Fundația pentru casa de blocuri de spumă: ce să aleagă și cum să se stabilească?

 Fundația pentru casa de blocuri de spumă: ce să aleagă și cum să se stabilească?

Clădirile rezidențiale din blocuri de spumă sunt foarte populare în construcțiile moderne, având caracteristici excelente de izolare termică, iar construcția acestora necesită un cost redus. Pentru ca o astfel de clădire să poată servi în mod fiabil de mai mulți ani, în stadiul de planificare este necesar să se selecteze mai întâi tipul adecvat de fundație.

Baza pentru blocurile de spumă poate fi diferită, iar alegerea sa depinde de mai mulți factori, prin urmare, înainte de a pune bazele, este important să efectuați corect toate calculele și să studiați cu atenție caracteristicile terenului.

Caracteristici speciale

Blocul de spumă este considerat un material bun pentru construcția de locuințe, dar principalul său dezavantaj este higroscopicitatea ridicată și tendința de deformare.Dacă această caracteristică nu este luată în considerare la alegerea fundației, atunci în timp, casa blocurilor de spumă poate fi distrusă.

Pentru a minimiza riscul de fisurare în pereții clădirii, este necesar să se asigure o bază cu impermeabilizare de înaltă calitate, în special pentru clădirile a căror bază este situată sub nivelul de deplasare a solului. Cel mai adesea pentru astfel de case alege o fundație "plutitoare", este ieftină și absoarbe perfect mișcarea solului. În plus, trebuie să măriți în continuare înălțimea "pernei" la 50 cm.

Instalând baza în casa de blocuri de spumă, ar trebui să efectuați de asemenea dumpări de înaltă calitate, compuse din mai multe straturi de nisip. Este nivelat orizontal cu ajutorul unui nivel hidraulic și compactat cu atenție cu role.

Un rol imens în fundație este impermeabilizarea.Prin urmare, înainte de formarea "pernei" de nisip, șanțurile sunt acoperite cu foi de material de acoperiș, iar cusăturile sunt acoperite cu bitum. În cazul în care pe teritoriul parcelei în care are loc construcția, apele subterane sunt situate în apropierea suprafeței solului, atunci este necesar să se așeze țevi de drenaj.

Înainte de a decide asupra tipului de fundație, trebuie să luați în considerare și următoarele nuanțe:

 • caracteristică de relief;
 • condițiile solului;
 • timpul de construcție;
 • buget de lucru

În acest caz, ar trebui acordată o atenție deosebită parametrilor generali ai casei viitoare. În primul rând, se referă la numărul de etaje, dimensiunea camerelor, amplasarea ușilor, ferestrelor și tipul de structură de acoperiș. Din indicatorii de mai sus va depinde de masivitatea structurii și a caracteristicilor fundației.

proiect

Orice construcție începe cu proiectarea, nu este o excepție și instalarea fundației. Pentru casa de blocuri de spumă fundație are nevoie de o puternică și de încredere. Indiferent dacă se planifică construirea unei case cu o singură etapă sau cu două etaje, așezarea bazei este realizată cu o evaluare preliminară a solului. Pentru a face acest lucru, studiați uniformitatea cusăturilor, forța solului și tendința de a se micșora, atunci desenele clădirii însăși sunt aduse în proiect.

Pentru construcția de case pe pământ argilos și pietriș, este important să se asigure o protecție specială și să se construiască o bună impermeabilizare. Desigur, cel mai bine este să instalați blocuri de spumă pe sol stabil, dar majoritatea parcelelor așezate pe lut,prin urmare, dezvoltarea acestora necesită o evaluare specială a solului și o instalare corectă a bazei, deoarece cele mai mici inexactități vor afecta funcționarea clădirii.

Designul depinde și de masa de apă: dacă sunt situate în apropierea solului, clădirea poate fi scufundată, iar solul va scădea, ceea ce va duce la coroziunea fundației.

Dacă dimensiunea casei este mică (6x6 m), atunci adâncimea mică este potrivită pentru construirea fundației, clădirile de pe 2 etaje sunt grele, astfel încât acestea sunt ridicate pe o bază adâncă care poate suporta sarcini considerabile. Proiectul ar trebui să includă și greutatea materialului de finisare.

Pereții din case pot fi din caramida, din beton sau din lemn. În plus, clădirile mari cu o dimensiune de 10x10 m adesea completează mansarda și coloanele, în legătură cu care crește sarcina pe bază și trebuie calculată corect.

După ce toți factorii de mai sus au fost luați în considerare, fundația este proiectată și începe construcția. Desenele pot fi pregătite în mod independent și pot fi folosite de specialiști.

Proiectul 6x6
Proiect cu mansarda 10x10

calcul

Înainte de a construi fundația pentru casa de blocuri de spumă, trebuie nu numai să elaborați competent un proiect, dar, de asemenea, să calculeze cu exactitate toate dimensiunile și consumul de material. Un rol imens în calcul are la bază masa tuturor structurilor, precum și lățimea, adâncimea și suprafața fundației.prin urmare, în primul rând, ele determină ponderea viitoarei case și numai atunci ele calculează suprafața bazei. Acest indicator depinde de tipul de construcție și se calculează prin înmulțirea lățimii cu lungimea fundației. Pentru a selecta adâncimea optimă pentru bază, trebuie luată în considerare nivelul de înghețare a solului.

Dacă talpa este așezată pe pietriș, se face o adâncime de 0,5 m; pentru un sol cu ​​un coeficient de îngheț scăzut, înălțimea nu trebuie să depășească 1 m.

Un rol important în construirea fundației va juca și calculul materialelor înseși. Înainte de așezare este necesar să se determine cantitatea de armătură, beton și piloți. Acest lucru va ajuta la evitarea costurilor inutile, și de a reduce timpul de construcție a casei. Volumul amestecului de beton se calculează simplu: suprafața fundației este înmulțită cu înălțimea sa.

În ceea ce privește cantitatea de armare, calculele sale sunt mult mai complicate, deoarece depind de greutatea clădirii, tipul de sol și tipul de bază. Cu cât este mai greu structura, cu atât mai mare este armarea.De regulă, pentru instalarea fundației se folosește o armătură cu nervuri sau nervuri. În acest caz, acesta din urmă este necesar de 2 ori mai puțin, deoarece este luat la o rată de 30 cm pe conexiune. Pentru a determina numărul de piloți, aria de bază este împărțită în secțiunea transversală a unei grămezi, se obține numărul total de piloți.

Cum se face?

Blocul de spumă este un material durabil, ușor și fiabil pentru construcții, care este produs din beton celular. Prin urmare, casele construite din blocuri de spumă se caracterizează printr-o încărcare statică mică și pentru ele puteți alege opțiuni ușoare de subsol. Fundația pentru construcție poate fi pusă de mâinile tale. Pentru ca munca să fie efectuată corect, este important să urmați toți pașii instalării pas cu pas și să urmați o anumită secvență. Montarea fundației variază în funcție de tipul acesteia.

Strip fundație

Mai intai trebuie sa sapi un sant cu o adancime de nu mai mult de 50 cm. Este necesar sa se sapa solul atat sub viitoarele ziduri, cat si in jurul perimetrului casei. Baza este realizată conform unor calcule preliminare și ar trebui să fie cu 10 cm mai mare decât pereții.

O pernă de nisip este așezată pe fundul șanțului și acoperită cu dărâmături suplimentare. Grosimea fiecărui strat este de aproximativ 10 mm.După ce perna este bine umplută, cofrajul este pregătit și se instalează colivia de armare. Pentru cadru este cel mai bine să se utilizeze tije cu un diametru de 10 mm. Apoi, șanțul trebuie să fie turnat cu beton, soluția fiind distribuită uniform pe întreaga suprafață de lucru. În cazul în care construcția se realizează în timpul verii, betonul se usucă rapid. Pentru a preveni fisurarea, aceasta trebuie udată periodic pe suprafață și acoperită cu un film.

De regulă, construirea unei case poate fi demarată la 10 zile după ce fundația sa uscat complet., baza pentru această perioadă de timp devine durabilă și gata să reziste la sarcina structurii. Dacă nivelul apei subterane este ridicat, atunci fundația trebuie protejată împotriva inundațiilor. Pe partea interioară a cofrajului, impermeabilizarea este fixată sub formă de insulă hidro-sticlă sau pâslă de acoperiș și conferă cofrajului timp suplimentar pentru solidificare.

Fundația cu impermeabilizare este considerată gata după o lună.

Construcția pilonului

Acest tip de bază este ales în cazul în care casa de blocuri de spumă este construită pe un sol slab format din argilă, turbă și argilă. O astfel de fundație protejează în mod fiabil structura de înghețare și înălțaresoluri. Stâlpii pentru bază sunt aleși din beton armat, trebuie plasați în locurile de încărcare mare, care poartă pereții și colțurile fațadei. Stâlpii sunt îngropați la adâncimea de 1 m la o distanță de 1,5-2 m.

Pentru case, al căror număr de etaje este de 3, fundația coloanei este în plus armată cu grilă specială din beton armat. Cofrajele în acest caz sunt diferite în partea de jos, care este susținută de elemente de recuzită instalate în pământ. După ce cofrajul este gata, colivia de armare este atașată la aceasta cu ajutorul firelor de tricotat și a buclelor de montare.

Pentru lucru este mai bine să folosiți tije cu diametrul de 8 mm, iar pentru turnare alegeți marca beton M 200.

Fundație plutitoare

Această fundație este potrivită pentru toate tipurile de sol, cu excepția lutului. Baza este o placă monolit care se poate deplasa împreună cu solul, protejând pereții structurii de deteriorări și fisuri.

Pentru a face o astfel de fundație, trebuie să săturați mai întâi o groapă de fundație cu o adâncime de cel puțin 60 cm sub toată suprafața structurii, apoi puneți un tampon constând dintr-un strat de nisip (25 cm) și de moloz (15 cm). După aceea, asigurați-vă că aranjați un cadru de armare și impermeabilizare.Pentru cadru, folosiți tije cu diametrul de 8 cm și respectați un pas de 25 cm între ele.

În ceea ce privește subsolul caselor, în proiectul căruia se oferă un subsol, necesită tehnologii speciale de implementare. Caracteristica principală a unei astfel de baze va fi adâncimea, astfel încât să fie săpat un șanț adânc pentru fundație și de-a lungul perimetrului fundației ei creează un spațiu care va presa pe pereți în afara grosimii solului.

Calitatea șanțului trebuie verificată cu un nivel laser, după care puteți umple pietrișul, nisipul și stratul de impermeabilizare. Un cofraj este instalat de-a lungul pereților șanțului, poate fi realizat din orice material de construcție: țevi din polimeri, metal sau azbest.

Partea exterioară a cofrajului trebuie fixată cu legături sau pante.

În interiorul cofrajului pentru armare este montată o bandă metalică cu tije cu diametrul de 16 mm. Rezultatul este o construcție asemănătoare unei celule, pereții săi nu trebuie să atingă suprafața superioară și partea inferioară a umplerii viitoare. Barele ramei trebuie să fie conectate una cu cealaltă suprapusă, iar în părțile de colț ale fundației, fără a fi agitate, să se îndoaie. Fixarea cadrului este cea mai potrivită pentru sudarea electrică sau pentru firul de tricotat. Etapa finală a lucrării va fi de a umple soluția, trebuie efectuată în straturi.După fiecare strat de umplere este aplatizat.

În plus, pilonii cu șurub sunt adesea utilizați ca suporturi pentru fundație, care sunt răsuciți în sol sub nivelul de înghețare a solului. Instalarea pilonului trebuie efectuată cu exactitate, prin urmare, corectitudinea fixării acestuia este verificată de un nivel al laserului. După ce piloții sunt răsuciți, betonul este turnat în interiorul țevilor, iar partea de sus este închisă cu vârfuri.

Sfaturi

Construcția unei case de spumă trebuie să înceapă prin proiectarea și selectarea tipului de fundație pe care va depinde rezistența și durata de viață a clădirii. Dacă așezarea bazei este efectuată independent, atunci sfatul specialiștilor experimentați va ajuta începătorii în acest proces.

 • Înainte de a instala fundația, ar trebui să explorați cu siguranță solul site-ului. Pentru a face acest lucru, pre-săpat un bine cu o adâncime de 2,5 m, să ia probe de sol și să identifice compoziția lor. În funcție de aceasta, tipul de fundație este determinat. Pentru zonele cu teren slab este cel mai bine să alegeți o fundație de bandă.
 • O atenție deosebită trebuie acordată adâncimii înghețării solului, de obicei între 1 și 2 m.
 • Pentru zonele în care nivelul apei subterane trece în apropierea solului, se recomandă construirea plăcilor monolitice. Aceasta va fi cea mai ieftină opțiune, deoarece atunci când se pune baza de panglică, aveți nevoie și de un sistem de drenare și de impermeabilizare, ceea ce va duce la costuri semnificative pentru achiziționarea de materiale și va încetini procesul de construcție.
 • Proiectul fundației trebuie elaborat ținând cont de prelungirile adiționale ale casei, precum și de prezența sau absența unei încăperi de subsol. Cele mai multe dintre casele de țară în planificarea lor au subsoluri, deci este necesar ca ei să aleagă fundații de benzi și să vă faceți griji cu privire la drenajul de calitate.
 • Dacă aveți nevoie pentru a stabili o fundație rapidă și ieftină, fundația pilon va fi cea mai bună alegere, plăcile monolitice sunt considerate scumpe, astfel încât instalarea lor va necesita multe costuri.
 • Amplasarea bazei sub casa de blocuri de spumă se poate face atât cu ajutorul specialiștilor cât și independent. În acest caz, ultima opțiune va economisi bani și va planifica individual etapa de lucru. Pentru a stabili fundația cu propriile mâini, nu este necesar să aveți abilități speciale, este suficient să pregătiți în mod corespunzător proiectul și să calculați toți parametrii.Datorită formulelor simple, puteți calcula rapid consumul de materiale și puteți efectua lent o instalare de înaltă calitate.
 • Casele de spumă sunt recomandate a fi construite la un nivel scăzut, deoarece structurile care depășesc trei etaje vor necesita o consolidare suplimentară a fundației, iar acest lucru, la rândul său, va complica procesul de construcție.

Pentru a afla cum să construiți o casă de blocuri de spumă cu propriile mâini, consultați următorul videoclip.

Comentarii
 autor
Informații furnizate în scop de referință. Pentru probleme de construcție, consultați întotdeauna un specialist.

Sala de intrare

Camera de zi

dormitor