Modalități de izolare a fundației într-o casă din lemn din interior

Într-o casă din lemn, izolarea subsolului se efectuează de obicei în exterior, deoarece această metodă ajută la protejarea fundației însăși de înghețare în timpul iernii. Cu toate acestea, în unele cazuri, izolația exterioară nu este suficient de eficientă, dacă nu imposibilă dintr-un motiv sau altul, deoarece trebuie să utilizați izolația în interior. Trebuie remarcat faptul că decizia de izolare a subsolului unei case private din interior va ajuta la protejarea structurii podelei de îngheț și la creșterea gradului de subsol, însă subsolul nu se poate proteja. Totuși, dacă aceasta este o măsură suplimentară sau necontestată, atunci nu este necesar să alegeți.

Metodele de izolare interioară a subsolului sunt variate, iar unele dintre ele chiar și în paralel fac parte din interior, dar ar trebui să începeți întotdeauna cu impermeabilizarea fiabilă a fundației.

Dacă este imposibil să protejați betonul extern de îngheț, este necesar să îl protejați cel puțin de pătrunderea apei - de exemplu, folosind izolarea penetrantă. Fiind uscată, fundația nu va îngheța atât de mult și, prin urmare, absența izolației externe nu va deveni un dezavantaj critic.

Tipuri de izolație

Izolarea internă a materialelor nu este atât de diferită față de exterior. De regulă, unul dintre cele trei materiale de bază este selectat.

  • Acoperiți subsolul cu lut expandat - cea mai ieftină și mai ușoară soluție. Cu ajutorul unei astfel de izolații va fi posibil să se reducă efectul frigului pe acoperirea podelei datorită pernei de aer care este creată și pentru a devia excesul de apă. De regulă, toate spațiile aflate sub podea sunt acoperite cu argilă, pentru că orice alt scop al subsolului devine imposibil. Alternativ, puteți umple cu cofraj numai cofraje, instalate special în interiorul pereților subsolului, dar nivelul de economisire a căldurii va fi mult redus. În principiu, clayditul nu poate fi numit izolația cea mai fiabilă, deoarece în clădirile de capital nu este folosită aproape niciodată, limitată la utilizarea în casele de vară și în casele de vară.
  • intern spumă de polistiren din spumă, spumă din plastic sau spumă, și, de asemenea, alte materiale de placă devine din ce în ce mai populară. Această soluție este excelentă pentru subsolurile care sunt planificate să fie utilizate ca cameră de locuit sau de depozitare, deoarece orice altă finisare poate fi aplicată cu ușurință deasupra plăcilor și ei înșiși ocupă un spațiu foarte mic. În situația descrisă, încălzirea externă și internă este de obicei combinată, deoarece este posibilă evitarea condensării umidității sub izolație. Dacă nu există izolație exterioară, ar trebui să aveți grijă de îndepărtarea completă a umezelii și aburului, deoarece aceste materiale nu le lasă să treacă. Pentru a face acest lucru, fundația ar trebui să fie impregnate cu impermeabilizare penetrante, și în interiorul camerei pentru a organiza ventilație bilaterală.
  • Izolație din poliuretan în timp ce este relativ rară, deoarece este destul de costisitoare și necesită implicarea obligatorie a specialiștilor și a echipamentelor speciale. În avantajele sale, rezultatul seamănă cu cel descris mai sus, cu diferența că, spre deosebire de plăci, spuma poliuretanică este turnată printr-o metodă fără sudură.Acest lucru îmbunătățește semnificativ gradul de izolare și elimină aproape complet dezavantajele plăcilor, deoarece această alegere este considerată universală.

Ce să caut?

Alegerea unui material specific trebuie să porniți nu numai din calitățile sale pozitive și din propriile capacități financiare, ci și din specificul structurii pe care intenționați să o izolați. Alegerea greșită a izolației poate afecta negativ atmosfera subsolului, nu dă un rezultat vizibil sau poate necesita costuri suplimentare neașteptate. Pentru a nu fi confundat, ar trebui să se acorde atenție unui număr de parametri la domiciliu.

  • Construcția structurii joacă un rol decisiv în alegerea izolației. Dacă subsolul este mic, cu tavane joase și nu este folosit deloc, îl puteți umple cu argilă, mai ales dacă nimeni nu locuiește în casă în timpul iernii, sau există izolare în aer liber. Este jalnic și destul de costisitor să umpleți subsolul extins cu lut expandat, de aceea merită luate în considerare alte încălzitoare.
  • Prezența izolației exterioare și o climă relativ ușoară permite proprietarului casei să aleagă liber orice izolație pe care o plătește pentru interiorul fundației și dacă subsolul nu este izolat din exterior și clima este de asemenea destul de severăpentru a încălzi subsolul este cel puțin plăcile.
  • În cazul în care apa subterană de la amplasament este abundentă și situată destul de aproape de suprafață, acesta poate fi motivul pentru alegerea argilei. Faptul este că izolatoarele din plastic, deși nu permit trecerea apei, dacă se pierde umezeala în decalajul dintre perete și izolator în sine, le scurtează semnificativ durata de viață. Problema poate fi rezolvată cu ajutorul impermeabilizării penetrante a pereților - deși acest lucru este un cost suplimentar, dar subsolul va fi mai complet și plăcile pot fi utilizate pentru izolare.
  • În funcție de gravitatea izolării pe care proprietarul dorește să o vadă, ar trebui să alegeți dintre cea mai "cea mai tare" argilă expandată prin plăcile "medii" și să încălzi cu adevărat spuma poliuretanică. În cazul argilei expandate, fiabilitatea termoizolației depinde foarte mult de grosimea stratului utilizat - așezat de-a lungul pereților din armătură, nu va avea un efect uimitor. În cazul în care există încălzire în subsol, atunci acesta poate fi izolat nu la fel de mult ca în cazul în care nu ar fi fost.
  • Lipsa de ventilație și imposibilitatea aranjamentului său aproape complet limitează proprietarii în izolația fundației cu argilă expandată.Dacă nu există ventilație și totuși doriți să vedeți o farfurie sau poliuretan, va trebui să vă gândiți la locul unde se va deplasa umezeala din interiorul camerei. Dacă ventilația în subsol este în regulă, atunci orice restricții privind alegerea materialului sunt eliminate.
  • În cazul în care subsolul ar trebui să aibă o aplicație practică și să arate frumos, este mai bine să acordați prioritate plăcilor și straturilor de acoperire din spumă poliuretanică, peste care puteți instala aproape orice finisaj. Este destul de dificil să ascundeți argila, pentru că va determina aproape sigur apariția subsolului încălzit.

Placarea cu cedru

Această metodă este foarte ieftină, dar relativ ineficientă, deoarece este folosită masiv în casele de vară. Puteți să vă completați, pentru care se efectuează o serie de acțiuni.

Ar trebui să știți că întregul subsol nu este întotdeauna plin cu lut expandat. - de-a lungul perimetrului său, la o distanță de cel puțin 0,3 metri de pereții interiori, puteți face cofrajul din lemn în înălțimea totală a încăperii, pentru care se va umple lutul expandat. Cu toate acestea, având în vedere dimensiunile reduse ale caselor de țară, ele nu se coformă adesea, purtând pur și simplu întregul spațiu al subsolului cu pietricele.

Dacă se realizează cofrajul, acesta trebuie tratat cu un antiseptic special, după care puteți încerca chiar să tăiați suprafața.

Partea inferioară a spațiului dintre cofraje și pereți este căptușită cu un film de polietilenă, al cărui obiectiv nu este de a permite umiditatea din sol la lutul expandat, care să-l absoarbă rapid. Prin urmare, dacă subsolul este umplut cu argilă expandată pe întreaga suprafață, impermeabilizarea se potrivește de asemenea întregii zone. Deasupra ei, argila însuși adoarme, stratul căruia în înălțime trebuie să corespundă înălțimii cofrajului, adică ajunge la tavanul subsolului.

Având în vedere izolarea termică relativ scăzută a lutului expandat, mulți proprietari folosesc termoizolație suplimentară pentru podea din subsol. Pentru aceste scopuri se utilizează vată minerală și o membrană specială de tip hidroizolare cu vapori. Ambele materiale sunt plasate între decalajul genital.

Plăci de lipire

Materialul din care sunt realizate plăci moderne pentru izolație poate fi numit în mod diferit - polistiren, spumă, penoplex, dar, de fapt, toate acestea sunt tipuri de plastic, care au proprietăți asemănătoare cu mici diferențe.Astfel de diferențe se datorează atât discrepanțelor în compoziție, cât și mărcii producătorului sau densității și grosimii plăcii.

Se crede că izolația interioară a subsolului și a fundației este realizată pe deplin datorită plăcilor, a căror grosime este de 5-10 cm.

Deoarece plăcile sunt lipite pe o suprafață plană, este necesară pregătirea serioasă a pereților. Suprafața interioară a fundației este egalizată, orice chipsuri și crăpături sunt sigilate cu grijă. După aceea, pereții subsolului sunt izolați de umiditate - metoda cea mai bună și cea mai fiabilă, așa cum sa menționat deja, este impermeabilizarea penetrantă.

Plăcile sunt fixate pe pereți cu ajutorul unui lipici special, care poate fi vândut sub formă de pulbere sau sub formă de mortar gata preparat. Dacă ați achiziționat pulberea, mai întâi trebuie să pregătiți adezivul, urmând instrucțiunile indicate pe ambalaj. Nu întreaga suprafață a plăcii este acoperită cu adeziv - este suficient să o aplicați punctată, dar într-o cantitate de cel puțin 6 puncte. După aceea, placa este presată strâns în perete și este ținută în această poziție pentru o perioadă de timp.

Deseori, plăcile pentru ușurința instalării și au chiar caneluri - trebuie combinate pentru a obține o fiabilitate maximă a izolației.Pentru a mări efectul, pot fi folosite mai multe straturi - în acest caz, plăcile sunt așezate într-un șablon pentru a reduce încărcătura adezivului.

Izolația poate cântări destul de mult, deoarece nu trebuie să vă bazați pe un singur lipici. După ce se usucă, găurile din izolație sunt făcute cu 5-6 cm adâncime mai mare decât grosimea materialului - astfel încât gaura se pătrunde adânc în fundație. După aceea, diblurile din plastic sunt introduse în găuri, care sunt în plus asigurate cu unghii speciale. În acest caz, dispozitivele de fixare nu trebuie să fie lipite, fiind la același nivel cu suprafața izolației.

Această lucrare nu se încheie aici, deoarece polistirenul și analogii acestuia sunt interesați de rozătoare și sunt supuși influenței lor. Pentru a proteja împotriva șobolanilor și șoarecilor, o plasă specială de armare este menținută pe partea superioară a izolației, ținută în poziție prin lipirea de ciment.

Dupa ce se aplica tencuiala pe gratar, iar pe partea de sus se poate face orice finisaj.

Spray de spumă poliuretanică

Această metodă este apreciată de consumatori nu numai pentru calitățile sale ridicate de căldură, ci și pentru faptul că nu necesită o activitate suplimentară.Nu este necesară pregătirea pereților - spuma sub presiune ridicată este pulverizată pe suprafața oricărei scurgeri, ea însăși fiind un factor de nivelare. Procedura nu durează mult și, cel mai important, De asemenea, suprafața rezultată nu trebuie să fie pregătită - finisarea poate fi aplicată imediat, direct peste poliuretan.

Datorită absenței totale a îmbinărilor și îmbinărilor, o astfel de izolație poate fi exploatată pentru o perioadă foarte lungă de timp. Având în vedere calitățile ridicate de spumă poliuretanică, nu numai izolate, dar și impermeabile la apă, este utilizată în mod activ pentru a izola nu numai subsolurile, ci și orice alte spații.

Dezavantajele sunt probabil necesitatea utilizării unei instalații speciale de pulverizare, care trebuie comandată undeva, și costul ridicat al unei astfel de izolații. Cu toate acestea, revizuirile indică faptul că costul ridicat al izolației cu spumă poliuretanică este pe deplin justificat.

Pentru a afla cum să încălzi fundația și subsolul casei, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor