Încălzirea fundației: cum să o faceți chiar de mai mulți ani?

 Încălzirea fundației: cum să o faceți chiar de mai mulți ani?

Izolarea subsolului este o etapă importantă de izolare la domiciliu și, de asemenea, servește la protejarea fundației împotriva înghețării și distrugerii. Izolația este mai bine realizată la etapa de construcție, dar dacă este necesar se poate realiza într-un obiect deja construit.

Principalul lucru este de a respecta tehnologia de instalare în funcție de tipul de clădire, de fundație și de materialele utilizate.

motive

Încălzirea fundației pentru a preveni un impact negativ asupra mediului extern, ceea ce sporește durata de viață și, prin urmare, perioada de funcționare a întregii structuri.

Un procent mare din pierderea de căldură a obiectului intră pe fundația neizolată, chiar dacă pereții și acoperișul au izolație termică adecvată. Atunci când pierderea de căldură trebuie să activeze surse suplimentare de încălzire, ceea ce duce la o creștere a costului întreținerii la domiciliu. Dar, cel mai important, aerul excesiv încălzit devine uscat. A fi într-o astfel de cameră este incomod, nefolositor.

Încălzirea obligatorie se referă la camerele de la subsol și la subsol care sunt utilizate ca boilere, bazine, biliard etc. Este clar că în bazele exploatate, lipsa căldurii face imposibilă utilizarea camerei. Când se află în subsolul comunicațiilor, este de asemenea important să se asigure nivelul corespunzător al indicatorilor de temperatură, altfel este imposibil să se evite defectarea acestora.

De asemenea, fundațiile piloților se calmează pentru a reduce pierderile de căldură la nivelul podelei. Pentru a face acest lucru, ele izolează partea de subsol, având grijă să prevină formarea de "punți reci" între metal și alte elemente.

Izolarea termică a bazei vă permite să evitați umflarea solului, deoarece acesta nu îngheață în jurul fundației. Acest lucru, la rândul său, ajută la evitarea fluctuațiilor în sol, provocând contracția și căderea fundației, încălcarea geometriei sale.

După cum știți, fiecare tip de fundație are o anumită rezistență la îngheț. Pentru fundațiile din beton, media este de 2000 de cicluri. Acest lucru înseamnă că proiectul rezistă până la 2000 de cicluri de congelare și dezghețare fără a-și pierde indicatorii tehnici. La prima vedere, cifra este destul de impresionantă. Cu toate acestea, în practică, mai multe duzini de cicluri de congelare și dezghețare pot apărea într-o singură iarnă, ceea ce reduce în mod natural durabilitatea bazei.

Utilizarea materialelor termoizolante permite reducerea numărului de cicluri de îngheț / dezgheț, deoarece fundația nu are timp să înghețe. Ca urmare, numărul total de cicluri admise este "consumat" mai puțin activ și, prin urmare, fundația va dura mai mult.

Izolarea fundației unei case particulare sau a altui obiect se realizează împreună cu impermeabilizarea, ceea ce permite extinderea duratei de viață a structurii, întărirea acesteia, protejarea acesteia de efectele negative ale apelor subterane și fenomenelor atmosferice.

Astfel, putem concluziona că principalele funcții ale izolației termice a bazei obiectelor sunt reducerea pierderilor de căldură și protejarea fundației.

Care este mai eficient?

Există un număr considerabil de metode de izolare, dar în primul rând este necesar să se determine dacă izolația este externă sau internă. Imediat merită să faceți o rezervare pe care experții recomandă izolarea din exterior, deoarece aceasta este o metodă mai eficientă.

Izolarea termică externă permite o reducere maximă (cu 20-25%) a pierderilor de căldură, precum și protejarea bazei. În cazul izolației termice interne, suprafețele nu acumulează căldură, prin urmare există pierderi semnificative de căldură. În plus, suprafața exterioară neizolată îngheață prin mai mult (deoarece nu are contact cu un subsol sau subsol mai cald) și, prin urmare, se prăbușește mai repede.

Cu izolație internă devine aproape imposibil să se reducă înghețarea solului și să se împiedice umflarea acestuia. În plus, apa subterană continuă să afecteze fundația. Se pare că izolația termică din interior doar într-o oarecare măsură economisește din cauza pierderilor de căldură, dar nu protejează în nici un fel baza.

Izolație termică exterioară
Izolare termică internă

În plus, izolarea interioară reduce suprafața utilă a încăperii, ceea ce poate fi important în cazul subsolurilor exploatate. În cele din urmă, cu izolație internă, permeabilitatea la vapori a suprafețelor este aproape întotdeauna întreruptă, ca urmare a faptului că încăperea este umplută cu vapori umedi, microclimatul său este perturbat.

Dacă vaporii de umiditate nu au timp să plece, riscă să se așeze pe suprafețele fundației, izolație, material de finisare. Toate acestea conduc la proprietățile lor umede și la pierderi de performanță. Suprafețele din lemn încep să putrezească, coroziunea apare pe metal, eroziunea pe beton, izolația își pierde eficiența termică.

Este posibil să se prevină astfel de fenomene prin organizarea unei barieri de vapori, precum și prin calcularea cu precizie a grosimii izolației. Este important ca punctul de rouă (granița în care vaporii de umiditate se transformă în picături) să cadă pe stratul exterior al izolației sau dincolo de aceasta.

O atenție deosebită trebuie acordată articulațiilor suprafețelor verticale ale fundației și ale podelei, podelelor, îmbinărilor suprafețelor, deoarece cu încălzirea internă în aceste locuri există o mare probabilitate de apariție a "podurilor reci".

Trebuie remarcat faptul că izolația exterioară este mai eficientă și, prin urmare, preferată.Experții interni recomandă să recurgă numai dacă nu este posibilă implementarea altor metode.

Este necesar să se prevadă în acest caz o barieră de vapori de înaltă calitate, iar în majoritatea cazurilor (cu o suprafață mare de subsoluri exploatate) - ventilație forțată.

O altă problemă importantă care îngrijorează proprietarii de case - când se încălzește fundația. În mod ideal, acest lucru se realizează în stadiul de construcție, după îndepărtarea sau instalarea unei grătare pe o fundație de piloți. În acest caz, este posibil să se obțină o izolație ermetică maximă, să se producă o izolație exterioară mai bună, precum și să se reducă complexitatea procesului.

Un punct important în izolarea exterioară este izolarea atât a suprafețelor verticale ale fundației, cât și a suprafețelor orizontale orizontale. În timpul izolației în timpul fazei de construcție, această recomandare poate fi implementată.

Cu toate acestea, dacă acest lucru nu a funcționat, putem face, de asemenea, izolație într-o casă deja construită.

Cum se izolează: moduri

După cum am menționat deja, puteți încălzi orice clădire. Alegerea unei metode particulare depinde de ce dispozitiv are fundația și structura în sine, cât de mare este pierderea de căldură a obiectului.

intern

Încălzirea interioară în ansamblu se face prin aceleași principii ca și cele externe.Pentru aceasta puteți utiliza plăci din polistiren spumos (nerecomandate pentru spațiile exploatate datorită insecurității lor de mediu), pulverizare cu spumă poliuretanică sau penofol.

Aceste încălzitoare sunt montate pe un strat de impermeabilizare și apoi căptușite (prin contact sau pe principiul unei fațade ventilate).

Există, de asemenea, o tehnologie de încălzire cu argilă expandată, totuși, grosimea stratului în acest caz trebuie să fie de cel puțin 0,3 m. Este creat un cofraj din lemn cu o înălțime de la podea la tavan, care este impermeabil din interior și acoperit cu argilă expandată.

polistiren expandat
Lut expandat

în aer liber

Acesta presupune eliberarea fundației de la sol, restaurarea orizontalelor sale, curățarea suprafețelor. Cel mai important pas este impermeabilizarea. Numai peste el se încălzește. Materialele și tehnologiile utilizate vor fi discutate mai jos.

În construcție

După cum am menționat deja, aceasta este opțiunea cea mai preferată. Se poate realiza în 2 moduri:

 • a fi un cofraj fixat la cald;
 • implică izolarea termică a bazei imediat după demodulare.

În primul caz, se planifică crearea unui cofraj, pereții interiori și exteriori ai căruia sunt realizați din plăci din polistiren expandat, cu o rezistență adecvată.Amestecul de beton este turnat în cofraje în conformitate cu cerințele tehnologice prevăzute pentru fundația benzii, după care este lăsată timp de o lună pentru a construi rezistență.

După timpul specificat, se efectuează lucrări suplimentare.

Există, de asemenea, oa doua metodă de izolare în timpul fazei de construcție - pentru acest lucru se pregătește și cofrajul, care este turnat cu beton. Dupa perioada de timp prevazuta, cofrajele sunt indepartate (de obicei este o structura din lemn), suprafetele fundatiei, daca este necesar, sunt stratificate si acoperite cu un grund. Apoi, baza este hidroizolată folosind materiale pe bază de bitum. Următorul pas este de a încălzi fundația, după care este acoperită cu materiale de protecție și decorative (contact - vopsea, tencuială, precum și siding, panouri, panouri de perete etc.).

Fundații ale unei locuințe

În general, izolarea subsolului unei case rezidențiale este similară izolării doar a fundației, însă implică o cantitate mai mare de lucrări de terasament, care trebuie să fie făcută manual. Procesul implică dezmembrarea zonei orb și a subsolului decorativ.Următorul pas este să sapi un șanț la adâncimea fundației. După aceea, ar trebui să pregătiți fundația pentru izolare, dacă este necesar, să efectuați sau să actualizați impermeabilizarea și să continuați instalarea izolației. Lucrările se finalizează prin umplerea fundației, instalarea materialelor de fațadă și a zonei orb.

Cladirea veche

Casele vechi de lemn nu au adesea nici o fundație. Acestea au fost construite imediat la sol și au pus pe mai multe pietre pentru fiabilitate. Cu toate acestea, în timp, partea inferioară a casei de busteni se înrăutățește. Situația poate fi îmbunătățită prin ridicarea cadrului cu mufe speciale, restabilirea geometriei prin înlocuirea elementelor deteriorate din lemn care sunt tratate prealabil cu compuși antiseptici. Apoi, casa este pusă în funcțiune.

Utilizarea spumei poliuretanice pentru izolarea unor astfel de clădiri este discutabilă din punct de vedere al eficienței termice a acestei tehnologii. În același timp, este sigur să spunem că lemnul din acest strat începe să putrezească mult mai activ.

Dacă vorbim despre case vechi cu o fundație, atunci complexitatea izolației poate fi asociată cu fundații puternice inegale.Acest lucru se datorează lipsei cofrajului în timpul turnării. În acest caz, recurg la încălzirea cu lut expandat.

La adâncimea fundației, se săpare și un șanț, care este hidroizolat și umplut cu lut expandat.

Pe partea de sus - strat de 10 cm de nisip, apoi restabili aspectul original al zonei orb.

Tipuri și alegerea materialului

Cele mai răspândite pentru izolație ca suprafețe verticale și trotuar, precum și un încălzitor sub placa de bază primite polistiren spumă. Are 2 soiuri - bine-cunoscut plastic din spumă și modificările sale extrudate.

Este preferabil să oferim cea de-a doua opțiune, deoarece spuma de polistiren extrudat (EPP) are o rezistență mai bună la umiditate, o toxicitate mai redusă și o rezistență la foc mai mare.

În ceea ce privește caracteristicile termoizolante, toate materialele pe bază de spumă de polistiren prezintă un coeficient de conductivitate termică scăzut.

Spuma de plastic
Spumă de polistiren extrudat

Este foarte convenabil să se utilizeze polistiren expandat, deoarece este produs în plăci care au o suprafață netedă. Fixarea este asigurată prin lipire sau mastic bitum. Este important ca compoziția să nu aibă solvenți.

Când se lucrează și se depozitează plăcile, este important să rețineți că nu tolerează expunerea la raze UV. În caz contrar, materialul este distrus. În acest sens, imediat după instalarea încălzitoarelor de polistiren ar trebui să fie închise cu un strat decorativ sau stropit cu pământ. Dacă nu se poate face acest lucru, este necesar să se asigure o protecție temporară cu materialul de acoperire. Plăcile depozitate trebuie ambalate.

Izolația mai modernă este spuma poliuretanică, care are, de asemenea, un coeficient scăzut de conductivitate termică, diferă în rezistența la umiditate, durabilitate, ecologic și incombustibilitate. Se aplica prin pulverizare pe suprafata cu o grosime de 3-10 cm. Datorita caracteristicilor aplicatiei, este posibil sa se obtina un strat monolitic - penetreaza in cele mai mici fisuri, scade fara articulatii intre elemente. Aceasta este o garanție a absenței "podurilor reci". De regulă, profesioniștii care au echipamentul necesar sunt invitați să efectueze lucrările.

Ca produse din polistiren, spuma poliuretanica este distrusa de radiatia ultravioleta. O altă trăsătură este imposibilitatea de acoperire a contactului cu suprafața încălzită,prin urmare, înainte de pulverizare, este necesară montarea unei cutii pe care vor fi instalate materialele de fatadă (socle) în viitor.

Izolarea cu penofol este, de asemenea, o tehnologie relativ nouă, care implică utilizarea de material rulant pe bază de spumă de polietilenă. Are proprietăți bune de izolare termică și, în plus, are capacitatea de a reflecta căldura.

Aceasta din urmă se datorează prezenței unui strat de folie pe o parte.

Din acest motiv, Penofol acționează în conformitate cu principiul unui termos - nu eliberează căldură din încăpere în timpul sezonului rece și împiedică încălzirea acestuia în căldura verii. În plus, prezența foliei de acoperire mărește rezistența materialului, permițându-i să păstreze grosimea mică, asigură impermeabilizarea suplimentară a suprafețelor.

Penofol

Deoarece izolația în vrac este de obicei folosită argila medie și mică. Această izolație naturală pe bază de argilă demonstrează o rată ridicată a izolației termice și a vaporilor, caracterizată prin incombustibilitate, ecologicitate și disponibilitate. Cu toate acestea, absoarbe rapid umezeala, asa ca atunci cand se foloseste gelatina, trebuie sa aveti grija de impermeabilizarea suplimentara a stratului de izolatie.

Minvat, care are caracteristici de izolare termică ridicată, este rar folosit datorită rezistenței sale scăzute la umezeală și rigidității materiale scăzute. O excepție poate fi numai covoare din fibre de bazalt cu rezistență ridicată. Cu toate acestea, ele sunt, de asemenea, utilizate într-o mai mare măsură ca un izolator intern pentru subsolurile exploatate.

Lut expandat
Rockwool

cerinţe

Principala cerință pentru izolarea fundației este coeficientul scăzut al conductivității termice. Este important ca materialul să aibă rezistență ridicată la apă. De aceea, vată minerală atât de populară (care nu este inferioară polistirenului expandat în proprietățile sale termoizolante) este rar utilizată pentru izolarea fundației. Se umezește repede și își pierde calitățile.

Doar ocazional, vata minerala este folosita ca o izolatie interna a fundatiilor in exploatare. Cu toate acestea, în acest caz este necesar să se utilizeze fibre de bazalt mai scumpe, precum și membrane difuze pentru abur și impermeabilizare. Acest strat este destul de scump.

O altă cerință importantă pentru izolație este rezistența ridicată.Deoarece materialul trebuie să reziste încărcărilor mecanice crescute (statice și dinamice), rezista la deformările solului.

Important atunci când se utilizează parametrii de izolare a peretelui pentru protecția mediului și a focului pentru materialele de fundație se estompează în fundal.

De fapt, majoritatea sunt îngropate sub pământ, ceea ce reduce riscul de incendiu și este folosit în afara clădirii.

caracteristicile

Să analizăm în detaliu cele mai importante caracteristici ale izolației de mai sus pentru fundație. Plăcile de polistiren cu un coeficient de pierdere de căldură de 0,037 W / m2K au eficiența termică maximă. Pentru o vizualizare mai clară a cât de bune este, dați indicatori de pierdere de căldură a aerului (cel mai bun izolator de căldură) - 0,027 W / m2K, lemn - 0,12 W / m2K și caramida - 0,7 W / m2K. Acum, este clar că spuma de polistiren depășește aproape toate celelalte materiale în eficiența termică.

Coeficientul de pierdere de căldură al hayditelor este de 0,14 W / m2K, spumă poliuretanică (depinde de tipul de bază de lucru și de grosime) - în intervalul 0,019-0,03 W / m2K. Conductivitatea termică a penofolului este de 0,04 W / m2K, în timp ce este capabilă să reflecte până la 94-97% din energia termică.

Plăcile bazate pe spumă de polistiren extrudat nu absorb umiditatea, precum și spuma poliuretanică.

Izolatia polistirenului are o clasa de inflamabilitate G1-G4 (in functie de tipul, adica este inflamabil, elibereaza toxine cu temperatura in crestere), argila expandata si spuma poliuretanica au o clasa de inflamabilitate NG (neinflamabila).

Tehnologie și etape de lucru

Este posibilă obținerea unei izolații de înaltă calitate numai dacă întreaga suprafață orizontală a fundației și suprafața orbită verticală sunt acoperite cu material termoizolant.

Indiferent dacă subsolul obiectului de construcție este izolat sau socluul casei în uz, izolația trebuie să înceapă cu pregătirea fundației. Pentru a face acest lucru, este curățat de la sol pe întreaga suprafață, pornind de la perete și terminând cu baza. În jurul întregului perimetru al fundației se formează un șanț. Lățimea acestuia ar trebui să fie suficientă pentru ca lucrătorii din acesta să își poată îndeplini funcțiile.

Pe șantier, șanțul poate fi excavat cu un excavator, în casa finită va trebui să lucrați manual cu lopeți.

Suprafața verticală trebuie curățată de pământ și de alți contaminanți, uscați. Dacă se detectează căderi și crăpături, bazele de beton trebuie încorporate cu un polimer special de acțiune operativă. Spre deosebire de mortarul de ciment, acesta îngheață după 12-24 ore.

În prezența rugozității și a proeminențelor, este mai bine să le respingem și apoi să mergem pe suprafață cu o mașină de rectificat cu o duză pe o piatră sau lemn.

Procesul nu va fi ușor, dar datorită acestei lucrări putem realiza chiar și suprafețe cât mai pregătite pentru următoarea etapă de lucru.

Acțiunile luate în considerare sunt comune celor mai multe tipuri de fundații (inclusiv pentru baze pe piloți cu șurub cu element de bandă).

Următoarele etape ale muncii variază în funcție de tipul de fundație. Luați în considerare trăsăturile tehnologiei caracteristice unui design particular al bazei.

Panglică opțiune

Suprafața de beton preparată este acoperită cu un grund, care îmbunătățește aderența și va acționa ca un tip de izolație pentru impermeabilizare. Este important să acoperiți uniform fundația cu un grund și să așteptați până când este complet uscat.

Următorul pas va fi lipirea sau topirea impermeabilizării.Este montat de sus în jos și implică, de asemenea, obținerea în cele din urmă a unei acoperiri monolitice fără goluri.

După organizarea unui strat de impermeabilizare se procedează la izolare. Pentru a face acest lucru, utilizați adesea plăci de polistiren, care sunt aplicate compoziție adezivă. Este mai convenabil să faceți acest lucru cu o mistrie zgâriată, calculând cantitatea de adeziv, astfel încât excesul său să nu iasă dincolo de placă atunci când este fixat. Dacă se întâmplă acest lucru, ar trebui să ștergeți imediat adezivul excesiv.

Dacă este necesar, aplicarea izolației în 2 rânduri din al doilea rând este lipită cu o ușoară decalare față de prima. Distanțele de la rând nu ar trebui să se suprapună între ele. Atunci când apare un spațiu intersectat, acesta este umplut cu spumă de construcție, excedentul fiind tăiat cu un cuțit după solidificare.

Pentru fixarea plăcilor din polistiren, care sunt sub nivelul solului, este suficient să folosiți adeziv, deoarece după ce au adormit pământul, plăcile vor fi bine apăsate pe suprafață.

Acea parte a izolației care cade pe bază este fixată suplimentar cu dibluri panate. În același timp, o groapă cu diametrul necesar este forată în suprafața plăcilor, după care se introduce un dispozitiv de fixare.

Izolarea termică este finalizată prin umplerea subsolului și împrăștierea terenului în jurul acestuia, protejând izolația cu un strat decorativ, dacă este necesar, cu un film de înfășurare eoliană.

grămadă

Izolarea termica a fundatiei pilonului implica saparea unui canal intre piloti cu o adancime de 50 cm. Oa treia parte este acoperita cu nisip, apoi se toarna un cadru de armare, umplut cu beton. După timpul necesar setării, spațiul dintre suprapunere și sol este așezat cu o cărămidă în jurul perimetrului, menținând în același timp mici goluri de ventilație.

După aceea, așezarea este acoperită cu un strat de izolație (în special EPP), întărit cu plasă și tencuit.

Finalizează procesul de decorare a plintei.

în formă de coloană

Fundația coloanei este izolată ca o fundație cu piloți. În loc de zidărie în ambele cazuri, puteți utiliza profile metalice sau bare de lemn. Primul înainte de utilizare trebuie protejat cu compuși anticorozivi, al doilea - cu antiseptice și antipirină.

Dacă este necesar (condiții climatice dure), se adaugă perlitului în soluția de beton sau se pune ca o pernă intercalată cu nisip.

dală

Fundația plăcii este izolată de partea laterală care se va confrunta cu interiorul casei în viitor. Pentru asta placa de bază este acoperită cu un strat de impermeabilizare și apoi este pus un strat de izolație (de obicei foi de polistiren expandat sau penofol). Stratul de material termoizolant este acoperit cu folie de plastic, așezată cu o suprapunere de 10-15 cm și fixată cu bandă dublă.

În cazul în care în viitor se planifică umplerea podelei electrice, se face direct pe izolatorul de căldură protejat cu folie și pe fitingurile tricotate așezate pe acesta pentru a spori capacitatea de rulare a podelei. Dacă se utilizează fitinguri sudate, mai întâi se execută o șapă de pardoseală (beton sau nisip de ciment) peste izolație și filmul de protecție, iar apoi se efectuează lucrări de sudură.

Sfatuieste maestrii

Izolați în mod corespunzător fundația sub forța nu a tuturor proprietarilor de case. Printre cele mai răspândite greșeli, maeștrii experimentați disting următoarele:

 • Lipsa efectului termoizolant sau a manifestării sale nesemnificative. Motivul acestui fenomen îl reprezintă grosimea insuficientă a izolației, umezirea sau păstrarea "podurilor reci".În orice caz, aceasta este o greșeală gravă, care poate fi corectată numai prin dezmembrarea structurii și reluarea lucrului. Evitarea problemelor permite calcularea exactă a grosimii izolației, impermeabilizarea de înaltă calitate, respectarea standardelor tehnologice în timpul instalării.
Exemplu de calcul
 • Congelarea colțurilor subsolului. Aceasta se datorează grosimii insuficiente a stratului izolator pe suprafețele orizontale ale zonei orb în aceste zone (și anume, colțurile și suprafețele adiacente sunt cele mai vulnerabile). Pentru a evita din nou o astfel de eroare, se va permite calcularea exactă a grosimii izolației, precum și o izolație suplimentară în colțurile obiectului (izolația este de obicei așezată în 2 straturi);
 • Umiditate ridicată în subsolul tehnic sau în baza exploatată. Acest lucru se întâmplă când încercați să organizați o bază caldă prin încălzirea internă.

Pentru a evita problemele va permite prezența unei barieri de vapori și a unui sistem de ventilație puternic.

  Dacă se produce o astfel de neplăcere în timpul izolației exterioare, înseamnă că tehnologia de așezare a materialului de fațadă este întreruptă (trebuie să existe un spațiu între izolație și izolație), nu există găuri tehnice sau insuficiente sau se află în "zone moarte" (de exemplu acoperite cu zăpadă).Problemele pot fi evitate în faza de planificare (efectuarea calculelor corecte în conformitate cu SNiP) sau prin instalarea ventilației forțate.

  Cum să încălzi fundația cu mâinile tale, vezi următorul videoclip.

  Comentarii
   autor
  Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

  Sala de intrare

  Camera de zi

  dormitor