - poate fi utilizată fără teamă. În ceea ce privește grija, acest material este destul de nepretențios. Este suficient să o ștergeți cu o cârpă uscată sau umedă. Piatra artificială este considerată un material antistatic, praful nu se va acumula pe ea, ci o împinge.

Rezistența ridicată a acestui material de finisare permite utilizarea acestuia în aproape orice cameră. Este insensibil la stres mecanic și la deteriorări.

De asemenea, substanțele chimice nu au niciun efect asupra acestora. Își păstrează aspectul original pentru o lungă perioadă de timp, nu-și pierde atractivitatea, nu se uzează și nu-și strică. În interiorul oricărui stil de piatră artificială va fi potrivit. O mare varietate de nuanțe și texturi vă permite să alegeți cea mai bună opțiune care va accentua caracteristicile fiecărui interior, indiferent dacă este vorba despre țară sau mansardă. Acesta este un material universal care poate aduce o notă de originalitate oricărui interior, chiar adânc clasic.

Deși, desigur, piatra artificială are și dezavantajele ei. Dar ele sunt mult mai mici:

 • Cost. Acest criteriu se aplică atât în ​​plus, cât și în minus. În comparație cu materialele naturale, piatra artificială este mai ieftină. Dar, în sine, nu este o opțiune economică pentru designul interior.
 • Acesta este un material "rece", suprafața lui este rece ca și cu metalul, betonul și altele.

Avantajele unei pietre artificiale sunt mult mai mari, pentru că unele minusuri schimbă avantajele. Cel mai adesea acest lucru se datorează prețului.Nu toată lumea își poate permite să termine apartamentul cu o piatră, chiar dacă este artificial.

Tipuri de materiale

Înainte de a începe decorarea clădirilor cu piatră artificială, trebuie să decideți tipul de material care va fi utilizat. De exemplu, piatra ceramică poate fi utilizată pentru a imita plăcile de marmură lustruite. Pardoseala, scările, pragurile de fereastră - în toate aceste cazuri piatră ceramică, din sticlă, ar fi adecvată. Dacă aveți nevoie pentru a crea o suprafață de "rupt", pietre inegreale sau zidărie, apoi plăci clincher adecvate. În fabricarea gresiei porțelan utilizate feldspat, și în producția de clincher - clasele speciale de lut.

Principalul avantaj al acestor materiale este că în compoziția lor nu există lianți sintetici. Rezistență ridicată, aceste materiale sunt obținute prin ardere la temperaturi ridicate.

În plus față de ceramică, există și alte tipuri de piatră artificială:

  • Gips. Această piatră este ușor de instalat, este rezistent la foc (necombustibilă), temperaturile ridicate și joase nu au niciun efect asupra acesteia.Dar acest tip de piatră artificială nu este complet rezistent la umezeală. Pentru ao proteja de umezeală, este suficient să acoperiți pietrele cu un strat hidrofug, de exemplu, cu același lac. În exterior, piatra de ghips pare ca o gresie.
  • Acrilice. Acest material este rezistent la umiditate, nu poate fi supus stresului fizic sau mecanic. Diferă în simplitate la plecare, după toate acestea poate fi curățată cu o cârpă simplă, fără a folosi detergenți. Este ușor, netoxic (nu emite substanțe dăunătoare, nu afectează în mod negativ o persoană), este rezistent la foc și este capabil să reziste la diferențe semnificative de temperatură.
  • Quartz. Se caracterizează prin durabilitate, durabilitate și rezistență la îngheț. Acest material își pierde atractivitatea chiar și atunci când este expus la lumina puternică a soarelui, deoarece nu este predispus la estompare. Poate rezista unor sarcini semnificative fără a se deforma. Ușor de asamblat și manipulat (poate fi tăiat folosind discuri diamantate și dă orice formă dorită). Atunci când se taie piatra, este necesar să se pulverizeze continuu cu apă și, de asemenea, este necesar să se asigure protecția tractului respirator de pătrunderea prafului de piatră.
  • Ciment. Se compune din nisip, ciment, pigmenți de colorare, aditivi de întărire, plastifianți și diverse materiale de umplutură (chips-uri ceramice, piatră ponce, granit). Poate fi montat pe orice suprafață. Acest tip de piatră artificială este cea mai comună.
  • Piatră flexibilă. Acesta este un material relativ nou, care nu cu mult timp în urmă a apărut pe piață, dar a reușit deja să câștige popularitate. Este alcătuită dintr-o bază textilă și fâșii de gresie sau o felie foarte subțire de piatră naturală, care este aplicată pe bază cu ajutorul polimerilor. Astfel, materialul obținut are o greutate redusă, elasticitate și flexibilitate. Materialul este neinflamabil, ecologic și rezistent la temperaturi extreme (de la -45 la +150 grade). Poate fi montat pe orice suprafață. Stofa rezistenta la umiditate, rezistenta la vapori poate fi folosita chiar si in camere cu umiditate ridicata, de exemplu, in baie sau in bucatarie.

  Principalele avantaje ale pietrei artificiale sunt inerente în oricare dintre soiurile sale.

  Astfel de avantaje includ rezistența ridicată și durabilitatea, insensibilitatea la temperatură, stresul chimic sau mecanic, durata lungă de funcționare, ușurința de instalare și incombustibilitatea.Ele diferă, în cea mai mare parte, în aspect și formă. Și, desigur, prețul. De exemplu, piatra decorativă acrilică va costa ceva mai mult decât același tencuială sau ciment.

  Exemple de proiectare

  Designul interior modern este o combinație rezonabilă de preț și calitate. Materialele ieftine fabricate din plastic slab și atractive numai în ceea ce privește prețul nu mai sunt la modă. Acum cere materiale de înaltă calitate, durabile, estetice și ecologice. Acestea includ piatra artificiala. Gândindu-te la finisarea casei, este important să alegeți materialul potrivit. Ar trebui să aibă nu numai caracteristici tehnice bune, ci și să se potrivească armonios cu interiorul. În plus, fiecare cameră are propriile cerințe pentru materialele folosite.

  Deci, la finisarea bucătăriei, un rol important îl joacă rezistența materialului la temperaturi ridicate, efectele aburului (mai ales dacă se face un șorț din acest material), prietenia cu mediul și ușurința în întreținere. Bucătăria este o cameră în care familia petrece destul de mult timp în care se gătește alimente, ceea ce înseamnă că materialul folosit trebuie să fie inofensiv și, chiar și la temperaturi ridicate, nu emit substanțe periculoase.În zona de luat masa se va potrivi aceeași zidărie de nuanțe de lumină, imitație de râu sau piatră "sălbatică". Zona de luat masa nu trebuie sa iasa in evidenta de la stilul general al bucatariei. Dacă bucătăria și zona de luat masa se află în aceeași cameră, este important să se mențină unitatea în proiectarea acestor două zone.

  A face un dormitor necesită, în plus față de prietenie cu mediul, calm nuanțe, un sentiment de confort, pentru că este în această cameră că o persoană se odihnește după o zi grea.

  Aici culori strălucitoare, țipăt, suprafețe reci vor fi nepotrivite - tot ceea ce cauzează disarmonie. Decorarea cu piatră decorativă este un fel de design tradițional. Este capabilă să sublinieze statutul proprietarului, sentimentul său de stil și să reamintească tradițiile. Nuanțele sale naturale vor crea o atmosferă armonioasă și confortabilă.

  Piatra artificială va arăta bine în combinație cu lemn, cu elemente forjate, ipsos sau tapet. Zidul de piatră va beneficia de o astfel de "cartier". Și, de asemenea, se va pune accentul pe o suprafață de piatră verzi. Curly, plante ample în oale frumoase va arata grozav pe fundalul zidăriei de piatră. În camera de zi, piatra va arăta, de asemenea, avantajoasă.Cărămizi din lemn alb sau negru vor da o notă industrială și se vor potrivi perfect stilului modern (loft, minimalism, hi-tech).

  Așa-numita piatră zdrențătă se va potrivi bine stilului țării sau șicului elegant, dacă este procesat în consecință. Și, de asemenea, va fi potrivit în stilul gotic și în interioare similare "medievale". În stilul clasic, o piatră artificială va arăta destul de avantajoasă. Dar trebuie să-l folosiți cu atenție, altfel interiorul va fi supraîncărcat și în loc de un apartament confortabil veți obține o cameră sumbră în care este inconfortabil de a fi.

  Pentru a nu fi confundat, este mai bine să folosiți o piatră pentru a decora anumite elemente interioare, cum ar fi deschideri de ferestre și uși, arcuri, coloane (un atribut esențial al unui interior clasic), șemineu și altele. Puteți să arătați pur și simplu colțurile pietrei cu o piatră imitând zidăria distrusă de timp. Acesta va arăta o combinație bună de piatră artificială cu laminat - va accentua luxul clasic al interiorului, statutul său.

  Tehnologie de montare

  Procesul de instalare a pietrei artificiale este destul de simplu. Poate fi ușor de făcut manual. numai trebuie să urmați câteva reguli:

  • Mai întâi de toate, pereții camerei trebuie să fie pregătiți pentru a pune piatra. Pentru a face acest lucru, se îndepărtează tencuiala veche și tapetul. Pentru a nivela zidurile utilizate ghips sau foi de gips carton.
  • Următorul pas este planificarea sistemului de iluminat și organizarea cablajului. Acest lucru este foarte important deoarece piatra are nevoie de iluminat de înaltă calitate, care afectează percepția structurii sale, îl face să strălucească, să joace, să sublinieze toate virtuțile sale. Dacă intenționați să efectuați iluminarea cu LED-uri, gips-cartonul este foarte potrivit pentru a alinia pereții. Decalajul dintre placă și perete face posibilă instalarea aparatelor.
  • Este posibil să montați o piatră pe un adeziv special, o soluție de chit sau cu ajutorul unghiilor lichide. Cel mai adesea atunci când a pune pietre folosit lipici.
  • În cazul în care contururile pietrelor sunt chiar, de exemplu, imitația unei cărămizi, atunci atunci când se pune este mai bine să se utilizeze nivelul de construcție. Apoi rândurile vor merge lin, frumos și frumos. Utilizarea unui nivel necesită anumite abilități, abilități, astfel încât acest lucru este cel mai bine lăsat pentru profesioniști.
  • Când vă confruntați cu colțuri, este mai bine să folosiți o piatră flexibilă.Acest material elastic vă va permite să aranjați cu exactitate colțurile zidurilor sau structurilor. Instalarea pietrei flexibile este foarte simplă, nu necesită abilități speciale. Chiar și un novice poate face față cu ușurință acestei sarcini.
  • Etapa finală este umplerea cusăturilor dintre pietre cu o soluție specială (realizată când este necesar). Aceasta va necesita o compoziție elastică de calitate care va dura o lungă perioadă de timp și nu va pierde nici proprietățile sale, nici aspectul original. Cel mai adesea, chitul este folosit același material pe care au fost montate pietrele. Dacă așezarea a fost făcută pe lipici - frecată cu adeziv, pe ciment - cu ciment.

  Sfaturi și trucuri

  Atunci când decorați pereții cu piatră artificială, este important să alegeți un decor de perete care să sublinieze structura și "caracterul" pietrei. Amestecul clasic de piatră și lemn va arăta avantajos în orice interior, de la clasic la țară. Articolele forjate, verdele, de asemenea, subliniază cu succes textura pietrei. În cazul în care imitația de zidărie a fost utilizată pentru placare, atunci este mai bine să folosiți decor în culori contrastante. De exemplu, dacă peretele este căptușit cu cărămidă albă,acesta va arata bine pe imaginea sa de joasa cheie intr-un cadru simplu negru.

  În general, zidăria este acum un element de loft de stil industrial.

  O puteți vedea într-un interior minimalist și în stil hi-tech. Prin urmare, "vecinii" ei ar trebui să fie elemente care să susțină acest spirit industrial sau modern sau, dimpotrivă, să fie în contrast puternic cu acesta. Prin ea însăși, zidaria este un element activ al interiorului. Prin urmare, nu este necesar să-l înconjurați cu un decor prea luminos. Ar trebui să sublinieze finisajele neobișnuite ale materialelor și să nu-i distragă atenția.

  Instrucțiuni detaliate pentru a pune o piatră artificială, a se vedea video de mai jos.

  Comentarii
   autor
  Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

  Sala de intrare

  Camera de zi

  dormitor