Monolit de benzi fundație: caracteristicile de construcție

Monolit de benzi fundație este un sistem indivizibil de armare din oțel și beton. Acest tip de fundație este așezat de-a lungul perimetrului sub toate zidurile și partițiile unei clădiri. Cu un calcul și o construcție adecvate, monolitul este durabil, fiabil și stabil, este potrivit pentru clădiri și structuri de diferite mărimi și scopuri.

Organizarea unei fundații de benzi monolitice este foarte utilă în cazul apariției apelor subterane, în caz contrar este necesar să se asigure un sistem de drenaj.

Caracteristici speciale

Designul fundației colectează toate încărcăturile din clădire și distribuie încărcătura pe solul fundației, care protejează pereții de deformare datorită mișcărilor solului.Caracteristica principală de proiectare a fundației benzii este regula - înălțimea trebuie să fie cel puțin de două ori mai mare decât lățimea. În condițiile de întărire a betonului, acesta poate suporta sarcini semnificative, mai mult decât fundații, grătare, coloane și grilă. Monolit de benzi fundație utilizate pentru construcția de diverse obiecte. Poate fi folosit pentru a construi atât clădiri de joasă înălțime pentru diferite scopuri (case individuale, cabane, băi, anexe) și clădiri auxiliare (sere, extensii, garduri).

La proiectarea și instalarea unei panglici monolitice, trebuie luate în considerare mai multe reglementări. Atunci când se calculează, ele sunt ghidate de datele conform regiunii de construcție conform SNiP 23-01-99 "Climatology Building", SNiP 2.02.01-83 "Fundații ale clădirilor și structurilor". La etapa de selecție a materialelor și instalarea cofrajului, GOST R 52085-2003 "Cofraje. Condiții tehnice generale ", GOST 5781 82" Armatura ".

Fundația acestui tip are multe avantaje.

 • Forța de aderență. Cu un calcul corect, monolitul va suporta sarcina din clădire în orice condiții.
 • Durabilitate.Durata de viață a unei benzi monolitice este de 150 de ani. Această durată se realizează datorită integrității structurii și absenței cusăturilor. Comparativ cu „panglici“ din caramida, blocuri de beton, o durată de viață de 30-70 de ani, alegerea unei construcții durabile monolit este mai adecvat.
 • Posibilitatea de a subsolului și subsolul dispozitivului.
 • Posibilitatea de a construi o clădire de orice configurație, deoarece bazele de benzi monolit turnat pe sol, direct în matriță, forma și dimensiunile fundației poate fi arbitrară. Legarea la mărimea blocurilor din fabrică lipsește aici.
 • Posibilitatea de auto-încorporare. Procesul tehnologic de instalare și turnare este destul de simplu, deci nu este nevoie să atrageți echipamente de construcții specializate sau să închiriați specialiști cu înaltă calificare. Puteți pune o "bandă" monolitică cu propriile mâini.

În monolitului și există și dezavantaje, printre care, în primul rând este de a oferi o bază de cost ridicat, care include costul materialelor (beton, umpluturi, otel beton, umplutură de material, de etanșare), costul lucrărilor (excavare, ligament armare cofraje montare) .

Atunci când veți fi auto-așezați, veți avea nevoie de o echipă de 4-5 persoane, un mixer de beton și un aparat pentru vibratoare din beton.

dispozitiv

Fundațiile din beton armat pot fi de două tipuri.

 • Adâncime opțiuni de adâncime poate fi folosit pe soluri calme, ne-piloase, cu o bună capacitate de rulare pentru clădirile mici (clădiri de cadru, case din lemn). În acest caz, banda este suficientă pentru a fi scufundată cu 10-15 cm într-un strat solid de sol, care se află sub stratul moale fertil. Trebuie notat că înălțimea totală a fundației în conformitate cu reglementările trebuie să fie de cel puțin 60 cm.
 • Fundații de benzi monolitice fundație profundă costum în case grele. De regulă, acestea sunt coborâte sub nivelul de înghețare a solului în conformitate cu normele climatice cu 10-15 cm. Este important ca baza să se sprijine pe un strat solid de sol, care are o capacitate mare de a purta. În acest sens, ar putea fi necesară aprofundarea fundației la sprijinul necesar.

   Tehnologia de producție a fundațiilor de benzi variază. Astfel de fundații sunt după cum urmează:

   • prefabricate - constau din blocuri din beton armat și perne prefabricate.Fundamentele prefabricate se construiesc foarte repede, iar echipamentele de construcție vor fi necesare pentru instalare;
   • monolitic - astfel de structuri se fac imediat la șantier. Armarea este așezată în cofraje și se toarnă betonul. Fundația consolidată monolit nu necesită implicarea echipamentului de construcție, deoarece se poate face independent, chiar și fără competențe specializate.

    Principalul material al structurii de beton este cimentul Portland. Brandul său este selectat în funcție de proiect. Pentru construirea de clădiri individuale cu locuințe mici, Portland ciment M400 este de obicei utilizat. Și, de asemenea, în compoziția de umplere de beton include umpluturi (pietriș și nisip) și apă. Designul poate fi buttobetonnoy, în acest caz, pietrele de dărâmături sunt folosite ca umplutură.

    Betonul armat are cele mai bune caracteristici de rezistență pentru fundație. Acesta este un cadru din beton armat cu un cadru din oțel. Plasă de armare constă din tije longitudinale și transversale interconectate prin sârmă de tricotat. Cofrarea este un element necesar al monolitului. Acesta este colectat din placi de lemn, placi de placaj si PAL.Cea mai obișnuită utilizare a plăcilor de 25-40 mm grosime din lemn de conifere. Dintre acestea se montează scuturi, care sunt fixate în groapă.

     Prin tipul de material și umplerea amestecului de beton, fundațiile monolitice sunt împărțite în astfel de tipuri:

     • beton;
     • beton armat;
     • moloz din beton.

      O problemă importantă în proiectarea și instalarea fundațiilor este o soluție constructivă a pardoselilor. Atunci când se construiește o fundație de bandă monolitică, solul sub podea rămâne saturat cu umiditate, din care podeaua are nevoie de protecție. Cu o bază scăzută, podelele sunt executate la sol. Groapa pentru a evita zădărnicirea este umplută pe pământul împrăștiat cu dărâmături și nisip. Peste ele stratul de impermeabilizare este aranjat. Placa de pardoseală nu este conectată la banda de fundație, îmbinările sunt prevăzute cu impermeabilizare. În plus, pentru drenarea excesului de umiditate aranjați un sistem de drenare în jurul clădirii, care include canale de canalizare pentru a scurge apa de ploaie din subsol. Aceste activități sunt destul de costisitoare.

      Un exemplu remarcabil de fundație a benzii monolitice a dispozitivului este o versiune cu o zonă orb.Pardoseala sub formă de pardoseală este folosită de obicei pentru a crea un spațiu în pardoseală. În acest caz, în subsolul casei sunt făcute aerisiri care sunt deschise în timpul funcționării pe tot parcursul anului.

      Atunci când creați un spațiu subteran ventilat, puteți utiliza orice materiale termoizolante.

      calcul

      Proiectarea fundației începe cu calculul. Inițial, este necesar să se determine adâncimea de așezare, înălțimea părții deasupra solului și lățimea benzii. Parametrii adâncimii și lățimii fundației benzii monolitice depind de tipul de sol, de adâncimea înghețului, de masa clădirii. Dacă este îngropată "banda" fundației, atunci adâncimea structurii este calculată pe baza adâncimii maxime a penetrării înghețului la locul de proiectare plus 25-30 cm.

      Dacă fundația este superficială, atunci fundația sa este determinată de natura solului cu următoarele adâncimi minime:

      • sol din argilă - 75 cm;
      • nisipuri argiloase și argiloase - 45 cm;
      • (inclusiv preparate artificial, cu nisip, moloz, pietriș) - până la 45 cm.

       Lățimea fundației trebuie să garanteze că nu mai mult de 70% din capacitatea portantă a acestui sol este transferată la sol.Dimensiunea minimă a grosimii fundației benzii monolitice este de 30 cm. Calculul lățimii constă în colectarea întregii încărcări calculate pe fundație, care trebuie împărțită la lungimea totală a fundației și capacitatea de susținere a solului.

       La colectarea încărcăturilor, se iau în considerare următoarele valori:

       • greutatea proiectului la domiciliu. Se compune din masa tuturor structurilor de construcție - pereți, plafoane, acoperișuri. Valorile aproximative pot fi luate din SNiP II-3-79 "Ingineria termică a clădirii";
       • zăpadă și vânt. Acestea sunt determinate pentru fiecare regiune climatică și sunt calculate în conformitate cu SNiP 2.01.07-85 "Încărcări și Impacturi";
       • greutatea echipamentului casnic, mobilier, oameni. Se calculează în conformitate cu reglementările. Se ia o valoare de 195 kg pe metru pătrat din fiecare tavan, incluzând suprapunerea podelei la primul etaj.

       Greutatea totală este înmulțită cu un factor de 1,3 pentru a determina încărcătura finală a fundației. Valoarea se obține în kilograme. Lungimea fundației este considerată în totalitate sub toate zidurile și pereții despărțitori. Capacitatea de transport a solului la amplasament este determinată aproximativ. Minimul este de 2 kg / cm².Este potrivit pentru toate tipurile de soluri, cu excepția argilei și argilei.

       Înălțimea părții superioare a fundației benzii depinde de adâncimea fundației și de lățimea "benzii" bazei. Pentru acest parametru, se calculează valoarea maximă la care structura va fi stabilă și ținută ferm la bază.

       Este posibil să se determine înălțimea admisibilă în două moduri:

       • valorile sunt luate într-un raport de 1: 1;
       • înălțimea este calculată în raport cu talpa. Lățimea proiectată a "benzii" este înmulțită cu 4.

        După calcularea parametrilor fundației clădirii, se calculează și cantitatea necesară de materiale de construcție. Elaborarea unei estimări aproximative va permite un proces continuu de construcție. Din acest punct de vedere, este important să se calculeze volumul necesar de beton. Volumul turnării este considerat în funcție de înălțimea, lățimea și lungimea fundației, utilizând formula pentru calcularea volumului paralelipipedului.

        Înălțimea totală este luată în considerare aici: părțile de suprafață și subterane.

        Cantitatea de armare este calculată în total pentru cadru pe baza lungimii tijelor longitudinale și a barelor verticale, precum și a numărului acestora. Tijele verticale sunt de obicei stabilite la 50 cm, iar la colțuri.Înălțimea lor este mai mică decât înălțimea fundației cu 10-15 mm. De asemenea, este necesară calcularea cofrajului. Suprafața tuturor suprafețelor din lateral poate fi calculată prin înmulțirea înălțimii fundației cu dublul perimetrului. După aceasta, trebuie să determinați aria plăcii (lungimea trebuie înmulțită cu lățimea). Suprafața suprafețelor laterale este împărțită pe suprafața plăcii și se obține numărul de plăci de cofraj.

        Estimarile pentru fundamentarea benzi monolitice de auto-așezare includ următoarele:

        • materiale pentru umpluturi "perne" (nisip, pietre cioplit, ciment);
        • beton turnat;
        • accesorii;
        • fire moi pentru armarea legată;
        • placi pentru cofraje;
        • materiale de impermeabilizare (bitum, material de acoperis, film din polietilenă);
        • Materiale pentru zonele orb (plăci, beton, nisip, spumă plastică);
        • instrumente de construcții;
        • angajarea de lucrători sau echipamente pentru lucrări de terasament;
        • echipamente pentru betonare (malaxor de beton, vibropress).

        După stabilirea dimensiunilor necesare ale fundului benzii monolitice, realizați un desen al planului fundației, îmbinări și fixare. Exemplul prezentat arată structura unei benzi monolitice pentru o casă cu dimensiuni de-a lungul axelor de 9800x11300 mm.Acesta include planul subsolului, secțiunea, schema de armare.

        Diagrama rezultată explică următoarele informații:

        • principalele elemente structurale și dimensiunile acestora;
        • dimensiunile exacte ale clădirii pe axe;
        • distanța dintre elementele din axe și în mărime;
        • nivelul exact al fundației;
        • hidroizolarea și izolarea termică. Desenele semnează materialul de construcție folosit pentru lucrări;
        • diagrama indică locul de formare a bazei și a zonei orb;
        • dispozitivul de acoperire podea viitoare, cu un nod de un prileganiye de podea
        Fundația casei 9800x11300

        construcție

         Indiferent dacă faceți o fundație cu mâinile dvs. sau cu angajarea angajaților, știind că tehnologia este foarte importantă. În toate etapele instalării este necesară controlul pas cu pas al procesului.

         Instalarea unei fundații de benzi monolitice include mai multe etape.

         • Pregătirea șantierului de construcție. Primul pas este curățarea zonei de resturi, pregătirea unui loc pentru stocarea materialelor. Dimensiunile carierei sunt transportate în zona curățată. În funcție de dimensiunile marcate ale casei, un strat de sol fertil este dredat. Colțurile viitoarei fundații sunt marcate cu coloane, direcția pereților este marcată cu corzi.Lucrarea de marcare se face folosind nivelul clădirii.
         • Terasamente. Cablul este săpat un șanț la adâncimea fundației. Lățimea șanțului este determinată de lățimea de proiectare a benzii, luând în considerare instalarea cofrajului. De obicei, pentru acest concediu 20-30 cm pe fiecare parte.
         • Prepararea bazei. Fundul șanțului este acoperit cu un strat de nisip, în funcție de tipul de sol. Pentru acoperirea solurilor, grosimea stratului trebuie să fie de cel puțin 20 cm. Suprafața este strânsă și căptușită cu un strat de impermeabilizare.
          • Montaj si instalare de cofraje. Pentru instalarea cofrajelor pregătiți plăcile. La instalarea cofrajului, peretele scutului trebuie să fie strict vertical, în timp ce marginea plăcilor ar trebui să fie cu 5-10 cm mai mare decât umplerea cofrajului. Plăcile trebuie fixate împreună cu șuruburi sau cuie și montate într-un șanț cu distanțiere și cuie. Este important să facem această etapă foarte atentă, astfel încât atunci când betonul să fie turnat, cofrarea își păstrează forma. Peretele de cofraj este acoperit cu o folie sau mastic pentru o dezasamblare ușoară după ce betonul a fost fixat.
          • Cusca de armare de tricotat. După instalarea cofrajului, puteți începe consolidarea. Cadrul armăturii este tricotat de barele longitudinale A-III și barele de oțel transversale.Plasa de plasă întărită atunci când este plasată în cofrajă asigură un strat de protecție de 30 mm. Pentru aceasta puteți utiliza tije de decupare.
          • Turnarea amestecului de beton. După instalarea fitingurilor este necesară turnarea betonului. Controlul calității, continuitatea procesului și temperatura acestuia sunt importante aici. Umplerea cofrajelor produce uniform. Pentru a obține densitatea, uniformitatea, îndepărtarea bulelor de aer, betonul trebuie vibrat după turnare.
          • Îngrijirea betonului. Toate lucrările ulterioare sunt efectuate după ce betonul a fost setat. În medie, instalarea peretelui poate începe la 1-2 săptămâni după turnare. Pentru impermeabilizarea suprafețelor laterale ale benzii monolitice ale benzii acoperite cu mastic bitum. După aceea, poți să îți completezi rezervările.

          Sfaturi

          Atunci când construiți fundația casei trebuie să țineți cont de multe nuanțe.

          • Temperatura procesului de întărire a betonului depinde de temperatura în timpul lucrului. În vreme caldă, fundația turnată este acoperită cu folie de plastic pentru a păstra umiditatea, iar partea superioară a turtei nu se usucă.
           • Nivelul optim de temperatură în timpul turnării betonului este considerat a fi de aproximativ + 20 ° C, cu o cetate de masă de 50% realizată în a treia zi.Mai mult, puteți elimina cofrajul și puteți continua munca. La o temperatură de aproximativ + 10 ° C, această perioadă este de 10-14 zile. Temperatura de + 5 ° C necesită izolarea termică a cămilii sau încălzirea betonului; în mod natural, betonul nu se solidifică la acest nivel de căldură. Aproximativ 28-30 zile trebuie să treacă înainte de solidificarea finală a betonului.
           • Este important atunci când instalați o fundație de benzi monolitice pentru a lua în considerare locul de trecere a comunicațiilor. Pentru aceasta, țevile de plastic de mărime corespunzătoare sunt așezate prin cofraje.

           Pentru a obține o fundație de benzi monolitice, consultați următorul videoclip.

           Comentarii
            autor
           Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

           Sala de intrare

           Camera de zi

           dormitor