Utilizarea pietrei pentru decorarea pereților

 Utilizarea pietrei pentru decorarea pereților

Piatra naturala poate fi potrivita pentru designul interior la moda si exteriorul casei, daca doriti sa revizuiti peretii, puteti alege cele mai diverse optiuni pentru culori si texturi. În plus, o asemenea decorare elegantă a spațiului de locuit se poate face chiar și cu propriile mâini. Din acest articol veți învăța cum să alegeți cu succes o piatră naturală și să faceți o căptușeală frumoasă.

Caracteristici speciale

Piatra de fațadă este o acoperire tradițională pentru fațadele de case, dar este adesea folosită și într-un interior. Acesta este un frumos material natural.care accentuează în mod eficient aproape orice design. Cu toate acestea, pentru aplicarea pietrei trebuie să studiezi o serie de caracteristici ale unui asemenea strat.

În primul rând, trebuie să examinați cu atenție GOST înainte de a planifica așezarea unui material cu fața naturală.: este foarte greu, prin urmare este imposibil să tratăm cu ușurință o astfel de decorare. Ar putea fi necesar să se întărească fundația casei sau armarea suplimentară a peretelui. Adesea, armarea necesară este dificil de pus în aplicare, dacă casa este deja construită, ea obligă pe unii să abandoneze placarea pietrei naturale în favoarea unor opțiuni ușoare: plastic sau lemn.

Plăcile din piatră naturală pot avea forme și dimensiuni foarte diferite: în producție, piatra este tăiată pe mașini speciale care vă permit să creați plăci plate și plate pentru o instalare ușoară.

În funcție de decizia de proiectare, puteți alege opțiunile unei anumite forme și dimensiuni sau puteți combina diferite pietre pentru a obține efectul neglijenței deliberate. Mai mult, cu cât este mai subțire placa din piatră naturală, cu atât mai puțin va fi greutatea structurii.

Este necesar să se acorde atenție culorii plăcii de piatră: materialul natural se bucură de o mare varietate de nuanțe naturale plăcute. Puteți găsi opțiuni de culoare gri, negru, teracotă, bej, roz sau albicioase. Toate acestea pot fi interesante pentru a se combina unul cu altul, pentru a deveni o parte autosuficienta a designului interior sau exterior al casei dumneavoastra. Unele pietre pe tăietură au un model neobișnuit, care rezultă din amestecarea și stratificarea rocilor - aceste opțiuni vor părea deosebit de neobișnuite, dar lucrul cu ele va fi mai scump.

În cele din urmă, este important să se acorde atenție caracteristicilor texturii. Piatra naturală poate fi poroasă, dură, are incluziuni diferite sau poate fi omogenă.

Unele plăci pentru placare se mănâncă într-o strălucire strălucitoare a pietrei, dar opțiunile cu o textura perfectă sunt mai scumpe și nu arată întotdeauna organic, mai ales când se termină fațada.

Avantaje și dezavantaje

Astăzi s-au creat multe versiuni sintetice ale materialelor de finisare, care se disting prin aspectul frumos, costul redus și ușurința de instalare.Cu toate acestea, mulți încă aleg piatră de finisaj natural pentru decorarea spațiului lor de locuit.

Arată frumos și este complet ecologic, cu un asemenea furnir vă puteți simți mai aproape de natură.

În același timp, piatra cu care se confruntă are o serie de avantaje și dezavantaje care trebuie luate în considerare atunci când alegeți.

Deoarece piatra rămâne un produs popular pentru finisarea muncii, în ciuda prețului ridicat și a dificultății de lucru, Merită să începeți cu avantajele acestui material natural..

 • Mai întâi de toate, piatra naturala este foarte durabila. Dacă o finisare din lemn sau plastic în mai mulți ani necesită restaurare și apoi înlocuire, zidaria va rămâne în forma sa originală de zeci de ani.
 • Piatra naturala naturala, spre deosebire de turnarea acrilica sintetica, este rezistenta la solicitarile termice, atmosferice si mecanice. Puteți decora cu succes cu acest material nu numai pereții interiori ai camerelor din casă, ci și exteriorul.
 • Rezistența la îngheț este o calitate distinctă a materialului natural, în special pentru majoritatea regiunilor din Rusia și țările CSI.
 • Materiale ecologice sunt, de asemenea, importante. Adesea, într-o casă de țară doriți să utilizați materialele cele mai naturale pentru a crea o atmosferă specială și un sentiment de unitate cu lumea exterioară. Piatra se va potrivi perfect într-un astfel de concept.
 • Piatra naturala - ignifuga. Dacă un foc izbucnește lângă casa dvs., o casă cu pietre prețioase va fi protejată de foc.
 • Materialul natural este rezistent la căldură. Chiar dacă există o vară fierbinte în regiunea dvs., este posibil să puteți face fără aer condiționat: spre deosebire de materialele sintetice care conduc cu ușurință căldura, piatra naturală vă va permite să mențineți o temperatură optimă în interiorul casei.
 • Plăcile din piatră sunt rezistente la apă, care pot fi, de asemenea, o calitate utilă atât pentru decorarea exterioară, cât și pentru interiorul casei.
 • O mare varietate de texturi, culori și texturi vă va permite să alegeți opțiunea perfectă pentru orice proiect de design. În plus, puteți combina două sau trei tipuri de piatră pentru un decor și mai neobișnuit.

Trebuie remarcat și dezavantajele evidente ale acestui material.

 • Greutatea mare a pietrei naturale creează o mulțime de dificultăți în timpul transportului, planificarea zidăriei și instalarea directă.
 • Este necesar să se facă calcule preliminare pentru a se asigura că fundația și pereții pot rezista la greutatea zidăriei.
 • Instalarea va dura mult timp dintr-o combinație de motive: este o greutate mare de plăci de piatră și necesitatea de a arăta fragmente mici în mod individual și dificultatea tăierii pietrei atunci când trebuie să aranjați articulațiile cu atenție. Din aceste motive, auto-instalarea provoacă o serie de dificultăți, iar munca profesioniștilor este destul de costisitoare.
 • Piatra însăși are și un cost ridicat, incomparabil cu lemn sau materiale sintetice de decorare.

specie

Amenajarea pereților din zidărie poate avea aspect diferit și proprietăți puțin diferite. Înainte de a planifica finisarea pereților exteriori sau interiori, cel mai important lucru este să decideți asupra tipului de material pe care doriți să îl utilizați.

Luați în considerare următoarele opțiuni.

 • piatră de nisip - Aceasta este o piatră destul de comună pentru fațada casei, dar uneori este folosită cu succes pentru lucrările de interior. Gresie este o rocă sedimentară cu un conținut ridicat de cuarț. Acesta este dur în textura sa și rupt pe chips-uri,în timp ce gama de culori este limitată la o paletă gri-bej, totuși este o piatră foarte durabilă și ieftină, iar culoarea redusă va permite casei să se îmbină cu peisajul.
 • calcaros - o altă piatră ieftină și obișnuită. Cel mai adesea are nuanțe de alb și gălbui, deși, în funcție de impurități, există variante interesante de calcar, poate fi chiar negru. Această opțiune are o structură poroasă și o densitate scăzută, totuși, printre avantaje, este de remarcat greutatea minimă a unei astfel de pietre. Una dintre cele mai populare tipuri de calcar este piatra de coajă: este de obicei o piatră zdrobită de culoare albă sau gri, în care sunt vizibile fragmente de coji de moluste. O astfel de soluție neobișnuită poate părea interesantă atât pe fațadă, cât și în interior.
 • dolomită - o piatră elegantă și interesantă, care poate avea o paletă largă de culori: de la nuanțe de alb și gri până la tonuri de culoare galbenă, bej, roz sau teracotă. Piatra este poroasă, densă și dură sau similară cu marmura. Cu toate acestea, toate aceste variante de dolomită sunt destul de apropiate atât în ​​ceea ce privește caracteristicile lor industriale, cât și în proprietățile lor vizuale.Față de o astfel de piatră seamănă adesea cu o suprafață ceramică: este o textura mai mult sau mai puțin netedă, cu nuanțe de culoare abia vizibile. O piatră de moloz poate să arate elegant - acestea sunt fragmente de diferite dimensiuni cu muchii zimțate.
 • travertinDe asemenea, numit tuff este un intermediar între calcar și marmură. Piatra este destul de ușoară, dar densă, care îi permite să fie folosită sub formă de plăci foarte subțiri. Travertinul Ural este cel mai adesea vândut, are o culoare predominant neagră, cu dungi frumoase albicioase, dar sunt posibile și alte palete de culori interesante. Piatra poate fi ușor lustruită până la o suprafață perfect lucioasă și este un echivalent mai ieftin de marmură. Această opțiune este minunată pentru pereți și în exterior și în interiorul casei.
 • Ardezie caucaziană Este utilizat pe scară largă pentru fațadele de învelitoare ale caselor particulare. Cel mai adesea este mat, care este un indicator al conținutului ridicat de siliciu. Cu toate acestea, există mai multe opțiuni rare care vor avea o suprafață netedă și strălucire. În ceea ce privește paleta de culori, în ardezie se limitează la o scală tonală întunecată.Acestea sunt, de obicei, pietre negre sau gri închis, iar ocazional maroniu și teracotă sunt posibile.
 • granit - O altă piatră populară, folosită de plăci de diferite forme și mărimi, în principal pentru placarea exterioară a clădirilor. Culoarea neobișnuită, gri-roz, cu dungi și stropi, face din această piatră un material extrem de interesant pentru designul exterior. Cu toata originalitatea, piatra gri nu va iesi excesiv pe site, poate fi perfect combinata cu alte materiale in decorarea fatadei.
 • marmură - Aceasta este o piatră nobilă, care este adesea folosită pentru acoperirea fațadei casei și pentru decorarea interioară. Materialul este destul de scump, nu este ușor să lucrați cu el, cu toate acestea, ca rezultat veți obține o suprafață lucioasă impecabilă, iar frumusețea va rămâne timp de mulți ani. Marmura albă, roz sau gri este cea mai des utilizată, dar gama de culori este foarte diversă, depinde de impuritățile care o compun.

Astăzi, există și o varietate largă de opțiuni pentru piatra artificială, este mult mai practică la finisare, deoarece are mai puțină greutate și plăci mai subțiri.În plus, culorile și textura unei astfel de pietre poate fi aproape orice, iar prețul nu va fi prea mare.

Piatra artificiala va va ajuta cu usurinta si cu bugetul sa realizati orice idee de design. Cu toate acestea, materialul nu va fi la fel de consumant de căldură și durabil ca opțiunile naturale.

cerere

Pardoselile din piatră naturală sunt utilizate foarte des și cu succes atât în ​​decorarea fațadei, cât și în designul interior. În același timp, așezarea dintr-o piatră poate să vadă de fapt în cele mai diverse stiluri.

Dacă vă decideți să luați în considerare un proiect de proiectare pentru exteriorul sau interiorul casei, merită să decideți alegerea pietrei.

Pentru utilizare în exterior

Este pentru fațadă faptul că zidaria este folosită cel mai adesea, vă permite să decorați frumos un perete de beton. Pentru o casă de lemn, piatra care osoară nu va funcționa: pereții nu sunt suficient de puternici. Cu toate acestea, puteți decora o casă de beton cu lemn și piatră naturală în același timp.

Luați în considerare următoarele opțiuni de modă și relevante.

 • Dacă ați planificat o casă în stil rusesc, gresie sau piatră de coajă vă vor potrivi: opțiunile de culoare gri deschis și bej vă vor permite să creați o fațadă frumoasă a unei case cu un design discret.Dacă doriți, puteți să completați decorarea cu elemente sculptate din lemn întunecat sau ușor, precum și să decorați părțile individuale cu plăci ceramice strălucitoare. Dacă, în ansamblu, doriți o fațadă mai izbitoare, ar trebui să luați în considerare materialele artificiale într-o gamă roșu-maro.
 • Pentru casă în stil clasic sau neoclasic în valoare de marmură. Cel mai bine este să alegeți o opțiune naturală, cu toate acestea, dacă bugetul nu permite, puteți lua în considerare, de asemenea, turnarea analogică a marmurei, care, aparent, nu este prea diferită de cea prezentă. Pentru acest stil este caracterizat de cea mai mare parte finisaj ușor. Luați în considerare o nuanță pur albă sau modele interesante cu pete și pete colorate, aceste detalii pot face casa ta specială.
 • Pentru casă Stilul scandinav nuanțele de piatră gri închise sunt perfecte, puteți lua în considerare atât opțiunile naturale, cât și cele artificiale. Cele mai bune vor arăta plăci de piatră de formă neregulată, vor crea efectul neglijenței deliberate și antichității. Cu toate acestea, dacă vă place o estetică mai modernă, puteți găsi o piatră sub formă de cărămizi înguste, care va arăta, de asemenea, bine.

În interior

Puteți folosi zidăria și puteți termina pereții încăperilor din interiorul casei. Piatra este perfect combinată cu orice tapet, bordură de lemn sau zugrăvirea obișnuită a zidurilor. Cărămidă sau piatră este rar folosit pentru decorarea interioară a întregului interior, astfel de zidărie ar putea părea prea atrăgătoare. ohPiatra este, de obicei, doar unul dintre accentele din interior.

 • De cele mai multe ori se folosesc tot felul de pietre. stil de țară. Această decizie de proiectare este deosebit de caracteristică pentru casele cu mobilier din lemn interior. Într-un astfel de interior poate arăta o piatră mare de bej și de teracotă. Dacă doriți să jucați pe contrastul nuanțelor, puteți aduna tonuri gri și albicioase sub lemn: această soluție vă va permite să evidențiați în continuare zidăria. Pentru o cameră de zi, sală de mese, loggie sau hol, o combinație de lemn și piatră se va potrivi perfect.
 • În stil modern Este obișnuit să combinați tonuri contrastante neașteptate. De exemplu, în decor poate arăta combinație mare de marmură alb-negru. Pentru o cameră mică, este mai bine să faceți o bază de lumină cu elemente decorative mici, întunecate, iar dacă spațiul este mare,atunci puteți să o aranjați în principal într-un ton întunecat sau să combinați culorile în proporții egale.
 • Dacă doriți să decorați interiorul în stil modern, dolomitul cu textura neobișnuită și o gamă largă de culori vă vor potrivi. Dacă restul casei este destul de restrâns, puteți combina diferite culori ale pietrei și chiar puteți face un mozaic din ele. În acest caz, piatra va fi perfect combinată cu orice material textil, tapet, lemn lăcuit, metal și ceramică.

Sfaturi utile

Alegerea pietrei pentru finisare este foarte importantă. Dacă ați conceput un design similar de exterior sau interior al casei dvs., dar nu știți de unde să începeți, rețineți sfaturile de design de la designeri.

 • Înainte de a achiziționa piatra dorită și de ao instala, este foarte important să efectuați calculele: pentru aceasta aveți nevoie de caracteristicile detaliate ale fundației, de parametrii pereților, de grosimea și densitatea acestora. Toate aceste date trebuie să luați de la dezvoltator, dacă ați planificat să terminați piatra. Dacă nu sunteți sigur dacă pereții vor rezista la finisarea dvs., puteți să comandați un calcul de la profesioniști.
 • Punerea materialului natural cu mâinile tale este numai dacă ai cunoștințele și abilitățile de bază într-o asemenea chestiune.Dacă nu, este mai bine să te întorci la profesioniști sau să alegi o piatră artificială pentru auto-asamblare: este mult mai ușor să lucrezi cu ea, poți lipi doar câteva opțiuni cu o soluție specială.
 • Atunci când lucrați cu piatră naturală, finisarea colțurilor este deosebit de dificilă: trebuie să calculați cu exactitate cantitatea de piatră pentru a se potrivi. Dacă faceți singur finisarea, aveți grijă să tăiați pietrele la dimensiunea dorită.
 • La finisarea interiorului, trebuie acordată o atenție deosebită articulațiilor cu podeaua. Indiferent dacă aveți un laminat, linoleum sau parchet, este mai bine să plasați un plin în jurul perimetrului. Dacă credeți că nu se încadrează în proiect, este important să aranjați articulațiile foarte atent, tăiați corect piatra și lipiți-o cu grijă, așezând căptușeala deasupra podelei de la joncțiune, astfel încât să nu existe goluri.

Cele mai bune opțiuni

Există multe opțiuni pentru decorarea fațadei și interiorul cu piatră. Dacă nu puteți decide asupra designului, luați în considerare ideile gata făcute. Poate că proiectele de design de succes vă vor inspira pe cont propriu.

 • Atunci când decora fațada casei nu acoperă neapărat întreaga casă cu piatră. Așezarea poate fi interesantă să se uite și cu alte decorațiuni, de exemplu, colorarea obișnuită. Vă rugăm să rețineți că piatra trebuie să se ridice în fundal general, dar să nu fie prea contrastantă. De obicei, alegeți zidurile mai întunecate decât culoarea principală a casei.
 • Materialul natural vă permite să vă potriviți perfect locuinței în peisajul înconjurător. Pentru a accentua apropierea de natura și armonie cu ea, încercați să piatrăți nu numai pereții casei, ci și elementele din apropiere - scări, căi, fântâni sau paturi de flori. Acest lucru vă va ajuta să vă uniți întreaga secțiune într-un singur ansamblu.
 • Zidaria interioară pare întotdeauna neobișnuită, dar pentru ao evidenția, nu alegeți neapărat culoarea strălucitoare a pietrei. Pe versiuni destul de restrânse, maro, bej și gri pot fi evidențiate prin iluminarea corespunzătoare. LED-urile luminoase de perete sunt acum în vogă, ele vor ajuta nu numai să creeze o lumină moale plăcută în cameră, ci și să evidențieze textura neobișnuită a zidăriei.
 • Dacă vă decideți să piatrăți nu doar un perete în cameră, ci o zonă mai largă, nu trebuie să alegeți un material solid, de multe ori acest aspect pare foarte plictisitor.În același timp, opțiunile contrastante sunt, de asemenea, evitate cel mai bine, astfel încât interiorul să nu fie variegat. Soluția ideală este de a lua mai multe culori care sunt aproape de culoare, dar diferite în ton. În acest scop, de exemplu, scara de culoare bej va fi perfectă: puteți combina nuanțele crem, ocru și maro.

Cum de a efectua cu care se confruntă cu pereți o piatră, uita-te în următorul video.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor